Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Česko chce znát, jak bude EU řešit migrační krizi dlouhodobě

Česko chce znát, co Evropská unie v následujících letech udělá pro zastavení nynější velké migrační vlny, řekl novinářům v Lucemburku český ministr vnitra Milan Chovanec. Na neformální schůzce se svými unijními kolegy k migraci představí český záměr do roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. Česká vláda ve středu schválila, že letos přijme 400 běženců, příští rok 700 a o rok později další čtyři stovky. Celkem 1100 by byli lidé, kteří už v EU jsou, tedy právě z Itálie a Řecka, a 400 mají být lidé z táborů z Jordánska, Sýrie a kurdských území. Vláda chce mít právo veta při výběru uprchlíků v případě, že se u nich prokáže bezpečnostní riziko.

Evropská komise by podle Chovance měla například hledat bezpečnou zemi mimo EU, kde je možné vytvořit uprchlická zařízení tak, aby se migranti odkláněli mimo unii. V minulosti bylo v této souvislosti zmiňováno například Tunisko. ČR bude podle ministra chtít také diskutovat o tom, že se do zemí původu daří vracet jen 39 procent těch, kdo na ochranu nárok nemají a o azyl v EU tedy žádali neúspěšně.

Zeman podpořil přijetí prchajících syrských křesťanů

Uprchlíci z kulturně zcela odlišného prostředí by po přijetí v Česku nebyli ve šťastné situaci, myslí si prezident Miloš Zeman. Na dotaz ČTK to v souvislosti s rozhodnutím vlády přijmout 1500 uprchlíků sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že Zeman považuje za kulturně blízké syrské křesťany. O migraci budou ve Sněmovně jednat představitelé sněmovních stran s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Mluvit s nimi chce i o jejich postoji k řešení problému zadluženého Řecka.

Klaus: Migranti hledají v Evropě často jen lepší žívot

Migranti, kteří do Evropy přijíždějí na člunech, sem často míří za lepším životem. A není naší povinnost jim toto umožňovat, řekl Radiožurnálu bývalý prezident Václav Klaus. Migranti podle něj často nejsou těmi nejpotřebnějšími ani nejchudšími lidmi, kteří potřebují pomoc. "To je spousta mladých mužů, kteří prostě přijedou za lepším životem do Evropy a kteří si myslí, že tady lepší život dostanou. A já myslím, že není žádnou naší povinností, abychom jim toto umožňovali," uvedl Klaus. "Není řešením lidstva, že se z každé země, kde se nedaří, bude utíkat někam jinam. Věci se musí řešit tam, kde vznikají," dodal. Západní země Klaus obvinil z toho, že migrační vlnu zavinily i svou liknavostí v boji proti Islámskému státu (IS).

Služební zákon platí, ÚS na Zemanův návrh zrušil jen jednu větu

Ústavní soud zamítl návrh prezidenta Miloše Zemana na zrušení služebního zákona. Vyhověl mu jen v jediném z jeho návrhů a vypustil z normy jednu větu. Zeman navrhl zrušení 20 rozsáhlých pasáží zákona, které upravují třeba diskutované postavení politických náměstků. Ústavní soud zrušil na návrh Zemana tu část zákona o státní službě, která umožňuje vedoucím sedmi ústředních orgánů státní správy oponovat vládě, pokud v nich bude chtít snížit počet pracovních míst, popřípadě náklady na mzdy zaměstnanců. Podle současného znění zákona by vláda potřebovala souhlas každého představitele z těchto sedmi ústředních státních orgánů. K těmto klíčovým institucím státu patří například antimonopolní úřad, Český statistický úřad nebo Energetický regulační úřad. Do služebního poměru přešlo nedávno 68.000 státních zaměstnanců. Přineslo jim to některé nové povinnosti, ale také pracovní jistoty.

Prezident Miloš Zeman rozhodnutí Ústavního soudu respektuje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) verdikt soudu přivítal. Předseda lidovců, vicepremiér Pavel Bělobrádek se omezil na konstatování, že rozhodnutí Ústavního soudu je pro politiky závazné.

