Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

S podnikateli poletí do Íránu v září ministr Zaorálek

S podnikatelskou misí 30 zástupců tuzemských podniků odletí do Íránu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Návštěva se proto uskuteční o dva týdny dříve než bylo plánováno, a to od 4. do 7. září. V tiskové zprávě to uvedla Hospodářská komora. "V Íránu plánujeme uspořádat hned několik setkání s místními podnikateli. Zástupci českých firem z oborů hutnictví, energetiky, farmacie, logistiky, dopravní infrastruktury či například bankovnictví se na podnikatelských fórech setkají se zástupci íránského byznysu v Teheránu i Isfahánu," uvedl předseda zahraniční sekce komory Ilja Mazánek. Írán nabízí silné obchodní příležitosti. V Teheránu by měla být v budoucnu otevřena zahraniční kancelář agentury CzechTrade.

Česko pomůže záplavami postižené Barmě

Česko pošle do Barmy postižené záplavami humanitární pomoc ve výši 2,5 milionu korun. Peníze budou určeny na dodávky potravin a pitné vody pro lidi, které povodně vyhnaly z domovů. Uvolnění peněz schválil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na svém webu to uvedlo ministerstvo zahraničních věcí (MZV). Záplavy v minulých dnech postihly statisíce obyvatel. Podle dostupných údajů si povodně v Barmě do středy vyžádaly 69 obětí, znečistily vodní zdroje, přerušily dodávky elektřiny i telefonní spojení a zablokovaly silnice. Monzunovými dešti vyvolané záplavy, které zemi postihly minulý týden, postihly více než 250.000 lidí, uvedla ve středu agentura Reuters s odvoláním na barmské oficiální zdroje.

ČR patří v EU k zemím, kde uprchlíci nejméně žádají o azyl

Česko patří v EU k zemím, kde cizinci žádají o azyl nejméně. Za prvních letošních šest měsíců evidovalo ministerstvo vnitra 784 žádostí o mezinárodní ochranu. Maďarsko jich mělo 85krát víc, Rakousko 36krát, Švýcarsko patnáctkrát a Bulharsko devětkrát víc. Méně než v Česku se uprchlíci snaží získat útočiště i v pobaltských státech, na Slovensku či ve Slovinsku. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat či ze zpráv českého a rakouského resortu vnitra. Od roku 1990 do konce letošního prvního pololetí, tedy za zhruba čtvrt století, celkový počet žádostí o azyl v Česku dosáhl 94.153. Toto množství Německo, kam uprchlíci nejčastěji míří, obdrželo letos za necelé čtyři měsíce zhruba od půlky února do konce června. Maďarsko ho evidovalo za osm měsíců od loňského října do konce června, příval už přestává zvládat.

ČNB bude nadále korunu udržovat poblíž 27 korun za euro

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž 27 Kč/EUR. Zároveň rada nechala úrokové sazby na historických minimech. Informoval o tom mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013. Bankovní rada zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako "poblíž hladiny 27 Kč/EUR". Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

ČNB v nové prognóze zlepšila odhad růstu HDP letos na 3,8 pct

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,8 procenta z předchozích 2,6 procenta. Pro příští rok centrální banka naopak odhad zhoršila na 2,8 procenta z květnových 3,2 procenta. Vyplývá to z prezentace před tiskovou konferencí guvernéra ČNB Miroslava Singera po jednání bankovní rady. Odhad vývoje inflace ČNB snížila. Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze z minulého týdne výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,9 procenta. Důvodem je překvapivý meziroční růst hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí o čtyři procenta. Díky vývoji v prvním čtvrtletí i řada dalších institucí v poslední době odhady vylepšila a nově počítá letos s více než tříprocentním růstem ekonomiky.

Průmyslu se daří nejlépe od loňského září

Průmyslová výroba v Česku zrychlila v červnu tempo růstu na 8,1 procenta z květnových dvou procent. Jde o nejvyšší meziroční růst od loňského září. Tahounem průmyslu byla opět výroba aut, uvedl Český statistický úřad. Po květnovém propadu se vrátily k růstu tržby z domácího odbytu a také nové zakázky v zahraničí.

Přebytek zahraničního obchodu v ČR vzrostl v červnu na 17,8 mld.

