Denní souhrn zpráv

Vláda projedná zvýšení důchodů, Babišův úřad nesouhlasí

Důchody by se mohly od příštího roku zvýšit v průměru o 1,8 procenta. Vyplývá to z návrhu novely zákona, který kabinetu v pondělí předloží ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Pokud zákon bude přijat, vzrostly by penze v průměru asi o 205 korun. Zvýšení by tak bylo vyšší, než předpokládá dosavadní zákon. S návrhem ale nesouhlasí ministerstvo financí, které vede šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Úřad v připomínkovém řízení vydal k zákonu "zásadní nesouhlas" a požaduje, aby se penze zvedly pouze o zákonnou valorizaci. Svůj postoj zdůvodnil negativním dopadem "na dlouhodobou udržitelnost veřejných financí". MPSV odhaduje, že navrhovaná změna bude stát v příštích 25 letech 60 až 70 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve řekl, že růst penzí o 200 korun bude pro sociální demokracii rozpočtovou prioritou.

Zaorálek navštívil Pásmo Gazy, byl šokován jejím stavem

Rozbombardované domy, vážně narušená infrastruktura, tíživá sociální situace místních obyvatel, ale také snaha vrátit život do normálních kolejí. I takový obrázek o životě v Pásmu Gazy si mohl udělat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který úzký pruh země mezi Izraelem a Středozemním mořem navštívil. Místní podmínky ho šokovaly. O blokádě i celkové situaci v Pásmu Gazy chce v pondělí Zaorálek mluvit s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. "Mně se zdá, že bez toho, že tohle se uvolní, tak z toho není cesta ven," poznamenal. Pozměnit situaci je podle něj i v zájmu Izraele. Zaorálek se stal prvním významným představitelem Česka za nejméně posledních 15 let, který Gazu navštívil.

Zaorálek se v Izraeli zúčastnil také bezpečnostní konference. Prohlásil na ní, že Praha je připravena hostit izraelsko-palestinské mírové rozhovory. Obě strany dlouholetého konfliktu by podle něj měly pro jeho vyřešení dělat více. Za zásadní problém označil především výstavbu židovských osad na palestinském území.

ČR chce rozvojovou pomoc udržet na nynější výši, možná ji zvýší

Dvoustranná rozvojová pomoc České republiky nemá v příštích třech letech klesnout pod 854 milionů korun ročně. Navrhuje to ministerstvo zahraničí vládě v materiálu, který bude v pondělí kabinet projednávat. Rozvojová podpora, kterou bude Česko poskytovat dalším zemím, tak má zůstat minimálně na stejné úrovni jako dosud. Černínský palác by se přitom rád dohodl s ministerstvem financí na jejím navýšení, aby se Česko přiblížilo závazku Evropské unie v této oblasti. Český příspěvek je totiž zatím hluboko pod představami unie.

Česká rozvojová pomoc by podle materiálu měla i nadále primárně směřovat do 12 zemí, jejichž rozvoj Česko podporuje dlouhodobě - do Afghánistánu, Bosny a Hercegoviny, Etiopie, Moldavska, Mongolska, Gruzie, Kambodži, Kosova, Palestina, Srbska, Zambie a na Ukrajinu. Ministerstvo zahraničí současně usiluje o to, aby pomoc Afghánistánu a Ukrajině, která je zatím časově omezena, pokračovala dál.

Vitásková: Vesecká splňovala podmínky pro místopředsedkyni ERÚ

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká splňovala podmínky pro jmenování místopředsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ). V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Právě kvůli listopadovému jmenování Vesecké zasahovala minulý týden v pobočkách ERÚ protikorupční policie. Zjišťuje, zda Vesecká nebyla jmenována v rozporu s energetickým zákonem. Úřad kvůli zásahu chystá ústavní stížnost.

Singer: Režim intervencí není třeba kvůli datům z ekonomiky měnit

Poslední data z ekonomiky podle guvernéra ČNB Miroslava Singera v zásadě potvrzují očekávaní centrální banky. Režim devizových intervencí tak není třeba v současné situaci prodlužovat ani zkracovat. Vyplývá to z vyjádření Singera v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. ČNB již delší dobu uvádí, že režim devizových intervencí neukončí dříve než ve druhé polovině roku 2016.

