Denní souhrn zpráv

Zaorálek: Zemanova cesta do Číny rozpor v EU nevyvolala

Zástupci české vlády nezpochybňují cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny na oslavu konce druhé světové války. Cesta podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nevyvolala žádný zásadní rozpor ani v rámci Evropské unie. Odmítl informace v tisku, že by česká diplomacie kvůli prezidentově záměru vetovala návrh, aby se evropské politické špičky vyhnuly čínské oslavě. Podle Zaorálka se diskuze o tom v EU vedla pouze na pracovní úrovni, kde čeští zástupci ostatní seznámili s tím, že Zeman na oslavy pojede. Nezaznamenal prý, že by někdo Česku jeho přístup vyčítal nebo nějak zpochybňoval. Cestu schvaluje i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zeman podepsal zavedení kurzarbeitu v Česku

Firmy kvůli nedostatku zakázek nebo přírodní pohromě už nebudou muset své zaměstnance propouštět, ale můžou jim nabídnout práci na zkrácený úvazek. Stát bude na jejich mzdy přispívat. Zavedení takzvaného kurzarbeitu přinese od října novela zákona o zaměstnanosti, kterou podepsal prezident Miloš Zeman.

Úprava se týká zaměstnanců podniků, které pro ně kvůli hospodářské krizi či živelní katastrofě nebudou mít práci na plný úvazek. Po dobu výpadku budou dostávali nejméně 70 procent mzdy. Zaměstnavatel bude hradit 50 procent, stát zbývajících 20 procent. O každé žádosti o tuto podporu bude rozhodovat vláda. Podle Hospodářské komory proto bude praktické využití kurzarbeitu minimální. "Firmy budou s větší pravděpodobností reagovat ihned s využitím zákoníku práce a nebudou se pouštět do tohoto byrokratického systému," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Zeman podepsal vznik centrálního registru vybraných přestupků

Úřady budou moci využívat od konce příštího roku centrální registr vybraných přestupků. Jeho vznik umožní novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Registr by podle jeho tvůrců měl pomoci v boji proti drobné kriminalitě, podle kritiků ale v praxi příliš nepomůže. Za opakované přestupky má jejich pachatelům hrozit vyšší pokuta, trestným činem se ale nestanou, jak to požadoval Svaz měst a obcí. Přestupky by se v registru měly uchovávat pět let.

HN: ČSSD vzdává plán zvýšení daní pro firmy

Sociální demokracie už v tomto volebním období nebude prosazovat zvýšení daní firmám, podle předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky se ale tato debata povede znovu po příštích parlamentních volbách. Napsaly to Hospodářské noviny (HN). "Dohodli jsme se, že teď upřednostníme opatření proti daňovým únikům," řekl deníku Sobotka. Pro dosažení vyrovnaného státního rozpočtu to ale podle premiéra stačit nebude. "A k vyšší daňové progresi a vyššímu zdanění velkých firem se stejně debata po příštích parlamentních volbách znovu vrátí," citují HN předsedu vlády.

Bisnode: Nových firem nebývale přibylo, může za to růst ekonomiky

Počet nových firem v Česku nebývale roste. V pololetí se jich zaregistrovalo 13.486, což bylo o 7,4 procenta meziročně více. Celkem jich je 421.568. Vyplývá to z výpočtů poradenské firmy Bisnode. Podle ní výrazný zájem o nové podnikání souvisí s růstem ekonomiky. Pokud by tento trend vydržel, za celý rok by bylo založeno nejvíce firem od předkrizového roku 2007. Loni naopak bylo v Česku zaregistrováno nejméně podnikatelů za posledních devět let.

Žně výrazně pokročily, je sklizená skoro polovina obilovin

Žně v uplynulém týdnu výrazně pokročily. Zemědělci dosud sklidili 48,2 procenta ploch obilovin, což je více než loni touto dobou. Meziročně ale zaostávají se sklizní řepky, uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. Výnosy obilovin jsou vysoké, přesahují loňské hodnoty, kdy byla sklizeň rekordní. Regionální rozdíly jsou značné, nejpomaleji pokračují žně v Karlovarském kraji. Naopak tradičně nejrychleji zemědělci sklízejí v Jihomoravském kraji, kde mají pod střechou úrodu z 82,3 procenta ploch obilovin, a v Olomouckém kraji, kde již sklidili veškerou úrodu obilovin.

