Denní souhrn zpráv

Česko chce dohlížet na výběr uprchlíků, jinak bude proti přesunům

Pokud nebude mít Česko možnost dohlížet na výběr uprchlíků, kteří se mají přemístit z Itálie a Řecka do České republiky, postaví se proti přesunům migrantů v rámci osmadvacítky. Novinářům to řekl ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman. Brzké uzavření dohod o přesném počtu uprchlíků, kteří se mají přesídlit, ale nečeká. Vláda se minulý týden dohodla na tom, že do roku 2017 přijme 1500 uprchlíků. "My jsme připraveni od zhruba září na tom pracovat, ale neřekneme žádnou další podrobnost, dokud nebudou hotové dohody, které leží v Bruselu na stole," podotkl dále. Vedle stanovení přesných počtů, chce Česko i jasná pravidla procesu. Členské státy Evropské unie podle Haišmana musí mít dozor nad výkonem azylových a imigračních procedur v Itálii a Řecku.

Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách se zřejmě otevře v říjnu

Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku by se mohlo otevřít v říjnu, první klienti by v něm mohli být už na konci října. Mělo by mít kapacitu 220 míst. Ministerstvo vnitra lidem z obce slibuje posílení bezpečnosti. Při veřejné debatě to řekl náměstek ministra vnitra Jiří Nováček. Uprchlíkům nebude umožněn volný pohyb, budou se moci pohybovat jen v areálu zařízení. Zařízení bude záchytné a riziko útěku je podle představitelů ministerstva i policie minimální. Budou v něm pobývat cizinci, kterým pracovníci cizinecké policie vydali rozhodnutí o vyhoštění. Je tedy pro běžence, kteří se dostali do Česka v rozporu s cizineckou legislativou, řekl Nováček. V zařízení mohou být až 180 dní.

Starostku Danu Novákovou potěšilo především to, že diskuse byla věcná a byly zodpovězeny všechny dotazy. Chce usilovat o to, aby obec získala nějaké finanční kompenzace. Obyvatelé v diskusi poukazovali především na problematiku bezpečnosti, kritizovali fakt, že se rozhodovalo ve své podstatě "o nich bez nich" a pro obec zařízení nebude znamenat žádný přínos. Areál ve Vyšních Lhotách má rozlohu 75.000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval už dříve.

Zaorálek: Dohoda s Íránem by mohla vést k cestě na vládní úrovni

Podpis mezinárodní dohody s Íránem podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) otevírá nové možnosti ve vztazích k České republice a stává se podnětem pro zvažování cesty do Íránu na vládní úrovni. Stanovisko šéfa české diplomacie ČTK tlumočila jeho mluvčí Michaela Lagronová. Mocnosti se v úterý dohodly s Teheránem na omezení jeho jaderného programu výměnou za odvolání sankcí proti Íránu. Do Íránu se po uzavření dohody brzy chystají mimo jiné francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius nebo německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel.

Masarykovo nádraží v Praze je po noční nehodě opět plně v provozu

Masarykovo nádraží v Praze bylo několik hodin uzavřeno kvůli nočnímu vykolejení osobního vlaku. Běžný provoz byl v celém rozsahu obnoven ve tři odpoledne. Vlak z Českého Brodu při zastavování nedobrzdil, prorazil zarážedlo a vjel do nástupiště. Tři lidé byli lehce zraněni, škoda činí asi 4,2 milionu korun. "Příčinu zjišťujeme. Nemůžeme vyloučit jak selhání strojvedoucího, tak technickou závadu," řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše inspekce rovněž zjišťuje, proč nehodě nezabránil systém takzvaného automatického vedení vlaku, který dokáže sám zastavit vlak na nádraží s přesností na několik desítek centimetrů.

Komise navrhla pro Řecko sedm miliard eur z EFSM do konce měsíce

Evropská komise navrhuje řešit okamžité finanční potřeby zadluženého Řecka ve výši asi sedmi miliard eur (asi 189 miliard korun) půjčkou ze staršího krizového fondu, který v minulosti společně vytvořily všechny země Evropské unie (Evropský finanční stabilizační mechanismus; EFSM). Za půjčky z něj ručí všechny unijní státy a ministři financí několika zemí mimo eurozónu včetně ČR dali tento týden jasně najevo, že se jim podobná půjčka Řecku nelíbí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je postoj české vlády k tomuto návrhu odmítavý.

