Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Řecko by podle Babiše mělo zbankrotovat, Sobotka je proti

Řecko by podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) mělo konečně zbankrotovat, aby se vyčistil prostor. Ministr financí to řekl v Praze na pravidelné výroční konferenci ekonomických diplomatů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s Babišovým názorem nesouhlasí. Krach Řecka, které v posledních letech čelí vážným ekonomickým problémům, by podle něj poškodil EU a nepřímo i českou ekonomiku. Zhoršil by také uprchlickou krizi, míní premiér.

EU schválila prodloužení sankcí a start operace proti pašerákům

Evropská unie prodloužila své hospodářské sankce proti Rusku do konce ledna 2016 a spustila námořní operaci v mezinárodních vodách ve Středomoří proti pašerákům migrantů do Evropy. Schválili to unijní ministři zahraničí v Lucemburku. Na jejich rozhodnutí obratem reagovala Moskva, která podle Kremlu na prodloužení sankcí odpoví podle principu vzájemnosti. Souhlas ministrů s prodloužením sankcí proti Rusku kvůli jeho "destabilizující roli na východě Ukrajiny", jak stojí v prohlášení EU, byl pouze formalitou, neboť se na něm minulou středu dohodli velvyslanci členských států. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka Praha od počátku podporovala variantu prodloužit je do 31. ledna příštího roku. "Tohle byl průsečík, na kterém byla široká shoda," řekl českým novinářům při příjezdu do Lucemburku. Sankce zakazující export určitých technologií do Ruska a omezující ruský přístup na finanční trhy spustila EU loni v létě a rozšířila je počátkem září. Jejich případné uvolňování je navázáno na plnění minských dohod o příměří, které však ani jedna ze stran konfliktu na Ukrajině nedodržuje. Pokud by EU sankce neprodloužila, skončila by jejich platnost na konci července.

Babiš: Diplomacie by měla udělat revizi velvyslanectví

Ministerstvo zahraničí by mělo udělat celkovou revizi velvyslanectví a obchodních zastoupení, aby přesně vědělo, která potřebuje a která nikoliv. Mělo by také připravit audit svých nemovitostí. Na pravidelné výroční konferenci ekonomických diplomatů to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je připraven se s Babišem bavit o efektivitě ambasád, na snižování jejich počtu podle něj ale není příhodná doba, řekl ČTK.

Počet běženců zadržených v ČR se za poslední týden ztrojnásobil

Cizinecká policie v minulém týdnu zadržela v Česku větší počet nelegálních migrantů, než bylo dosud obvyklé. V průměru jich letos bylo asi 30 týdně, v uplynulých sedmi dnech, od pondělí 15. června do pondělního rána, policie zadržela 96 nelegálních migrantů. ČTK to řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Výjimečná byla podle ní v počtu zadržených běženců noc na pondělí, kdy policie zadržela 21 nelegálních migrantů, za celý víkend jich bylo 36. "Téměř všichni byli nalezeni při kontrole mezinárodních vlaků z Rakouska, hlavně na Břeclavsku, další větší skupina v Praze a také v Pardubicích," řekla k víkendu.

Kvůli špatné vodě lékaři v Praze 6 naočkovali 2269 dětí

Kvůli znečištěné vodě v Praze 6 lékaři proti žloutence typu A preventivně naočkovali 2269 ze zhruba 4000 dětí. Vakcinace, kterou platil stát, vyšla asi na dva miliony korun. Ze špatné vody onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo na lůžku v nemocnici. Konečná data ČTK sdělila pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Přibližně 32.000 obyvatel Bubenče a Dejvic bylo bez pitné vody od 24. do 28. května. Do vodovodu se dostaly splašky. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli lidé střevní potíže. Plošnou vakcinaci dětí do 15 let nařídili hygienici, byla povinná, postihy rodičům, kteří na ni nepřistoupili, ale nehrozí. Do školních zařízení v Praze 6 chodí 3200 dětí, kolik jich na území městské části žije, podle Jágrové ale hygienici přesně nevědí. Vacíny byly k dispozici ve 25 ordinacích, k jedné z lékařek přišlo ve stanoveném termínu, který skončil před týdnem, rekordních 347 dětí.

Pondělí je podle Deloitte den daňové svobody

Na pondělí připadá podle výpočtů společnosti Deloitte den daňové svobody. Češi tak letos přestávají pracovat na stát o tři dny dříve než loni. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho veškerý příjem připadá státu.

Český tým v Tbilisi vyprostil z bahna na sto mrtvých zvířat

Hlavním úkolem sedmi zkušených chovatelů z českých zoologických zahrad, kteří pomáhali od minulého pondělí v gruzínské metropoli Tbilisi při likvidací následků povodně v místní zoo, bylo vyprošťování mrtvých zvířat z bahna. Novinářům to řekl kurátor pražské zoo Petr Velenský. Vyprostili prý až sto uhynulých zvířat. "Rozhodli jsme se pomoci, protože jsme tu povodeň sami zažili," řekl ČTK Velenský. "Naše pomoc spočívala hlavně v tom, že dokážeme zachovat chladnou hlavu a víme, kde jsou v těchto chvílích priority," dodal. Vyprostili přibližně 30 velkých zvířat, v pátek pak našli řadu voliér, ve kterých byly desítky uhynulých ptáků. Podle Velenského je třetina zoo v Tbilisi zcela zničená a v těchto místech se nedá uvažovat o opravě. Vedení zahrady prý chystá převoz přeživších zvířat na nový pozemek. V týmu sedmi chovatelů byli i zástupci ústecké a zlínské zoologické zahrady. Pražská zoo navíc podle ředitele Miroslava Bobka chystá sbírku na pomoc zoo v Tbilisi. Spuštěna by měla být co nejdříve.

České památky by mohly dostat z evropských zdrojů přes 11 mld.

Na záchranu či opravy památek a objektů i předmětů kulturního dědictví v České republice by mohlo z evropských zdrojů jít v příštích pěti letech přes 11 miliard korun. Evropská komise schválila počátkem června Integrovaný regionální operační program (IROP), ze kterého bude možné v programovém období 2014 až 2020 peníze na kulturní dědictví v Česku čerpat. Ministerstvo kultury (MK) má seznamy několika stovek památek, na které by bylo možné peníze získat.

V ČR loni stoupl počet pracovních úrazů o 950 na 45.000

V Česku se loni stalo celkem 45.058 pracovních úrazů s následnou pracovní neschopností, což je meziroční nárůst o 950 případů. Z toho 1412 pracovních úrazů bylo spojeno s hospitalizací v nemocnici delší než pět dnů. Lidé strávili kvůli úrazům na neschopence 2,4 milionu kalendářních dnů, téměř o 60.000 dní více než předloni. Vyplývá to ze statistik Státního úřadu inspekce práce (SUIP). V roce 2014 úřad inspekce práce registroval celkem 106 smrtelných pracovních úrazů. Nejčastějším zdrojem (48) byla pozemní vozidla a ostatní dopravní prostředky, a tedy převážně dopravní nehody. Druhým největším místem úrazů byly budovy, konstrukce a povrchy. Tam ve dvaceti smrtelných úrazech šlo hlavně o pády z výšky a do hlubiny. Nejvíce úrazů se stalo ve zpracovatelském průmyslu, který zároveň zaměstnává nejvíce pojištěnců. K největšímu počtu smrtelných úrazů pak došlo ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a při dopravě a skladování. Dalším rizikovým odvětvím bylo opravárenství.

Na změnu zdravotní pojišťovny je čas už jen několik dní

Na změnu zdravotní pojišťovny mají lidé čas už jen několik dní. Provést ji musejí nejpozději 30. června, aby od ledna 2016 byla platná. Přestupní formuláře lze vyzvednout na pobočkách všech pojišťoven, případně je stáhnout z jejich webu. Oznamovat odchod původní pojišťovně není třeba, pojišťovny si mezi sebou informace předají. Změnu pojišťovny musejí nahlásit zaměstnanci svému zaměstnavateli, a to do osmi dní od její platnosti, tedy do 8. ledna 2016. Do tohoto data také všichni, kteří přecházejí, musejí vrátit průkaz původní pojišťovně. Nový průkaz jim přijde poštou.

