Denní souhrn zpráv

Rychetský: V advokacii je prostor pro praní špinavých peněz

V advokacii je podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského větší prostor pro praní špinavých peněz než v jiných profesích. Zmínil možnost přijímat do úschovy nebo jako zálohu za služby vysoké částky. "Málokterá profese - jako advokátská profese - vytváří ohromný prostor pro praní špinavých peněz," řekl šéf Ústavního soudu v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Šéf ÚS v České televizi také kritizoval způsob, jakým se Česká advokátní komora vyjádřila k postupu policistů a žalobců v případu vazebně stíhaného pražského advokáta Martina Grubnera. Grubner je spolu s dalšími 16 lidmi podezřelý z daňových úniků za téměř 100 milionů korun. Komora reagovala prohlášením, podle kterého policie a státní zastupitelství vyvolává ve společnosti hysterii a odsuzuje lidi předem, případně že jde o odvetu vůči advokátům.

Loni odplynulo z ČR na dividendách do zahraničí 214 miliard Kč

Z České republiky loni na dividendách odplynulo do zahraničí 214 miliard korun. Zisky, které si ze svých účastí vyplatili zahraniční investoři, představují pět procent hrubého domácího produktu Česka. Zemi to řadí mezi tři největší plátce z evropských zemí, více prostředků vyplatily do zahraničí jen Irsko a Malta. V posledním čísle to uvádí časopis Statistika&My. Malta je v tomto srovnání mimořádným plátcem, protože do zahraničí na dividendách odešlo 99,3 procenta HDP. Za hranice Irska šlo 6,1 procenta HDP země. V opačném postavení je například Nizozemsko, které je čistým příjemcem dividend na úrovni 7,7 procenta HDP.

Částka, kterou si zahraniční vlastníci každoročně od svých společností stahují, narůstá. Například v roce 1993 ve formě dividend odplynulo z Česka do zahraničí několik desítek milionů korun, v roce 2000 to už bylo více než deset miliard a v roce 2010 více než 170 miliard korun. Rekordních 224 miliard korun do zahraničí odešlo v roce 2013, loni rekord překonán nebyl. Růst částky souvisí s posilováním přímých zahraničních investic. Pod kontrolou zahraničních vlastníků jsou v Česku například velké banky či automobilky. Například Česká spořitelna, kterou vlastní rakouská Erste Bank, loni na dividendách vyplatila přes devět miliard korun.

Novinky.cz: Na soudech se vrší žaloby řádů, chtějí i majetky měst a obcí

Ačkoli politici i církevní představitelé slibovali, že se církevní restituce nebudou týkat majetku krajů a měst, začíná přibývat žalob, v kterých se hlavně církevní řády domáhají vydání obecního či krajského majetku. Jak uvádí server Novinky.cz, velkou aktivitu v tomto vyvíjí např. dvacetičlenný rytířský řád křížovníků s červenou hvězdou. Podle informací Práva jde nově do dalšího sporu s hlavním městem Praha.

Podle restitučního zákona z roku 2012 smějí vydávat majetky církvím pouze státní instituce, jako je Pozemkový úřad a Lesy ČR. Křížovníci však využili paragrafu 18. Podle něj mohou církve u soudu žádat, aby obecní či krajský majetek byl znovu převeden zpátky na stát, pokud prokáží, že je obce a kraje získaly protiprávně, tedy navzdory tzv. blokačnímu paragrafu z 90. let. Jestliže jim soud vyhoví, budou moci žádat o vrácení majetku na základě restitučního zákona. Žalobu na hlavní město podali ještě maltézští rytíři kvůli pozemkům v pražské Březiněvsi. Dále se na Praze majetku domáhají strahovští premonstráti, církev čs. husitská z Prahy 5 a také svědkové Jehovovi.

Dvě pětiny kandidátů by měly tvořit ženy, navrhuje vnitro

Ženy by měly tvořit aspoň dvě pětiny kandidátů pro sněmovní a krajské volby; stejné minimální zastoupení by ovšem měli mít i muži. Navrhlo to ministerstvo vnitra spolu s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Proti návrhu volební novely se podle předkládací zprávy postavili vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který ji pokládá za protiústavní, dále ministerstva obrany či financí a rovněž některé kraje. Vláda se má novelou zabývat příští středu. Cílem novely je větší zapojení žen do veřejného a politického života, uvedlo vnitro. Předloha stanoví, že muži a ženy by museli být zastoupení rovnoměrně na prvních dvou místech každé kandidátky. Pokud by bude kandidátů nominováno více, "je každé pohlaví zastoupeno alespoň 40 procenty", uvádí se v předloze.

