Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Ministr Zaorálek: Česko odmítá navrhované závěry summitu EU k migraci

Česká republika podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) odmítla poslední návrhy závěrů summitu Evropské unie k migraci. Stále trvá na dobrovolnosti přijímání uprchlíků. Ministr Zaorálek to řekl v Lucemburku po jednání ministrů zemí osmadvacítky odpovědných za evropskou problematiku. Vážné výhrady podle něj měly i další státy - Španělsko, Portugalsko, pobaltské země nebo ostatní státy visegrádské čtyřky. "Podpořil jsem to, že se musíme zabývat ochranou vnější hranice a budováním návratového mechanismu. To jsou prvky, které jsou pro nás zásadní," poznamenal také šéf české diplomacie. Definitivní řešení je podle něj na lídrech Evropské unie, kteří se v Bruselu sejdou ve druhé polovině týdne.

ČR by spíš prý měla být připravena na běžence z Ukrajiny

Přínos České republiky k řešení problému migrantů do EU bude podle předsedy senátní krajanské komise Tomáše Grulicha (ODS) spíše v přijímání běženců z Ukrajiny. Řekl to na TK po jednání zástupců senátorských frakcí a ministerstva vnitra, které inicioval. Jednání podle něho potvrdilo odmítavý postoj senátorských frakcí ke snaze Evropské komise na zavedení kvót pro přerozdělení uprchlíků, kteří se do EU chtějí dostat přes Itálii a Řecko. "Náš přínos pro migraci v Evropě je naše orientace na východ, odkud v případě eskalace konfliktu na Ukrajině mohou na Západ zamířit desetitisíce lidí. Myslím, že Italové je přijímat nebudou, budeme je přijímat my. To bude náš přínos k evropské migraci," uvedl Tomáš Grulich. Smyslem neveřejného jednání podle něj bylo, aby senátorské kluby měly podrobné informace pro kvalifikované rozhodování horní komory o otázkách migrantů. Schůzka se bude opakovat v závislosti na situaci, nejpozději za čtvrt roku.

Poslanec Šincl viní ministra Babiše z odložení zákona o hazardních hrách

Sociálnědemokratický poslanec Ladislav Šincl obvinil ministra financí Andreje Babiše (ANO) z toho, že na základě schůzky s majitelem hazardní skupiny Synot a senátorem Ivem Valentou odložil o rok platnost zákona o hazardních hrách. Stát kvůli tomu podle něj přichází o miliony. Poslanec Šincl, který má s ministrem Babišem tvrdé spory od minulého týdne, to napsal na webu ČSSD. Návrh zákona o hazardu představilo ministerstvo financí na konci loňského roku. Letos v březnu ale oznámilo, že pravděpodobně nezačne platit od ledna 2016, ale zřejmě o rok později. Důvodem je podle úřadu posouzení zákona Evropskou komisí a výběrové řízení na monitorovací systém. Ldislav Šincl ale vidí skutečný důvod jinde. "Také víme, proč zřejmě začne platit zákon až v roce 2017, nikoliv už v roce 2016. Rozhodnutí vzniklo na základě schůzky Andreje Babiše a českého senátora s monackým občanstvím, který je zároveň majitelem jedné z největších tuzemských loterijních společností," píše poslanec Šincl.

KDU-ČSL chce zklidnit koalici, navrhuje stáhnout sporný zákon

Lidovci koaličním partnerům navrhnou, aby vláda stáhla z projednávání ve Sněmovně sporný zákon o pojišťovnictví. Po mimořádném jednání vedení KDU-ČSL to oznámil předseda strany Pavel Bělobrádek. Nejmenší koaliční strana doufá, že tím uklidní spor mezi ČSSD a ANO. Kvůli zákonu se střetli předseda hnutí ANO, ministr financí Andrej Babiš a sociálnědemokratický poslanec Ladislav Šincl, za nějž se postavilo vedení ČSSD včetně premiéra Bohuslava Sobotky.

Kancléř Mynář dal poslankyni Kovářové majetkové přiznání

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář předal ve Sněmovně poslankyni TOP 09 a Starostů Věře Kovářové své majetkové přiznání za předminulý rok. Poslankyně Kovářová ho s Mynářovým souhlasem zveřejnila na webu. Vratislav Mynář v dokumentu za rok 2013 pouze uvedl, že měl podíl ve čtyřech firmách a že je bez dluhů. Kancléř poslankyni Kovářovou vyzval, aby se v souvislosti s majetkovými přiznáními zasadila o zpřesnění zákona o střetu zájmů. Předání majetkového přiznání bylo reakcí na kritiku, která se z klubu TOP 09 a Starostů včetně Věry Kovářové snesla v pátek na prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s jeho podporou vládního návrhu zákona o prokazování původu majetku. Frakce to označila za pokrytectví, když kancléř dosud majetkové přiznání nepředložil.

Ministři chtějí víc peněz na zdravotní péči v sociálních službách

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD) chtějí jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o navýšení peněz na zdravotní péči v sociálních zařízeních. Tato oblast je podfinancovaná a ročně v ní schází jedna až dvě miliardy korun, řekl Němeček ČTK po jednání s Marksovou a ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňkem Kabátkem v Benešově.

V Praze začal světový kongres geodetů, vulkanologů a geofyziků

Na pět tisíc vědců, kteří se věnují studiu Země a jejích vlastností, se sjelo do Prahy na 26. Valné zasedání Mezinárodní unie geodetické a geofyzikální (IUGG - International Union of Geodesy and Geophysics). Věnovat se bude výzkumu v oborech geodézie, geofyziky, vulkanické činnosti či meteorologie. ČTK o tom informovala mluvčí kongresu Zuzana Poláková. Na akci bude téměř šest tisíc přednášek, 230 symposií, vědeckých seminářů a panelových diskuzí a devět unijních přednášek o aktuálních problémech geofyzikálního poznání. Ty povedou přední světoví odborníci, mezi jinými také nositel Nobelovy ceny za chemii, americký chemik čínského původu Yuan T. Lee. Světový kongres, který se do české metropole vrátil po 88 letech, potrvá do 2. července.

V Praze se uskuteční setkání evropských veřejnoprávních médií

O budoucím rozvoji médií budou od středy do pátku v Praze jednat téměř dvě stovky představitelů nejvyššího vedení veřejnoprávních vysílatelů z pětašedesáti zemí Evropy. Valné shromáždění Evropské vysílací unie (EBU) se v nové budově Národního muzea uskuteční na pozvání České televize a Českého rozhlasu. Podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka je Česko v oblasti médií veřejné služby na mezinárodním poli stále viditelnější, mimo jiné kvůli změnám ve struktuře vlastnictví mediálního trhu nebo otázkám spojenými se změnou mediálních zákonů. "Podobným výzvám jako my totiž čelí takřka všechny stanice v Evropě a ty, které je ještě nevyřešily, se budou muset dříve či později nějak postavit k tomu, že je nutné tradiční definici veřejnoprávních médií alespoň částečně aktualizovat," poznamenal Dvořák. Nezastupitelnou roli veřejnoprávních médií vnímá šéf Českého rozhlasu Peter Duhan, který za jeden z hlavních úkolů v současnosti považuje rozvoj digitálního rozhlasu. "Pouze digitalizací může dojít k dalšímu obohacení služeb pro posluchače, zejména o multimediální obsahy, a zvýšení kvality vysílání. K tomu je ovšem nutné přijmout příslušnou legislativu a zejména stanovit datum vypnutí analogového signálu," dodal s tím, že jednou ze záruk zdravého rozvoje médií veřejné služby je jejich členství a působení v EBU.

Bohemisté se budou v Praze zabývat reflexí války v literatuře

Na přelomu června a července se v Praze sejdou desítky bohemistů z prestižních univerzit z celého světa. Po pěti letech se v Česku uskuteční kongres světové literárněvědné bohemistiky, tentokrát s názvem Válka a konflikt v české literatuře. Připomene i stoleté výročí první světové války, uvádějí pořadatelé. Největší celosvětové setkání odborníků na českou literaturu se uskuteční od 29. června do 4. července. Jednání se zúčastní 164 bohemistů, mezi nimiž jsou výrazné osobnosti současné literární vědy a historie z České republiky, Austrálie, Japonska, Jižní Koreje, Turecka, USA a 17 dalších zemí. Kongres bude zaměřen především literárně historicky.

