Denní souhrn zpráv

Ministerstvo vnitra: Demonstranti proti migraci porušili zákon

Podle ministerstva vnitra byl při demonstraci proti islámu a migraci v Praze porušen zákon. Postup policie bude podle ministra vnitra Milana Chovance nutné změnit. Předseda vlády Bohuslav Sobotka a Chovanec (oba ČSSD) rovněž odsoudili projevy nenávisti na středeční demonstraci proti islámu a migraci v Praze. Novinářům to politici řekli na sjezdu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v Pardubicích. Chovanec si vyžádal stanovisko policie, proč proti nenávistným projevům nezasáhla. Zároveň zdůraznil, že nesmí být dotčeno právo se vyjadřovat a shromažďovat.

Tisíce lidí podpořily výzvu proti rasismu a xenofobii

Tisíce lidí podpořily otevřený dopis platformy Stop nenávisti vyzývající k odsouzení rasismu a xenofobie v české společnosti. Autoři ho zveřejnili na svých webových stránkách. Obracejí se na premiéra Bohuslava Sobotku a ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD). Požadují, aby se jako zástupci vlády jasně ohradili proti nenávistným a protiústavním projevům odpůrců migrace. Cílem platformy je také ukázat, že české společnosti nejsou nenávistné projevy lhostejné. Nově vzniklé seskupení dopis zveřejnilo po protiimigrantských demonstracích, které se v tomto týdnu odehrály v Praze.

Mezi podporovateli Stop nenávisti se objevila i veřejně známá jména. Přidala se dokumentaristka Helena Třeštíková, hudebník Moimir Papalescu, filozof Miroslav Petříček nebo historik Michal Pullman. Podepsali ji i signatáři Charty 77 Petr Uhl a Petr Vránek, bývalý ministr zahraničí Jan Kavan a také celá řada organizací a iniciativ.

Biskupové nabízejí státu pomoc s přijetím křesťanských migrantů

Katoličtí biskupové českých a moravských diecézí nabídli vládě pomoc s migranty, kteří jsou v ohrožení života. Spočívá ve výzvě farnostem, aby po dohodě s místními samosprávami přijaly mezi sebe rodiny křesťanských běženců. Do spolupráce by měly být také zapojeny místní charity. Vyplynulo to ze zasedání České biskupské konference (ČBK) na Velehradě. "Vychází to z obecného pocitu solidarity, který je vlastní každému člověku a na kterém je založeno i mezinárodní soužití. Všichni vidíme, že situace se jak v Maghrebu, tak na Předním východě, ale i na ukrajinsko-ruské hranici dramatizuje, množství lidí hledá vlastní útočiště a pomoc. Toto je naše povinnost," řekl novinářům kardinál Dominik Duka. Poukázal na to, že kvůli problémům s novodobými formami terorismu je potřeba, aby k tomuto jednání církev přistoupila ve spolupráci se státem a jeho bezpečnostními složkami. Kardinál by měl o této pomoci církve jednat s premiérem.

Církev má podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera navázané kontakty s lidmi, kteří pomoc potřebují. "Například nás navštívil arcibiskup, který žije v Kurdistánu s 50.000 křesťany, kteří byli vyhnáni Islámským státem a žijí tam pod stany. Jednáme o konkrétních možnostech," doplnil Graubner.

V Albánii byli zavražděni dva čeští turisté

Dva čeští turisté, podle místní policie sedmadvacetiletý muž a šestatřicetiletá žena, byli zavražděni v horách na severu Albánie. Mluvčí českého ministerstva zahraničí ČTK řekla, že turisté pocházeli ze západních Čech. Albánská média uvedla, že policie vypsala odměnu 30.000 eur (asi 814.000 Kč) za informace, které povedou k dopadení vrahů. "Případ se vyšetřuje jako trestný čin, muž a žena byli nejspíše zavražděni. Byli nalezeni v noci na dnešek ve svém autě na severu Albánie u města Škodra (Skadar), kam jezdí hodně turistů," řekla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Agentura Reuters s odvoláním na policii a očité svědky uvedla, že turisté byli zastřeleni v pátek na silnici v horské oblasti. Vrazi pak shodili auto do rokle, aby zločin vypadal jako nehoda. V autě se podle policejního mluvčího našla automatická zbraň a zásobník. Oběti byly okradeny. Podle albánské tiskové agentury NOA našla policie v autě otisky prstů, které zřejmě patří jednomu z útočníků. Tím mohl být podle albánských médií najatý místní průvodce nebo stopař a celá akce byla pravděpodobně předem připravená. Dvojice byla na cestě za skupinou českých turistů v kempu u odlehlé vsi Theth, než byla asi 50 kilometrů od cíle přepadena. Policie totožnost zavražděných zná, zjistila ji z dokladů.