Přebytek zahraničního obchodu v Česku v červnu podle předběžných údajů opět meziročně vzrostl, a to o 0,1 miliardy na 17,8 miliardy korun. Oznámil to Český statistický úřad. Podle statistiků k růstu pomohlo zvýšení přebytku u strojů a dopravních prostředků či surovin. Zároveň klesl deficit bilance minerálních paliv. Za celé pololetí přebytek meziročně stoupl o 5,2 mld. na 106,7 mld. Kč. Přebytek zahraničního obchodu meziročně rostl zatím ve všech měsících letošního roku kromě března. V červnu ale růst proti ostatním měsícům výrazně zpomalil, doposud se pohyboval v řádu miliard korun.

Stavebnictví v ČR dál roste

Stavebnictví v České republice dál roste, i když tempo mírně zpomalilo. V červnu stavební produkce meziročně stoupla o 7,8 procenta po květnovém růstu o 11,9 procenta. Táhly ji zejména inženýrské stavby, přibylo ale i zahájených a dokončených bytů. Úřady rovněž vydaly více stavebních povolení než před rokem. Informoval o tom Český statistický úřad. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavebnictví meziročně zvýšilo o 6,4 procenta, přičemž letošní červen měl v porovnání s tím loňským o jeden pracovní den navíc. Meziměsíčně stavební produkce očištěná od sezonních vlivů klesla o 1,4 procenta.

Počet osobních aut v Česku poprvé překonal pětimilionovou hranici

Počet registrovaných osobních aut v Česku se během první poloviny roku zvýšil o 167.000 na 5,06 milionu. Poprvé tak překročil pětimilionovou hranici. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Průměrný věk osobních aut na českých silnicích se zvýšil proti konci roku 2014 o čtvrt roku na 14,73 roku. Na stárnutí má vliv počet vyřazovaných aut z provozu i dovoz přestárlých ojetin ze zahraničí. "Vysoký průměrný věk osobních automobilů registrovaných v ČR a podíl vozidel ve věku nad deset let, kterých je 66 procent, svědčí o dlouhodobě nedostatečné obměně vozového parku," uvedl ředitel sdružení Antonín Šípek. Nejvíce je v registru zastoupená značka Škoda s více než 1,73 milionu aut. Škoda má podíl na tuzemském vozovém parku 34,2 procenta.

Paliva v Česku opět zlevnila na 33 Kč za benzin a 31,19 za naftu

Pohonné hmoty v Česku opět zlevnily. Znovu se také výrazněji propadla cena nafty než benzinu. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu klesla o tři haléře na rovných 33 korun za litr a cena nafty o 26 haléřů na 31,19 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která vývoj cen sleduje.

České tanky i transportéry se přesunuly na cvičení do Německa

Stovky kusů české armádní techniky včetně tanků, bojových vozidel pěchoty i transportérů Pandur se v posledních dnech přesunuly do německého Hohenfelsu. Zúčastní se v něm spojeneckého cvičení Allied Spirit II, jednoho z nejdůležitějších výcviků NATO v letošním roce. Na svém webu to uvedla česká armáda. Manévry, kterých se účastní asi 4500 vojáků Severoatlantické aliance, ale i Gruzie nebo Srbska, mají pro Česko zvláštní důležitost. Velí mu totiž velitel české 7. mechanizované brigády Josef Kopecký. Česko na cvičení vyslalo asi 1400 vojáků a více než 430 kusů techniky.

Záchranky z Čech a Saska budou od nového roku zajíždět za hranice

Sanitky z Čech a sousedního německého Saska se budou moci od příštího roku zastupovat. Doposud si předávali záchranáři pacienty na hranicích. Po podpisu dohody mezi Ústeckým, Karlovarským a Libereckým krajem a Saskem budou lékaři zajíždět do nemocnic za hranicemi. Informoval o tom náměstek ústeckého hejtmana Stanislav Rybák (KSČM). Jde o první přeshraniční spolupráci tohoto druhu, nyní se dokončuje příprava společné dohody. Smlouvu podíšou čeští hejtmani se zástupci Saska v listopadu, platit začne 1. ledna 2016. Dohoda je podle samospráv důležitá zejména pro další rozvoj cestovního ruchu.

