Denní souhrn zpráv

Zeman ve středu jmenuje Valachovou ministryní školství

Prezident Miloš Zeman příští středu jmenuje Kateřinu Valachovou (nestr.) ministryní školství, oznámil na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Tuto informaci potvrdila novinářům i sama Valachová po setkání s prezidentem. Jmenování se podle Ovčáčka uskuteční 17. června v 11:30 na Pražském hradě. Valachová rovněž uvedla, že se při rozhovoru s prezidentem shodli na základních tématech. Probírali prý zejména odborné a učňovské vzdělávání a mistrovskou zkoušku, která by měla u učebních oborů nahradit maturitu. Zeman a Valachová se při hodinové schůzce zabývali i otázkou začlenění dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol. S konceptem mistrovské zkoušky přišel předchůdce Valachové Marcel Chládek (ČSSD). V některých učebních oborech, kde se nyní končí maturitou, by mohli absolventi po několika letech praxe absolvovat tuto zkoušku. Ta by v některých ohledech, například z pohledu podmínek pro založení živnosti, nahrazovala maturitu. Valachová je připravena prosazovat stejné navýšení rozpočtu, jaké požadoval exministr Chládek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Valachovou na ministryni školství navrhl v pátek, kdy prezident zároveň odvolal jejího předchůdce z ministerské funkce. Chládek musel skončit v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců úřadu. Chládek, který šikanu popírá, podle předsedy vlády už nesplňoval přísné nároky na výkon funkce.

Premiér Sobotka v Bruselu ukončil schvalování operačních programů

Po skončení summitu zemí Evropské unie a států Latinské Ameriky a Karibiku premiér Bohuslav Sobotka podepsal spolu s eurokomisařkou pro regionální politiku Corinou Cretsuovou dokument, který symbolicky zakončuje schvalování operačních programů Evropské unie pro Českou republiku na období 2014-2020. K dispozici je v nich pro žadatele zhruba 644 miliard korun. Dnešní slavnostní ceremonie, které se kromě předsedy vlády Sobotky zúčastnila i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, završila proces schvalování deseti programů Evropskou komisí. Následovat bude vypisování výzev k podávání žádostí o dotaci. Vyjednávání o programech s Evropskou komisí dlouho blokoval chybějící český zákon o státní službě a odkládaná změna české právní úpravy procesu EIA, který posuzuje vlivy konkrétních záměrů na životní prostředí.

Státy visegrádské čtyřky shodně odmítají kvóty pro migranty

Státy visegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko) odmítají přerozdělování uprchlíků na základě kvót navržených Evropskou komisí. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky se na tom jejich představitelé shodli na setkání na okraj summitu Evropské unie a zemí Latinské Ameriky a karibské oblasti (CELAC). Přijímání migrantů by podle nich mělo fungovat na bázi dobrovolnosti. Důležité je podle V4 dobré fungování schengenského systému, na němž by se měly podílet všechny evropské země.

Prezidenta Zemana zajímaly přípravy na česko-čínský summit ve zdravotnictví

Česko-čínský summit ve zdravotnictví, na kterém se příští týden v Praze setkají zástupci 16 zemí Evropy s představiteli Číny, byl hlavním tématem schůzky ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem. Hovořili spolu i o podpoře paliativní péče a o situaci Jesenické nemocnice, kterou prezident řešil při své návštěvě Olomouckého kraje. Němeček to řekl novinářům po zhruba dvouhodinovém setkání se Zemanem. Prezident je hostitelem jedné z večeří summitu a přijme čínskou vicepremiérku. Na Hradě se má také v premiéře promítnout seriál Krteček a Panda, který nyní natáčí čínská televize. "Má dorazit 80 čínských dětí, které se léčí v lázních Karlova Studánka, a také děti české," řekl ministr.

ČSÚ: Loňský rok byl pro ekonomiku rokem obratu k růstu

Příjmy domácností loni reálně stouply o 2,1 procenta, zatímco v letech 2011 až 2013 celkově o 5,2 procenta klesly. Zároveň loni rekordně stouply firemní zisky a růst spotřeby domácností byl nejvyšší za posledních šest let. Celkově ekonomika po dvou letech poklesu stoupla o dvě procenta a byla 13. nejrychleji rostoucí ekonomikou v EU. Loňský rok tak byl pro ekonomiku rokem obratu, informovali na tiskové konferenci představitelé Českého statistického úřadu. Statistici také upozornili, že životní úroveň v Česku se v letech 2012 a 2013 ve srovnání se zeměmi EU i eurozóny nezměnila.

