Denní souhrn zpráv

Prezident Zeman vzkázal uprchlíkům, že je do ČR nikdo nezval

Prezident Miloš Zeman vzkázal uprchlíkům na českém území, že je do ČR nikdo nezval. Uprchlíci podle něj musí respektovat pravidla této země. "Pokud se vám to nelíbí, běžte pryč," vyzval je v rozhovoru pro server Blesk.cz. "Těmto lidem nejlépe pomůžeme na jejich území," dodal. Prezident tím mířil zejména na uprchlíky z Blízkého východu a Afriky. Lze podle něj očekávat i příliv ukrajinských imigrantů, kteří "na rozdíl od těch islámských mají daleko větší schopnost asimilace". "Možná to někdo bude považovat za apel na nejnižší lidské pudy, ale je to stejný postoj, jako mají Maďaři, když staví plot proti Srbsku, jako mají Američané, kteří postavili plot na hranicích s Mexikem," připodobnil Zeman. Zastává přitom názor, že migrantům lze nejlépe pomoci na jejich území.

Prezident ocenil nasazení policie při pohybu uprchlíků po českém území a podpořil i zájem opatření zesílit. Uvedl také, že armáda je schopna poslat na hranice asi 1500 vojáků, řekl mu to na společném setkání náčelník generálního štábu Josef Bečvář. V polovině června česká policie kvůli nynější migraci uprchlíků z Asie a Afriky do Evropy zesílila kontroly a odhalených migrantů stále přibývá. Mezi zadrženými jsou zejména občané Sýrie, následují Iráčané a Afghánci. Většina lidí se do ČR dostává z Řecka přes Maďarsko a Rakousko a téměř všichni uvádějí jako svůj cíl Německo. O možném zpřísnění kontroly hranic by mohla vláda jednat podle ministra vnitra Milana Chovance 20. srpna.

Kapacita zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem byla navýšena na 700

Kapacita zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem byla navýšena na 700 míst. Během pátečního dne a noci policie zadržela v ČR 136 migrantů, dnes ráno dalších deset. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý při své páteční návštěvě zařízení uvedli, že kvůli zvýšené ochraně areálu vedení policie stáhne do Bělé jednotky z několika krajů. Měla by vznikat i nová zařízení pro uprchlíky, do konce roku by pro ně mělo být v ČR vytvořeno 1200 míst.

Areál v Bělé slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Ve čtvrtek a v pátek se tam bouřili migranti, na místě zasahovaly policejní posily z Prahy. Asi 31 běženců, zejména rodiny s dětmi, byly proto z bezpečnostních důvodů přepraveny do zařízení v Zastávce u Brna, kde je nyní 188 migrantů.

Firmy: Český export letos dosáhne rekordních 3,8 bilionu korun

Český export letos dosáhne rekordních 3,8 bilionu korun, meziročně stoupne o šest až sedm procent. Dál poroste význam vývozu aut a automobilových dílů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podnikatelskými svazy. Další růst si exportéři slibují i od znovuotevření trhů jako jsou Írán a Kuba, kde měly v minulosti české produkty dobrou pověst. Od ledna do května vývoz tuzemských firem meziročně stoupl o 6,7 procenta. Mezi nejvýznamnější exportní destinace patří Německo, Slovensko, Velká Británie, USA, Francie a Polsko. Do Německa míří přibližně třetina celkového exportu Česka.

EGAP začal posuzovat nové obchodní případy do Íránu

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) se začala připravovat na možné obnovení pojišťování exportu do Íránu. Podmínkou pro zahájení konečného posouzení obchodních případů je odvolání sankcí znemožňujících vývoz do Íránu. ČTK o tom informovala mluvčí společnosti Hana Hikelová.

Írán slibuje budoucí silné obchodní příležitosti. Do země v září zamíří 30členná podnikatelská mise Hospodářské komory s náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou. Na podzim by měl Írán navštívit také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). V Teheránu by měla být v budoucnu otevřena zahraniční kancelář agentury CzechTrade. Český vývoz do Íránu dosáhl loni 564 milionů korun. Dovezlo se naopak zboží v hodnotě 163 milionů korun. Před deseti lety přitom byla roční hodnota vývozu čtyřnásobná. České firmy v posledních letech vyvážely do Íránu hlavně sklo, kuchyňské zboží či léky. Opačný směrem mířily vinné hrozny, ovoce, ořechy či koberce.

