Denní souhrn zpráv

Přebytek státního rozpočtu ke konci července stoupl

Přebytek státního rozpočtu ke konci července stoupl na 25,7 miliardy korun z červnových 22,6 miliardy korun. Loni v červenci byl rozpočet v přebytku 4,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci července od vzniku České republiky. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Výsledek hospodaření státu ovlivnily především příjmy rozpočtu. Stát totiž získal z EU o 49,3 miliardy Kč více než před rokem. O více než 12 miliard korun byly vyšší příjmy z pojistného na sociální zabezpečení a o více než pět miliard korun vyšší příjmy z daní z příjmů firem. Tyto faktory tak převýšily vliv meziročního růstu celkových výdajů, na který působí zejména vyšší čerpání prostředků určených na spolufinancování společných programů EU a ČR.

MPSV navrhlo zvýšení minimální mzdy od ledna o 700 Kč na 9900 Kč

Minimální mzda by se v Česku mohla od ledna zvednout o 700 korun na 9900 korun. Rostla by tak o 7,6 procenta. Návrh nařízení připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle něj by se měl upravit i nejnižší výdělek lidí s invalidním důchodem. Jejich minimální mzda je nyní nižší, činí 8000 korun. Zvednout by se mohla buď na 9000 korun, nebo na 9300 korun. Rozhodne o tom vláda. Minimální mzda se zvýšila naposledy letos v lednu o 700 korun na 9200 korun. Vláda se v koaliční dohodě a programovém prohlášení zavázala, že by se nejnižší výdělek měl postupně přiblížit dvěma pětinám průměrné mzdy. Ta letos v prvním čtvrtletí dosahovala 25.306 korun. Dvě pětiny tedy odpovídaly částce 10.122 korun. Nejnižší výdělek nyní představuje asi 36,4 procenta průměrné mzdy.

V Letech si připomněli oběti romského holokaustu

Oběti romského holokaustu a zahájení i ukončení provozu romského koncentračního tábora si v pondělí připmněli lidé v Letech na Písecku. V místě, kde se dnes nachází vepřín, stál za druhé světové války pracovní tábor. Památku obětí z Let si připomněli mimo jiné zástupci Senátu, Úřadu vlády, ministerstva školství, obce Lety nebo Církve československé husitské. Představitelé politické reprezentace se v posledních letech bez ohledu na stranickou příslušnost shodují v tom, že není důstojné, aby na místě tábora stál vepřín. Jenže premiéři Petr Nečas, Jiří Rusnok nebo Bohuslav Sobotka uvedli, že vláda nedisponuje dostatečným množstvím peněz na vykoupení farmy. Původní kárný tábor u Let přeměnila nacistická protektorátní správa v srpnu 1942 na cikánský. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět set bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo asi 600 romských vězňů.

Senátorka Horská věří, že se najdou peníze na výkup vepřína v Letech

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská věří tomu, že se najdou peníze na vykoupení vepřína v Letech na Písecku. Stojí na místě bývalého koncentračního romského tábora. Náklady na vykoupení vepřína se pohybují v řádech stovek milionů korun. Senátorka Horská to řekla v Letech při uctění obětí romského holokaustu a vzpomínky na zahájení a ukončení provozu romského koncentračního tábora. "Jsem neuvěřitelný optimista. Doufám, že se ty peníze najdou a ten vepřín opravdu půjde pryč. Toto místo si to zaslouží a také naše společnost si zaslouží udělat takový krok, bylo by to velké gesto smíření," uvedla. Dodala, že vykoupení vepřína by mělo i jiný rozměr. Podle ní by to pomohlo i ke zlepšení mezilidských vztahů. Podle ředitele památníku Lidice, který spravuje i Lety, Milouše Červencla však problematika výkupu nesouvisí jen s penězi. Připomněl, že vlastník vepřína, společnost Agpi, požaduje také náhradní prostory pro přesun chovu.

Němečtí vysídlenci vítají, že ČR uznává násilí při odsunu

Německý Svaz vyhnanců (BdV) uvítal, že si Česká republika i další středoevropské země připomínají poválečné vysídlení německého obyvatelstva a uznávají jeho násilnou povahu. Organizace zastřešující vysídlenecké spolky zároveň zdůraznila, že závěry postupimské konference z roku 1945 nemohou posloužit jako ospravedlnění násilí, k němuž při odsunu docházelo. Na konferenci v Postupimi, která skončila 2. srpna 1945, vyjádřili zástupci vítězných mocností souhlas s odsunem německého obyvatelstva z Československa, Polska a Maďarska. Velmoci však zdůraznily, že vysídlení musí probíhat "spořádaně a lidsky". "Protokoly z Postupimi nebyly nic jiného než pokus legitimizovat zločiny při vyhánění, k nimž docházelo už dlouho před začátkem konference. O spořádaném a lidském přesídlení, jak ho protokoly popisovaly, nemohla být vůbec řeč," uvedl v tiskovém prohlášení předseda BdV Bernd Fabritius. Jmenovitě odsoudil masakr Němců v Ústí nad Labem, pochod smrti z Brna do Rakouska nebo útoky na Němce v Žatci a v Lanškrouně.

Od pátku policie zadržela 197 uprchlíků, což je nejvíce za víkend

Nelegálních uprchlíků zadržených za území Česka přibývá. Od pátku do pondělního rána jich cizinecká policie odhalila 197, což je nejvíce za víkend. Jen v neděli šlo o 46 migrantů. Denní průměr se tak zvýšil na 42 běženců. ČTK to sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Od poloviny června, kdy ministr vnitra Milan Chovanec kvůli migraci zesílil kontroly, v Česku uvízlo 996 uprchlíků. V zařízení Bělá pod Bezdězem je nyní umístěno 467 cizinců, v Zastávce u Brna 194. O navýšení kapacit, případně o otevření dalšího objektu bude podle mluvčí Rendlové v těchto dnech jednat ministerstvo vnitra.

Z nelegálních uprchlíků zadržených v ČR chtějí azyl jednotlivci

Ze stovek nelegálních uprchlíků zadržených na území České republiky požádali o azyl pouze jednotlivci. Během prohlídky Pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku to řekla zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná. Podle ní v České republice od začátku roku do dneška požádalo o azyl 885 lidí, kteří se dostali do přijímacího střediska v Zastávce a následně do pobytových středisek v Kostelci nad Orlicí či Havířově. "To číslo je vyšší než v minulých letech, ale ne nějak dramaticky. Například za celý rok v roce 2013 to bylo 800 žadatelů a v roce 2014 1100 žadatelů o azyl," řekla Pavla Novotná. Téměř polovinu z žadatelů o azyl v České republice tvoří lidé z Ukrajiny.

Českou armádu čeká v německém Hohenfelsu největší letošní cvičení

Českou armádu čeká v německém Hohenfelsu největší letošní cvičení, povede ho český plukovník Josef Kopecký. Velet bude mezinárodnímu brigádnímu uskupení se zhruba 4500 vojáky. ČTK to sdělil Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany. "Cvičení s názvem Allied Spirit je jednou z nejdůležitějších výcvikových aktivit NATO v roce 2015 a zúčastní se jej armády USA, České republiky, Velké Británie, Německa, Kanady, Gruzie, Maďarska a Srbska," uvedl Sýkora. Konat se bude od 4. do 24. srpna ve výcvikovém centru v Hohenfelsu. Českou armádu na něm bude zastupovat část 7. brigádního úkolového uskupení (BÚU) s přibližně 1400 vojáky, kteří musí do Německa přesunout po silnici a železnici přes 420 kusů pozemní techniky a zbraňových systémů. Cílem cvičení je podle armády "zvýšit připravenost cvičících útvarů a demonstrovat schopnost efektivní spolupráce" aliančních a partnerských jednotek při společné pozemní operaci. Vojáci tak budou třeba cvičit vedení útočných, obranných i stabilizačních operací nebo sjednocení palebné podpory. Cvičení je rozděleno do dvou částí. Prvních deset dnů bude určeno pro sladění jednotek, samotné manévry jsou naplánovány od 15. do 24. srpna.