Na sídlišti v Litvínově vybuchl plyn, 30 lidí opustilo domov

V panelovém domě na sídlišti Janov v Litvínově v noci na sobotu vybuchl plyn. Třicet lidí policie evakuovala, nikdo nebyl zraněn. Výbuch nastal v pátém patře. "V bytě, kde v době výbuchu nikdo nebyl, byly otevřené všechny hořáky," popsala policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Souvislost s počasím mluvčí vyloučila. Sídliště Janov patří v Litvínově mezi problémové lokality.

Vláda chce založit fond na podporu činnosti dobrovolných hasičů

Vláda se bude v červenci poprvé zabývat opatřeními na podporu činnosti dobrovolných hasičů. Vedle legislativních změn připravuje nový fond, z nějž budou financovány jejich investiční potřeby. Novinářům to řekli na sjezdu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v Pardubicích premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). Do fondu by mělo podle Chovance v příštím roce putovat 200 milionů korun od státu, kraje by měly přispět 150 a obce 50 miliony korun.

Vláda se chce zabývat také otázkou nemocenské, kterou dostávají dobrovolní hasiči, pokud onemocní nebo utrpí úraz v důsledku zásahu. "Rádi bychom se zamysleli nad tím, zda by se nedalo vrátit k systému, kdy hasiči dostávali 100 procent nemocenské," uvedl Sobotka. Plnou nemocenskou v současnosti dostávají jen profesionální hasiči. Dalším opatřením má být i zvýhodnění zaměstnavatelů dobrovolných hasičů, ať již daňovými úlevami nebo jinou formou podpory. U dobrovolných hasičů působí 350.000 lidí ve více než 7000 jednotkách včetně 50.248 dětí a mládeže ve věku do 18 let.

Stržená trolej na devět hodin zastavila desítky vlaků v Praze

Stržená trolej v pátek na zhruba devět hodin zastavila desítky vlaků v Praze mezi hlavním nádražím a Uhříněvsí, rychlíků i osobních spojů. Rychlík strhl trolej kolem 15:00, zcela se povedlo obnovit provoz až po půlnoci. ČTK to řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Výluka postihla desítky vlaků, každou hodinu tratí projíždějí podle drah čtyři páry osobních spojů a jeden pár rychlíků. Nehoda navíc zasáhla do velice vytíženého času před prodlouženým víkendem.

V části Čech a Ústeckém kraji byla vyhlášena smogová situace

Ve Středočeském a Ústeckém kraji byla vyhlášena smogová situace. Vpodvečer ji meteorologové vyhlásili i v Praze. Příčinou je vysoká koncentrace ozonu v ovzduší, která může ztížit dýchání u starších a nemocných lidí nebo u dětí. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ozonu zřejmě večer ubude, ale v neděli se bude podle meteorologů situace opakovat. Přízemní ozon je zdraví škodlivý. Způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu.

Průzkum: Po silnicích v Česku jezdí řidiči se špatným zrakem

Sedm procent z 900 řidičů, kteří se nedávno nechali testovat na tuzemských čerpacích stanicích, mělo špatný zrak. Nikdo z nich přitom neměl brýle nebo jinou optickou pomůcku. Podobný průzkum se v Česku při preventivní kampani Bezpečně za volantem uskutečnil podruhé. ČTK výsledky poskytlo mezinárodní sdružení optiků. "Je zajímavé, že z těchto osob nikdo neměl odpovídající optickou pomůcku. Někteří si svou vadu vůbec neuvědomovali a byli překvapeni výsledky screeningu. V každém případě tito řidiči by se v silničním provozu neměli vůbec vyskytovat," komentovala výsledky řidičů se zhoršeným zrakem prezidentka mezinárodního sdružení optiků Iva Urválková.