Sněmovna podpořila brannou novelu, zřejmě zmizí plošné odvody

Sněmovna podpořila v úvodním kole novelu branného zákona, z něhož ale v branném výboru s největší pravděpodobností zmizí plošné odvody osmnáctiletých, které ministerstvo obrany plánovalo bez povinného výcviku. Poslanci poukazovali na to, že by se jednalo jen o administrativně náročnou a poměrně drahou registraci. Plošné odvody by mohly být nahrazeny dobrovolnými s povinným výcvikem. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že je k úpravám normy připraven. Náklady na zajišťování pravidelných odvodů ministerstvo odhadovalo na 230 milionů korun ročně. Podle Antonína Sedi (ČSSD) by navrhovaná úprava odvodů obtěžovala lidi nad rámec nutného. Lidovec Ivan Gabal (KDU-ČSL) poukázal na to, že klíčové pro armádu je doplnění stavu profesionálních vojáků a aktivních záloh.

Ministerstvo obrany už podle informací z branného výboru představilo nový plán dobrovolných odvodů. Mladí lidé, kteří by k nim šli a byli by odvedeni, by podle informací z výboru museli ve dvou letech absolvovat vojenský výcvik v délce tří měsíců. Původní plán plošných odvodů by neznamenal obnovu základní vojenské služby. Stále ale platí všeobecná branná povinnost pro lidi od 18 do 60 let věku. Vládní předloha reaguje podle ministra Stropnického na nepříznivou bezpečnostní situaci a na neuspokojivý stav záloh, které podle něho zůstávají "nevycvičeným a stále se ztenčujícím sborem".

Sněmovna podpořila záměr přilákat zájemce do záloh armády

Sněmovna podpořila záměr vlády přilákat nové zájemce do aktivních záloh armády. Vláda chce zdvojnásobit jejich odměny a dát jim lepší výhody. Návrh zákona před dalším schvalováním posoudí sněmovní výbor pro obranu. Dolní komora mu na to místo 60 dala 90 dnů, podobně jako u související novely branného zákona. V současné době "záložáci" dostávají odměnu 500 korun měsíčně, při cvičení dále náhradu mzdy a "kapesné" v průměru 25 korun za den cvičení. Nově by měsíční odměna měla být 1000 korun. Za každý den cvičení by "záložáci" dostávali plat odpovídající průměrnému tarifu profesionálního vojáka na stejné pozici. Vojáci v záloze by měli nárok také na proviantní či výstrojní příspěvek či na rekondiční pobyty. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že nová úprava má nahradit již překonaný zákon z roku 1999 o základní vojenské službě a záložní službu přiblížit podmínkám vojáků z povolání.

O členství v zálohách mají nyní lidé poměrně malý zájem. V současné době jich je v nich zařazeno asi 1200, do budoucna jich chce mít armáda až 5000. Armáda hodlá přilákat především vysokoškolské studenty s ohledem na jejich věk, vzdělání a tím i možnost jejich zapojení do profesionální armády. Studenti by měli dostávat místo měsíční tisícikoruny za každý semestr 10.000 korun. Tedy ročně o 8000 korun více než ostatní členové záloh. Zaměstnavatelé by pak měli dostávat podporu nejméně ve výši dvou třetin průměrného hrubého měsíčního platu vojáka na cvičení. Návrh počítá také s tím, že by příslušníci záloh mohli být nově vysíláni do zahraničních misí, kam dosud jezdí pouze vojáci z povolání. Proti tomu se postavil Antonín Seďa (ČSSD). Podle něj je "absolutně nepřijatelná" koncepce takto nahrazovat profesionální vojáky.

Česko loni zvýšilo vývoz vojenského materiálu na 11,6 miliardy Kč

Česko loni zvýšilo vývoz vojenského materiálu na 11,6 miliardy korun. Proti roku 2013 jde o růst o téměř 3,75 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu, kterou vládě předložil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Nejvíce materiálu bylo vyvezeno do Saúdské Arábie, a to za asi 1,9 miliardy korun, do Německa za více než miliardu korun, Alžírska a USA (téměř 900 milionů korun) a na Slovensko (641 milion korun). Povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem mělo na konci loňského roku 213 právnických a dvě fyzické osoby.