Sazce se přihlásil výherce rekordních 2,466 miliardy korun

Sazce se po 26 dnech přihlásil výherce rekordních 2,466 miliardy korun v evropské loterii Eurojackpot. Sázenku přinesl muž středního věku, který ji také osobně vsadil v Pardubickém kraji, kde žije, řekl ČTK mluvčí Sazky Václav Friedmann. Firma má nyní 60 dnů na vyplacení, peníze má na svém účtu připravené. Výherce se v Sazce zdržel pouhých 20 minut, byl velmi nervózní a několikrát opakoval, že spěchá na vlak," popsal návštěvu Friedmann. Během krátkého rozhovoru výherce zaměstnanci Sazky sdělil, že zatím se v jeho životě nic nezměnilo. "Dál chodí do práce a pečlivě zvažuje, jak s penězi naloží. S přihlášením se o výhru otálel kvůli velkému mediálnímu zájmu a z obavy o svoji anonymitu. Podle svých slov čekal, až se situace alespoň trochu uklidní," řekl ČTK Friedmann. Podle něj výherce velmi ocenil kontakty na psychologické a finanční poradenství, které pro něj měla Sazka připravené. "Zároveň si odnesl hotovost 270.000 korun," dodal Friedmann.

Výhru, která je nejvyšší nejen v Česku, ale i v historii Eurojackpotu, obdrží výherce celou. Výhry totiž v ČR nepodléhají zdanění. Firma s posláním peněz nebude spěchat, musí nejdříve s výhercem doladit detaily převodu. Miliardářská loterie Eurojackpot se hraje v 16 evropských zemích a na výhry se skládají všichni sázející. Dosavadní druhá nejvyšší výhra v Eurojackpotu padla v Německu, bylo to kolem 1,61 miliardy korun. V Česku dosud sázející získal v Eurojackpotu nejvíce 17,3 milionu korun.

Kala: NKÚ si postaví nové sídlo, stát by mělo 600 milionů Kč

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) si postaví své nové sídlo, jeho stavba by měla vyjít na zhruba 600 milionů korun a dokončena by měla být v roce 2019. ČTK to řekl prezident NKÚ Miloslav Kala. Úřad nyní sídlí v pronajatých prostorách. Stavba má vzniknout na pozemku, který NKÚ vlastní v Praze Holešovicích. Součástí nového sídla budou archiv a knihovna Poslanecké sněmovny.

Veřejných stavebních tendrů ubývá, je jich méně o čtvrtinu

Stavebních zakázek v letošním roce ubývá. Za první čtyři měsíce vypsala veřejná správa o čtvrtinu (23,4 procenta) méně tendrů. Firmy se tak mohou ucházet pouze o 911 zakázek, vyplývá z analýzy společností CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici. Zakázek ubývá už několik měsíců po sobě, hrozí proto zpomalení oživování celého sektoru. Sestupný trend potvrdily i statistiky za duben, který je nejslabším měsícem nejen letošního roku, ale od loňského ledna.

Propuštění zkušeného zaměstnance je v ČR levnější než v Evropě

Česká republika patří mezi tři země v Evropě, které mají nejvyšší náklady v případě propuštění zaměstnance s krátkou praxí z organizačních důvodů. Vyšší náklady na propuštění této kategorie zaměstnanců mají pouze v Litvě a Belgii. Naopak ve srovnání s evropským průměrem je propouštění zkušenějších zaměstnanců s delší praxí v Česku podstatně levnější. Vyplývá to ze studie evropské sítě advokátních kanceláří Deloitte Legal, která sledovala pracovněprávní podmínky pro propuštění zaměstnanců ve 29 evropských státech.

