Denní souhrn zpráv

Sobotka: Je téměř nemožné držet Řeky v eurozóně proti jejich vůli

Řekové se rozhodli pro horší a těžší variantu nejen pro Řecko, ale pro celou Evropu, komentoval řecké "ne" podmínkám věřitelů pro další finanční pomoc premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podobně jako ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek u opoziční TOP 09 mluví Sobotka o možném konci Řecka v eurozóně. Vicepremiér Pavel Bělobradek (KDU-ČSL) doufá navzdory řeckému "ne" v to, že zvítězí zdravý rozum. "Pokud ne, pak to bude nepříjemné pro celou EU, zejména státy eurozóny," napsal ČTK.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) Řecko nemělo v eurozóně nikdy být. Skutečnost, že nemůže dluhy splatit, bylo podle něho jasné už před pěti lety. "Tehdy evropští politici přesunuli pohledávky soukromých věřitelů na bedra svých daňových poplatníků a teď se jim to bude těžko vysvětlovat, kdyby museli část dluhu odepsat," napsal ČTK Babiš. Bez odpisu části dluhu ovšem nemůže Řecko podle něho současnou krizi zvládnout. "Euro nebyl jen měnový projekt, ale i hospodářský. Proto Řecko v eurozóně nikdy být nemělo," dodal ministr financí.

"Otvírá se prostor pro to, aby Řecko opustilo eurozónu," soudí ministr zahraničí Zaorálek. Jde nyní o neznámou půdu, ale ta podle něho může za určitých podmínek dát Řecku šanci na nový začátek a skutečné zotavení. "Pro Evropu je to trochu šok, ale možná jsme takový šok potřebovali," napsal ČTK ministr zahraničí.

Výsledek řeckého referenda by měl zastavit sérii ekonomicky neefektivních a nesmyslných půjček ze strany věřitelů, je přesvědčen předseda ODS Petr Fiala. "Evropské státy ve snaze zachovat politické dogma stále užší politické integrace nenávratně ztratily 240 miliard eur. Tato praxe musí dneškem skončit," uvedl Fiala. "Řekové si vybrali ne a neodpovědná vláda premiéra Alexise Tsiprase slaví. Po vystřízlivění ale zjistí, že není co slavit," uvedl další místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Řecko podle něho promarnilo období, které mohlo využít jako v minulosti Portugalsko nebo Irsko, kterým se podařilo z krize dostat. Nejtěžší období by Řekové měli podle Ženíška už za sebou.

Výsledek řeckého referenda je podle bývalého prezidenta Václava Klause "políčkem evropské nomenklatuře". Řekové podle něj ale hlasováním nic nevyřešili. V referendu se měla řecká vláda raději zeptat voličů, jestli chtějí zůstat v eurozóně, míní Klaus. Vyjádření Klause ČTK zaslal Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Problém zadluženého Řecka podle Klause není možné vyřešit bez odchodu země z eurozóny.

Marek: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny stoupla

Brzké dosažení dohody Řecka s věřiteli je téměř nemožné, pravděpodobnost odchodu země z eurozóny je nyní již více než 50procentní. V reakci na výsledky referenda o přijetí návrhu mezinárodních věřitelů a ohlasů na ně to řekl ČTK analytik společnosti Deloitte David Marek. "Obě strany nyní žijí v paralelních vesmírech. Zatímco Řekové míní, že se jejich vyjednávací pozice po referendu zlepšila, ostatní si myslí opak," uvedl Marek. Zásadní pro další vývoj bude podle něj jednání Evropské centrální banky.

Muž podezřelý z vraždy Čechů v Albánii se již k činu přiznal

Mladý muž podezřelý z páteční vraždy dvou českých turistů v Albánii se policejním vyšetřovatelům k činu přiznal. Informovala o tom albánská média. Muže zatkla policie poté, co jej obklíčila v domě ve vesnici Grudë. Identifikovala ho na základě stop, které muž zanechal v autě zavražděných. Motivem vraždy byla údajně krádež auta, terénního vozu Nissan, v němž Češi cestovali. Policie uvedla, že muž dvojici vyhrožoval automatickou zbraní a vynutil si tak vstup do vozu. Po krátké jízdě se strhla potyčka a mladík české turisty - muže a ženu - zastřelil. Pak utekl, přičemž zbraň nechal na místě.

Konzulka z českého velvyslanectví v Tiraně Radka Calábková ČTK řekla, že případ byl pro albánské vyšetřovatele absolutní prioritou i s ohledem na to, aby Albánie ukázala, že v zemi je bezpečno a že šlo o ojedinělý incident. Policisté měli podle ní poměrně silné indicie, že muž tento trestný čin spáchal. Ve vesnici Grudë, kde se muž v jednom z domů skrýval, bylo nasazeno asi 350 policistů, včetně příslušníků speciálních jednotek. V Albánii se zvedla obrovská vlna sympatií k obětem.

