Denní souhrn zpráv

Zeman jednal s Dukou o podobě dohody o majetkoprávním vyrovnání

Prezident Miloš Zeman se sešel s pražským arcibiskupem, kardinálem Dominikem Dukou. Konzultovali spolu připravovanou dohodu o majetkoprávním vyrovnání týkajícím se církevních budov na Pražském hradě. ČTK o obsahu schůzky informoval mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. V rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi požádalo několik církevních subjektů o navrácení nemovitostí v areálu Hradu. Je jich celkem deset.

Pražské arcibiskupství již dříve uvedlo, že za prezidentování Václava Klause bylo předběžně dohodnuto, že by měla církev do budoucna vlastnit budovy, které dnes užívá. Jde o Staré proboštství, Mladotův dům a budovu Nového proboštství, která by měla sloužit jako zázemí pro koncerty a další kulturní akce v katedrále. Objekty potřebné pro činnost Správy Pražského hradu, například pro potřeby Hradní stráže, zůstanou státu.

Evropa je podle premiéra Sobotky znovu na osudové křižovatce

Evropa je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) znovu na osudové křižovatce. Řešení migrační krize vyžaduje spolupráci i solidaritu. Povinné kvóty na přijímání uprchlíků jsou špatným řešením a v důsledku mohou vést i k rozpadu Evropy, míní. Ministerský předseda to řekl ve Sněmovně na mimořádné schůzi k migraci. Mimořádnou schůzi Sněmovny vyvolaly opoziční TOP 09, ODS a hnutí Úsvit. Poslankyně za ODS Miroslava Němcová vyjádřila přesvědčení, že by Česko mohlo spíše investovat více peněz například do uprchlických táborů blízko zemí původu uprchlíků, než je přijímat v Evropě. Zavedení kvót pro uprchlíky by podle Marka Ženíška (TOP 09 a Starostové) mohlo mít záporný dopad na samotný projekt Evropské unie. Poslanec se obává toho, že by věc zneužily xenofobní nebo protievropské strany. Podle předsedy poslanců Úsvitu Marka Černocha problém s uprchlíky eskaluje po celé Evropě a v dohledné době by mohl být i v Česku.

Sobotka: Česko by podpořilo tábory pro uprchlíky na severu Afriky

Česká vláda podporuje myšlenku na vytvoření záchytných stanovišť pro uprchlíky na severu Afriky i na potápění lodí, kterými převaděči vozí tyto lidi do Evropy. Je připravena podpořit tato opatření i finančně. Před poslanci to řekl v odpovědi na interpelaci Marka Ženíška (TOP 09 a Starostové) premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Případné potápění lodí vyžaduje souhlas Rady bezpečnosti OSN, Evropská komise má mandát k vyjednávání, poznamenal Sobotka. Dohodu s rozhádanými frakcemi v Libyi na takové operaci si lze podle něho těžko představit, žádná z nich nedá souhlas s jejím prováděním v libyjských výsostných vodách. Premiér připomněl, že Česko už penězi podporuje uprchlické tábory v Jordánsku a stejně by postupovalo i v případě, pokud by vznikly na severu Afriky. Evropa by se měla podle Sobotky zaměřit na stabilizaci států, odkud přichází nejvíce migrantů, a měla by se posílit účinnost schengenské hranice.

Koalice se shodla, že si spor mají vyjasnit Babiš se Šinclem

Koaliční rada se shodla, že by se ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš měl sejít s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem, aby si vyjasnili svůj spor. Po jednání koaliční rady kvůli roztržce mezi ANO a ČSSD to novinářům řekli zástupci jednotlivých stran. Šincl ve středu Babiše obvinil ze zastrašování, ČSSD vicepremiéra vyzvala k omluvě. Ten obvinění odmítá, omluvit se nechce.

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den na koaličním jednání prý obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně Šincla zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem.

Spor mezi Šinclem a Babišem se dostal i na sněmovní plénum při interpelacích na premiéra. Občanští demokraté Zbyněk Stanjura a Marek Benda se ptali na to, zda Babiš vede složky i na další koaliční a opoziční poslance. Jejich stranická kolegyně Miroslava Němcová označila Babišův postup za "fízlovské manýry".