Zbraně České zbrojovky se ve Vietnamu ocitly chybou aerolinek

Zásilka zbraní, kterou zadrželi na konci července na mezinárodním letišti v Ho Či Minově Městě celníci a policisté, patřila uherskobrodské České zbrojovce. Ve Vietnamu se ocitla kvůli chybě aerolinek. Zbrojovka pistole a náhradní zásobníky zasílala zákazníkovi do Singapuru, řekla ČTK mluvčí zbrojovky Hana Smilková. Zbraně byly nalezeny na palubě letadla přilétajícího z Turecka. Údajně se jednalo o 94 pistolí a 472 nábojových pásů. "Turecký přepravce (Turkish Airlines) při překládání zboží zaměnil cílové destinace s podobným kódem letiště a místo do Singapuru (kód letiště SIN) poslal zásilku do Ho Či Minova Města, dříve Saigonu (kód letiště SGN)," uvedla mluvčí Smilková. Podle ní v žádném případě nešlo o pašování nebo nelegální obchod se zbraněmi.

Podmínky ve zpracovatelském sektoru se v červenci dále zlepšily

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v České republice se v červenci zlepšily. Index PMI stoupl z červnových 56,9 bodu na červencových 57,5 bodu. Svědčí to o nejvyšším tempu růstu od dubna 2011, oznámila společnost Markit Economics. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Předělem mezi růstem a poklesem je hranice 50 bodů. "Sektor české výroby vkročil do druhého pololetí ze silné pozice; růst nových zakázek dále zrychlil a byl největší od května roku 2014. Výroba následně vzrostla nejvíce za rok a tvorba pracovních příležitostí se stále pohybovala na rekordní úrovni. Firmám během měsíce pomohl i pomalejší nárůst cen vstupů, ačkoli jejich schopnost zvyšovat vlastní ceny byla nadále omezená," uvedl vedoucí ekonom společnosti Markit Trevor Balchin.

České školy bez hranic učí děti krajanů český jazyk a reálie

České školy bez hranic (ČŠBH) přispívají k tomu, aby potomci krajanů žijících v zahraničí zůstávali v kontaktu s jazykem a kulturou země, kde mají kořeny. Děti od 18 měsíců do konce povinné školní docházky se v nich seznamují s českým jazykem i českými reáliemi. Školy mohou získat státní podporu, pokud uspějí při žádosti o grant ministerstev školství a zahraničí. Rodiče platí školné, případně mohou školy získávat peníze i od sponzorů. Provoz bývá zajišťován i značným podílem dobrovolnické práce. Na pondělní konferenci v Senátu o aktivitách ČŠBH hovořila předsedkyně tohoto spolku Lucie Slavíková-Boucher. V Evropě funguje osm Českých škol bez hranic, které v plynulém školním roce navštěvovalo 670 dětí. Po celém světě pak obdobnou náplň nabízí čtyři desítky spolupracujících škol, celkem se češtinu a české reálie v těchto institucích učilo na dva tisíce dětí. České školy bez hranic jsou pro děti od šesti let doplňkem k běžné základní škole v zemi, kde žijí.

Karel Březina z ČSSD odmítl informace o účelovém zproštění obžaloby

Vlivný člen pražské ČSSD Karel Březina odmítá informace týdeníku Respekt, podle kterých soudce Ondřej Havlín před čtyřmi lety Březinu účelově zprostil obžaloby. Karel Březina tvrzení označil za spekulace. "Nikdy jsem nikomu nenabídl peníze, ani jakýkoli post, ani jinou věc," napsal ČTK v textové zprávě. Někdejší náměstek primátora Karel Březina údajně soudci Havlínovi za zprošťující rozsudek slíbil místo v diplomacii. Týdeníku Respekt to řekl kladenský soudce Petr Sedlařík. Odkázal přitom na odposlechy, které jsou součástí jiné kauzy, za níž soudce Sedlařík tento týden poslal Ondřeje Havlína nepravomocně na 6,5 roku do vězení.