Nova: Vrchní soud zrušil trest za vraždu v Otrokovicích

Vrchní soud v Olomouci zrušil v neveřejném jednání trest 14 let vězení pro Martina Bódiše za vraždu podnikatele v Otrokovicích z roku 2005. Uvedla to televize Nova. Případ se tak vrací již podruhé ke Krajskému soudu ve Zlíně. Vrchní soud rozsudek zrušil už jednou, letos v lednu. Podle obžaloby pracovník ochranky Bódiš před deseti lety připravil o život v bytě v Otrokovicích na Zlínsku muže, pro kterého pracoval. Nyní osmatřicetiletý Bódiš ale vinu odmítá. Krajský soud již loni v září uložil Bódišovi za vraždu 14 let vězení. Když vrchní soud letos v lednu rozsudek na základě odvolání obžalovaného i státního zástupce zrušil, zlínský soud pak dal v březnu Bódišovi opět čtrnáctiletý trest, ale i druhý verdikt vrchní soud zrušil.

Od pátku se v Česku utopilo šest lidí, roli hrály alkohol i vedra

V pátek a o prodlouženém víkendu se v Česku utopilo šest lidí. Podíl na úmrtích měly alkohol i vedra. Jeden mladík se šel koupat, ačkoli zřejmě neuměl plavat. Vyplývá to z informací ČTK od zdravotníků a policie. Odborníci radí, aby lidé při nynějších vysokých teplotách nepřeceňovali své síly a vyhnuli se větší námaze. Zatím poslední obětí je třiadvacetiletý muž, kterého našli záchranáři v táborské vodní nádrži Jordán. Mladíka hledali již od nedělních 22:00. Podle mluvčího policie Miroslava Doubka opilí kamarádi utonulého říkali, že ho naposled viděli poblíž mola. Kamarádi pohřešovaného měli podle policie v dechu 2,5 až tři promile alkoholu. V neděli v podvečer se utopil devatenáctiletý muž v Blansku v zatopeném lomu poblíž nádraží. Mladík byl cizinec, asi z Bulharska. "Šel se vykoupat se svým kamarádem, ale pravděpodobně neuměl plavat a neodhadl hloubku vody," řekla mluvčí policie Alice Musilová.

Při srážce skútru s člunem se v Chorvatsku vážně zranili dva Češi

Dvojice českých turistů v neděli utrpěla v Chorvatsku vážná zranění poté, co se jejich gumový člun srazil s vodním skútrem. Na webu o tom informoval list Slobodna Dalmacija. Nehoda se stala u jihochorvatského ostrova Korčula. Ihned po srážce záchranáři dopravili Čechy na břeh, odkud byli převezeni do ostrovního zdravotnického zařízení ve městě Vela Luka.

Skončila čtrnáctihodinová uzavírka dálnice D1 mezi 21. a 41. kilometrem

Skončila čtrnáctihodinová uzavírka D1 mezi Mirošovicemi a Šternovem, tedy od 21. do 41. kilometru. Úsek byl zavřený kvůli demolici mostu u Ostředku. Dálnice byla otevřena podle plánů v 10:00. ČTK to řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Podle policejního mluvčího Zdeňka Chalupy se uzavření dálnice obešlo bez komplikací. Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva dopravy mohla stát asi 14 miliard korun. Stavba je rozdělená na 21 úseků, které se modernizují postupně.

Ve 12 letech má mobil 90 procent dětí

Děti dostávají svůj první mobilní telefon nejčastěji mezi osmým a desátým rokem. Ve 12 letech už má telefon 90 procent školáků. Naopak mezi sedmiletými a mladšími dětmi má vlastní mobil jen každý osmý. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS market Research pro společnost Sazka Mobil mezi Čechy do 19 let. Jen jedno procento teenagerů stále využívá svůj první telefon a čtyři procenta mají teprve druhý model mobilního telefonu. Téměř dvě pětiny mladistvých naopak vyzkoušely pět a více různých modelů telefonů.

Denní penzum času stráveného na telefonu se velmi liší. Zatímco 39 procent respondentů na mobilu denně tráví zhruba do 60 minut, pětina se pohybuje v rozmezí 61 až 180 minut a 18 procent aktivně stráví s telefonem i více než 180 minut za den. Celkem 41 procent dotazovaných již využilo mobil k ukončení vztahu se svým partnerem.

