Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman: Rozumným řešením řecké krize je vystoupení země z eurozóny

Vystoupení Atén z eurozóny považuje prezident Miloš Zeman za rozumné řešení řecké krize. Na tiskové konferenci to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Finanční situace Řecka podle hlavy státu nenahrává vstupu Česka do eurozóny. Čeští daňoví poplatníci by podle Zemana neměli platit za řecké dluhy. Vstup ČR do eurozóny ale prezident nadále podporuje.

EK chce pomoci Řecku přes EFSM, Česku a Británii navzdory

Evropská komise doporučí zajistit zadluženému Řecku překlenovací finanční půjčku prostřednictvím Evropského finančního stabilizačního mechanismu (EFSM), a to navzdory odporu Velké Británie a České republiky. Podle agentury Reuters to sdělili nejmenovaní činitelé Evropské unie. Za půjčky z EFSM ručí všechny unijní země a český podíl na garancích by byl 1,13 procenta.

Sobotka: Energetická unie nemá omezit svobodu energetického mixu

Vznik evropské energetické unie nesmí ohrozit svobodu členských zemí EU vybrat si, z jakých zdrojů chtějí své energetické potřeby zajišťovat. Novinářům to na okraj konference "Geopolitika, energie a střední Evropa: Co dál?" v Evropském parlamentu v Bruselu řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Předseda vlády na konferenci, spojené s českým předsednictvím Visegrádské skupině (V4), připomněl, že v této otázce mají země čtyřky, tedy ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko, podobný postoj. Jejich pohled třeba na jadernou energetiku je velmi odlišný od přístupu třeba Německa nebo Rakouska, které jádro tvrdě odmítají.

Církvi se vrátí dva objekty na Pražském hradě

Církvi se vrátí dva objekty v areálu Pražského hradu. Memorandum o převedení Mockerových domů a Jiřského kláštera podepíše prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka ve čtvrtek. Novinářům to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Jednání o navrácení nemovitostí církvi se táhla několik let. Podle Ovčáčka memorandum předpokládá uzavření smlouvy do konce ledna 2016. Církev se bude muset zavázat, že památky opraví, a vzdát se jakýchkoli dalších nároků na Pražském hradě.

Soud přerušil Rathovu závěrečnou řeč, pokračovat bude ve středu

Soud přerušil závěrečnou řeč bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z korupce, pokračovat se bude ve středu. Rath zatím probral podrobně zakázku na opravu zámku Buštěhrad, následovat budou soutěže na modernizaci nemocnic. Tendry podle obžaloby provázela korupce, což Rath odmítá. Rathova řeč zatím trvala od pondělí čistého času přes šest hodin. Podle původního předpokladu měla skončit dnes, protáhla se ale kvůli rozsáhlému citování výpovědí svědků a odposlechů. Bývalý středočeský hejtman po jednání novinářům řekl, že je zhruba ve dvou třetinách, a zbývá mu probrat zakázky týkající se obnovy nemocnic. Chce se ještě vyjádřit k obžalobě. Předpokládá, že řeč ve středu dokončí. V krátkosti pak chce ještě využít práva na tzv. poslední slovo. Trestní senát Roberta Pacovského Krajského soudu v Praze pak vyhlásí termín, kdy vynese rozsudek. Pacovský nechtěl odhadovat, který den vybere, musí se poradit s přísedícími, sdělil ČTK. Podle státního zástupce Petra Jiráta by mohlo rozhodnutí padnout příští týden.

Žně začaly s předstihem, průměrný výnos obilovin je 5,57 tuny/ha

Žně začaly letos s mírným předstihem, protože vysoké teploty a nedostatek vláhy ovlivnily dozrávání obilovin. Přesto je zatím sklizeno 2,68 procenta ploch obilovin, zatímco loni touto dobou byl sklizen skoro dvojnásobek plochy. Podle pondělního odhadu ČSÚ by úroda obilovin letos měla meziročně klesnout o 14,1 procenta na 6,815 milionu tun. Úroda řepky by se měla meziročně snížit o 21,8 procenta na 1,202 milionu tun.

MF chce osamostatnit útvar pro boj proti praní špinavých peněz

Finanční analytický útvar ministerstva financí by se měl stát samostatným správním úřadem nezávislým na ministerstvu. Počítá s tím novela zákona proti praní špinavých peněz, kterou poslalo ministerstvo financí k připomínkám. Vyplývá to z internetových stránek vlády. Zákon by měl platit od poloviny příštího roku. Návrh novely rovněž reaguje na nové směrnice EU a zřizuje rejstřík skutečných vlastníků právnických osob.

Starostové chtějí rychlé dokončení D1 z Přerova do Říkovic

Města v okolí nového úseku dálnice D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem, jehož dlouho plánovaná stavba dnes byla slavnostně zahájena, požadují rychlou přípravu zbývající části této dopravní tepny z Přerova do Říkovic. Starostové tvrdí, že bez tohoto důležitého úseku nová dálnice pozbývá smysl a jen zhorší už tak špatnou dopravní situaci v Přerově. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) jim slíbil, že se zasadí o rychlou přípravu a stavbu navazující části dálnice D1 vedoucí kolem Přerova do Říkovic. Zahájená stavba čtrnáctikilometrové dálnice mezi Lipníkem a Přerovem má stát 2,7 miliardy Kč, což je polovina původně odhadované ceny.

Od středy mohou všechny kraje žádat o dotace na výměnu kotlů

Všechny kraje mohou od středy žádat o dotace pro domácnosti na výměnu starých kotlů za nové ekologické. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlásí výzvu v objemu tří miliard korun, kraje budou tyto peníze poskytovat přímo lidem. Ministerstvo zároveň ve středu na tiskové konferenci zveřejní základní rámec podmínek na dosažení dotace pro občany, řekl ČTK ministr životního prostředí Richard Brabec. Půjde o kotle na pevná paliva včetně uhlí a biomasy, na plyn, tepelná čerpadla a nově další mikroenergetická opatření.