Offsetový program gripenů přinesl ČR zatím 31,6 miliardy korun

Offsetový program v souvislosti s pronájmem stíhacích letounů Gripen přinesl od roku 2004 Česku 31,6 miliardy korun. Loni to bylo 2,4 miliardy korun. ČTK o tom informovala společnost Saab, která tyto letouny vyrábí. Podle smlouvy z roku 2004 měla průmyslová spolupráce přinést České republice 130 procent hodnoty smlouvy na pronájem gripenů, tedy 25,545 miliardy Kč. Podle ministra obrany Martina Stropnického je spolupráce se švédskou stranou po celou dobu vynikající. "Jde o spolehlivé stroje, čeští piloti s nimi za deset let nalétali 20.000 hodin. Jsem rád, že se úspěšně podařilo realizovat i program průmyslové spolupráce," uvedl Stropnický.

Policie letos zatím chytila o 712 ilegálních cizinců víc než loni

Cizinecká policie za prvních pět měsíců letošního roku v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziroční nárůst o 712. Zaznamenala nárůst občanů Kosova, Sýrie či Afghánistánu, kteří byli zachyceni při pokusech o nelegální přechod země do Německa. Loni bylo z těchto zemí zadrženo 60 lidí, letos 448. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla cizinecká policie. Za celý loňský rok bylo v Česku odhaleno 4822 nelegálních cizinců.

Ztráta ubytovny kvůli nesouhlasu obce s dávkou hrozí 17.000 lidí

Až 17.000 lidí v tísni, kteří žijí na ubytovnách, by kvůli nesouhlasu obcí s vyplacením doplatku na bydlení mohla hrozit ztráta střechy nad hlavou. Ukázala to zjištění vládní agentury pro sociální začleňování. O doplatku jednala legislativní rada vlády. Pochybuje o ústavnosti nynějších pravidel udělování této dávky. Novinářům to řekl ministr pro lidská práva a šéf rady Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle odhadů na ubytovnách nyní bydlí asi 100.000 osob. Situaci změnila novela o hmotné nouzi. Od května je potřeba k tomu, aby úřad práce doplatek vyplatil, souhlas obce. Ustanovení mělo radnicím umožnit omezit takzvaný "byznys s chudobou". Dávky neměly plynout do předražených zařízení s nevhodnými podmínkami, ale spíš do podpory bydlení v bytech. Podle Dienstbiera byl návrh nesystémový, nekoncepční, nedomyšlený a působí problémy.

MF poslalo k připomínkám návrh zákona o centrální evidenci účtů

Ministerstvo financí poslalo k připomínkám návrh zákona o centrální evidenci účtů, tedy evidence účtů fyzických a právnických osob vedených u bank a záložen. Evidenci by měla spravovat Česká národní banka a nebude obsahovat údaje o zůstatcích na účtech. Cílem opatření je zejména boj proti daňovým únikům, informace totiž mohou podle MF pomoci například finanční správě reagovat na přesun peněz získaných podvody. Záměr zřídit evidenci účtů schválila vláda loni v prosinci. Data v registru budou podle plánu aktualizována minimálně denně. Oprávněné orgány, které nyní při dohledávání informací o existenci bankovních účtů obesílají desítky bank, záložen a dalších institucí, budou dotazy podávat elektronicky.

Původně chtěl ministr financí Andrej Babiš (ANO) kvůli potírání daňové kriminality vznik registru, který měl obsahovat nejen údaje o existenci účtů fyzických či právnických osob, ale také o tom, kolik je na nich peněz. S tím ale nesouhlasila Česká národní banka.

Senát: Děti v mateřské školce nemusí být plně očkovány

Podmínkou pro přijetí do mateřské školy nebo pobyt na školách v přírodě by podle Senátu nemělo být plné očkování dítěte. Horní komora o tom rozhodla přes nesouhlas ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Senátní úpravy, které horní komora přijala po téměř pětihodinové debatě nad novelou o ochraně veřejného zdraví, bude muset posoudit Sněmovna. Mateřské školy by podle senátorů měly mít pouze povinnost zjistit stav očkování přijímaného dítěte. Horní komora zároveň snížila z půlmilionu na 30.000 korun maximální výši pokuty, která by hrozila školkám, školám nebo provozovatelům dětských skupin za přijetí dítěte bez dokladu o očkování. Podmínka očkování pro účast na škole v přírodě je podle místopředsedkyně Senátu Miluše Horské nelogická vzhledem k tomu, že stejné děti se potkávají ve třídě během školního roku.

Novela zákona o audiovizi pomůže českému filmu, míní premiér

Výrazný impulz k podpoře tvorby českých filmů může znamenat novela audiovizuálního zákona, pokud ho schválí vláda. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Úprava by měla zlepšit fungování Státního fondu kinematografie mimo jiné zaručením jeho financování ze státního rozpočtu. Novelizovaný zákon by měl také zlepšit systém filmových pobídek a přispět k větší transparentnosti rozhodování rady fondu.