Druhý blok Temelína dosáhl po odstávce plného výkonu

Druhý blok jaderné elektrárny Temelín dosáhl po ukončení odstávky plného výkonu. Ten je díky novým rotorům, které byly do turbíny instalovány v době odstávky, o dvě procenta vyšší. Nově tak turbogenerátor pracuje na výkonu 1078 MWe. První blok modernizací turbíny prošel v loňském roce, sdělil mluvčí Temelína Marek Sviták. Instalované rotory mají novou konstrukci, jsou větší a o 20 tun těžší. Nový je i tvar lopatek. "Díky tomu rotory efektivněji využijí páru, která proudí na turbínu. Při stejné spotřebě paliva tak blok vyrobí elektřinu pro dalších 50.000 českých domácností," uvedl mluvčí Sviták. Původní projektový výkon dvakrát 981 MWe elektrárna za 15 let zvýšila o deset procent, tedy o 200 MWe, což odpovídá velkému uhelnému bloku. Na prvním bloku temelínské elektrárny je odstávka spojená s výměnou paliva. Palivo v reaktoru je již vyměněno a aktuálně pokračuje zpětná montáž reaktoru. Další významnou činností bude naplnění dvou kontejnerů s použitým palivem a jejich vyvezení do skladu v areálu elektrárny. Práce začnou v tomto týdnu. Odstávka prvního bloku potrvá do konce srpna.

CVVM: Se svým životem jsou spokojeny dvě třetiny Čechů

Se svým životem jsou spokojeny téměř dvě třetiny Čechů. Spokojenost roste s vyšším příjmem a s vyšším počtem členů domácnosti. Větší je i u manželů a partnerů proti lidem, kteří žijí sami. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Proti loňsku míra spokojenosti mírně klesla, uvedlo CVVM. Spokojenost se životem vyjádřilo 62 procent účastníků průzkumu, nespokojeno bylo 15 procent. Neutrální odpověď "ani spokojen, ani nespokojen" uvedlo 23 procent lidí. Spokojenost výrazně roste s výší příjmů a se stupněm vzdělání, naopak klesá s rostoucím věkem. Podle CVVM jsou se životem více spokojeni například lidé sezdaní nebo žijící s partnerem, lidé v čtyřčlenných domácnostem, či ti, kteří mají dvě nezaopatřené děti. Dotázaní, kteří žijí sami, byli spokojeni méně.

Všichni čtyři čeští účastníci na chemické olympiádě uspěli

Všichni čtyři čeští gymnazisté, kteří se v červenci v Baku zúčastnili Mezinárodní chemické olympiády, získali cenné kovy. Mezi zlatými medailisty se umístil Jiří Etrych z Pardubic. Česko sbírá obdobné úspěchy na olympiádě v chemii pravidelně, čtyři medaile vozí již od roku 2009. ČTK to sdělil tiskový mluvčí Vysoké školy chemicko-technologické Michal Janovský. Jiří Etrych se svým bodovým ziskem zařadil na třicáté místo mezi 290 středoškoláky ze 75 zemí světa. Zlatými medailemi byly oceněny výkony 35 účastníků, prvních pět pozic obsadili Číňané. Ziskem stříbrných medailí úspěch české výpravy podtrhli Jan Šugar z Ostrova, Ladislav Perner z Českých Budějovic a Stanislav Chvíla z Uherského Brodu. Teoretickou část olympiády tvořilo osm úloh na 40 stranách zadání, praktické úlohy byly tři. Na řešení bylo deset hodin čistého času. Členové doprovodu, kteří jsou odděleni od svých svěřenců, úlohy po příjezdu na soutěž překládají do mateřských jazyků účastníků.

