Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Vláda schválila zpřísnění regulace hazardu

Vláda schválila trojici návrhů zákonů regulujících nově hazard v České republice. Pravomoci obcí v regulaci hazardu by měly být silnější, měla by být zavedena povinná zavírací doba heren a zvýšeno zdanění hazardu. Informoval o tom Úřad vlády. Ministerstvo financí, které zákony předkládalo, si od nových předpisů slibuje výrazné snížení hracích automatů a omezení hazardu jako celku a díky navrhovanému vyššímu zdanění také větší přínos pro státní pokladnu.

Politici mají dávat přiznání majetku při nástupu, schválila vláda

Politici by měli podávat majetková přiznání už při nástupu do funkce. Předávat by je měli do sjednoceného registru, který má vést ministerstvo spravedlnosti. Počítá s tím novela zákona o střetu zájmů, kterou schválila vláda. Na Twitteru to oznámil ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Novela, kterou nyní posoudí zákonodárci, by měla platit od ledna 2017. Ministerstvo spravedlnosti by kvůli registru majetkových přiznání mělo podle předlohy zřídit nový odbor o 20 zaměstnancích, který by vykonával rovněž kontrolní a dohledovou činnost. Náklady na odbor a provoz registru byly vyčísleny na zhruba 12 milionů korun ročně. Nevládní organizace požadovaly, aby měl kontrolu na starosti nezávislý úřad po vzoru Polska. Zákonu by měli nově výslovně podléhat ministerští náměstci, kancléři obou parlamentních komor a také vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Vláda schválila koncepci lepšího hospodaření s vodou

Vláda schválila koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. Vyplývá to z informací ČTK. Podle dokumentu by receptem na boj proti suchu mělo být lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování. Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady, počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody.

Zaorálek se kvůli zmizelým Čechům chystá do Libanonu

Do konce týdne má být jasno, kdy ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) navštíví Libanon kvůli pěti zmizelým Čechům. Po jednání krizového štábu to novinářům řekla mluvčí diplomacie Michaela Lagronová. Ministerstvo zahraničí a tajné služby podle ní dál vyhodnocují nové informace o případu, podrobnosti k nim ale sdělit nemohla. V Bejrútu má Zaorálek jednat se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem. Předpokládá se, že by do Libanonu s ním měli letět zástupci bezpečnostních složek, aby si vyměnili informace o případu s libanonskými kolegy. V Libanonu už nyní působí dva čeští experti z tajných služeb, kteří získávají na místě informace a slaďují postup s místními zpravodajskými službami.

ČRo: Vláda rozdala na odměnách 220 milionů, o 55 více než loni

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozdala úředníkům na odměnách za první pololetí roku téměř 220 milionů korun, o 55 milionů více než za stejné období loni. Ve srovnání s druhým pololetím 2014 je však objem odměn asi o deset milionů nižší. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál. Nejvíce peněz vydalo ministerstvo vnitra - přes 41 milionů. Naopak třeba ministerstvo školství nedalo zaměstnancům na prémiích nic.

Brusel oznámil, že Hybášková povede velvyslanectví EU v Namibii

Velvyslankyní Evropské unie v Namibii bude Jana Hybášková, která dosud evropskou osmadvacítku reprezentovala v Iráku. Přesun, o kterém se mezi diplomaty hovořilo delší dobu, nyní oficiálně potvrdila evropská diplomatická služba (EEAS). Dlouholetá kariérní diplomatka a někdejší česká europoslankyně Hybášková už před časem ČTK řekla, že na nový post by měla nastoupit od září.

Chovanec: Policie přes noc zadržela dalších téměř 40 běženců

Policie přes noc na středu zadržela dalších téměř 40 běženců, z toho 13 dětí. Novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Počty zadržených migrantů se podle něj zvyšují rychle. Ministr nicméně věří, že 1200 nových lůžek v záchytných zařízeních, plánovaných zprovoznit do konce roku, bude stačit. Příští rok bude podle něj ale nejspíš nutné kapacity ještě rozšířit. Česko se stejně jako další evropské země potýkají s nárůstem ilegální migrace. Jen za první polovinu letošního roku policie odhalila přes 3000 běženců, což je téměř o polovinu více než za stejné období loňského roku.

MF zlepšilo odhad letošního růstu ekonomiky na 3,9 procenta

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,9 procenta. Důvodem je překvapivý meziroční růst hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí o čtyři procenta. Informovalo o tom ministerstvo financí. V dubnu počítal úřad s letošním růstem ekonomiky o 2,7 procenta, loni HDP vzrostl o dvě procenta. Pro příští rok ministerstvo nechalo odhad růstu hrubého HDP na 2,5 procenta.

Optimismus Čechů ohledně ekonomiky je nejvýš od předkrizových let

Optimismus Čechů ohledně ekonomického vývoje země je nejvyšší od předkrizových let. Množství lidí, kteří předpokládají zlepšení v hospodářství, letos v červnu poprvé od ledna 2006 převýšil podíl Čechů, kteří očekávají zhoršení. Zlepšení čekalo letos v červnu 28 procent oproti 22 procentům v lednu, lidí očekávajících horší vývoj naopak ubylo z lednových 27 procent na 17 procent v červnu. Skoro polovina lidí ale stále čeká, že ekonomický vývoj se letos nezmění. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V poškozeném pendolinu se našla i druhá černá skříňka

Odborníci už našli i druhé záznamové zařízení z vlaku Pendolino, který se před týdnem srazil s kamionem na železničním přejezdu u Studénky na Novojičínsku. Nyní se z něj pokoušejí stáhnout data. Podle údajů z první nalezené skříňky byla nárazová rychlost vlaku 142 kilometrů v hodině. Zatím není jasné, zda strojvedoucí brzdil. V pražském depu se uskutečnila takzvaná komisionální prohlídka vlaku a podle jejího závěru technický stav vlaku nebyl příčinou nehody. Odhadovaná škoda se zatím nemění, zůstává na 152 milionech korun. ČTK to řekli mluvčí Českých drah a Drážní inspekce Kateřina Šubová a Martin Drápal.

Statistiky: Za pololetí klesla kriminalita v ČR o 15,6 pct

V Česku v prvním pololetí letošního roku klesla kriminalita o 15,6 procenta na 130.079 trestných činů. Objasněno zatím letos bylo 42,5 procenta případů, což je meziročně o tři procentní body více. ČTK to zjistila z pololetních statistik, které policie zveřejnila na svém webu. Za prvních šest měsíců letošního roku se v celé zemi stalo 8472 násilných trestných činů, což znamenalo meziroční pokles o 680 případů. Kriminalisté vyšetřovali 89 vražd, z toho 20 se jich nepodařilo objasnit. Nejvíc vražd se stalo v Praze a Jihomoravském kraji, a to 15. Nejméně práce naopak měli detektivové v Královéhradeckém kraji, kde se staly dvě vraždy. Od ledna do června klesl také počet většiny méně závažnějších trestných činů.

Neziskový sektor v ČR byl hodnocen jako třetí z 29 zemí

Občanský a neziskový sektor v Česku se v každoročním hodnocení svého stavu a rozvoje, které zastřešuje Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID), umístil na třetím místě z 29 hodnocených zemí střední a východní Evropy a Euroasie. Před ním skončily Estonsko a Polsko. Na tiskové konferenci to řekl Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO). Statistické údaje ukazují, že neziskový sektor v posledních letech roste a v některých ukazatelích se už vrátil na úroveň roku 2008, tedy před ekonomickou krizí.

Školáci podle průzkumu nejsou příliš vstřícní vůči HIV pozitivním

Méně než třetina žáků by si koupila čerstvou zeleninu od HIV pozitivního prodejce. O něco více než polovina souhlasí, že by HIV pozitivní děti měly navštěvovat školu společně s HIV negativními. Vyplývá to z průzkumu vedeného Státním zdravotním ústavem. Odpovědi podle autorů průzkumu svědčí o nepříliš vstřícných postojích vůči HIV pozitivním lidem. Dotazníkový průzkum se konal od března do června letošního roku na 57 náhodně vybraných školách v Česku. Zúčastnilo se ho 1627 žáků sedmých až devátých tříd ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Při ověřování znalostí se zjistilo, že více než 90 procent žáků zná alespoň základní informace o této nemoci.

Komiksová kniha vypráví příběh Jana Husa i dobový kontext

Množství knih, které vyšly v jubilejním roce připomínajícím 600. výročí upálení Jana Husa, doplňuje komiksová publikace Ve jménu Husa - zrození kalicha. V pražské Betlémské kapli, kde Hus kázal, jí dnes pokřtili autoři Zdeněk Ležák a Michal Kocián. Známou postavu se v knize snažili zasadit do kontextu českých a evropských dějin i dobových záležitostí v katolické církvi. Kniha zahrnuje textovou část, která propojuje tři komiksové příběhy - Jana Husa, krále Václava IV. a Jana Želivského. Příběh se odvíjí z pohledu Jana Husa jako retrospektiva, začíná a končí v kostnickém žaláři. Příběhy dalších dvou postav vysvětlují souvislosti z dalších pohledů. Textová část představuje poselství Jana Husa, význam Karlovy univerzity, papežský koncil v Kostnici, protestantskou reformaci, ale i běžný život ve středověku.

Praha vytvoří digitální mapu bariér, zmapovat chce celé město

Praha začne tvořit jednotnou digitální mapu bezbariérovosti a přístupnosti budov a dalších veřejných prostor. Začne pražskou památkovou rezervací, postupně pak zmapuje celé město. K památkám a úřadům přibudou parky, sady, veřejná prostranství, v další fázi pošty, lékárny, zastávky MHD i přechody pro chodce. Zároveň by mělo být možné vyhledat bezbariérové spojení veřejnou dopravou. Vzniknout by měla i mobilní aplikace. Novinářům to řekli radní Petr Dolínek a Irena Ropková (oba ČSSD) a předseda výboru pro školství a sociální věci Patrik Nachcer (ANO).

V Olomouci začne festival španělské kultury Colores Flamencos

Olomouc bude od čtvrtka do neděle patřit španělským rytmům, tanci i gastronomii. Letošní ročník festivalu Colores Flamencos nabídne čtyři koncerty, flamencovou fiestu, ochutnávku jídel i promítání španělských filmů. Vrcholem letošní mezinárodní přehlídky bude sobotní galavečer, na kterém vystoupí spolu se symfonickým orchestrem Moravské filharmonie špičkový flamencový kytarista Carlos Piňana. Organizátoři očekávají během přehlídky návštěvnost kolem 4500 lidí.

Ochránci přírody kosí orchidejové louky u říčky Olešenka

Ochránci přírody pomáhají v údolí říčky Olešenka v podhůří Orlických hor kosit orchidejové louky. Šest desítek účastníků tábora, který skončí v neděli, pomůže posekat zhruba 2,5 hektaru podmáčených luk, které není možné běžně využívanou mechanizací obhospodařovat. ČTK to řekl David Číp z pořádající organizace Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř. Na pozemcích různých majitelů v okolí Olešenky podle Čípa rostou například vstavač májový, vemeník dvoulistý či hlavinka horská.

V pražské zoo se narodilo mládě gibona stříbrného, poprvé v Česku

V pražské zoologické zahradě se v noci na středu narodilo mládě gibona stříbrného a je současně prvním mládětem tohoto velmi ohroženého primáta narozeným v Česku. Rodiči jsou desetiletá samice Alangalang a stejně starý samec Flip, které Praha získala v loňském roce. Oba se o mládě zatím vzorně starají. ČTK to sdělilo tiskové oddělení zahrady. Návštěvníci pražské zoo mohou vzácné primáty vidět na jednom z ostrovů Vodního světa ve spodní části zahrady. V přírodě giboni stříbrní žijí na indonéském ostrově Jáva. Na celém světě jich žije, s výjimkou volné přírody, jen něco kolem šedesáti jedinců. V Česku se tento druh objevil poprvé v loňském roce.

Počasí ve čtvrtek

Polojasno. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.