Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

ČR kvůli zmizelým Čechům v Libanonu dosud nikdo nekontaktoval

Kvůli pěti Čechům, kteří zmizeli v Libanonu, dosud stát nikdo nekontaktoval. Novinářům to po jednání krizového štábu řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj není jisté, jestli jsou Češi ještě v Libanonu. Česko do blízkovýchodní země posílá dva experty kvůli posílení spolupráce s Libanonci při řešení tohoto případu. Ministr zároveň varoval, že počet případů pohřešování Čechů v cizině může růst. Rizika ve světě jsou podle něj větší než kdy dřív. Ministr odmítl zveřejnit identitu pohřešovaných, aby neohrozil jejich bezpečnost. Únos podle něj není jedinou variantou, která se vyšetřuje. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) přitom zmizení pětice právě za únos označil. "Únos Čechů v Libanonu je určitě vážná věc. Ti, kteří by jim měli pomoci, dělají maximum. Ti, kteří o tom mluví, by měli sdělovat minimum. V opačném případě dosáhnou jediného: ohrozí výsledek akce," reagoval na Twitteru na zpravodajství o případu.

Libanonská policie nalezla taxi pohřešovaných a jejich osobní věci v údolí Bikáa u syrských hranic. Podle libanonského tisku a vyšetřovatelů byli nejspíš uneseni a případ dávají do souvislosti s Alím Fajádem, který byl loni v dubnu spolu se dvěma muži v Praze zatčen a čeká, zda bude vyhoštěn do USA.

Země EU nabídly k přemístění migrantů méně míst, než se čekalo

Ministři vnitra zemí Evropské unie se nedokázali dohodnout na přerozdělení 40.000 žadatelů o azyl, kteří se nyní nacházejí v Itálii a v Řecku. Podle českého zástupce na schůzce, Milana Chovance, země v součtu nabídly rozebrat si za dva roky jen přibližně 32.000 lidí. Lucemburské předsednictví nyní podle něj bude dál vyjednávat se zeměmi, které nabídly méně, než se od nich čekalo. Připomněl, že státy EU naopak slíbily, že přijmou asi o dva tisíce lidí s právem na mezinárodní ochranu z uprchlických táborů mimo EU více než původně předpokládaných 20.000.

Maďarsko, které nenabídlo nic, je samo ve velmi specifické situaci, protože tato země má sama s nelegální migrací velké problémy a zachytává tisíce lidí. Proto má Chovanec také pochopení pro plot, který nyní maďarské úřady budují na hranici se Srbskem. Český ministr vnitra ale připomněl, že nynější "hra s čísly" neřeší základní problém migrace. Diskutovat je podle něj třeba o efektivní návratové politice, o záchytných místech, kde budou migranti pečlivě registrováni, a podobně. ČR by chtělo mít na těchto registračních místech své zástupce, Itálii se to nelíbí.

O běžencích v Balkové budou jednat starostové a zástupci vnitra

O otevření záchytného zařízení pro běžence v Balkové na severním Plzeňsku, které minulé pondělí schválila vláda, budou ve středu jednat v Tisu u Blatna zástupci ministerstva vnitra se starosty okolních obcí. Přijede první náměstek ministra Jiří Nováček, řekl ČTK starosta Tisu Jan Křepelka. Nováček jednal minulý týden o otevření uprchlického zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku s kapacitou 220 míst, kam by mohli přijít první klienti na konci října. Na veřejné debatě lidem z obce slíbil posílení bezpečnosti. Zařízení má být záchytné a cizinci tam mohou pobýt jen 180 dní. Riziko útěku je údajně minimální.

Obyvatelé Tisu na pomezí Plzeňského a Ústeckého kraje, do jehož katastru Balková spadá, chápou otevření zařízení pro běžence spíše jako přínos. Doufají ale v to, že areál, kde už uprchlíci dříve pobývali, bude dobře hlídán. Měl by to přinést desítky pracovních míst v oblasti, kde je práce velmi málo. Někteří mají strach z útěků a exotických nemocí.