Archeologové našli na Pohansku část historické stavby i korálek

Archeologové objevili v areálu velkomoravského hradiště Pohansko u Břeclavi základy zděného objektu, sedm kosterních hrobů a křišťálový korálek z přelomu devátého a desátého století. Ten je největší zajímavostí letošního výzkumu, který začal v této oblasti již před 56 lety. Obdobný křišťálový korálek se našel před časem při vykopávkách pod Pražským hradem, řekl ČTK archeolog Petr Drexler. "Korálky jsou si podobné. Svědčí o tom, že centrum Velké Moravy bylo v obchodním spojení s oblastí středních Čech. Ten náš korálek patrně někdo před staletími vytrousil v předhradí Pohanska," uvedl Drexler. Další zajímavostí je zbytek budovy. Archeologové objevili jeho kamenné nároží vyzděné maltou. Budova v předhradí, tedy v místě před samotným opevněným centrem hradiště Pohansko, se rozkládal na asi 25 metrech čtverečních. Vědci v této lokalitě léta pátrají po základech kostela a také paláce velmože z Pohanska, který by se pod ním měl podle jejich teorií nacházet.

Archeologové našli v proluce muzea v Olomouci minci z 10. století

Kolínský denár krále Oty III.z 10. století, keramiku či poutní odznak objevili archeologové během záchranného průzkumu části proluky v Denisově ulici v Olomouci. Na místě pracují čtyři měsíce, setrvají tam do poloviny prosince. Průzkum lokality je nutným předpokladem pro podání žádosti o evropskou dotaci na projekt dostavby muzejní budovy, takzvaného Středoevropského fóra. Projekt sice v minulosti dotaci nezískal, muzeum se jej však nevzdalo. ČTK o tom informoval mluvčí Muzea umění Petr Bielesz. Nejatraktivnější nálezy objevili archeologové při odkrytí skalního podloží, nad kterým jsou uloženy vrstvy z 10. až 11. století. "Kromě keramiky z tohoto období jsme našli i kolínský denár Oty III. z doby královské vlády před císařskou korunovací roku 996," uvedl vedoucí výzkumu Richard Zatloukal. Dalším unikátním nálezem je poutní odznak ze 14. století.

Výstava Aj Wej-weje zahájí oslavy 220. výročí vzniku NG

Oslavy 220. výročí založení Národní galerie v Praze (NG) zahájí v únoru příštího roku výstava slavného čínského umělce a kritika tamního režimu Aj Wej-weje. Před Veletržním palácem bude vystaveno jeho známé dílo Zvěrokruh. V roce 2017 by měl Aj Wej-wej vytvořit dílo speciálně pro Národní galerii, řekl ČTK její ředitel Jiří Fajt. Ještě letos na podzim by se měl umělec přijet podívat na místo, pro které by dílo mělo vzniknout, tedy na Velkou dvoranu Veletržního paláce. Kromě výstavy čínského umělce upozorní na výročí přehlídka odkazující k mecenášství a donátorství, které v začátcích instituce stály. V příštím roce také NG zahájí výstavu malíře Henriho Rousseaua. Ta se uskuteční v paláci Kinských a otevře jeho novou etapu.

Rettigovou v Litomyšli připomíná festival, restaurace i muzeum

Ani po 170 letech Litomyšl nezapomněla na kuchařku a buditelku Magdalenu Dobromilu Rettigovou, která ve městě žila posledních 11 let svého života a je zde i pohřbena. Před čtyřmi lety začalo město pořádat po ní pojmenovaný gastrofestival, odkazují se na ni i pořadatelé dalších akcí. Regionální muzeum v Litomyšli vlastní rozsáhlou sbírku osobních věcí Rettigové a stojí tam její busta. Gastrofestival zdůrazňující zvláště kuchařský odkaz Retttigové začíná vždy více než týdenní Gurmánskou poutí po zapojených restauracích ve městě a ochutnávku speciálních "rettigovských" menu. Vyvrcholením je celodenní prezentace kuchařů z řad profesionálů i známých osobností na Smetanově náměstí s doprovodným kulturním a zábavným programem. Současně se koná soutěž škol s kuchařským zaměřením a pro veřejnost soutěže o nejlepší svíčkovou a guláš. Ve městě existuje i restaurace Rettigovka, která částečně vychází ze starých receptů.