Žalobce chce pro úředníky z kauzy Promopro čtyři roky vězení

Státní zástupce navrhl trojici úředníků obžalovaných v kauze sporné zakázky pro firmu Promopro nepodmíněné tresty od čtyř do 4,5 roku odnětí svobody a zákaz činnosti v úřadech, které rozhodují o majetku státu. Přísnější tresty požaduje pro bývalého jednatele Promopra Jaroslava Veselého a Vlastimila Maxu z hlavní subdodavatelské firmy. Za to, že údajně vystavovali úřadu vlády podvržené faktury a prali špinavé peníze, je chce poslat za mříže na osm až devět let. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Obžalovaní vinu popírají.

Obžalovaná z 6 vražd v nemocnici v Rumburku vypovídala, vinu odmítla

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová, která čelí obžalobě z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnice v Rumburku, odmítla vinu. Soud začal případ projednávat v pondělí, celý jednací den zabrala výpověď obžalované. Marešová u soudu řekla, že nikdy nepřekročila hranici lidskosti, odmítá i eutanazii. Podle obžaloby pacienty zabíjela vysokými dávkami draslíku od roku 2010 do loňska.

Policie odváží ze skladu na Uherskohradišťsku 50.000 granátometů

Zhruba 300 tun granátometů a munice zabavila policie v Bojkovicích na Uherskohradišťsku. Uvedla to Česká televize (ČT) a server iDnes.cz. Zbraně byly podle policie špatně skladovány, ale firma Pyro-Technology, které zbraně patří, pochybení popírá. Odvoz zbraní bude trvat několik dní.

Richard Gere bude oceněn na karlovarském festivalu

Americký herec Richard Gere převezme na 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Na tiskové konferenci v Praze to oznámil Jiří Bartoška, prezident prestižní přehlídky, která se uskuteční od 3. do 11. července. Jubilejní ročník zahájí snímek Time Out of Mind režiséra Orena Movermana právě s tímto hollywoodským hercem v hlavní roli. Na karlovarský festival se vrátí herec a držitel Ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii z roku 2004 Harvey Keitel. Představí snímek Paola Sorrentina Mládí, ve kterém vytvořil hlavní roli společně s Michaelem Cainem. Závěrečným titulem bude hit letošního festivalu Sundance Milenci těch druhých režisérky Leslye Headlandové.

Muzeum umění Olomouc představí českou fotografii ve Švédsku

Olomoucké Muzeum umění představí od začátku července na výstavě ve Švédsku české fotografie, která zahrnuje více než 200 fotografií nejvýznamnějších českých autorů. První rozsáhlá přehlídka tohoto druhu ve Skandinávii zahrnuje klasiky, jako jsou František Drtikol, Jaromír Funke a Josef Sudek, ale i současné autory. Výstava se otevře 2. července ve městě Landskrona a ponese název View Czech Republic, řekl ČTK mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

Sport

Petra Kvitová se kvůli nemoci odhlásila z turnaje v Eastbourne, který pro ni měl být jedinou přípravou na trávě před obhajobou titulu ve Wimbledonu. Česká tenistka to oznámila na tiskové konferenci s tím, že doufá, že do startu londýnského grandslamu bude v pořádku. Slavný turnaj v All England Clubu, který vyhrála loni a také v roce 2011, začne za týden.

Fotbalový brankář Petr Čech dotáhl podle listu Daily Mail do konce očekávaný přestup z Chelsea do Arsenalu, kde se stane spoluhráčem Tomáše Rosického. "Kanonýři" za něho podle informací britských médií zaplatili 11 milionů liber (417 milionů korun), což z českého reprezentanta dělá šestého nejdražšího gólmana v historii. Ani jeden z klubů zatím transakci oficiálně nepotvrdil.

Počasí v úterý

Oblačno s přeháňkami. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.