Česká ekonomika poroste o 3,7 procenta, odhaduje Česká spořitelna

Česká ekonomika by měla v letošním roce zrychlit růst na 3,7 procenta a v roce 2016 zpomalit na 2,2 procenta. Vyplývá to z odhadů České spořitelny, o kterých informovali analytici banky na setkání s novináři. Růst přitom bude v obou letech tažen jak domácí, tak i zahraniční poptávkou. Letos přitom růst výrazně ovlivní investice spojené s dočerpáním peněz z EU fondů. Česká spořitelna se tak připojila k dalším finančním ústavům, které zlepšily pro letošní rok odhad vývoje ekonomiky nad tři procenta.

Odbory se dohodly se členy vlády na růstu platů od listopadu

Zaměstnanci veřejného sektoru dostanou přidáno už letos, a to od listopadu. Zatím ale není jasné, o kolik si přilepší. Suma na platy by se ale mohla zvednout o víc než o původně navrhovaná tři procenta. Novinářům to po jednání se členy vlády řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Koalice se původně dohodla na tříprocentním růstu sumy na platy pro příští rok. Odbory byly proti, požadovaly zvýšení o pět procent. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl na Twitteru, že po dnešním jednání vypadá zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu reálně. Definitivní dohodě zabránila dnes podle Středuly hrozba, že by Česko mohlo přijít zhruba o 7,5 miliardy korun z daně na bezplatné emisní povolenky. Tato daň z let 2011 a 2012 totiž podle rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie nebyla v souladu s právem EU, pokud jí podléhalo více než deset procent povolenek.

Amazon nabídl práci v Dobrovízi zatím tisícovce uchazečů

Internetový obchod Amazon v Dobrovízi u Prahy dosud nabídl zaměstnání tisícovce ze dvou tisíc uchazečů. Jde převážně o nižší pozice pracovníků distribuce. Dalších více než 300 pracovníků a týmových vedoucích je na školeních v distribučních centrech Amazonu v Polsku a Británii. ČTK to řekla manažerka personalistiky Amazonu Šárka Semeráková. V nové hale v Dobrovízi nyní končí instalace technologií. Zahájení provozu distribučního centra je plánováno na září. Práci v něm najde až 2000 lidí na plný úvazek a 3000 lidí sezonně. Hala má být největší průmyslovou stavbou v ČR za posledních 25 let. Obchvat Dobrovíze, který má zabránit dopravnímu náporu na obec, bude hotový do konce roku.

Brabec si s rakouským protějškem vyjasňoval vztah k jádru

Nejen o jaderné energetice spolu hovořili ministři životního prostředí Česka a Rakouska Richard Brabec a Andrä Rupprechter. Na bilaterální schůzce se sešli po šesti letech v Hardeggu, který je sídlem rakouské správy Národního parku Podyjí. Dohodli se na dalších schůzkách, kde chtějí diskutovat a řešit společné projekty, které se týkají životního prostředí, řekl na tiskové konferenci Brabec. První společný projekt již pilotně funguje v národních parcích Šumava a Bavorský les. "Jde o e-mobilitu, která spočívá v postupné stavbě dobíjecích stanic, zpočátku pro elektrokola, postupně pro elektroauta a později i pro autobusy. Energii budou brát z velkých baterií, které je budou akumulovat z malých větrných a solárních elektráren. Zatím je na Šumavě devět stanovišť, bude jich víc a uvažujeme, jak projekt přenést i do Podyjí," řekl Brabec.

Požár lesa na Opavsku způsobil škodu tři miliony korun

Požár lesa, který od pondělního odpoledne likvidují hasiči v Mikolajicích na Opavsku, způsobil škodu tři miliony korun. Oheň zasáhl plochu 16 hektarů. Na místě zasahuje 16 hasičských jednotek, které budou požár dohašovat, informoval ČTK mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Marek Gašparín. Požár v úterý vypukl kolem 14:45, podle mluvčího byl lokalizován až v úterý ráno v 5:35. S ohněm se hasiči potýkali ve špatně dostupném terénu. Kvůli větru a suchu hrozilo rychlé šíření požáru.