Vnitro navrhlo také sankce za nedodržení podmínky minimálního zastoupení mužů a žen, ovšem jen pro strany, které by se do Sněmovny či krajského zastupitelstva dostaly. Chce jim snížit roční příspěvek za mandát o 30 procent, tedy za poslanecký mandát z 855.000 na 598.500 korun, za krajský mandát ze 237.500 na 166.250 korun. Ministerstvo financí upozornilo, že snížení příspěvku by bylo velmi omezující pro malé strany či hnutí, které mají jen několik krajských mandátů. Ministerstvo obrany namítlo, že pozice na kandidátní listině není zárukou místa v zastupitelském sboru.

Stovky lidí si připomněly 73. výročí vyhlazení Ležáků

Stovky lidí si připomněly na místě bývalé osady Ležáky na Chrudimsku 73. výročí jejího vyhlazení nacisty. Na místě, kde stojí na půdorysech devíti domů žulové náhrobky s vytesaným křížem, uctili památku 52 vyvražděných obyvatel. Pietní vzpomínky se zúčastnili pamětníci událostí a další hosté z Česka i zahraničí. "Šlo o strašlivý akt zlovolné msty a nepřípustného principu kolektivní viny," řekl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Tehdejší teror přirovnal k dnešnímu řádění fanatických teroristů.

Do Ležáků přišly také obě sestry Šťulíkovy, které jediné masakr v Ležákách přežily. V době, kdy byly odvlečeny a poslány do Německa na převýchovu, jim byl jeden a dva a půl roku. Po položení věnců a projevech na závěr pietního aktu do areálu Ležáků seskočili parašutisté. Připomněli tím parašutisty, kteří se za války v Ležákách ukrývali. Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Gestapo odhalilo, že v Anglii vycvičení parašutisté z Ležáků udržovali vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

iDnes.cz: Unikátní 3D pero mladého Čecha si jde na Kickstarteru pro miliony

Na serveru Kickstarter odstartuje kampaň, v níž chce miliony korun získat čtyřiadvacetiletý David Paškevič. Ten je vynálezcem 3 D pera. Jak píše server iDnes, vybrané peníze chce použít k nastartování velkovýroby nového modelu. Paškevič ve dvaadvaceti letech coby student ČVUT doma sestrojil přístroj, který vnímal jako vhodný doplněk k celému nastupujícímu oboru - 3D pero. Tedy pero, které dovede hmotou trojrozměrně „kreslit do vzduchu“.

Slovenská policie zadržela šest desítek českých demonstrantů

Slovenská policie v souvislosti se sobotní demonstrací proti přílivu imigrantů do Evropy, kterou provázely výtržnosti, mimo jiné zadržela 60 českých občanů. V diskusní relaci hlavního televizního kanálu veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice RTVS to řekl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Policie ČTK sdělila, že 41 Čechů je podezřelých z trestného činu výtržnictví. K výtržnostem na různých místech Bratislavy došlo zejména po skončení protestní akce.

Česká diplomacie má informace o více než čtyřech desítkách zadržených českých občanů, kteří se v Bratislavě prý dopustili výtržností. Z nich slovenská policie už 21 propustila, dalších 21 čekalo v celách předběžného zadržení, řekla ČTK mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová. Na demonstraci pod názvem Stop islamizaci Evropy přišlo několik tisíc lidí. Mezi nimi byli i skupinky Čechů včetně fotbalových fanoušků.

Policie při noční kontrole vlaků v Břeclavi zadržela 12 běženců

Policie při noční kontrole vlaků v Břeclavi zadržela 12 běženců. Cizinci bez dokladů pocházeli ze Sýrie, Afghánistánu a Gambie. Dalšího Afghánce policisté zadrželi také v sobotu v autobusu z Rakouska. Výsledky kontrol zveřejnil policejní mluvčí Pavel Šváb. "Aktuálně zjišťujeme, zda v některé zemi nepožádali o azyl. Byla mezi nimi i těhotná žena a dva mladiství. Proto ve věci spolupracujeme i s pracovníky Orgánu sociálně-právní ochrany dětí," uvedl Šváb. Česká policie v minulých dnech kvůli nelegální migraci zvýšila kontroly na silnicích i železnici, a to zejména v krajích hraničících s Rakouskem.

