Denní souhrn zpráv

V láhvích vhozených k ministru Stropnickému byla hořlavá směs

V láhvích, které v neděli někdo hodil na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), byla podle chemické analýzy hořlavá směs. Policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení ve stádiu pokusu. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle něj na ministrův pozemek pachatel či pachatelé hodili čtyři láhve s tekutinou. Jednu z nich policisté předali k odborné analýze, zbývající tři se po dopadu rozbily.

Ministr Stropnický uvedl, že láhve někdo hodil na jejich dům v neděli kolem 04:00, kdy tam spali tři lidé. Útok vzbudil jeho syna, jenž ale patrně situaci podcenil, když ráno nezatelefonoval a snažil se zbytky uklidit. Stropnický uvědomil vojenskou policii až večer potom, co se vrátil domů. Myslí si, že útok musí jednoznačně souviset s jeho funkcí a že to byla reakce na jeho názory nebo kroky, které dělá na ministerstvu. Policisté současně zjišťují, kdo a proč láhve na pozemek hodil. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek už v pondělí informoval, že v době útoku nebyl ministr doma, někteří členové jeho rodiny ano. Nikomu se ale nic nestalo. Případ vyšetřuje nejen státní, ale i vojenská policie, navíc byla zvýšena ostraha ministra.

Kandidátka na ministryni Valachová se sejde se Zemanem ve čtvrtek

Kandidátka na ministryni školství Kateřina Valachová se sejde s prezidentem Milošem Zemanem ve čtvrtek. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí Valachové Jarmila Balážová. Schůzka se uskuteční v 11:00 na Pražském hradě. Valachovou do funkce navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) místo Marcela Chládka. Toho Zeman na žádost Sobotky odvolal v pátek. Na setkání by se podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka mělo diskutovat o představách Valachové o vedení ministerstva i o tom, jak chce navázat na práci svého předchůdce.

Valachová, která není členkou žádné strany, za svůj první úkol označila vyjednání vyššího rozpočtu. Hodlá pokračovat ve zvyšování platů učitelů i nepedagogických pracovníků a chce dokončit rozpracované reformy. Sobotka po ní žádá, aby zajistila co nejhladší schválení novely vysokoškolského zákona, pokročila v oblasti začleňování handicapovaných dětí do běžných škol a připravila reformu financování regionálního školství. Měla by podle něj také zvýšit podporu technického a odborného školství. Chládek musel skončit v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců úřadu. Ministr, který šikanu popírá, podle předsedy vlády už nesplňoval přísné nároky na výkon funkce.

Kiska se ve středu setká se Zemanem, navštíví Lidice

Slovenský prezident Andrej Kiska navštíví ve středu Českou republiku. V Praze se setká s českým prezidentem Milošem Zemanem a zamíří také do Lidic, kde uctí památku obětí druhé světové války. Položením kytice ke společnému hrobu si připomene památku obětí vypálení Lidic. Obec nacisté zničili 10. června 1942 nedlouho po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Během krvavého masakru zastřelili 173 lidických mužů. Ženy odvezli do koncentračního tábora. Část dětí byla vybrána na poněmčení, děti do jednoho roku byly otráveny výfukovými plyny ve speciálně upravených autech v nacistickém vyhlazovacím táboře v polském Chelmnu.

Zeman požádal norského krále, aby pomohl v kauze Michalákových

Prezident Miloš Zeman se kvůli případu bratrů Michalákových, které odebrala norská sociální služba, obrátil na konci minulého týdne dopisem na norského krále Haralda V. Upozornil ho, že případ dlouhodobě narušuje česko-norské vztahy i obraz Norska v České republice. Krále požádal, aby se zasadil o vyřešení kauzy s ohledem na zájem dětí. Na tiskové konferenci to oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Připomněl, že se Zeman v únoru na Pražském hradě setkal s norskou velvyslankyní v ČR Siri Ellen Sletnerovou a vyjádřil tehdy nesouhlas s postupem norských úřadů. Situace se podle něj od té doby ale ještě více zdramatizovala a norský úřad na ochranu dětí zvažuje, že Evu Michalákovou plně zbaví jejích rodičovských práv, protože svůj případ doma medializovala. Proto se Zeman přímo obrátil na norského krále.

