Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman ve Sněmovně podpořil prokazování majetku

Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně podpořil vládní návrh zákona o prokazování původu majetku a požádal poslance, aby ho přijali. Na návrhu ocenil přesun důkazního břemene na podezřelé a to, že o případných pokutách má rozhodovat finanční úřad, nikoliv soud. Zároveň se vyslovil pro to, aby zákon o prokazování původu majetku směřoval co nejvíce do minulosti a pro přísnější penále v případě porušení zákona. Vládní návrh počítá s tím, že finanční správa bude mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud hodnota neevidovaného majetku převýší sedm milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě jej zdaní.

Mynář předá majetkové přiznání v úterý, oznámil po kritice Hrad

Kancléř Vratislav Mynář plánuje v úterý předat své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové (TOP 09 a Starostové). Na Twitteru to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Právě klub TOP 09 a Starostů označil Zemana za pokrytce kvůli tomu, že ve Sněmovně hájil vládní návrh zákona o prokazování původu majetku a jeho kancléř přitom dosud majetkové přiznání nepředložil. Při odchodu ze Sněmovny řekl Zeman novinářům, že Mynář majetkové přiznání už odevzdal a je uloženo na právním odboru Hradu.

Zákon o prokazování majetku TOP 09 odmítá. Uvádí, že povede k udavačství ve společnosti, a navíc je prý protiústavní. Místo ní klub TOP 09 a Starostů navrhuje vlastní návrh novely zákona o střetu zájmů, který by nutil politiky a vysoké úředníky přiznávat majetek v době nástupu do funkce i při jejím opuštění. Zvyšuje také maximální pokutu z 50.000 korun na půl milionu.

Zeman je proti kvótám, stále chce polní nemocnici v Jordánsku

Prezident Miloš Zeman v projevu ve Sněmovně odmítl povinné kvóty na migranty v Evropské unii. Česká republika má podle něj pomáhat na území, odkud uprchlíci do Evropy odcházejí. Znovu také navrhl vyslání polní nemocnice do Jordánska.

Ministr obrany Martin Stropnický nepovažuje vyslání polní nemocnice za ideální variantu. Lepší by bylo vyslat civilní lékaře. Se Zemanem o tom chce jednat.

Státy V4 a Francie odmítají kvóty na přerozdělování uprchlíků

Premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4) nebo jejich zástupci spolu s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem při jednání v Bratislavě odmítli přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie na základě kvót. Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko jsou podle slovenského premiéra Roberta Fica ale připravené pomoci řešit migrační krizi na základě dobrovolnosti. Český premiér Bohuslav Sobotka už před schůzkou novinářům řekl, že řešením stávajícího náporu migrantů v Evropské unii je dohoda s africkými státy o návratu uprchlíků, pokud nezískají azyl.

Policie při kontrole na pražském Hlavním nádraží zadržela 12 lidí

Policie na pražském Hlavním nádraží celý den kontroluje vytipované vlaky, kterými by mohli jet nelegální migranti. Zatím bylo zadrženo 12 lidí. Šlo třeba o občany Afghánistánu, Sýrie či Gambie. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle Daňka se na akci podílí cizinecká policie, která bude o nelegálních uprchlících zjišťovat bližší informace. Na zásah upozornil server tn.cz. Policie v minulých dnech kvůli nelegální migraci zvýšila kontroly na silnicích i železnici. Uprchlíci nejčastěji hranice překračují v Jihomoravském kraji. Česko je pro uprchlíky hlavně tranzitní zemí. Cizinecká policie za prvních pět měsíců letošního roku v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziroční nárůst o 712. Zaznamenala nárůst občanů Kosova, Sýrie či Afghánistánu, kteří byli zachyceni při pokusech o nelegální přechod země do Německa.

Vláda ve středu začne debatu o státním rozpočtu na příští rok

O návrhu státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 70 miliard korun, bude ve středu jednat vláda. Podle návrhu ministerstva financí z tohoto týdne by výdaje měly příští rok klesnout zhruba polovině úřadů, řada ministrů ovšem s návrhy výdajů nesouhlasí. Podle dostupného návrhu nejvíce mají příští rok klesnout ve srovnání s letošním rozpočtem výdaje na státní dluh, a to o 7,5 miliardy korun. Naopak o téměř devět miliard korun by měly stoupnout výdaje ministerstvu práce a sociálních věcí. To již uvedlo, že bude usilovat o více peněz.

Zahraniční dluh se v prvním čtvrtletí zvýšil na 2,9 bilionu korun

Zahraniční dluh Česka se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 30 miliard korun na 2,887 bilionu korun. Představoval tak 66,8 procenta hrubého domácího produktu. Na zvýšení dluhu se podílel rostoucí počet vládních dluhopisů držených cizinci a vyšší krátkodobé vklady přijaté obchodními bankami ze zahraničí. Meziročně byl zahraniční dluh vyšší téměř o 200 miliard korun, oznámila Česká národní banka. Vládní sektor se na celkovém zadlužení podílí 21,1 procenta, bankovní sektor včetně ČNB 26,8 procenta a zbývajících 52,1 procenta připadá na podniky. Při rozdělení dluhu na soukromý a veřejný sektor převládá soukromý s téměř 68 procenty. Dvě pětiny zahraničního dluhu v prvním čtvrtletí tvořily půjčky.

ČR letos v konkurenceschopnosti poskočilo na 37. místo ze 144

Česká republika letos v makroekonomické konkurenceschopnosti států obsadila 37. pozici ze 144 srovnávaných ekonomik. V meziročním srovnání jde o posun o devět příček vzhůru, zároveň jde o první zlepšení po čtyřech propadech v řadě. Vyplývá to ze Zprávy o globální konkurenceschopnosti, kterou každoročně vydává švýcarská nezisková organizace Světové ekonomické fórum (WEF). Na posunu vzhůru se nejvíce podílely zejména kategorie finanční trhy (20 procent), makroekonomické prostředí (17 procent) a vyšší vzdělání (13 procent). U inovací došlo meziročně ke zhoršení situace. V případě vyspělosti podnikatelského prostředí zpráva ukázala na slabé zlepšení. Česko se v celkovém hodnocení vrátilo na úroveň let 2011 a 2012, stále ale zaostává za hodnocením z období let 2008 a 2009. Z postsocialistických zemí skončila ČR v letošní zprávě druhá za Estonskem.

Stát v dubnu vypsal projektových tendrů skoro jako za čtvrtletí

Stát pokračuje v razantním plánování staveb. V dubnu vypsal zakázky na projektové práce za 345 milionů Kč, což je výrazně nejvíce od začátku letošního roku. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici. Za celé první čtvrtletí přitom veřejná správa vypsala tendry za 398 milionů korun. Od začátku roku tak počet vypsaných tendrů vzrostl meziročně o 97,5 procenta. Stát se tak podle stavařů snaží dohnat zpoždění, které v přípravě staveb v minulých letech nabral.

Ministerstvo vybralo zelené diplomaty, na Ukrajinu zatím nezamíří

První čtyři zemědělští diplomaté, kteří budou českým obchodníkům pomáhat hledat exportní příležitosti, začnou působit v Rusku, Číně, Saúdské Arábii a Srbsku od letošního podzimu. Pátý člověk měl působit na Ukrajině, kvůli politické situaci tato pozice letos obsazena nebude. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. O pět vypsaných míst se ucházelo zhruba 50 osob, obecně se dají výsledky jejich práce čekat až za několik let. Formálně budou diplomaté podřízeni velvyslanci v dané zemi, metodicky však spadají pod ministerstvo zemědělství. Oblasti, kam tzv. zelení diplomaté vyrazí, představují podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nejvýznamnější obchodní partnery ČR mimo Evropskou unii, navíc s předpokladem hospodářského růstu.

Přes 60 vojáků dostalo medaile za působení v zahraničních misích

Přes šest desítek vojáků na pražském Vítkově obdrželo medaili za působení ve vojenských misích v Afghánistánu a v Bosně a Hercegovině. Z půlročního nasazení se vrátili vojáci, kteří cvičili afghánské piloty či bosenské ozbrojené složky nebo lékaři z chirurgického týmu, který působil na letišti v Kábulu. Někteří mají za sebou několikátou misi. Český chirurgický tým během mise v Asii ošetřil přes 400 lidí. Podle jeho velitele Petra Geřábka museli chirurgové řešit hlavně válečná zranění, kdy lidé po výbuších utrpěli tlaková či střepinová zranění. Podle ministra obrany Martina Stropnického čeští vojáci mise v Afghánistánu i Bosně splnili výborně.

Armáda předvede v sobotu na akci Bahna to nejlepší, co umí

To nejlepší, čím disponuje současná moderní armáda, se v sobotu představí na Dni pozemního vojska Bahna na tankodromu u Strašic na Rokycansku. Desetitisíce lidí, kteří na tradiční armádní akci každoročně chodí, uvidí moderní i historickou techniku v ukázkách a v bojích. Hlavní hodinová kombinovaná bojová ukázka armády se letos poprvé zaměří na obranný boj, řekl ČTK řídící ukázky Jaroslav Vítek. "Je to situace, kdy naše jednotky mají za úkol přehradit postup útočícího nepřítele, zastavit jeho jednotky a udržet celistvost daného prostoru," řekl. Do ukázky se zapojí asi 250 vojáků, různé modifikace bojových vozidel Pandur, vrtulníky Mi-24 a Mi-171, modernizované tanky T-72M4 CZ, samohybné houfnice Dana nebo minový vrhač.

Kromě současné armády a její techniky a několika kusů techniky zahraničních armád je součástí Bahen vždy i historická část. "Letošní ročník vzpomíná na výročí 100 let, kdy v bitvě u Arrasu padla prakticky celá Rota Nazdar našich francouzských legionářů. Druhá zásadní ukázky bude k 70. výročí osvobození. V nedalekých z Rokycanech, dá se říci, skončila válka, tam se poprvé setkali spojenci - americké a ruské jednotky," řekl František Koch z Nadace pozemního vojska a ředitel Muzea na demarkační linii v Rokycanech.

Ministra Mládka doprovodí na cestě do Mexika zástupci podnikatelů

Zástupci podnikatelů ze sektorů energetiky, letectví a strojírenství doprovodí ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) na pracovní cestě do Mexika. Ministr bude jednat například s mexickými ministry hospodářství a energetiky. Delegace odcestuje v neděli. Podle Českého statistického úřadu činil předloni dovoz z Mexika 9,3 miliardy korun. Nejvíce se dovážely kondenzátory, telefony a hračky. Vývoz činil 9,4 miliard a tvořily ho převážně výrobky automobilového průmyslu. Kromě samotných aut šlo hlavně o motory. Mexiko je mimo jiné členem Tichomořské aliance, do které patří například Chile a Kolumbie. Mládek bude v Mexiku jednat i o tom, že by Česko získalo pozorovatelský status této aliance.

Ministr Babiš: Ať už se ČSSD rozmyslí, jakého chce koaličního partnera

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by si měl podle šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše rozmyslet, jakého chce koaličního partnera. Babiš tak v Českém rozhlasu Plus reagoval na čtvrteční interpelace, ve kterých premiér označil Babišovo vlastnictví firem za hlavní problém koaliční spolupráce. ČTK ale Babiš záležitost popsal jinak. "Poslal jsem mu (Sobotkovi) ráno esemesku, ať se už konečně ČSSD rozmyslí, jakého chce koaličního partnera - protože já jsem mu deklaroval, že svoji firmu neprodám," řekl Babiš v rádiu. Dodal, že premiér na čtvrtečním koaličním jednání neříkal nic takového jako při interpelacích ve Sněmovně.

V pátek dopoledne ale Babiš ČTK řekl, že SMS pro premiéra zněla jinak. "Ne, ne, ne, to jsem mu nepsal. Já jsem mu psal, že jestli s tím má problém, ať navrhne řešení," uvedl na dotaz, zda Sobotku v SMS pobídl, aby si ČSSD rozmyslela, jestli chce jiného koaličního partnera. "Mě to překvapilo včera, protože na koalici to neříkal. Každý přece ví, že já jsem z firmy odešel, nepodnikám, jsem majitel firmy. Řekl jsem, že ji neprodám. Každý ví, že ji vlastním, každý ví, kdo je moje firma, s kým obchoduje. Je to ostře sledováno," podotkl také. Premiér ve čtvrtek poslancům sdělil, že sérii problémů koalice pojí to, že se Babiš před vstupem do politiky nevzdal svého podnikání. Rozumné by podle něj bylo, kdyby své společnosti prodal a zbavil se tím přímého angažmá v podnikatelském prostředí.

Babiš považuje spor s poslancem ČSSD Šinclem za uzavřený

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš považuje svůj spor s poslancem sociální demokracie Ladislavem Šinclem za uzavřený. Předsedy vládních stran informoval o tom, že se s ním poslanec odmítá setkat, jak to ve čtvrtek navrhla koaliční rada. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to vzal na vědomí, řekl Babiš ČTK. Naopak podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka se spor ještě neuzavřel. Bude se táhnout tak dlouho, dokud se někteří poslanci budou bát Babiše zeptat, míní.

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den na koaličním jednání údajně obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a prý ho i zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem. Babiš to popírá a odmítá se omluvit, k čemuž ho vyzvala ČSSD.

Sněmovna schválila vznik registru vybraných přestupků

Sněmovna schválila vznik centrálního registru vybraných přestupků, který by měl pomoci v boji proti drobné kriminalitě. Za opakované přestupky má jejich pachatelům hrozit vyšší pokuta, trestným činem se ale nestanou. Přestupky by se v registru měly uchovávat pět let, rozhodli dnes poslanci. Návrh nyní dostane k projednání Senát. Registr podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) poskytne úřadům nástroj k tomu, aby měly více informací o dotyčném člověku. Reagoval tak na námitky poslance ODS Marka Bendy, že novela nemění opakované přestupky na trestný čin. Podle poslance tak prý vznikne jen "registr pro registr".

Registr přestupků bude existovat při rejstříku trestů. Úřady by do něj měly zapisovat především přestupky proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití, ale i některé další přestupky, s jejichž spácháním spojují zákony určitě právní důsledky, například prokazování bezúhonnosti. Přísnější trestání se má týkat například drobných krádeží, opakovaného rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství či méně závažných ublížení na zdraví. Opakovaného přestupku se dopustí ten, kdo jej spáchá do jednoho roku poté, co ho správní orgán uzná vinným z předchozího přestupku.

Sněmovna nedokončila úvod jednání k elektronické evidenci tržeb

Poslanci začali projednávat vládní předlohy o zavedení elektronické evidence tržeb. Předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek varoval mimo jiné před vyššími náklady na vznik i provoz systému, než jaké vláda očekává. Kabinet si od evidence tržeb slibuje narovnání podnikatelského prostředí i omezení šedé ekonomiky, a tedy vyšší výběr daní. Úvodní kolo debaty o normách Sněmovna nedokončila, pokračovat bude v červenci. Stát vybere víc peněz na dani z příjmů i na dani z přidané hodnoty, řekl v úvodu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Očekávání koalice ale nesdílí Kalousek, jenž zatím v rozpravě vystoupil jako jediný. Vláda podle něho říká, že všichni podnikatelé jsou nepoctiví, ale nejvíc restaurace a maloobchod, na něž má evidence tržeb dopadnout jako první.

Smlouvy pojišťoven s lékaři budou účinné asi až zveřejněním

Smlouvy zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi budou účinné zřejmě až se zveřejněním. Pojišťovny taky nebudou moci nabírat nové klienty prostřednictvím jiných firem. Novinky přinese takzvaná transparenční novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou schválila Sněmovna. Poslanci do předlohy, kterou nyní posoudí senátoři, odmítli vložit ustanovení, podle kterého by si pacienti mohli legálně připlácet za dražší zdravotnické služby. O návrhu poslanců ANO Radky Maxové a Miloslava Janulíka o dobrovolné spoluúčasti pacientů na dražších, nyní nehrazených službách se vedla nejdelší debata. Úprava by spočívala v tom, že pacienti by měli možnost doplatit rozdíl mezi částkou, kterou běžně hradí pojišťovna, a skutečnou cenou dražší služby. Nyní se to údajně řeší například sponzorskými dary. Němeček slíbil, že o záležitosti se musí vést politická i odborná debata, k níž je ministerstvo připraveno.

MfD, E15: Stát plánuje dotovaným dopravcům kupovat vlaky

Ministerstvo dopravy plánuje, že v příštích letech Českým drahám i soukromým dopravcům zaplatí až 100 procent ceny vlaků jezdících v závazku veřejné služby, tedy s dotacemi. Hodlá pro to využít evropské dotace a doplatit je ze státního rozpočtu. Dopravci by ovšem po skončení smlouvy museli vlaky předat svému nástupci na trase. Napsaly to deníky Mladá fronta Dnes (MfD) a E15. Ministerstvo dopravy nyní připravuje program, v jehož rámci budou firmy evropské peníze na drážní vozidla čerpat. Dotace by mohly plynout z Operačního programu doprava 2. "Z něj je možné přispět do výše 85 procent, zbytek by doplatilo ministerstvo dopravy," řekl MfD náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček. Připraveno je zatím podle Čočka několik miliard, je ale možné vyčerpat víc peněz, než bylo dosud v operačním programu na nová vozidla schváleno. Mluvčí ministerstva Tomáš Neřold řekl E15, že se prozatím počítá s penězi v rozmezí 8,2 až 12,3 miliardy korun.

Surový tabák bude kvůli podvodům nově zdaněn, Senát to schválil

Surový tabák pravděpodobně bude kvůli daňovým podvodům nově podléhat spotřební dani. Počítá s tím, vládní novela, kterou Senát schválil. Novela má také kvůli rozhodnutí Ústavního soudu snížit kauce pro menší prodejce pohonných hmot z 20 milionů korun na polovinu. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Zavedení kaucí pro distributory nafty a benzinu bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Ústavní soud (ÚS) však loni v květnu ustanovení s platností od července letošního roku zrušil. Podle ústavních soudců by měla být kauce odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů. Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala.

Sokolovská uhelná pozastavila dotace sportu, jde o 100 milionů

Sokolovská uhelná pozastavila podporu sportu. Kluby v regionu tak přijdou zhruba o 100 milionů korun, které těžařská firma ročně na sport dávala. Dotkne se to jak řady menších oddílů, tak extraligového hokejového klubu HC Energie Karlovy Vary a druholigových hokejistů i fotbalistů v Sokolově. Sokolovská uhelná to oficiálně potvrdila na svých webových stránkách. Za úsporným opatřením těžařské firmy je jak situace na trhu s elektřinou, tak hlavně soudní spory s polostátní firmou ČEZ. Pro kluby, kde byla Sokolovská uhelná generálním partnerem, to znamená ránu. "Mládežnický hokej podporuje město, ale A-tým dospělých je z 90 procent podporován Sokolovskou uhelnou. Pro nás to znamená zřejmě odhlášení ze soutěže," konstatoval Rudolf Francisko, prezident HC Baník Sokolov.

Sokolovská uhelná musí v poslední době čelit výraznému poklesu ceny elektřiny, která je pro společnost při snižování těžby jedním ze stěžejních zdrojů příjmů. Kromě toho si chce firma vytvořit rezervu i pro případné důsledky soudních sporů se společností ČEZ. Ta se u soudu domáhá téměř 700 milionů korun kvůli údajnému porušení smlouvy o dodávce uhlí pro elektrárnu v Tisové. Podle Sokolovské uhelné je ale smlouva diskriminační a ČEZ platí Sokolovské uhelné za uhlí výrazně méně než jiným dodavatelům.

Dienstbier: Ženy a muži v Česku nemají rovné podmínky

Ženy a muži v Česku stále nemají rovné podmínky a postavení, i když to zaručují české zákony. Ženy mají například nízké zastoupení v Parlamentu a ve vedoucích pozicích či nižší výdělky. ČTK to řekl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Na dnešek připadá mezinárodní den rovnosti žen a mužů. Ve Sněmovně ženy obsadily pětinu křesel, v Senátu 19 procent, v krajských zastupitelstvech pětinu, v zastupitelstvech měst a obcí 27 procent. Ve dvacetičlenném kabinetu jsou tři ministryně.

Vládní strategie počítá i s kroky ke srovnání rozdílů ve výdělcích. Ženy v Česku vydělávají v průměru o pětinu méně než muži. Podle expertů pracují v hůř placených oborech a na nižších postech, nevýhodou je i mateřství. Pomoci by podle ministra měla opatření ke slaďování práce a rodiny jako dostatek školek či možnost pracovat z domova, ale i dělba péče o potomky či starší příbuzné mezi oběma partnery. Podle šéfky oddělení rovnosti žen a mužů úřadu vlády Lucie Zachariášové je v odměňování nutná transparentnost. Instituce a firmy by měly například zveřejňovat statistiky, kolik u nich vydělávají ženy a kolik muži. Například ve výroční zprávě Global Gender Gap Report 2014 Světového ekonomického fóra byla v hodnocení rovnoprávnosti pohlaví ČR mezi 142 zeměmi 96. Důvodem byly hlavně rozdíly mezi výdělky žen a mužů a nízké zastoupení žen v politice.

Do babyboxu v Kladně někdo odložil chlapečka

Dvoudenního chlapečka našli zdravotníci v babyboxu v Kladně. ČTK to oznámil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Je to letošní 12. dítě odložené do některé ze speciálních schránek v Česku a 124. dítě za celou historii babyboxů. Do kladenského babyboxu už bylo odloženo sedm dětí. Kladno se zařadilo na třetí až čtvrté místo v počtu odložených děťátek spolu s Ostravou. Schránky jsou umístěny tak, aby se ženy nemusely bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

V Tovačově byl zavražděn starší muž a žena, podezřelý byl dopaden

V domě v Tovačově na Přerovsku byl zavražděn čtyřiasedmdesátiletý muž a o dva roky mladší žena. Jejich těla objevili policisté v místní části obce ve čtvrtek večer. Muže podezřelého z dvojnásobné vraždy zadrželi v nočních hodinách ještě téhož dne. Na případu nyní kriminalisté intenzivně pracují, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Soud projedná údajné vraždy pacientů, obžalované hrozí doživotí

Ústecký krajský soud začne v pondělí projednávat kauzu bývalé zdravotní sestry Věry Marešové, která čelí obžalobě z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Pacienty jednotky intenzivní péče podle obžaloby zabíjela vysokými dávkami draslíku od roku 2010 do loňska. Motivací bylo prý to, aby si ulehčila práci. Ženě hrozí až doživotní vězení. Znalci, jejichž posudky jsou pro obžalobu klíčové, budou vypovídat nejdříve v srpnu. Proces provází mimořádný zájem médií. Vraždy se podle obžaloby odehrály na jednotce intenzivní péče interního oddělení Lužické nemocnice. Všechny oběti byly vysokého věku a potřebovaly neustálou péči. Na případ upozornil lékař Petr Vondráček, který zemřelé pacientce nechal odebrat krev.

Grandi Stazioni na pronájmu nádraží vydělala 54 milionů korun

Italské společnosti Grandi Stazioni vloni vzrostly výnosy i zisk z pronájmu pražského hlavního nádraží a nádraží v Mariánských lázních. Po zdanění společnost vydělala více než 54 milionů korun, o 6,5 milionu více než v roce 2013, při tržbách převyšujících 144 milionů korun. Komerční pronájem nádražních ploch, které společnost na vlastní náklady rekonstruovala, tvoří většinu jejích příjmů. Do rekonstrukce hlavního nádraží investovala společnost patřící italským drahám (Ferrovie dello Stato Italiane Group) přes miliardu korun a dalších zhruba sto milionů do oprav budovy v Mariánských lázních. Výměnou za to může obě budovy komerčně využívat po dobu 30 let. Pokračování pronájmu pražského nádraží je ale ohroženo, protože stále nejsou opraveny boční trakty Fantovy budovy. Dokončení oprav Fantovy budovy je podle smlouvy z roku 2003 podmínkou pro prodloužení pronájmu prostor nádraží italské společnosti o dalších 20 let.

Česko má v rámci EU nejlevnější spotřební elektroniku a auta

Česká republika má v rámci Evropské unie nejlevnější spotřební elektroniku a dopravní prostředky pro osobní přepravu, tedy především osobní auta. Celkově nejnižší ceny v rámci EU loni mělo Bulharsko, kde činily zhruba 48 procent průměru EU. Naopak nejvyšší byly ceny v Dánsku se 138 procenty EU. Česko bylo spolu s Litvou celkově pátou nejlevnější zemí v rámci EU, ceny byly na 64 procentech průměru EU. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil statistický úřad Eurostat. Do Česka je podle zprávy dobré zamířit za nákupem alkoholu a tabáku, které jsou třetí nejlevnější v EU, stejně je na tom i Rumunsko. Levnější je alkohol a tabák už jen v Maďarsku a Bulharsku. Naopak nejdražší jsou tyto položky v Irsku, Británii a Finsku. Zatímco v Irsku ceny alkoholu a tabáku činí 170 procent průměru EU, v Česku je to 72 procent.

K odpálení ohňostroje bude nutný souhlas majitele pozemku

Sněmovna neprodloužila ze dvou na pět dní lhůtu pro ohlašování profesionálních ohňostrojů obcím a hasičům, jak požadoval kabinet. Pořadatelé ale budou muset mít k odpálení ohňostrojů podle novely zákona o pyrotechnice, kterou poslanci schválili, souhlas vlastníka pozemku. Předloha míří k posouzení do Senátu. Souhlas vlastníka parcely bude muset být písemný. Novela má také zavést systém sledovatelnosti pyrotechnických výrobků. Výrobce bude muset pyrotechnické výrobky označovat registračním číslem a zároveň bude povinen vést evidenci těchto čísel. Norma rovněž stanoví množstevní limity pro skladování pyrotechnických výrobků při prodeji. Pro prodejní místnost je stanoven limit 80 kilogramů čisté hmotnosti výbušných látek. V případě tzv. příručních skladů se limity liší podle způsobu skladování od 200 do 750 kilogramů.

Pražské Rudolfinum dnes ožije koncertem mladých talentů

V pražském Rudolfinu dnes zahrají mladí talentovaní hudebníci, vítězové Mezinárodní hudební soutěže Concertino Praga, kterou každoročně pořádá Český rozhlas. Na koncertě zazní mimo jiné skladby Bohuslava Martinů či Sergeje Prokofjeva. Na pražské vystoupení navážou festivalové koncerty laureátů v pěti jihočeských městech.

Praha zvažuje stavbu galerie moderního umění na Letné u metronomu

Praha zvažuje výstavbu nové galerie moderního umění. Stát by mohla na Letné vedle metronomu v místech, kde býval Stalinův pomník. Na setkání s novináři to řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). V plánech minulé politické reprezentace, která mluvila o stavbě koncertní síně, Krnáčová pokračovat nehodlá. Náklady na stavbu výstavní síně by podle Krnáčové měl nést stát, Praha by se postarala o pozemek.

V Plzni začíná kulturní přehlídka Dny Jeruzaléma

Multikulturní festival Dny Jeruzaléma, který chce představit různorodost kulturního života izraelského hlavního města, začíná v Plzni. Během dvou dnů nabídne ukázku filmů, hudby, tance či gastronomie, řekla ČTK ředitelka festivalu Marina Šternová. Proti přehlídce se ozvaly některé občanské iniciativy. V otevřeném dopise organizátory vyzvaly, aby od pořádání festivalu upustili. Přehlídku totiž považují za součást politické strategie Izraele zajistit legitimizaci anexe Jeruzaléma, která byla podle kritiků nezákonná. Šternová to odmítla. Festival, jehož plzeňská část je součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015, podle ní naopak představuje otevřenost města, různé národnostní menšiny i náboženská vyznání.

Filmová trilogie o Janu Husovi bude uvedena v Kostnici

Filmová trilogie Jan Hus, kterou Česká televize natočila ve spolupráci s francouzsko-německou televizní stanicí ARTE, bude poprvé představena zahraničnímu publiku. V rámci připomenutí výročí Husova upálení bude 23. června uvedena v Kostnici, tedy místě kde příběh českého reformátora před šesti sty lety tragicky skončil. Historickou fresku již odvysílala Česká televize. Veřejné premiéry se uskutečnily rovněž na místech spjatých s Husovým odkazem v České republice, tedy na Kozím hrádku, v Táboře, Husinci a Karolinu.

Veřejnost může vidět v Trocnově novou expozici o Žižkovi

Památník Jana Žižky nabízí v Trocnově na Českobudějovicku veřejnosti od dnešního dne novou muzejní expozici. Výstava nahradí původní sbírku ze 70. let. Obnovená expozice má vystihnout Žižkův osobnostní profil, jeho charakter, vlastnosti i hodnoty, které vyznával. Na její kompozici se podílel i renomovaný historik Petr Čornej. Novinářům to řekli zástupci Jihočeského muzea. Expozice se nachází ve třech sálech. První z nich je věnován mládí Jana Žižky, jenž z Trocnova pocházel. "Je to epocha před jeho vstupem do velkých dějin. Lidé zde například mohou vidět přepokládaný model Žižkova dvorce," řekla kurátorka výstavy Helena Stejskalová. Druhá část muzea se pak věnuje husitské válečné éře. Představuje dobové zbraně a doplňky, které k tomu patřily. Třetí sál pak patří Žižkově pozici v moderní době.