ČT: Útočnice ze Žďáru jde do detence, neuspěla u vrchního soudu

Psychicky nemocná útočnice ze Žďáru nad Sázavou půjde do detenčního ústavu. Neuspěla se stížností u vrchního soudu, uvedla Česká televize. Loni v říjnu zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta, který bránil spolužačku. Podle znalců byla v době činu nepříčetná, trpí schizofrenií. O jejím umístění do detenčního ústavu v červnu rozhodl Krajský soud v Brně, má se intenzivně léčit pod dohledem odborníků. Nemocná žena se dříve léčila v Opavě, z léčebny ji pustili a měla se léčit ambulantně. Před soudem řekla, že jeden lék vysadila, protože jí nedělal dobře. Lékařům to však neřekla a tvrdila, že se cítí v pořádku.

Na metru D budou vlaky bez řidiče, začne se stavět na Pankráci

Na nové trase metra D budou jezdit vlaky bez řidiče. Jako první se začne stavět část z Pankráce do stanice Depo Písnice. Rozhodli o tom pražští radní. Stavba první části metra D by měla být hotova do roku 2022, Praha by pak na stavbu mohla čerpat dotace z evropských fondů. Náklady jsou odhadovány v řádu několika desítek miliard korun. Dopravní podnik (DPP) nyní řeší výkup pozemků. Původně mělo být postaveno metro jezdící se strojvůdcem, náklady byly odhadovány na necelých 30 miliard. Nynější vedení města ale schválilo změnu záměru, kdy Praha začne stavět tzv. bezobslužné metro. Důvodem je, že náklady na stavbu budou vyšší, nižší však budou následné provozní náklady. Metro D spojí centrum s jižní částí města.

Záměr kritizuje opoziční ODS, podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka Praha na schválenou variantu nemá peníze. "Nemůžeme souhlasit s megalomanskou podobou projektu, který z původně plánovaných 35 miliard narostl na 50 miliard. Taková investice se začíná jevit jako nereálná a městským rozpočtem neufinacovatelná," uvedl Humplík. Praha by podle ODS měla nejdřív postavit úsek Pankrác-Nové Dvory a konečnou Depo Písnice by měla stavět až poté, co zjistí, zda bude využívána. Kritiku ODS odmítl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Podle jeho slov není kouskování trasy dobré, navíc v Písnici je rozvojové území, kde může vzniknout například záchytné parkoviště P+R. "Salámová metoda není správná a celá oblast dostane impuls k dalšímu rozvoji," řekl.

Žně zbrzdily přívalové deště, výnosy jsou kvůli suchu nižší

Sklizeň v minulém týdnu zbrzdily přívalové deště. Zemědělci zatím sklidili meziročně méně obilí i řepky. Výnosy jsou nižší než loni, kvůli dlouhodobému suchu mají obiloviny drobnější zrno. ČTK o tom informovalo ministerstvo zemědělství. Zatím je sklizená necelá desetina ploch základních obilovin a 9,1 procenta ploch řepky. Loni bylo touto dobou "pod střechou" 15,1 procenta obilovin a 29,2 procenta ploch řepky. Výnos u obilovin je nyní 5,54 tuny z hektaru, u řepky 3,19 tuny. Loňský výnos obilovin činil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 6,09 tuny z hektaru. Nejpomalejší průběh žní je v Karlovarském kraji, kde zatím sklizeň řepky vůbec nezačala, sklizeň obilovin byla zahájena u ozimého ječmene.

Vláda se poradí jak zmírnit dopady sucha

Zmírnění dopadů sucha bude ve středu jedním z bodů, kterým se bude zabývat vláda na výjezdní schůzi v Ostravě. Ministerstvo zemědělství pro boj se suchem navrhuje rekonstrukci závlahových systémů, udržitelné hospodaření s půdou, efektivní využívání odpadních a srážkových vod a celkové posílení zadržování vody v krajině. Materiál, který společně předloží ministerstva zemědělství a životního prostředí, počítá se vznikem koncepce státu pro boj s úbytky vody. Ta ale bude vznikat ještě dva roky. Jednotlivá ministerstva by se zatím podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měla zabývat aktivitami, které zadrží vodu v krajině. Ministerstvo doporučuje také obnovu a výstavbu rybníků a nádrží nebo zavádění úsporných technologií na stavbách.

