Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Vláda schválila novou koncepci zahraniční politiky

Vláda schválila novou koncepci zahraniční politiky. Dokument určuje hlavní oblasti zájmu Česka ve světě. Mluví o podpoře ekonomické diplomacie, ale i o prosazování lidských práv. Dokument se hlásí k odkazu českého humanistického myšlení, prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, Pražského jara, Charty 77 a tradice podpory lidských práv. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici. Za hodnotové východisko zahraniční politiky označuje příslušnost k euroatlantickému civilizačnímu prostoru, jejímž výrazem je zejména členství v EU a NATO. K hlavním oblastem bezpečnostních zájmů České republiky a jejích spojenců patří podle materiálu oblast východní Evropy, západního Balkánu, severní Afriky, Blízkého a Středního východu a Sahelu.

Dokument upozorňuje na změnu světových mocenských poměrů a na posun k multipolaritě světového uspořádání. O slova se tak více hlásí země východní a jihovýchodní Asie. Díky technologickému pokroku se zvyšují vojenské schopnosti mnoha států. "Pravděpodobnost přímého ohrožení území ČR masivním vojenským útokem je nízká. Bezpečnost a stabilita v hraničních částech Evropy i v oblastech s Evropou sousedících se ovšem celkově snižují," upozorňuje koncepce. Nelze proto podle ní zcela vyloučit přímé ohrožení spojenců, a tedy i ohrožení Česka, "neboť naše bezpečnost je v rámci Severoatlantické aliance nedělitelná".

Vláda schválila zákon o celostátním referendu

Celostátní referendum by se v budoucnu mělo vyhlásit, pokud o jeho vypsání v petici požádá alespoň čtvrt milionu lidí. Vyplývá to z návrhu ústavního zákona, který schválila vláda. ČTK to sdělil mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Návrh zákona o referendu, o němž se v Česku léta diskutovalo, připravil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Kabinet posuzoval dvě varianty zákona. Ministři podpořili tu, která ve větší míře omezuje témata, jichž se otázka položená v referendu může týkat. Občané tak nemohou rozhodovat o základních právech a svobodách, státním rozpočtu, daních, náležitostech demokratického státu, mezinárodních závazcích České republiky, jmenování a odvolávání lidí do různých funkcí či individuálních povinností a práv. Referendem také nelze schvalovat zákony. Otázka by měla být jednoznačná a musí na ni být možné odpovědět "ano" či "ne", dotazů by mohlo být víc.

Návrh na konání referenda by mohli podat občané ČR nad 18 let. Podpořit svým podpisem pod petici je pak do šesti měsíců musí aspoň 250.000 českých občanů nad 18 let. Referendum by měl vyhlašovat prezident. Rozhodnutí by se přijalo, pokud by na otázku kladně či záporně odpověděla nadpoloviční většina hlasujících a zároveň aspoň čtvrtina těch, kteří mohou hlas odevzdat. Vládní předlohu nyní bude schvalovat Parlament. Protože jde o ústavní zákon, nebude k jeho schválení stačit prostá většina hlasů.

Vnitro příští rok očekává až 7000 nelegálních migrantů

Ministerstvo vnitra očekává, že v příštím roce do Česka přijde 5000 až 7000 nelegálních migrantů. Letos jich má být kolem 3500. Novinářům to během jednání vlády řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kabinet rozhodl, že vnitro letos dostane přes 230 milionů korun navíc na řešení dopadů uprchlické krize. Finance, které mají v příštím roce podle vnitra stoupnout o více než miliardu, by šly třeba na zvýšení počtu policistů a úředníků ministerstva asi o 800. Vláda také schválila otevření detenčních zařízení pro migranty v obcích Vyšní Lhoty v Moravskoslezském kraji a Balková na Plzeňsku. Rozšíří také kapacity v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem. Celkem jde podle Chovance asi o 550 lůžek.

Cizinecká policie zadržela od pátku do neděle 81 nelegálních migrantů, což je zatím letošní nejvyšší víkendový počet. V prvním půlroce pak policisté zajistili celkem 3003 nelegálních migrantů, o 48 procent více než za stejné období loni. ČTK o tom informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Zeman: Kvůli migrantům bude muset jednou chránit hranice armáda

Jednou nastane čas, kdy bude muset Česko kvůli migrantům povolat na ochranu hranic armádu, je přesvědčen prezident Miloš Zeman. Novinářům to řekl po odhalení busty bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda. Poznamenal, že vzhledem k současné situaci na Ukrajině nemůže vyloučit brzký příchod vlny ukrajinských uprchlíků. Označil je ale za kulturně blízké lidi, kteří jsou ochotni pracovat. Poté zdůraznil, že nikdy nebude souhlasit s tím, aby do České republiky přišla migrační vlna islamistů, "mezi nimiž mohou být i bojovníci takzvané svaté války neboli džihádu".

ČR se odmítá podílet na garancích případné půjčky Řecku

Česká republika odmítá garantovat případnou půjčku Řecku a neposkytne Řecku ani žádnou přímou půjčku. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO). EU uvažuje na přechodnou dobu o využití staršího evropského nástroje známého jako Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Za půjčky z EFSM ručí všechny státy evropské osmadvacítky, ne jen státy eurozóny.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nepovažuje výsledek summitu eurozóny k Řecku za dobrý. Za pár let se podle něj bude situace opakovat. Za řešení má odchod Řecka z eurozóny a částečný odpis jeho dluhů, sdělil ČTK. Naproti tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je přesvědčen, že je lepší mít dohodu s tvrdými podmínkami pro Řecko, než totálně zhroucený stát uvnitř EU a NATO. Členské země eurozóny se po celonočním jednání dohodly na tom, že Řecko bude moci začít jednat o třetím programu pomoci ze záchranného fondu eurozóny. Podmínkou je rychlé zahájení tvrdých reforem.

Miloš Zeman: Dohoda s Řeckem je velmi křehká

Dohoda s Řeckem je velmi křehká, protože Řecko několikrát něco slíbilo a nikdy to nesplnilo. Novinářům to v reakci na dohodu zemí eurozóny řekl prezident Miloš Zeman. Odmítl také, aby Česko ručilo za půjčku Řecku. Na takovou variantu se prý dívá velmi negativně. "Protože se domnívám, že čeští daňoví poplatníci by v žádném případě neměli platit řecké dluhy," zdůraznil Zeman.

Pod Pražským hradem byla odhalena bysta Mitterranda

V zahradách pod Pražským hradem byla odhalena busta bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda. Jejím autorem je český sochař žijící ve Francii Jan Zelenka. Bustu nechala vytvořit Jazzová sekce. Mitterrand se jako první západoevropská hlava státu sešel v roce 1988 s československými disidenty. Podle svého předsedy Karla Srpa tak Jazzová sekce chtěla uctít památku politika, jenž se významně podílel na změnách ve východní Evropě na konci minulého století. Jazzová sekce uvedla, že jde o první Mitterrandovu bustu v České republice a pravděpodobně i v zemích bývalé východní Evropy. Jazzová sekce požádala o souhlas s odhalením busty francouzského premiéra Manuela Vallse, když loni v Praze při setkání s bývalými československými disidenty připomněl snídani Mitterranda s československými disidenty. Jako jediný člověk mimo Chartu 77 se tehdy snídaně s Mitterandem zúčastnil i Srp. Podle něj tehdejší schůzka změnila politické klima v ČSSR i přístup StB k disidentům.