"Česko se řadí k zemím, ve kterých je rozdíl mezi náklady na propuštění zaměstnance s delší praxí a méně zkušeného pracovníka jen velmi malý," uvedl vedoucí týmu pracovního práva v Ambruz & Dark Deloitte Legal Jan Procházka. Je to podle něj dáno tím, že české pracovní právo mezi zaměstnanci málo rozlišuje. Takže okolnosti jako délka praxe, velikost zaměstnavatele či profese hrají z hlediska pracovněprávních nároků jen minimální či vůbec žádnou roli. Mezi pěti nejnákladnějšími zeměmi figurují Itálie, Švédsko a Lucembursko, a to bez ohledu na to, zda je důvod výpovědi organizační nebo na straně zaměstnance.

Ťok: EU by neměla snižovat limity pro kompenzace při zpoždění letů

Evropská unie by neměla snižovat limity pro kompenzace při zpožděných letech. Neměla by také regulovat velikost kabinových zavazadel. Uvedl to ministr dopravy Dan Ťok na setkání ministrů dopravy evropské osmadvacítky v Lucemburku. Lotyšské předsednictví navrhlo snížit limity pro právo na kompenzace při zpožděných letech ze stávajících pěti na tři hodiny. Podle Ťoka ale hrozí, že letečtí dopravci by při tříhodinovém zpoždění raději let zrušili, než aby museli platit cestujícím jakoukoliv kompenzaci. Ťok se zároveň vyslovil proti regulaci velikosti kabinových zavazadel. "Nesouhlasíme s tím, aby kabinová zavazadla byla regulována skrze evropské nařízení. Chceme, aby pravidla stanovovali jednotliví letečtí dopravci. Ti mají povinnost dostatečně a včas informovat cestujícího o podmínkách přepravy zavazadel," uvedl.

Armáda plánuje snížit zdravotní požadavky pro vstup do svých řad

Armáda chce snížit některé zdravotní požadavky pro vstup do svých řad nebo do aktivních záloh. Připravuje proto změnu příslušné vyhlášky, řekl na sněmovním výboru pro obrany ředitel armádní sekce rozvoje a plánování schopností Pavel Adam. Slibuje si od toho zlepšení náborů. Do armády by nyní třeba mohli vstoupit lidé s lehkou sennou rýmou nebo s mírnou poruchou štítné žlázy. U zdravotních prohlídek skončí podle Adama až 60 procent zájemců o službu u armády a až 70 procent lidí, kteří by rádi sloužili u aktivních záloh. Poznamenal, že je na zvážení, jestli za těmito čísly je stav současné populace a zdravotní stav jedinců nebo je to problém vyhlášek. Poznamenal, že nevidí důvod, proč by se do armády nemohl dostat člověk se zdravotním omezením, které mu nebude při výkonu konkrétní pozice vadit.

Policie: Mapy kriminality mají spojit policii, města a obyvatele

Mapy kriminality, se kterými lze podle policie určit riziková místa ve městech, mají spojit poznatky hlídek z terénu, městské samosprávy a obyvatel. Na policejním prezidiu pracuje na přípravě projektu tým lidí. ČTK to řekl ředitel pořádkové policie Martin Hrinko na mezinárodní konferenci pořádané Centrem pro vědu a výzkum v Praze. Podle něj chce česká policie mít vlastní software, který ze získaných dat vyhodnotí problémové lokality. Podobné systémy nazývané mapy budoucnosti fungují v zahraničí. Česká policie podobné programy zatím testuje na několika místech, například v Kolíně, kde klesla kriminalita o čtvrtinu.

V ČR se sjednotí systém informovanosti o krizových situacích

V České republice se sjednotí systém, jimž policie a hasiči informují o krizových situacích zástupce samospráv. Dosud jim zasílají zprávy, které se jich týkají, prostřednictvím textových zpráv na jejich služební mobilní telefony. V jednotlivých regionech se ale systém informovanosti liší, řekl novinářům předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Do několika měsíců vznikne smlouva mezi policií, hasiči a zástupci samospráv, která jasně vymezí kdy, jak a o jakých typech událostí budou starostové nebo jejich zástupci formou sms zpráv informováni o mimořádných událostech. Sladěný informační systém by měl odstranit zmatek. Informace musí být podle Haška poskytovány tak, aby nebyly narušeny probíhající zásahy.

Policie stíhá 17 lidí kvůli daňovému úniku za téměř 100 milionů

Policie stíhá zatím 17 lidí kvůli fiktivním obchodům především s dárkovými a reklamními předměty. Organizovaná skupina je podezřelá, že připravila stát na daních o téměř 100 milionů korun. Daňový únik ale mohl být mnohonásobně vyšší a nelze vyloučit, že budou obviněni další lidé. Na hlavního aktéra případu byla uvalena vazba. Na webu to oznámil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Pět lidí vnímají vyšetřovaelé jako organizátory protiprávního jednání a zbylých 12 jako takzvané bílé koně nastrčené ve firmách, které se podílely na obchodech s dárky pro účastníky sportovních akcí. Hlavní obvinění podle policie vytvářeli složité řetězce firem, na jehož konci pro sebe čerpali peníze. Vyšetřování začalo na podzim 2012 na základě podnětu ministerstva financí.

MfD: Bývalé vedení Letiště Praha čelí trestnímu oznámení

Vedení Letiště Praha podalo trestní oznámení kvůli odměnám, které si rozdělil bývalý management firmy v čele s Miroslavem Dvořákem. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). Za převod státního podniku na akciovou společnost si někdejší nejvyšší vedení vyplatilo podle deníku téměř 200 milionů korun. K výplatě odměn ale chybí kompletní dokumentace.

Soud o obnově Kajínkova procesu bude v Plzni 23. července

Žádostí doživotně odsouzeného vězně Jiřího Kajínka o obnovu procesu se bude Krajský soud v Plzni zabývat 23. července. Ve veřejném zasedání bude o povolení obnovit proces rozhodovat soudce Tomáš Bouček, který už dříve Kajínkovy žádosti o obnovu zamítl, naposledy v březnu 2011. Zatímco dříve se čtyřiapadesátiletý Kajínek chtěl ve znovuotevřeném procesu zabývat otázkou své viny, tentokrát chce dosáhnout nižšího trestu. Doživotí dostal i proto, že znalci vyloučili možnost jeho nápravy. Nyní chce Kajínek, odsouzený za dvojnásobnou vraždu, předložit nový posudek, podle něhož jeho resocializace možná je.

O vydání Savova do ČR bude londýnský soud opět jednat v pondělí

Soud v Londýně nerozhodl o vydání Františka Savova do České republiky a k případu se vrátí v pondělí. Podnikatelovo vydání žádá Česko, kde je stíhán pro krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá, jde prý o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Jako svědek asi tři hodiny vypovídal také Savovův český obhájce Jiří Jarušek. Savov, který je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, sledoval soudní jednání zpoza skleněné přepážky. Jeho britští obhájci si přinesli celkem šest krabic s podkladovými materiály. Britský soudce Howard Riddle při zasedání také položil otázku, proč čeští vyšetřovatelé - pokud věc nemohou bez Savovova výslechu uzavřít - dotyčného nevyslechnou v britské metropoli či prostřednictvím telemostu.

Chomutovský hokejový klub podá trestní oznámení kvůli pomluvě

Hokejový klub Piráti Chomutov podá trestní oznámení na Josefa Ptáčníka pro pomluvu. Reaguje tak na Ptáčníkovo vyjádření v Blesku, že jeho syn Josef nehrál v A-týmu, protože nezaplatil a musel proto do druholigového Klášterce. "U nás v Chomutově máme systém, v kterém rozhoduje o tom, aby se hráč dostal do áčka, řada lidí, aby právě nedošlo k žádné diskriminaci," statutární ředitel klubu Jaroslav uvedl Veverka. Chomutov odmítá i korupční obvinění Růžičky, který nedávno podepsal s Piráty smlouvu na deset let na pozici trenéra prvního týmu a sportovního manažera.

Útočnice ze Žďárů podala stížnost proti umístění do ústavu

Žena, která loni zabila studenta ve škole ve Žďáru nad Sázavou, podala stížnost proti umístění do detenčního ústavu. Informaci České televize potvrdila ČTK Lenka Smutná Polachová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který útočnici do ústavu poslal. O stížnosti bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci. Šestadvacetiletá Barbora Orlová loni v jedné žďárské střední škole ubodala šestnáctiletého Petra Vejvodu, který bránil spolužačku, a zranila dvě dívky a policistu. Státní zastupitelství ale zastavilo trestní stíhání, protože podle posudků byla žena v době spáchání činu nepříčetná. Kvůli duševní nemoci se již dříve léčila.