Nové hodnocení výsledků výzkumu by umožnilo srovnání se světem

Tým českých i zahraničních odborníků vedený britskou poradenskou firmou Technopolis vypracoval návrh nového způsobu hodnocení tuzemského výzkumu. Ten by se měl opírat mimo jiné o posudky zahraničních expertů na daný obor. Na rozdíl od současné metodiky založené na bodování výsledků výzkumu by měl umožnit mezinárodní srovnání, řekla odborná garantka projektu Jitka Moravcová. Výstupem by neměla být jen "známka", ale také souhrn konkrétních doporučení, dodala. Nový způsob hodnocení, který vznikl v rámci evropského projektu IPN Metodika a vychází z metod používaných v zahraničí, by výzkumné organizace hodnotil na základě pěti hlavních kritérií. Vedle souhrnu všech výstupů, které jsou hlavní součástí současného hodnocení, by se mnohem důkladněji zaměřil na excelentní výsledky dané organizace. Hodnotilo by se také její výzkumné prostředí, tedy například způsob řízení, členství v národních a mezinárodních výzkumných komunitách a společenský dopad výzkumu. Zahraniční hodnotitelé by se měli zaměřit především na výsledky, které samy organizace označí jako excelentní.

V Dukovanech je neplánovaně odstavován 4. blok kvůli závadě

V jaderné elektrárně Dukovany energetici neplánovaně odstavují čtvrtý výrobní blok kvůli netěsnosti potrubí. Závada je na potrubí, jímž proudí neradioaktivní voda do parogenerátoru. Jde o sekundární část výrobního cyklu, kontaminace nehrozí, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Odstávka by měla být ukončena do pondělí.

Muzeum Mladoboleslavska vystaví vzácné židovské exponáty

Muzeum Mladoboleslavska připravuje ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze na boleslavském hradě výstavu o židovských tradicích a zvycích na Mladoboleslavsku s vzácnými exponáty. Výstava bude otevřena od 24. června do 1. listopadu, sdělil ČTK ředitel muzea Luděk Beneš. Exponáty jsou zapůjčeny z Židovského muzea v Praze a z dalších muzeí a institucí. "Expozice bude sestávat z velmi vzácných a cenných exponátů, jejichž historie je z hlediska regionu vskutku ojedinělá. Mladá Boleslav byla totiž v minulosti jediným místem v českých zemích, kde na sklonku 19. století vzniklo obecní židovské muzeum," uvedl Luděk Beneš.

Karlovarský festival i letos vyjde vstříc filmovým profesionálům

Karlovarský festival i letos vyjde vstříc filmovým profesionálům; zástupcům velkých přehlídek poskytne přehled o tom, co se odehrává v rámci filmové tvorby "na východ od Prahy". V rámci akce se tu tak letos už podesáté představí producenti a režiséři ze zemí střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu 15 vybraných nových filmů. Budou prezentovat hrané filmy, které jsou v postprodukci nebo byly právě dokončeny a budou mít oficiální premiéru až po skončení karlovarského festivalu. Prezentované snímky nesmí mít zatím mezinárodního prodejce. Nejlepší získá 10.000 eur (270.000 korun) ve službách od Studia Barrandov.