V Českém Krumlově začaly Slavnosti pětilisté růže, trvají do neděle

Rychtářským průvodem a otevřením trhu na zámku v Českém Krumlově začaly jedny z největších městských oslav v zemi - Slavnosti pětilisté růže. Potrvají tři dny. Loni je navštívilo rekordních 25.430 lidí, letos musejí návštěvníci počítat s občasnými dešťovými přeháňkami. Největší zájem bývá o historické průvody, letos projdou městem čtyřikrát. V hlavních půjde na 700 velmožů, rytířů na koních, kejklířů, zástupců cechů a poddaných. Do neděle se uskuteční na deseti scénách 168 vystoupení 66 souborů. Hlavní tématem 29. ročníku je letos událost z roku 1555. "To téma historické připomíná událost z roku 1555, kdy na území Krumlova existovala dvě města: takzvané Staré město a Latrán. Byly to dvě osady oddělené Lazebnickým mostem a branami a neustále se svářily, kdo kde může prodávat jaké pivo a pořádat trhy. Tehdy dvacetiletý panovník Vilém z Rožmberka rozhodl o sloučení osad v jedno město," přiblížil hlavní téma jeden z pořadatelů, ředitel Městského divadla a radní Jan Vozábal.

Pražské ostrovy ožily muzikou, začal festival United Islands

Na sedmi venkovních scénách v centru Prahy začala open air část hudebního festivalu United Islands of Prague 2015. Akci trvající do soboty předznamenala ve čtvrtek tradiční Klubová noc, která nabídla více než 50 objevů domácí klubové scény v 16 pražských klubech. Podle pořadatelů tam celkem dorazilo na 4000 návštěvníků. Loni festival zaznamenal 60.000 návštěvníků, podobné číslo organizátoři čekají i letos. Vstup na všechny festivalové akce je zdarma.

Sport

Majitelka kompletní sady olympijských medailí ve sportovní střelbě Kateřina Emmons je potřetí těhotná a rozhodla se ukončit sportovní kariéru. Řekla to novinářům. Jednatřicetiletá manželka amerického sportovního střelce Matthewa Emmonse, s nímž vychovává šestiletou dceru Julii a dvouletého syna Martina Henryho, vyhrála na olympiádě v Pekingu 2008 střelbu ze vzduchové pušky. V této disciplíně má také titul mistryně světa a Evropy. Ke svému rozhodnutí dospěla po březnovém mistrovství Evropy, po kterém onemocněla zápalem plic, z něhož se dostávala dva měsíce. A právě do toho se nečekaně dozvěděla, že je těhotná. "Nic mi za moje zdraví nestojí. Bylo toho hodně krásného, ale je čas to utnout a začít si užívat jinou kapitolu života," prohlásila Emmons.

Reprezentační brankář Petr Čech se podle britských médií přiblížil přestupu z Chelsea do Arsenalu. Jeho trenér Arséne Wenger už podle listu Daily Mirror třiatřicetiletému fotbalistovi zaručil, že bude jedničkou. Čech před minulou sezonou po deseti letech ztratil pozici prvního brankáře Chelsea na úkor Belgičana Thibauta Courtoise a přestože má u "Blues" ještě rok platnou smlouvu, počítá se s jeho letním odchodem. Daily Mirror informuje, že Arsenal je ochoten londýnskému rivalovi zaplatit za Čecha 10 milionů liber (asi 382 milionů korun) a s plzeňským rodákem už je téměř domluven na podmínkách.

Bývalý reprezentační útočník Milan Baroš po odchodu z Ostravy posílil Mladou Boleslav. Třiatřicetiletý fotbalista podepsal se čtvrtým celkem minulé ligové sezony smlouvu na dva roky. ČTK to řekl tiskový mluvčí středočeského klubu Jiří Koros.

Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila na trávě v Birminghamu do semifinále. Šestá nasazená hráčka porazila turnajovou trojku Carlu Suárezovou ze Španělska za hodinu a pět minut 6:2, 6:2.

Tenista Tomáš Berdych prohrál na turnaji na trávě v Halle ve čtvrtfinále s Chorvatem Ivem Karlovičem, který nastřílel rekordních 45 es, 5:7, 7:6, 3:6.

Plážové volejbalistky Karolína Řeháčková a Eliška Gálová obsadily na Evropských hrách v Baku dělené páté místo. Jejich pouť turnajem skončila ve čtvrtfinále, v němž je porazila 2:0 litevská dvojice Ieva Dumbauskaiteová, Monika Povilaityteová.

Počasí

Oblačno až zataženo. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C, na jihovýchodě až 18 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C.