Brigádníci letos seženou práci snáze než v minulých letech

Brigádníci by letos měli sehnat práci snáze než v minulých letech, pracovní portály a personální agentury zaznamenaly totiž více nabídek brigádnických pozic než loni. Přesto však stále jasně převažuje poptávka nad nabídkou. Uchazeči přitom mají největší zájem o kancelářskou práci, práci v obchodě nebo cestovním ruchu, firmy hledají brigádníky hlavně do výroby či obchodních řetězců, vyplývá z ankety ČTK.

Při cestách do Chorvatska budou nejhorší soboty na konci července

Češi, kteří se chystají autem do Chorvatska, by se měli vyhnout zejména sobotním termínům na přelomu července a srpna. V těch očekávají rakouský a chorvatský autoklub největší zácpy. O víkendu 24. až 26. července se jede velká cena Formule 1 v Maďarsku a následující víkend 31. července až 2. srpna se dělí prázdniny v Německu. Také se ale jede závod DTM na okruhu Redbull Ring u Spielbergu ve Štýrsku v Rakousku, který je kousek od města Graz. ČTK to v tiskové zprávě sdělil český ÚAMK. V Chorvatsku se mají kolony nejčastěji tvořit kvůli kontrole dokladů na hraničním přechodu Macelj a Jelšane mezi Slovinskem a Chorvatskem. Chorvatsko je po Slovensku druhá nejoblíbenější destinace, do které se čeští motoristé letos chystají. Jako cíl své letní dovolené autem nebo karavanem ji uvedlo kolem 14 procent lidí. Následuje Itálie a Francie.

Havel bude mít náměstí v Haifě, v Tel Avivu lavičku

Izraelské přístavní město Haifa bude od konce června zdobit Náměstí Václava Havla. V září by se zase mohla objevit lavička s jeho jménem na univerzitě v Tel Avivu. Po bývalém prezidentovi Československa i Česka by do konce roku mohla být také pojmenována ulice v Jeruzalémě. ČTK a Českému rozhlasu to řekl český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz. Česko a Izrael si letos připomínají 25 let od znovunavázání vzájemných vztahů a také od první návštěvy Havla v této blízkovýchodní zemi. "Součástí všech těch připomínkových akcí je mimo jiné také iniciativa pojmenovat náměstí či ulici jménem Václava Havla ve velkých městech Izraele," uvedl Schwarz, podle něhož jde především o Haifu, Jeruzalém a Tel Aviv.

Chicago oslaví Prahu, primátorka Krnáčová ocení Kim Novakovou

V Chicagu začne ve středu tradiční festival Dny Prahy. V tomto americkém velkoměstě, které má bohatou českou krajanskou tradici, vystoupí řada českých umělců a osobností. Pražská primátorka Adriana Krnáčová také ocení filmovou herečku Kim Novakovou a známé chicagské Čechy a jejich rodiny za zásluhy o dobré jméno ČR v USA. Informoval o tom generální konzulát ČR v Chicagu. Festival se koná u příležitosti 25. výročí navázání partnerství mezi oběma městy.

Sport

Tenistka Lucie Šafářová den po porážce ve finále dvouhry vybojovala na Roland Garros titul ve čtyřhře. S Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou porazily ve finále australsko-kazašskou dvojici Casey Dellacquaová, Jaroslava Švedovová 3:6, 6:4 a 6:2. Po lednovém triumfu na Australian Open si Šafářová s Mattekovou-Sandsovou připsaly druhý grandslamový titul.

Oštěpař Vítězslav Veselý si připsal v Diamantové lize druhé vítězství za sebou. V Birminghamu vyhrál druhým nejlepším výkonem kariéry 88,18 metru, který předvedl v poslední šesté sérii. Do té doby figuroval úřadující mistr světa až na osmém místě. Další český reprezentant Jakub Vadlejch skončil čtvrtý, hodil 84,34 metru.

Při prvním startu v Diamantové lize po téměř jedenácti měsících skončila Zuzana Hejnová na mítinku v Birminghamu v běhu na 400 m překážek třetí. Časem 55,00 sekund si úřadující mistryně světa vylepšila letošní maximum.

Počasí v pondělí

V Čechách oblačno až zataženo s deštěm. Na Moravě a ve Slezsku polojasno až oblačno s přeháňkami a bouřkami. Teploty 21 až 26 stupňů Celsia.