Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Opatření vůči terorismu a nelegální migraci nepolevují

Bezpečnostní opatření přijatá po pátečních teroristických útocích ve světě zůstávají zatím v platnosti. Polevily jen u poboček americké firmy Air Products, která se stala terčem útoku ve Francii. Podle ministra vnitra Milana Chovance už tam nejsou potřeba. Nemění se ani bezpečnostní opatření v souvislosti s migrační krizí. Na druhý stupeň by se zvýšila při zdvojnásobení záchytu nelegálních migrantů. Nasazení armády by znamenal až třetí stupeň. Po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS) to uvedli členové vlády. Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po asi dvouhodinovém jednání, kterého se účastnili také zástupci policie a tajných služeb, uvedl, že vláda v tuto chvíli nemá indicie o konkrétním teroristickém nebezpečí, které by hrozilo na území České republiky nebo Čechům v zahraničí.

Vedle možného teroristického ohrožení se řešila také migrace. Největší část běženců podle Sobotky do Česka přichází ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a Pákistánu. V současné době české úřady odhalí v průměru 15 nelegálních migrantů denně. Chovanec je přesvědčen o tom, že pokud se zhorší situace v Řecku, počty uprchlíků se pravděpodobně zvýší o 100 procentní. V takovém případě by se spustil druhý stupeň kontroly a policejní síly by se přesunuly na hlavní migrační trasy. Chovanec také poznamenal, že Česko pošle 50 stanů Maďarsku, které čelí velkému návalu migrantů.

Ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku vznikne uprchlický tábor

V areálu ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku vznikne uprchlický tábor. Starostka obce Dana Nováková ČTK řekla, že jí to potvrdilo ministerstvo vnitra, které ji podle domluvy mělo informovat hned, jakmile se o vzniku tábora rozhodne. Kdy by měl tábor začít fungovat, zatím starostka neví, záleží i na rychlosti převodu objektu z ministerstva spravedlnosti na ministerstvo vnitra. "Každopádně by to zařízení nemělo být pobytové, ale detenční (uzavřené). Z toho už takové obavy nejsou," řekla ČTK starostka slezské obce s více než 800 obyvateli. Někteří lidé v obci byli chystaným záchytným zařízením pro nelegální migranty znepokojeni.

Areál ve Vyšních Lhotách má rozlohu 75.000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval už dříve. Otevřen byl v polovině 90. let, měl kapacitu 580 lůžek. Jeho součástí jsou ubytovací a administrativní objekty i skladovací prostory.

O víkendu bylo v ČR zadrženo 69 nelegálních migrantů

Cizinecká policie od pátku do neděle v Česku zachytila 69 nelegálních migrantů. Nejčastěji šlo o občany Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Za posledních 12 dní od zesílení kontrol bylo odhaleno 173 těchto cizinců. ČTK to řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Většinu nelegálních migrantů policisté podle Rendlové odhalili při vlakových kontrolách v Břeclavi, Ústí nad Labem nebo Praze. Část zachycených lidí byla také v autobusových linkách, které směřovaly z Vídně do Berlína. Cizinecká policie za prvních pět měsíců letošního roku v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziroční nárůst o 712.

Zeman: Přijímání běženců ulehčuje vstup Islámského státu do Evropy

Přijímáním migrantů se velmi usnadňuje expanze Islámského státu do Evropy, řekl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz. O nutnosti vojenského zákroku proti Islámskému státu, který prezident dlouhodobě prosazuje, je podle něj třeba přesvědčit všechny stálé členy Rady bezpečnosti OSN. Podpořil facebookovou Iniciativu Islám v České republice nechceme. Islámský stát (IS) je podle Zemana organizací s mnoho filiálkami, které už víceméně ovládly Libyi, do jisté míry Jemen, Somálsko, Nigérii, Niger, Mali, Sýrii, Irák a Afghánistán. Teroristickými útoky, jako byly ty páteční v Tunisku a Kuvajtu, filiálky IS připravují ovládnutí dalších zemí, dodal český prezident. V pátek Zeman uvedl, že proti IS se musí bojovat ničením jeho základen. "Bohužel ale díky zbabělosti, hlouposti řady civilizovaných států, které nejsou ochotny vytvořit ony mezinárodní síly, zemře ještě několik stovek, ne-li několik tisíc nevinných lidí," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Návrh na společný postup proti IS se Zeman chystá přednést ve svém zářijovém projevu na Valném shromáždění OSN, souhlas už podle prezidenta vyjádřil ruský prezident Vladimir Putin. Nynější postoj Západu k IS přirovnal k tomu, jak se stavěl vůči Hitlerovi před druhou světovou válkou.