Bohoslužba v Betlémské kapli připomněla odkaz Jana Husa

Prakticky zcela zaplněná Betlémská kaple v Praze si připomněla při bohoslužbě výročí mučednické smrti Jana Husa. Středověký církevní reformátor byl pro své názory upálen před 600 lety v německé Kostnici. Patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta vyzdvihl v kázání pevnost Husových názorů, když své kostnické protivníky sice nepřemohl, navzdory tomu ale zvítězil. Butta ocenil ale i papeže Františka, který podobně jako jeden z jeho předchůdců Jan Pavel II. vyjádřil nad Husovou smrtí lítost a označil ho za uznávaného kazatele a pozoruhodnou osobnost.

Bohoslužby, kterou doprovodilo vystoupení souborů Musica Bohemica a Schola Gregorina Pragensis, se účastnili například také premiér Bohuslav Sobotka, předseda Sněmovny Jan Hamáček, ministr kultury Daniel Herman a kardinál Miloslav Vlk. Hamáček mimo jiné uvedl, že je málo osobností, jejichž odkaz zůstává živý i po šesti stoletích. Součástí bohoslužby i celých Husovských slavností v centru Prahy byla rovněž peněžní sbírka ve prospěch syrských uprchlíků před takzvaným Islámským státem, kteří našli útočiště v Libanonu.

Kněz a tvůrce spisovné češtiny Hus vystudoval v letech 1390 až 1404 svobodná umění a teologii na Univerzitě Karlově. Kázal v Betlémské kapli, kritizoval církevní praxi a požadoval návrat k chudé církvi. Za to na něj byla uvalena klatba. Své názory odmítl odvolat, proto byl rozhodnutím církevního koncilu 6. července 1415 upálen, jeho popel skončil v řece Rýn.

Lidé mohou spatřit na Betlémské kapli, v níž kázal Jan Hus, nápis Za pravdu. Na průčelí kaple se díky umístění kovových destiček objevuje za slunečného počasí. "Pravda se objevuje jenom občas," podotkl v projevu předseda Spolku pro připomínku odkazu mistra Jana Husa Hynek Fajmon. Přiznal, že iniciátoři uměleckého díla zprvu nevěřili, že bude fungovat. Dnes se ale o tom osobně přesdvědčily desítky lidí, kteří se přišli na odhalení architektonického prvku podívat. Dnes se v Betlémské kapli také poprvé rozezněl nový zvon. Odlil jej loni v prosinci přímo na nádvoří kaple mladý zvonař Michal Votruba. Zvon zdobí výjev z Jenského kodexu s Janem Husem při kázání právě v Betlémské kapli. Zvon je netypicky rozdělen na třetiny, v dalších jsou bible a kalich.

Husinec si připomněl 600. výročí Husova úmrtí, přišly tisíce lidí

V Husinci na Prachaticku vyvrcholil čtyřdenní program připomínající 600. výročí upálení místního rodáka Jana Husa. Konala se ekumenická bohoslužba, k vidění byly ukázky života v 15. století, pokřtěn byl komiks vydaný k Husovu výročí. Bohatý program doplněný koncerty a divadlem se kromě Centra mistra Jana Husa odehrával na dalších dvou pódiích.

Ekumenická bohoslužba začala v modlitebně vedle Husova centra dvě hodiny před polednem. V Centru mistra Jana Husa pak následovalo divadelní představení o Husovi. Zněla tam středověká hudba a soubor Civitas Pragensis přibližoval život lidí v době husitských válek. Na náměstí byla vydražena výroční medaile s pořadovým číslem 600, za 4600 korun ji získal hrázný husinecké přehrady Bedřich Křivánek. Odpoledne byl tamtéž pokřtěn speciál komiksu Opráski sčeskí historje s podtitulem Zmikund vs. Huz.

Novela o podpoře českého filmu má být přijata do konce roku

Novela audiovizuálního zákona, která má přinést významnou a hlavně trvalou podporu českému filmu, by měla být schválena v Parlamentu do konce letošního roku. Na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Návrh zákona těsně před začátkem festivalu schválila vláda. Českému filmu by novela měla podle Sobotky už v příštím roce přinést 180 milionů korun navíc.

Karlovarský hotel Thermal by měl podle premiéra Bohuslava Sobotky i do budoucna zůstat v majetku státu. Jeho prohlášení za Národní kulturní památku by ale měli posoudit odborníci. Potřebné opravy hotelu jsou podle Sobotky úkolem pro vedení hotelu, řekl v Karlových Varech novinářům. Iniciativy na zápis hotelu Thermal mezi národní kulturní památky se objevily poté, co ministerstvo financí vyhlásilo soutěž na prodej vnějšího bazénu hotelu. Proti tomu se zvedla vlna odporu, zejména proto, že bazén byl postaven jako součást hotelu. Ministerstvo ale nakonec těsně před začátkem festivalu soutěž zrušilo a bazén se tak zatím prodávat nebude.