V rožnovském skanzenu bude festival slovenského folkloru

Rožnovský skanzen bude hostit Mezinárodní festival slovenského folkloru v České republice Jánošíkův dukát. Festival věnovaný slovenské lidové kultuře se letos koná 17. rokem. Vystoupí přes 20 folklorních souborů a skupin jak z Česka, které se věnují slovenským lidovým písním, tancům a zvykům, tak soubory a sólisté ze Slovenska, sdělila ČTK mluvčí Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Pavlína Polášková. Festival začne v pátek, potrvá do neděle. "Chybět nebudou slovenské krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Francie, Srbska a Maďarska. Soubory jiných národnostních menšin žijících v ČR budou letos zastupovat Romové a Řekové," podotkla Pavlína Polášková. Součástí festivalu bude program věnovaný mužským a ženským tancům ve slovenských regionech, program dětských folklorních souborů, v pořadu Od Tatier k Šumave se představí šest souborů.

Festival Film Music Prague v říjnu uctí památku Jamese Hornera

Památku hollywoodského skladatele Jamese Hornera uctí 25. října mladí umělci koncertem v pražském Rudolfinu. Na počest držitele dvou Oscarů za snímek Titanic vystoupí Filmová filharmonie, chlapecký sbor Boni pueri a sopranistka Christina Johnstonová. Vystoupení konané v rámci festivalu Film Music Prague nabídne slavné Hornerovy skladby z filmů Titanic, Avatar, Apollo 13, Statečné srdce, Legenda o vášni nebo Star Trek: Khanův hněv. ČTK o tom informoval ředitel festivalu Nikola Bojčev. James Hormer letos v červnu zahynul ve věku 61 let při havárii soukromého letadla.

Na Teplicku skončila technoparty, majitelé pozemků budou uklízet

V areálu bývalého utečeneckého tábora v Červeném Újezdu na Teplicku skončila v pondělí technoparty. Spací pytle a aparaturu balilo po poledni posledních zhruba 500 účastníků. Obec Hrobčice a Správa Chráněné krajinné oblasti České středohoří budou teď řešit úklid. Během celé akce policisté nikoho nezadrželi. Obyvatelé obcí si během akce stěžovali hlavně na hluk. Několik pokut rozdala stráž přírody, protože lidé spali a tábořili v lokalitě, kde je to zakázané. "Vesměs většina účastníků pochopila, co jim stráž vytýká, a uposlechla. Z velké části tak prohřešky řešili domluvou," řekla ČTK mluvčí správy CHKO Jana Ptáčková. S právníky se teď bude správa radit, jak postupovat vůči pořadatelům. Akce se totiž nekonala jen v areálu bývalého tábora, ale i mimo něj.

Na festivalu Dokořán v Karviné letos vystoupí Monkey Business

Na festivalu Dokořán v Karviné letos vystoupí kapely Monkey Business či Blue Effect. Promítat se ale bude také studentský film Punku Yatray o amazonských kmenech. Festival se uskuteční od 6. do 8. srpna v karvinské Parku Boženy Němcové. ČTK to řekla mluvčí akce Barbora Šmýrová. "Dokořán se opět bude konat tři dny na čtyřech scénách," řekla. Čtvrteční program bude věnovaný rapu a hiphopu. Vyznavači tohoto hudebního stylu se mohou těšit například na PSH a slovenský objev posledních měsíců Dornkappel. Dále vystoupí také Light&Love, karvinští Ajdontker nebo Slepí křováci. Návštěvníkům se představí také český hudebník Zdeněk Bína, Korben Dallas, slovenští Zoči Voči, novinka PeterPan Complex, The Paranoid nebo Noah Ellenwood. V Karviné dostane prostor i divadlo, například improvizační skupina Impéčko.