Ministerstvo definitivně schválilo spojení na pražské letiště

Ministerstvo dopravy definitivně schválilo podobu železničního spojení na pražské letiště. Přestavba nynějšího spojení na plně elektrifikovanou dvoukolejnou trať má vyjít na 19,5 miliardy korun. V tiskové zprávě to uvedla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Trať povede z Masarykova nádraží přes Negrelliho viadukt do Stromovky a dál tunelem do Dejvic. Poté preferuje úřad mezi Dejvicemi a Veleslavínem vést trať částečně v tunelu a dále do Kladna, za zastávkou Praha - Ruzyně má být odbočka na letiště.

Nátlakové akce kvůli klesající ceně mléka se zatím nechystají

Zástupci chovatelských svazů, odbytových organizací, Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR se na jednání krizového štábu domluvili, že žádné nátlakové akce typu vylévání mléka zatím pořádat nebudou. Připraví si ale plán marketingové kampaně na podporu pití tuzemského mléka, řekl ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Důvodem jejich nespokojenosti jsou nízké ceny mléka. Tuzemským výrobcům vadí především nečinnost Evropské komise při padajících cenách mléka v celé Evropské unii. Požadují například zvýšení intervenčních nákupních cen. V současnosti se podle svazu litr mléka vykupuje za 7,30 koruny, výrobní náklady ale dosahují 8,50 až 8,80 Kč za litr. Přebytek na trhu a s ním spojený pokles cen způsobilo mimo jiné ruské embargo na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót.

Analýza: Na platbách za kanceláře státu by šlo ušetřit 361 mil. Kč

Na nájmech a údržbě administrativních budov užívaných státem by se mohlo ušetřit až 361,5 milionu korun. Ukázala to analýza dat evidovaných v Centrálním registru administrativních budov (CRAB), který provozuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). ČTK to sdělil mluvčí úřadu Pavel Hortig.

V ČR je asi 2000 parkovacích automatů, vyberou půl miliardy ročně

V Česku je přes 2000 parkovacích automatů. Využívá je více než 150 měst a svým provozovatelům vyberou ročně dohromady kolem půl miliardy korun. Vyplývá to z odhadovaných údajů České parkovací asociace. Centrální evidence neexistuje. Zařízení pro zpoplatnění parkování mají prakticky všechna tuzemská města nad 10.000 obyvatel i mnohá menší města a obce. Největším provozovatelem je Praha se zhruba 450 automaty. V roce 2018 by se měl jejich počet v hlavním městě zvýšit na 1090 kusů.

Veterináři se v Brně učí léčit leguány, želvy i exotické ptáky

Veterináři a studenti z různých koutů světa přijeli do Brna, aby se naučili zašít ránu leguánovi nebo spravit želvě prolomený krunýř. Letní školu exotické medicíny a chirurgie zaměřenou na menší zvířata pravidelně pořádá Veterinární a farmaceutická univerzita (VFU). Týdenní kurz začal v pondělí a přilákal 24 účastníků, oznámil novinářům mluvčí VFU Petr Chmelař.Kurz je zaměřen na praktickou výuku. Studenti se nejprve naučí manipulovat s drobnými exotickými zvířaty, odebírat krevní vzorky, posuzovat rentgenové snímky a výsledky parazitologických vyšetření. Další část kurzu nabídne výuku anesteziologie, chirurgických technik ale také například diagnostickou endoskopii.

Na znojemském vinobraní se letos představí přes 30 vinařství

Na Znojemském historickém vinobraní představí o druhém zářijovém víkendu svá vína a burčák minimálně 34 moravských vinařů. Na tiskové konferenci to řekl ředitel pořádající Znojemské besedy František Koudela. Víno a řemeslná umění se budou stejně jako loni nabízet ve 370 stáncích. V rámci akce své brány otevře aspoň 11 mázhausů, tedy nádvoří historických budov, která běžně nejsou dostupná. Kulturní program bude na deseti scénách, vystoupí například skupiny Chinaski, Xindl X nebo Pavel Šporcl. Součástí akce bude také téměř pětisethlavý historický průvod krále Jana Lucemburského městem. Letošní novinkou bude "poznávání vína všemi smysly", kdy zájemci absolvují pod dohledem viceprezidenta Asociace sommelierů ČR Iva Dvořáka poznávací a vědomostní test. Odměnou jim může být výhra lístků na další ročník festivalu. Další novinkou bude možnost ochutnávky rakouských vín.

V nové aplikaci Horské služby mohou děti sbírat virtuální razítka

Horská služba chce motivovat rodiny s dětmi k putování po českých horách pomocí nové mobilní aplikace České hory. Aplikace umožní sbírat virtuální razítka v okolí turistických tras českých hor, pro turisty s nejvyšším počtem získaných razítek jsou připraveny ceny. Horská služba to uvedla na tiskové konferenci. Pomocí mobilní aplikace je možné sbírat virtuální "Jetíkovy stopy", které jsou rozmístěny v sedmi pohořích, na kterých působí Horská služba. "Aktuálně je stop přibližně 250, postupně budou přibývat," uvedl manažer projektu Dominik Brožek. Jednotlivé stopy jsou ohodnoceny body podle obtížnosti jejich dosažení. První kolo soutěže skončí 20. prosince. Pro stopaře s nejvyšším počtem bodů je připraveno 60 cen v podobě outdoorového oblečení.

Počasí ve středu

Oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia.