Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Evidence tržeb dostala i přes odpor opozice ve Sněmovně šanci

Sněmovna po šestihodinové místy velmi kritické debatě podpořila přes odpor opozice vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb. Opozice neúspěšně navrhovala zamítnout návrh již v prvním čtení, případně ho vrátit vládě k dopracování. Evidence má podle vlády pomoci omezit daňové úniky, šedou ekonomiku, a tím přinést víc peněz státu. Pravice pro další kola schvalování hrozí obstrukcemi. Návrh na zamítnutí podpořily kluby ODS a TOP 09 a Starostů, poslanci z klubu Úsvitu se zdrželi. Komunisté se buď zdrželi, nebo hlasovali pro předlohu. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik již předtím avizoval, že jeho poslanci pro zamítnutí nebudou.

Podle záměru vlády budou obchodníci hlásit online tržby finančním úřadům. Zákazníkovi vydají účtenku a současně odešlou státu požadované údaje. Počítá se i se zavedením účtenkové loterie. Evidovat se budou platby nejen v hotovosti, ale i kartami, směnkami nebo šekem. Z evidence bude řada tržeb vyloučena, půjde například o placení na úřadech, poštách nebo na veřejných toaletách. Pravice poukazuje na náklady státu i živnostníků na pořízení a provoz systému a hovoří o kroku k likvidaci malého a středního podnikání

Česká diplomacie nemá informace o bezprostřední hrozbě v Tunisku

České ministerstvo zahraničních věcí nemá informace o bezprostředním riziku teroristického útoku v Tunisku. Ponechává proto v platnosti předchozí doporučení, aby byli turisté maximálně obezřetní a aby se vyhýbali místům s vysokou koncentrací lidí. ČTK to po zasedání pracovní skupiny zabývající se situací v Tunisku řekla mluvčí úřadu Michaela Lagronová. Tuzemské cestovní kanceláře se podle svého vyjádření řídí doporučením ministerstva. Stejně jako české ministerstvo podle Lagronové reagovala většina dalších evropských zemí. Velká Británie ve čtvrtek doporučila všem svým turistům, aby kvůli vysoké pravděpodobnosti dalšího teroristického útoku co nejdříve opustili Tunisko. Britské cestovní kanceláře už začaly své klienty ze země stahovat.

První letošní zelené dotace pro rodinné domy jsou vyčerpány

První letošní dotace na zateplení rodinných domů v programu Nová zelená úsporám končí. Poté, co ministerstvo životního prostředí v úterý navýšilo objem peněz na úsporná opatření z 600 milionů korun na 900 milionů, se i tato částka ve čtvrtek odpoledne vyčerpala. ČTK to řekla mluvčí resortu Petra Roubíčková. Dotace na zateplení a energetické úspory by ale mohly pokračovat dál. Ministerstvo už na podzim chystá otevřít celoroční výzvy. Podle ministra Richarda Brabce (ANO) by to umožnilo postupné doplňování peněz podle výnosu z dražeb emisních povolenek. Jde tedy o stav, kdy by se žádosti mohly nepřetržitě podávat po celý rok. Pravidla by zůstala stejná. Projekty by se tak nemusely znovu měnit podle vypsaných výzev.

Víc než pětina lidí má krácený starobní důchod, do penze šli dřív

Víc než pětina lidí v Česku, kteří dostávají starobní důchod, ho má trvale krácený, protože šli do penze předčasně. Nižší částku na konci března pobíralo zhruba 498.500 seniorek a seniorů. V peněžence tak mají měsíčně průměrně zhruba o 1200 korun méně. Průměrný starobní důchod činí asi 11.300 korun, ten předčasný necelých 10.100 korun. Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Do důchodu může člověk jít o tři roky dřív, pokud je jeho důchodový věk nižší než 63 let. Muži nyní chodí do penze v necelých 63 letech, bezdětné ženy v 62 letech a matky podle počtu vychovaných potomků dřív. U mužů se důchodová hranice každoročně odsouvá o dva měsíce, u žen o čtyři. V budoucnu by lidé měli mít možnost jít do penze o pět let dřív, ale ne dřív než v 60 letech. Důchod se při předčasném odchodu na odpočinek trvale krátí.

V sobotu začne v elektrárně Temelín odstávka prvního bloku

V Jaderné elektrárně Temelín začne v sobotu pravidelná odstávka prvního výrobního bloku. Energetici při ní například vymění čtvrtinu paliva, zkontrolují chladicí věž nebo dokončí opatření ze zátěžových testů EU. Výrobu elektřiny by měl blok obnovit v závěru srpna. Souběh odstávky s druhým blokem, kde pokračuje oprava odvzdušňovací trubičky parogenerátoru, dodávky elektřiny neovlivní. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Dubnový orkán na Šumavě poničil přes 35.000 kubických metrů dřeva

Dubnový orkán Niklas poničil na Šumavě více než 35.000 kubických metrů dřeva. Většinu z nich museli dělníci vytěžit. Kvůli větru a námraze za první pololetí letošního roku museli těžaři na Šumavě zpracovat už 38.620 kubických metrů dřeva. Kromě kácení také některé stromy zbavili kůry. ČTK o tom informoval mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Nejvíce stromů těžaři letos zpracovali v okolí Prášil na Klatovsku a Stožce na Prachaticku. Lesníci navíc nyní sčítají škody lokálních a krátkodobých polomů ze začátku června a z úvodu července. Ty zasáhly především oblast v okolí Stožce a Srní na Klatovsku. Největší pohromu zažil šumavský park před osmi lety. Tehdy silný orkán Kyril na Šumavě poničil téměř milion kubických metrů dřeva.

Rathova kauza ve finále: v pondělí zazní závěrečná řeč obhajoby

V pondělí bude pokračovat hlavní líčení v korupční kauze bývalého poslance Davida Ratha, pro nějž státní zástupce požaduje devět let vězení. Zaznít by měla závěrečná řeč Rathovy nové advokátky Marcely Ondřejové. Jak se bude jednání vyvíjet, zatím není zcela zřejmé, doposud ho provázely různé změny. Podle žalobce dělá Rath obstrukce a záměrně řízení zdržuje. Exposlanec a někdejší středočeský hejtman tato tvrzení odmítá. ČTK potvrdil, že k soudu dorazí s advokátkou.

LN: Dva lidé čelí stíhání kvůli křivé výpovědi ve prospěch Půčka

Policie obvinila dva lidi z křivé výpovědi v případu Marka Půčka, který loni v srpnu v opilosti autem srazil a usmrtil dívku na pražském náměstí Kinských. Hrozí jim až dva roky vězení. S největší pravděpodobností jsou stíháni Půčkovi kamarádi, kteří u soudu vypovídali v jeho prospěch. Napsaly to Lidové noviny (LN) s odvoláním na server Lidovky.cz. Půček si za nehodu, od níž utekl, nyní odpykává šestiletý trest vězení. Městský soud v Praze mu v odvolacím řízení také na deset let zakázal řídit auto. Dva jeho kamarádi u soudu uvedli, že Půček večer před nehodou, kdy slavil narozeniny, pil jen malé pivo. Podpořili tak Půčkovu výpověď, že v době nehody nebyl opilý ani pod vlivem drog. Předsedkyně senátu ale při hlavním líčení nechala přehrát kamerové záznamy z restaurace, kde parta mladíků slavila. Z nich je patrné, že Půček pil pivo i tvrdý alkohol a na stole byl zřejmě kokain. O tom, že Půček konzumoval minimálně alkohol, také vypovídali policisté, kteří ho kontrolovali jen pár minut před nehodou

Policie obvinila chlapce, který střílel na autobus v Plzni

Policie obvinila patnáctiletého chlapce, jenž střílel v úterý večer v Plzni na autobus plný lidí. Obvinění si převzal i jeho pětatřicetiletý otec. Muži hrozí za obecné ohrožení a nedovolené ozbrojování tři roky až osm let vězení, jeho mladistvému synovi poloviční trest. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Ivana Jelínková. Podezřelého dopadli kriminalisté za necelých 24 hodin po činu. Mladík střílel za přítomnosti otce, nikoho nezranil. "Zadržený měl převzít od svého otce nelegálně drženou střelnou zbraň a na inkriminovaném místě za přítomnosti otce několikrát vystřelit. Při tom zasáhl projíždějící autobus," uvedla Jelínková. Podle ní nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o čin s extremistickým podtextem nebo o čin, který by souvisel s pobytem cizinců na území ČR.