Sochu odhalil prezident Miloš Zeman. Při projevu zmínil nizozemského ministra zahraničí, který se s disidenty setkal asi rok před Mitterrandem. Podle Zemana byl kvůli tomu prakticky vyhoštěn. Rudé právo poté zveřejnilo posměšnou básničku, což mělo být varování právě Mitterrandovi. "Chtěl bych ocenit statečnost, kdy při vědomí tohoto rizika François Mitterrand tuto snídani nejenom absolvoval, ale dokonce ji i přetáhl a nechal na sebe čekat tehdejšího prezidenta Československé socialistické republiky Gustava Husáka," řekl Zeman.

Foxconn zvažuje v Česku investice v řádu miliard korun

Tchaj-wanská společnost Foxconn zvažuje v Česku investice v řádu miliard korun do svých závodů v Pardubicích a Kutné Hoře. Vláda schválila mandát premiéru Bohuslavu Sobotkovi, aby podepsal memorandum o spolupráci mezi vládou ČR a Foxconnem. Investice by znamenala tisíce nových vysoce kvalifikovaných pracovních míst. Foxconn chce vybudovat výzkumné a designové centrum, které by mělo být jediné svého druhu v Evropě. Firma plánuje vyvinout plně automatizované řešení pro výrobu, které bude aplikovat ve svých provozech v Pardubicích a Kutné Hoře. Dál chce postavit datová centra či využít svých distribučních kanálů v Číně k vytvoření obchodní platformy pro export českých výrobků na perspektivní asijské trhy.

Marksová se chystá vládě navrhnout růst minimální mzdy o 700 Kč

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) se chystá navrhnout vládě zvýšení minimální mzdy od ledna o 700 korun. Vyplývá to ze zápisu z nedávného jednání celostátní tripartity s tripartitami krajskými. Nejnižší výdělek by se tak zvedl z nynějších 9200 na 9900 korun. Odbory požadovaly přidání o tisícikorunu, zaměstnavatelé se klonili k pětistovce. Vláda se v koaliční dohodě a programovém prohlášení zavázala, že by se nejnižší zaručený výdělek měl postupně přiblížit dvěma pětinám průměrné mzdy. Ta letos v prvním čtvrtletí dosahovala 25.306 korun. Dvě pětiny tedy odpovídají částce 10.122 korun. Ministryně už dřív podotkla, že by se muselo každý rok přidávat o tisíc korun, aby vláda předsevzetí dodržela.

Nejnižší výdělek nyní představuje asi 36,4 procenta průměrné mzdy. Minimální mzdu pobírala 2,3 procenta zaměstnanců v Česku. Čistý nejnižší výdělek činí 8188 korun. Podle ministerstva práce je tak o téměř 1500 korun nižší než hranice příjmové chudoby. To kritizují odbory. Podle nich je nepřijatelné, aby se člověk prací neuživil. Odbory poukazují na to, že se příjmy v Česku zvedají jen pomalu. Předáci uvedli, že na výdělky jako ve vyspělých evropských zemích by Češi a Češky dosáhli zhruba za sto let.

Sociální výdaje od roku 1990 stouply šestkrát, loni činily 513 mld.

Sociální výdaje v Česku stouply za poslední čtvrtstoletí více než šestkrát. Zatímco v roce 1990 činily 82,25 miliardy korun, loni již byly 512,77 miliardy Kč. Minulý rok přitom odpovídaly 12 procentům hrubého domácího produktu (HDP), což však byl nejnižší podíl od roku 2009. Vyplývá to z publikace o vývoji ekonomických ukazatelů, kterou vydal Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Výdaje na sociální zabezpečení zahrnují sumu na důchody, nemocenské a mateřské, podporu zaměstnanosti, sociální dávky i sociální služby. Nejvyššího podílu HDP dosáhly sociální výdaje v roce 1991. Bylo to 14,5 procenta.