To nejlepší z amatérského divadla uvede Jiráskův Hronov

To nejlepší z amatérského divadla nabídne od 1. do 8. srpna v pořadí už 85. ročník Jiráskova Hronova. Půjde o inscenace činoherního, experimentujícího, studentského i loutkového divadla, chybět nebudou poezie a hudební divadlo. Hlavní program se skládá z nejúspěšnějších inscenací vzešlých z celostátních přehlídek, řekla na tiskové konferenci v Praze ředitelka pořádajícího Národního informačního střediska pro kulturu (NIPOS) Lenka Lázňovská. "Tuto část obohatí doplňkový program, v jehož rámci diváci navštíví další inscenace, koncerty či výstavy," dodala. Do programu, který je hotov zhruba ze dvou třetin, byly zařazeny například inscenace S úsměvem nepilota Kočovného divadla Ad Hoc, Upokojenkyně v podání V.A.D. Kladno nebo Bláha a Vrchlická Spolku ochotníků Malenice. V programu se dále objeví Jola Tanečního studia Light při Základní umělecké škole Na Popelce v Praze. S představením pak soubor odjede na turné po USA. Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě. Vznikla roku 1931 ve spisovatelově rodišti, do roku 1951 se na ní vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Od roku 1991 program obohacují špičková neprofesionální divadla ze zahraničí. Letos přijede z Ruska Těatr Sekret - Togliatti s inscenací Edith Piaf, ze Slovenska Divadlo Gasparego s inscenací Osamělý západ a z Rakouska krajanský soubor Vídeňská vomladina.

V Ostravě vystavují přední francouzští umělci českého původu

Ostravská Galerie výtvarného umění prezentuje dva významné české výtvarníky Frantu a Vladimíra Škodu, kteří dlouhodobě žijí a tvoří ve Francii. Jejich výstavy souborně nazvané Francouzské umění v letní Ostravě potrvají v Domě umění do 30. srpna. ČTK to ekl ředitel výstavní síně Jiří Jůza. Franta alias František Mertl se narodil v roce 1930. "Mé původní jméno způsobovalo Francouzům při vyslovení velké problémy, proto jsem se rozhodl jej zjednodušit," vysvětlil původ svého uměleckého jména malíř, který žije od roku 1958 ve Francii. Osobně se znal s Pablem Picassem i Marcem Chagallem. O 12 let mladší Vladimír Škoda do Francie emigroval v roce 1968. Proslavil se jako kreslíř, grafik a zejména sochař. V jeho tvorbě se odráží zájem o vesmír a osobnost Jana Keplera. Jeho kompozice vychází z geometrie a matematiky, ale prolíná se rovněž s emocionální rovinou. Základním tvůrčím materiálem je pro něj kov, pro který používá i neobvyklé metody zpracování.

Měsíc autorského čtení se propojí v Ostravě s Colours of Ostrava

Literární festival Měsíc autorského čtení, který se na několika místech Česka, Slovenska, Polska a Ukrajiny uskuteční od 1. července do 4. srpna, se v Ostravě stane na tři dny součástí mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava. Tři autoři budou besedovat s návštěvníky této akce. ČTK to řekla mluvčí literární přehlídky Michaela Dvořáková. Besedy se uskuteční 17., 18., a 19. července na scéně Cineport. "Návštěvníkům Colours of Ostrava se v jednotlivých dnech představí prozaička a překladatelka Radka Denemarková, baskytaristka a publicistka Eva Turnová a ukrajinský novinář Oleksander Bojčenko," uvedla Michaela Dvořáková. Kromě Ostravy se akce koná i v Brně, Košicích, ve Lvově a ve Vratislavi. Ukrajina je letos speciálním hostem festivalu. V Ostravě se představí 31 spisovatelů z této země.

Hudební léto Kuks letos nabídne pět koncertů klasické hudby

Mezinárodní festival klasické hudby Hudební léto Kuks nabídne letos pět koncertů, které se v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu uskuteční od 27. června do 22. srpna. Na jednom z koncertů zazní i světová premiéra skladby Otomara Kvěcha z pražské AMU. ČTK o tom informoval Libor Švec ze správy hospitalu Kuks, která společně se sdružením Královédvorský chrámový sbor festival pořádá. Festival začne 27. června vystoupením sólisty Vídeňské státní opery Adama Plachetky, který v doprovodu varhaníka Přemysla Kšici uvede například kompletní cyklus Biblických písní Antonína Dvořáka. Na koncertu zazní také Sonata IV pro varhany jednoho z Dvořákových učitelů Leopolda Zvonaře. Podrobnější informace o jednotlivých koncertech je možné najít na http://www.hudebniletokuks.cz www.hudebniletokuks.cz .

