Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka: ČR má výhrady k zabezpečení jižní hranice Schengenu

Česká republika má výhrady k zabezpečení jižní hranice schengenského prostoru v Řecku a v Itálii. Od Evropské unie také Česko bude chtít, aby začalo fungovat vracení uprchlíků do zemí, odkud přišli. Novinářům to ve Sněmovně řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko podle něj letos a příští rok přijme v rámci evropské solidární akce stovky uprchlíků.

Sobotka: Dopady odchodu Řecka z eurozóny by byly hlavně politické

Dopady odchodu Řecka z eurozóny by byly hlavně politické, a to i vzhledem k nejasnému postoji Řecka ke krizi na Ukrajině, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). K problémům Řecka se vyjádřil také místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj nebudou mít události v Řecku negativní vliv na českou ekonomiku ani celkově na Evropskou unii. Představitelé EU si podle něj pouze musí přiznat chybu, řekl novinářům ve Sněmovně. Odchod Řecka z eurozóny je podle Sobotky reálná varianta. Záležet bude na tom, jaké návrhy řečtí zástupci eurozóně přednesou.

Sněmovna rozšířila pravomoci zpravodajských služeb

Pravomoci zpravodajských služeb se rozšíří. Prolomí se daňové tajemství a zpravodajci budou moci žádat informace od telekomunikačních operátorů. Zruší se také omezení u údajů chráněných bankovním tajemstvím. Vládní předlohu schválila Sněmovna. Novela zákona o zpravodajských službách nyní zamíří k posouzení do Senátu. Poslanci odmítli pozměňovací návrh Daniela Korteho (TOP 09 a Starostové), který se týkal vymezení práce Vojenského zpravodajství.

Sněmovna podpořila růst daně u cigaret v příštích třech letech

Sněmovna v úvodním kole podpořila vládní návrh, který v následujících třech letech postupně zvyšuje spotřební daň u cigaret a dalších tabákových výrobků. Krabička cigaret kvůli tomu může v příštím roce zdražit o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě. Sazby se mají zvýšit poprvé k 1. lednu příštího roku a poté od stejného data i v následujících dvou letech. Novelu nyní posoudí rozpočtový výbor. Zvýšení daně se týká nejen cigaret, ale i doutníků, cigarillos a tabáku ke kouření. Vzhledem k tomu, že platný zákon zdanil spotřební daní i surový tabák, dopadne zvýšení daně i na něj.

Smlouvy s učiteli jen na školní rok budou zakázány zákonem

Uzavírání pracovních smluv s učiteli pouze na deset měsíců výuky zřejmě bude až na výjimky zákonem zakázáno. Zákaz má přinést vládní novela o pedagogických pracovnících, kterou Sněmovna poslala k závěrečnému schválení, byť část pravicových poslanců považovala řešení tohoto problému zákonem za zbytečné. Norma má zamezit praxi některých ředitelů škol, kteří na letní prázdniny učitele opakovaně propouštějí a v září zase přijímají. Ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) to označila za obcházení zákona a tedy nezákonné. Novela tak má zakázat řetězení desetiměsíčních smluv tím, že minimální délku pracovního poměru pro pedagogické pracovníky stanoví nejméně na 12 měsíců. Má to zabránit situacím, kdy se někteří učitelé musejí na letní prázdniny registrovat na úřadech práce a přivydělávat si brigádami.

MPO: Zvýhodněné zóny mají vzniknout v Ostravě, Holešově a Mostě

Zvýhodněné průmyslové zóny, v nichž bude v rámci investičních pobídek možná vyšší podpora na nově vytvořené pracovní místo, by měly vzniknout v Ostravě - Mošnově, v Holešově na Kroměřížsku a v mostecké průmyslové zóně Joseph. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, předložené ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD). S vytvořením zón počítá vládní novela o investičních pobídkách, která je účinná od začátku května. Mládek již dříve uvedl, že zvýhodněné zóny bude ministerstvo průmyslu vybírat zejména v regionech s vysokou nezaměstnaností. Finální navrhované lokality několikrát zmínil.

Celníci odhalili v prvním pololetí padělky za tři čtvrtě miliardy

Celníci zajistili od počátku letošního roku padělky v celkové hodnotě téměř tři čtvrtě miliardy korun. V tiskové zprávě o tom informovalo Generální ředitelství cel. Pachatelé napodobují elektroniku, hodinky nebo oblečení světových značek.

V ČR bylo v pololetí 1151 konkurzů firem, o 69 méně než loni

V prvním pololetí bylo v Česku prohlášeno 1151 konkurzů firem, což je v meziročním srovnání o 69 méně. Z toho počet živnostníků v konkurzu činil 592, což bylo meziročně naopak o 52 více. ČTK o tom informovala společnost Creditreform.