Česká socha připomíná v Kostnici osud mistra Jana Husa

Osud mistra Jana Husa připomíná ode dneška v jihoněmecké Kostnici pískovcová socha, kterou vytvořili studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích na Jičínsku. Šestitunovou skulpturu, která znázorňuje hořící kalich, odhalili patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Socha stojí v blízkosti luteránského kostela v místech, kudy v minulosti procházely kostnické městské hradby. Právě tudy podle tradice prošel před 600 lety Jan Hus městskou branou, když ho ozbrojenci vedli na popravu.

Sochu věnovali městu Kostnici Církev československá husitská a Královéhradecký kraj. Záštitu nad ní převzal český prezident Miloš Zeman. Po odhalení sochy se přes 100 lidí, z větší části Čechů, přesunulo k Husovu kameni. Tento bludný balvan se nachází v místě, kde byl podle tradice Hus upálen. Kromě Jana Husa připomíná i Jeronýma Pražského, který byl z rozhodnutí Kostnického koncilu popraven v roce 1416.

Karlovarský festival ocenil herce Richarda Gera

Ve Velkém sále hotelu Thermal byl zahájen 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Při zahajovacím ceremoniálu, který už podvacáté moderoval Marek Eben, převzal Richard Gere Křišťálový glóbus, jímž festival ocenil jeho mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Předal mu ho prezident festivalu Jiří Bartoška. Publikum připravilo americkému herci bouřlivé ovace vstoje.

"Je krásná, velice krásná," řekl Gere o ceně a dodal, že na festival přijel rád. Připomněl Václava Havla, s nímž byl v kontaktu, i když se spolu nikdy nesetkali, kterého si vážil kvůli jeho vztahu k dalajlamovi. Uvedl, že pochází z města mnohem menšího, než jsou Karlovy Vary, že na herectví se dal jako devatenáctiletý. Herec na jevišti poklekl na jedno koleno a poklonil se Bartoškovi. I tomu přítomní aplaudovali vstoje - to když Eben, Bartošku zotaveného po vážné chorobě, přivítal na obvyklém místě ve 12. řadě. Jeho přítomnost označil za luxusní dárek.

Zvaní hosté pak v zaplněném hledišti zhlédli novou znělku, kterou režisér Martin Krejčí natočil s loňským držitelem Křišťálového glóbu Melem Gibsonem. V publiku byli například ministr kultury Daniel Herman, bývalý prezident Václav Klaus s chotí Livíí, velvyslankyní na Slovensku, a herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová. Promítání filmu Time Out of Mind pak uvedli i herečka Jena Maloneová a režisér Oren Moverman. Gere v něm ztvárnil bezdomovce v současném New Yorku, jehož jedinou nadějí v bezvýchodné situaci je dávno odcizená dcera, k níž se snaží najít cestu.

Ceremoniál byl vzhledem k festivalovému jubileu poněkud odlišný. Marek Eben se na jeviště dostal stejně jako v Laterně magice přímo z plátna - z předtočeného filmu, jehož hlavním předmětem byl narozeninový dort. Účastníky večera pozval na téměř padesátiminutovou pouť festivalovými ročníky, kterou živě komentoval, zatímco na plátně ji připomněly sestřih dobových dokumentů i animované hrané sekvence.

Richard Gere na herectví nepomýšlí jako na kariéru

Americký herec Richard Gere se prý nikdy nedíval na svou práci jako na kariéru. "O každé své roli jsem musel přemýšlet," řekl na tiskové konferenci Gere, na jehož kontě je pět desítek snímků. Na setkání s novináři dorazil Gere v dobré náladě. Vtipkoval o tom, že ho nikdy nenapadlo, že v České republice může být vedro jak v tropech. Zelený čaj na svém stolku, oříšky a mísu s ovocem, kterou mu organizátoři přichystali, přivítal.