Festival Jazzový most odstartuje na Novoměstské radnici v Praze

Festival Jazz Bridge, který se letos uskuteční podvanácté, začne 11. července na nádvoří Novoměstské radnice v Praze. Symbolický jazzový most povede z Prahy přes Karlovy Vary, Mnichov a Kraslice do Drážďan, kde 15. srpna série koncertů skončí. Na festivalu zahrají Rudolf Mazač a Kentonmania Big Band, zpěvačka Sydney Ellisová, zpěvák Mel Canady a fagotista Jan Karez. ČTK o tom za pořadatele informovala Petra Baďurová. Loni Jazz Bridge nabídl čtyři koncerty v Praze, Drážďanech, Kraslicích a Karlových Varech.

Google nafotil do Street View Krkonoše a České Švýcarsko

Česká pobočka Google rozšířila službu Street View o panoramatické snímky Krkonošského národního parku, Karlova mostu, hradu Špilberk a Českého Švýcarska. Celkem pro letošní léto firma přidala 31 kolekcí včetně deseti interiérů. Nejoblíbenější z míst v Česku je na Street View centrum Prahy. Na prvním místě v prohlížení uživateli z celého světa je Pražský hrad, následuje Český Krumlov a třetí je historické centrum hlavního města, zejména náplavky. Pražský hrad je zároveň nejpopulárnější destinací, kam lidé prostřednictvím map Google plánují svou trasu. Následují Karlův most, Karlštejn, Staroměstské náměstí a ZOO Praha.

Dobrodruh chce sám na kole ujet 30.000 kilometrů za 300 dní

Dobrodruh Petr Mazal z Poličky chce sám na kole absolvovat 30.000 kilometrů v Asii, Evropě, Africe a Jižní Americe, v sedle by měl strávit zhruba 300 dní. Cesty plánuje přerušit jen dvěma týdenními pauzami na zotavenou. Vyrazil v neděli k jezeru Bajkal a hned při přestupu na letišti v Moskvě musel řešit první potíže. Mimo jiné ho nechali kvůli kontrole rozřezat bednu s kolem, kterou balil tři dny, uvedl Petr Mazal na svém facebookovém profilu. V první etapě chce vedle Ruska projet Mongolsko, severovýchod Číny, Kyrgyzstán, Tádžikistán a po přeletu do Arménie pojede přes Gruzii do Turecka a zpět do Česka. Na konci září se vydá do Afriky a třetí etapa ho čeká od poloviny ledna, kdy vyrazí na cestu z jihu na sever po Jižní Americe. Veškeré vybavení si poveze na kole. Zátěž se snažil co nejvíce omezit, protože by měl ujet zhruba 150 kilometrů denně, aby měl časovou rezervu.

Brankář Čech podle médií přestoupil z Chelsea do Arsenalu

Fotbalový brankář Petr Čech dotáhl podle listu Daily Mail do konce očekávaný přestup z Chelsea do Arsenalu, kde se stane spoluhráčem Tomáše Rosického. "Kanonýři" za něho podle informací britských médií zaplatili 11 milionů liber (417 milionů korun), což z českého reprezentanta dělá šestého nejdražšího gólmana v historii. Ani jeden z klubů zatím transakci oficiálně nepotvrdil. Také hráčův agent Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest Group odmítl, že už by byl přestup definitivně hotový. "Transfer Petra Čecha není uzavřen. Až tomu tak bude, veřejnost budeme informovat," prohlásil Viktor Kolář. Třiatřicetiletý Petr Čech, jenž měl v Chelsea smlouvu ještě na jeden rok, se stal teprve čtvrtým hráčem, který mezi oběma londýnskými kluby přestoupil. Při vyjednávání podmínek mu údajně trenér Arsene Wenger minulý týden přislíbil pozici brankářské jedničky.

Tenistka Plíšková postoupila v Eastbourne do osmifinále

Karolína Plíšková postoupila na trávě v Eastbourne do osmifinále. Osmá nasazená tenistka navázala na vydařené vystoupení na předchozím turnaji v Birminghamu, kde došla až do finále, a ve druhém kole porazila Casey Dellacquaovou z Austrálie 6:4, 7:5. Jedenáctá hráčka světového žebříčku měla v Eastbourne na úvod volný los. Nachlazení vyřadilo z turnaje další českou tenistku Petru Kvitovou.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.