Průzkum: Dvě třetiny lidí by daly lékaři dárek, pětina i peníze

Více než dvě třetiny Čechů jsou ochotny dát lékaři bonboniéru, láhev alkoholu či jiný drobný dárek, aby si zajistili lepší péči ve zdravotnickém zařízení. Pro pětinu lidí je přijatelné dát doktorovi ze stejného důvodu i peníze. Ukazuje to průzkum agentury Median pro Český rozhlas. Sněmovna uplynulý týden odmítla poslanecký návrh znovu zavádějící příplatky za nadstandardní péči, například kvalitnější sádru nebo lehčí klouby, ministerstvo zdravotnictví chystá vlastní normu. Pacienti si nyní oficiálně za lepší zdravotní péči připlatit nemohou. Buď souhlasí s tím, co proplácí pojišťovna, nebo musí zaplatit úplně vše. Některá zdravotnická zařízení to obcházejí a vybírají od pacientů takzvané sponzorské dary.

Dát peníze lékaři je pro 13 procent lidí přijatelné a šest procent respondentů se přiznalo, že "všimné" už nabídli. "Podle průzkumu se k tomu přiznávají jen neradi a když už, tak spíš ti mladší," uvedl rozhlas. Drobnou pozornost či peníze nepovažují Češi za úplatek, ale za výraz poděkování lékařům. Zhruba dvě třetiny respondentů považují za přijatelné využívat při zajištění lepší péče u lékaře známostí, zhruba třetina je připravena nabídnout lékaři nějakou protislužbu.

Britský soud potrestal českou čtveřici kvůli podvodným sňatkům

Britský soud potrestal skupinu osmi lidí včetně čtyř českých občanů za přípravu podvodných sňatků, které měly dvěma Pákistáncům pomoci obejít imigrační zákony. Informovala o tom britská média. Zprostředkovatelé oslovili český pár a nabídli mu, aby za úplatu 5000 liber (190.000 Kč) pomohl formou sňatku legalizovat pobyt dvěma Pákistáncům. Úřednici na radnici v Newcastlu se ale "snoubenci" zdáli podezřelí. Čtyřiadvacetiletého Čecha, který se měl oženit s 26letou Pákistánkou, v pátek soud poslal na 30 měsíců do vězení. Jeho stejně stará partnerka dostala pouze podmíněný trest, protože se podle soudce na přípravě podvodu podílela jen minimálně. Podmíněné tresty si vyslechli i další dva Češi, kteří s domluvou sňatků pomáhali.

Nejvyšší žalobce zvažuje kárnou žalobu kvůli propuštění bývalého senátora Nováka

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a krajský státní zástupce z Ústí nad Labem Jan Jakovec zvažují podání kárné žaloby kvůli podmínečnému propuštění bývalého senátora ODS a starosty Chomutova Alexandra Nováka z vězení. Zeman to řekl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Podle nejvyššího žalobce by o takových případech měly rozhodovat soudy, které kauzu od počátku soudily. Chomutov, jehož byl Novák starostou, v roce 1998 prodal akcie za víc než 317 milionů korun německé firmě. Ta za zprostředkování poslala 2,27 milionu marek (přes 40 milionů korun). Podle obžaloby suma skončila na rakouském účtu Novákových. Novák dostal nejdřív dvouletou podmínku, krajský soud pak trest zpřísnil na čtyři roky vězení a pětimilionovou pokutu. Chomutovský soud ho v květnu po dvou letech propustil.

V Rakousku se smrtelně zranil český turista

Při túře v rakouském národním parku Gesäuse se v sobotu smrtelně zranil 84letý český turista. Informovala o tom rakouská tisková agentura APA. Český důchodce podle všeho uklouzl na mokré stezce a zřítil se do třicetimetrové hloubky. Přivolaní záchranáři už mu nedokázali pomoci. Turista se sám vydal na prohlídku známé soutěsky Wasserlochklamm v údolí řeky Salza ve Štýrsku. Skupina lidí, která šla za ním, na cestě objevila jeho hůl a později i bezvládné tělo.

Smetanova Litomyšl uvede českou premiéru symfonie Umučení Krista

Na festivalu Smetanova Litomyšl dnes večer zazní česká premiéra vokální symfonie Umučení Krista. Dirigovat ji bude její autor John Debney, který dílo zkomponoval na podkladě své hudby pro film režiséra Mela Gibsona Umučení Krista. Za hudbu ke Gibsonovu filmu byl Debney nominován na Oscara. Spolu s Debneyem vystoupí i zpěvačka Lisbeth Scottová, která nazpívala vokály například k filmům Mnichov, Království nebeské, Avatar či Transformers. Dílo zazní v podání Českého filharmonického sboru Brno a Filharmonie Brno.

