Denní souhrn zpráv

Ministerstvo zatím neví o českých obětech útoku v Tunisku

Ministerstvo zahraničí nemá v tuto chvíli informace o tom, že by mezi oběťmi teroristického útoku v Tunisku byli Češi. Situaci zatím prověřuje. Uvedl to David Frous z tiskového odboru ministerstva. Při teroristickém útoku na hotelové pláži ve městě Súsa ve východním Tunisku v pátek zahynulo nejméně 27 lidí. V letovisku jsou nyní stovky českých turistů, uvedly cestovní kanceláře. Do hotelů Bellevue a Royal Kenz v Súse vypravuje zájezdy pět českých cestovních kanceláří - Exim tours, Blue Style, Azur Reizen, Maxi Reisen a Best Reisen. Do Tuniska loni podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo na dovolenou 77.000 českých turistů, v roce 2013 jich bylo 115.000.

Summit EU: Přejímání uprchlíků uvnitř EU bude dobrovolné

Členské země Evropské unie v příštích dvou letech převezmou na dobrovolném základě 40.000 azylantů z Itálie a Řecka. V noci na pátek to po sedmihodinovém jednání lídrů osmadvacítky uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. Přesný postup do konce července vyřeší ministři vnitra zemí EU. Proti původnímu návrhu Evropské komise na povinné přerozdělení imigrantů podle předem určených kvót ostře protestovaly Česká republika a další země. Nakonec se jim tento postoj podle premiéra Bohuslava Sobotky podařilo prosadit. Názory na výsledky bruselského summitu k migraci se na české politické scéně radiálně liší. Zatímco ODS a Úsvit jsou přesvědčeny, že premiér Sobotka selhal, koaliční lidovci míní, že naplnil mandát vlády. Komunisté hovoří o přijatelném základu bezprostřední solidarity. TOP 09 ocenila hlavně to, že nebyly schváleny povinné kvóty pro přijímání uprchlíků.

Petr Pavel se ujímá funkce ve velení NATO

Český generál Petr Pavel se v Bruselu ujímá druhé nejvyšší funkce ve velení Severoatlantické aliance. Bývalý šéf českého generálního štábu bude od nynějška předsedou Vojenského výboru NATO a tento významný post bude zastávat jako vůbec první zástupce nových členských zemí. Třiapadesátiletý Pavel byl do funkce zvolen už loni na podzim a nahradí v ní dánského generála Knuda Bartelse. Česko, které Pavla do druhé nejvyšší alianční funkce nominovalo, hradí náklady na zabezpečení jemu i jeho týmu. Ročně by to mělo být až 90 milionů korun. Pavel už dříve sdělil, že si do Bruselu vezme několik českých spolupracovníků. Mandát v čele vojenského výboru je tříletý a může být prodloužen.

Na setkání se Zemanem přišli lidé s červenými kartami

Pátečního setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Havlíčkově Brodě se mezi několika stovkami diváků zúčatnili také lidé s červenými kartami v ruce. Dívka stojící na Havlíčkově náměstí držela nápis "Hnůj" a další žena stojící poblíž mimo jiné křičela "Ostuda" a "Hanba". Pak ji odvedli dva policisté. Byl to první takový incident, s ním se prezident při třídenní návštěvě Kraje Vysočina setkal. Podle informací policie byla žena odvedena na policejní služebnu. Je podezřelá ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku. Po podání vysvětlení byla propuštěna. "Já bych tu dámu rád nechal promluvit a vyjádřit názor," řekl Zeman.

Sobotka jede na první oficiální návštěvu Bavorska

Český premiér Bohuslav Sobotka v pondělí a v úterý poprvé oficiálně navštíví Bavorsko. V Mnichově se sejde s bavorským zemským premiérem Horstem Seehoferem. Bude s ním jednat o modernizaci železničního spojení Česka s Bavorskem či o možnostech posílení spolupráce v hospodářství a ve vědě a výzkumu. Premiéři se rovněž budou zabývat připravovanou bavorsko-českou zemskou výstavou. Ta se uskuteční v roce 2016 v Praze a Norimberku a jejím ústředním tématem bude osobnost českého a německého krále a císaře Karla IV. Sobotkova návštěva potvrzuje návrat normality do vztahů Prahy s největší německou spolkovou zemí, které byly do roku 2010 napjaté.