Muslimové kritizují Zemana za jeho výroky o islámu

Organizace islámské spolupráce (OIS) kritizuje českého prezidenta Miloše Zemana za jeho výroky na adresu islámu. Ukazují prý na nedostatek znalostí a špatné pochopení tohoto náboženství. Organizace sdružující 56 zemí s muslimským obyvatelstvem to uvedla ve své květnové zprávě o islamofobii ve světě. Upozornila také na údajnou islamofobii v České republice, která podle ní může souviset právě s názory Zemana. Islám podle zprávy vnímá jako nebezpečný větší procento Čechů než třeba Francouzů nebo Nizozemců, kteří mají přitom větší zkušenost života s muslimskou menšinou, stojí také ve zprávě, na kterou upozornil Josef Zbořil na svém blogu.

Přes masakr Češi hromadně zájezdy do Tuniska neodhlašují

Hlavní cestovní kanceláře, které vozí klienty do Tuniska, hlásí zájem o změnu destinace či o storno pouze v sedmi až deseti procentech případů. ČTK to řekl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež s tím, že český národ je "národem fatalistů." Atentátník v tuniském letovisku Súse v pátek při teroristickém útoku zabil 38 lidí a 39 dalších zranil. Policie ho poté zastřelila. Většina z 3000 Čechů na dovolené v této severoafrické zemi se rozhodla přesto zůstat, o dřívější návrat prý stojí jen zhruba tři desítky lidí. Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) v neděli vyzvalo české turisty, kteří v Tunisku pobývají nebo se tam chystají odjet, k maximální obezřetnosti.

Češi mají velkou tendenci riskovat a přehlížet nebezpečí. Nebo si naopak myslí, že tam, kde se útok stal, tak se opakovat již nebude, a místo považují za bezpečné. ČTK to sdělili oslovení odborníci, kteří tak reagovali na dotaz ohledně chování českých turistů, jež zůstali na dovolené v Tunisku i po pátečním teroristickém útoku v letovisku v Súse. "Češi si potrpí na hezkou dovolenou. Navíc mohou předpokládat, že když se v určitém místě něco stalo, tak to místo bude po určitou dobu bezpečnější než jiná. Čili je to na jedné straně snaha: už jsem to zaplatil, nebudu si kazit dovolenou, na druhé straně: toto místo je dneska bezpečné," řekla k uvažování českých turistů socioložka Jiřina Šiklová.

Ministr Mládek řekl, že je shoda na prolomení limitů těžby na dole Bílina

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dnes v Ústí nad Labem řekl, že je shoda na prolomení limitů těžby na dole Bílina. Zásoby z Bíliny zajistí podle ministra uhlí pro české teplárny. Navíc mohou těžaři pokračovat v těžbě v lomu ČSA i v rámci současných limitů, a to metodou ražení chodeb, tzv. chodbicování, či stěnování. Vláda v září rozhodne, k jaké ze čtyř variant ohledně těžby uhlí na severu Čech se přikloní. Vedle zachování limitů a jejich prolomení jen na dole Bílina je ve hře ještě pokračování těžby za limity ČSA, které by přineslo bourání Horního Jiřetína nebo jeho části. "Mám z toho pocit, že se spíše uvažuje o prolomení (limitů) na Bílině a zachování na dole ČSA," řekl ČTK po vyjádření Mládka na zastupitelstvu starosta Horního Jiřetína a krajský zastupitel Vladimír Buřt (SZ). Zatímco dříve se Mládek přikláněl k variantě demolice asi 170 domů v obci, dnes se přímo nevyjádřil.

V Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Podle zprávy poradenské firmy PricewaterhouseCoopers, kterou citoval ministr, přímo v ČSA pracuje 1941 lidí, pak jsou ještě dodavatelské firmy závislé na těžbě. "Podle tohoto odhadu by něco mezi 3400 až 4800 lidí přišlo o práci při uzavření dolu ČSA. Na Bílině by to bylo někde mezi 5250 a 7500," řekl Mládek. Životnost dolu ČSA by se podle něj mohla prodloužit metodou chodbicování či stěnování až do roku 2025. Ministr dnes krajským zastupitelům řekl, že z dostupných materiálů vyplývá, že je více zásob uhlí i v rámci současných limitů. Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách zaručující městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991.

TI: ČR by měla zavést regulaci lobbingu, omezí to korupci

Česko by podle protikorupční organizace Transparency International (TI) mělo zavést regulaci lobbingu po vzoru Evropské komise. Omezilo by to korupci a zpřehlednilo proces přijímání zákonů. Přípravou právní regulace lobbingu se rozhodla zabývat Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí, řekl novinářům programový ředitel české pobočky TI Radim Bureš. Vláda a parlament by podle něj měly mimo jiné zavést registr lobbistů a povinnost hlásit kontakty s nimi jak pro politiky, tak pro úředníky. Podobný systém podle Bureše filtruje problematické lobbistické schůzky. Zavedena by měla být podle Bureše rovněž povinnost přijmout zavedení evidence takzvané legislativní stopy, která by umožnila dohledat, kdo se na přípravě kterého zákona podílel.

Dosavadní právní úpravy či seberegulace týkající se lobbingu řadí Česko podle studie TI o lobbingu k průměru ve srovnání s dalšími 19 evropskými státy. Výsledek pozitivně ovlivňuje funkční zákon o svobodném přístupu k informacím nebo systém hodnocení dopadů předkládaných norem, uvedl politolog Petr Vymětal z Vysoké školy ekonomické. K negativům podle něj patří kromě chybějící právní regulace lobbingu například nízká transparentnost poradních skupin, které se podílejí na přípravě rozhodnutí a návrhů zákonů.

NKÚ: Stát neefektivně vynaložil 230 mil. na své zefektivnění

Stát v letech 2007 až 2014 neefektivně utratil skoro 230 milionů korun na to, aby byla veřejná správa efektivnější. Místo toho ale spíš opakovaně vytvářel metodiky, které neměly skutečný dopad, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v tiskové zprávě. Kvůli výsledkům kontroly už podal trestní oznámení. Efektivnější veřejnou správu měla zabezpečit strategie Smart Administration, NKÚ zkontroloval osm konkrétních projektů za 226,6 milionu z evropského operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Z těchto peněz měly vzniknout například projektové kanceláře či informační systém spravující informace o projektech Smart Administration. "Místo toho jejich prostřednictvím jen opakovaně vznikaly metodiky projektového a strategického řízení, které ale neměly reálný dopad na zefektivnění veřejné správy," uvedli kontroloři z NKÚ.

Petr Kramný: S obžalobou nesouhlasím, rodinu jsme miloval

Před Krajským soudem v Ostravě už několik hodin vypovídá Petr Kramný obžalovaný z vraždy manželky a dcery, které zemřely koncem předloňského července v hotelu v egyptském letovisku Hurgada. Kramný popřel, že by měl jakýkoli podíl na jejich úmrtí. Rodinu podle svých slov miloval. Státní zástupce Vít Legerský při čtení obžaloby řekl, že Kramný plánoval rozšířenou sebevraždu a chtěl usmrtit sebe i svou rodinu. Nakonec však pro svůj čin nenašel dostatek odvahy. Kramný tvrdí, že v osudný den bylo celé rodině špatně, zvraceli a měli průjem. Zůstali proto všichni v hotelovém pokoji, kde polehávali. Kramný nejprve po poledni a pak večer šel doplnit vodu, která jim došla. Lékaře ale nenavštívili. Na dotaz soudkyně, proč nevyhledali lékařskou pomoc, tvrdil, že by tak učinili následující den, kdyby nezabraly léky.

Právní zástupkyně rodiny Klára Long Slámová uvedla, že státní zástupce a policie za celou dobu vyšetřování shromáždili velké množství svědků, listinných důkazů i znaleckých posudků. "V neposlední řadě je velmi zásadním důkazem samotná výpověď obžalovaného, který se de facto sám usvědčuje v některých pasážích," míní Slámová. Podle ní jsou důkazy jednoznačné. Státní zástupce při čtení obžaloby uvedl, že Kramný pociťoval odcizování manželky. Navíc měl podezření na její mimomanželský poměr. Žena podle obžaloby své chování nezměnila ani na dovolené v Egyptě, kterou si prosadila přes nevoli manžela. Měl strach z debaklu a manželku i dceru tak nakonec usmrtil přesně nezjištěným elektrickým zařízením. Kramný před soudem několikrát zopakoval, že nemá žádné zkušenosti s elektřinou.

O víkendu zemřelo na českých silnicích 12 lidí

Na českých silnicích zemřelo od pátku 12 lidí. První prázdninový víkend byl tak tragičtější než loni, kdy si dopravní nehody vyžádaly sedm obětí. Vyplývá to z aktuálních policejních statistik a informací ČTK. Poslední smrtelná nehoda se stala v neděli v Lišově na Českobudějovicku. Mladík na skútru tam vjel do protisměru a srazil se s autem. Nejtragičtějším dnem víkendu byl už pátek, kdy při nehodách zemřelo sedm lidí. Například při srážce dodávky s protijedoucí cisternou u Rynoltic na Liberecku zamřeli dva lidé.

AAA Auto přestěhuje své sídlo z Nizozemska do ČR

Skupina autobazarů AAA Auto přesune po necelých 12 letech své sídlo z Nizozemska do České republiky. Přesun uskuteční formou mezinárodní fúze několika společností. Oznámila to v tiskové zprávě. Skupina AAA Auto působí na trhu 23 let. Provozuje síť 36 poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Loni prodala 63.600 aut a za dobu své existence obsloužila přes 1,6 milionu zákazníků. Skupinu koncem roku 2014 převzal britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Otrav včelstev loni přibylo, na vině jsou postřiky řepky

Chemickými postřiky a pesticidy bylo loni postiženo 800 včelstev, zatímco v roce 2013 šlo pouze o 450 včelstev, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Případů může být ve skutečnosti daleko více, včelaři se často se zemědělci dohodnou na vyrovnání a nic nenahlásí, uvedl bývalý dlouholetý tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Podle veterinární zprávy z oblasti ochrany zvířat za loňský rok jsou na vině nejčastěji postřiky řepkových polí. Podle veterinární zprávy za loňský rok byly nejvíce postižené včely létavky, tedy ty, které opouštějí úl, aby sbíraly pyl a nektar na výživu ostatních včel.

CVVM: Z návykových látek Češi tolerují alkohol, léky a tabák

Z návykových látek pokládají Češi za morálně přijatelnou občasnou konzumaci alkoholu, léků proti bolesti nebo na spaní a tabáku. Třetina lidí se pak domnívá, že pravidelné užívání je přijatelné u tabáku. Mnohem méně tolerantní jsou v případě konopných drog a naprostá většina Čechů odmítá konzumaci extáze, pervitinu nebo heroinu. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Občasná konzumace alkoholu je morálně přijatelná podle 87 procent Čechů, v případě léků je to 85 procent a u tabáku 74 procent. Postoj ke konopným drogám jako marihuana nebo hašiš je nejvíce rozdělený. Polovina Čechů považuje za morálně přijatelné je alespoň vyzkoušet, čtvrtina lidí dokonce toleruje jejich občasnou konzumaci. Naopak 47 procent lidí pokládá jakoukoliv konzumaci konopných drog za zcela nepřijatelnou. Jakékoliv užívání drog typu extáze, heroin nebo pervitin odmítá 85 procent Čechů. Vyzkoušení těchto látek považuje za morálně přijatelné 11 procent lidí a tři procenta dotázaných by tolerovala jejich občasnou konzumaci.

Garantem čínské medicíny v Boleslavi bude oblast S'-čchuan

Garantem kliniky čínské medicíny, která by měla od příštího roku fungovat v mladoboleslavské nemocnici, bude oblast S'-čchuan. V zařízení budou ordinovat přímo lékaři z Číny, řekl ČTK hejtman Miloš Petera (ČSSD). Klinika má vzniknout v léčebně dlouhodobě nemocných, která je umístěna mimo areál Klaudiánovy nemocnice. Čínská strana podle Petery při nedávné návštěvě Mladé Boleslavi potvrdila, že jsou tyto prostory vyhovující a nebude je třeba nijak zásadně upravovat. Hejtman je přesvědčen o tom, že je o čínskou medicínu mezi lidmi velký zájem. Centrum tradiční čínské medicíny v Boleslavi by mělo být zaměřeno například na odstraňování bolestí bez chemických léků nebo rehabilitaci.

Studie: nové léky na cukrovku odvrátí komplikace, ušetří i systém

Přes 860.000 Češek a Čechů se léčí s cukrovkou 2. typu, která je spojena s nezdravým životním stylem. Dalších asi 250.000 o své nemoci zatím neví, cukrovka totiž nebolí. O to zákeřnější je později, kdy se objeví závažné komplikace, jako poškození srdce a cév, zraku, ledvin či nervů, řekl novinářům předseda Diabetické asociace profesor Milan Kvapil. Nadějí pro nemocné jsou podle něj nové léky, které komplikace odvrátí, ušetří i zdravotní pojišťovny. Celkové náklady na léčbu diabetu v ČR tvoří podle Tomáše Doležala z Institutu pro zdravotní ekonomiku přinejmenším deset procent nákladů na zdravotní péči. "Většina peněz jde na léčbu komplikací diabetu. Zvyšuje se počet pacientů a kardiovaskulárními komplikacemi, které mají na svědomí přibližně 70 procent úmrtí diabetiků," uvedl.

Přínos nové léčby potvrdila tzv. farmakoekonomická studie. Sledovala 324 pacientů s diabetem druhého typu. V době nasazení moderní léčby byli v průměru devět let od diagnózy a měli vysoké hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Ten určuje, jak dobře či špatně pacient cukrovku zvládá. Při léčbě jim výrazně klesl glykovaný hemoglobin, tlak, cholesterol a snížila se jejich nadváha. "Ačkoli je léčba na začátku trochu dražší, dlouhodobě spoří náklady tím, že klesnou výdaje na léčbu komplikací," zdůraznil profesor. "V přepočtu na 1000 léčených pacientů by v průběhu 20 let stát ušetřil ze zdravotního pojištění kolem pěti milionů korun přímých nákladů na kardiovaskulární komplikace, až 25 milionů na renální komplikace a až 14 milionů korun na diabetickou nohu," shrnul Kvapil.

V Motole by mělo nastoupit léčbu pět ukrajinských dětí

V pražské Fakultní nemocnici Motol by v srpnu či počátkem září mělo nastoupit léčbu pět ukrajinských dětí. Výběr vhodných pacientů už byl proveden, počty se ale ještě mohou změnit, řekl ČTK náměstek ředitele Martin Holcát, který se na přípravách léčení dětských pacientů v rámci programu Medevac podílí. Nemocnice by měla přijmout k léčbě také asi 15 syrských dětí, konkrétní pacienti zatím vybráni nebyli, dodal. "My chceme jednoznačně, aby náš zásah měl smysl. Především půjde o kardiologické a kardiochirurgické pacienty, nemůžeme přijmout pacienty s neléčitelnými nemocemi," shrnul Holcát. Čeští lékaři by měli odletět za dětmi do Jordánska koncem srpna, aby vyhodnotili jejich stav a bezpečně je pak mohli dopravit do ČR. Syrské děti by měly přijet do Česka s rodinami, celkem by mělo jít asi o 70 lidí. V Česku dostanou nabídku azylu.

První tipy na dětské pacienty ze Sýrie, které české straně zaslal Úřad vysokého komisaře OSN, motolská nemocnice odmítla. Ředitel to vysvětlil tím, že děti trpěly nevyléčitelnými nemocemi, jejich léčba by tedy musela být trvalá a výsledky by byly nejisté. Nemocnice podle ředitele upřednostňuje ty zahraniční pacienty, kteří se mohou uzdravit.

Čechům v Řecku prázdné bankomaty nevadí, tvrdí cestovní kanceláře

Češi na dovolené v Řecku podle cestovních kanceláří situaci, kdy jsou zavřené banky a stojí se fronty na vybrání peněz z bankomatu, prakticky neřeší. V jihoevropské zemi by měl navíc fungovat pro mezinárodní karty výběr z bankomatu bez omezení. ČTK to řekli zástupci Asociace cestovních kanceláří i jednotlivé kanceláře. Podle nich byli Češi řádně připraveni a přivezli si hotovost nebo jsou na pobytech s plnou penzí. Řecké banky zůstanou zavřené až do 6. července, denní limit pro výběr hotovosti z bankomatů byl stanoven na 60 eur (1600 Kč).

Na jižní Moravě se zvýšil průměrný věk matek na téměř 31 let

Průměrný věk matek v Jihomoravském kraji se v loňském roce přiblížil hranici 31 let. Průměrný věk otců překročil 34 let. ČTK to řekl Karel Adam z brněnské pobočky Českého statistického úřadu. Podle Adama se za posledních 15 let průměrný věk rodičů v kraji zvýšil téměř o čtyři roky, v posledních pěti letech však není zvyšování tak výrazné. V roce 2014 se v Jihomoravském kraji živě narodilo 12.802 dětí, z toho 5305 mimo manželství.