Současné sucho je nejhorší za uplynulých 12 let

Současné sucho v Česku je nejhorší za posledních 12 let. Postihlo toky i podzemní vody a situace se bude zhoršovat, protože trvalý a vydatný déšť se v nejbližší době nečeká. ČTK to řekl náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro hydrologii Jan Daňhelka. "Dosavadní sucho má podobný průběh jako v roce 2003, kdy bylo suché a horké léto. Rychle vyschla půda, klesly řeky, což se s určitým zpožděním projevilo i na podzemních vodách. Zatím to ale určitě není stoleté sucho, to tady byly jiné situace," uvedl meteorolog. Jako příklad zmínil rok 1947 nebo 30. léta minulého století, kdy byly velmi suché tři roky za sebou. Sucho nyní trápí všechny oblasti republiky.

V produktivním věku žije samo osm procent lidí, zjistil průzkum

V produktivním věku žije samo osm procent obyvatel. Vedle takzvaných singles, žijících bez partnera, přibývá lidí, kteří stálého partnera sice mají, ale společné bydlení s ním nesdílí. Vyplývá to z průzkumu agentury Data Collect pro finanční skupinu Wüstenrot. Podle té se trend odráží mj. ve zvýšené poptávce po hypotékách na menší byty. Podle průzkumu žije samo 12 procent mužů a čtyři procenta žen. Nejčastěji jsou to lidé s vysokoškolským vzděláním ve věku od 25 do 34 let. Největší část přitom volí bydlení v podnájmu. Největší poměr lidí, kteří preferují bydlení bez partnera, je podle průzkumu v Pardubickém kraji, a to 21 procent. Vysoký podíl připadá rovněž na Jihočeský kraj, kde to je 17 procent. V Praze žije tímto způsobem každý desátý člověk.

Průzkum Fakta a trendy v bydlení provedla výzkumná agentura Data Collect. Sběr dat se uskutečnil on-line formou letos v červnu. V dotazníku odpovídalo 500 respondentů.

ÚS zrušil pokutu pro notářku, která odmítla vydat policii závěť

Ústavní soud zrušil pětitisícovou pokutu uloženou notářce, která odmítla vydat policii z úschovy závěť. Soudní souhlas s vydáním listiny nebyl podle ústavních soudců dostatečně odůvodněný. Narušení soukromí a prolomení notářské mlčenlivosti by mělo být výjimečným řešením, u kterého je důkladné odůvodnění nutností. Právní zástupce notářky Stanislav Balík ČTK řekl, že dostatečné důvody lze v praxi jen těžko nalézt. "Nedovedu si představit, jaký by to musel být trestný čin, pro nějž by bylo třeba vydávat závěť, zejména pak za života zůstavitele," uvedl Balík. Souhlas v konkrétní kauze vydal Okresní soud v Hradci Králové, který pouze stručně uvedl, že závěť je potřebná k řádnému objasnění domnělého podvodu. "Zcela absentuje uvedení skutečností a úvah, které soud k vyslovení souhlasu s vydáním závěti zůstavitelky orgánům činným v trestním řízení vedly," uvedla v nálezu soudkyně zpravodajka Vlasta Formánková. "Za žádných okolností bych závěť nevydala," uvedla notářka Ivana Demutová. Prostor pro úvahy o pravosti a platnosti závětí, kterých se může objevit více, podle ní nastává až v pozůstalostním řízení po smrti klienta, případně v následném sporu u civilního soudu.