Armáda zadá zakázku na servis letadel za 314 milionů Kč

Armáda bude moct vypsat zakázku na šestiletý servis letounů L-410 a leteckých motorů za více než 314 milionů korun. Tendr, který bude kromě oprav a údržby zahrnovat školení posádek letounů a technického personálu, schválila vláda. Česká armáda nyní provozuje šest strojů L-410. Zakázka bude vypsána na léta 2015 až 2021.

Ministerstvo práce pošle sociálním službám dalších 720 mil. Kč

Ministerstvo práce brzy pošle sociálním službám dalších 720 milionů korun. Zařízením, která se starají o handicapované či seniory, by jinak chyběly peníze na provoz. Vláda schválila návrh ministerstva práce, s nímž původně nesouhlasilo ministerstvo financí. Ministerstvo práce přišlo s novým návrhem, že celá částka bude uhrazena z jeho vnitřních zdrojů. Původně mělo 420 milionů putovat z vládní rozpočtové rezervy. Vedení ministerstva práce hledá peníze na dodatečnou finanční injekci každý rok. Roční dotace mezi sedmi a osmi miliardami korun na provoz zařízení pro lidi s handicapem, seniory a další potřebné totiž nikdy nestačí.

Zvýhodněné zóny vzniknou v Ostravě, Holešově a Mostě

Zvýhodněné průmyslové zóny, v nichž bude v rámci investičních pobídek možná vyšší podpora na nově vytvořené pracovní místo, vzniknou v Ostravě - Mošnově, v Holešově na Kroměřížsku a v mostecké průmyslové zóně Joseph. Rozhodla o tom vláda, která přijala návrhy předložené ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD). "Lokality jsou vybírány velmi pečlivě. Doufáme, že statut zvýhodněných zón spolu s benefity, které se k tomu pojí, nám pomůže přilákat investory i do jindy opomíjených regionů," podotkl Mládek.

Proti ostatním regionům bude ve zvýhodněných lokalitách dostupná vyšší podpora na jedno nově vytvořené pracovní místo, a to až do 300.000 Kč. Se souhlasem zastupitelstva obce, ve které se průmyslová zóna nachází, bude možné pozemky a stavby na území těchto zón osvobodit od daně z nemovitosti až po dobu pěti let. Případné další lokality navrhne ministerstvo po skončení pilotního projektu a jeho vyhodnocení. Od loňského července je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech snížena ze 40 na 25 procent. Česko to znevýhodňuje například vůči Slovensku, Maďarsku, Bulharsku a Polsku.

Nezaměstnanost v červnu klesla na 6,2 pct, přibývá volných míst

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla meziměsíčně o dvě desetiny procentního bodu na 6,2 procenta. Bez práce bylo 451.395 lidí, což je nejméně od dubna 2009. Naopak volných pracovních míst bylo nejvíce od prosince 2008, zaměstnavatelé jich v červnu nabízeli prostřednictvím pracovních úřadů 96.983. Na jedno volné místo tak v průměru připadlo 4,7 uchazeče, uvedl Úřad práce ČR. Zveřejněný pokles nezaměstnanosti se shoduje s odhady analytiků. "Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především zotavující se ekonomika a pozvolný hospodářský růst. Zaměstnavatelé nám hlásí nárůst zakázek ve výrobě, službách a hlavně ve stavebnictví. V plném proudu jsou také sezonní práce," uvedla Kateřina Sadílková, která byla pověřena řízením Úřadu práce. Podle Úřadu práce měli zaměstnavatelé v červnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, kováře, nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, montážní dělníky, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení.

V rámci okresů zůstala nejnižší nezaměstnanost v Praze-východ, kde činila 2,8 procenta. Následuje Prachaticko s 3,1 procenta a okres Rychnov nad Kněžnou s 3,3 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost vykazuje Mostecku, a to 11,9 procenta. Hranici 11 procent překročila míra nezaměstnanosti ještě v okresech Karviná a Ústí nad Labem.

Nezaměstnanost v Praze v červnu opět klesla, a to o 0,1 procentního bodu na 4,5 procenta. Ve srovnání krajů má Praha nadále nejnižší nezaměstnanost, a to společně s Plzeňským krajem. Nejvyšší podíl lidí bez práce zůstal v Ústeckém kraji, ale i tam klesl, a to na 9,4 procenta. Mezi Pražany hledajícími práci bylo ke konci června 38.213 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání. Na jedno volné místo připadalo v průměru 3,4 uchazeče, když celorepublikový průměr je 4,7.

Meziroční inflace zrychlila na 0,8 pct, nejvíc od prosince 2013

Spotřebitelské ceny v červnu zrychlily meziroční růst na 0,8 procenta, což bylo nejvíc od prosince 2013. Meziměsíčně, tedy proti květnu, se zvýšily o 0,1 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s květnem zdražily například dovolené, pohonné hmoty, pivo, tabák a brambory. Zlevnily třeba oděvy a obuv.

"Meziroční inflace se opět o kousek posunula blíž k tolerančnímu pásmu ČNB, které začíná na hodnotě 1,0 procenta. Pohyb vzhůru proti minulému měsíci byl očekávaný, stejně jako faktory, které za ním stály," uvedl analytik UniCredt Bank Pavel Sobíšek. "Celkový makroekonomický obrázek stále vypadá velmi dobře. Klesající obavy z nezaměstnanosti v kombinaci s růstem reálných příjmů podporují vyšší spotřebu domácností, což postupně umožňuje obchodníkům zdražovat zboží i služby," doplnila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. V závěru roku 2015 čeká inflaci nad jedním procentem.

Premiér: Koalice podpoří peníze pro kraje už od příštího roku

Vládní koalice podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky podpoří zvýšení daňových příjmů pro kraje o 3,5 miliardy korun už od příštího roku. Sobotka to uvedl ve Sněmovně při interpelacích. Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš minulý týden při jednání s hejtmany navrhoval, aby kraje tento zvýšený příjem dostaly až přespříští rok, což kraje odmítly. Peníze navíc by měla krajům zajistit novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou projednává Sněmovna. Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za vlády Petra Nečase (ODS). Tehdy v době hospodářské krize bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu. Zároveň se měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.

Elektronická evidence pomůže výběru daní, míní většina Čechů

Tři čtvrtiny Čechů věří v lepší výběr daní díky připravované elektronické evidenci tržeb. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, jehož výsledky představilo Generální finanční ředitelství a ministerstvo financí. Zavedení elektronické evidence ministerstvo plánuje od února 2016. Opatření kritizuje opozice. Za špatnou považuje daňovou morálku v Česku 60 procent lidí. Nový systém ministerstvo směřuje především na oblast takzvané šedé ekonomiky.

Podle dvou třetin dotázaných nový systém ale sebou může nést některá rizika. Nejčastěji je vidí v tom, že elektronické pokladny nezamezí podvodným přístupům (22 procenta) a že půjde o opatření likvidující živnostníky (15 procent). Dále se lidé obávají finančních nákladů na zavedení elektronické evidence tržeb (10 procent) a zneužití informací piráty a hackery (devět procent).

Hainan Airlines oznámila zahájení linky Praha - Peking

Čínské aerolinie Hainan Airlines oficiálně oznámily zahájení leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem. To dopravce spustí 23. září a mezi oběma městy bude létat třikrát v týdnu. Cena obousměrné letenky začíná na 14.382 korunách, oznámilo Letiště Praha. Podle Václava Řehoře, předsedy Českého Aeroholdingu, kam pražské letiště spadá, linku ročně využije na 60 tisíc cestujících. "Celkový ekonomický přínos nové linky pro cestovní ruch České republiky lze odhadnout až na 350 milionů korun ročně," sdělila generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková. Česko v současnosti čínské turisty láká kvůli romantické atmosféře a pro mladé lidi představuje především svatební destinaci. Podle ředitelky informační služby Prague City Tourism Nory Dolanské ale má hlavní město potenciál i pro kongresovou turistiku a cesty čínských byznysmanů.

Majetek vesnice Kostelec se za 12 let zvýšil více než pětinásobně

Majetek malé obce Kostelec na Tachovsku s 350 obyvateli, u níž je silně expandující průmyslová zóna, se za 12 let zvýšil více než pětinásobně na současných 160 milionů korun. Zajistily to zejména evropské dotace, ale také místní investoři. ČTK to řekl starosta Kostelce František Trhlík. Do příprav čtyř etap bytové zóny už dala obec 60 milionů korun. Dále rekonstruovala mateřskou školku za 15 milionů korun, kulturní dům za pět milionů, kapli v Ostrově za devět milionů. Před osmi lety bylo v oblasti 35 procent nezaměstnaných, nyní pět procent. Díky Panattoni Parku vzniklo v Ostrově u dálnice 2000 pracovních míst a další stovky se plánují. Zájem lidí o práci a bydlení v místě je velký.

Nova: Sazka zvažuje kvůli loterijní novele odchod z Česka

Loterijní společnost Sazka zvažuje odchod z České republiky kvůli projednávané novele, která sazbu odvodu z loterií zvyšuje o pět procentních bodů na 25 procent. Uvedla to televize Nova. Stát by tak podle televize ročně přišel o 1,4 miliardy korun na daních a finanční ztrátu ve stovkách milionů by odchod Sazky znamenal i pro sportovce. Podle sázkových a loterijních společností by stát udělal lépe, kdyby omezil nelegální sázení na internetu a více zasáhl proti takzvaným kvízomatům, které hru o peníze kombinují s jednoduchými vědomostními otázkami.

Albánce podezřelého z vraždy Čechů poslali do vězení s ostrahou

Dvacetiletý Albánec Sokol Mjacaj, podezřelý z vraždy dvou českých turistů v Albánii, se ve středu objevil před soudem, který rozhodl, že zůstane ve vězení a bude umístěn do věznice s přísnou ostrahou. Soudní jednání se konalo za přísných bezpečnostních opatření, Mjacaj měl na sobě neprůstřelnou vestu a masku na obličeji, informovala albánská média. Jen úvod jednání byl veřejný, poté se vše odehrávalo za zavřenými dveřmi. Mjacaj byl zadržen v neděli, dva dny poté, co české turisty zastřelil. Policie ho obklíčila v domě ve vesnici Grudë. Identifikovala ho na základě stop, které muž zanechal v autě zavražděných. Při výslechu Mjacaj vypověděl, že nechtěl Čechy zabít, ale jen okrást. Oni se ale bránili a když mu chtěli vzít zbraň, oba je zabil.

Policie: Na autobus plný lidí střílel v úterý Plzni 15letý mladík

Na autobus plný lidí podle policie střílel v úterý večer v Plzni 15letý Plzeňan. Podezřelý, jehož kriminalisté dopadli za necelých 24 hodin po činu, je v policejní cele. Mladík střílel za přítomnosti otce, nikoho nezranil. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Ivana Jelínková. "Dle dosavadního šetření nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o čin s extremistickým podtextem nebo o čin, který by souvisel s pobytem cizinců na území České republiky," uvedla policejní mluvčí. V autobuse bylo v době střelby si 90 lidí, hlavně zahraniční dělníci z přilehlých závodů na Borských polích. Střelbu na autobus odhalil řidič až poté, co cestující vůz opustili. Našel tři průstřely a zavolal policii. Za jízdy si myslel, že autobus má technickou poruchu a že se rozbilo zadní světlo.

Česko přispěje na stavbu památníku obětem komunismu v Ottawě

Česká republika přispěje na výstavbu památníku obětem komunismu v kanadské Ottawě. Vláda rozhodla o uvolnění 600.000 korun, vyplývá z informací poskytnutých ČTK úřadem vlády a ministerstvem zahraničních věcí. Česko peníze poskytne kanadské neziskové organizaci Tribute to Liberty prostřednictvím českého zastupitelského úřadu v Ottawě. "Peněžní dar doplní prostředky, které chybí k úspěšné realizaci stavby památníku," uvedlo ministerstvo zahraničí. Náklady na stavbu památníku jsou stanoveny na 5,5 milionu kanadských dolarů (106 milionů korun). Sbírky v místě vynesly přibližně 1,7 milionu kanadských dolarů a kanadská vláda, která projekt podporuje, přispěla zhruba třemi miliony kanadských dolarů. Kromě České republiky přispělo na stavbu památníku Lotyšsko částkou přibližně 280.000 korun.

ČR musí doplnit chráněná území, jinak hrozí zastavení dotací

Do konce roku musí Česká republika doplnit seznam chráněných území, jinak jí může hrozit zastavení evropských dotací. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) proto navrhuje doplnit seznam o 55 nových lokalit, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny. Na sedmi z nich Evropská komise trvá dlouhodobě. Sedm lokalit požadoval Brusel doplnit už několikrát, ale předchozí vlády je podle náměstka ministra Vladimíra Dolejského nikdy neschválily. Jde například o Labské údolí v Ústeckém kraji, Ždánický les a Meandry Jihlavy v Jihomoravském kraji.