Do Prahy a Ostravy přiletělo devět Ukrajinců na léčení

Na vojenské letiště Praha-Kbely přiletěl speciál se sedmi Ukrajinci, kteří se budou léčit v pražských nemocnicích. Další dva vážně zraněné Ukrajince při mezipřistání v Ostravě převzala tamní fakultní nemocnice. V rámci projektu Medevac, na němž se Česko podílí opakovaně, budou zdravotníci v ČR léčit sedm dospělých a dvě děti. "Jedná se převážně o vnitřně vysídlené občany Ukrajiny z východních oblastí postižených ozbrojenými střety, kteří nyní žijí v oblasti Charkova," řekla ČTK k pacientům Gabriela Vaňková z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Někteří z pacientů, kteří přiletěli do Česka s celkem čtyřčlenným rodinným doprovodem, byli zraněni v souvislosti s ozbrojeným konfliktem, jsou mezi nimi i ortopedické a kardiochirurgické případy. "Do Ostravy jsme vezli na popáleninovou stanici dva těžce popálené hasiče," řekl po příletu do Prahy vedoucí týmu lékařů Michal Mareček. Oba muži vážné popáleniny utrpěli nedávno při výbuchu ropné rafinerie u Kyjeva.

Policejní pyrotechnici dostali nové vybavení za desítky milionů

Nové ochranné obleky, roboty schopné na dálku odhalovat výbušniny například na podvozku osobních aut, vysokorychlostní kameru a další zařízení za desítky milionů korun získala Pyrotechnická služba policie. Přístroje nahradí starší modely a zvýší tak bezpečnost lidí vykonávajících toto rizikové povolání. Na setkání s novináři to řekl ředitel Pyrotechnické služby Michal Dlouhý. Objevená munice se mnohdy vyskytuje v obtížně dostupných místech, kam je třeba se dostat i s vybavením, k čemuž slouží speciálně vybavená vozidla. Všechny tyto prostředky byly pořízeny za přispění evropských fondů, dodal náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Petr Petřík. Množství nálezů munice v poslední době výrazně stoupá. Loni pyrotechnici vyjeli k bezmála třem tisícovkám nálezů munice a výbušnin a k prověření anonymních oznámení. To je meziročně zhruba o polovinu více než v roce 2013.

Pyrotechnickou službu tvoří 67 policistů v expoziturách v Milovicích, Českých Budějovicích, Teplicích, Brně, a Frýdku-Místku. Hlavní náplní práce policejních pyrotechniků je likvidace nalezené munice, prověřování podezřelých předmětů a zneškodňování nástražných výbušných systémů. Působí i jako znalci pro potřeby kriminalistů v případě výbuchů.

Ocelářský magnát Mittal jednal v Praze o financování investic

Předseda představenstva nadnárodní ocelářské skupiny ArcelorMittal Lakšmí Mittal jednal v Praze s českými vrcholnými politiky. Hlavním tématem byly možnosti financování modernizace ocelárny ArcelorMittal Ostrava. Konkrétní závěry schůzky nebyly zveřejněny. Mittal se nejdříve setkal s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem průmyslu Janem Mládkem (oba ČSSD), poté s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Sobotka uvedl, že potenciální budoucí investice společnosti v ostravském hutním závodě by mohly v regionu s vysokou mírou nezaměstnanosti zajistit tisíce pracovních míst po další desetiletí. ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců. Ročně vyrábí dva miliony tun oceli.

Ministerstvo průmyslu uvedlo, že peníze na nové technologie vedoucí k úsporám energie při výrobě oceli by firma mohla získat v letech 2014 až 2020 z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a z Operačního programu Životní prostředí. Letos v únoru společnost oznámila, že dokončila výběr dodavatelů šesti ekologických investic za více než 530 milionů korun. Všechny projekty mají být hotovy ještě letos a huť má díky nim snížit emise o 137 tun prachu za rok. Náklady mají z 90 procent zaplatit evropské dotace.

Firma Aircraft Industries dokončila prototyp letounu L 410 NG

Kunovická společnost Aircraft Industries dokončila prototyp modernizovaného dopravního letounu L 410 NG (New Generation). Na jeho vývoji pracovala od roku 2010. Letadlo by mělo poprvé vzlétnout do dvou týdnů. Novinářům to řekla generální ředitelka firmy Ilona Plšková. Podle hlavního konstruktéra Miroslava Pešáka staršího může L 410 NG vzlétat a přistávat na krátkých i nezpevněných drahách a zvládne i provoz ve vysokých teplotách a vysokých nadmořských výškách. Podle ředitelky Plškové se jedná o významný milník v historii společnosti, který Aircraft Industries umožní uplatnit letoun na stávajících i nových trzích. Podle údajů Aircraft Industries bylo v Kunovicích od roku 1969 vyrobeno více než 1100 letounů řady L 410, z nichž je v provozu přibližně 350 letadel ve více než 50 zemích na pěti kontinentech.