Prostory v českých věznicích začínají být opět přeplněné

Vězeňské prostory opět přestávají dostačovat počtu odsouzených, kteří si v nich odpykávají odnětí svobody. Aktuální statistiky uvádějí, že ubytovací kapacity ve výkonu trestu jsou naplněny ze 103 procent. Náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel ČTK vzkázal, že chybějící místa získá Vězeňská služba dostavbou ubytoven, která se ve vybraných věznicích uskuteční ještě letos. Celková obsazenost věznic činí v tuto chvíli 99,9 procent. Příznivější situace než v přeplněném výkonu trestu je totiž ve vazebních celách, které jsou obsazeny ze 79 procent. Přeplněné věznice vyprázdnila rozsáhlá amnestie exprezidenta Václava Klause. K 1. lednu 2013, kdy ji Klaus vyhlásil, bylo za mřížemi 22.638 lidí. Z tohoto počtu se na svobodu dostalo 28,5 procenta vězňů. Nyní je vězňů 20.158, takže problém s přeplněností se vrací, což odborníci předvídali.

Harvey Keitel uvedl ve Varech Sorrentinův film Mládí

Host mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, americký herec Harvey Keitel, vzpomněl před uvedením filmu Paola Sorrentina Mládí na Václava Havla. "Pořád na něj musím myslet. Když jsem byl mladý herec v New Yorku a v Československu vládli komunisté, tak jsme s kolegy demonstrovali před ambasádou za jeho propuštění. Po letech jsem se pak s ním setkal. Byl to úžasný člověk, myslím, že jeho duch tady přetrvává. Cítíte to snad stejně jako já," řekl Keitel přeplněnému sálu. Keitel, který před jedenácti lety na festivalu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, byl jednou z prvních hvězd, která souhlasila, že s tímto oceněním natočí festivalovou znělku. V sobotu večer se zúčastní závěrečného ceremoniálu, na kterém budou vyhlášeny ceny.

Ochránci přírody našli v Beskydech vzácnou užovku stromovou

Vzácnou užovku stromovou našli ochránci přírody v Beskydech u Horní Bečvy na Vsetínsku, had byl ale mrtvý. Tento v Česku největší a nejvzácnější had byl přitom v tuzemsku pozorován zatím jen ve třech izolovaných oblastech, v Podyjí, Poohří a Bílých Karpatech, sdělila ČTK zástupkyně Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová. "Je to doslova senzace. Musíme nyní nález ověřit a potvrdit, zda a kde všude u nás v Beskydech tyto krásné užovky žijí. Vyskytují se totiž obvykle v teplejších místech, Horní Bečva však leží v nadmořské výšce 650 metrů. Nález je proto velmi neobvyklý," uvedl František Šulgan z regionálního pracoviště správy chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Dvorská zoo získala skupinu 7 vzácných opic, drilů černolících

Sedm vzácných opic, drilů černolících, získala Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Tento druh primátů je ve volné přírodě ohrožen vyhubením, v celé Evropě jich v zoologických zahradách žije zhruba osm desítek. ČTK to řekl Jan Stejskal z dvorské zoo. Drilové jsou charakterističtí úzkým nosem, sytě černou tváří a strašidelným výrazem. Svým zjevem připomíná tvář drilů masky černé Afriky či tamní kmenové kouzelníky. Samci měří zhruba 80 centimetrů a váží 30 kilogramů, samice bývají přibližně poloviční. Počet drilů, kteří žijí na poměrně malém území v hraniční oblasti Kamerunu a Nigérie a na ostrově Bioko, je odhadován na několik tisíc kusů. "Jsou přímo ohroženi vyhubením, protože jejich hlavní oblast výskytu byla silně odlesněna a jsou také hojně loveni kvůli masu, a to často po celých tlupách," řekl Stejskal.

Na Šumavě ráno mrzlo, byly i -3, také noc na sobotu bude studená

Na několika místech Šumavy v pátek ráno mrzlo, v lokalitách Březník a Rokytská slať nedaleko Modravy byly tři pod nulou. Studená má být podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) i noc na sobotu, v "mrazových lokalitách" možná klesnou teploty ještě hlouběji než v pátek, protože se utišuje vítr. Další dny by už ale měly být teplejší, o víkendu a v příštím týdnu se teploty vrátí k letním hodnotám. ČTK o tom informoval mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Sport

Zdeněk Štybar vyhrál šestou etapu cyklistické Tour de France. Jezdec stáje Etixx-Quick-Step, který na slavném závodu startuje poprvé v kariéře, rozhodl o svém triumfu po úniku v závěru v ulicích Le Havru a stal se prvním českým vítězem etapy na Tour po 14 letech. Žlutý trikot sice dovezl do cíle jeho týmový kolega Tony Martin, kvůli zlomené klíční kosti však záhy odstoupil. Do čela průběžného pořadí se proto posunul Brit Chris Froome.

Počasí v sobotu

Jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.