Firem s vlastníkem v daňovém ráji letos přibylo 162 na 13.409

V prvním pololetí letošního roku se počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, zvýšil o 162 na 13.409. Největší zájem byl o USA a Kypr, následují tzv. off-shore destinace, které podnikatelům nabízejí relativně vysokou úroveň anonymity. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 jde o 82procentní nárůst," komentovala statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Šest stovek urbanistů bude v Praze jednat o problémech měst

Více než šest stovek zahraničních odborníků bude ode dneška do pátku v Praze jednat o územním plánování, problémech měst a sociálním rozměru urbanismu. Největší každoroční setkání expertů bude hostit Fakulta architektury ČVUT v Praze. Tématem kongresu je hledání odpovědnosti i aktuální soudržnost komunit v multikulturním světě. Města se rozšiřují a vzdálenosti, jež většina obyvatel musí podnikat do zaměstnání, službami a zábavou, se neustále zvyšují. Naopak peněz na udržování a zlepšování komunikací, inženýrských sítí a veřejných služeb ubývá. S urbanismem souvisí i sociální otázka. Bohatí se koncentrují do uzavřených společenství, zatímco jiní mohou zůstat uvězněni v sociálních a etnických ghettech. Zvětšuje se i trhlina mezi pravomocemi a pocitem odpovědnosti. Setkání by mělo pomoci zodpovědět otázku, kdo by měl převzít odpovědnost za to, jak bude okolní prostředí vypadat v budoucnu.

Asociace sdružuje akademiky a mladé výzkumníky ze 150 evropských škol urbanismu a plánování. Konference se tak zúčastní experti z evropských zemí a také například z Číny, Japonska, Austrálie, Nového Zélandu nebo Kanady.

Rathova závěrečná řeč bude pokračovat v úterý ráno

Soud přerušil hlavní líčení v kauze bývalého poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha obžalovaného z korupce, který začal přednášet závěrečnou řeč. Pokračovat bude v úterý. Rath mluvil zhruba dvě hodiny a řekl, že je přibližně ve třetině. Za údajnou korupci mu hrozí až 12 let vězení. Vinu od začátku odmítá. Rath tvrdí, že policejní odposlechy v jeho kauze jsou jen útržky hovorů. Navíc jsou prý většinou nesrozumitelné. Obžaloba podle něj nepředložila jediný důkaz o tom, že by vědomě přijal úplatek. Například v odposlechu z domu bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Kottové, dříve Pancové, která je také v kauze obžalovaná a v dubnu dostala trest 7,5 roku vězení, Rath jednou při příchodu říká "dárečky, Vánoce byly". Podle obžaloby si Rath přišel pro úplatek. Exposlanec to ale odmítá a tvrdí, že to byl vtip a narážka na fakt, že Pancová měla doma vánoční výzdobu ještě v únoru, což považuje za "kuriózní". "Nic o penězích, nic o úplatcích," odmítá Rath tvrzení vyšetřovatelů. "Obžaloba nepřednesla žádný důkaz, který by prokazoval, že bych vědomě přijímal nějaký úplatek," dodal.

Rath rovněž zmínil údajnou osobní angažovanost některých politiků - konkrétně prezidenta Miloše Zemana, exministrů spravedlnosti Marie Benešové a Jiřího Pospíšila a exministra vnitra Jana Kubiceho. "Tito všichni se k případu přes média vyjadřovali dávno před vynesením rozsudku," poznamenal Rath. "Nebylo prokázáno a předložen jediný důkaz, že bych cokoliv slíbil ve prospěch soutěžitelů. Je svědky prokázáno, že jsem pozici hejtmana nezneužil," řekl dále Rath. "Chápu důvody, pro které musím být odsouzen," dodal. Kromě politiky a zájmů žalobců se prý jedná o pracovní postup některých lidí. V úvodu řeči se zaměřil na krabici od vína, se kterou ho v polovině roku 2012 zatkla policie. Vnímá ji jako symbol své kauzy a ovlivnění důkazů. Trvá na tom, že nesl víno a o milionech uvnitř neměl tušení. Rath dostal krabici při odchodu z návštěvy u tehdejší šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, nyní Kottové, a jejího partnera Petra Kotta. Důkazem, že byla řeč o víně, je podle Ratha původně vystřižený odposlech.