Rath dokončil po třech dnech závěrečnou řeč, rozsudek padne 23. července

Bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath obžalovaný z korupce po třech dnech dokončil svou závěrečnou řeč před soudem. Od pondělí mluvil přes 11 hodin. Podrobně rozebíral veřejné zakázky, o kterých obžaloba tvrdí, že byly ovlivněné ve prospěch předem vybraného vítěze. Státní zástupce Petr Jirát řekl, že tak rozsáhlou závěrečnou řeč ve své praxi nezažil. Rath vinu odmítá. Jeho obhájkyně navrhuje, aby byl zproštěn obžaloby. Rathovi hrozí až 12 let vězení, státní zástupce navrhl nejméně devět let a propadnutí majetku. Bývalý politik odmítá, že by se s jeho vědomím ovlivňovaly veřejné zakázky ve Středočeském kraji. Často v závěrečné řeči také kritizoval použití a přepisy odposlechů. Hojně z nich citoval a tvrdil, že z nich vůbec není zřejmá konspirace, o které hovoří obžaloba. Nahrávky jsou podle něj vytržené ze souvislostí, často jim není rozumět a mnohdy jde o pouhé tlachání u vína a jídla.

Rozsudek nad bývalým poslancem a středočeským hejtmanem Davidem Rathem padne 23. července ve 13:00. Rozhodl o tom soudce Robert Pacovský poté, co Rath dokončil svou závěrečnou řeč. Rozhodnutí bude nepravomocné a bývalý politik se bude moci v případě odsouzení odvolat k vrchnímu soudu.

Muž z Trutnovska zneužil 47 dívek, hrozí mu 12 let, uvedla Nova

Dvanáct let vězení hrozí jednadvacetiletému muži z Trutnovska, kterého policie obvinila ze zneužívání, vydírání a také několika znásilnění. Šedesát trestných skutků spáchal podle policie na 47 dívkách, z nichž nejmladším bylo deset let. S dívkami se mladík seznamoval na internetu, přičemž používal falešnou identitu. O případu informovala televize Nova. Muž se podle Novy na sociálních sítích vydával za chlapce nebo dívky stejného věku, jako byly jeho oběti. Jakmile získal jejich intimní fotografie, začal dívky vydírat. Některé znásilnil.

Pojišťovny odhalily letos tisíce podvodů za stovky milionů Kč

Pojišťovacích podvodů v Česku letos přibylo. Detektivové pojišťoven jich v 1. pololetí odhalili tisíce za celkem stovky milionů korun. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze a Středočeském kraji. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nadále převládají podvody v pojištění aut, stále více jich je v úrazovém pojištění. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů.

Praha začala čerpat evropské dotace na dostavbu metra A

Několik měsíců po otevření nových stanic metra A začala Praha čerpat evropské dotace na stavbu. Dopravní podnik v červnu dostal více než tři miliardy korun. Do konce roku by měl obdržet i zbytek z celkových zhruba sedmi miliard, řekl v rozhovoru s ČTK ředitel podniku Jaroslav Ďuriš. Čtyři nové stanice vyšly město na zhruba 20 miliard korun. Ministerstvo dopravy, které evropské peníze na projekt přerozděluje, v roce 2013 kvůli údajným chybám dopravnímu podniku snížilo maximální možnou částku pro čerpání dotací o 25 procent. Podnik nadále usiluje o snížení takzvané korekce. Ďuriš už dřív řekl, že pokud se snížení nepodaří vyjednat, pak hrozí, že podnik nebude moci vyčerpat dotaci celou. Navíc pokračuje kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu a znovu se stavbou zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A právě na jeho rozhodnutí závisí, zda Praha dostane na dostavbu metra dlouho očekávanou poslední tranši z jedenáctimiliardového úvěru od Evropské investiční banky (EIB). Stavba začala v roce 2009. Ve zkušebním provozu se metro rozjelo v dubnu.