Po nehodě rychlíků u Horažďovic je v nemocnici 15 lidí

U Horažďovic vykolejily dva poslední vagony rychlíku a narazily do dalšího rychlíku, který stál v protisměru na vedlejší koleji. Se středně těžkými a lehkými zraněními převezli záchranáři do nemocnic 15 lidí. Nikdo není v ohrožení života. Další desítky lidí utrpěly lehčí zranění a záchranáři je ošetřili na místě. Ve vlacích bylo asi 200 pasažérů, nehodu možná zavinila špatně přehozená výhybka. Škoda je odhadnuta na 12,5 milionu korun, řekli ČTK mluvčí hasičů, Českých drah, záchranné služby a Drážní inspekce. Vykolejily vagony u rychlíku 668 Rožmberk jedoucího z Brna a Českých Budějovic do Plzně. Vagony narazily do přední části rychlíku Vajgar, který jel z Plzně do Brna. Stanice Horažďovice - předměstí je po nehodě mimo provoz, místo vlaků mezi Nepomukem a Strakonicemi jezdí autobusy. Omezení potrvá a náhradní doprava bude jezdit podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského zřejmě do středečního poledne.

Kraj rozdělí 800.000 Kč mezi rodiny obětí a zraněné ze Studénky

Moravskoslezský kraj poskytne finanční pomoc lidem, do jejichž života zasáhla předminulý týden železniční nehoda ve Studénce na Novojičínsku. Peníze dostanou příbuzní tří obětí a těžce zranění. Celkem kraj rozdělí 800.000 korun. Rozhodli o tom krajští radní. O další pomoci budou jednatt v září. ČTK to řekla mluvčí kraje Petra Špornová. Peníze mají sloužit k překlenutí tíživé sociální situace, do které se dostali pozůstalí zemřelých i ti, kteří byli při havárii těžce zraněni a hospitalizováni.

Na Mladoboleslavsku vypukl velký požár lesa

Nedaleko obce Branžež na Mladoboleslavsku vypukl velký požár lesa. Na místě zasahují také jednotky z Libereckého kraje, většina hasičů se středních Čech je u požáru lesa na Rakovnicku. ČTK to řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Hasiči na Mladoboleslavsku vyhlásili vysoký třetí stupeň požárního poplachu. Už od pondělí hasiči likvidují zřejmě největší letošní požár lesa u Olešné na Rakovnicku. Oheň zasáhl kolem 60 hektarů lesa a pole.

Policie ukončila vyšetřování druhé větve Rathova případu

Kriminalisté ukončili vyšetřování druhé větve kauzy bývalého poslance a středočeského exhejtmana Davida Ratha týkající se zejména firem. Rath obviněný z korupce při veřejných zakázkách dostal v první části případu, ve které soud řešil 11 lidí, nepravomocně 8,5 roku vězení. Policie by měla v nejbližší době předat státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby, nebo jiné rozhodnutí, sdělil ČTK dozorující žalobce Jiří Pražák. Vyšetřování se týká firem, které se podle kriminalistů podílely na zmanipulovaných veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Policie v této větvi případu již dříve obvinila devět lidí včetně Ratha a osm firem. Obvinění se týkají přijetí úplatku, podplácení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Chorvatsko spustilo pro Čechy účtenkovou loterii

Ministerstvo financí Chorvatska vyhlásilo účtenkovou loterii pro občany Česka. Češi, kteří od 1. srpna do 2. října nasbírají dvacet účtenek za nákupy v Chorvatsku a zašlou je na adresu Chorvatské Loterie, se mohou zúčastnit loterie. V ní získá výherce zájezd pro dvě osoby do Chorvatska na léto příštího roku v hodnotě přibližně 50.000 korun. V tiskové zprávě o tom informovalo české ministerstvo financí. Loterie souvisí s elektronickou evidencí tržeb, která funguje v Chorvatsku od roku 2013 a od příštího roku by měla být zavedena v Česku. Do Chorvatska každoročně míří na dovolenou téměř 800.000 Čechů, jde o nejpopulárnější letní zahraniční destinaci.