Zeman: Mezi platy soudců a ostatních profesí je přílišný rozdíl

Mezi soudci a ostatními profesemi je příliš velký rozdíl v platech, míní prezident Miloš Zeman. Tento rozdíl podle něj nenapomáhá prestiži justice. Zeman to řekl v rozhovoru pro server Blesk.cz. Prezident poukázal na to, že téměř každý měsíc jmenuje 20 či 30 nových soudců a soudkyň, kterým je kolem 30 let a mají nástupní plat 70.000 korun měsíčně, přičemž učitel s 20 lety praxe má plat kolem 25.000 korun. Na argument, že vysoké platy mají zajistit nezkorumpovatelnost, uvedl, že takový pohled by byl pro soudce nejhrubší urážkou. U příslušníka každé profese je podle hlavy státu nezmanipulovatelnost otázkou morální integrity.

Zemanovi věří 54 procent občanů, jeho spolupracovníkům nedůvěřují

Prezidentu Miloši Zemanovi důvěřuje podle průzkumu pro server Blesk.cz 54,2 procent lidí. Jeho mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi a kancléři Vratislavu Mynářovi většina dotázaných nevěří. Zeman se jich v rozhovoru pro server zastal. Podle průzkumu, který uskutečnila agentura Phoenix research, má v prezidenta Zemana důvěru 54,2 procenta občanů, kancléři Mynářovi věří 34,4 procenta a mluvčímu Ovčáčkovi 22,5 procenta. Tázáno bylo 883 lidí.

Aktuálně.cz: Účast obžalovaných u vyhlášení rozsudku má být povinná

Připravovaný nový trestní řád chce zavést pravidlo, podle nějž by obžalovaní měli povinnost dostavit se k vyhlášení rozsudku. Serveru Aktuálně.cz to řekli ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) a vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Vyhlášení verdiktu ve svých kauzách se v poslední době nezúčastnili například bývalý hejtman David Rath (dříve ČSSD) nebo někdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová). Podle současného trestního řádu není účast obžalovaného u vyhlášení rozsudku povinná.

Správa železnic zvažuje podzemní propojení pražských nádraží

Správa železnic oživuje plány na propojení pražského Masarykova a hlavního nádraží. Vedle nadzemního koridoru je ve hře podchod vybavený pojízdným dopravníkem, jaký bývá na velkých mezinárodních letištích. Projekt za zhruba 400 milionů korun, který by usnadnil a zrychlil spojení obou pražských nejvytíženějších nádraží, je součástí připravovaného železničního spojení na pražské letiště a dále do Kladna. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský.

Trať z letiště by měla končit právě na Masarykově nádraží. Spojením tohoto nádraží s hlavním nádražím by správa železnic vyhověla požadavkům Evropské unie, která se na stavbě trati, dříve označované za rychlodráhu, má finančně podílet. Požaduje ale, aby vlaky z letiště končily na nádraží s mezinárodním provozem, což Masarykovo nádraží nesplňuje.

ČT: Odbory chtějí napadnout výši platby za státní pojištěnce

Lékařské odbory chtějí u Ústavního soudu napadnout výši platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Částka by měla být stejná s tou, jakou hradí samoplátci, řekl v Událostech České televize předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Plánuje vyjednávat s předsedou senátu Milanem Štěchem (ČSSD), aby získal podporu nejméně 17 senátorů, kteří mohou ústavní stížnost podat. Rozhodnout by se mělo do konce srpna. Růstem plateb státu odbory chtějí dosáhnout výrazného růstu platů ve zdravotnictví.

Lidé bez příjmů odvádějí zdravotní pojistné ve výši 1242 korun měsíčně. Stát za své pojištěnce, kterými jsou například děti, studenti, důchodci nebo lidé na rodičovské dovolené, platí nyní 845 korun měsíčně. Od 1. ledna 2016 se to podle vládní dohody zvýší na 870 korun. Lékařské odbory s nerovnoměrností mezi státními pojištěnci a samoplátci nesouhlasí. Ve srovnání s letošními náklady by požadavky odborů zatížily státní rozpočet o více než 28 miliard korun ročně, zatímco naplánované navýšení znamená pro státní pokladnu růst výdajů pouze o 1,8 miliardy. Proti připravované ústavní stížnosti proto hlasitě vystoupil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Část účastníků technoparty z Teplicka odjela, zůstává jich tisíc

Zhruba dvě třetiny účastníků technoparty v bývalém utečeneckém táboře v Červeném Újezdu na Teplicku už odjely. Na místě zůstává asi 1000 lidí. ČTK to řekla mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Zlepšila se situace v dopravě, přetrvává nadměrný hluk a nepořádek, uvedla starostka nedalekých Hrobčic Jana Syslová. Policie akci nadále monitoruje a je v kontaktu se starosty i pořadateli. "Technoparty by měla skončit v pondělí ve 12:00, vše nasvědčuje, že se tak stane," řekla Hyšplerová. Bývalý utečenecký tábor si pronajali organizátoři akce od soukromého majitele a oznámili, že chystají od pátku do pondělí soukromou akci pro 400 lidí. Podle policie ale dorazilo asi 4000 lidí z celé Evropy, Syslová jejich počet odhadla dokonce na 10.000.

V červenci zemřelo při nehodách 83 lidí, o devět víc než loni

Na českých silnicích zemřelo v červenci při nehodách podle předběžných údajů 83 lidí, což je nejvíc za uplynulých sedm měsíců a o devět více než loni v červenci. Jde o předběžný údaj, který ČTK sdělil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Nejtragičtějším dnem prvního prázdninového měsíce i celého roku byl 23. červenec, kdy při dopravních nehodách zemřelo deset lidí. Poslední červencový den si vyžádal čtyři oběti. Podle Lercha řidiči v červenci podcenili velmi teplé a slunné počasí, při vedrech je podle něj potřeba předcházet únavě a dělat pravidelné přestávky.

V Jihlavě si opět připomněli oběti komunistických procesů

Několik desítek příbuzných nebo známých si v Jihlavě připomnělo politické vězně popravené ve věznici jihlavského krajského soudu v letech 1950 až 1952. Tradiční akce měla ještě jeden nový rozměr. Účastníci si zároveň připomněli sochaře Jaroslava Šlezingera, jenž zemřel v komunistickém žaláři před 60 lety. Šlezinger, který pocházel z Vysočiny, vytvořil nadživotní sochu T. G. Masaryka, která stála před jihlavským gymnáziem.

Soudní proces se konal v únoru 1950 před Státním soudem v Jihlavě. Třiadvacet mužů bylo obviněno z trestných činů velezrady a vyzvědačství. Veselý, Rod a Tuček byli odsouzeni k trestu smrti a popraveni 17. června 1950. V letech 1950 až 1952 bylo na dvoře krajského soudu v Jihlavě oběšeno 11 mužů. Sedm z nich bylo souzeno při takzvaném babickém procesu. Záminkou k němu se stalo zastřelení tří funkcionářů tehdejšího národního výboru v červenci 1951.

Letošní Letní filmovou školu navštívilo 5500 diváků

Letošní ročník Letní filmové školy (LFŠ), který skončil slavnostním večerem v Uherském Hradišti, navštívilo podle pořadatelů 5500 filmových fanoušků. Přehlídka nabídla kromě filmů také desítky doprovodných akcí, výstav, koncertů, divadelních představení či přednášek. Mezi největší osobnosti letošního ročníku patřil finský režisér Mika Kaurismäki či íránský tvůrce Mohsen Makhmalbaf. Asociace českých filmových klubů, pořadatel přehlídky, udělila letos pět výročních cen. Poslední z nich během slavnostního zakončení převzala za citlivost, vnímavost a empatii, s nimiž sleduje osudy svých obyčejných i neobyčejných hrdinů, dokumentaristka Helena Třeštíková. Její snímek Mallory zároveň zakončil letošní festival.

Výstava v Lomnici přibližuje záchranu Židů, má podpořit uprchlíky

V synagoze v Lomnici na Brněnsku začala výstava, která prezentuje záchranu Židů před druhou světovou válkou. Devět přenosných oboustranných panelů s fotografiemi a texty přibližuje v české i anglické verzi odchod Židů z Rakouska a Československa směrem do Norska. Cílem výstavy je poukázat na to, že současní uprchlíci mířící do Evropy jsou v podobně těžké situaci jako tenkrát Židé, řekla ČTK Barbora Antonová z pořádajícího Okrašlovacího spolku pro Lomnici a okolí. Výstava potrvá do konce srpna. Snímky a texty popisují osudy Židů a Nansenovu nadaci, která bojovala za jejich přesun na sever.

Znovu se budou sbírat kešky s obsahem z moderní historie

Děti i dospělí budou moci znovu sbírat kešky s obsahem z moderní historie. Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) pořádá druhý ročník hry Sametky. Zatímco ten loňský byl inspirovaný 25. výročím listopadové revoluce, tentokrát má podtitul "Od srpna do listopadu" a bude se věnovat období od roku 1968 do roku 1989. Hra začne 21. srpna, tedy v den 47. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. ČTK o tom informovala koordinátorka projektu Karolína Puttová. Ve schránkách budou hráči nacházet známé i neznámé příběhy ukryté na místech, s nimiž jsou nějak spojeny. Více než 150 kešek bude schovaných ve všech krajích Česka. Budou se moci hledat do 17. listopadu, podobně jako loni tak bude hra trvat zhruba tři měsíce. Mohou se jí zúčastnit jednotlivci a nově skupiny dětí a školní třídy.

Úvodním koncertem začal hudební festival Petra Dvorského

Úvodním galakoncertem, na němž vystoupili tenorista Jaesig Lee a sopranistka Auxiliadora Toledanoová, začal v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku Mezinárodního hudební festival Petra Dvorského. Jeho 17. ročník potrvá do 15. srpna a nabídne deset koncertních večerů. Festival není ortodoxně zaměřen jen na vážnou hudbu, vystoupí na něm třeba i Lenka Dusilová, Dan Bárta nebo Olympic. Závěr letošního ročníku bude patřit oratoriu Gioacchina Rossiniho Stabat Mater. Dílo nastuduje představitel současné generace mladých českých dirigentů Jakub Klecker s Českým filharmonickým sborem Brno, Moravskou filharmonií Olomouc a čtveřicí sólistů.

Jiráskův Hronov nabídne 32 inscenací i 15 seminářů a dílen

V Hronově na Náchodsku začal 85. ročník celostátní přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov. V hlavním programu nabídne 32 inscenací a také 15 seminářů a tvůrčích dílen, řekla ČTK ředitelka hronovského Kulturního a informačního střediska, které přehlídku spolupořádá, Marcela Kollertová. Potrvá do 8. srpna. V hlavním programu se představí nejúspěšnější inscenace z regionálních divadelních přehlídek, například v sobotu festival nabídl inscenaci Bláha a Vrchlická v podání divadla Spomal Malenice. Kromě tuzemských souborů na Jiráskově Hronově vystoupí i divadelníci ze zahraničí.

Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě. První ročník se konal roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují špičková zahraniční neprofesionální divadla.

Alphaville na festivalu Sázavafest potěšili svými hity

Koncert skupiny Alphaville v zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou potěšil návštěvníky 15. ročníku festivalu Sázavafest. "Kapela do České republiky jezdí ráda, protože zde mají velkou základnu fanoušků. Několikrát zde oslavili své narozeniny, koncertovali s Karlem Gottem, s nímž také nazpívali Forever Young, navštívili se vzájemně na narozeninách," podotkl manažer Alphaville pro střední Evropu Klause Stracke. Druhou zahraniční hvězdou festivalu byli britští Kosheen. V pátek i v sobotu akci podle pořadatelů navštívilo 12.000 hudebních příznivců, kteří zvýšili počet obyvatel Světlé nad Sázavou téměř o dvě třetiny.

Z tuzemských interpretů se představila například Vypsaná fixa, o jejíž vystoupení byl takový zájem, že členové ochranky museli držet plot oddělující fanoušky od pódia. S vřelým přijetím se setkal i Václav Neckář zpívající se skupinou Fíha, Kamil Střihavka nebo kapela Wohnout. Už v zákulisí budil velkou pozornost Tomáš Klus, který se fotil s pořadateli a jejich příbuznými. Během svého koncertu pak Klus přidělal vrásky členům ochranky při svém výletu do největšího davu pod jevištěm.

Léto si chválí provozovatelé koupališť, vedra nepřála zoo

Letošní velmi teplé léto si v půli sezóny chválí především provozovatelé koupališť. Proti loňsku jim návštěvnost rostla, plovárny hlásí až o polovinu větší zájem. Nápor turistů zažilo například okolí Lipna nad Vltavou. Vysokou návštěvnost hlásí i jeskyně, kde lidé hledali úkryt v chladu, nebo vědecká centra. Radost zatím nemají zoologické zahrady, kam se ve vedrech turisté příliš nehrnuli. Vyplývá to z ankety zpravodajů ČTK.

Liberecká zoo má poprvé mláďata pandy červené

Liberecká zoologická zahrada se chlubí dalším chovatelským úspěchem. Má dvě mláďata pandy červené. ČTK to řekl mluvčí zahrady Jan Kubánek. Je to poprvé od roku 2005, kdy liberecká zoo začala tento ohrožený druh chovat. Mláďata už mohou návštěvníci zoo vidět. "Zatím je to ale o velké náhodě. Jsou uvnitř a záleží jen na nich, zda vylezou," řekl mluvčí Jan Kubánek. Vzhledem připomíná panda červená medvídka mývala, mezi návštěvníky zoo i proto patří k nejoblíbenějším zvířatům.

