Denní souhrn zpráv

Sobotka: Pro střední Evropu je důležitá diverzifikace dovozu plynu

Pro středoevropské země je důležitá diverzifikace zdrojů a tras dodávek zemního plynu, pozornost je potřeba věnovat i bezpečnosti dodávek elektřiny. Na mezinárodní konferenci Globsec v Bratislavě to řekl český premiér Bohuslav Sobotka, který se spolu s kolegy ze zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) zúčastnil panelu věnovaného ekonomickým otázkám a konkurenceschopnosti zemí V4. Dodal, že je třeba také uvažovat o projektech, které umožní dodávky plynu do regionu z jihu Evropy.

Sobotka, Babiš a Marksová budou jednat s odbory o růstu platů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) budou v pondělí jednat s odboráři o růstu výdělků ve veřejném sektoru pro příští rok. Koalice se už v dubnu shodla na přidání na platy o tři procenta, odboráři požadují zvýšení o pět procent. ČTK o schůzce informoval mluvčí vlády Martin Ayrer.

Na schůzku s premiérem, šéfem státní pokladny a ministryní práce jdou kromě šéfa odborové centrály Josefa Středuly předáci zdravotnických, školských, úřednických a hasičských odborů i svazu pracovníků kultury. Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová ČTK už dřív řekla, že školství je dlouhodobě podfinancované, učitelský sbor stárne a nižší výdělky mladé kantory v oboru neudrží. Podle ní učitelé s vysokoškolským vzděláním mívají v průměru kolem 25.000 korun hrubého, nepedagogičtí pracovníci si vydělají často částku ve výši minimální mzdy.

Policie při kontrole na pražském Hlavním nádraží zadržela 13 lidí

Policie na pražském Hlavním nádraží celý pátek kontrolovala vytipované vlaky, kterými by mohli jet nelegální migranti. Zadrženo bylo celkem 13 lidí, mimo jiné občané Afghánistánu, Sýrie či Gambie. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle Daňka se na akci podílela cizinecká policie, která bude o zadržených zjišťovat bližší informace. Policie kvůli imigrantům zpřísnila kontroly v celém Česku, oznámil v tiskové zprávě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Podle vnitra mělo ze 13 lidí zadržených v Praze sedm již zažádáno o azyl v Řecku, nebo Maďarsku. "Policie tyto osoby umístí do záchytného zařízení pro cizince, a následně budou vráceni do zemí, kde žádaly o azyl. U zbylých zadržených bude policie zjišťovat totožnost a důvod migrace, a na základě toho budou přijata další opatření," uvedla mluvčí ministerstva Lucie Nováková. Policie v minulých dnech kvůli nelegální migraci zvýšila kontroly na silnicích i železnici. Česko je pro uprchlíky především tranzitní zemí.

Vyšší rozpočet pro armádu se už začal projevovat, řekl náčelník generálního štábu Bečvář

Vyšší rozpočet pro Armádu ČR se už začal projevovat. Armáda letos začala s obměnou zastaralé výstroje a plánuje modernizaci některých zbraňových systémů. Při Dni pozemního vojska Bahna 2015 to řekl novinářům náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Podle ministra obrany Martina Stropnického by armáda potřebovala doplnit počty i doplnit techniku. Co se ale týká její důvěryhodnosti a pověsti, ta vzniká v akci, v misích nebo společných cvičeních. "A my na to máme nyní už docela rozumné finanční prostředky," řekl. A právě akce jako jsou Bahna, kam každoročně přijdou sledovat ukázky desetitisíce lidí, pomáhají podle Stropnického zvyšovat prestiž armády.

Letos se na akci Bahna prezentoval obranný boj včetně nasazení letectva, které zastupovaly gripeny a armádní vrtulníky, dělostřelectva a další techniky. Obranná operace byla postavena na jednotkách 4. brigády rychlého nasazení. Kromě toho diváci mohli vidět ukázky historické vojenské techniky jako připomínku letošního výročí 100 let československých legií a 70 let od konce druhé světové války.

Kongres žen: V médiích rozhodují muži, ve vedení je jen 9 procent žen

O obsahu vysílání, deníků, zpravodajských webů a týdeníků v Česku rozhodují hlavně muži. Ve vedení médií ženám připadá jen devět procent míst. Mezi čtyřmi desítkami novinářů, kteří mají vliv na obsah šesti největších deníků, jsou jen tři ženy. Ukázala to analýza neziskové organizace Ústav nezávislé žurnalistiky, kterou v Praze na kongresu žen zveřejnily pořadatelky. Kongres žen se koná v ČR podruhé. Přihlásilo se na něj 1100 účastníků a účastnic. Hlavním tématem je obraz žen a jejich postavení v médiích. Výsledkem akce má být rezoluce s doporučeními ke změně.