Soud: Pojišťovny by měly po krachu vyplácet celou cenu zájezdu

Pojišťovny by měly vyplácet v případě krachu cestovní kanceláře plnou cenu neuskutečněného zájezdu. Rozhodl tak v Brně Ústavní soud, když se zabýval stížností Generali Pojišťovny. Stížnost pojišťovny soud zamítl. Generali uvedla, že je připravena předložit celou věc Evropskému soudnímu dvoru. Pojišťovna u soudu tvrdila, že může vyplácet peníze pouze do limitu sjednaného pojistného plnění. Podle Ústavního soudu ale povinnost plné náhrady plyne ze zákona o podnikání v cestovním ruchu. "Minimální limity sjednaného pojištění mají jen globálně eliminovat podhodnocování rizik při uzavírání pojistných smluv, kdy při sjednávání pojištění zpravidla není zřejmé, v jakém objemu budou zájezdy v příslušném roce prodány," uvedl soudce zpravodaj Jan Filip.

Generali tvrdí, že postupovala v souladu s platným právem. "Působíme ve více než 60 zemích světa a v žádné z nich jsme se nesetkali s tím, že by soukromý subjekt nesl neomezenou odpovědnost za podnikání cestovních kanceláří. To je role, která přísluší státu," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Podle něj je pojištění cestovních kanceláří rizikové.

CK: Zájezdy do Tuniska zlevnily až o 30 pct, zájem pomalu roste

Téměř měsíc po teroristickém útoku na hotely v Tunisku se poptávka po zájezdech do země velmi pomalu zvedá, ceny zájezdů klesly až o 30 procent. Některé české cestovní kanceláře ale Tunisko pro letošní léto úplně vyřadily z nabídky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů. Při teroristickém útoku na konci června zahynulo na pláži a u hotelu v letovisku Súsa 38 lidí, převážně zahraničních turistů. Celkový počet turistů, kteří přijeli strávit dovolenou do Tuniska klesl mezi letošním 1. a 10. červencem oproti stejnému období loňského roku o 58 procent. Do Tuniska loni podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo na dovolenou 77.000 českých turistů, v roce 2013 jich bylo 115.000.

UFD: Česká kina zažila nejlepší pololetí za posledních 15 let

Tržby českých kin byly v prvním letošním pololetí nejvyšší za posledních 15 let, stouply meziročně o 19 procent na 817 milionů korun. Do biografů přišlo o 17 procent víc diváků, celkem 6,33 milionu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD). Podle tajemníka unie Jaroslava Pecky se na dobrých číslech za první pololetí podílel jednak film Padesát odstínů šedi, české filmy a také animované filmy pro děti. "Ve druhém čtvrtletí překvapil film Jurský svět. Přestože měl premiéru v červnu tak počet diváků přesáhl 250.000," uvedl Pecka.

Češi a Slováci oslaví přátelství na Velké Javořině

Češi a Slováci se opět setkají na hraniční hoře Velká Javořina v Bílých Karpatech. Poslední červencová neděle patří na česko-slovenském pomezí tradičně Slavnostem bratrství Čechů a Slováků, sdělila ČTK zástupkyně Zlínského kraje Helena Mráčková. Letos se uskuteční 23. ročník slavností. Velká Javořina je dlouhodobě považována za symbol přátelství mezi Čechy a Slováky. Slavnosti navazují na tradici setkávání Štúrovců s osvícenci z Čech. Na hoře se koná každoročně také společná silvestrovská oslava, letní i zimní setkání navštěvují tisícovky lidí z obou stran hranice.

Holešovský židovský hřbitov uklízí dobrovolníci z Kanady i Ruska

Židovský hřbitov v Holešově na Kroměřížsku začali uklízet dobrovolníci. Osm mladých lidí ve věku od 18 do 28 let přijelo z Kanady, Španělska, Tchaj-wanu, Ruska a Ukrajiny, doplnili je dva čeští koordinátoři. Akce se koná již devátým rokem, řekla ČTK Lenka Hasníková z holešovského městského kulturního střediska. Hřbitov s 1500 náhrobky je významný zejména hrobem rabína Šabtaje ha-Kohena, zvaného Šach, ze 17. století. Rabín v Holešově žil a zemřel. Mladí lidé budou pomáhat i při organizaci Festivalu židovské kultury, který je naplánován na příští týden.

