Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

V pátek se otevře zařízení pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách

Ministerstvo vnitra v pátek otevře ve Vyšních Lhotách v Moravskoslezském kraji nový tábor pro uprchlíky, který bude mít kapacitu 220 míst. Rozšířena byla také kapacita zařízení v Bělé pod Bezdězem, kam se nově vejde 700 běženců. Celkem bude v tuzemských záchytných táborech pro uprchlíky 1116 míst, řekl novinářům náměstek ministra Jiří Nováček. Podle něj se o otevření nového detenčního zařízení rozhodlo na začátku týdne poté, co se o víkendu naplnily kapacity těchto táborů, a musel se kvůli tomu sejít krizový štáb. "Po tomto víkendu se rozsvítila červená kontrolka, systém byl na limitu," uvedl Nováček. Areál ve Vyšních Lhotách má rozlohu 75.000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval už dříve. Objekt se pro ubytování běženců přestal využívat na konci roku 2009. Podle Nováčka se tam ve čtvrtek uskuteční prohlídka pro veřejnost a v pátek tam přijedou první migranti.

Češi chtějí v Maďarsku jednat o podmínkách vracení uprchlíků

Zástupci českého ministerstva vnitra pojedou jednat o podmínkách vydávání uprchlíků do Maďarska, které je přílivem běženců výrazně zatíženo. Od začátku roku tam přes Srbsko přišlo už více než 100.000 migrantů, jejich cílem je západ a sever Evropy. Česká policie zadržela podle statistiky v předchozích týdnech průměrně 40 běženců za den. Z Maďarska jich podle ředitele Správy uprchlických zařízení Miloslava Koudelného přišlo 470, vrácen tam byl zatím zhruba každý desátý.

Bělá bude informována o propouštění migrantů z tamního areálu

Město Bělá pod Bezdězem a tamní policie budou dostávat informace o propouštění uprchlíků z nedalekého zařízení pro zadržení cizinců v Jezové. Starosta Bělé Milan Lomoz (ČSSD) novinářům řekl, že chce zamezit pohybu migrantů po městě a mít situaci více pod kontrolou. Starosta Lomoz také požaduje, aby byli běženci propuštění z areálu vybaveni nějakými penězi, případně jídlem nebo jízdenkou na vlak. "Pro mě je důležité, aby nebyli nuceni se uchýlit ke krádežím a trestným činům," řekl. Radnice nyní připravuje diskusi s obyvateli, kde by dostali veškeré informace přímo od zástupců ministerstva vnitra a policie. Situace v areálu pro nelegální migranty v Bělé je v posledních dnech napjatá, kvůli vzpourám a ničení majetku tam hlídkují policejní posily z Prahy i dalších krajů. Se starostou ve středu jednal také středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). Případné požadavky města projedná v pondělí krajská rada.

Do Bejrútu míří kvůli uneseným Čechům Šlachta a náměstek Kulhánek

Kvůli Čechům zmizelým v Libanonu odletí příští týden do Bejrútu česká delegace, v níž bude náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek a šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Kromě výměny informací s místními úřady má tým připravit cestu šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka, který ji po rozhovoru se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem v této chvíli odložil. Zaorálek to řekl novinářům po zasedání krizového štábu. O odložení cesty ho prý požádal Básil s tím, že se Libanoncům nepodařilo shromáždit dostatečné zásadní informace, aby to cestu ministra ospravedlnilo. "Mluvil se mnou o tom, že v současné době je v Libanonu poměrně komplikovaná vnitropolitická situace, která také nepomáhá spolupráci mezi jednotlivými složkami," poznamenal Zaorálek.

Kariérní systém učitelů by měl být naplno spuštěn za tři roky

Kariérní systém učitelů, který by měl mimo jiné umožnit lepší finanční ohodnocení kvalifikovanějších pedagogů, by měl být naplno spuštěn v červenci 2018. ČTK to sdělila tisková mluvčí ministerstva školství Jitka Ježková. Testování systému by mělo začít v lednu 2016. Kariérním řádem, jehož dříve navrhovanou podobu kritizovaly školské odbory, se v pondělí na svém prvním jednání zabýval poradní tým ministryně školství Kateřiny Valachové (za ČSSD). Poradci diskutovali o různých aspektech návrhu, probírali jeho potenciálními přínosy i možnými riziky. "Konkrétní závěry nezazněly, o tématu se ještě bude diskutovat," uvedla mluvčí.

Meziroční růst maloobchodních tržeb v červnu zrychlil na 6,9 pct

Tržby v maloobchodě bez aut v červnu meziročně vzrostly o 6,9 procenta. Růst tak proti květnu, kdy stouply o 5,4 procenta, dále zrychlil. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Nárůst tržeb zaznamenaly všechny hlavní skupiny sortimentu. Nejvyšší růst tržeb opět zaznamenal prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby, a to o 26,9 procenta.

Odhad pěstitelů: Sklizeň chmele letos klesne na 4,5 tisíce tun

Letošní sucho ničí úrodu chmele. Podle odhadu Svazu pěstitelů chmele ČR by se jeho letošní úroda mohla pohybovat na hranici 4,5 tisíce tun. Pokud by tato predikce vyšla, šlo by o meziroční snížení úrody o čtvrtinu, neboť v loňském roce se jej sklidilo 6,2 tisíce tun.

Pojišťovny uhradí jen léčbu protony schválenou komplexním centrem

Zdravotní pojišťovny uhradí léčbu protony, jen když ji doporučí tým odborníků z komplexního onkologického centra. Vyplývá to z tzv. transparenční novely, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) zakotvení této podmínky v zákoně uvítaly. Pražské protonové centrum podle ředitelky pro strategii Ivy Taťounové tuto podmínku rovněž akceptuje. Podmínka platí pro léčbu v kterémkoli centru, v Praze či Mnichově, kde se část českých pacientů také léčí.

