Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Izrael výstavbou osad torpéduje mírový proces, soudí ministr Zaorálek

Izraelský prezident Reuven Rivlin by měl na podzim navštívit Česko. O jeho připravované cestě v Jeruzalémě jednal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Před jednáním Zaorálek uvedl, že Izrael torpéduje blízkovýchodní mírový proces výstavbou židovských osad na palestinském území. Česká republika podle šéfa diplomacie nevidí jinou alternativu, než návrat Izraelců a Palestinců k jednacímu stolu a dohodu o dvoustátním řešení mírového procesu na Blízkém východě. Netanjahu v předvolební kampani prohlásil, že bude-li on pokračovat ve vládě, samostatný palestinský stát nevznikne. Před setkáním se Zaorálkem se ale k dvoustátnímu řešení přihlásil.

Zaorálek zopakoval pozici Evropské unie, která kritizuje jakékoli jednostranné kroky Izraele i Palestiny. Znovu přitom zdůraznil nesouhlas s dalším budování židovských osad a prohlásil, že pokud by ze strany Izraele přišlo nějaké pozitivní gesto, mělo by to kladné dopady na vztahy mezi EU a Izraelem. Současně český ministr zdůraznil, že musí přestat ostřelování Izraele raketami vypálenými z palestinských území. Ukončení těchto útoků je podle něj předpokladem jakéhokoli řešení blízkovýchodního konfliktu. Česko patřilo dlouhodobě k nejbližším spojencům židovského státu ve světě, současná česká vláda ale usiluje o vyvážený přístup k Izraeli a k arabským zemím.

Mladí Češi budou moci na rok jezdit do Izraele pracovat bez víza

Češi do 30 let budou moci až rok pracovat v Izraeli a nebudou k tomu potřebovat vízum. Dohodu o tom podepsal v Izraeli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Jde o dohodu o pracovní dovolené, která ještě musí projít schválením v obou zemích. Dohoda po svém vstupu v platnost umožní mladým Čechům a Izraelcům ve věku mezi 18 a 30 lety pobývat, cestovat a pracovat na území druhého státu po dobu jednoho roku, aniž by k tomu potřebovali vízum. Podobnou dohodu má Česko například s Kanadou nebo Novým Zélandem. Pro cesty do Izraele nyní Češi nepotřebují vízum, pokud pobyt nepřesáhne tři měsíce a není výdělečné povahy.

Ministerstvo financí navrhuje nevyplatit odměny vedení ČEZ

Ministerstvo financí, přes něž stát vlastní majoritní podíl v energetické společnosti ČEZ, navrhuje na páteční valné hromadě společnosti nevyplatit členům představenstva a dozorčí radě firmy odměny. Podání protinávrhu, který se objevil na webové pozvánce na valnou hromadu, ČTK potvrdil Petr Blažek z ministerstva financí. "Logika je zřejmá, firmě klesá ziskovost, musí poměrně razantně šetřit v nákladech. Myslíme se, že v takovéto situaci je adekvátní, aby podíly zisku nebyly vypláceny," řekl ČTK Blažek, který na ministerstvu působí jako ředitel odboru strategických majetkových účastí. Stát drží ve společnosti zhruba 70 procent akcií.

Tantiémy by tak nebyly vyplaceny poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům. V minulých dvou letech bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun. "U ČEZ jsou výsledky horší, než byly. A máme státní firmy, které mají lepší výsledky, mají nárůst jako Čepro. A tam jsme tantiémy nedávali, tak nevidím důvod, proč bychom měli dávat tantiémy v ČEZu," řekl novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ani u ostatních státních firem spravovaných ministerstvem se podle něj odměny nedávaly.

Nezaměstnanost v květnu klesla na 6,4 pct, přibývají volná místa

Nezaměstnanost se v květnu snížila na 6,4 procenta z dubnových 6,7 procenta. Bez práce bylo 465.689 lidí, což je nejméně od června 2009. "Je to skvělá zpráva pro nezaměstnané a varování pro zaměstnavatele, protože vybírat mezi nezaměstnanými bude stále obtížnější a bude stále obtížnější čelit požadavkům na vyšší mzdu," uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Vyšší tlak na růst mezd lze čekat ve druhé polovině roku a hlavně pak v roce 2016, až míra nezaměstnanosti trvaleji klesne pod úroveň šesti procent," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Za celý letošní rok bude míra nezaměstnanosti podle něj 6,4 procenta.

Nezaměstnanost v květnu klesla ve všech 77 regionech. Nejvíce pak na Jindřichohradecku, a to o 14,3 procenta. Mezi jednotlivými kraji je nejnižší nezaměstnanost v Praze a také v Plzeňském kraji, v obou případech 4,6 procenta. Naopak v Ústeckém kraji je podíl nezaměstnaných 9,7 procenta, nejvíce v ČR. Nejnižší míra nezaměstnanosti v rámci okresů zůstala v Praze-východ, kde činila 2,9 procenta. Druhé je Prachaticko (3,4 procenta) a třetí Benešovsko a Rychnovsko (shodně 3,5 procenta). Nejvyšší nezaměstnanost je na Mostecku (12,1 procenta), na Ústecku (11,5 procenta) a na Karvinsku (11,4 procenta). Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době pět uchazečů.

Ministr Babiš: Důchody by letos mohly vzrůst více, projedná to koalice

Vláda by mohla ještě letos zvýšit důchody. Podmínkou je lepší schodek státního rozpočtu, než schválených 100 miliard korun. V příštím roce by ale důchody rostly pouze o inflaci. Novinářům to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vláda přerušila projednání zákona o navýšení důchodů od ledna 2016 o 1,8 procenta, jak navrhla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Problematikou se bude příští týden zabývat koaliční rada.

Marksová navrhla na příští rok růst penzí o 1,8 procenta. Proti se ale postavil Babiš. Pokud by byl přijat návrh Marksové, vzrostly by penze v průměru asi o 205 korun. Nárůst by tak byl vyšší, než předpokládá dosavadní zákon, tedy o výši inflace. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve řekl, že růst penzí o 200 korun bude pro sociální demokracii rozpočtovou prioritou. Důchody se zvyšují každý rok od 1. ledna. I letos rostly o 1,8 procenta, tedy v průměru o 200 korun. Vláda tak přidala víc, než jí nařizoval zákon. Zdůvodnila to tím, že chce penzistům dorovnat nižší valorizaci z předchozích let. Stejně navrhuje ministerstvo práce postupovat i letos. Podle něj zákonná valorizace důchodcům nestačí zdražování dorovnat a reálná hodnota penze by se příští rok snížila. Pokud by důchody rostly podle zákona, výdaje na zvýšení by příští rok podle ministerstva činily asi 3,5 miliardy korun. Kdyby se přidávalo víc, tedy o 1,8 procenta, bylo by to asi 6,9 miliardy korun.

Průmyslová výroba v dubnu zpomalila meziroční růst na 4,3 pct

Průmyslová výroba v dubnu zpomalila meziroční růst na 4,3 procenta z březnových revidovaných 6,3 procenta. Dařilo se zejména výrobě aut, která je tradičně tahounem průmyslu, ale také produkci plastových výrobků a kovových konstrukcí. Poklesla naopak těžba, výroba nápojů a zpracování dřeva. "Tuzemský průmysl těží jak z hospodářského oživení v eurozóně, tak z oživující poptávky v české ekonomice," upozornil ekonom Generali Investments Radomír Jáč. Data z Německa podle něj naznačují, že vnější prostředí pro český průmysl zůstává příznivé a tuzemská průmyslová výroba by tak měla pokračovat v růstu i v nejbližších měsících.

Stavební produkce v ČR v dubnu meziročně stoupla o 10,2 pct

Stavebnictví v Česku pokračuje v růstu, v dubnu meziročně stouplo o 10,2 procenta po březnovém revidovaném růstu o 11 procent. Stavební produkci táhlo hlavně inženýrské stavitelství. Přibylo zahájených i dokončených bytů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. "Rekonstrukce i rozbíhající se výstavba infrastruktury konečně pohání toto dlouho strádající odvětví nahoru. Napomáhají i silné investice soukromých firem, které se díky rostoucí poptávce konečně rozhodly investovat do rozšiřování svých výrob," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Výhled pro příští měsíce zůstává pro stavebnictví podle něj pozitivní.