Brno uctilo Mendela balonky a projekcí s koncertem v klášteře

Brno si připomnělo odkaz vědce Johanna Gregora Mendela. V podvečer na pár vteřin zakryly slunce nad náměstím Svobody stovky zelených balonků s Mendelovou tváří. Pozdě večer pak významného badatele uctila ještě projekce na zdech kláštera, kde jako řeholník žil a pracoval. Živě ji doprovodila Filharmonie Brno. Od Mendelova narození uplynulo 193 let. Slavné přednášky, které vědci považují za základní kámen genetiky, pronesl před 150 lety.

Audiovizuální show pro starobrněnský klášter vytvořil autor biomedicínských animací Američan Drew Berry, kterého proslavily práce pro BBC i zpěvačku Björk. Hudbu složil Duncan Hendy. Celovečerní akci nazvanou Mendelův odkaz zpestřil koncert kapel Progres 2 a Stromboli. Přes internet ji sledovali lidé ve Spojených státech i Austrálii. Promluvil například držitel Nobelovy ceny Paul Nurse. Mendela označil za jednoho z největších vědců všech dob, postavil jej na roveň Einsteinovi, Darwinovi a Newtonovi. Program sledovaly stovky lidí.

Zemřel majitel nakladatelství Paseka Horáček, bylo mu 68 let

V 68 letech zemřel majitel nakladatelství Paseka Ladislav Horáček. Podle serveru Lidovky.cz se potýkal s dlouhodobými zdravotními problémy. Paseku Horáček založil jako jedno z prvních polistopadových nakladatelství v prosinci 1989. Mezi kmenové autory nakladatelství se následných letech zařadili známí čeští literáti jako spisovatel Petr Šabach nebo básník Pavel Šrut.

Ve Španělském sále znělo blues, rock i rokenrol Clarka jr.

Zaplněný Španělský sál Pražského hradu netradičně zněl blues, rockem i rokenrolem Garyho Clarka jr. Jedna z velkých osobností americké hudební scény během dvouhodinového koncertu za doprovodu tříčlenné kapely nabídla množství skladeb ze svého tři roky starého debutu Blak and Blu. Vystoupení bylo součástí série letních koncertů na Pražském hradě, které pokračuje 6. srpna na venkovní Terase Jízdárny koncertem Dr. Johna. Clark jr., který při koncertu v Bílém domě na počátku roku 2012 zahrál americkému prezidentovi Baracku Obamovi společně s B. B. Kingem, Jeffem Beckem či Mickem Jaggerem, dorazil na pódium přivítán velkým aplausem ve svém typickém kloboučku.

V Praze se dnes uskuteční premiéra dokumentu Třeštíkové Mallory

V pražském kině Světozor se dnes uskuteční premiéra časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové Mallory. Vedle režisérky Třeštíkové se premiéry zúčastní protagonistka filmu Mallory Neradová, producenti a další tvůrci. Snímek o ženě, která se vymanila ze závislosti na drogách, zvítězil na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v soutěži dokumentů nad 60 minut. Třeštíkové dokument Mallory natáčela 13 let a na příběhu drogově závislé mladé ženy, která svůj život z gruntu změnila, dává naději, že každý má šanci něco zlepšit. Podobnou metodou v minulosti zachytila dramatické životní osudy postav ve filmech Marcela, René nebo Katka.

S Mallory se Třeštíková setkala poprvé v roce 2002 v rámci filmového cyklu na téma Ženy a drogy, ve kterém byla příkladem matky, která přestala po narození dítěte fetovat. S drogami skončila, přestože její tehdejší život po návratu z komunity pro matky s dětmi a chráněného bydlení byl zápasem o přežití. Režisérku zaujala její bezprostředností a schopností formulovat myšlenky a pocity. Režisérka Třeštíková připomněla, že shodou okolností Mallory ze dna "vytáhl" herec a prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška. "Narazila na něj v roce 2001, když v pokročilém těhotenství žebrala na ulici. Dal jí peníze a spoustu dobrých rad. Mallory říká, že toto setkání bylo řízení osudu," dodala Třeštíková.