"Paní Michaláková se těší masové podpoře českých občanů a ani mě jako otce od rodiny nenechává její osud lhostejný. Medializaci případu ze strany paní Michalákové, kterou Barnervernet interpretuje jako neschopnost odhlédnout od svých pocitů a potřeb, vnímám spíše jako zoufalý krok zoufalé matky, která se v nejhlubší beznaději rozhodla zavolat o pomoc," citoval mluvčí z dopisu prezidenta. Haralda V. jím Zeman chce upozornit na případ i na to, že Michaláková s přibývajícím časem ztrácí rodičovskou vazbu na své syny.

Singer: Nezaměstnanost bude dál klesat, příští rok porostou mzdy

Nezaměstnanost se v příštím roce bude dál snižovat na dosud nejnižší hodnoty nad pěti procenty, řekl v Brně guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Povede to k růstu mezd, které se od krize příliš nezvyšovaly, uvedl při diskusi s průmyslníky. Česko má podle Singera za sebou nejdelší recesi, která se zdá být u konce. O ukončení krize svědčí řada čísel z české ekonomiky, uvedl Singer. "Největším překvapením je trochu nižší růst mezd. Je vidět, že krize byla hluboká," dodal. Podle něj se ale na druhé straně vyčerpává volná pracovní síla. Nezaměstnanost se v květnu v ČR snížila na 6,4 procenta z dubnových 6,7 procenta. Singer připomněl, že ČNB pro příští rok očekává více než tříprocentní růst českého hrubého domácího produktu.

Manpower: Firmy budou ve 3. čtvrtletí zvyšovat počet zaměstnanců

Zaměstnavatelé budou ve třetím čtvrtletí dále zvyšovat počet zaměstnanců. Přijímat chce devět procent firem, propouštět hodlají dvě procenta podniků, vyplývá ze studie Manpower Index trhu práce. Jde o nejoptimističtější výsledek od začátku roku 2008. Průzkum se uskutečnil mezi 750 českými firmami. "Na trhu práce pozorujeme skutečnou euforii a nevídané oživení, které připomíná roky 2006 až 2008, než vypukla ekonomická krize. Trh práce se v posledních měsících výrazně proměnil ve prospěch uchazečů o zaměstnání. Poptávka výrazně převyšuje nabídku pracovníků a ve velkých městech a průmyslových zónách hlásí firmy jejich kritický nedostatek," řekla generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Unijní auditoři vyčetli ČR nehospodárné utrácení za vodní dopravu

Unijní auditoři vytkli Česku nehospodárné utrácení peněz z evropských fondů na projekty pro vodní dopravu. Kritika se objevila ve zprávě Evropského účetního dvora o vnitrostátní vodní dopravě, kterou v pondělí ve Štrasburku projednal Kontrolní výbor Evropského parlamentu. Kritiku si vysloužil například nový kontroverzní zvedací most na Labi v Kolíně, který se nezvedá, výstavba přístavišť pro malé a soukromé čluny na Vltavě nebo splavnění Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou. Kontroloři také konstatovali, že ačkoli ČR utratila za nejrůznější projekty ve vodní dopravě stovky milionů eur, od roku 2001 se podíl tohoto způsobu dopravy ani splavnost pro nákladní dopravu v Česku nikterak nezlepšily.

"Bez dobudování plavebního stupně Děčín, na který jsou vysoké požadavky z hlediska ochrany přírody, těžko můžeme mít splavné Labe. Kritika, že se dílčí projekty nepromítly do splavnosti, v tomto smyslu není úplně férová," dodal mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Koalice se neshodla na rušení superhrubé mzdy, vytvoří komisi

Zrušením superhrubé mzdy se bude zabývat komise na ministerstvu financí. Dohodli se na tom zástupci koaličních stran. Zrušení superhrubé mzdy je obsaženo v koaliční smlouvě, ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) se ale nápad nezamlouvá. Změna by podle něj přinesla pouze náklady navíc. ČSSD naopak na zrušení trvá. "Co je v koaliční smlouvě, je sice důležité, ale není to zákon. A jestliže je tam napsáno něco, co nic nepřinese a nemá to dopad na rozpočet ani na příjem lidí, a jen to lidi zatíží, tak je to nesmysl dělat jen jako politické gesto, aniž by za tím byla nějaká ekonomika nebo selský rozum," uvedl Babiš. Dále upozornil, že nyní se chystá zavedení elektronické evidence tržeb a kontrolní hlášení u DPH. "A já nechci firmy a podnikatele ještě více nyní zatěžovat," dodal.

Koncept superhrubé mzdy prosadil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v rámci daňové reformy od ledna 2008. Vyčísluje základní hrubou mzdu zaměstnance zvýšenou o pojistné na zdravotním a sociálním pojištění placené zaměstnavatelem. Nyní lidé odvádějí daň 15 procent z takzvané superhrubé mzdy. Lidé s příjmem nad zhruba 1,2 milionu ročně kromě toho odvádějí sedmiprocentní solidární přirážku k dani z příjmů, což prosadila také bývalá vláda Petra Nečase.

Růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 0,7 procenta

Spotřebitelské ceny v květnu zrychlily meziroční růst na 0,7 procenta, což bylo nejvíce od loňského října. Proti dubnu ceny stouply o 0,3 procenta, přispělo k tomu pokračující zdražování pohonných hmot, dražší brambory, ale také vyšší ceny lázeňských pobytů. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Údaje o květnové inflaci podle analytiků potvrzují, že hrozba deflace byla v české ekonomice nadobro zažehnána. Zároveň to ale podle ekonomů neznamená, že by ČNB měla začít uvažovat o dřívějším ukončení devizových intervencí.

Lidovci budou kvůli Ukrajině bojkotovat cesty do Ruska

Předsednictvo vládní KDU-ČSL i její poslanecký klub se dohodly, že budou bojkotovat cesty do Ruska, dokud moskevská vláda neukončí destabilizaci Ukrajiny. Dalším důvodem je seznam 89 evropských politiků, jimž Rusko zakázalo vstup na své území. Na tiskové konferenci to oznámil předseda strany Pavel Bělobrádek. K tomuto postoji se připojili i europoslanci zvolení za KDU-ČSL. Z českých politiků zakázalo Rusko vstup na své území Karlu Schwarzenbergovi, Marku Ženíškovi, Jaromíru Štětinovi a Štefanovi Fülemu. "Pokud někdo vyjádří svoje názory, tak se nedomnívám, že to je důvod, aby mu civilizovaná země zakázala přístup na svoje území," prohlásil Bělobrádek. Není mu známo, že by některá z osob na seznamu porušila mezinárodní právo.

Češi a Slováci prý na východě Ukrajiny založili vlastní jednotku

Na východě Ukrajiny prý bojuje samostatná jednotka složená z Čechů a Slováků, která je součástí takzvané Mezinárodní brigády 15. armády samozvané Doněcké lidové republiky. V rozhovoru pro aktuality.sk to řekl jeden ze slovenských příslušníků jednotky pod podmínkou anonymity. Uvedl, že po boku proruských povstalců bojují čtyři Češi a čtyři Slováci. Ze slovenského serveru citovaly Novinky.cz. "Nemáme potvrzeny žádné informace, že by v jednotkách bojujících na Ukrajině byli čeští občané," řekl ale ČTK mluvčí ministerstva zahraničí David Frous. České zákony zakazují vojenskou službu v cizích armádách pod trestem až pěti let vězení. Výjimkou je služba v armádách členských zemí NATO či služba se souhlasem prezidenta.

NSS potvrdil zrušení licence pro solární elektrárnu na Liberecku

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení licence pro solární elektrárnu v Českém Dubu na Liberecku. Zamítl kasační stížnost firmy. Licencí se tak musí opět zabývat Energetický regulační úřad (ERÚ). Jde o první případ z 22 podání Nejvyššího státního zástupce/NSZ/ Pavla Zemana, který nyní rozhodl definitivně také Nejvyšší správní soud. Firma Solar CD dostala licenci na Silvestra 2010, což bylo poslední možné datum pro zajištění výhodnější výkupní ceny elektřiny. Tehdy ale podle NSZ ještě nebyla elektrárna dokončená, revizní zpráva neodpovídala skutečnosti. Nejvyšší státní zástupce v žalobě uvedl, že díky výhodnějším výkupním cenám by Solar CD získala přes 400 milionů korun.

CVVM: Většina Čechů je pro zachování a růst jaderné energie

Většina Čechů je pro zachování, nebo navýšení podílu jaderné energetiky na výrobě elektřiny. Téměř polovina lidí je také pro dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR. Větší obavy z používání jaderné energie má třetina Čechů. K rozšíření výroby jaderné energie se staví kladně 22 procent lidí, podle 45 procent by měl podíl jádra zůstat na současné úrovni. Skupina lidí, která by uvítala snížení podílu jaderné energetiky, je 22 procent, zbývajících 11 procent neví.

Žádný strach nemá z jaderné energie 23 procent Čechů a dalších 40 procent má pouze malé obavy. Střední obavy vyjádřilo 24 procent lidí a velké devět procent. Vládě důvěřuje při rozhodování o jaderné energetice více než polovina Čechů. CVVM provedl průzkum od 11. do 18. května. Zúčastnilo se ho 1043 obyvatel České republiky starších 15 let.