Formánková konči v Ústavním soudu, Zeman místo nabídl Jirsovi

Vlasta Formánková končí ve funkci ústavní soudkyně, od čtvrtka tak bude mít Ústavní soud (ÚS) místo patnácti čtrnáct soudců. Prezident Miloš Zeman nabídl nominaci na uvolněné místo místopředsedovi Městského soudu v Praze Jaromíru Jirsovi, který ČTK řekl, že ji přijal. O tom, zda se ústavním soudcem stane, rozhodne Senát. Formánková se vrací jako soudkyně do Plzně, kde bude také přednášet na právnické fakultě.

Po nehodě u Horažďovic obnovily ČD provoz po jedné koleji

České dráhy (ČD) obnovily na jedné koleji provoz na trati mezi Horažďovicemi a Nepomukem, který stál po úterní nehodě dvou rychlíků u stanice Horažďovice - předměstí. V noci odstranili drážní hasiči dva vykolejené vozy, během středy dostali zpět na koleje také lokomotivu jednoho z rychlíků. Provoz byl obnoven pouze po jedné koleji v 14:05, řekla ČTK mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Jednokolejný provoz potrvá do sobotního poledne. Kvůli omezení přitom mohou nabrat rychlíky zpoždění do deseti minut a osobní vlaky do 20 minut.

Zemřel filmový kaskadér Jaroslav Tomsa, bylo mu 85 let

Ve věku 85 let zemřel v úterý odpoledne filmový kaskadér Jaroslav Tomsa. ČTK to sdělil ředitel společnosti Filmka Ladislav Lahoda. Tomsa, který byl zakladatelem dnes už světově proslulé české kaskadérské školy, zemřel po krátké těžké nemoci. Proslavil se například filmy Limonádový Joe, Rozmarné léto, Jáchyme, hoď ho do stoje! nebo Postřižiny. Naposledy se objevil před devíti lety v Menzelově přepisu Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále. Vytvořil i desítky menších filmových rolí.

Oceňovaný film Schmitke bude mít v kinech premiéru 13. srpna

Česko-německý film Schmitke, který získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI a ocenění za nejlepší zvuk a hudbu na německém festivalu ve Schwerinu, zamíří do českých kin 13. srpna. Mysteriózní příběh odehrávající se v prostředí Krušných hor bude v říjnu uveden i v Německu. Tvůrci film představili na novinářské projekci. Snímek ukazující rázovitý kraj i obyvatele Sudet vznikl v mezinárodní produkci. Jeho režisérem je mladý český režisér Štěpán Altrichter žijící v Berlíně, hlavní roli ztvárnil německý divadelní a filmový herec Peter Kurth. Za kamerou stál rumunský kameraman Cristian Pîrjol. Film byl natočen podle krátké povídky spisovatele a scenáristy Tomáše Končinského. Z českých herců se na plátně objeví například Helena Dvořáková a Petr Vršek.

Letná bude opět patřit novému cirkusu a divadlu v šapitó

Nejširší program za celou dobu své existence a největší soubor, který bude jeho hostem, připravili pořadatelé 12. ročníku festivalu nového cirkusu Letní Letná. Uskuteční se od 16. srpna do 3. září v Letenských sadech a nabídne 135 představení. Hlavními hvězdami budou britský soubor NoFit State Circus s neobvyklým šapitó a francouzská skupina Compagnie Rasposo. Festival uvede několik premiér českých tvůrců a zahájí ho videomapping odkazující k nerealizované stavbě Kaplického knihovny.

Ochranáři navrhují novou dopravní značku Pozor los!

Ochranáři ze společnosti Česká krajina navrhli ministerstvu dopravy, aby zavedlo novou dopravní značku Pozor los! Návrh představili na tiskové konferenci a poslali na ministerstvo. "Měla by upozornit řidiče na výskyt těchto velkých zvířat, protože jejich střety s automobily jsou velmi nebezpečné," řekl ředitel České krajiny Dalibor Dostál. Právě dopravní nehody představují jednu z hlavních příčin úhynu losů v České republice. V Česku jich přitom žijí pouhé dvě desítky.

Letošní červenec byl čtvrtý nejteplejší za posledních 241 let

Letošní červenec se s průměrnou teplotou 23,5 °C zařadil na čtvrté místo historických tabulek v pražském Klementinu, kde se teploty sledují od roku 1775. Proti dlouhodobému průměru bylo letošní druhý prázdninový měsíc o 3,7 °C tepleji. Uvedl to Pavel Jůza na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Zatím nejteplejší červenec byl v Klementinu v roce 2006 s průměrnou měsíční teplotou 25 stupňů, následuje červenec 1994 (24,3 °C). Na třetím místě zůstal rok 1834 s průměrnou teplotou 24 stupňů. "Těsně za letošním červencem byl červenec 2010 s průměrnou měsíční teplotou 23,4 °C," dodal Jůza. Naopak nejchladnější sedmý měsíc roku zažili Pražané v roce 1844, kdy průměrná teplota byla 16,1 °C. Následují červenec 1786 s průměrnou teplotou 16,3 °C a červenec 1913 (16,5 °C). "Z méně dávné doby se na devátém místě umístil červenec 1980 s průměrnou teplotou 17,1 °C," uvedl meteorolog.

Počasí ve čtvrtek

Jasno až polojasno. Teploty 31 až 35 stupňů Celsia.