Umístění do detenčního ústavu navrhla státní zástupkyně na základě odborného posudku znalkyně v oboru psychiatrie Marty Holanové. "Ochranná detence je třeba tehdy, když ústavní psychiatrická léčba nemůže splnit svůj účel, a člověk je i tak na svobodě nebezpečný," uvedla Holanová. V detenci je podle ní jediná jistota, že se bude člověk řádně léčit v optimálních podmínkách a bude pod dozorem. "Její stav je vážný a doposud se řádně neléčil," uvedla Holanová.

Přístup do registru zbraní bude pro lékaře spíše dobrovolný

Přístup lékařů do centrálního registru zbraní možná bude dobrovolný. Uvažuje se také o zkrácení lhůty pravidelných lékařských kontrol potřebných pro zbrojní průkaz, která je v současnosti deset let. Povolení k získání zbrojního průkazu by také měli nově vydávat pouze praktičtí lékaři. Novinářům to řekli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, kteří spolu jednali o novele zákona o zbraních. U novely zákona se nyní vypořádávají připomínky a brzy by měl jít do vlády. Debatu o případné změně legislativy kolem získávání a udělování zbrojních průkazů vyvolala letošní střelba v restauraci v Uherském Brodě, při které zemřelo osm lidí. Devátou obětí byl pachatel činu, který spáchal sebevraždu. Střílel legálně drženými zbraněmi. Loni mělo v Česku zbrojní průkaz 292.283 lidí, z toho 62.286 ho potřebuje k výkonu povolání.

ČOI dala pokutu pět milionů korun za nabídky úvěrů po telefonu

Rekordní pokutu pět milionů korun za zprostředkování spotřebitelských úvěrů dala Česká obchodní inspekce (ČOI) pražské firmě Boyde. Společnost nabízela půjčky prostřednictvím telefonu s vysokým tarifem - 95 korun za minutu. Jeden volající například utratil až 64.000 korun. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Pětimilionová pokuta je nejvyšší, kterou ČOI kdy uložila, dosud tak učinila třikrát. Za chyby ve spotřebitelských úvěrech ale tak vysokou dosud nedala.

V Olomouci havarovalo ultralehké letadlo, pilot je zraněn

Na letišti v Olomouci havarovalo jednomístné ultralehké letadlo. Pilot byl při pádu z dvacetimetrové výšky zraněn, záchranná služba ho převezla na vyšetření do nemocnice. Letadlo havarovalo zřejmě kvůli technické závadě. Škoda činí 300.000 korun, sdělila ČTK krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková. "Policisté po příjezdu na místo zjistili, že jeden ze zájemců o koupi letadla prováděl zkušební let, při kterém však s největší pravděpodobností došlo k technické závadě, a letadlo se i s pilotem zřítilo z přibližně 20 metrů," uvedla Štrbáková.

Strahovský tunel bude kvůli Blance v červenci deset dnů uzavřený

Strahovský tunel v Praze, který je důležitou součástí městského okruhu, bude v červenci na deset dní uzavřený. Stavbaři jej budou napojovat na tunelový komplex Blanka, který se má po opakovaných odkladech otevřít v září. ČTK to zjistila z podkladů určených pro dopravní výbor pražského zastupitelstva. Uzavírka je naplánována od 4. do 14. července a bude spojena s výraznými dopravními omezeními.

Koncertem České filharmonie dnes začíná 57. Smetanova Litomyšl

Zahajovacím koncertem v podání České filharmonie dnes začíná 57. ročník operního festivalu Smetanova Litomyšl. Zazní symfonický obraz Bedřicha Smetany Macbeth a čarodějnice v málo hrané instrumentaci Jarmila Burghausera, Dvořákův klavírní koncert v provedení Jana Bartoše a Symfonie č. 4 Bohuslava Martinů. Symfonii č. 4 napsal Martinů v posledních dnech druhé světové války, a připomíná tak výročí konce války i 125. výročí od narození skladatele. Festival nabízí rekordních 37 programů a očekává také mimořádnou návštěvnost 30.000 lidí. Světovou premiéru bude mít v Litomyšli kantáta Jaroslava Krčka Krédo Mistra Jana, která bude provedena u příležitosti 600. výročí Husovy mučednické smrti.