Výroba aut v pololetí stoupla o šest procent na 673.241 vozů

Tuzemské automobilky vyrobily v letošním 1. pololetí rekordních 673.241 osobních aut, což je o šest procent více než ve stejném období loni. Automobilový průmysl si tak udržel stejné růstové tempo, které nasadil v letošním 1. čtvrtletí. Export se zvýšil o sedm procent. Vyplývá to z aktuálních údajů Sdružení automobilového průmyslu. Největší tuzemská automobilka Škoda Auto vyrobila 391.712 aut, což je přibližně stejně jako v minulém roce. Nošovická Hyundai rostla o čtyři procenta na 166.830 vyrobených vozů a kolínská TPCA zvýšila produkci o 38 procent na 114.694 osobních aut.

Kontroly, čím lidé v domě topí, chce Brabec zavést od ledna 2017

Kontroly toho, čím lidé topí ve svých domech, chce ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zavést nejpozději od ledna 2017. Změny budou součástí novely zákona o ochraně ovzduší, jejíž paragrafové znění Brabcův úřad dokončuje. Kontrola domácích topenišť by měla být umožněna při důvodném podezření, že majitel domu nelegálně spaluje odpady nebo topí neschváleným palivem a znečišťuje tak ovzduší. Lidem porušujícím zákon budou hrozit několikatisícové pokuty. Brabec to řekl v rámci vyhlášení dotací na výměnu starých kotlů.

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo první výzvu v objemu tří miliard korun na výměnu starých kotlů na pevná paliva za ekologičtější zdroj. Lidé mohou v takzvané kotlíkové dotaci získat až 127.500 korun. O dotace pro občany mohou žádat kraje. Mají se navíc na podzim propojit s programem Nová zelená úsporám. Ministerstvo tak chce přispět ke zlepšení ovzduší v Česku, které nejvíce znečišťují právě lokální topeniště. Do roku 2020 chce díky evropským dotacím vyměnit až 80 tisíc starých kotlů.

Úmrtnost novorozenců i matek při porodu v ČR dlouhodobě klesá

Úmrtnost novorozenců v ČR klesla v letech 2000 až 2013 z 2,1 na 1,2 promile a je jedna z nejnižších v zemích OECD. Klesá i úmrtnost žen, které umírají v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím. Je to méně než deset případů na 10.000 narozených dětí, řekl novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Za negativní označil to, že průměrný věk prvorodiček se od počátku 90. let zvýšil o téměř šest let, a to na zhruba 28 let. "Ročně se v ČR narodí při zhruba 105.000 porodů až 107.000 dětí. Kvalita péče o matku a dítě je velmi vysoká a dále se zlepšuje. Česko patří v tomto ohledu mezi nejvyspělejší zdravotnické systémy světa," řekl ministr.

V Miláně začne světové turné projektu o Karlu Zemanovi

O víkendu začne v Miláně světové turné výstavního projektu Filmový kouzelník: Karel Zeman. Doprovodí ho retrospektiva nejvýznamnějších filmů slavného tvůrce. Akce vznikla ve spolupráci Českého centra Milán, Muzea Karla Zemana v Praze a Nadace italského filmu, sdělila ČTK mluvčí Českých center Petra Jungwirthová. Projekt se uskuteční ke 105. výročí narození režiséra Zemana (1910-1989), průkopníka trikových filmů a uznávané osobnosti světové kinematografie. Filmař se tak pomyslně vrátí do Itálie, kde v roce 1955 získal na Benátském filmovém festivalu Hlavní cenu. Nyní tam budou uvedeny digitalizované verze jeho snímků v čele se zrestaurovanou verzí Vynálezu zkázy.

Putovní přehlídka českého filmu je ve Velké Británii už popáté

Made in Prague je název putovní filmové přehlídky ve Velké Británii, v rámci níž mají diváci možnost seznámit se s českou filmovou tvorbou posledních let. Její pátý ročník už byl zahájen, do 17. září navštíví 23 kin patnácti britských měst. ČTK to dnes sdělila Denisa Štrbová z Českého filmového centra. Podle Štrbové je přehlídka téměř jedinou možností, jak se mohou britští diváci setkat s českým filmem.