Ministr ocenil dozorce, který zachránil tonoucího mladíka

Ministr spravedlnosti ocenil dozorce z pardubické věznice Davida Rázla, který loni v létě pomohl oživit tonoucího mladíka. Z ceremoniálu v pražské Staroměstské radnici si odnesla cenu také probační pracovnice Jana Staňková za to, že masáží srdce zachránila kolabujícího klienta. Týmem roku Vězeňské služby se stalo oddělení výkonu ochranných léčení v Opavě, kterým za 16 let jeho existence prošlo přes 700 odsouzených. Udílení Cen ministra spravedlnosti pro příslušníky a občanské zaměstnance Vězeňské služby a Probační a mediační služby se letos konalo vůbec poprvé. Laueráty v jednotlivých kategoriích vybírala odborná komise, která posuzovala celkem 49 návrhů.

Lékaři naočkovali už pětinu dětí z Dejvic a Bubenče

Lékaři naočkovali proti žloutence typu A od pátku více než pětinu dětí z Dejvic a Bubenče, kde byla nakažená voda. Dalších 580 vakcín mají ordinace objednáno na dnešek, informovala Krajská hygienická stanice v Praze. Celkem by mělo být očkováno asi 4000 dětí mezi jedním a 15 lety věku. Očkování je preventivní po kontaminaci vody splašky. Stát bude asi 2,6 milionu korun. Bez pitné vody bylo přibližně 32.000 obyvatel Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května.

Do babyboxu v Kroměřížské nemocnici někdo odložil holčičku

Novorozenou holčičku našli zdravotníci v babyboxu umístěném v Kroměřížské nemocnici. Zakladatel sítě schránek pro nechtěné děti Ludvík Hess uvedl, že dívenku pojmenoval Monika. "Děvčátko staré asi dvě hodiny je na první pohled zdravé, váží 3500 gramů a ode mne dostalo pracovní jméno Monika a přidávám i příjmení Staněčková," uvedl. Pojmenovat ji tak slíbil při aukci ve prospěch babyboxů ve sklárně v Sázavě nejštědřejší dražitelce. Monika je jedenáctým letošním dítětem odloženým do babyboxu, celkově 73. holčičkou oproti 50 nechtěným hochům. V Česku funguje 65 babyboxů, 66 bude uveden do provozu v srpnu v Turnově.

Přístroj místo nového srdce dostalo v ČR už 10 pacientů

Přístroj pro dlouhodobou podporu srdeční činnosti dostalo v Česku už deset pacientů. Nové srdce dostat nemohli, díky přístroji Heartmate III se jejich zdravotní stav i kvalita života zlepšily a mají šanci na dlouhodobé přežití, řekl novinářům přednosta kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) profesor Jan Pirk. První pacient dostal v IKEM přístroj loni 9. července, ČR je mezi prvními na světě, kde byl v léčbě využit. IKEM se podílel na vývoji přístroje. Průměrný věk pacientů, kteří HeartMate III v klinické studii dostali, je 69 let, 80 procent jsou muži. Častěji než ženy je totiž postihuje srdeční selhání.

ČR může do r. 2023 na přeměnu psychiatrie získat 3,75 mld Kč z EU

Česko by mohlo do roku 2023 získat na přeměnu a modernizaci psychiatrické péče až asi 3,75 miliardy korun. Vzniknout by mělo 30 center duševního zdraví. V každém kraji by měla fungovat dvě až tři. Na semináři o duševním zdraví a lidských právech to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle zástupců organizací, které pomáhají pacientům a jejich rodinám, ale reforma psychiatrie kupředu příliš nepostupuje. Vyzvali vládu, aby provedla jasné kroky. "Psychiatrická péče je zanedbávaná, co se týče ekonomických zdrojů, víc než zbytek zdravotnictví. Jiné obory mají špičkové vybavení a výsledky srovnatelné se zahraničím, u psychiatrie to neplatí," přiznal Němeček.

Z Integrovaného regionálního operačního programu by Česko podle Němečka mohlo v příštích letech získat asi 2,26 miliardy korun na vytvoření center. Z programu Zaměstnanost by mohlo přitéct asi 1,5 miliardy na přípravu pracovníků či osvětu. Roční provoz center má stát asi 450 milionů korun. Nějaké duševní onemocnění za rok prodělá čtvrtina až třetina Čechů a Češek, většina je ale neřeší. Zhruba 14 procent trpí úzkostnými poruchami, sedm procent depresemi a téměř šest procent demencí. Za posledních deset let vzrostl podíl invalidních důchodců kvůli duševnímu onemocnění z 15 na 20 procent.