"Žijeme ve společnosti, kde je normální nezvat do diskusí o celospolečenských tématech ženy, kde moderátorky vypadají jako panenky, kde rozhodují o obsahu téměř výhradně muži, kde polonahé ženské tělo můžeme použít k prodeji čehokoliv," uvedla předsedkyně organizačního výboru kongresu Marcela Linková. Podle ní se téma rovnosti žen a mužů často bagatelizuje. Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) média nastavují, jak se lidé budou na určité věci dívat a jak je budou hodnotit.

Sněmovna navrhne k vyznamenání zřejmě 33 osobností

Herečka Libuše Šafránková, básník Jiří Žáček, horolezec Radek Jaroš, bývalá atletka Helena Fibingerová a zakladatel babyboxů Ludvík Hess asi budou patřit mezi sněmovní kandidáty na státní vyznamenání. Na nejvyšší ocenění, Řád Bílého lva, by měli poslanci navrhnout prezidentovi Miloši Zemanovi podle doporučení organizačního výboru stíhače Josefa Františka, jenž zaznamenal řadu sestřelů nepřátelských letounů v bitvě o Británii a zahynul při hlídkovém letu.

Celkem dolní komora Zemanovi zřejmě nabídne 33 osobností. Na Řád T. G. Masaryka by měli poslanci nominovat Adolfa Burgera, jenž tiskl křestní listy pro židovské občany a byl vězněn v několika koncentračních táborech, a válečného veterána, bakteriologa a virologa Juraje Strausse. Mezi kandidáty se zařadí i Karel Weirich, jenž působil v Itálii, byl korespondentem ČTK a za druhé světové války zachránil před nacisty mnoho Židů z bývalého Československa, a otec a syn Emanuel a Josef Zima, kteří v Budapešti pomáhali v záchraně slovenských a maďarských Židů. Účastníka Slovenského národního povstání Ladislav Havrišáka a Jiřího Nesázala, který osobní statečností umožnil útěk několika lidí před střelcem v restauraci v Uherském Brodu, by měli poslanci navrhnout na Medaili Za hrdinství.

Desítky lidí uctily oběti masakru na Švédských šancích

Několik desítek lidí na návrší u Přerova uctilo památku masakru karpatských Němců, které zde krátce po skončení 2. světové války zastřelili českoslovenští vojáci. Kulkou do týlu bylo zavražděno 265 lidí. Oběti jednoho z největších poválečných masakrů v zemi připomíná nová pamětní deska s popisem hrůzných událostí, kterou na kopci zvaném Švédské šance u příležitosti 70. výročí tragédie instalovalo město.

Masakr se stal v polovině června 1945, kdy se přes Přerovsko vraceli zpět na Slovensko repatriovaní karpatští Němci, Slováci a slovenští Maďaři. Jejich vlaku si na nádraží v Přerově všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky, kteří se vraceli z vojenské přehlídky v Praze, a nechali vyvléct z vagonů 120 žen, 71 mužů a 75 dětí. Masakr zorganizoval důstojník Karol Pazúr. Vojákům řekl, že v transportu jsou kolaboranti a příslušníci SS, kteří mohou za válečná zvěrstva. Přesvědčil o tom i popravčí četu, kterou sám ustanovil. Podle přerovského historika a bývalého ředitele Muzea Komenského Františka Hýbla, který se tragédii dlouhodobě věnuje, Pazúr sloužil v Hlinkových gardách a jeho bratr u zbraní SS. Hrůzným činem v Přerově chtěl svoji minulost zastřít.

Velký pátek se asi stane svátkem, vláda záměr podpoří

Velký pátek se stane s velkou pravděpodobností svátkem a dnem pracovního klidu. Novelu, která vzešla z lidovecké poslanecké frakce, projedná ve středu vláda a podle předběžného stanoviska ji podpoří. Normu podepsalo 90 zákonodárců ze všech klubů kromě KSČM včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a vicepremiérů Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a Andreje Babiše (ANO). Podpis připojili předsedové opozičních TOP 09 a ODS Karel Schwarzenberg a Petr Fiala a rovněž šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Velký pátek, který připomíná biblické ukřižování Ježíše Krista, je svátkem v řadě evropských států, připomínají autoři v důvodové zprávě. Patří mezi ně například Německo, Rakousko, Slovensko a skandinávské země. Autoři argumentují i sociální stránkou zařazení Velkého pátku mezi svátky, které jsou dny pracovního klidu. V základních a středních školách jsou v tento den prázdniny a novela by rodinám umožnila strávit čas pohromadě.