Stropnický by uvítal selektivní, nikoli povinné odvody

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) je pro selektivní, nikoli plošné odvody. Řekl to dnes na tiskové konferenci na ministerstvu obrany. Proti původnímu vládnímu návrhu na znovuzavedení povinných plošných odvodů se postavil sněmovní výbor pro obranu. Stropnický věří, že se nyní ve Sněmovně podaří najít alternativní řešení. Tím by mohly být dobrovolné odvody spojené s povinným vojenským výcvikem.

Volby by v červnu vyhrálo ANO před ČSSD

Sněmovní volby by podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) nyní vyhrálo ANO s 30 procenty hlasů, ČSSD by měla 26,5 procenta. Obě uskupení ale v porovnání s květnovým průzkumem shodně o tři procentní body oslabila. Posílily naopak ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Pozice KSČM se nezměnila. Jiné strany by se do dolní komory nedostaly. Komunisté by podle volebního modelu získali 13 procent hlasů, tedy stejně jako v květnu. ODS a TOP 09 by měly osm procent - občanští demokraté si od května polepšili o dva procentní body, TOP 09 o jeden. KDU-ČSL se zvedla o půldruhého procentního bodu na aktuálních 6,5 procenta.

USA kritizují ČR za přístup k Romům

Česká republika stále diskriminuje romskou menšinu v řadě oblastí, k čemuž v poslední době zvýšenou měrou přispívají političtí představitelé země. Vyplývá to ze zprávy amerického ministerstva zahraničí hodnotící jednotlivé země za přístup k lidským právům v roce 2014. Zpráva i v minulých letech vinila Česko z nerovnoprávného přístupu k Romům. Přibližně třetina jich v loňském roce žila ghettech, kterých je podle amerického ministerstva zahraničí v Česku na 400. Diskriminace je podle USA stále viditelná zvláště ve školství. Poměr romských dětí navštěvujících speciální školy je nesouměřitelný s poměrem dětí většinové populace, uvádí americký úřad. Podobně kritická je americká diplomacie v otázce Romů ke Slovensku.

Končí škola, žáci už dostali vysvědčení

Mnohé základní i střední školy rozdaly žákům vysvědčení. Školní rok sice oficiálně končí až v úterý 30. června, ale řada ředitelů vyhlásila na pondělí a úterý volno. Právě kvůli konci školního roku posílí policie dohled na provoz kolem škol, ale i na důležitých silnicích kvůli odjezdům rodin na dovolené.

Spuštění reaktoru 2. bloku Temelína bylo znovu odloženo

Spuštění reaktoru druhého bloku jaderné elektrárny Temelín bylo v pátek ráno po plánované odstávce odloženo o dalších zhruba 14 dnů. Důvodem je vnitřní netěsnost jednoho z parogenerátorů. Aktuálně se blok chladí, aby se mohla závada opravit. Radioaktivita mimo zařízení bloku neunikla. Událost nemá dopad na okolí elektrárny ani na její zaměstnance. O situaci byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Odběratelé elektřiny to nepocítí, dodávky elektřiny budou zajištěny z jiných zdrojů. Druhý blok byl odstaven 18. dubna, odstávka měla původně skončit v polovině června.

CK Marine Tour je v úpadku, návrat klentů je zajištěn

Pražská cestovní kancelář Marine Tour vyhlásila úpadek. V zahraničí má zhruba 900 klientů. Jejich návrat je plně zajištěn ve spolupráci s pojišťovnou Generali, u níž je firma pojištěna. ČTK o tom informovala mediální zástupkyně cestovní kanceláře Simona Kopová. Zhruba 4000 klientů, kteří měli na dovolenou odletět počínaje pátkem, ale kvůli úpadku neodletí. O tom, že Marine Tour, která se specializuje na dovolené v Turecku a Řecku, je zřejmě ve vážných problémech, informoval večer server Novinky.cz.

Nečesaný dál zůstavá v čele liberecké nemocnice

Luděk Nečesaný obviněný ve středu z korupce zůstává ředitelem Krajské nemocnice Liberec. Dozorčí rada se na mimořádném jednání rozhodla, že ho neodvolá ani nebude dělat žádné jiné změny v představenstvu. Po jednání to sdělil liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Podle něj se obvinění nevztahuje na současnou činnost Nečesaného v čele nemocnice. Už ve středu dalo Nečesanému důvěru i představenstvo nemocnice. Nečesaného obvinila policie z přijetí úplatku, hrozí mu pět až 12 let vězení. Spolu s ním obvinili i jeho ženu Šárku, které za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí tři až osm let vězení. Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun v minulých letech.

Vodu na Praze 6 znečistily splašky z nemocnice

Nedávnou kontaminaci vody v Praze 6 nezpůsobily splašky ze slepého kanalizačního ramene, ale průsak z kanalizace, která vede mimo jiné z Ústřední vojenské nemocnice. Na jednání zastupitelstva Prahy 6 to řekl ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Několik tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče bylo bez pitné vody od 24. do 28. května. Onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo na lůžku v nemocnici. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže. Pražský magistrát by podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) měl prověřit smlouvy se společností Pražské vodovody a kanalizace (PVK) a firmou Veolia a sestavit vyšetřovací komisi k nedávné kontaminaci vody v Dejvicích a Bubenči.

Policisté zajistili v autobuse na D1 devět nelegálních migrantů

Policisté na Vysočině zajistili v autobuse na dálnici D1 devět cizinců ze Sýrie a Somálska bez dokladů totožnosti. Autobus jel na mezinárodní lince Vídeň - Berlín. Cizinci, kteří jsou na území České republiky nelegálně, budou eskortováni do záchytného zařízení pro cizince. Policisté s nimi zahájili správní řízení o povinnosti opustit území České republiky, sdělila dnes ČTK policejní mluvčí Jana Kroutilová. Policisté při vyšetřování zjistili, že sedm cizinců ze Sýrie požádalo o azyl v Rakousku, tam ale nezůstali a vypravili se dále ve směru na Německo.

Svědci popsali chování sestry obžalované z 6 vražd

U krajského soudu v Ústí nad Labem svědci popisovali možná pracovní pochybení Věry Marešové, která čelí obžalobě z vraždy šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Byla údajně málo empatická a práce ji moc nebavila. Nejprve vypovídal lékař Jan Novák. Marešovou označil za sestru, která nebyla k pacientům vstřícná, chyběla jí empatie, byla k lidem tvrdá. Podobně se vyjadřovali i další svědci. Marešová podle žalobce pacienty zabíjela vysokými dávkami draslíku od roku 2010 do loňska. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Obžalovaná vinu u soudu odmítla, zpochybnila i znalecké posudky. Hlavní líčení pokračuje v srpnu.

Při explozi plynu v Buštěhradu se zranili dva lidé

Při explozi plynu v bytovém domě v Buštěhradu na Kladensku se v noci na pátek zranili dva lidé. Budovu muselo opustit 12 obyvatel. Hasiči likvidovali požár, odstraňovali suť a prozkoumávali objekt. Nikoho uvnitř nenašli. Zřícení budovy podle statika nehrozí, příčinu vyšetřovatelé zjišťují, řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Obec evakuovaným zajistila náhradní ubytování. Využili ho jen čtyři lidé, ostatní ubytovali příbuzní. Policie uzavřela Kladenskou ulici a odkláněla odtud dopravu.

Milada Horáková byla popravena před 65 lety

Lidé si tento pátek na několika místech v Praze připomínají památku Milady Horákové, která byla před 65 lety popravena komunistickým režimem. Připomínají se i další oběti totality. Klub Milady Horákové (KMH) pořádá pietní shromáždění u symbolického hrobu političky na Vyšehradě. Další akce se konají na Ďáblickém hřbitově nebo u pomníku v ulici Milady Horákové. Právničku a národně socialistickou poslankyni Horákovou oběsili za špionáž a velezradu v roce 1950 na základě rozsudku ve vykonstruovaném procesu. Společně s ní bylo souzeno dalších 12 lidí, kteří údajně tvořili špionské centrum.