Přebytek zahraničního obchodu v dubnu vzrostl na 19,9 miliardy Kč

Zahraniční obchod Česka v dubnu skončil podle předběžných výsledků v přebytku 19,9 miliardy korun, který byl meziročně o 4,2 miliardy korun vyšší. Příznivý vliv mělo snížení deficitu v obchodě s minerálními palivy a také s chemickými výrobky. Export tuzemských firem se meziročně zvýšil o téměř šest procent. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

"Export do Německa v dubnu rostl jen průměrně, zatímco rychlejší tempo zaznamenala poptávka z Francie a Británie. Slabší se nyní jeví kupříkladu Polsko a Slovensko, vývoz do Rakouska nadále klesá. Export do Ruska se postupně vzpamatovává z nejhlubšího útlumu, stále ale ztrácí meziročně téměř čtvrtinu objemu," dodal hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy má zahraniční obchod slibně našlápnuto k nejúspěšnějšímu celoročnímu výsledku v historii ČR.

Poplatek za odběr minerálních vod se zvýší, zřejmě je to zdraží

Poplatek za odběr minerální vody z přírodního zdroje se od 1. července pro výrobce balených vod zvýší na dvojnásobek. Příslušné nařízení schválila vláda. Kvůli navýšení poplatku zřejmě stoupnou ceny balených vod. Podle Svazu minerálních vod zdražení dopadne zejména na menší výrobce, možná přestanou část zdrojů využívat a starat se o ně. Současný poplatek tří korun za metr krychlový by podle nařízení měl stoupnut na šest korun. Změnu iniciovalo ministerstvo financí. Poplatek se neměnil od roku 2001.

Státní rozpočet by navýšením poplatku mohl získat 8,4 milionu korun, pokud zůstane zachován systém, kdy se neplatí za skutečně odebrané množství jako u ostatních podzemních vod, ale za maximální povolené množství. Skutečně odebrané množství tedy je vždy menší. Podle předsedkyně Svazu minerálních vod Jany Ježkové se z povoleného množství vyčerpá v průměru 45 procent, cena za metr krychlový skutečně odebrané vody tak vlastně stoupne na 13 korun. Připomněla, že i kdyby výrobce nestočil ani jednu lahev, musí zaplatit celé povolené množství, což postihne malé výrobce, kteří čerpají i méně.

Ministr Mládek otevřel v Maroku cestu k dohodě o spolupráci

Česká republika chce prohloubit hospodářské a ekonomické vztahy s Marokem a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v rámci své pracovní cesty v Maroku podepsal memorandum o porozumění mezi ministerstvy obou zemí. ČR podle Mládka chce do dvou let navýšit obrat zahraničního obchodu s Marokem ze stávajících 329 milionů na 500 milionů dolarů ročně.

STEM: Sobotka v popularitě dohání Babiše

Popularita ministra financí Andreje Babiše (ANO) a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se téměř vyrovnaly. Nejpopulárnějším politikem je sice nadále Babiš s 59 procenty příznivých hlasů, Sobotka za ním ale zaostává jen o jeden procentní bod. Důvodem sblížení jejich pozic je pokles Babišovy obliby a naopak nárůst Sobotkovy. Třetí je opět ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Vyplynulo to z květnového průzkumu agentury STEM, která jeho výsledky poskytla ČTK.

Státní úředníci budou mít více volna než běžní zaměstnanci

Státní úředníci budou mít více volna než běžní zaměstnanci. Do práce nebudou muset například při promocích svých dětí či vnoučat, tátové také dostanou dva dny volna po narození dítěte. Rozhodla o tom vláda přijetím příslušného nařízení vlády. Den volna si budou moci státní úředníci vzít také kvůli zařízení důležitých osobních nebo rodinných záležitostí. Další návrh vlády, který dnes kabinet schválil, stanovuje jednotná pravidla pro vypracování služebních hodnocení. Na nich bude záležet výše osobního příplatku. Jasná pravidla mají podle představ ministerstva vnitra zabránit zneužití osobního příplatku nadřízenými.

Podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého si většinu ze schváleného volna budou moct úředníci vybrat pouze několikrát za život. "Je to určitá kompenzace za povinnosti a nevýhody, které kupříkladu v režimu zákoníku práce nejsou," řekl novinářům. Připomněl třeba, že státní úředník může být přeložen až na dva měsíce do jiné obce kdekoli v Česku.

Ve dvou z 20 vzorků vody z Dejvic bylo malé množství bakterií

Ve dvou z 20 vzorků vody z Dejvic a Bubenče, odebraných ve druhé polovině minulého týdne, bylo malé množství koliformních bakterií. Zdravotně je voda ale nezávadná, informovali pražští hygienici. Voda byla kontaminovaná splašky ze slepého ramene vodovodu, asi 32.000 lidí pak bylo několik dní bez pitné vody. Více než dvěma tisícům lidí bakterie obsažené ve vodě způsobily střevní potíže. Městská část kvůli kontaminaci podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Hygienici ve čtvrtek rozhodli o plošném očkování dětí proti žloutence z postižené oblasti, jde asi o 4000 dětí ve věku od jednoho roku do 15 let. Pražské vodovody a kanalizace postupně odškodňují postižené, o peníze požádalo už více než 2100 osob. K vyplacení odškodného musí předložit lékařskou zprávu nebo účtenku z lékárny, firmy doložit ušlý zisk.

Kobra za rok fungování zachránila 1,9 miliardy korun, řekl Tuhý

Speciální útvar Kobra zabránil daňovým únikům za 1,9 miliardy korun. Kriminalisté zatím prověřovali 275 lidí, z toho 210 obvinili. ČTK to řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Speciální útvar složený z policistů, celníků a specialistů finanční správy za týden oslaví rok od zahájení práce. Jedním z cílů podle Tuhého je, aby se rozšířil do všech krajů a pokryl tak celé Česko. Za velký úspěch Tuhý považuje kauzy se škodou několika set milionů korun. Takto útvar zasáhl třeba letos v únoru na Kladensku, kde bylo zatčeno 29 lidí s fiktivním zakládáním firem a krácením daní za zhruba 300 milionů korun. Kobra nyní má kolem 60 lidí. V příštích čtyřech letech se by mohl útvar rozrůst o 150 lidí.

LN: Finanční úřady zkoumají data Čechů s účty v HSBC

Česká finanční správa získala od svých zahraničních partnerů údaje, které se týkají účtů Čechů ve švýcarské pobočce britské banky HSBC. Data nyní zkoumají čeští berní úředníci, píšou Lidové noviny (LN). Banka klientům údajně pomáhala vyhýbat se placení daní. Ve švýcarské HSBC mělo mít zhruba 90 Čechů dohromady přibližně 200 účtů, kterými v letech 2005 až 2007 prošlo asi 2,5 miliardy korun. Úředníci musí nyní posoudit, zda se některý z Čechů snažil na účtech HSBC ukrývat peníze před českým berním úřadem.

Organizátoři předváděcích akcí dostali v 1. čtvrtletí pokuty ve výši rekordních 16 mil

Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila organizátorům předváděcích akcí v prvním čtvrtletí pokuty za rekordních 16 milionů korun. V loňském prvním kvartále to bylo pět milionů korun. Nedostatky inspektoři zjistili v 78 procentech kontrol. ČTK to řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. "Nejproblémovější pořadatelé těchto akcí se sice z českého trhu stáhli, přesto však v prvním čtvrtletí nahlásilo 18 firem konání více než 7000 organizovaných akcí. Ze zjištění inspektorů a podání spotřebitelů je však zřejmé, že na trhu působí i další subjekty, které konání svých akcí ČOI neoznamují," uvedl mluvčí.

Dvaatřicetiletá česká turistka se utopila v Itálii

Dvaatřicetiletá česká turistka se utopila v moři nedaleko italských Benátek. Zasahující zdravotníci se ji desítky minut marně pokoušeli oživit, informovala agentura ANSA. Příslušníci pobřežní hlídky ji našli několik metrů od břehu u města Caorle. Žena už při převozu na břeh byla v hlubokém bezvědomí a záchranářům se nedařilo nahmatat jí puls. Marně se ji pak pokoušeli oživit dalších zhruba 40 minut.