Lidé se v bazilice sv. Markéty se rozloučili s pianistou Moravcem

V zaplněné bazilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře v Praze se rodinní příslušníci, přátelé, žáci, hudební kolegové a příznivci naposledy rozloučili se světově uznávaným pianistou Ivanem Moravcem, který zemřel 27. července ve věku 84 let. Hudebníka, jenž se jako jediný Čech dostal na CD prestižní edice Velcí klavíristé 20. století, na poslední cestě doprovodili například dirigenti Jiří Bělohlávek, Jakub Hrůša a Libor Pešek, mladý pianista Ivo Kahánek nebo ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor. Zádušní mši vedl převor-administrátor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek.

Prague Pride nabídne 120 akcí, přilákat chce i víc heterosexuálů

Celkem 120 akcí nabídne letošní festival Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Pátý ročník týdenní přehlídky začne 10. srpna, v sobotu 15. srpna pak vyvrcholí už tradičním karnevalovým průvodem hrdosti centrem Prahy. Program na tiskové konferenci představili pořadatelé. Na koncerty, diskuse, filmové projekce či divadelní představení chtějí letos podle ředitelky festivalu Kateřiny Saparové přilákat víc heterosexuálů než v minulých letech.

Festival v Č. Krumlově má na programu závěrečný týden

Poslední tři hudební večery nabídne ve svém čtvrtém týdnu 24. ročník mezinárodního festivalu v Českém Krumlově. Diváci se mohou těšit například na soubory Escualo kvintet a Musica Florea nebo na slavnostní závěrečný koncert. Při něm se v sobotu 8. srpna představí jihokorejský houslista Či Man-wi a violoncellista Carmine Miranda z USA. Doprovodí je Jihočeská komorní filharmonie pod taktovkou slovenského dirigenta Maria Košíka.

Ve stanici Pavlov zachránili vzácného luňáka popáleného proudem

Ve stanici Pavlov na Havlíčkobrodsku ošetřovatelé zachraňují mládě luňáka červeného popáleného elektrickým proudem. Pochází z jediného hnízda se čtyřmi mláďaty luňáků na Vysočině, které objevili ornitologové na Jihlavsku. Luňáci červení patří v Česku mezi kriticky ohrožené, jejich počet je odhadován jen na 100 párů. Popálené mládě se do přírody vrátit nemůže, protože mu ve stanici museli amputovat část křídla. ČTK to řekl ředitel stanice Zbyšek Karafiát a tím, že létat už luňák nebude. Jestli se uzdraví, budou ho v Pavlově ukazovat návštěvníkům během vzdělávacích programů. Bude to druhý luňák červený, který musí zůstat ve stanici. Dvaadvacetiletá samice, které říkají Pepina, také doplatila na elektrické vedení.

Lesníci ze dvou vrcholů Jeseníků zkušebně odtěžili borovici kleč

Obnovit původní horskou vegetaci v Jeseníkách se pokoušejí lesníci. Ze dvou vrcholů v chráněné krajinné oblasti zkušebně odstranili borovici kleč, která v jesenickém pohoří zřejmě není původní dřevinou. Odborníci nyní budou sledovat, jak se jesenická příroda se změnou vyrovná, a poté rozhodnou o dalším postupu. Projekt bude stát zhruba tři miliony korun a je spolufinancován ministerstvem životního prostředí a evropskými fondy.

Sport

Čtyřiadvacet českých atletů, devět žen a patnáct mužů, pojede na mistrovství světa, které se koná od 22. do 30. srpna v Pekingu. Nominaci schválilo předsednictvo Českého atletického svazu. V týmu nechybí obhájci zlatých medailí - překážkářka Zuzana Hejnová a oštěpař Vítězslav Veselý, ani v Moskvě bronzový kladivář Lukáš Melich. Před dvěma lety bylo na MS českých atletů sedmadvacet, tehdy se ale do nominace dostaly i obě štafety na 4x400 metrů.

Počasí ve středu

Polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami a bouřkami. Teploty 27 až 33 stupňů Celsia.