Nová asociace Dítě a rodina chce prosazovat rodinnou péči o děti

Sedm neziskových organizací působících v oblasti péče o ohrožené děti založilo asociaci Dítě a rodina. Spojily síly, aby mohly účinněji prosazovat rodinnou péči o děti. V první řadě by měla být posílena podpora biologické rodiny. Pokud z ní musejí být děti odebrány, tak by se měly dostávat do náhradní rodinné péče, nikoliv do ústavů. Na tiskové konferenci to řekla předsedkyně asociace Věduna Bubleová. "Česká republika sice nastartovala systémové změny, ale domníváme se, že je to velmi pomalé, zdlouhavé a neefektivní," uvedla předsedkyně. Podle asociace by se měla problematika ohrožených dětí dostat plně do pravomoci ministerstva práce, zatímco nyní mají její část v kompetenci i ministerstva školství a zdravotnictví. David Svoboda z občanského sdružení Amalthea, které je zakládajícím členem asociace, zdůraznil význam vazby zejména malých dětí na jednu pečující osobu.

Karlovarský festival vyprodal desetinu vstupenek za pár minut

Jen během pár minut po spuštění rezervací byla vyprodána desetina vstupenek na letošní 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Za osm minut si zájemci rozebrali zhruba 8000 lístků. Fyzický prodej pak začne ve čtvrtek, den před zahájením festivalu. Centrum festivalu, hotel Thermal, se už naplno na festival připravuje. Hlavními hvězdami letošního 50. ročníku festivalu budou herci Richard Gere a Harvey Keitel. Gere převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu za přínos české kinematografii převezme Iva Janžurová. Festival potrvá do 11. července.

Stovky dětí si budou v Plzni hrát na městský život

Stovky dětí ve věku od osmi do 15 let si budou denně hrát v plzeňské městské sportovní hale Lokomotiva na reálný městský život. Dnes začíná projekt Mini-Plzeň, první město dětí v Česku. Koncepce vznikla v Německu. Ve sportovní hale děti na tři týdny symbolicky převezmou vládu nad městem, kde budou mít vlastní městský úřad, univerzitu, úřad práce, banku, řemeslné dílny, restaurace či kino. Z dětí se stanou občané se všemi právy a povinnostmi, řekla ČTK mluvčí projektu Lucie Sichingerová. Denně projektem projde na 500 dětí. Mini-Plzeň je součástí plzeňského projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

Výstava Cestami odboje představí vývoj československých legií

Fotografie z bitvy u Zborova i vývoj československých legií za první světové války mohou návštěvníci vidět na výstavě s názvem Cestami odboje k 30. červnu 1918, která se koná při příležitosti Dne ozbrojených sil ČR. Dnes ji na Vítězném náměstí v Praze zahájil náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář. Jedenáct panelů bude pro návštěvníky k dispozici až do konce léta. Autor výstavy Karel Straka představuje důležité mezníky legií i představitele odboje za první světové války. Popisuje tak rotu Nazdar z Francie, Českou družinu z Ruska, ale také dobrovolnické oddíly, které bojovaly v Srbsku. Datum 30. června 1918 v názvu výstavy odkazuje ke dni, kdy Francie potvrdila jako první právo Čechoslováků na samostatnost a vlastní stát. Tento den je také od roku 2002 stanoven Dnem ozbrojených sil České republiky.

Na folklorním festivalu v Rožnově vystoupí tisícovka účinkujících

Tisícovka domácích i zahraničních účinkujících vystoupí na letošním mezinárodním folklorním festivalu Rožnovské slavnosti. ČTK to sdělila Pavlína Polášková, mluvčí rožnovského Valašského muzea v přírodě, ve kterém se festival uskuteční. Čtyřdenní akcí vyvrcholí letošní oslavy 90 let existence muzea. Festival se koná od pátku do neděle. Součástí festivalu bude i soutěž v sólovém mužském valašském tanci odzemku a obuškovém. Výročí muzea připomenou vzpomínkové programy, projekce historického filmu Valašský rok 1925, nebudou chybět pořady o významných osobnostech valašského folklóru. Připravena je také ukázka tradičního odívání na Valašsku od roku 1880 do současnosti.

V Telči se otevře první část zrekonstruovaného Panského dvora

Historickou expozici ze života na panství, lezeckou stěnu a vnitřní lanové centrum či hernu pro děti nabídne první obnovená část bývalého panského dvora v Telči na Jihlavsku. Pro návštěvníky se jižní část rozsáhlého komplexu otevře v sobotu 11. července. Novinářům to řekla marketingová manažerka Panského dvora Ilona Koláčková. Historická expozice návštěvníkům přiblíží život na telčském panství v období, kdy patřilo Podstatzkým - Lichtensteinům. "Lidé uvidí například dobové zemědělské stroje, užitkové i reprezentativní koňské povozy, získají představu o fungování rybníkářství nebo lesnictví," uvedla Koláčková. Na přípravě výstavy se podílelo Národní zemědělské muzeum.

Zemřel slovenský herec Chudík, primář Sova z populárního seriálu

Ve věku 91 let zemřel známý slovenský herec Ladislav Chudík. ČTK to řekla mluvčí Slovenského národního divadla (SND) Izabela Pažitková. Chudík se proslavil kromě jiného postavou primáře Sovy v televizním seriálu Nemocnice na kraji města. V roce 2010 dostal eského lva za herecký výkon ve vedlejší roli ve snímku režiséra Jana Hřebejka Kawasakiho růže. Loni v květnu, kdy herec slavil devadesátiny, převzal od slovenského ministra kultury cenu za celoživotní přínos v oblasti divadelního, filmového a rozhlasového herectví, jakož i za šíření dobrého jména Slovenska v zahraničí.

Český fotbalista století Masopust po vážné nemoci zemřel

Po dlouhé vážné nemoci zemřel fotbalový vicemistr světa z roku 1962 Josef Masopust, první český držitel Zlatého míče a český fotbalista století. Zemřel ve věku 84 let dnes dopoledne ve svém bytě v Praze. ČTK to sdělil místopředseda občanského sdružení Klubu přátel Josefa Masopusta Petr Procházka. Jedna z největších osobností českého fotbalu v historii se narodila 9. února 1931 ve Střimicích jako nejstarší z šesti dětí do rodiny horníka. Masopust brzy zasvětil svůj život fotbalu, když se přes Most a Teplice dostal do Dukly, s níž získal osm titulů. Vyzkoušel si i zahraniční angažmá v Belgii.

Kromě ligového fotbalu patřil i ke klíčovým postavám reprezentace, za kterou odehrál 63 zápasů a vstřelil deset gólů. Výraznou měrou pomohl k bronzu na ME 1960 a věčnou slávu získal na MS 1962 v Chile, kde Češi došli až do finále s Brazílií. V něm jim však ani Masopustův nejslavnější gól nepřinesl celkový triumf. Následně Masopust převzal Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy, což se od té doby z Čechů povedlo jen Pavlu Nedvědovi v roce 2003. Masopust proslul nejen fotbalovým uměním, ale i gentlemanským chováním, díky kterému získal i přátelství fotbalových velikánů Pelého, Eusebia a dalších. Po konci hráčské kariéry byl Masopust úspěšný i jako trenér.

Sport

Čeští sjezdaři na divoké vodě získali na mistrovství světa ve sprintu šest medailí. Kajakářka Anežka Paloudová dojela na umělém kanálu ve Vídni druhá před Martinou Satkovou, která si vedle bronzu z kajaku odvezla také stříbro z kategorie singlkanoistek. Další tři medaile přidala česká výprava v týmových závodech.

Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila ve Wimbledonu i přes problémy do druhého kola. Jedenáctá nasazená hráčka zdolala Američanku Irinu Falconiovou 6:4, 4:6, 6:1. Končí naopak Petra Cetkovská, která po úspěšně zvládnuté kvalifikaci při svém sedmém startu v hlavní soutěži na londýnské trávě prohrála s Timeou Babosovou z Maďarska 6:7, 3:6.

Kristýna Kolocová a Markéta Sluková odvrátily v druhém setu dva mečboly a na mistrovství světa v plážovém volejbalu zvítězily nad kanadskou dvojicí Kristina Valjasová, Jamie Lynn Broderová 2:1. V rotterdamské skupině E si připsaly druhou výhru, která jim zajistila postup do play off. Uspěly i Martina Bonnerová s Barborou Hermannovou, které porazily uruguayský pár Fabiana Gómezová, Maria Eugenia Nietová 2:0.

Český cyklista Leopold König pojede opět po roce slavnou Tour de France. Jeho jméno nechybí v konečné devítičlenné nominaci přední britské stáje Sky. Lídrem týmu bude v souladu s dlouhodobým očekáváním Chris Froome, jenž se touží vrátit na trůn poté, co byl loni při obhajobě nucen závod předčasně vzdát. Pro sedmadvacetiletého Königa půjde o čtvrtou Grand Tour. V jejich celkovém pořadí se neustále zlepšoval. Postupně okusil Vueltu (2013), kde skončil devátý, loni na Tour byl sedmý a letos už absolvoval i Giro. To rozjížděl jako pomocník Richieho Portea, po jeho odstoupení však převzal pozici lídra a dojel šestý.

Česká atletika má nový sprinterský talent. Jmenuje se Nikola Bendová, je jí patnáct let a v neděli vyhrála na mistrovství republiky v Plzni závod na 200 metrů. Výkonem 23,76 sekundy navíc vyrovnala národní dorostenecký rekord Hany Benešové, která však byla při svém běhu v roce 1992 o dva roky starší. Zkušenosti bude letos Bendová poprvé sbírat na mistrovství světa do 17 let, které se koná od 15. do 19. července v kolumbijském Cali.

Fotbalový brankář Petr Čech definitivně po 11 letech opustil anglického šampiona Chelsea a přestoupil do konkurenčního Arsenalu. Oficiálně nebyla zveřejněna délka víceleté smlouvy ani přestupní částka, spekuluje se, že Arsenal za českého gólmana zaplatí 11 milionů liber (417 milionů korun). "Mám velkou radost z toho, že mohu spojit své síly s Arsenalem, už se těším na předsezonní přípravu. Zůstal mi stejný hlad po úspěchu jako na začátku kariéry," napsal Čech na svém facebookovém profilu. Třiatřicetiletý Čech, jenž měl v Chelsea smlouvu ještě na jeden rok, je teprve čtvrtým hráčem, který mezi oběma londýnskými kluby přestoupil. Na kontě má rekordních 166 zápasů s čistým kontem v Premier League za jediný klub a jen čtyři nuly mu chybějí k vyrovnání absolutního rekordmana soutěže Davida Jamese. Před minulou sezonou Čech ztratil v Chelsea pozici prvního brankáře, kterou převzal Belgičan Thibaut Courtois. Rodák z Plzně v minulé sezoně zasáhl jen do sedmi ligových a celkově 16 soutěžních zápasů. Nyní by se měl v Arsenalu znovu stát jedničkou.

Nečekaná hvězda fotbalového mistrovství Evropy hráčů do 21 let Jan Kliment přestoupil z Jihlavy do Stuttgartu. Český útočník podepsal s bundesligovým celkem smlouvu do léta 2019. Stuttgart o tom informoval na svém webu, ČTK to potvrdil i hráčův manažer David Nehoda. Jednadvacetiletý ofenzivní hráč dosud odehrál v české lize 30 zápasů, většinou jako náhradník. Vyšel mu však závěr jara, kdy dal dva góly a vzhledem k absenci Matěje Vydry si vysloužil i nominaci do národního týmu na šampionát jednadvacítek. Nastoupil do všech tří zápasů a zazářil hlavně proti Srbsku, kdy hattrickem zařídil výhru 4:0. Rázem se o něj začalo zajímat několik klubů, nejrychlejší však byl Stuttgart, v němž se sejde s jiným českým hráčem Adamem Hlouškem.

Bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) bude pracovat pro Fotbalovou asociaci ČR. Měl by se pohybovat přímo okolo národního týmu. Informuje o tom server Neovlivní.cz. Chládek byl z funkce ministra odvolán 5. června, skončit musel kvůli údajné šikaně zaměstnanců úřadu. "Obdržel jsem několik pracovních nabídek. Jednou z nich je i ta ze sportu," řekl serveru Chládek, který se jako ministr snažil pro sport získat více peněz ze státního rozpočtu. S fotbalem má řadu zkušeností. Sedmačtyřicetiletý Chládek pískal třetí ligu a jako asistent rozhodčího působil ve druhé lize. Pokud by Chládek nabídku využil, byl by druhým ministrem školství, který po odchodu z funkce působí ve fotbale. Josef Dobeš z Věcí veřejných pracuje v prvoligové Příbrami.

Počasí

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Odpoledne zmenšování oblačnosti místy až na skoro jasno. Nejvyšší teploty 22 až 26 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C.