Obnova kláštera v Teplé za půl miliardy byla dokončena

V Klášteře premonstrátů v Teplé na Chebsku byla dokončena obnova za 500 milionů korun. Opravy byly zahájeny v roce 2012. Barokní jádro kláštera prošlo celkovou revitalizací. Ve zrekonstruovaných prostorách vznikne takzvaná Hroznatova akademie, která bude sloužit jako kulturně-vzdělávací středisko. Budou zpřístupněny i unikátní historické štoly. Z evropských fondů se na obnovu kláštera podařilo získat 425 milionů, zbylé prostředky zajistil stát. Klášter v Teplé založil v roce 1193 blahoslavený Hroznata. Po staletí býval klášter centrem vzdělanosti i důležitým hospodářským subjektem. V roce 1950 byl ale stejně jako další kláštery v Československu uzavřen a sloužil 28 let jako kasárna Československé lidové armády. Po odchodu armády budovy chátraly. Teprve v roce 1990 byl klášter navrácen řádu premonstrátů.

V Praze bude vystaven Litoměřický graduál

Na pouhých pět dní se pro veřejnost otevře výstava Mistr Jan Hus a jeho svět, která ukáže vzácné knihy a dokumenty připomínající jeho život a mučednickou smrt. Expozice je v Národním archivu v Praze na Chodovci a ukazuje unikátní materiály z jeho sbírek i zapůjčená díla. Zlatým hřebem výstavy je bohatě zdobený Litoměřický graduál, rukopis se zpěvy z počátku 16. století. Graduál zapůjčil Státní oblastní archiv v Litoměřicích a před výstavou prošel restaurováním. Byl pořízen před rokem 1517 a náleží k největším kulturním pokladům České republiky. Obsahuje několik monumentálních vyobrazení Jana Husa před kostnickým koncilem a na hranici 6. července 1415.

Lidický růžový sad získal prestižní cenu

Lidický růžový sad získal prestižní cenu Award of Garden Excellence pro výjimečné sady. Tuto cenu uděluje organizace World Federation of Rose Societies. Zařadil se tak mezi padesátku světově výjimečných sadů, a to nejen z hlediska vizuálního, ale i historického a vzdělávacího. Růžový sad přátelství a míru v Lidicích je největším sadem růží v ČR, zabírá plochu přes tři a půl hektaru. Roste v něm 24.000 keřů růží 240 odrůd. Kromě růží je v sadu pietní místo s plastikami měst vypálených za druhé světové války a sousoší nazvané Mír, jehož autorem je sochař Karel Hladík. Růžový sad v Lidicích byl na podnět britského spolku s názvem Lidice budou žít založen v roce 1955. Růže do něj věnovala řada států.

Ve věku 80 let zemřel autor komiksů Kája Saudek

Ve věku 80 let zemřel v motolské nemocnici v Praze výtvarník a autor komiksů Kája Saudek. V nemocnici byl od roku 2006, kdy upadl do komatu. Komiksy začal kreslit už v 60. letech. Jeho tvorba se uplatnila mimo jiné i ve filmech Kdo chce zabít Jessii? a Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Jeho neslavnějším dílem se stala Muriel a andělé z roku 1969, která byla před pěti lety vyhlášena nejlepším českým komiksem všech dob. Kája Saudek se narodil 13. května 1935 v Praze v rodině bankovního úředníka spolu se svým dvojčetem, dnes slavným fotografem Janem Saudkem. Na konci války se kvůli svému židovskému původu oba bratři dostali do speciálního koncentračního tábora pro dvojčata. Jen náhodou vyvázli živí.

Kožená zakončila festival Concentus Moraviae

Pěvkyně Magdalena Kožená ve čtvrtek ve Valticích na Břeclavsku zakončila 20. ročník hudebního festivalu Concentus Moraviae. Doprovodil ji renomovaný francouzský soubor Le Concert d’Astrée s uměleckou vedoucí Emmanuelle Haimovou. Program tvořily francouzské dvorské písně, kantáty a instrumentální skladby ze 17. a 18. století. Festival Concentus Moraviae každoročně nechává zaznít klasickou hudbu v historických kulisách zámků, hradů, kostelů a dalších památek jižní Moravy a Vysočiny. Jubilejní ročník tvořilo 35 koncertů ve 20 městech. Kožená je patronkou festivalu. Koncert ve Valticích byl jejím jedenáctým vystoupením na přehlídce.

Colours očekávají rekordní návštěvu

Pořadatelé festivalu Colours of Ostrava, který se bude konat od 16. do 19. července, očekávají překonání návštěvnického rekordu. Ten činí od loňska 40.700 diváků. Řekla to ředitelka festivalu Zlata Holušová. Areál v Dolní oblasti Vítkovic a Dolu Hlubina může pojmout i 45.000 návštěvníků. K hlavním hvězdám čtyřdenního festivalu patří Björk, Kasabian, Rudimental, St. Vincent nebo Mika. Z domácích umělců zahrají například Zrní v jednorázovém projektu s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Tata Bojs, Stromboli či Michal Hrůza. Program obsahuje 299 bodů od koncertů a divadelních představení přes workshopy, diskuse a výstavy až po projekce filmů či autorská čtení.

Dětské příběhy Plathové vyšly v češtině

Po více než půl století od smrti americké básnířky Sylvie Plathové poprvé vyšly v češtině tři její kratší dětské příběhy. Českému čtenáři dosud neznámá díla vydalo nakladatelství Argo pod názvem Knížka o postelích a dvě pohádky navrch. Do češtiny je přeložili Petr Onufer a Vít Penkala, knihu ilustroval David Roberts. Slavná americká spisovatelka Plathová je známá především díky románu Pod skleněným zvonem. Trpěla depresemi a ve věku 30 let se otrávila plynem. Do češtiny byly přeloženy kromě jiných i její sbírky veršů Ariel a Noční tance.

Euro: Nejlepší restaurací je La Degustation Bohême Bourgeoise

Nejlepší českou restaurací je pražská La Degustation Bohême Bourgeoise s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem. V devátém vydání ročenky Top restaurace týdeníku Euro získala jako jediná z posuzovaných absolutní hodnocení od nezávislé poroty. O výsledcích informoval deník E15. V královské kategorii fine dining se za La Degustation umístila Grand Cru se šéfkuchařem Punčochářem. Vítězství v kategorii evropská kuchyně si odnáší restaurant Story z pražských Petřin. Nejlepším podnikem mimo českou metropoli je brněnská Simplé. Kategorii světové kuchyně ovládla zavedená restaurace Angličana Paula Daye Sansho. Loni byla nejlepší restaurací vyhlášena pražská Le Terroir šéfkuchaře Jana Punčocháře.

Sport

Fotbalový brankář Petr Čech se podle BBC dnes podrobí lékařské prohlídce v Arsenalu, kam by měl v nejbližších dnech přestoupit z Chelsea. Oba kluby jsou už údajně domluveny na podmínkách, stejně jako český reprezentant s Arsenalem. Čech, jenž měl v Chelsea smlouvu ještě na jeden rok, se stane teprve čtvrtým hráčem, který mezi oběma londýnskými kluby přestoupí. Od svého příchodu na Stamford Bridge v roce 2004 pomohl Chelsea čtyřikrát vyhrát anglickou ligu i pohár, v roce 2012 s ní triumfoval v Lize mistrů a rok nato v Evropské lize. Na kontě má rekordních 162 zápasů s čistým kontem v Premier League za jediný klub.

Tenistka Petra Kvitová zahájí obhajobu loňského titulu ve Wimbledonu proti Kiki Bertensové z Nizozemska. České mužské jedničce Tomáši Berdychovi los přisoudil za soupeře v prvním kole travnatého grandslamu Francouze Jérémyho Chardyho. Celkově se v hlavní soutěži wimbledonské dvouhry představí čtyři čeští tenisté a 11 tenistek. Dvakrát dojde v prvním kole na souboj krajanek - Kateřina Siniaková se utká s Denisou Allertovou a Kristýna Plíšková s Terezou Smitkovou.