Dražba pyžama Mela Gibsona pomůže ženám s rakovinou prsu

Pyžamo, ve kterém natočil Mel Gibson letošní znělku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jde do dražby. Výtěžek z ní pomůže projektům, které připravuje Aliance žen s rakovinou prsu. Dražba se odehrává na internetu. Natáčení znělky na další ročník festivalu se stalo tradicí. V krátkých příbězích se objevují držitelé Křišťálového glóbu karlovarského festivalu. Hráli v nich Jiří Menzel, Věra Chytilová nebo Miloš Forman, ze zahraničních hostů pak John Malkovich, Jude Law a letos právě Mel Gibson. Ve znělce nachytá v pyžamu zloděje, kteří se pokoušejí ukrást sošku festivalové ceny, a vyřídí je foukačkou. Jak při slavnostním zahájení letošního ročníku řekl Marek Eben, pyžamo bylo Gibsonovi velké a při natáčení jej musel mít vzadu sepnuté.

Miroslav Donutil jako doktor z Beskyd se představil ve Varech

Miroslav Donutil se objeví v titulní roli seriálu Doktor Martin, který na karlovarském festivalu představila Česká televize. Do vysílání bude šestnáctidílný projekt zařazen v září. Další epizody se už natáčejí. Předlohou byl stejnojmenný britský seriál. "Byvší významná pražská doktorská kapacita, docent velkého kalibru, má problém při výkonu své práce, který nechci specifikovat. Na základě toho se dostane do malé beskydské vesničky, kam jezdíval jako chlapec za tetičkou na prázdniny. Tam začne dělat obvodního lékaře," řekl Donutil o své roli ČTK. Zde se musí vymanit ze stínu svého zesnulého předchůdce, ale také se vyrovnat s místními obyvateli, zvyky a životem na venkově se vším všudy.

"Vycházeli jsme co nejvíc z originálu, kterým je úspěšný britský televizní formát. Drželi jsme se pravidla neopravovat něco, co není rozbité. Má to úspěch po celé Evropě, takže jsme se to snažili maximálně přiblížit k originálu," řekl ČTK scénárista Štefan Titka. Originál má podle něj dnes už zhruba pět desítek dílů.

Poutníci na Velehradě zápolí s vedrem, chladí se nádvoří

Stín, voda a pokrývka na hlavě se staly nezbytnou výbavou poutníků, kteří zamířili na poutní místo Velehrad na Uherskohradišťsku. Kvůli panujícím vedrům se pořadatelé snaží ulevit lidem zkrápěním nádvoří velehradské baziliky vodou, k dispozici je poutníkům také dostatek tekutin. Každoročně na Velehrad během cyrilometodějských slavností zamíří desetitisíce lidí. Zatěžkávací zkouška čeká pořadatele také v neděli při národní mši, kdy by se mohla teplota podle předpovědi vyšplhat až na 36 stupňů.

Moravské poutní místo Velehrad hostí jednu z největších církevních událostí v zemi - Dny lidí dobré vůle. Připomíjají 1200 let od narození svatého Metoděje. Podle historiků přišel starší z bratří na svět v roce 813 nebo 815. K výročí narození Metoděje připravili umělečtí kováři kovanou plastiku.

Výstava na Velehradě představuje životní osudy lidí ze světa

Poutnící mířící na Velehrad se mohou ode dneška seznámit s osudy konkrétních lidí z celého světa, které zasáhla bída, živelní pohroma či válka. Jejich životní pouť jim představuje na netradiční výstavě Arcidiecézní charita v Olomouci (ACHO). Expozici pojala jako pohled z obývacího pokoje, odkud mohou lidé sledovat životní osudy lidí na Ukrajině, Haiti, v Nepálu, Iráku či v Sýrii. Právě v těchto zemích charita lidem pomáhá řadou projektů. "Naše realita je taková, že si sedneme do obýváku ke zprávám, díváme se na televizi a přijímáme tu informaci. Jsme přitom i nadále ve svém pohodlí, našem světě a za jeho hranicemi se přitom často odehrává něco zcela jiného. Zvolili jsme formu jakéhosi posezení, aby si lidé uvědomili, že za našimi hranicemi je něco, co zaslouží naši pozornost či pomoc," řekl dnes ČTK ředitel ACHO Václav Keprt.

V jednom z hlavních stanů stojících nedaleko nádvoří velehradské baziliky se mohou lidé prostřednictvím velkoformátových fotografií seznámit například s životním osudem ochrnuté Chris a jejích dvou dětí na Haiti, zavítat do třídy jedné z haitských škol či zhlédnout osudy znásilněných žen v Sýrii. Příběhem osmačtyřicetileté Siru Marihu mohou zavítat i na Ukrajinu a přiblížit si boje v Doněcku.

Startuje týden nejúspěšnějších filmů v přehlídce Best Film Fest

Volné seskupení čtyř pražských artových kin Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 9. do 15. července týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první poloviny roku 2015. Má název Best Film Fest a jeho specialitou je, že vstupenky do těchto kin získají zájemci za jednotnou atraktivní cenu 69 korun. ČTK to oznámila mluvčí akce Alice Aronová. Program Best Film Festu bude opět žánrově pestrý. Už proto, že dramaturgy přehlídky byli sami diváci.

Akce na týden zpřístupní barokní kostely na Broumovsku

Týden otevřených kostelů Broumovska, který se uskuteční od 11. do 17. července, zpřístupní lidem barokní církevní památky v regionu. Otevřou se například venkovské církevní památky z takzvané Broumovské skupiny kostelů, kostely přímo v Broumově či Ivanitská poustevna v Teplicích nad Metují. ČTK o tom informoval Jakub Děd ze sdružení Omnium, které akci spolupořádá.

Během akce bude možné nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor kostelů. Součástí bude například představení původní benediktinské hudby, přednáška o barokní architektuře či komentované prohlídky. V Kostele svaté Anny ve Vižnově bude otevřená výstava fotografií Jana Záliše nazvaná Broumovská skupina kostelů. Kostely na Broumovsku, které navrhli významní architekti Martin Allio, Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferovi, byly postaveny v letech 1690 až 1743. Tvoří mimořádný památkový soubor, který je považován díky své ucelenosti a rozsahu za architektonický skvost.

Valtice na týden ovládne Mezinárodní letní škola staré hudby

Do Valtic na Břeclavsku se sjíždí skoro 30 lektorů a více než 300 žáků na 27. ročník Mezinárodní letní školy staré hudby. Barokní hudba v historicky věrné interpretaci rozezní nově otevřené Národní centrum tance a divadla na valtickém zámku, řekla ČTK hlavní organizátorka Klotylda Marková. První koncert je na programu v neděli ve 20:00. Škola potrvá do 12. července a nabídne více než dvacítku akcí.

Klisny Převalského odletěly do Mongolska, převoz ovlivnilo vedro

Další čtyři klisny vzácného koně Převalského odletěly z Prahy do Mongolska. V předchozích letech do země jeho původu po vyhubení druhu odletělo 15 koní. Pražská zoo vede záchranný program těchto zvířat a vrací je do přírody. Převoz z armádního letiště v pražských Kbelích ovlivnila silná vedra. Pracovníci zoo koně ochlazovali a do letadla je přesunuli v hangáru ve stínu. Před Přepravu zajišťovalo několik desítek lidí ze zoo a armády, která na přesunu koní spolupracuje. Ředitel zoo Miroslav Bobek řekl, že dalším problémem jsou deště v západním Mongolsku, kam nakonec koně mají putovat autem po vyložení z letadla. "Byly tam silné přívalové deště, které způsobily zaplavení některých částí polopouště," řekl Bobek.

V letech 2011 až 2014 bylo z Česka odvezeno ve spolupráci s armádou 15 koní, podle Bobka z nich žije 14 a mají zatím osm hříbat. Naposledy odletěly do Mongolska tři klisny před rokem. Pražská zoo se v chovu těchto zvířat angažuje už déle, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před 40 lety.

Na Slánské hoře na Kladensku je nová horolezecká stezka

Po Slánské hoře na Kladensku vede nová horolezecká stezka, při jejímž zdolávání se lidé zajistí ocelovým lanem, které je podél ní nataženo. Je dlouhá zhruba 70 metrů. Město ji získalo za symbolickou částku od sponzora. Město chce novou stezkou nabídnout svým obyvatelům novou netradiční možnost sportovního vyžití a přilákat sportovně zaměřené turisty, což podle místostarosty Milana Grohmanna může mít přínos i pro využívání dalších sportovních zařízení.

Slánská hora je přírodní památkou. Někteří lidé zřízení cesty kritizovali, obávali se že to poškodí přírodu, konkrétně chráněné rostliny tařice skalní. Podle místostarosty byla trasa volena s ohledem na ochranu přírody a byla předem konzultována s úřady. Přístup na stezku je na vlastní nebezpečí.