Výstavu o Husovi doplní na tři dny vzácné iluminované rukopisy

Na pouhé tři dny budou do výstavy o Janu Husovi v Galerii Klementinum zařazeny dva vzácné graduály z konce 16. století. Bohatě iluminované rukopisy budou moci návštěvníci spatřit od pátku 12. do neděle 14. června. Pracovníci knihovny je instalují do vitrín otevřené na stránkách s vyobrazením Jana Husa na hranici. Výstava Jan Hus: Problém přijmout svobodu potrvá v Galerii Klementinum až do 28. června. Ukazuje čtyři desítky originálních rukopisů a starých tisků, které se tematicky váží k osobnosti a učení Jana Husa. Mezi exponáty jsou i dva rukopisy Dalimilovy kroniky z 15. století či ukázky textů, které vpisoval do rukopisů Jan Hus vlastní rukou.

Strom roku - opatovická sedmihlavá saň potřebuje pomoc arboristů

Podivně narostlá borovice v zámeckém parku ve Velkých Opatovicích na Blanensku, která získala titul Strom roku 2014, potřebuje provázat a zpevnit své kmeny lany. Při silnějším poryvu větru hrozí to, že se některý z těchto kmenů ulomí, řekl ČTK Dalibor Badal, který borovici do soutěže o nejsympatičtější strom Česka před časem navrhl. Borovice je jedinečná nejen svým vzhledem, ale i příběhy, které se k ní pojí. Její stáří se sice odhaduje na 300 let, podle pověstí jde ale o saň, kterou porazil svatý Jiří. Tomu je zasvěcený velkoopatovický kostel. Dračice se pak prý proměnila ve strom.

Pavláskové film Fotograf míří do Polska a Kanady

Tragikomedii režisérky a scenáristky Ireny Pavláskové Fotograf volně inspirovaná motivy ze života Jana Saudka čekají premiéry na festivalech v zahraničí. Uvedena bude v soutěži 44. ročníku festivalu Lubuskie lato filmowe Lagów v Polsku a v srpnu zamíří do Kanady. "Bude tam prezentována na jedné z prestižních přehlídek severoamerického kontinentu - na 39. ročníku festivalu v Montrealu. Ten se koná od 27. srpna do 7. září a uvedena tam bude v sekci Focus on World Cinema," řekla ČTK Jana Šafářová ze společnosti AQS.

Film Fotograf s podtitulem Dámy, radím vám ke klidu vidělo od premiéry v lednu v kinech na 200.000 diváků. "Na lagowském festivalu v minulosti převzala režisérka Irena Pavlásková cenu Bronzový hrozen za film Zemský ráj to napohled," dodala Šafářová. Dalším projektem Ireny Pavláskové má být filmová verze novely Pražské orgie o životě českých intelektuálů v Praze v období normalizace. Poskytl jí je světoznámý americký spisovatel Philip Roth.

V Praze začala výstava k nedožitým sedmdesátinám Petra Nováka

V pražském Popmuseu otevřeli výstavu s názvem 52 let na kolotoči svět, která je poctou zpěvákovi a skladateli Petru Novákovi u příležitosti jeho nedožitých sedmdesátin. Autor hitů jako Já budu chodit po špičkách, Náhrobní kámen či Povídej se narodil 6. září 1945 a zemřel 19. srpna 1997. Expozice s podtitulem Život a doba Petra Nováka bude otevřena do 31. října 2015. "Ze čtyřiceti výstav v dějinách Popmusea jich byla jen asi jedna desetina věnována pouze jedné osobě. Tvorba Petra Nováka si to zaslouží," uvedl spoluautor výstavy Radek Diestler. Kromě vlastních fondů autoři výstavy využívají i unikátní materiály z bohatých sbírek Novákova fan klubu, fotografie, obaly desek, zpěvníky, plakáty i strohé úmrtní oznámení, z něhož se návštěvník výstavy dozvídá, že na přání zesnulého se nekonal smuteční obřad.