Český rozhlas spustil digitální vysílání pro Prahu a okolí

Český rozhlas ve čtvrtek spustil plnohodnotné experimentální digitální vysílání pro 17 procent populace. Signálem z Žižkovského vysílače pokrývá Prahu a okolí. Do konce roku 2017 chce pokrývat polovinu populace. Oznámil to na tiskové konferenci. Digitalizace má umožnit širší programovou nabídku, kvalitní přenos vysílání a nové multimediální služby. Na vysílání DAB Praha bude Český rozhlas spolupracovat s Českými Radiokomunikacemi. Z žižkovské věže bude vysílat s výkonem 20 kW. V multiplexu, který bude celý naplňovat Český rozhlas, budou zahrnuty speciální digitální stanice i všechny stanice celoplošné, celkem devět stanic plus pět testovacích pozic. Experiment má skončit na konci května 2016.

Aktivisté z Greenpeace vytvářejí největší hadr na světě

Aktivisté z hnutí Greenpeace na pražském Smíchově a v Brně, Ostravě a Liberci zahájili další akci, která má přispět k záchraně Arktidy. Chtějí, aby na jejím území vznikla rezervace, kde by se nesmělo těžit a chránil se tamní ekosystém. Lidé po celé Evropě proto mohou v srpnu malovat obrázky a vzkazy na bílé tkaniny a vytvořené hadry členové environmentální organizace sešijí dohromady. Chtějí, aby vznikl největší hadr na světě, který by se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Hadr pak darují firmě Shell, která se v těchto dnech chystá zahájit v Arktidě těžbu. "Tlačíme na prezidenta Baracka Obamu, aby zatrhl firmě Shell plány na těžbu, protože Shell je naprosto nepřipravena řešit jakoukoliv ropnou havárii," řekl ČTK mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek.

Jing Daily: Praha si získává oblibu čínských turistů díky filmu

Nejprve to bylo Thajsko a Seattle, kde díky filmovým kasovním trhákům začal stoupat počet čínských turistů. A nyní se další destinací, které se postaral úspěšný film o čínský turistický boom, stává Praha, napsal list Jing Daily. Země po celém světě se snaží získat přízeň neustále se rozrůstající masy značně utrácejících čínských turistů, nyní se zdá, že vítězný tiket získala Česká republika, která v letošním roce zaznamenala podstatný nárůst počtu přijíždějících turistů. Podle nedávno zveřejněných statistik celková útrata čínských turistů v České republice stoupla v první polovině letošního roku o 119 procent a v červnu čínští návštěvníci překonali ve výši útraty do té doby dominující ruské turisty. Číňané se nyní starají až o 26 procent veškeré útraty zahraničních turistů v zemi. Česká vláda se zemi usilovně snaží propagovat pro čínské turisty. Nyní jí při tomto úsilí přišel na pomoc film Jen my víme kde, který se jako vůbec první čínský film odehrává v Praze.

Prague Pride uvede premiéru inscenace izraelského choreografa

Premiérové uvedení na festivalu Prague Pride bude mít taneční představení izraelského choreografa Nadara Rosana s názvem Dogtown. Inscenaci o vášni, touze, zkušenosti a neustálém citovém hledání zkouší s českými umělci. Po premiéře na Střeleckém ostrově 14. srpna bude představení na programu nové sezony v divadle Ponec a reprízy jsou v říjnu naplánovány také v prostoru Warehouse 2 v Tel Avivu. ČTK to sdělil choreograf a tanečník Jan Malík, v jehož produkci představení vzniká. Martin Šalanda a Roman Zotov tancem vyprávějí příběh mužů, kteří dlí uvnitř zdí, hledají milující pohled a vřelé objetí. Pomalu odhalují pravou podstatu lásky, která následuje po hluboké samotě každodenního života ve skořápce. Jejich zoufalá potřeba vřelosti probouzí vyčerpávající citový přetlak. Postavy očekávají, že od svého okolí dostanou to, čeho se jim doma nedostávalo, popisují tvůrci své připravované představení. Musí prolomit své vlastní zdi a dosáhnout do pečlivě střeženého prostoru ostatních. Díky své schopnosti hlubokého porozumění sobě samému jsou schopni udržet si vnitřní rovnováhu a dotknout se základních poloh citlivosti, štěstí a porozumění.