V Týnském chrámu se konala ekumenická bohoslužba smíření k Husovi

Věřící různých církví v sobotu večer zaplnili pražský kostel Matky Boží před Týnem, kde se uskutečnila ekumenická bohoslužba s prosbou o odpuštění za smrt mistra Jana Husa. Stalo se tak poprvé v české historii. Předsedali jí představitelé různých křesťanských církví, bohoslužba byla jedním z vrcholů snah o smíření. 600. výročí upálení Husa připadá na 6. července.

Vzniká kniha o Baťově předválečné obchodní cestě kolem světa

V Česku vzniká unikání kniha s dosud nepublikovanými fotografiemi a deníkovými zápisky, které mapují významnou předválečnou cestu podnikatele Jana Antonína Bati kolem světa za mezinárodním obchodem. Podnikl ji v roce 1937 na palubě tehdy špičkového letounu Lockheed Electra 10A. Ten se shodou okolností po renovaci v USA nedávno vrátil do ČR. Vyplývá to z informací nakladatelství Atelier IM.

Kniha, která se na pultech objeví v září, vychází z po léta pečlivě uchovávaného rodinného archivu založeného Josefem Englišem, špičkovým leteckým mechanikem a šéfem leteckého oddělení baťovského impéria, který s Baťou a dalšími členy posádky čtyřměsíční cestu absolvoval. Knihu sepsal a fotografie poskytl vnuk Josefa Engliše Petr Engliš.

Ben Abeles, Wintonovo dítě a vynálezce "baterie" pro vesmírné sondy slaví devadesátiny

Značně dramatický život připravil osud Benu Abelesovi. Vídeňského rodáka z českožidovské rodiny, který žil v mládí v Praze, zachránil (na rozdíl od rodičů či sestry) před smrtí Nicholas Winton, když ho v roce 1939 společně s dalšími stovkami židovských dětí odvezl z Prahy do Británie. Po válce žil v Praze, dostudoval v Izraeli a jako fyzik se proslavil v USA, kde vyvinul zdroj energie pro vesmírné sondy, který se používá dodnes. Stále vitální Abeles oslaví 23. června devadesátiny. Má tři státní příslušnosti - českou, americkou a izraelskou.

V centru Prahy bude pieta k památce 27 popravených českých pánů

Památku 27 popravených českých pánů, kteří se účastnili českého stavovského povstání proti Habsburkům, dnes připomene pieta v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Zúčastní se jí pražská primátorka Adriana Krnáčová a radní Radek Lacko. Poté položí věnec v barvách Hlavního města Prahy u pamětní desky na Staroměstské radnici.

Přední účastníci povstání byli zde popraveni 21. června 1621. Na památku popravených upomíná také 27 křížů vyznačených v dlažbě na chodníku. Stalo se tak po porážce stavů v bitvě na Bílé hoře v roce 1620, která ukončila českou reformaci 15. a 16. století prosazující v českých zemích zásadu náboženské snášenlivosti a tolerance. Při veřejné čtyřhodinové popravě, kterou řídil kat Jan Mydlář, zemřeli tři čeští pánové, sedm rytířů a 17 měšťanů. Byli mezi nimi i významní humanisté, například Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, Václav Budovec z Budova či lékař Jan Jessenius.

Ohňostroj nad Špilberkem zakončil přehlídku Ignis Brunensis

Poslední ohňostroj brněnské přehlídky Ignis Brunensis sledovalo v sobotu pozdě večer podle pořadatelů asi 140.000 lidí. Autoři ze společnosti Flash Barrandov SFX produkci nazvali Kočka a myš a věnovali ji letošnímu 370. výročí úspěšné obrany Brna před švédskými vojsky. Hlavní cenu udělovanou odbornou porotou převzali už ve čtvrtek ohňostrůjci z Francie za show nazvanou Jak chlapec potkal dívku.

Na 12. ročník festivalu United Islands dorazilo přes 60.000 lidí

Koncerty britského elektronického muzikanta Williama Doylea vystupujícího pod jménem East India Youth a nizozemských rockerů Birth of Joy na hlavním pódiu v Kinského zahradě zakončily United Islands of Prague. Na 12. ročník festivalu podle pořadatelů dorazilo o něco více lidí než loni, kdy akci navštívilo 60.000 hudebních příznivců. Vstup na všechny festivalové akce byl zdarma. Na letošním United Islands of Prague zaznělo přes 150 koncertů mnoha žánrů hudebních formací ze dvou desítek zemí.