Extrémní horko dalo zabrat vojákům i divákům v bitvě u Hradce

Na 400 vojáků v dobových uniformách se střetlo v bitevní ukázce ke 149. výročí bitvy u Hradce Králové. Letošní scéna nesla název Sasové u Hradce 1866 a vycházela ze skutečných historických událostí. Tropické teploty daly zabrat jak účastníkům bitvy, tak i divákům, řekl ČTK Radek Balcárek z Gardy města Hradec Králové, která akce organizuje. "Extrémní teploty se podepsaly na návštěvnosti kolem 2000 lidí, jindy bývá 4000 až 5000. I tak je to ale obrovský úspěch v takovém počasí. Vedro bylo zničující a spalující, mezi vojáky bylo několik případů úpalu, omdlení a dehydratace," uvedl Balcárek. Zdravotníci neustále zásobovali účastníky bitvy vodou, cisterna byla prázdná za necelého půl dne.

Sport

Česká tenistka Kristýna Plíšková vypadla ve Wimbledonu ve třetím kole, přesto však zaznamenala svůj nejlepší výsledek na grandslamu. Někdejší vítězka juniorky v All England Clubu prohrála s Monicou Niculescuovou z Rumunska 3:6 a 5:7.

Kajakář Vavřinec Hradilek navázal na předchozí triumf v Krakově druhým místem v Liptovském Mikuláši a upevnil si vedení ve Světovém poháru. Výbornou sezonu českých vodních slalomářů podtrhl Stanislav Ježek ziskem bronzu mezi kanoisty.

Olympijský vítěz David Svoboda skončil na mistrovství světa v moderním pětiboji osmý, Ondřej Polívka devatenáctý. V Berlíně zvítězil Ukrajinec Pavlo Tymoščenko před Rusem Alexandrem Lesunem, který získal medaili na šestém šampionátu za sebou. Svoboda dokázal, že po dlouhých zdravotních problémech může znovu bojovat o nejvyšší příčky.

První českou medaili na světové univerziádě v Koreji získala plavkyně Barbora Závadová. V polohovém závodu na 400 metrů skončila dvaadvacetiletá rodačka z Ostravy časem 4:40,03 na druhém místě, vítězná Američanka Sarah Henryová byla o více než sekundu rychlejší. Českou akademickou reprezentaci v Kwangdžu tvoří 151 sportovců, nejznámějším jménem v nominaci je judistický mistr světa a Evropy Lukáš Krpálek. Na minulé univerziádě předloni v Kazani získali Češi 16 medailí.

Časovku na úvod Tour de France vyhrál překvapivě Australan Rohan Dennis z týmu BMC, z kvarteta českých cyklistů skončil nejlépe jednadvacátý Leopold König. První etapa naopak vůbec nevyšla časovkářskému specialistovi Janu Bártovi, který po problémech a pádu nabral ztrátu minuty a 35 sekund. Klasifikován byl až na 148. místě.

Počasí - padaly teplotní rekordy

Bude většinou jasno. Odpoledne a večer na severozápadě Čech při zvětšené oblačnosti ojediněle silné bouřky. Nejvyšší teploty 33 až 37 °C, v 1000 m na horách kolem 28 °C.

Tropická vedra překonala v Olomouckém kraji teplotní rekordy na několika místech. Dosavadní nejvyšší teploty byly překonány v Bělotíně na Přerovsku, Javorníku a v Jeseníku. V Javorníku přitom teplota stoupla nad 34 stupňů a podle meteorologů tam bylo nejtepleji v kraji. Teplotní rekordy se očekávají také v neděli.

Ve středních Čechách už padly denní teplotní rekordy na stanicích Tuhaň na Mělnicku, Příbram, Kralupy nad Vltavou a Lány na Kladensku. Nejvyšší naměřená teplota byla v Dobřichovicích u Prahy, a to 35,9 stupně Celsia, což ale na překonání denního teplotního rekordu nestačilo.

Teplotní rekordy padly i na řadě míst v Ústeckém a Libereckém kraji. Největší vedro bylo stejně jako v pátek v Doksanech na Litoměřicku. Dnes tam meteorologové naměřili 36,5 stupně Celsia. V neděli mají teploty šplhat až k osmatřiceti stupňům Celsia.