"Made in Prague jim letos nabízí pět úspěšných českých filmů z produkce posledních dvou let. V programu jsou snímky Fair Play Andrey Sedláčkové, Díra u Hanušovic Miroslava Krobota a v ČR nejoceňovanější film roku 2013 - Hořící keř Agnieszky Hollandové. Dále jsou v ní mezinárodně oceňovaný hraný film Jana Hřebejka Líbánky a vítěz sekce Česká radost z festivalu v Jihlavě dokument Martina Duška K oblakům vzhlížíme," dodala Štrbová. Dva naposled jmenované snímky jsou zároveň součástí pravidelného kurátorského programu Discover Tuesdays. V rámci akce se diváci napříč Británií seznámí s jedním výjimečným filmem jak v hrané tak v dokumentární tvorbě. Oba filmy jsou promítány najednou ve všech kinech sítě Picturehouse Cinemas. Film K oblakům vzhlížíme ve dvou londýnských kinech - Picturehouse Central and the Clapham Picturehouse - osobně uvedl jeho režisér a celou přehlídku tím 7. července slavnostně otevřel.

Morricone nahraje hudbu k novému westernu v Česku

Před pěti desítkami let znamenala hudba italského skladatele Ennia Morriconeho revoluci ve westernech. Nyní se Morricone nechal přemluvit, aby se na tento hudební píseček vrátil. Tím, kdo ho k tomu přesvědčil, nebyl nikdo jiný, než Quentin Tarantino, a výhradně Morriconeho hudba tak zazní v jeho nové kovbojce nazvané The Hateful Eight. Informoval o tom zpravodajský server The Times. A jak informovala Česká televize (ČT), hudba k filmu se bude nahrávat v České republice. Podle ČT si to vyžádal sám Ennio Morricone - věhlasný italský skladatel a dirigent ji přijede nahrát již tento víkend s Českým národním symfonickým orchestrem )ČNSO), který oslovil před deseti dny. Film The Hateful Eight má mít premiéru v letošním roce a hrají v něm Kurt Russell, Samuel L. Jackson a Tim Roth.

Ennio Morricone už se mezitím chystá na celosvětové turné 60 Years of Music World Tour, v jehož rámci má 15. ledna 2016 vystoupit i v pražské O2 areně. Společně s Českým národním symfonickým orchestrem představí nový koncertní program, ve kterém nebudou chybět jeho nejznámější skladby.

Björk bude při koncertě v Ostravě pracovat se západem slunce

Islandská zpěvačka Björk, která ve čtvrtek zahájí na hlavní scéně festival Colours of Ostrava, bude při koncertu pracovat se západem slunce. Během devadesátiminutového vystoupení umělkyně nabídne pyrotechnické efekty a kostýmy. Doprovodí ji patnáctičlenné smyčcové těleso.

První festivalový den vystoupí také Michal Hrůza se svou kapelou. Jeho loňské vystoupení bylo zrušeno, protože zpěvák skončil po napadení ve Stodolní ulici v bezvědomí v nemocnici. Dalším lákadlem jistě pro mnohé bude společný koncert kapely Zrní a Janáčkovy filharmonie Ostrava. V programu čtyřdenního festivalu je téměř 300 koncertů, divadelních představení, a dalších uměleckých aktivit na 16 otevřených i krytých scénách. Pořadatelé očekávají, že přijde kolem 40.000 návštěvníků. Pro ně bude připraveno 77 prodejních míst s pivem, které se bude točit z 250 kohoutů, fungovat bude 12 cocktail barů, pro které bylo objednáno 13 tun ledu.

Rekordní sbírku 8382 pohlednic s mosty má sběratel z Prahy

Největší tuzemskou sbírku pohlednic s vyobrazením mostů má 73letý sběratel Vít Ryšánek z Prahy. Pečlivě roztříděných pohlednic ze současnosti i minulého a předminulého století s mosty postavenými v Česku a desítkách dalších zemích má 8382. Sbírka byla zapsána do České knihy rekordů, řekl novinářům Miroslav Marek, prezident pelhřimovské agentury Dobrý den spravující české rekordy. Ryšánek sbírá pohlednice od dětství. Mosty jsou podle něj svědectvím doby, úrovně společnosti, ve které vznikaly, i odrazem politického vývoje země - třeba tím, jak se měnily názvy mostu podle režimu. "V Praze se nynější most Legií předtím jmenoval Most Prvního máje, za války Smetanův, před válkou Legií a ještě před tím most císaře Františka I," uvedl Ryšánek.

Na pohlednicích je například zachycen hořící most ve Švýcarsku, padající most v Kanadě, most stržený lodí ve Švédsku nebo most mezi světadíly v Istanbulu. Raritou je například pohlednice, na které je zachyceno najednou 16 pařížských mostů nebo pohlednice s mostem o třech koncích v Budapešti. Nejčastěji se na pohlednicích objevuje Karlův most v Praze. Takových má sběratel 178.