V Rakousku se utopil český senior, ve vodní nádrži Bystřička patnáctiletá dívka

V Rakousku se v neděli utopil český penzista, při koupání v korutanském Ossiacherském jezeře ho podle všeho postihl infarkt. Informoval o tom portál regionews.at. Pětašedesátiletý Čech byl spolu s pěti svými krajany na cyklistickém výletě. Skupina se po cestě zastavila, aby se vykoupala v jezeře. Ostatní Češi začali muže hledat až poté, co se dlouho neobjevil na pláži. Lékař pak konstatoval, že Čecha zřejmě postihl infarkt.

Patnáctiletá dívka zřejmě utonula ve vodní nádrži Bystřička na Vsetínsku. Dívka tam byla na táboře, šla se s ostatními dětmi koupat. Po vykoupání ji ostatní začali pohřešovat, po nějaké době byla nalezena ve vodě. Záchranáři se ji snažili hodinu oživovat, ale bezúspěšně, řekl ČTK mluvčí záchranné služby Petr Olšan. Na místo zamířila kvůli pomoci také psycholožka hasičů, policisté vyslali intervenční tým. V sobotu také utonul v jezeře u Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku třiačtyřicetiletý muž z Valašskomeziříčska. Lidé i záchranáři se jej snažili oživit, ale marně.

Od pátku do neděle na silnicích zemřelo osm lidí

Za tento víkend včetně pátku na silnicích v tuzemsku zemřelo osm lidí. V neděli zemřeli tři, dva z nich byli motorkáři. U dvou nehod bylo zraněno více lidí. V sobotu se u Chraštic na Příbramsku zranilo při čelní srážce dvou aut šest lidí, mezi nimi dvě děti. Při havárii dodávky nedaleko Čečkovic na Tachovsku utrpělo v noci na sobotu zranění dokonce osm lidí. Čtyřicetiletá řidička vícemístné dodávky, která vezla dalších sedm lidí ve věku od 16 do 51 let, tam havarovala pravděpodobně kvůli mikrospánku.

České nemocnice se postarají o dalších devět Ukrajinců

České nemocnice se postarají o dalších devět Ukrajinců. Armádním letadlem CASA budou do Česka v úterý přepraveni především nemocní a zranění, kteří utekli před válečným konfliktem na východě Ukrajiny. ČTK to sdělila Gabriela Vaňková z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Česko už v loni přijalo několik desítek pacientů z Ukrajiny. V rámci projektu Medevac budou čeští zdravotníci léčit sedm dospělých a dvě děti. "Jedná se převážně o vnitřně vysídlené občany Ukrajiny z východních oblastí postižených ozbrojenými střety, kteří nyní žijí v oblasti Charkova," uvedla Vaňková. Dva popálení pacienti jsou z oblasti Kyjeva. Další byli zraněni v souvislosti s ozbrojeným konfliktem, ale jsou mezi nimi i ortopedické a kardiochirurgické případy.

iDnes.cz: V ČR do konce roku skončí až 30 autosalonů Škody Auto

V Česku do konce roku skončí až tři desítky autorizovaných prodejců Škody Auto, tedy zhruba jedna sedmina celkového počtu. Důvodem je skutečnost, že nestihnou nebo nechtějí přestavět svou prodejnu podle nových předpisů Škody Auto, uvedl server iDnes.cz. Značka má nyní 211 prodejních míst, nejvíce ze všech automobilek v Česku. Od ledna příštího roku by měly být autosalony Škody Auto přestavěné tak, aby zapadaly do nové vizuální podoby automobilky. Pro prodejce jde o investici v řádech milionů korun. Zatím je podle iDnes.cz přestavených autosalonů 66, dalších více než sto prochází rekonstrukcí. Škoda vysvětluje změnu prodejen tím, že dosavadní koncept je už zastaralý, většina prodejní sítě vznikla počátkem 90. let.

Práce na rozšíření dálnice D1 u Měřína by mohly začít v létě

Práce na rozšíření dálnice D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím na Žďársku by mohly začít ještě letos v létě. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž zastavil přezkum výběrového řízení na stavbu. Italská společnost Serenissima Costruzioni, která se podobně jako v předchozích tendrech domáhala zrušení svého vyřazení ze soutěže, nesložila kauci. V tiskové zprávě to uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem stavby. Rozhodnutí antimonopolního úřadu zakázku za zhruba miliardu korun definitivně přiřklo sdružení firem Eurovia a Strabag. Výběrová komise italskou společnost vyřadila celkem ze tří tendrů na modernizaci D1 kvůli nápadně nízkým nabídkovým cenám, které společnost nedokázala vysvětlit.

Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Stavba je rozdělená na 21 úseků, které se modernizují postupně.

Praha ustoupila od plošných zkoušek taxikářů

Praha po jednání s taxikáři ustoupila od záměru plošně přezkoušet všechny řidiče. Zkoušet bude jen ty, kteří se dopustili přestupku nebo správního deliktu, řekla novinářům primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Kromě zkoušek se debata vedla i o tvorbě cen. Předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě Karel Holcman uvedl, že bude žádat stanovení minimální částky za kilometr jízdy. Taxikáři podle něj odvolali protestní akce, kterými hodlali blokovat dopravu v metropoli. V Praze je podle magistrátu evidováno téměř 4000 vozidel taxislužby, ve skutečnosti jich ale po městě jezdí víc. Počet takzvaných problematických řidičů městská policie i magistrát odhadují na několik desítek.

V Praze by mohla vzniknout dvě nová centra pro bezdomovce

Praha by chtěla, aby na území města vznikla dvě nová denní centra pro bezdomovce. Zároveň chce najít prostory pro novou noclehárnu, kde by lidé bez domova mohli v případě mrazů v zimě přespat. ČTK to řekla radní Irena Ropková (ČSSD). Bezdomovcům v Praze kromě řady organizací pomáhá i městem zřizované Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) provozující například loď Hermes. V Praze žije několik tisíc bezdomovců, přesný počet není znám. Po celé Praze je podle magistrátních stránek na 50 azylových domů, nocleháren a nízkoprahových denních center. V hlavním městě je i několik organizací, které se snaží lidem bez domova pomoci vrátit se do většinové společnosti.

Vizovický festival Masters of Rock navštívilo 25.000 lidí

Vizovický festival tvrdé muziky Masters od Rock letos navštívilo 25.000 lidí. Je to o něco málo více než loni, přijeli lidé z 39 zemí celého světa, řekl ČTK ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron. Festival se konal 13. rokem. Všechny hlavní hvězdy festivalu, který se koná v areálu vizovické likérky, se podle Darona zhostily své role na výbornou. Hudebníci byli podle jeho slov stejně jako v minulých letech nadšení publikem. "Když se se mnou loučil manažer kapely Gotthard, o které zde točila švýcarská televize dokument a natáčela se zde i část celovečerního filmu, tak mi řekl, že to bylo jedno z nejlepších vystoupení kapely, které kdy viděl. Je to jednoduchá matematika, když fanoušci reagují, tak se kapela rozjede. Fanoušci jsou zde jedineční. Je to tím, že jsou na jedné vlně, je to žánrově vyhraněný festival, jdou za svou muzikou, za svými kamarády, oceňují to umění, které jim kapely nabízejí," řekl Daron. Oproti minulým ročníkům letos žádná kapela nezrušila své vystoupení, pořadatele nepotkaly technické problémy, přálo jim i počasí.