Řidič recidivista by měl projít terapií, navrhlo výzkumné centrum

Odborníci z Centra dopravního výzkumu (CDV) navrhují, aby motoristé, kteří přijdou o řidičský průkaz, museli docházet ze zákona na sezení s psychologem. Výchovný program zaměřený na řidiče, kteří se opakovaně dopouštějí přestupků, prověřovali v testovací verzi předchozích sedm let. ČTK to dnes řekl vedoucí projektu Petr Zámečník na konferenci, která se konala na ministerstvu dopravy. První pilotní projekty, na kterých se program zkoušel, se týkaly vězňů, klientů probační služby a také veřejnosti, která o to měla zájem. Podle Zámečníka odborníci vycházeli ze zkušeností v zahraničí, například Německa a Rakouska, kde je prý systém propracovaný a nejlepší na světě. Na projekt by podle Zámečníka dohlíželo ministerstvo vnitra nebo dopravy a zaměstnalo by to zhruba pět lidí. Náklady na kurz by hradil klient, spočítané jsou na devět tisíc korun.

Vdova po autoru Krtečka Milerovi se u soudu zastala své vnučky

Pražský městský soud se začal zabývat otázkou, zda je platná smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová (vnučka autora Krtečka Zdeňka Milera) a její firma licence k výrobě předmětů s kresleným Krtečkem. Smlouvu napadla žalobou správkyně výtvarníkova dědictví Milena Fischerová. Vdova po výtvarníkovi Emilie Milerová řekla, že smlouva plně odpovídá tomu, co si její muž přál. Potvrdila také pravost jeho podpisu na dokumentu. Sporná licenční smlouva pochází ze září 2011, o dva měsíce později Miler zemřel. Fischerová, která s výtvarníkem spolupracovala téměř 20 let, tvrdí, že smlouva právně vůbec nevznikla, protože podpis na listině není Milerův. I kdyby dohoda vznikla, nebyla by podle správkyně dědictví platná, protože výtvarník prý nebyl schopen posoudit skutečný obsah dokumentu. Vnučka Karolína to odmítá, v čemž ji ve svědecké výpovědi podpořila její babička. Ta ale zároveň přiznala, že její vztahy s Fischerovou jsou velmi špatné kvůli poslední z Milerových závětí, v níž výtvarník správkyni odkázal výraznou část majetku.

Prvky Hejného metody výuky matematiky se dostávají i do školek

S matematikou se mohou začít seznamovat už předškoláci. V některých mateřských školách se děti seznamují s touto oblastí podle prvků Hejného metody. Na rozdíl od školáků se jejich úlohy obejdou bez čísel. V létě by měla být dokončena metodická příručka toho, jak předškolákům hravou formou matematiku přiblížit. ČTK o tom informoval Jan Šedo ze společnosti H-mat, která aktivity spojené s Hejného metodou v Česku zastřešuje. Zatím není možné objektivně posoudit, jaký vliv má tato příprava na vztah dětí k matematice po zahájení školní docházky.

Hejného metoda výuky matematiky je založena na tom, že žáci přicházejí na správná řešení sami, učitel má roli průvodce. V aktuálním školním roce ji používá přes 800 škol, což je zhruba pětina z více než čtyř tisícovek základních škol. Učebnice založené na této metodě jsou zatím schváleny jen pro 1. stupeň základních škol, v průběhu několika let by se měly rozšířit i na druhý.

Česká filharmonie pod širým nebem připomene upálení Jana Husa

Ruský klavírista Kirill Gerstein a dětský romský soubor Čhavorenge budou ve středu 17. června hosty vystoupení České filharmonie (ČF) na Hradčanském náměstí v Praze, které zakončí 119. koncertní sezonu orchestru. Ten vystoupí pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, role moderátora se ujme Marek Eben. "Celý večer uvede Česká filharmonie symfonickou básní Tábor z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany, a to na paměť 600 let od upálení Mistra Jana Husa," uvedla mluvčí České filharmonie Kateřina Motlová. ČF uzavírá sezonu koncertem pod širým nebem již potřetí. Letošní koncert podpoří nevládní neziskovou organizaci Člověk v tísni.