Studie: Čím mají lidé vyšší vzdělání, tím později chtějí do penze

Vzdělání hraje výraznou roli v tom, v kolika letech člověk odchází do důchodu. Čím je vyšší, tím větší motivaci mají lidé zůstat déle v zaměstnání a dál pracovat. Ukázala to studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium Univerzity Karlovy (CERGE-EI), jejíž výsledky autoři představili. Věk nástupu do penze se v Česku každoročně prodlužuje - u mužů o dva měsíce a u žen o čtyři. Muži nyní odcházejí do důchodu v necelých 63 letech, bezdětné ženy v 62 letech a matky podle počtu vychovaných potomků dřív. Česká společnost stárne. Osoby nad 65 let tvoří 17 procent obyvatel, v roce 2030 by to mohla být skoro čtvrtina a v polovině století třetina.

Pietní akt v Resslově ulici připomněl 73. výročí boje parašutistů

Desítky lidí ve čtvrtek dopoledne přihlížely pietnímu aktu před pražským pravoslavným chrámem sv. Cyrila a Metoděje. Připomněl 73. výročí boje, který parašutisté v kryptě kostela svedli několik týdnů po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Téměř hodinového ceremoniálu se spolu se zástupci armády, pamětníky a válečnými veterány zúčastnil i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). ČTK řekl, že by si Češi měli uvědomit, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí.

Čeští umělci na Pražském guadriennale vzdají hold Janu Nebeskému

Hold režiséru a výtvarníkovi Janu Nebeskému a připomenutí úspěšné inscenace Golem jsou nejvýznamnějšími příspěvky domácích scénografů do programu Pražského quadriennale. Tato mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě se po čtyřech letech vrátila do Prahy. Do 28. června nabídne desetitisícům návštěvníků na 40 místech díla umělců z rekordního počtu 78 zemí. Na zahájení ve středu večer navázaly vernisáže 111 expozic. Uskutečnily se v Kafkově domě, v Clam-Gallasově paláci, na Divadelní fakultě AMU, v kostele sv. Anny, v Colloredo-Mansfeldském paláci, Topičově salonu a v lapidáriu Betlémské kaple.

Festival v Náměšti n.O. nabídne tři ojedinělé hudební projekty

Společný koncert tří špičkových evropských hráčů na niněru, vystoupení houslistky a zpěvačky Ivy Bittové s kapelou Clarinet Factory a koncert čtyř hudebních těles v projektu Z kořenů k worldmusic by měly představovat vrcholy letošního festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. Novinářům to řekl dramaturg přehlídky Michal Schmidt. Jubilejní 30. ročník mezinárodního vícežánrového festivalu potrvá na náměšťském zámku od 25. července do 1. srpna. Zahájí ho rakouská dechovka Federspiel. Návštěvníci uslyší desítky domácích i zahraničních interpretů world music, moderního jazzu, lidové hudby a folku. Důležitou součástí festivalu zůstává moravská tradiční hudba a domácí písničkářská scéna.

Cestovatel Šíma vyrazil na mini motorce do Afriky

Český motocyklový cestovatel a novinář Jaroslav Šíma (58) vyrazil na replice mini motocyklu Honda Monkey do Afriky. Na 17.000 km dlouhé cestě zamíří do západoafrického Mali. Cestu chce absolvovat s minimem výbavy a bez GPS, oznámil na tiskové konferenci. Cílem téměř tříměsíční cesty pod názvem "Na opici do Afriky" je návštěva českých vojáků v mírových sborech v Bamaku v Mali. Na své cestě chce Šíma navštívit pouštní město Timbuktu nebo pěšky zdolat nejvyšší horu Maroka Djebel Toubkal (4167 m).

Sport

Nástupcem trenéra Vladimíra Růžičky u české hokejové reprezentace bude Vladimír Vůjtek starší. Rozhodl o tom výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. Osmašedesátiletý Vůjtek, který vedl od roku 2012 do letoška slovenský národní tým, bude mít smlouvu na jeden rok. Svaz o tom informoval v tiskové zprávě.

V umělém kanálu v pražské Troji začne pátečními kvalifikacemi seriál Světového poháru ve vodním slalomu. K víkendovým závodům je přihlášeno 311 vodáků z rekordních 45 zemí a čeští slalomáři by rádi zaútočili na medaili v každé kategorii. Na startu bude kompletní česká špička včetně kajakářů Štěpánky Hilgertové, Vavřince Hradilka a Jiřího Prskavce.

Počasí v pátek

Zataženo až oblačno s přeháňkami. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.