Sport

Barbora Závadová zaplavala na mistrovství světa v Kazani dvakrát český rekord na polohové dvoustovce, na postup do finále to ale nestačilo. V semifinále se zlepšila až na 2:11,97 minuty a obsadila celkové dvanácté místo. Nikdo další z českých reprezentantů z rozplaveb do odpoledního finálového bloku nepostoupil.

České volejbalistky skončily v druhé divizi Grand Prix na třetím místě, v Lublinu porazily v zápase o konečné umístění Portoriko 3:1. Soupeřkám tak oplatily prohru 2:3, kterou utrpěly ve skupině v bulharském Samokovu. S výjimkou nevýrazného výkonu ve druhém setu byly české reprezentantky přesnější a důraznější. Ve finále se o postupové místo do první divize střetne domácí Polsko s Nizozemskem.

Brankář Petr Čech ve svém prvním soutěžním utkání v dresu fotbalistů Arsenalu slaví zisk anglického Superpoháru. Proti bývalým spoluhráčem z Chelsea Čech udržel čisté konto a pomohl k triumfu 1:0. Arsenal vyhrál souboj mezi ligovým mistrem a vítězem poháru podruhé za sebou, naopak Chelsea v Superpoháru potřetí za sebou prohrála. Čech do Arsenalu přišel v létě právě z Chelsea, kde patřil 11 let k oporám a oblíbencům fanoušků. Ti mu prominuli i přestup do táboru velkého rivala a i v dresu soupeře ho přivítali potleskem.

Nejlepší český skokan na lyžích Roman Koudelka obsadil v úvodním individuálním závodu letní Grand Prix v polské Wisle desáté místo. Zvítězil domácí Dawid Kubacki. Koudelka, vítěz čtyř závodů Světového poháru z minulé zimní sezony, už v pátek pomohl českému týmu ke čtvrté pozici v soutěži družstev. Nyní skočil 122 a 127,5 metru a vešel se do elitní desítky. Bodovali ještě osmnáctý Lukáš Hlava a třicátý Jakub Janda. Antonínu Hájkovi postup do druhého kola unikl o osm míst.

Mistrem České republiky ve skocích do vody ve volné přírodě se v žulovém lomu v Hřiměždicích na Příbramsku stal šestadvacetiletý Jan Bílý. Královskou disciplínu, skoky z šestnáctimetrové věže, na 16. ročníku akce Highjump ovládl Švýcar Andreas Hulliger, který obhájil vítězství z loňska. Jeho skoky nejlépe ohodnotila porota i ve skocích z dvanáctimetrové věže a pětimetrové houpačky. Soutěž za převážně slunečného počasí sledovalo několik tisíc lidí z vody i ze souše. Nechyběla tradiční exhibice skoků splashdiving, které jsou v Česku známé jako placáky. Skokani se při této show vrhali do vody například v zapáleném kostýmu nebo s kouřovými efekty.

Neporazitelnost Petra Vabrouška, který na domácí scéně a na Slovensku neprohrál v dlouhém triatlonu už 17 let, dál trvá. Jednačtyřicetiletý závodník uhájil pozici dlouholeté jedničky i v sobotu na Českém poháru v Piešťanech, o prvenství však musel hodně bojovat. Vítězem Slovakmana na ironmanských tratích 3,8 km plavání, 180 km na kole a 42,195 km běhu se Vabroušek stal v čase 8:46:07. Do čela se přitom dostal čtyři kilometry před cílem závěrečného maratonu, kdy předběhl Lukáše Krpce. Nakonec ho porazil o minutu a 25 sekund.

Adam Kout vybojoval jako třetí český jezdec titul mistra Evropy na motokárách. Celkové prvenství v seriálu kategorie Superkart si zajistil vítězstvím v závěrečném závodu v nizozemském Assenu. Dosud vedoucího Němce Petera Elkmanna porazil o téměř dvě sekundy a v konečném hodnocení ho předstihl o pět bodů.

Český travní lyžař Martin Barták získal na mistrovství světa juniorů ve Štítné nad Vláří bronzovou medaili v závěrečné disciplíně obřím slalomu. Vyhrál Rakušan Hannes Angerer, který se stal se třemi tituly nejúspěšnějším závodníkem šampionátu. V soutěži dívek vybojovala prvenství jeho krajanka Kristin Hetfleischová, nejlepší z českých lyžařek Adéla Kettnerová skončila čtvrtá.

Počasí

Bude polojasno až skoro jasno, na Moravě a ve Slezsku až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Večer vyjasňování. Nejvyšší teploty 26 až 30 °C, v 1000 m na horách kolem 23 °C.