Letušky a stevardi ČSA hlasují o vyhlášení stávky

Letušky a stevardi v Českých aeroliniích zahájili hlasování o vyhlášení stávky. ČTK to řekla předsedkyně Odborové organizace posádek letadel (OOPL) Petra Posová. Palubní personál se domáhá opětovného zvýšení platů po únorových škrtech, kdy platy některých letušek a pilotů klesly až o 40 procent. Hlasování o zahájení protestu potrvá dva týdny. Podle ČSA bude případná stávka letušek nezákonná a po účastnících bude firma požadovat náhradu škod.

Česko zasáhly bouřky, silný vítr a kroupy

Českem se v noci na středu přehnaly bouřky doprovázené silným větrem a deštěm, místy padaly kroupy. Popadané stromy a větve poté zkomplikovaly na řadě míst železniční i silniční dopravu. Práci přidělaly i energetikům. Společnost ČEZ kvůli poruchám, které na vedeních způsobila bouřka, vyhlásila ve středu ráno kalamitní stav v okresech Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, Ostrava a Karviná. Klienti pojišťoven nahlásili po nočních bouřkách doprovázených stovky škod v řádu milionů korun.

Žloutenky A letos prudce přibylo, nejvíc nákaz o prázdninách

Žloutenky A letos v Česku prudce přibylo. V prvním pololetí evidovali statistici 346 případů nemoci špinavých rukou, loni ve stejném období 233. ČTK to řekl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý s tím, že prázdninové měsíce jsou tradičně obdobím, kdy se nakazí nejvíce lidí. Zvýšené riziko nákazy je o prázdninách i u ostatních typů žloutenek - E, která se přenáší stejně jako typ A tzv.orálně-fekální cestou, a žloutenek B a C, jež se přenášejí krví.

S Josefem Masopustem se přišlo rozloučit přes tisíc lidí

Přes tisíc lidí se přišlo na stadionu Dukly na Julisce naposledy rozloučit s legendou českého fotbalu Josefem Masopustem. Vicemistr světa z roku 1962 a držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy zemřel 29. června po dlouhé a vážné nemoci ve věku 84 let. Smutečního obřadu s vojenskými poctami se zúčastnili jeho bývalí spoluhráči, vedení Fotbalové asociace ČR, ministr obrany Martin Stropnický nebo jiná sportovní legenda, gymnastka Věra Čáslavská.

Filmy Cesta ven a Fotograf zabodovaly na festivalu v Lagowě

Dvě ze tří hlavních cen si odnesly české filmy z hlavní soutěže polského festivalu Lubušské filmové léto (Lubuskie Lato Filmowe) v Lagówě, jehož 44. ročník se konal od 28. června do 5. července. V konkurenci 15 celovečerních filmů si druhou cenu Stříbrný hrozen odvezl režisér Petr Václav s filmem Cesta ven, a to za dokonalé uchopení tématu soužití většinové společnosti s Romy. "Bronzový hrozen získalo komediální drama režisérky Ireny Pavláskové Fotograf. Porota v tomto případě ocenila originalitu a humor, s nimiž se filmařka zhostila portrétu výstředního umělce a volně se přitom inspirovala motivy ze života slavného českého fotografa Jana Saudka," řekla ČTK mluvčí projektu Helena Hejčová.

Návštěvníci rožnovského skanzenu se vrátí do dob tamních lázní

Do dob, kdy byl Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku vyhlášeným lázeňským místem, se o víkendu vrátí návštěvníci rožnovského Valašského muzea v přírodě. Počátky lázní sahají do konce 18. století. Lázeňští hosté v dobových kostýmech vyrazí v neděli stejně jako dříve na svou ranní procházku na čerstvém vzduchu za zvuků hudby, tak jako dřív promenádu doplní popíjení žinčice, tedy tradičního nápoje z ovčího mléka, řekla ČTK mluvčí muzea Pavlína Polášková. Pořad nazvaný Lázeňský výlet se vrací do programové nabídky skanzenu po pěti letech, v rámci letošních oslav 90. výročí existence muzea.

V Kamenici n. L. začalo Hračkobraní - festival hraček z přírodnin

Loutkovým představením Zlatá husa na zámku v Kamenici nad Lipou začal desátý ročník festivalu Hračkobraní. Přehlídka zaměřená na hračky z přírodních materiálů potrvá do 12. července. Doprovodný program nabízí kromě zmíněné hry v podání kočovného českobudějovického souboru Téměř divadelní společnost další loutková a činoherní pohádková představení.

Sport

Česká tenistka Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou třetí grandslamový titul ve čtyřhře za sebou nezískají. Vítězky Australian Open a French Open ve čtvrtfinále Wimbledonu podlehly dvojici z USA Raquel Kopsová-Jonesová, Abigail Spearsová hladce 3:6, 2:6. Šafářová už v pondělí vypadla v Londýně v osmifinále dvouhry.

Počasí ve čtvrtek

Oblačno s přeháňkami. Teploty 17 až 24 stupňů Celsia.