Vláda schválila devět nových národních kulturních památek

Na seznam národních kulturních památek bylo nově zařazeno devět historických předmětů, uměleckých děl a církevních památek. Příslušné nařízení schválila vláda. Za památky spadající pod nejvyšší státní ochranu byly prohlášeny třeba Vyšebrodský cyklus, Madona z Veveří, staroboleslavské palladium a některé gotické deskové malby. Jsou mezi nimi i předměty, o něž žádala církev v rámci majetkového vyrovnání se státem. Památkové ochrany budou požívat i Žlutický kancionál, astronomické hodiny, dva renesanční sextanty a šlikovská šperkovnice.

Irského herce Jamieho Dornana přivítaly fanynky před Thermalem

Irského herce Jamieho Dornana, který spolu s Cilianem Murphym ztvární dvojici parašutistů Kubiše a Gabčíka v koprodukčním filmu Anthropoid, přivítaly před karlovarským hotelem Thermal davy fanynek. Někdejší model předvádějící pro prestižní značky i módní domy, získal jejich srdce díky roli v erotické romanci Padesát odstínů šedi. Dornan přijel před hotel na tiskovou konferenci k filmovému projektu Anthropoid, jehož natáčení začne v příštích týdnech v České republice, spolu s dalšími členy filmového štábu. "V Belfastu jsem chodil do školy, o druhé světové válce jsme se učili, ale moc jsem tehdy neposlouchal. Teď o tom samozřejmě vím mnohem víc. Je fascinující, že takový příběh existuje, je skvělé, když mohu ztvárnit někoho, kdo skutečně existoval," řekl novinářům. Hrdinský čin obou parašutistů na něj udělal velký dojem. Partnerku Jozefa Gabčíka ztvární Aňa Geislerová, která se s jeho představitelem Cilianem Murphym potkala na kamerových zkouškách.

Snímek vznikne v britsko-francouzsko-české koprodukci a jeho režisér Sean Ellis dokázal, že se důkladně připravil. "V roce 2001 jsem viděl dokument o operaci Anthropoid. Historie druhé světové války mě zajímá, mám o tom rozsáhlý archiv. Pro svůj další snímek jsem hledal téma, kde bude emoce i oběť - a tenhle příběh je ideální, protože je silný. Chci, aby to bylo emocionální dílo, příběh odbojového hnutí v Československu," řekl. Problémem jsou podle něj lokace včetně toho, že původní libeňská zatáčka, kde k atentátu došlo, už neexistuje. Nalezli však jiný roh ulice, který ji připomíná.

Festival uvedl digitalizovaný studentský snímek Jaromila Jireše

Pražská Akademie múzických umění (AMU) oslaví na podzim 70 let od svého vzniku. Při té příležitosti byl v Karlových Varech uveden první digitalizovaný film projektu 70 let/70 filmů FAMU - krátkometrážní snímek někdejšího studenta Jaromila Jireše s názvem Sál ztracených kroků z roku 1960. Projekci uvedl Juraj Jakubisko, který je u něj podepsán jako spoluautor scénáře a asistent režie. Karlovarský festival tak dal divákům možnost poprvé zhlédnout digitalizovanou a kompletně restaurovanou verzi výjimečného filmového experimentu zrozeného na půdě FAMU. Projekce připomněla výročí nedožitých osmdesátin Jaromila Jireše (1935-2001). Film byl uveden poprvé po 55 letech od svého vzniku, byl kombinací dokumentárního a fabulovaného filmového vyprávění.

Celovečerní debut Jana Těšitele David hledá distributora

Tři projekce měl na karlovarském festivalu celovečerní debut režiséra a scenáristy Jana Těšitele s názvem David. Jako jediný z domácí filmové tvorby byl vybrán do soutěžní sekce Fórum nezávislých, kde měl světovou premiéru. Zatím snímek stále hledá distributora. Klíčovou inspirací příběhu se stala režisérova vlastní osobní zkušenost. Měl prý neobyčejné štěstí, když se setkal s výjimečným hercem Patrikem Holubářem. Ten je studentem pražské DAMU, titulní role je jeho hereckým debutem v celovečerním snímku. David je dvacetiletý mladík s mentálním handicapem zvyklý na jednotvárný život v dusivém ovzduší své rodiny. S přibývajícím věkem si však stále palčivěji uvědomuje své postižení i nenaplněnost života, který žije. Rozhodne se proto zavedené jistoty opustit a vydat se na cestu do Prahy.