Český fotbal ani letos nebude v Lize mistrů

Český fotbal nebude mít zástupce v tomto ročníku Lize mistrů. Po Spartě, která po domácí prohře 2:3 a remíre 2:2 v ruské metropoli vypadla ve 3. předkole s CSKA Moskva, skončila i Plzeň, když doma prohrála s Maccabi Tel Aviv 0:2 a nevyužila vítězství 2:1 z prvního zápasu. Oba góly dal kapitán izraelského mistra Eran Zahavi, první branku vstřelil z pokutového kopu. Plzeň tak přišla o jistotu minimálně 120 milionů korun a čeká ji stejně jako Spartu play off o Evropskou ligu.

Čeští fotbalisté zůstali v žebříčku FIFA dvacátí

Čeští fotbaloví reprezentanti se v srpnovém vydání žebříčku mezinárodní federace FIFA udrželi na dvacáté příčce. V čele zůstala Argentina, Německo kleslo za Belgii na třetí místo. Propad hned o sedm míst zaznamenalo Nizozemsko. Soupeř českého týmu v evropské kvalifikaci klesl z páté až na dvanáctou pozici. Hráčům "Oranje" se od loňského podzimu moc nedaří a bronz z mistrovství světa v Brazílii jim ve čtyřletém hodnocení tolik nepomohl. Ze soupeřů českých fotbalistů v bojích o Euro 2016 je v tabulce nejblíže Island. Lídr kvalifikační skupiny si pohoršil o jednu pozici a je na 24. místě. Turecko poskočilo na 45. příčku, Lotyšsko je 86. a Kazachstán figuruje na 141. místě.

Překážkářka Hejnová je nejlepší evropskou atletkou července

Povedený návrat Zuzany Hejnová po zranění do světové špičky české překážkářce vynesl i vítězství v hlasování Evropské atletické asociace o nejlepšího atleta měsíce července. Mezi muži vyhrál bosenský osmistovkař Amel Tuka. Osmadvacetiletá mistryně světa Zuzana Hejnová vyhrála v hlasování fanoušků na facebooku a twitteru těsně před dvojnásobnou mistryní Evropy sprinterkou Dafne Schippersovou z Nizozemska. Uspěla hlavně díky tomu, že ovládla poslední tři závody Diamantové ligy v běhu na 400 metrů překážek a v Paříži zlepšila své letošní maximum na 53,76 sekundy, s kterým je druhá ve světových tabulkách.

Kraulařka Kolářová má na MS druhý český rekord, ale nepostoupila

Plavkyně Anna Kolářová zlepšila na mistrovství světa v Kazani v rozplavbě na 100 metrů volný způsob časem 55,26 sekundy český rekord, na postup do semifinále to ale nestačilo. Ani další čeští reprezentanti do dalších bojů neprošli. Osmnáctiletá Anna Kolářová vylepšila sedm let staré národní maximum Jany Klusáčkové o 15 setin a obsadila 25. místo. Dosavadní nejlepší výkon svěřenkyně Milana Moravce měl hodnotu 55,95 sekundy. Anna Kolářová ve středu zlepšila také český rekord na dvojnásobné trati.

Na turnaji na Dýšině je opět hlavní nadějí Klára Spilková

Popáté se v Česku uskuteční turnaji nejvyšší evropské série Ladies European Tour (LET). Od pátku do neděle se potřetí hraje na hřišti Golf Parku Plzeň-Dýšina a již tradičně se z domácích hráček nejvíce čeká od Kláry Spilkové, jediné Češky s kartou na LET. Pořadatelé ale doufají, že cutem projde i některá z dalších dvanácti hráček, které dostaly na Tipsport Golf Masters volnou kartu. Turnaj má dotaci 300 tisíc eur (asi osm milionů korun), po dvou kolech postoupí do finále okolo šedesáti hráček. Z Češek se to na minulých čtyřech ročnících české zastávky LET povedlo jen dvakrát Kláře Spilkové.

Sucho potrvá nejméně dva týdny, teploty vystoupají na 39 stupňů

Sucho potrvá v Česku ještě nejméně 14 dnů. Pršet má sporadicky, teploty mohou vyšplhat až na 39 stupňů. I v druhé půlce prázdnin mají být teploty nadprůměrné. Pokud se předpověď vyplní, budou letošní prázdniny nejteplejší a nejsušší v historii měření. Od počátku roku napršelo o 150 litrů na metr krychlový méně, než je obvyklé, což je téměř třetina srážek. Půda je na celém území vyschlá do hloubky 20 centimetrů, výjimkou jsou horské oblasti. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Krátce o počasí v Česku:

Jasno až polojasno, teploty 32 až 36 stupňů Celsia.