U Prahy zavadil balon s lidmi o vysoké napětí, bez zranění

U obce Choteč nedaleko Prahy horkovzdušný balon asi s deseti lidmi na palubě zavadil o vedení vysokého napětí. Nikdo nebyl zraněn, řekla ČTK mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. Balon letěl směrem na Třebotov. Mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová ČTK řekla, že balon pouze zavadil o dráty a na krátkou dobu vypadla elektřina.

Čeští středoškoláci si v centru NASA vyzkoušeli výcvik astronautů

Sedm českých středoškoláků bylo mezi více než třemi stovkami studentů ze 39 zemí, kteří díky stipendijnímu programu Honeywell Leadership Challenge Academy (HLCA) na týden navštívili návštěvnické vesmírné centrum NASA v USA. Vyzkoušeli si navrhnout, postavit a otestovat vlastní raketu a prošli simulovaným tréninkem pro skutečné astronauty. Během programu se také setkali s vědci, inženýry a bývalými astronauty, sdělili ČTK zástupci firmy Honeywell. "Vyzkoušeli jsme si let do vesmíru včetně výstupu do kosmu i ovládání leteckých simulátorů. Prožil jsem zde spoustu skvělých zážitků, získal nové zkušenosti a poznal úžasné lidi z celého světa," uvedl Daniel Švadlenka z Gymnázia J. S. Machara v Brandýse nad Labem.

V Týnském chrámu bude ekumenická bohoslužba k Husovu výročí

V pražském kostele Matky Boží před Týnem se dnes večer uskuteční ekumenická bohoslužba. Setkají se na ní u příležitosti 600. výročí smrti mistra Jana Husa představitelé různých křesťanských církví. Bohoslužba bude jedním z vrcholů snah o smíření, k němuž vyzval v souvislosti s výročím Husovy smrti papež František. Ekumenické bohoslužby pro smíření s bohem a mezi křesťany a prosbou o odpuštění se konají po celé republice. Kázat budou předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr a pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka.

Olomouc uvede k výročí Jana Husa scénické oratorium

Olomouc si připomene 600. výročí úmrtí významného českého myslitele a církevního reformátora Mistra Jana Husa speciálním představením. Moravskoslezské divadlo 1. července uvede scénické oratorium Mistr Jan Hus v režii Ireny Žantovské. V jedné z hlavních rolí se představí Ilona Csáková, uvedli zástupci radnice. Autorem hudby a textů na motivy Husových kázání a jeho korespondence je letošní držitel Ceny města Olomouce v oblasti kultury Richard Pachman. Ten se také představí v titulní roli Mistra Jana Husa, Ilona Csáková se ujme role královny Žofie. Představení doprovodí komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra.

Pachmanovo oratorium bylo poprvé uvedeno v roce 2005. Za deset let od premiéry se objevilo na domácích pódiích hned v několika verzích - jako velké scénické představení, komorní verze o dvou interpretech nebo jako přednáškový koncert pro školy. V Olomouci jako jediném městě mimo Prahu bude uvedeno ve formě velkého scénického představení.

Výroční narození Jiřího Voskovce připomnělo Divadlo ABC

Speciální reprízu inscenace V+W Revue s překvapením pro diváky uvedla Městská divadla pražská. Stalo se tak ke 110. výročí narození divadelníka Jiřího Voskovce. Publikum si v zaplněném hledišti Divadla ABC, kde před válkou sídlilo Osvobozené divadlo, s chutí zazpívalo, což bylo utajovaným bonusem večera. Městská divadla pražská tak zakončila akci Půlrok s V+W aneb Od Wericha do Voskovce, kterou 6. února ke 110. výročí Werichova narození tato inscenace odstartovala.

Vzpomínkové akce připomenou výročí smrti Milady Horákové

Pětašedesátileté výročí smrti Milady Horákové, která byla v roce 1950 popravena komunistickým režimem po vykonstruovaném procesu, připomene kampaň nazvaná Památku nejde zadusit. Začne v pondělí 22. června ve 12 hodin u pomníku sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Dobrovolníci budou celý týden lidem na různých místech metropole rozdávat symbolické kokardy s trikolórou. Akci pořádá platforma Bez komunistů.cz, sdělil ČTK za iniciativu Petr Marek. V den výročí smrti Horákové, které připadá na sobotu 27. června, bude několik známých osobností držet hladovku. Stane se tak v rámci řetězové hladovky, která trvá již dva roky. Večer se poté symbolicky za Horákovou a všechny oběti komunismu rozsvítí svíčky v Česku i například v americkém Washingtonu.

Soud s demokratickou političkou se stal v komunistickém Československu symbolem politických procesů. S ní čelilo od 31. května 1950 obvinění ze "záškodnického spiknutí proti republice" dalších 12 lidí, vesměs představitelů nekomunistických stran. Popravena byla oběšením na dvoře pankrácké věznice 27. června 1950 spolu s Janem Buchalem, Závišem Kalandrou a Oldřichem Peclem.

Národní knihovna zkoumá původ tisíců konfiskovaných knih

Na 12.000 knihovních dokumentů, o něž většinou proti své vůli přišli jejich původní majitelé za druhé světové války a v poválečném období, zpracuje projekt Knihy znovu nalezené. Desetimilionový projekt iniciovala Národní knihovna (NK) a podpořil grant z Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norských fondů. Do Národní knihovny se dostávaly například knihy pocházející z uzavřených paměťových institucí, rušených církevních řádů či konfiskátů zabavených za druhé světové války. V tuzemských sbírkových institucích je až 300.000 takto deponovaných knih.

Projekt Knihy znovu nalezené by měl umožnit základní evidenci a popis knižních dokumentů a zpřístupnit je odborníkům i paměťovým institucím. Zabývat se bude nejen knihami samotnými, ale i dějinným kontextem. V tomto případě knihy nejsou jen tištěnými nosiči informací, ale i svědky válečných i poválečných událostí ve střední Evropě.

Výstava v Lucerně představuje šíři díla Leonarda da Vinciho

Představit Leonarda da Vinciho jako vynálezce, malíře, anatoma, sochaře, hudebníka a architekta má interaktivní mezinárodní výstava Da Vinci - Inventions. Návštěvníci si ji ve Velkém sále pražské Lucerny mohou prohlédnout tento víkend poprvé. Potrvá až do 28. srpna. Putovní výstava nabízí příklady Leonardových strojních vynálezů i pohyblivé modely nejvýznamnějších děl. Nechybí ani reprodukce známých umělcových obrazů. Exponáty si návštěvníci mohou rozpohybovat, točit s nimi a vyzkoušet si, na jakých vědeckých principech vznikly.

Všechny vynálezy sestavili podle pořadatelské společnosti Grande Exhibitions, která vlastní a provozuje římské Muzeum Leonarda da Vinciho, italští umělečtí řemeslníci. Probádali prý více než šest tisíc stran Leonardových poznámkových sešitů, takzvaných kodexů, a studovali i zrcadlově převrácené písmo, kterými se snažil udržet své vynálezy v tajnosti.

U Waterloo válčili letos i Češi a Slováci - na obou stranách

Na bojišti u belgické obce Waterloo, kde končí vzpomínkové akce k 200. výročí porážky francouzského císaře Napoleona, letos mezi pěti tisícovkami nadšených fanoušků vojenské historie z 52 zemí válčili také pěšáci a kavaleristé z českých zemí a ze Slovenska. "Je tady přes 200 účastníků z České republiky i Slovenské republiky, a to jak na straně spojenců, tak na francouzské straně," řekl ČTK Ivan Vystrčil. Ve skupině 35 českých jezdců představujících tělesnou stráž císaře Napoleona měl roli pobočníka, a podílel se tedy na "řízení bitvy".

U Waterloo se čeští kyrysníci potkali i se skutečným potomkem císaře Napoleona, který zde před 200 lety prohrál nejen bitvu, ale celou životní dráhu. Napoleonův potomek se také setkal s potomky britských a pruských důstojníků, kteří císaře porazili.

Havíři v historických krojích vyšli z jihlavského podzemí

Téměř 190 malých havířů v historických krojích vyšlo z podzemních chodeb na Masarykovo náměstí v Jihlavě. Tradiční havířský průvod, který připomíná slavnou stříbrnou historii královského města Jihlavy, je součástí víkendové městské slavnosti Jihlavské havíření. Historické centrum města při ní ožije koncerty, divadelními představeními a atrakcemi. Třídenní slavnosti vyvrcholí nedělní poutí u kostelíka svatého Jana Křtitele, kam na dopolední mši přijde i velká část havířského průvodu. Jihlavský pivovar, který letos slaví 155 let od svého založení, představí na slavnosti nové pivo Perkmistr uvařené na počest jihlavského hornictví a místních havířů.

Tradice Jihlavského havířského průvodu byla obnovena v roce 1999, kdy průvod vyšel po více než třiceti letech. Od té doby se do Jihlavy vrací každý lichý rok.

Výstava v trutnovském muzeu přibližuje historii skautingu

Historii skautského hnutí na Trutnovsku přibližuje výstava Skautská lilie v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově. Expozice bude přístupná až do 27. září. Expozici tvoří dobové fotografie, kroniky či různé odznaky a skautské prapory především z Trutnova. "Díky výstavě se muzejním pracovníkům podařilo zmapovat historii trutnovských skautů, která začala už za první republiky, poté byla násilně přerušená za druhé světové války," řekl ředitel muzea Ondřej Vašata.

V centru Prahy začal poslední den 12. ročníku United Islands

Na sedmi venkovních scénách v centru Prahy začal poslední den 12. ročníku hudebního festivalu United Islands of Prague 2015. Na hlavním pódiu v Kinského zahradě zahájila program tuzemská formace DVA, na Kampě skupina Noisy Pots, která na konci května v Praze pokřtila své debutové album Home Alone. Na hlavním pódiu dnes večer festival vyvrcholí koncerty britského elektronického muzikanta Williama Doylea vystupujícího pod jménem East India Youth a nizozemských rockerů Birth of Joy. Akci předznamenala ve čtvrtek tradiční Klubová noc, která nabídla více než padesát objevů domácí klubové scény v 16 pražských klubech.

Kabát rozburácel teplický stadion zaplněný tisíci fanoušků

Rocková kapela Kabát v Teplicích přivedla do varu fotbalový stadion Na Stínadlech. Frontman Josef Vojtek se v rodném městě dočkal ovací před svými nedělními padesátinami. Na stadion přišlo podle odhadu pořadatelů na 15.000 lidí nejrůznějšího věku. "Je to koncert velice výjimečný, a to nejen tím, že jsme tady jako kapela začínali a rádi se sem vracíme, ale na tribuně jsou dnes naši rodiče," řekl po odstartování koncertu Vojtek. Dodal, že svůj věk neřeší, Kabát ani po 25 letech ve stejné sestavě netrpí ponorkovou nemocí a do budoucna uvažuje o návratu k menším, komornějším koncertům.

Arnošt Vašíček v Ostravě připravuje expozici věnovanou záhadám

Expozici věnovanou regionálním a světovým záhadám připravuje spisovatel, záhadolog a scenárista Arnošt Vašíček. Muzeum záhad vznikne v podzemí hradní pevnosti Slezskoostravského hradu. Otevřeno bude od 1. července. Využije prostory se současnou expozicí permoníků a čertů. "Chci, aby muzeum zaujalo děti i dospělé," řekl Vašíček ČTK. S ohledem na uhelnou minulost Ostravy do expozice zahrnul i jednu uhelnou záhadu. "Na severu Čech byla v uhelných vrstvách nalezena lidská lebka. Dodnes se vědci přou o její pravost," uvedl.

V Brně budou o víkendu jezdit historické vozy MHD a parní vlaky

Po Brně budou dnes jezdit historická vozidla městské hromadné dopravy a z hlavního nádraží vyjedou do několika směrů parní vlaky. Hlavní atrakcí bude parní tramvaj Caroline, která po kompletní opravě vyjede do ulic po pěti letech. Připomene dobu před začátkem 20. století, kdy po Brně jezdily tramvaje poháněné párou, řekla ČTK mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Sport

Kanoista Stanislav Ježek vyhrál závod Světového poháru ve vodním slalomu v Praze. Osmatřicetiletý domácí reprezentant byl v Troji nejlepší už v semifinále, ve finálové jízdě ještě zrychlil a při bezchybném výkonu v brankách porazil o 57 setin slovinského mistra Evropy Benjamina Savšeka. Třetí skončil Brit David Florence, druhý český finalista Tomáš Rak byl desátý.