Hrad Šternberk se stane kulisou pro italskou operu Turandot

Hrad Šternberk se stane kulisou pro italskou operu Turandot. Pod širým nebem ji v prostorách památky představí Moravské divadlo v Olomouci. Pucciniho opera se v hudebním nastudování Petra Šumníka a v režii Václava Málka objeví pod širým nebem vůbec poprvé. Představení se bude hrát 25. června, a to za každého počasí. ČTK to řekl mluvčí divadla David Kresta. Na vystoupení v areálu šternberského hradu se těší i představitelé hlavních rolí. "Největším pozitivem těchto akcí je, že sem může zavítat mnohem více diváků. Divadlo přece jen nenafoukneme, venkovní prostor je trochu víc variabilní," uvedl představitel Kalafa Jakub Rousek, který také na pódiu zazpívá slavný operní hit, árii Nessun dorma. Na scéně se během představení objeví Velká čínská zeď, zlatý palác i terakotová armáda.

Pohádková hra Turandot z roku 1762 pojednává o princi Kalafovi, který se zamiluje do krásné, ale chladné a kruté čínské princezny Turandot. Aby získal její ruku, musí uhodnout tři hádanky. Neúspěch přitom znamená smrt. O opeře Turandot se traduje, že klade nesmírné nároky na zpěváky a inscenátory. Poslední dílo slavného italského skladatele se v repertoáru Moravského divadla Olomouc objevuje po 50 letech.

Na Aviatickou pouť letos přišlo 25.000 lidí

Letošní jubilejní 25. ročník letecké přehlídky Aviatická pouť v Pardubicích navštívilo asi 25.000 lidí. ČTK to řekla členka organizačního štábu akce Marie Schillerová. Na pardubickém letišti mohli návštěvníci každý víkendový den sledovat asi 70 vzletů strojů z dob od počátku letectví až po současnost. Velký zájem budil letoun Lockheed Electra 10A, s nímž létal Jan Antonín Baťa. Stroj byl veřejně k vidění poprvé, a to jak na zemi, tak při leteckých ukázkách. Podle Schillerové bylo letošním unikátem také takzvané Balbo, společný průlet devíti vojenských letadel z druhé světové války.

V Novém Městě začal festival filmových a televizních komedií

Projekce filmu Ireny Pavláskové Fotograf zahájila 37. ročník festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu. Diváci budou moci zhlédnout dvacítku soutěžních i nesoutěžních filmů, navíc i snímky amatérské a studentské. Na programu jsou v Novém Městě nad Metují také divácky úspěšné besedy se členy filmařských delegací, řekla ČTK ředitelka festivalu Ilona Daňková. Do soutěže se mohly přihlásit nové české filmové a televizní komedie dokončené v období od konání posledního ročníku festivalu. Promítat se bude například film Vybíjená Petra Nikolaeva, pohádka Kdyby byly ryby Jana Prušinovského, snímky Hodinový manžel Tomáše Svobody nebo Díra u Hanušovic, kterou natočil Miroslav Krobot.

Skončilo natáčení filmu Lída Baarová, premiéra bude začátkem roku

Poslední natáčecí den má za sebou štáb snímku Lída Baarová. Tým v čele s režisérem Filipem Renčem a scenáristou Ivanem Hubačem strávil za kamerou více než 50 dní. Nyní putuje materiál na půl roku do střižny a trikového studia. Premiéru by měl mít snímek vznikající v česko-slovenské koprodukci začátkem roku 2016, oznámil ČTK mluvčí tohoto projektu Karel Mchitarjan. V titulní roli se představí Táňa Pauhofová, v roli říšského ministra propagandy Goebbelse se objeví rakouská hvězda Karl Markovics. Podle Renče šlo o nejnáročnější natáčení v jeho životě. Film ještě před svým dokončením budí velký zájem v zahraničí, kde se bude uvádět pod názvem Ďáblova milenka.

Tomáš Vorel začal natáčet komedii Instalatér z Tuchlovic

Po divácky úspěšných filmech Gympl a Vejška začal režisér Tomáš Vorel natáčet vesnickou komedii Instalatér z Tuchlovic s Evou Holubovou a Jakubem Kohákem v hlavních rolích. Hrdinou je muž, který všem všechno opraví, ale vlastní život spravovat nedokáže, sdělila ČTK mluvčí projektu Uljana Donátová. Tvůrce televizních reklam Kohák, známý například ze seriálu Okresní přebor, se v hlavní roli objeví poprvé. "Celý příběh je napsán podle skutečných postav, točíme na skutečných místech. Poctivý, šikovný řemeslník, který si nedokáže říci ani o lásku, ani o peníze," komentoval to autor scénáře, režisér, kameraman a producent Tomáš Vorel, který se svým hrdinou hluboce soucítí.

Na česko-polském pomezí vystoupil Cirk La Putyka

Představením Play úspěšného souboru Cirk La Putyka skončil v Českém Těšíně a v sousedním polském Těšíně Mezinárodní divadelní festival Bez Hranic. Letos poprvé ve své šestadvacetileté historii se zcela zaměřil na dětského diváka. A tato sázka se vyplatila. Podle pořadatelů byla všechna představení do posledního místa zaplněná. Součástí programu byla soutěžní divadelní přehlídka dětských souborů z Česka, Polska a Slovenska. Dorazilo jich 12 a jejich výkony hodnotila porota. První cenu vyhrál soubor KUK-U-ŘICE z Prahy za představení Černošský pán Bůh.

Na tvrzi v Kurovicích byla objevena černá kuchyně ze 14. století

Na tvrzi v Kurovicích na Kroměřížsku byla objevena černá kuchyně z konce 14. století, řekl ČTK předseda Sdružení pro záchranu a obnovu Tvrze Kurovice Martin Malina. Tvrz, kterou odborníci označují za jedinečnou ukázku sídla středověké nižší šlechty na Moravě, sdružení od roku 2006 opravuje. Víkendové historické dny na tvrzi připomněly 740 let od první písemné zmínky o Kurovicích. Tvrz zaplnili šermíři a příznivci historie, vystupovalo 150 účinkujících, kteří předváděli souboje.

Sport

Oštěpař Vítězslav Veselý přišel o vítězství na mítinku Diamantové ligy v Birminghamu. Keňanovi Juliusi Yegovi byl dodatečně uznán poslední pokus, který původně rozhodčí označili jako neplatný s tím, že oštěp dopadl mimo výseč. Yego se mohl díky zlepšení osobního maxima o téměř čtyři metry na 91,39 metru radovat z nového afrického rekordu a nejlepšího výkonu v historii Diamantové ligy. Veselý, který hodil v poslední sérii druhý nejlepší výkon kariéry 88,18, skončil na druhém místě. Zuzana Hejnová obsadila v běhu na 400 m překážek třetí místo.

Český tenis má poprvé po 26 letech dvě hráčky ve světové desítce žebříčku WTA ve dvouhře. Po grandslamovém Roland Garros se Petra Kvitová dostala na druhé místo a finalistka Lucie Šafářová je poprvé sedmá. Naopak si pohoršil Tomáš Berdych, který po antukovém turnaji klesl ze čtvrtého na šesté místo.

České tenistky se ve finále Fed Cupu utkají s Ruskami v pražské O2 areně. Zápas se uskuteční 14. a 15. listopadu a předprodej začne začátkem září. Proti českým hvězdám Petře Kvitové a Lucii Šafářové by mohla stát i Maria Šarapovová. Kapacita arény bude pro finále 15 tisíc míst. Hrát se bude na rychlém povrchu novacrylic ultracushion. České tenistky se naposledy utkaly s Ruskami před čtyřmi lety a výhrou ve finále v Moskvě nastartovaly úspěšnou éru.

Mezinárodní olympijský výbor schválil na zasedání výkonného výboru v Lausanne zavedení čtyř nových disciplín na olympijských hrách v roce 2018. V Pchjongčchangu se bude o medaile bojovat v big airu snowboardistů, závodu družstev ve sjezdovém lyžování, smíšené soutěži v curlingu a rychlobruslařském závodu s hromadným startem. Z programu naopak vypadne paralelní slalom snowboardistů, parádní disciplína úřadující mistryně světa Ester Ledecké.

Počasí

V Čechách zataženo až oblačno, občasný déšť. Na Moravě a ve Slezsku oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 13 až 17 °C, na Moravě a ve Slezsku 18 až 22 °C, na jihovýchodě kolem 24 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C.