Richard Gere natočil s Markem Ebenem "plovárnu"

Třetím filmem, který Richard Gere osobně uvedl na karlovarském festivalu, bylo po zahajovacím snímku Time Out of Mind a populární komedii Pretty Woman, filmové drama Franny. Herec, oceněný Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, je představil spolu s režisérem a scenáristou Andrewem Renzim. Divákům ve Velkém sále Thermalu se dostalo bonusu, když před projekcí sledovali na jevišti natáčení talk show Marka Ebena Plovárna. Interview charakterizoval humor obou protagonistů. Gere se například velice podivil, že jeho Pretty Women má o Vánocích na obrazovkách v Česku dva konkurenty - Popelku a ruského Mrazík.

V Pretty Woman uplatnil svou hru na piano, když v noci v hotelovém baru sváděl krásnou Vivien. "Byla to improvizace - a podařila se na první dobrou," řekl. V muzikálu Chicago zase stepoval. "To jsem se učil tak dva tři měsíce, ale natočilo se to za hodinu. Připomněl jsem si tak své začátky, když jsem účinkoval v divadelních muzikálech," vysvětlil.

Adam Sedlák se scénářem Domestik vyhrál soutěž filmové nadace

Čtyři autory pozoruhodných scénářů ocenila na karlovarském festivalu filmová nadace České televize, RWE a barrandovského studia. Částkou čtvrt milionu korun odměnila Adama Sedláka za drsný příběh morálního i fyzického rozpadu "jednoho sportovce a jednoho vztahu" s názvem Domestik, který bude Sedlákovým celovečerním debutem. Sedlák vystudoval Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Natočil několik krátkometrážních filmů, jeho absolventský snímek L. H. byl nominován na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film.

Dalšími oceněnými jsou zkušení autoři Tomáš Vorel, Petr Zelenka a Marek Epstein. Nadační příspěvek 220.000 korun získal Tomáš Vorel za projekt Instalatér z Tuchlovic, který právě natáčí. Jde o dojemný příběh prostého muže s neobyčejným kouzlem. Částkou 180.000 korun byl oceněn filmař a dramatik Petr Zelenka za scénář Modelář. Částku 150.000 korun dostal Marek Epstein za scénář Šarlatán.

Na festivalu měla premiéru nová kopie Pohádky máje z roku 1926

Karlovarské Městské divadlo bylo místem projekce němého archivního filmu Pohádka máje režiséra Karla Antona z roku 1926. Byl hereckým debutem Jiřího Voskovce, od jehož narození uplynulo v červnu 110 let. Národní filmový archiv (NFA) představil rekonstruovanou kopii jednoho z nejvýznamnějších československých děl němé éry. V nové kopii byly opraveny zásahy z 50. let. Originální soundtrack k Pohádce máje složilo uskupení Neuvěřitelno, jehož členové dnešní projekci živě doprovodili.

Voskovec v této odvážné adaptaci impresionistického románu Viléma Mrštíka ztělesnil studenta Ríšu, tehdy pod pseudonymem Petr Dolan. Příběh o čisté jarní lásce mezi mírně zhýralým, ale dobrosrdečným studentem práv z Prahy a nesmělou, lehce naivní dívkou z venkovské samoty dnešního diváka zaujme zejména poeticky laděnou kamerou Václava Vícha, charakterizoval film ředitel NFA Michal Bregant.

Zaoralová představila knihu o historii karlovarského festivalu

Knihu o historii karlovarského festivalu představila jeho umělecká poradkyně Eva Zaoralová. Významná kritička, která byla dvě desítky let jeho uměleckou ředitelkou, do Varů jezdila od začátku 70. let jako novinářka. Má bohaté zkušenosti s obdobnými akcemi v zahraničí, na stránkách proto nabízí různorodý pohled na tuto nejvýznamnější domácí filmovou přehlídku.