Česká televize před časem oznámila že režisér a scenárista Ivan Fíla připravuje o Novákovi celovečerní film Den štěstí. Legendu českého beatu ztvární herec a zpěvák Vojtěch Dyk. Producenti v současné době shánějí finanční prostředky.

Ministerstvo udělilo licenci nové krokodýlí zoo v Praze, zatím druhé v ČR

Ministerstvo životního prostředí udělilo licenci soukromé krokodýlí zoo, která se jako první v Praze zcela zaměří na chov těchto predátorů. Pro veřejnost je otevřena v Holešovicích. Nabízí zatím tři desítky živých kajmanů, krokodýlů i aligátorů v deseti druzích. Patří mezi ně například i kriticky ohrožený aligátor čínský nebo vzácní krokodýli kubánští. "Všechna zvířata, která máme, pocházejí z chovů v péči člověka. To znamená jsou to odchovy ze zoologických zahrad a privátních evropských chovů. Několik zvířat máme z krokodýlích farem, žádné tedy není z volné přírody," řekl ČTK odborný kurátor pražské krokodýlí zoo Josef Nykodym. Například aligátory čínské před několika lety majitelé koupili od čínské státní farmy.

Koncept pražské krokodýlí zoo je prý od konkurenční protivínské v jižních Čechách odlišný. "Přiznávám, že jsme menší a máme méně zvířat, to nemá smysl zastírat, nicméně máme individuální přístup průvodců," uvedl Nykodym. Do budoucna by chtěl, aby se zahrada rozšířila na dvojnásobek. Kromě moderovaného krmení krokodýlů se mohou návštěvníci podívat i na noční prohlídky s krmením a přednášky o loveckých technikách a strategiích krokodýlů. Součástí zoo budou fotografické výstavy divoké přírody.

Sport

Český tým kordistů ve složení Jiří Beran, Pavel Pitra, Richard Pokorný a Martin Čapek vybojoval na mistrovství Evropy v šermu v Montreux páté místo, což je nejlepší umístění od bronzu na kontinentálním šampionátu ve Vídni v roce 1991. Před třemi lety v italském Legnanu byli kordisté šestí. Zlato vybojovala Francie, která ve finále porazila Estonsko 45:32. Obhájci titulu z posledních tří let Švýcaři se museli před domácími fanoušky spokojit s bronzem.

Čeští házenkáři prohráli v utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Brně s Francií 24:34. Připsali si druhou porážku a o postup budou bojovat v neděli v závěrečném utkání kvalifikační skupiny v Makedonii. Francie si naopak bez ztráty bodu upevnila první místo v tabulce. V neděli reprezentanty čeká rozhodující duel kvalifikace, v Makedonii se pokusí vrátit na druhé postupové místo.

Nejlepším českým házenkářem za uplynulý rok byl v Brně podle očekávání vyhlášen obhájce prvenství Filip Jícha, který letos slavil v Kielu sedmý titul za osm let působení v tomto německém klubu. V hlasování novinářů a zástupců házenkářských klubů zvítězil třiatřicetiletý Jícha už poosmé za sebou. Druhý skončil brankář Petr Štochl z týmu Füchse Berlín a třetí jeho klubový kolega Pavel Horák.

Obránce Petr Čáslava končí v hokejové reprezentaci. Pětatřicetiletý mistr světa z roku 2010 se s národním týmem rozloučil čtvrtým místem na letošním světovém šampionátu v Praze, na kterém odehrál jubilejní 200. zápas v reprezentačním dresu. Účastník osmi světových šampionátů, který má ve sbírce vedle zlata z roku 2010 i bronzové medaile z dalších dvou let, zdůraznil, že věk se nedá zastavit.

Počasí

Polojasno až skoro jasno, na severozápadě a severu Čech zpočátku ještě velká oblačnost, ojediněle déšť. Nejvyšší teploty 25 až 29 °C, na jihovýchodě až 31 °C, v 1000 m na horách kolem 20 °C.

O víkendu vystoupají teploty v Česku až na 32 stupňů Celsia a objeví se bouřky s kroupami a silným větrem. V pondělí pak teploty až o polovinu klesnou. ČTK to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).