Sport

Jakub Voráček se stal poprvé v kariéře vítězem Zlaté hokejky. Za pětadvacetiletým útočníkem Philadelphie, jenž byl kapitánem české reprezentace na domácím mistrovství světa, skončili rekordman ankety s jedenácti prvenstvími Jaromír Jágr z Floridy a Ondřej Palát, finalista Stanleyova poháru s Tampou Bay."Když se podívám na jména, co jsou vyrytá na Zlaté hokejce, tak je mi ctí, že mezi nimi mohu být. A moc si toho vážím, potěší to. Na druhou stranu kdyby to místo mě byli Jirka Hudler, nebo Ondra Palát, tak se nikdo nemohl divit, protože měli opravdu fantastickou sezonu. A "Džegr" taky dotahoval, jako vždycky," dodal s úsměvem Voráček. V této sezoně NHL skončil pátý v produktivitě se ziskem 81 bodů za 22 branek a 59 asistencí z 82 utkání a ve svém bodově jednoznačně nejvydařenějším ročníku dlouho usiloval o cenu Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče. S deseti body za tři trefy a sedm asistencí z deseti utkání vévodil i produktivitě českého týmu na MS.

Tenistka Karolína Plíšková prohrála ve finále turnaje v Birminghamu s Němkou Angelique Kerberovou 7:6, 3:6, 6:7. Promarnila tak šanci dostat se poprvé v kariéře do první desítky světového žebříčku, v níž by doplnila Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou. V Top Ten se díky zisku šestého titulu na okruhu WTA udržela její přemožitelka.

Finále v Birminghamu hrály také Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, ale v duelu o titul ve čtyřhře podlehly španělské dvojici Garbiňe Muguruzaová, Carla Suárezová dvakrát 4:6.

Cyklista Petr Vakoč vybojoval na Evropských hrách v Baku bronz v závodu s hromadným startem a pro českou výpravu získal čtvrtou medaili. Po 215 kilometrech dojel ve spurtu čtveřice uprchlíků za Španělem Luisem Leónem Sánchezem a Ukrajincem Andrijem Grivkem.

Sportovní střelec Jan Sychra skončil v Baku ve skeetu pátý, nevyšel mu rozstřel čtyř závodníků o postup do bojů o medaile. Sychra v semifinále ze 16 střel udělal dvě chyby a v rozstřelu netrefil čtvrtý terč. Předtím v dvoudenní kvalifikaci v silném větru minul jen dvakrát.

Přemysl Kubala s Janem Hadravou získali bronz v turnaji plážových volejbalistů v Baku a pro český tým na Evropských hrách vybojovali pátou medaili. V zápase o třetí místo porazili švýcarskou dvojici Alexei Strasser, Gabriel Kissling 21:17 a 21:15.

Na sobotní tři vítězství navázali čeští slalomáři na Světovém poháru v pražské Troji dalšími třemi medailovými úspěchy, na nejvyšší stupeň však tentokrát nepronikli. Kajakářka Kateřina Kudějová skončila třetí. V závodu deblkanoí byli Ondřej Karlovský s Jakubem Jáněm druzí a Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem obsadili třetí místo. Završili tak nejúspěšnější závod Světového poháru v historii českého vodního slalomu.

Skifař Ondřej Synek skončil v závodu Světového poháru na italském jezeře Varese čtvrtý a na stupních vítězů chyběl poprvé po šesti letech. Úřadující mistr světa měl tři přemožitele: olympijského vítěze Mahého Drysdalea z Nového Zélandu, Kubánce Angela Rodrigueze a Stanislava Ščerbačenju z Běloruska. Dvaatřicetiletý veslař z Brandýsa nad Labem vynechal před šesti týdny úvodní pohárový závod na Bledu a dnes poprvé v sezoně poměřil síly se všemi hlavními konkurenty. Synek naposledy v seriálu Světového poháru chyběl na stupních vítězů v červenci 2009 v Lucernu.

Čeští atleti vedou po prvním dnu první ligu mistrovství Evropy družstev v řeckém Hérakleionu a mají nakročeno k návratu do superligy. Plným počtem bodů pomohli k průběžné první příčce kladivář Lukáš Melich, koulař Tomáš Staněk, překážkářka Zuzana Hejnová, čtyřstovkař Pavel Maslák, oštěpařka Barbora Špotáková a výškař Jaroslav Bába.