Soud potvrdil studentovi 17,5 roku za pokusy o vraždu bezdomovců

Pražský vrchní soud dnes potvrdil vysokoškolskému studentovi fyziky Janu Mokrému 17,5 roku vězení za dva pokusy o vraždu bezdomovců v Praze. Po odpykání trestu nesmí Mokrý po dobu deseti let pobývat na území hlavního města. Verdikt je pravomocný. Student se k činům přiznal a nelituje jich, muže bez domova hodlal mučit. Proti původnímu rozsudku se odvolal mimo jiné proto, že chtěl zůstat v metropoli. V rodné Ostravě prý bude těžko shánět práci. První útok se stal loni v dubnu v pražské Libni, další o dva měsíce později u Hlavního nádraží. Vytipovanou obětí byl pokaždé spící bezdomovec. Mladík obdivuje Adolfa Hitlera a letos na jaře před pražským městským soudem prohlásil, že až se dostane z vězení, bude v zabíjení lidí bez domova pokračovat. Napadnout chtěl i spolužačky, které s ním bydlely na koleji. Plánoval je prý rozřezat a hodit do Vltavy.

Objekt v Kněžmostu, kde uhořeli dva lidé, neměl kolaudaci

Rekreační objekt v Kněžmostu na Mladoboleslavsku, kde v noci ze čtvrtku na pátek uhořeli dva lidé, nebyl zkolaudován. Podle vedoucí stavebního úřadu v Kněžmostu Marie Koudelkové byl objekt nově postavený a investor zatím nezažádal o kolaudaci. Kolaudace objektu je také předmětem šetření policie, řekla ČTK mluvčí mladoboleslavské policie Lenka Sikorová. Ve středisku u Drhlenského rybníka byli minulý týden ubytováni studenti ze sklářské školy v Železném Brodě, v Českém ráji byli na školním výletě. O život přišli učitelka a bývalý student. Hasiči evakuovali zhruba tři desítky lidí, většinou studentů. Tři lidé skončili se zraněním v nemocnici. Nikdo ze studentů ani dospělých nebyl podle policistů pod vlivem alkoholu.

Ťok: V ČR jezdí 100.000 aut s nedokončeným převodem vlastníka

V Česku stále jezdí kolem 100.000 vozidel, která sice mají platnou technickou kontrolu, ale nemají dokončený převod. V polovině roku budou vyřazena z registru a jejich další provoz bude nezákonný. Uvedl to ministr dopravy Dan Ťok. Ministerstvo zahájilo inzertní osvětovou kampaň, která má motoristy upozornit, že na dokončení převodu vozidla již mají jen tři týdny. Po vyřazení auta z registru již nepůjde znovu přihlásit. Pokud takové auto zastaví dopravní policie, hrozí řidiči postih za provoz auta, které neplní technické podmínky. Pokud zaviní nehodu, bude hradit veškerou škodu.

Počet aut, která nemají dokončený převod na současného majitele, tedy že jsou jen odhlášená a nový vlastník si je již nepřihlásil v místě svého bydliště, je nejvyšší v Praze, která eviduje 69.000 vozidel. V Brně je to přes 19.000 aut a v Ostravě 20.600 vozů. Jednoduchou pomůckou, jak zjistit, zda je vozidlo v pořádku registrováno, je porovnání jmen vlastníka v malém i velkém technickém průkazu. Musí se shodovat.

Kouč hokejové reprezentace Růžička rezignoval

Vladimír Růžička rezignoval na post hlavního trenéra české hokejové reprezentace. Reagoval tak na kauzu údajné korupce týkající se jeho osoby z doby působení v pražské Slavii, podle které měl spolu s kamarádem Jiřím Moučkem dostat od několika rodičů peníze za to, že jejich děti budou moci dál hrát hokej. V prohlášení Růžička odmítl veškerá obvinění z korupce a bude se proti nim bránit. "S ohledem na pokračování mediální kampaně, která je proti mé osobě již od doby před domácím hokejovým šampionátem soustavně a účelově vedena, jsem se rozhodl odstoupit z funkce trenéra českého hokejového národního mužstva," uvedl Růžička. Dodal, že o svém rozhodnutí již informoval prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále. Ten Růžičkovu rezignaci přivítal. "Myslím si, že ta situace jiné řešení neměla," řekl Král České televizi.