Kanoistka Kateřina Hošková se postarala o druhý český triumf na Světovém poháru ve vodním slalomu v Praze. Stejně jako před ní Stanislav Ježek navázala na svůj semifinálový triumf a byla nejrychlejší i ve finálové jízdě. O 92 setin porazila rovněž bezchybnou australskou favoritku Jessicu Foxovou. Monika Jančová obsadila ve finále deváté místo.

I třetí závod na Světovém poháru ve vodním slalomu v Praze skončil českým triumfem. Jiří Prskavec vyhrál mezi kajakáři po diskvalifikaci původního vítěze Brita Josepha Clarkea, který porušil pravidlo o minimální hmotnosti lodi. Třetí díky tomu skončil další domácí reprezentant Ondřej Tunka. Spolu s vítěznými kanoisty Stanislavem Ježkem a Kateřinou Hoškovou vybojoval český tým v prvním finálovém dnu čtyři individuální medaile.

Čeští fotbalisté do 21 let ve druhém utkání na domácím mistrovství Evropy porazili 4:0 Srbsko a zůstali ve hře o postup do semifinále. V Praze na Letné se blýskl hattrickem Jan Kliment, jednou se trefil Martin Frýdek. Svěřence Jakuba Dovalila, kteří na úvod podlehli 1:2 Dánsku, čeká v úterním závěrečném duelu skupiny A favorizované Německo.

Tenistka Karolína Plíšková se na turnaji v Birminghamu probojovala počtvrté v sezoně do finále. Šestá nasazená česká hráčka porazila Francouzku Kristinu Mladenovicovou 6:2, 7:6 a na trávě bude bojovat o titul poprvé v kariéře.

Devatenáctiletá tenistka Kateřina Siniaková prohrála ve čtvrtfinále travnatého turnaje v Birminghamu s Němkou Angelique Kerberovou 2:6, 4:6.

Čeští volejbalisté prohráli ve Světové lize potřetí za sebou s Francií 0:3. Výběr trenéra Zdeňka Šmejkala se v Českých Budějovicích postupně zlepšoval, ale favoritovi podlehl po setech 18:25, 20:25 a 24:26. Češi mají po sedmi zápasech na kontě stále jen čtyři body a uzavírají tabulku skupiny D.

České basketbalistky překvapivě prohrály na mistrovství Evropy v osmifinálové skupině E s Řeckem 71:74. Výrazně se jim tak vzdálil postup do čtvrtfinále. Stačit k němu nemusí ani případná výhra v závěrečném utkání s Tureckem.

Čeští inline hokejisté rozdrtili ve čtvrtfinále mistrovství světa organizace FIRS v argentinském Rosariu Mexiko 10:1. V boji o finále čeká tým trenéra Martina Tvrzníka v noci na neděli Lotyšsko, které zvítězilo nad Španělskem 7:3. Druhou semifinálovou dvojici tvoří obhájci titulu Spojené státy americké a Francie.

Beachvolejbalisté Přemysl Kubala a Jan Hadrava si na prvních Evropských hrách zahrají o medaile. Český pár ve vyřazovací části v Baku vyhrál oba zápasy a v semifinále narazí na Lotyše Martinse Plavinše a Haraldse Regžu.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál i třetí díl domácího šampionátu v automobilových soutěžích. V Rallye Hustopeče ho nezastavil ani defekt v páteční etapě, po kterém nabral čtyřicetisekundovou ztrátu. Druhý soutěžní den za volantem nové Škody Fabia R5 zcela ovládl, vyhrál všech šest rychlostních zkoušek a navázal na triumfy z Klatov a Českého Krumlova.

Přivést do Česka slavný cyklistický závod Giro d'Italia se snaží syn bývalého prezidenta Václav Klaus mladší. Mladé frontě Dnes řekl, že letos na jaře už o tomto záměru jednal v Praze s ředitelem závodu Maurem Vegnim. Klausovým cílem je, aby Giro startovalo na českém území v roce 2017, kdy se pojede stý ročník, nebo v dalším roce.

Počasí

Oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Nejvyšší teploty 15 až 19 °C, na jihovýchodě až 21 °C, v 1000 m na horách kolem 11 °C.

Závěr školního roku a první tři týdny letních prázdnin budou podle meteorologů ve znamení lehce podprůměrných teplot. Pršet by mělo méně, než bývá v období od 22. června do 19. července obvyklé. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).