Cyklista Jan Bárta získal na společném mistrovství České republiky a Slovenska v Žilině čtvrtý titul v časovce za sebou. Trať dlouhou 39 kilometrů projel průměrnou rychlostí 49,41 km/h a zvítězil o pět sekund před domácí hvězdou Peterem Saganem. Stříbro v českém šampionátu získal Leopold König a bronz Petr Vakoč.

Badmintonista Petr Koukal na Evropských hrách v Baku medaili nezíská. V boji o postup do semifinále prohrál 1:2 na sety s Němcem Dieterem Domkem. Čtvrtfinále ještě čeká smíšený pár Alžběta Bášová, Jakub Bitman.

Motocyklový jezdec Karel Hanika poprvé v kariéře odstartuje do závodu mistrovství světa z první řady. V kvalifikaci na Velkou cenu Nizozemska v Assenu ve třídě Moto3 zajel třetí čas.

Více než dvě stovky členů, z toho 151 sportovců, má česká výprava pro letní univerziádu, kterou i přes hrozbu nákazou respiračním koronavirem MERS pořádá od 3. do 14. července jihokorejské město Kwangdžu. Akademická reprezentace bude startovat v patnácti sportovních odvětvích a má zhruba stejně členů jako předloni v Kazani. Organizátoři hlásí přihlášky rekordních 13.185 sportovců ze 141 zemí.

Tenista Tomáš Berdych porazil na tradiční předwimbledonské exhibici na trávě v Londýně Španěla Roberta Bautistu 6:3, 5:7, 10:8. V pátek se devětadvacetiletý Čech v soukromém klubu Hurlingham utká s Francouzem Gaëlem Monfilsem.

Motocyklová Velká cena se v Brně pojede, rozhodla promotérská společnost Dorna. Pořadatel závodu Automotodrom Brno ještě dnes znovu spustí předprodej vstupenek, který v úterý zastavil, řekl ČTK mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.

Fotbalisté Viktorie Žižkov budou v následující sezoně hrát třetí nejvyšší soutěž. Pražský klub, který nedostal licenci pro druhou ligu, na svých internetových stránkách oznámil, že se přihlásil do ČFL. V té bude místo 18 startovat nově 20 celků včetně Čáslavi, která původně kvůli administrativní úpravě měla sestoupit do divize.

Cyklista Petr Vakoč má před sebou minimálně další dvě sezony v týmu Etixx-Quick-Step. Belgická stáj miliardáře Zdeňka Bakaly s dvaadvacetiletým českým jezdcem prodloužila smlouvu do roku 2017. Vakoč se minulý týden blýskl na Evropských hrách v Baku, kde dojel třetí v závodě s hromadným startem, v němž startovala řada hvězd profesionálního pelotonu. Na jaře v barvách Etixx-Quick-Step debutoval na Giru d'Italia.

Česká běžkyně Kristiina Mäki obsadila na mítinku ve finském Turku druhé místo v závodu na 1500 metrů. Na Hrách Paava Nurmiho ve své rodné zemi nestačila jen na Keňanku Nancy Chepkwemoiovou a časem 4:13,34 minuty zaostala pouze o 82 setin za svým osobním rekordem z květnové Zlaté tretry. Šestá doběhla další česká reprezentantka Diana Mezuliáníková.

Čeští hokejbalisté budou hrát ve čtvrtfinále mistrovství světa v Zugu s Finskem, které zdolalo v kvalifikaci Indii 2:1 po samostatných stříleních. Boj o semifinále čeká svěřence trenéra Drahomíra Kadlece v pátek od 17:45. V případě úspěchu by se obhájci stříbra v sobotu utkali s vítězem utkání mezi úřadujícími šampiony Slováky a Kanadou.

Počasí

Jasno, teploty 21 až 25 s. C.