Sklady Bacha a Händela zakončily letošní Smetanovu Litomyšl

Závěrečným koncertem v podání orchestru Česká sinfonietta skončil 57. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Velké finále bylo zejména poctou k 330. výročí narození Johanna Sebastiana Bacha a Georga Friedricha Händela. Většina uvedených skladeb patří k nejslavnějším, které byly v historii světové hudby napsány, řekl ČTK dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský. Letošní ročník Smetanovy Litomyšle byl svým rozsahem výjimečný. Nabídl téměř 40 pořadů nejen v Litomyšli, ale i ve Svitavách a v Nových Hradech, Bylo mezi nimi i sedm oper od Smetanových Dvou vdov až po současnou operu Zdeňka Pololáníka Noc plná světla. Světovou premiéru měla na festivalu kantáta Jaroslava Krčka Krédo Mistra Jana, která byla provedena u příležitosti 600. výročí Husovy mučednické smrti.

Festival KoresponDance přilákal na zámek Kinských 600 diváků

Tři světové premiéry mezinárodně uznávaných choreografů a jediné letošní představení Obludária Divadla bratří Formanů v České republice nabídl od pátku do neděle návštěvníkům festival KoresponDance ve Žďáru nad Sázavou. Kromě tanečních a divadelních představení pro ně byly připraveny i koncerty, tvořivé ateliéry, komentované prohlídky zámku, baziliky i kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

V Třešti vyrábělo 55 řezbářů figurky do společného betléma

V Třešti na Jihlavsku se během dvou svátečních dnů sešlo 55 řezbářů, aby vytvořili další figurky do místního unikátního betléma. Tato expozice jich už obsahuje přes 800 a po dnešku v ní přibude dalších několik desítek postaviček z lipového dřeva. Dřevořezání se letos konalo 14. rokem. Na rozpáleném náměstí vedle třešťských řezbářů zasedli s dlátky a nožíky tvůrci z různých koutů republiky. Návštěvníci sledovali, jak se řezbářům pod rukama objevuje dřevěná salaš, figurky hospodyň, řemeslníků, oveček a jiných zvířat. Společný betlém je celoročně vystaven v třešťském Schumpeterově domě, rozrůstat by se měl i nadále.

Festival Beats for Love v Ostravě navštívilo přes 40.000 lidí

40.000 lidí navštívilo v Ostravě čtyřdenní festival taneční hudby Beats for Love. Nejvíce návštěvníků přišlo závěrečný den, v neděli, kdy v areálu Dolních Vítkovic hráli členové australské skupiny Pendulum nebo DJ Fresh. ČTK to řekl ředitel festivalu Kamil Rudolf. Na 11 scénách letos vystoupilo přes 350 účinkujících.

Čtyři klisny Převalského dorazily z Prahy do Mongolska

Pražská zoologická zahrada ve spolupráci s českou armádou přepravila další čtyři klisny vzácného koně Převalského do Mongolska. Odletěly v sobotu, do cíle v chráněné oblasti Gobi B dorazily v noci na pondělí, informovala zoo v tiskové zprávě. Přepravu komplikovala silná vedra, která zasáhla Česko, a přívalové deště v Mongolsku. Cestou jedna z klisen lehce zranila pracovnici zoo. Výprava dorazila na místo, kde měla být zvířata vypuštěna z beden, po 36 hodinách. V letech 2011 až 2014 do země původu po vyhubení druhu odletělo z Česka ve spolupráci s armádou 15 koní. Žije 14 z nich, mají zatím osm hříbat. Nyní přibyly čtyři klisny.

Sport

Lucie Šafářová nezopakuje ve Wimbledonu loňskou účast v semifinále. Finalistka nedávného Roland Garros a šestá nasazená tenistka turnaje v All England Clubu prohrála na londýnské trávě v osmifinále s Američankou Coco Vandewegheovou dvakrát 6:7. Šafářová byla poslední Češkou ve dvouhře.

České volejbalistky si ve světové Grand Prix připsaly druhé vítězství a uchovaly si naději na postup do Final Four druhé divize. V Poreči porazily Argentinu 3:1 po setech 25:23, 25:20, 23:25 a 25:19.

Autokrosař Václav Fejfar ovládl i třetí závod mistrovství Evropy, který se konal v Nové Pace. V kategorii Touring autocross jej na stupních vítězů doplnil druhý Otakar Výborný. Mezi buggynami se mezi trojici nejlepších dostal pouze Marek Sekanina ve slabších šestnáctistovkách. Fejfar v této sezoně ovládl závody v Seelowě a Matschenbergu v Německu, nyní přidal další triumf ve Štikovské rokli.

Po květnovém životním druhém místě v Chorvatsku se akrobatický pilot Martin Šonka znovu dostal v seriálu Red Bull Air Race na stupně vítězů. V Budapešti byl třetí a v průběžném pořadí seriálu se posunul na čtvrté místo.

Počasí

Bude jasno až polojasno, během dne až oblačno. Večer na západě místy přeháňky a bouřky, ojediněle doprovázené přívalovými srážkami. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C.