Denní souhrn zpráv

Zeman považuje deficit 70 miliard za realistický

Prezident Miloš Zeman považuje navržený deficit státního rozpočtu na příští rok ve výši 70 miliard korun za realistický. Novinářům to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Hlava státu podle něj na sobotní schůzce svého poradního týmu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) varovala před snahou snižovat deficit rychleji. O tom, že Zeman rozpočet jako celek podporuje, informoval novináře už v sobotu po společném jednání v Lánech Babiš. Kriticky se podle něj Zeman vyjádřil k tomu, že "u financování vědy a výzkumu chybí vůbec nějaký systém hodnocení a přidělování". Kritika prý zazněla i u financování soukromého školství.

Sobotka: Zeman by neměl nahrávat šíření zloby vůči uprchlíkům

Prezident Miloš Zeman nemá důvod se podbízet těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti vůči uprchlíkům, sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na vyjádření Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Mluvčí Hradu na tiskové konferenci řekl, že prezident vyjadřuje lítost, že se doposud nepodařilo nalézt peníze na provoz zařízení pro ohrožené děti Klokánek, ačkoli částka na pomoc imigrantům bude řádově vyšší. "Myslím, že státník Zemanova formátu nemá důvod podbízet se těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti vůči uprchlíkům," sdělil Sobotka ČTK. "Pan prezident dobře ví, že problém klokánků, které v minulých letech katastrofálně zadlužilo jejich bývalé vedení, nijak nesouvisí se solidárním českým podílem na zvládání nejhorší uprchlické krize od konce druhé světové války. Vláda bude jednat při řešení všech současných vážných problémů realisticky, ne populisticky," dodal premiér.

Mládek hájil v Jiřetíně a Litvínově odklad rozhodnutí o limitech

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v závodu Triola v Horním Jiřetíně a v Litvínově obhajoval návrh odložit rozhodnutí o prolomení limitů v dole ČSA o pět let. Proti odkladu protestují obyvatelé i horníci. Mládek řekl, že na prolomení limitů těžby uhlí v dole ČSA, které by znamenalo bourání Jiřetína, to v tuto chvíli nevypadá. Slíbil, že kdyby se s těžbou začalo, vláda by prosazovala, aby se s Triolou zacházelo, jako by stála v dobývacím prostoru. Odklad navrhuje ministerstvo z důvodu nejistoty vývoje energetiky. Triola, která vyrábí spodní prádlo a zaměstnává 130 lidí, by v případě prolomení limitů zůstala 200 metrů nad hranicí, což její vedení považuje za likvidační.

V Litvínově je názor zastupitelů nejednotný, zatímco vedení v čele se starostkou Kamilou Bláhovou (ANO) se staví za zachování limitů, opozice je proti. "Jediné, na čem se shodneme všichni, je, že chceme, aby se rozhodnutí neodkládalo. Takový krok je krutý k obyvatelům i všem ostatním," uvedla Bláhová. Podle starosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta odklad nahrává spekulantům a zpomalí rozvoj území.

Premiér Sobotka chce podpořit stavbu rybníků a mokřadů

Česká republika potřebuje dlouhodobou koncepci, která by napomohla k zadržení vody v krajině. Stavět by se měla zejména malá vodní díla, jako jsou rybníky nebo mokřady, řekl novinářům v Mokré na Brněnsku premiér Bohuslav Sobotka. Vláda tak chce reagovat na sucho a trend globálního oteplování. Téma projedná ve středu.

Fond chce do ČR dostat 152 křesťanských uprchlíků z Iráku

Nadační fond Generace 21 chce do Česka přivézt 152 křesťanských uprchlíků z Iráku pronásledovaných radikály z organizace Islámský stát. Jejich seznam předali zástupci fondu minulý čtvrtek úřadu vlády a nyní čekají na souhlas vlády a ministerstva vnitra. Představitelé fondu to oznámili na tiskové konferenci. Převoz uprchlíků a první rok jejich pobytu v Česku je nadace připravena uhradit ze svého. Podle fondu se jedná o celé rodiny nebo o vdovy s dětmi a převážně jde o mladé lidi připravené se v ČR usadit, studovat a pracovat. Polovina mužů má vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání a u všech žadatelů fond prý zná jejich minulost. Jak dlouho nyní budou české úřady o jejich žádosti rozhodovat, nedokázal nikdo ze zástupců nadace odhadnout. Příklad sousedního Polska, které se rozhodlo přijmout 1500 křesťanských uprchlíků, podle nich ale ukazuje, že to lze zvládnout v řádu týdnů. Jakmile získají souhlas státu, hned prý začnou s transportem žadatelů do Česka.

Žně v posledním týdnu zpomalily, sklizená je čtvrtina obilovin

Žně v Česku v posledním týdnu kvůli dešťům výrazně zpomalily a u obilovin i řepky zaostávají za loňskem. Nyní je sklizena více než čtvrtina ploch obilovin a 48,8 procenta ploch řepky. Loni touto dobou to byla skoro třetina ploch obilovin a 68,1 procenta ploch řepky. Uvedlo to ministerstvo zemědělství. Výnos obilovin se proti předchozím odhadům zvýšil na 5,92 t/ha, a je stejný jako loni, kdy byla rekordní sklizeň.