Židovská čtvrť v Třebíči opět ožije atmosférou první republiky

V prvorepublikové atmosféře se o nadcházejícím víkendu ocitne židovská čtvrť v Třebíči. Starobylé uličky ožijí klezmerovou hudbou, divadly, tancem a filmem. Lidé budou moci od pátku do neděle ochutnat speciality staročeské a židovské kuchyně. V uličkách najdou stánky tradičních řemesel, budou si moci koupit židovské cukroví. Zřejmě nejatraktivnější budou stejně jako loni prohlídky Domu Seligmanna Bauera, kdy se lidé ocitnou na návštěvě v tradiční židovské domácnosti. ČTK to řekla Dagmar Juráňová z pořádajícího městského kulturního střediska.

Začíná festival tanečního a fyzického umění Nultý bod

Umělce, kteří patří ve svém oboru k evropské špičce, představí sedmý ročník festivalu tanečního a fyzického umění Nultý bod. Od dnešního večera se v pražském Divadle v Celetné zaměří na emoce, nahotu a limity lidského těla. Jeho hvězdou bude Dánka Kitt Johnsonová, kterou na jevišti vystřídají umělci z Chorvatska, Řecka, Švýcarska, Slovenska a České republiky. Festival vyvrcholí v sobotu 18. července vystoupením účastníků master class, které je edukativní součástí festivalu. Originální večer nastuduje indický choreograf a tanečník Saju Hari.

Sport

Česká štafeta sprinterů ve složení Marcel Kadlec, Michal Desenský, Jan Jirka a Zdeněk Stromšík obsadila na mistrovství Evropy atletů do 23 let v Tallinnu v závodu na 4x100 metrů druhé místo. V čase 39,39 sekundy nestačila pouze o dvě setiny na vítězné Francouze. Češi už v rozběhu ukázali, že budou adepty na jednu z medailí. Výkonem 39,76 sekundy byli nejrychlejší na setinu stejně společně právě s Francouzi. V boji o medaili se dokázali zlepšit, ale na vítězství to nestačilo. Třetí skončili Rusové.

Ve finále závodu na 5000 metrů startovala v Tallinnu stříbrná medailistka z chůze na 20 km Anežka Drahotová, která obsadila dvanácté místo v osobním rekordu 16:03,18 minuty. V boji o medaile byl ještě koulař Jaromír Mazgal, který skončil sedmý výkonem 18,78 metru a k medaili mu scházelo 30 centimetrů. Oštěpař Jan Kubeš byl devátý (73,52), sprinterská štafeta Lucie Domská, Karolína Hlavatá, Martina Hofmanová a Lucie Koudelová obsadila šesté místo a štafeta mužů na 4x400 metrů doběhla na čtvrtém místě i s Desenským, který absolvoval obě štafety. Česká výprava přiveze celkem čtyři medaile, sprinter Jirka má ve sbírce po bronzu na dvoustovce medaile dvě. O zbývající cenné kovy se postarali stříbrní Anežka Drahotová v chůzi na 20 km a Radek Juška v dálce.

Čeští moderní pětibojaři získali na mistrovství Evropy juniorů do 19 let, které se koná na pražské Julisce, stříbrné medaile v soutěži družstev. Navázali tak na stříbro, které vybojovali před dvěma lety v Minsku. V individuální soutěži skončil Marek Grycz šestý, Martin Vlach osmý a Vojtěch Hercík dvanáctý, díky čemuž se v pořadí týmů Češi zařadili za vítězné Bělorusy. Třetí byli Rusové.

Asistenty Vladimíra Vůjtka na střídačce hokejové reprezentace budou extraligoví trenéři Josef Jandač ze Sparty, Jiří Kalous z Třince a Jaroslav Špaček. Ten byl členem realizačního týmu také u Vůjtkova předchůdce Vladimíra Růžičky a je asistentem trenéra v Plzni. Funkci generálního manažera bude zastávat svazový šéftrenér Slavomír Lener.

Počasí

Oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě až 26 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C.