U Skalice nad Svitavou se objevil kruh v obilí; je v něm srdce

U Skalice nad Svitavou na Blanensku vznikl v noci na neděli kruh v obilí. Má v průměru přibližně deset metrů a uprostřed srdce. ČTK to řekl starosta Petr Řezníček. Naposledy se obrazec v obilí objevil na Blanensku před rokem u nedalekých Boskovic a zhruba před pěti lety právě u Skalice nad Svitavou. Když loni v červnu u Boskovic vznikl na poli na 6000 metrech čtverečních kruh v obilí, stal se velkou senzací. Místo přilákalo mnoho zvědavců. Soukromému zemědělci, jemuž pole patří, vznikla vytvořením obrazce škoda 20.000 korun a škodu dalších přibližně 20.000 korun způsobili pošlapáním obilí zvědavci, kteří se do Boskovic vydali, aby si obří piktogram v obilí prohlédli.

Vítězové Tour opět převezmou křišťálové trofeje vyrobené v Česku

Do Paříže z Česka zamířily křišťálové trofeje pro vítěze nejslavnějšího cyklistického závodu světa Tour de France. Čeští skláři je vyrobili popáté, firmu Lasvit z předchozích čtyř ročníků letos nahradila společnost Preciosa. Vítězové poháry osázené zirkony převezmou ve francouzském hlavním městě příští neděli. Trofeje vysoké téměř 64 centimetrů a vážící 3,5 kilogramu dostane vítěz Tour, držitel zeleného dresu pro nejlepšího sprintera, puntíkovaného trikotu pro vrchaře a bílého pro jezdce do 25 let. Pohár převezme také nejbojovnější jezdec a vítězný tým. Vedle šesti originálů vznikly dva prototypy trofeje. Jeden bude umístěn do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a druhý do mladoboleslavského muzea automobilky Škoda Auto, která patří ke sponzorům Tour a organizátorům každoročně poskytuje stovky aut. Čtyřicítka sklářů na pohárech pracovala stovky hodin, mimo jiné jejich okraje ručně posázeli broušenými zirkony.

Sport

Česká běžkyně Denisa Rosolová vyhrála na mezinárodním mítinku Evropské atletické asociace v Lucernu závod na 400 metrů překážek v času 55,52 sekundy a za svým nejlepším výkonem sezony z Birminhgamu zaostala o 37 setin. O nejhodnotnější výkon večera se postaral ve stometrovém sprintu Jamajčan Asafa Powell, který prolétl cílovou rovinku v bezvětří v času 9,87. Další český překážkář Petr Svoboda nastoupil do běhu B na 110 metrů a vyhrál ho ve svém druhém nejlepším výkonu sezony 13,48. Celkově zaběhl pátý nejrychlejší výkon, v lepším běhu vyhrál bývalý mistr světa Jason Richardson z USA v čase 13,24.

Český tenista Jan Hernych se v Newportu poprvé po téměř dvou letech dostal na okruhu ATP World Tour do hlavní soutěže a vstup do turnaje zvládl. Po úspěšné kvalifikaci porazil v 1. kole domácího Tima Smyczka, který byl nasazen jako číslo osm, 6:3, 6:4. Hned na úvod naopak skončil Radek Štěpánek, který nestačil na dalšího Američana Jacka Socka. Český veterán, jenž v hlavní soutěži startoval na základě chráněného žebříčku po loňské dlouhé zdravotní pauze, prohrál se čtvrtým nasazeným 2:6, 0:6.

Na mistrovství Evropy v plážovém volejbalu na přelomu července a srpna nakonec budou startovat dvě české dvojice. S Kristýnou Kolocovou a Markétou Slukovou se na rakouském písku představí také Přemysl Kubala s Janem Hadravou, kteří dostali divokou kartu. Českému páru pomohla bronzová medaile z nedávných Evropských her v Baku.

Český svaz ledního hokeje vydělal na letošním mistrovství světa v Praze a Ostravě, výrazně více než původně předpokládal. Na konci květnového šampionátu šéf svazu Tomáš Král uvedl, že i díky rekordní návštěvnosti skončí akce v zisku v řádech desítek milionů korun. Podle předběžných neauditovaných údajů však dosáhl zisk 450 milionů korun před zdaněním. Na mistrovství vydělaly podle zástupců hokejového svazu i veřejné rozpočty, na daních a pojištěních získaly 1,3 miliardy korun.

Počasí

Skoro jasno až polojasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší teploty 26 až 30 °C, na jihu Moravy až 32 °C, v 1000 m na horách kolem 22 °C.