Pojišťovny vybraly letos na pojistném 59,6 mld. Kč, o 0,3 pct víc

Český pojistný trh v prvním pololetí nepatrně stoupl. Pojišťovny vybraly na pojistném 59,6 miliardy korun, což je o 0,3 procenta meziročně více. ČTK o tom informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o 1,1 procenta na 115,2 miliardy Kč.

MZe: Česká vlajka bude na potravinách, jen pokud budou opravdu z ČR

Ministerstvo zemědělství poslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona o potravinách, která zakáže používání zavádějících log u výrobků, které nepochází z Česka. Výrobci nebudou moci dávat na potraviny nápisy jako například Česká republika, česká kvalita či mapu nebo vlajku ČR, pokud nebude výrobek vyrobený v Česku. Na tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Výrobek také bude muset být vyroben z českých surovin. Novela by měla začít platit od poloviny roku 2016.

V muničním areálu v Květné by mohlo přibýt až 20 nových míst

Plné obnovení muničního areálu v Květné na Svitavsku, které plánuje armáda, by mohlo přinést až 20 pracovních míst. Pro oblast dlouhodobě sužovanou vysokou nezaměstnaností by to byl značný přínos. Sehnat kvalifikovaný personál by neměl být zásadní problém, řekl ČTK vedoucí areálu v Květné Vojtěch Pražan. Pro integrovaný záchranný systém by v areálu měly zůstat v provozu tři budovy. Náklady na jejich roční provoz budou osm milionů korun, předpokládá ministerstvo vnitra.

Muniční areál v Květné ke konci roku 2013 vojáci opustili a ministerstvo obrany se jej neúspěšně pokoušelo prodat. Letos v lednu byly některé sklady znovu zprovozněny, aby v nich mohla být dočasně uložena část munice z Vrbětic na Zlínsku. Podle dřívějších představ měl být k těmto účelům areál využíván jen do konce letošního roku. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v pondělí řekl, že bude ve vládě prosazovat, aby si jej armáda ponechala a využívala ho trvale.

CVVM: S prací je spokojeno 61 procent lidí, stejně jako loni

Se svým zaměstnáním je spokojeno 61 procent Čechů. Stejný podíl lidí se ovšem domnívá, že mají menší příjem, než by si zasloužili. V obou případech jsou to podobné výsledky jako loni. Více než čtyři pětiny lidí o odchodu ze současného zaměstnání neuvažují. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Trest 4,5 roku pro Janouška platí, Nejvyšší soud odmítl dovolání

Trest 4,5 roku vězení pro lobbistu Romana Janouška za sražení ženy autem platí. Nejvyšší soud odmítl v neveřejném zasedání jako "zjevně neopodstatněná" dovolání jak Janouškova advokáta, tak i nejvyššího státního zástupce. ČTK to sdělila Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu, který o lobbistově vině rozhodoval jako první. Nejvyšší soud obě dovolání odmítl v polovině července. Poté zaslal své usnesení Městskému soudu v Praze, který je v úterý doručil účastníkům řízení do datových schránek. Do té doby nechtěla justice výsledek rozhodování o dovolání komentovat.

Průzkum: Zimu kvůli varroáze nepřežila pětina včelstev

Letošní zimu v Česku nepřežila zhruba pětina včelstev a úhyn byl výrazně vyšší než v předchozím roce. Hlavní příčinou citelného úbytku včelstev bylo onemocnění varroáza. Vyplývá to z šetření mezinárodní asociace COLOSS, jehož tuzemskou část měli na starost odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Pracovní společností nástavkových včelařů CZ. V Česku dotazník vyplnilo 977 včelařů.

V dvorské zoo uhynula samice vzácného nosorožce severního bílého

V Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku v pondělí uhynula samice nosorožce Nabiré, která byla jednou z posledních pěti severních bílých nosorožců na světě. Samice, které by bylo v listopadu 32 let, zemřela na následky prasklé cysty, zjistila ČTK z webu zoo. Ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas uvedl, že jde o těžko popsatelnou ztrátu. "Nabiré byla nejvlídnější nosorožec, kterého jsme v zoo chovali. Nejde však jen o to, že jsme ji měli velice rádi. Její smrt je především symbolem katastrofického úbytku nosorožců v důsledku nesmyslné lidské chamtivosti. Smrt Nabiré přiblížila další zvířecí druh k úplnému vyhubení," uvedl Rabas. Nabiré byla posledním jedincem severního bílého nosorožce žijícím v Evropě. Tři zvířata má dvorská zoo od roku 2009 v rezervaci v keňské Ol Pejetě, jedna samice žije v zoo v Americe v San Diegu. Ve volné přírodě severní bílí nosorožci zřejmě již vyhynuli, poslední stopy jejich přítomnosti byly průkazně zaznamenané ve střední Africe v roce 2007.

Česko už zažilo 24 tropických dnů, další přijdou v srpnu

Česko zatím letos zažilo 24 tropických dní, kdy teploty přesáhly 30 stupňů Celsia. Naměřily je tři stanice na jihovýchodní Moravě. Počet tropických dnů už nyní překročil dlouhodobý průměr a podle předpovědi by se měl ještě zvýšit na začátku srpna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) to uvedl na svém webu. První tropický den zažila republika až 3. června, podle meteorologů to obvykle bývá dříve, už na konci května.

Počasí ve středu

Oblačno až zataženo, místy přeháňky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.