Kauza okolo Růžičky začala v dubnu, kdy Miroslav Palaščák zveřejnil nahrávku ze skryté kamery, podle které měl Růžičkovi údajně zaplatit 500.000 korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. V úterý zveřejnil Radiožurnál ve své reportáži výpovědi dalších několika rodičů, podle kterých prý chtěl peníze za to, že jejich děti budou dál hrát hokej. Na lavičce národního týmu měl Růžička původně působit i v příští sezoně. V květnu převzal extraligového nováčka Chomutov, kde stal trenérem i sportovním manažerem. S Piráty, kde působil Růžička v uplynulé sezoně jako poradce, uzavřel smlouvu na deset let. "Vláďa si nikdy nevzal žádný úplatek! Vždycky mluvil o odstupném. A pevně za ním stojíme," řekl šéf Chomutova Jaroslav Veverka starší serveru isport.cz.

CVVM: Většina Čechů je spokojena se stavem životního prostředí

Většina Čechů je spokojena se stavem životního prostředí. Okolí svého bydliště hodnotí pozitivně tři čtvrtiny lidí a životní prostředí v celé republice téměř dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR. Kritičtější jsou ale obyvatelé Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Oba regiony se potýkají s následky těžby a horší kvalitou ovzduší. Z účastníků průzkumu je se stavem životního prostředí v okolí svého bydliště spokojeno 74 procent a se stavem v celém Česku 62 procent. Naprostá většina Čechů, přes 80 procent, je spokojena s kvalitou pitné vody a dostupností volné přírody.

Až devět z deseti dotázaných uvedlo, že pravidelně třídí běžný odpad, a více než polovina lidí se snaží šetřit energiemi a vodou. Jen čtvrtina Čechů ale uvádí, že nakupuje výrobky šetrné k životnímu prostředí a pouze 18 procent lidí se snaží omezit jízdy autem. Biopotraviny nakupuje 15 procent dotázaných. Průzkum provádělo CVVM v období od 11. do 18. května. Zúčastnilo se ho 1043 obyvatel České republiky starších 15 let.

Brno chce dát na záchranu motocyklové Grand Prix 50 milionů

Automotodrom Brno nechce kvůli velké finanční zátěži pořádat letošní jubilejní 50. ročník motocyklové Grand Prix, proto město Brno zváží poskytnutí mimořádné dotace 50 milionů korun na zachování závodu, řekl novinářům primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Původně mělo město na letošní ročník dát 10 milionů korun. Závod se má uskutečnit 16. srpna. Automotodrom nechce podle Vokřála nadále prohlubovat ztrátu, která vznikla v minulých ročnících vlivem zalistovacího poplatku ve výši kolem 70 milionů korun. Ten je potřeba zaplatit promotérovi mistrovství světa silničních motocyklů Dorně.

Pohřeb Ludvíka Vaculíka bude v sobotu v Brumově-Bylnici

Poslední rozloučení s předním českým spisovatelem a publicistou Ludvíkem Vaculíkem, který zemřel 6. června ve věku 88 let, bude v sobotu 13. června od 11:00 hodin v kostele sv. Václava ve valašském městečku Brumov-Bylnice, kde se narodil. Rakev tam bude uložena do rodinného hrobu. Veřejnost se bude moci se zesnulým rozloučit od 10:00 hodin v brumovské obřadní síni, která s kostelem sousedí.

Díky své prozaické tvorbě Vaculík patřil mezi přední poválečné české spisovatele. Lidé ho však znají spíše pro jeho politické angažmá za komunistického režimu, zejména jako autora legendární výzvy 2000 slov z června 1968 nebo jako vedoucího pozdější samizdatové edice Petlice.

Jana Ševčíková získala Cenu Pavla Kouteckého

Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument získala režisérka Jana Ševčíková za film Opři žebřík o nebe o svérázném slovenském faráři Mariánu Kuffovi. Ten se v Žakovcích pod Tatrami stará o bezdomovce, bývalé vězně, alkoholiky, drogově závislé, tělesně postižené, a další sociálně znevýhodněné osoby, které by jinak skončily na ulici, a snaží se jim dát novou šanci v životě. Cena byla předána v pražském Divadle Archa už podeváté. Porotci u vítězného titulu ocenili poctivost, s níž Ševčíková zdokumentovala životní příběh faráře Kuffy, bývalého horolezce. Na slavnostním večeru převzala kromě sošky sklářského výtvarníka René Roubíčka i 100.000 korun.

Jana Ševčíková se k neobvyklému faráři dostala díky článku v novinách. Na faře v Žakovcích žije na 250 sociálně vyloučených lidí, kteří by jinak byli na ulici. "Příchozím nabízí příležitost pro lepší život, ale chce od nich, aby se zapojili. Pokud chtějí brát, musí se naučit dávat," popsala režisérka mnohdy jeho sisyfovské úsilí. Několik jeho "svěřenců" sledovala i v běžném životě mimo faru, pokud měli sílu odejít. Snímek Opři žebřík o nebe byl vloni uveden v soutěžích v Karlových Varech i v Jihlavě, Ševčíková za něj letos získala výroční cenu Trilobit za mimořádný počin v oblasti audiovizuálních děl.

Restaurovaný Vynález zkázy se po téměř 60 letech vrací na Expo

Před 57 lety měl na festivalu při světové výstavě Expo 58 v Bruselu premiéru film Karla Zemana Vynález zkázy, získal Velkou cenu a obletěl celý svět. V New Yorku byl dokonce v jeden večer uveden v 96 kinech současně. Nejúspěšnější československý film historie se znovu představí na velkém plátně v digitálně restaurované podobě. Ve světové premiéře bude 10. července uveden na výstavě Expo 2015 v Turíně, na karlovarském festivalu a v Museu of the Moving Image v New Yorku. "Současně bude uveden i v České televizi," oznámila ČTK mluvčí Muzea Karla Zemana Tereza Veselá. Na obnově filmu se osobně podílela i dcera českého režiséra Ludmila Zemanová. Představit restaurovaný snímek přiletí i s rodinou z Kanady na jubilejní 50. ročník MFF Karlovy Vary.

Poláci zablokovali projekt obnovy historické Modré hřebenovky

Poláci odmítli česko-polský projekt obnovy turistických tras Modré hřebenovky. Ta kdysi vedla z Krušných hor, přes Českosaské Švýcarsko, Lužické hory, Ještědský hřbet a Jizerské hory do Krkonoš, odkud pokračovala přes Broumovsko, Orlické hory a Králický Sněžník až na Praděd. Polská strana teď plány za zhruba 280 milionů korun zamítla a dala přednost jinému projektu. Turisté a milovníci přírody mohou zatím na dvě desítky nových rozhleden a přes 700 kilometrů čerstvě značených tras zapomenout, řekl ČTK jednatel Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.

V rámci již dokončené části Nové Hřebenovky bylo obnoveno značení na 149 kilometrech pěších, 135 kilometrech cyklistických a 60 kilometrech běžkařských tras na dvou lyžařských magistrálách. V rámci česko-saského projektu za zhruba dva miliony eur (55 mil.Kč) vzniklo i pět odpočinkových míst s hracími prvky pro děti a devět přístřešků s lavičkami a stojany na kola. Prioritou nového, mnohem nákladnějšího projektu, je výstavba 21 rozhleden na hřebenech hraničních hor na česko-polském pomezí. Celkem se na projektu mělo podílet 31 partnerů. "Kvůli rozhodnutí experta z polského ministerstva náš projekt neuspěl. Bylo to velké zklamání, protože do něj vložily své úsilí desítky organizací a stovky lidí na obou stranách hranice. Myslím, že zklamaní jsou i naši polští partneři, kteří rozhledny stavět chtěli. Bohužel, rozhodnutí přišlo přímo z Varšavy," řekl Zámečník.

Muzeum Komenského představí na výstavě osobnost legionáře Gayera

Přerovské Muzeum Komenského otevře příští týden výstavu mapující osudy nejvýznamnější legionářské osobnosti regionu Jana Gayera. Životní pouť přerovského rodáka a velitele legionářského pluku zachytí expozice prostřednictvím dobových fotografií i dokumentů. Výstava je připravena ke 130. výročí jeho narození. Jeho jméno nesly ve městě kasárna, nábřeží i legionářská župa. Dodnes má v Přerově také památník. Výstava se otevře 18. června a potrvá do konce srpna.

Budoucí velitel legionářského pluku na Rusi se narodil 19. června 1885 v Přerově. Za necelých 33 let života stihl vystřídat několik škol, hospodařit nejen u nás, ale stát se i farmářem na vlastním statku v Brazílii. Poté se zapojil do boje za samostatný a svobodný stát a v Rusku se vypracoval z obyčejného střelce až na velitele pluku. Za cenu vlastního života se mu podařilo zvrátit 4. června 1918 bitvu u Lipjag. Na následky svého zranění po několika dnech zemřel.

Legendární Kiss potěšili tisíce fanoušků své komiksové show

Skladba Rock and Roll All Nite doprovázená pyrotechnickými efekty zakončila v pražské O2 aréně koncert legendární americké rockové kapely Kiss. Čtveřice, která se prezentuje v převlečení za démona, hvězdného chlapce, mimozemšťana a kočku, nabídla své největší hity. Tradičně bombasticky pojatá komiksová show se uskutečnila v rámci turné u příležitosti 40. výročí několika generacemi oblíbené skupiny. Jejímu vystoupení podle pořadatelů aplaudovalo 15.000 nadšených fanoušků.

Sport

Běžci Jakubu Holušovi nevyšel v hlavním závodu Memoriálu Josefa Odložila v Praze útok na český rekord. V běhu na 1500 metrů halový mistr Evropy po kolizi kolo před cílem nedoběhl. Zhruba kolo před cílem ale Holuša zaškobrtl a málem upadl. "Někdo mě zezadu skopl. Chtěl jsem zabrat na poslední třístovce, ale šlápl jsem do prázdna a trochu si podvrtnul kotník," řekl novinářům. Situaci vyhodnotil tak, že nemá cenu běžet dál. "Vyběhl jsem (z dráhy), protože nemělo smysl pokračovat. Byl jsem rád, že jsem úplně neležel na zemi," řekl.

Po dvou nevydařených závodech se poprvé v sezoně dostala za 60 metrů oštěpařka Barbora Špotáková a svou soutěž vyhrála výkonem 63,45 m. Dvojnásobná olympijská vítězka Špotáková se na Zlaté tretře v Ostravě i na Diamantové lize v Eugene hodně trápila a prožila nejhorší vstup do sezony za posledních deset let. Proto na poslední chvíli přehodnotila své rozhodnutí vynechat Memoriál Josefa Odložila. "Spadl mi kámen ze srdce. Ani nevíte, jak jsem ráda, že jsem se rozhodla tady závodit," řekla Špotáková. "Dala jsem si za cíl se zlepšovat. Když to takhle půjde dál, tak by to na konci srpna mohlo být dobrý," věřila.

Více než čtyři desítky českých sportovců odletěly do Baku, kde budou v pátek zahájeny premiérové Evropské hry. Na palubě armádního speciálu byli cyklisté, gymnasté, stolní tenisté, triatlonisté, zápasníci i zástupci karate a synchronizovaného plavání. Po čtyřhodinovém letu přistáli bez problémů ve dvoumilionovém městě u Kaspického moře. "Tak rychlé odbavení jsem snad nezažil. Z letiště jsem byl rychleji, než když sám přilétám do Prahy," uvedl šéf české mise Martin Doktor. Následně celá výprava zamířila do olympijské vesnice. Hlavní hvězdou první části výpravy měl být biker Jaroslav Kulhavý, olympijský vítěz z Londýna si však v minulém týdnu lehce poranil koleno, rozhodl se změnit plány a v Baku bude chybět. Kulhavého se bude snažit nahradit Ondřej Cink, v sobotu čeká boj o medaile i bikerky s Terezou Huříkovou nebo triatlonistky. V Ázerbájdžánu se představí 129 českých sportovců. Další část výpravy, ve které budou i elitní rychlostní kanoisté v čele s kajakářským mistrem světa Josefem Dostálem nebo olympijský vítěz v trapu David Kostelecký, odcestuje v pátek. Poslední speciál do Baku odletí příští týden ve čtvrtek a na palubě bude například judistická hvězda Lukáš Krpálek. Vlajkonošem české výpravy na Evropských hrách v Baku bude triatlonista Tomáš Svoboda.

Ve věku 86 let v pondělí zemřel sportovní střelec Otokar Hořínek, stříbrný medailista z olympijských her 1956 v Melbourne. Na svém webu o tom informoval Český olympijský výbor. Olympiáda v roce 1956 byla pro Hořínka první velkou mezinárodní soutěží. Ve střelbě z libovolné malorážky na 3x40 ran v Melbourne vytvořil společně s Anatolijem Bogdanovem z SSSR olympijský rekord 1172 bodů, v rozstřelu o zlato však prohrál. Na mistrovství světa v roce 1958 získal Hořínek bronz v soutěži družstev, na ME si vystřílel stříbrnou a bronzovou medaili. Startoval ještě na další olympiádě 1960 v Římě, sedmnáctkrát se stal mistrem Československa. Po skončení aktivní kariéry pracoval jako reprezentační trenér.

Počasí

Oblačno až polojasno, v horských oblastech ojediněle slabé přeháňky. Nejvyšší teploty 22 až 26 °C, v západní polovině Čech 17 až 21 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C.