Na Bystřičce se uskuteční festival Starý dobrý western

U přehrady Bystřička na Vsetínsku se uskuteční hudební festival Starý dobrý western. Jde o jediný festival ve Zlínském kraji, který je úzce zaměřen na styl country a western, řekla ČTK pořadatelka Petra Dvořáková. Festival se koná již 17. rokem, letos potrvá od pátku do soboty. "Festival se postupně rozšiřuje, začínali jsme jednodenní akcí, nyní je již dvoudenní, několik let se odehrává již na dvou pódiích," uvedla Petra Dvořáková. Festival tradičně navštěvuje asi 2500 lidí.

Fotbalovou ligu vede nováček

Jediným celkem, který v úvodních dvou kolech první fotbalové ligy neztratil bod, je překvapivě nováček ze Zlína a vede tak tabulku. Ve 2. kole ztratili body favorité Plzeň, která prohrála 0:1 na Dukle, a Jablonec. Tomu pokazili oslavy 70 let od založení klubu Bohemians Praha 1905 remízou 2:2. Naopak zabrala Mladá Boleslav, která porazila Brno 2:0.

Tenistka Karolína Plíšková se vrátila v žebříčku na jedenácté místo

Tenistka Karolína Plíšková se v dnešním vydání žebříčku dvouhry WTA vrátila na jedenácté místo a vyrovnala si své maximum. Nejvýše postavenou Češkou je světová čtyřka Petra Kvitová a v desítce je i osmička Lucie Šafářová. Mezi muži zůstal Tomáš Berdych na šestém místě.

Simona Baumrtová nečekaně na MS vypadla na stovce znak už v rozplavbě

Znakařka Simona Baumrtová nečekaně nepostoupila do semifinále mistrovství světa v Kazani na stometrové trati, z rozplaveb na stovce vypadla také prsařka Petra Chocová. Ve finálovém bloku nebude mít české plavání žádného zástupce. Simona Baumrtová má doma nespočet medailí z kontinentálních šampionátů a bronz z MS v krátkém bazénu před třemi lety na stovce, ale v posledních dvou letech se trápí. Po nevydařeném ME loni v Berlíně nemá formu nejspíš ani letos, v nynějších rozplavbách měla dvacátý čas 1:00,91 minuty. Petra Chocová je ryzí sprinterkou pro padesátku, na stovce časem 1:08,09 zaostala za vlastním český rekordem o 43 setin a obsadila 24. místo.

Slovenský veterán Jozef Stümpel se dohodl na angažmá ve Vítkovicích

Slovenský hokejový útočník Jozef Stümpel se podle deníku Šport už dohodl na angažmá ve Vítkovicích a měl by podepsat smlouvu. Třiačtyřicetiletý mistr světa z roku 2002 z Göteborgu, který poslední tři sezony působil v Nitře, by se stal v nadcházející sezoně nejstarším hráčem české extraligy. "Už jsem vnitřně naladěný na Vítkovice. Česká extraliga je kvalitní soutěž. Je pravda, že rozhodlo i to, že si zahraju s bývalým spoluhráčem a dobrým kamarádem z týmu NHL Florida Panthers Rosťou Olezsem," řekl Jozef Stümpel pro Šport.

Na Dýšině si zahraje i juniorka Abrahamová a Španělka Cigandová

Juniorka Kristýna Abrahamová se stala třináctou českou golfistkou, která si zahraje na Tipsport Golf Masters, domácím turnaji nejvyšší evropské série Ladies European Tour (LET). V Golf Parku Plzeň-Dýšina se od 7. do 9. srpna představí i Španělka Carlota Cigandaová, letos čtvrtá na majoru ANA Inspiration v USA. Kristýna Abrahamová si volnou kartu od pořadatelů zajistila díky pátému místu na mezinárodním mistrovství juniorek na Kunětické Hoře. Možnost hrát dostala stejně jako dalších jedenáct Češek. Jedinou tuzemskou pravidelnou účastnicí na okruhu LET je Klára Spilková, která nedávno skončila v Dundonaldu ve Skotsku čtvrtá.

Krátce o počasí v Česku:

Jasno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 26 až 30 stupňů Celsia.