Jubilejní stý ultramaraton v životě absolvoval vytrvalec Daniel Orálek a oslavil v něm vítězství. Závod Mozart 100 v Salcburku na náročné kopcovité trati dlouhé 102,5 kilometru s celkovým stoupáním 2522 metrů zvládl v čase 8:45:50. Před druhým Salamehem Al Akrou z Jordánska měl víc než čtvrthodinový náskok. Orálek vyhrál suverénně, vedl už od osmého kilometru, ale závod pro něj byl prý nečekaně těžkou zkouškou. "Bylo to peklo. Naprosto šílené podmínky. Pršelo, takže všude bylo bahno a potoky vody. Navíc od 65. kilometru mě trápily křeče do stehen. A byla mi zima, že jsem skoro nemohl mluvit. Takhle zničený jsem už dlouho nebyl," uvedl brněnský běžec.

Čeští inline hokejisté zdolali v dramatickém semifinále na mistrovství světa organizace FIRS v argentinském Rosariu Lotyšsko 3:1 a potřetí za sebou si zahrají finále. V boji o zlato čeká obhájce druhého místa Francie, která vyhrála nad Spojenými státy americkými 6:2.

Hřebec Touch of Genius trénovaný Josefem Váňou vyhrál České derby na závodišti v Praze-Velké Chuchli. Žokej Jaromír Šafář si s koněm majitele Josefa Dufka, šéfa boleslavského fotbalu, dojel pro svůj první klasický titul. Favorizovaný Aldar s kazašským žokejem Bajuržanem Murzabajevem byl čtvrtý. V rychlém dostihu se Touch of Genius, potomek nejlepšího plemeníka současnosti Galilea, dostal do čela v polovině cílové rovinky.

Čeští volejbalisté dokázali vzít ve Světové lize v Českých Budějovicích favorizované Francii set. Dokonce měli blízko k zisku další sady, ale s lídrem skupiny D nakonec prohráli 1:3 po setech 17:25, 25:23, 22:25 a 14:25. Po osmi zápasech mají čtyři body a uzavírají čtyřčlennou tabulku. Za týden se volejbalisté 26. a 27. června střetnou s Koreou v Liberci, a 3. a 4. července ukončí v Opavě dvojzápasem s Japonskem letošní působení v soutěži. Pokud chtějí pomýšlet na druhé místo ve skupině, měli by čtyřikrát vyhrát.

České basketbalistky na mistrovství Evropy skončily už po osmifinálové skupině. V závěrečném duelu podlehly Turecku 48:59 a obsadí zřejmě až 11. místo, což je nejhorší výsledek v historii. Zároveň tak přišly o šanci startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

S dárkem na rozloučenou ve výši čtyři miliony liber (přes 152 milionů korun) prý odejde brankář Petr Čech z fotbalové Chelsea. Majitel klubu Roman Abramovič chce podle webu listu Mirror českému reprezentantovi štědrou odměnou poděkovat za jedenáctileté služby. Čechův přestup do Arsenalu má být uzavřen v nejbližší době, zaměstnavatel reprezentačního kapitána Tomáš Rosického údajně za třiatřicetiletého brankáře zaplatí kolem osmi milionů liber.

Pro útočníka fotbalové jednadvacítky Václava Kadlece domácí mistrovství Evropy skončilo. Hráč českého celku má po sobotním utkání proti Srbsku (4:0) poškozené vazy v kotníku a bude se léčit tři až čtyři týdny. "Lvíčatům" tak bude chybět v úterním závěrečném duelu skupiny A s Německem. Novinářům to řekl týmový lékař Alexandr Kučera.

Počasí

Zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Později večer srážky četnější. Nejvyšší teploty 17 až 21 °C, na východě až 23 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C.

Dnes začíná astronomické léto. Nastane přesně v 16:38 hodin letního středoevropského času. V tu chvíli vstoupí Slunce do znamení Raka, což znamená, že v pravé poledne na severní polokouli vystoupí nejvýše nad obzor. Den proto bude nejdelší a noc nejkratší. Den se ale bude ode dneška zkracovat až do zimního slunovratu. Až do 12. července meteorologové očekávají teplotně průměrné období. Teploty se budou od chladnější poloviny června postupně zvyšovat. Nejteplejší by měl být přelom června a července, uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav.