Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Česko podepsalo s Německem dohodu o strategickém dialogu

Ministři zahraničí Česka a Německa Lubomír Zaorálek a Frank-Walter Steinmeier v Berlíně podepsali deklaraci o česko-německém strategickém dialogu. Obě země na jejím základě chtějí prohloubit spolupráci v devíti oblastech, jako je evropská a zahraniční politika, věda, výzkum a vzdělávání, energetika, doprava nebo boj proti drogám. Oba šéfové diplomacií věří, že nová forma spolupráce nezůstane jenom na papíře, ale promění se v konkrétní kroky. Deklarace navazuje na smlouvu o dobrém sousedství mezi Československem a Německem z roku 1992 a na česko-německou deklaraci podepsanou o pět let později. V rámci nového strategického dialogu chtějí Praha a Berlín intenzivně spolupracovat také v kultuře, v bezpečnosti a obranné politice, v zemědělství a ve zdravotnictví.

Ministerstvo i nadále vyzývá Čechy v Tunisku k obezřetnosti

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) i nadále vyzývá české turisty v Tunisku k maximální obezřetnosti. Měli by se vyhýbat místům s velkou koncentrací osob. Vyplývá to ze schůzky pracovní skupiny ministerstva, která se situací v Tunisku po nedávných teroristických útocích zabývala. Ministerstvo již v sobotu upozornilo, že nedoporučuje cestovat do odlehlých oblastí Tuniska především v oblastech poblíž hranic s Alžírskem a Libyí, kde existuje značné riziko únosů. Tamní bezpečnostní situace je podle MZV velmi nestabilní, vyskytují se v ní extremistické a teroristické skupiny. Úřad nedoporučuje cestovat ani do guvernorátů Kasserine a Le Kef s výjimkou jejich center a hlavních přístupových cest. "I zde je ovšem doporučeno vyhnout se všem cestám, které nejsou nezbytné," uvedl úřad.

Opoziční senátoři chtějí zásadní postoj vlády k podobným projevům agrese, které se objevily na demonstraci proti přijímání migrantů

Senátoři opozičních stran vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a jeho vládu k tomu, aby zaujali "zásadní postoj" k podobným projevům zloby, záště a nenávisti, jaké byly k vidění na středeční pražské demonstraci proti islámu a přijímání imigrantů v Česku. Přislíbili v tom svoji podporu. Uvedli to v otevřeném dopise, který poskytli ČTK. "Je naprosto nepřípustné, aby občanům České republiky bylo vyhrožováno smrtí v případě, že nebudou konat podle islamofobních nálad, jak se to stalo na uvedené demonstraci," uvádí se v dopise 12 senátorů. Podepsali jej mimo jiné předseda senátorského klubu Starostů Jan Horník, Jitka Seitlová (za SZ) nebo Petr Bratský (ODS). Senátoři podobně jako další politici poukazovali na to, že někteří účastníci demonstrace nesli makety šibenic pro ty, kteří by souhlasili s přijímáním imigrantů.

Česko mělo druhé podezření na virus MERS, testy ho vyvrátily

V České republice se objevil druhý případ podezření na nákazu koronavirem MERS. Třiatřicetiletý Čech, který se před několika dny vrátil z Jižní Koreje, si při cestě autobusem do Polska stěžoval na celkovou slabost a vysoké horečky. Testy ale po několika hodinách nákazu MERS vyvrátily, muž zůstává v nemocnici Na Bulovce už v normálním režimu. Z karantény bylo propuštěno i 49 lidí, kteří s ním cestovali autobusem.

Lidé letos podali 2,13 milionu daňových přiznání, více než loni

Generální finanční ředitelství (GFŘ) eviduje k 1. červenci zhruba 2,13 milionu odevzdaných daňových přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Počet se může ještě během července zvýšit. Loni lidé odevzdali 2,03 milionu daňových přiznání. GFŘ také zatím registruje 420.000 podaných přiznání k dani z příjmů právnických osob, zatímco před rokem jich bylo 370.000. ČTK to sdělila mluvčí ředitelství Petra Petlachová.

Prodej nových aut v pololetí stoupl o pětinu na 113.261 vozů

Prodej nových osobních aut v Česku v prvním pololetí vzrostl o pětinu na 113.261 aut. První Škoda získala podíl 32 procent, následuje VW a Hyundai. Auta kupovaly hlavně firmy s podílem téměř 75 procent. Uvedli to zástupci Svazu dovozců automobilů.

Většina pacientů s Alzheimerem nedostává odbornou lůžkovou péči

Čtvrtina ze 150.000 pacientů s Alzheimerovou demencí potřebuje péči v odborném lůžkovém zařízení. Lůžek v nich ale je v Česku méně než 2000. Většina péče tak je na bedrech rodin, řekl ČTK zakladatel a statutární zástupce sítě Alzheimercenter Aleš Kulich. Nemoc zasahuje nejvíc lidi mezi 60 až 85 lety věku, jde vlastně o zrychlené stárnutí mozku. Problém se bude se stárnutím populace vyhrocovat. V roce 2050 by počet nemocných v ČR mohl dosáhnout 225.000. "Požadavek na tuto péči víceméně pokryt není, poptávka je dramaticky vyšší než počet dostupných lůžek. Je to obrovská zátěž, ničí to rodiny, a velké je trápení i pro samotné klienty, kteří odbornou péči nedostanou," řekl Kulich. Síť Alzheimercenter volná místa dlouhodobě nemá. Jakmile se nějaké lůžko uvolní, je ihned obsazeno. Pacienti sice mohou být v nemocnici či LDN, pobyt tam je ale časově omezen, takže to není pro pacienta ani rodinu řešení. Podobné je to na gerontopsychiatrii, kterých je navíc v Česku nedostatek. Většina pacientů tak zůstává doma bez odborné péče za velmi nešťastných sociálních okolností, uvedl Kulich.

V Karlových Varech začíná 50. ročník filmového festivalu

V Karlových Varech začíná 50. ročník mezinárodního filmového festivalu. Uvede přes 220 snímků z více než šesti desítek zemí a hned při zahajovacím ceremoniálu ocení amerického herce Richarda Gera Křišťálovým glóbem za mimořádný přínos světové kinematografii.

V Plzni začal hudební festival Rock for People Europe

V plzeňském DEPO2015 koncerty prvních kapel začal třídenní hudební festival Rock for People Europe. Do neděle vystoupí na sedmi scénách téměř 80 domácích i zahraničních kapel a dýdžejů ze všech koutů Evropy. Pořadatelé slibují 54 hodin programu nejen hudebního, ale i výstavy, tvůrčí dílny či kinokavárny.

Památkáři opravili a zpřístupnili zahradu brněnské vily Stiassni

Památkáři v Brně zpřístupnili veřejnosti zrekonstruovanou více než tříhektarovou zahradu prvorepublikové vily Stiassni, která patří k nejvýznačnějším stavbám ve městě a za komunismu byla využívána i jako vládní vila. Náklady na její obnovu byly zhruba 22 milionů korun. Úpravou rozsáhlé zahrady skončila rekonstrukce celého tohoto areálu. Oprava samotného objektu přišla na bezmála 200 milionů korun, řekl ČTK Petr Svoboda z památkového ústavu.

Kutnohorská iluminace bude v GASK k vidění od soboty

Kutnohorská iluminace bude v Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře k vidění od soboty do pondělí. Jde o vzácné vyobrazení s motivem těžby a zpracování stříbra v Kutné Hoře. ČTK o tom informovala mluvčí středočeského hejtmanství Nicole Mertinová. Galerie předmět vystavuje každý rok jen na několik dní, obvykle u příležitosti různých výročí. Letos je to 600. výročí upálení mistra Jana Husa, loni to bylo pouze na jeden den, 28. října.

Hlučínské pivní slavnosti nabídnou 60 druhů piv včetně speciálů

Přibližně 60 druhů piv z celkem 27 pivovarů nabídnou letošní Hlučínské pivní slavnosti, které se o nadcházejícím víkendu budou konat na břehu tamního jezera. Na pátém ročníku přehlídky tuzemských minipivovarů se poprvé budou prezentovat také zástupci z Čech, a návštěvníci tak budou moci ochutnat piva, která se na pivním festivalu dosud netočila. Připraveny už tradičně budou i pivní speciály. Součástí pivních slavností, které patří k největším v Moravskoslezském kraji, je i doprovodný hudební program. Letos vystoupí Rock and Roll Band Marcela Woodmana a kapela Legendy se vrací.

V Krkonoších roztál poslední sníh v lokalitě Mapa republiky

V Krkonoších roztál poslední sníh, který zůstával v lokalitě nazývané Mapa republiky na úbočí Studniční hory. Ještě před několika dny tam byl vidět malý zbytek sněhového pole, nyní již žádný sníh není patrný. ČTK to řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Sněhové pole Mapa republiky svým tvarem během tání připomíná obrys bývalého Československa a je tradičně místem, kde na české straně Krkonoš leží sníh nejdéle.

Sport

S historicky nejvyšší českou účastí ve startovním poli začne v sobotu v Utrechtu 102. ročník slavného cyklistického závodu Tour de France. Důvěru od svých stájí si vysloužili Leopold König (Sky), Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo), Zdeněk Štybar (Etixx-Quick-Step) a Jan Bárta (Bora-Argon 18).

Počasí v sobotu

Jasno, na západě se mohou objevit bouřky. Teploty 31 až 35 stupňů Celsia.