Ochranáři otevřou v srpnu Dům přírody v Moravském krasu

Ochranáři otevřou v srpnu ve zkušebním provozu Dům přírody a informační centrum v Moravském krasu, jejichž výstavba přišla na 83 milionů korun. Smyslem domu je představit turistům přírodní zajímavosti krasu a vychovávat je k ochraně přírody. Moravský kras je nejstarší chráněnou oblastí na Moravě, vyhlášen byl v roce 1956. Nová zařízení by mělo ročně navštívit 50.000 lidí, řekl ČTK vedoucí správy chráněné oblasti Leoš Štefka. Projekt z 85 procent financovala EU. Dům přírody stojí u Skalního mlýna v centru krasu, z něhož turisté vycházejí na procházky do Pustého a Suchého žlebu, v nichž jsou Kateřinská a Punkevní jeskyně. Objekt byl postaven ze dřeva a kamene. Informační centrum vzniklo u nedaleké propasti Macochy. Moravský kras se rozkládá na Blanensku a Brněnsku a tvoří jej přes 1100 jeskyní.

V Plzni odehraje jediný koncert v ČR rocková skupina Nazareth

V Plzni, Evropském hlavním městě kultury, vystoupí 8. října hardrocková skupina Nazareth. Plzeňský koncert bude jediný v ČR v rámci jejich podzimního evropského turné, řekl ČTK Ivan Jáchim, ředitel plzeňského Dominik Centra, které pro pořádání koncertu zvolilo kulturní dům Peklo. Skotská čtveřice Nazareth působí na hudební scéně od roku 1968 a patří mezi nejdéle hrající skupiny na světě. Vydala 28 alb. Do historie světové populární hudby se zapsala klasickými hity jako Love Hurts, Dream On, Bad Bad Boy nebo Holliday. V ČR má Nazareth velmi silnou fanouškovskou základnu.

Herbie Hancock v Praze v pátek nevystoupí, vrací se vstupné

Pražský koncert amerického jazzového pianisty Herbie Hancocka, který se měl uskutečnit tento pátek ve Fóru Karlin se z organizačních důvodů ruší. Vstupné se bude vracet v místě zakoupení od pondělí 27.července. ČTK o tom za pořadatele bez bližších podrobností informovala Kateřina Dědková. Slavný jazzový pianista a nositel 14 cen Grammy Hancock měl v Praze vystoupit jako sólista. Vystoupení ve Foru Karlín mělo být čtvrtou Hancockovu koncertní návštěvou v Česku. Poprvé se objevil v Praze na jazzovém festivalu v roce 1986, kdy během vystoupení podpořil uvězněné disidenty z Jazzové sekce.

Sport

Čeští tenisté budou bojovat o udržení ve Světové skupině Davisova poháru v Indii. Los v Londýně přisoudil nejvýše nasazené reprezentaci kapitána Jaroslava Navrátila aktuálně 21. tým žebříčku, který nemá žádného hráče v první stovce pořadí ATP ve dvouhře. Baráž se bude hrát 18. až 20. září. S indickými tenisty mají Češi poslední zkušenost z roku 1997, kdy ji v Příbrami porazili 3:2. V prvním kole tehdy museli otáčet stav 1:2 na zápasy a zejména díky Petru Kordovi postoupili do čtvrtfinále. Do baráže asijský celek postoupil po vítězství 3:2 na Novém Zélandu, mezi elitou hrál naposledy v roce 2011.

Počasí

Jasno až polojasno, odpoledne a večer zejména v Čechách oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 31 až 35 °C, v 1000 m na horách kolem 25 °C.

Ve Strážnici na Hodonínsku padl teplotní rekord. Meteorologové tam naměřili 35,2 stupně Celsia, tedy o 0,2 stupně více než v roce 2006. Na dalších místech jižní Moravy se teploty pohybovaly těsně pod hranicí rekordu. Na většině míst regionu pocházejí rekordní hodnoty z roku 2006, řekla ČTK Jitka Kučerová z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.