Festival Prague Proms dnes uvede recitál Michala Horáčka

Festival Prague Proms dnes vstupuje do své druhé poloviny koncertním recitálem Michala Horáčka Na cestě. Projekt mapuje tvorbu tohoto textaře, básníka a producenta, a především písně, které během třicetileté spolupráce vytvořil se skladatelem Petrem Hapkou, ale i s jinými uměleckými partnery. Programem bude v pražském Mercedes Foru provázet sám Horáček. Pro ojedinělý večer je připraveno i něco speciálního. Horáček nedávno objevil dosud nezveřejněné demosnímky z roku 1986, které natočil s Hapkou na páskový magnetofon. Z tohoto záznamu zazní tři písně. Jedenáctý ročník Prague Proms zahájil 21. června v Obecním domě v Praze jeden z nejuznávanějších jazzových orchestrů světa Buddy Rich Bigband. Festival do poloviny července představí desítky umělců klasické, filmové i jazzové hudby.

V Boskovicích začal festival, který každoročně láká asi 4000 lidí

V Boskovicích na Blanensku začal 23. ročník tradičního festivalu pro místní židovskou čtvrť. Organizátoři očekávají, že na čtyřdenní přehlídku umění přijde kolem 4000 návštěvníků. ČTK to řekla produkční festivalu Adéla Procházková. Boskovický festival, který potrvá do neděle, je specifický tím, že jeho dějištěm není uzavřený oplocený areál, ale prakticky celé město - od letního kina po zámecký skleník, od synagogy po hrad. Festival nabídne koncerty, divadla, výstavy i autorská čtení.

Vizovický Masters of Rock zahájila domácí kapela Fleret

Letošní 13. ročník festivalu Masters of Rock zahájila ve Vizovicích domácí legenda, folkrocková kapela Fleret. Na hudební scéně je skupina již tři desítky let. Fleret pravidelně doprovázela zpěvačka moravských lidových písní Jarmila Šuláková. Nyní šestaosmdesátiletá zpěvačka ale před čtyřmi lety 17 let trvající spolupráci ukončila. V areálu vizovické likérky jsou nyní tisíce hudebních fanoušků. Festival potrvá do neděle, pořadatelé očekávají příjezd 25.000 fanoušků. Program uzavře hlavní hvězda, finská skupina Nightwish.

Sport

Česká tenistka Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou třetí grandslamový titul ve čtyřhře za sebou nezískají. Vítězky Australian Open a French Open ve čtvrtfinále Wimbledonu podlehly dvojici z USA Raquel Kopsová-Jonesová, Abigail Spearsová hladce 3:6, 2:6. Šafářová už v pondělí vypadla v Londýně v osmifinále dvouhry. Jako poslední z českých tenistů se rozloučila s Wimbledonem Andrea Hlaváčková, která neuspěla v boji o postup do čtvrtfinále smíšené čtyřhry. S Polákem Lukaszem Kubotem po velké bitvě podlehli ve 3. kole třetí nasazené dvojici Marcin Matkowski z Polska a Jelena Vesninová z Ruska 7:6, 4:6 a 9:11.

Čeští fotbaloví reprezentanti se v červencovém vydání žebříčku mezinárodní federace FIFA propadli o čtyři místa na dvacátou příčku. Do čela se posunula Argentina, která po finálové účasti na mistrovství Jižní Ameriky sesadila z vedoucí pozice Německo. Za propadem českého celku stojí červnová porážka 1:2 na Islandu v utkání kvalifikace mistrovství Evropy. Svěřenci Pavla Vrby neudrželi v zápase vedení a klesli za soupeře na druhé místo ve skupině.

Počasí

Polojasno až skoro jasno. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, na severu Čech 17 až 20 °C, v 1000 m na horách kolem 11 °C.