Denní souhrn zpráv

Sobotka: ČSSD potřebuje ve vládě dravé štiky, ne líné kapry

Tým ČSSD ve vládě musí zařadit vyšší rychlost, řekl premiér Bohuslav Sobotka na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Sobotka prý v současné době mluví se všemi ministry o tom, co by měli ve své práci zlepšit. ČTK to sdělila stranická mluvčí Eva Gregorová. "Chci zvýšit aktivitu a intenzitu práce sociálnědemokratických členů vlády. Sociálnědemokratický tým ve vládě musí zařadit vyšší rychlost, mezi ministry potřebujeme dravé štiky, ne nějaké líné spokojené kapry," tlumočila Gregorová Sobotkova slova.

Sobotka na ÚVV mluvil i o otázce uprchlíků. Znovu odmítl systém uprchlických kvót, jak je chce prosadit Evropská komise. "Vláda musí být schopna občanům garantovat, že imigrace nezpůsobí bezpečnostní a sociální problémy," řekl premiér. Česko je podle něj solidární zemí, ale musí mít možnost příliv imigrantů regulovat. "To je pozice ČSSD," dodal.

Zemřel spisoval a publicista Ludvík Vaculík, bylo mu 88 let

Ve věku 88 let zemřel spisovatel a publicista Ludvík Vaculík. Uvedla to Česká televize. Díky své prozaické tvorbě Vaculík patřil mezi přední poválečné české spisovatele. Lidé jej znají i pro jeho politické angažmá za komunistického režimu, zejména jako autora legendární výzvy 2000 slov z června 1968 nebo jako vedoucího pozdější samizdatové edice Petlice. Za svou práci dostal řadu významných českých i zahraničních ocenění.

Podle serveru Lidovky.cz Vaculík zemřel v sobotu po 14:00. S Lidovými novinami byl Vaculík úzce spojen, do jejich redakce vstoupil v roce 1965 a právě zde si svými sociálně kritickými články získal poprvé významnější přízeň veřejnosti. Z Vaculíkovy prozaické tvorby se kultovní záležitostí pro mnohé stala próza Sekyra z roku 1966. Proslavil se ale i svými díly Morčata, Český snář nebo Jak se dělá chlapec.

Studie: Roste zájem o strojírenské učební obory

Zájem o technické učební obory, zejména o strojírenské a elektrotechnické, roste. Podíl přijímaných žáků do těchto oborů vzrůstá hlavně na úkor gastronomických oborů. Vyplývá to z údajů o nově přijatých žácích středních škol, které pro aktuální školní rok zpracoval Národní ústav pro vzdělávání. Studie nepotvrdila, že by se většina žáků devátých tříd přesouvala na maturitní obory. Větší zájem o strojírenské a elektrotechnické obory není patrný jen na učilištích, ale i na středních odborných školách a u maturitních oborů s odborným výcvikem. Podle analýzy se na těchto školách snižuje podíl nově přijatých žáků do ekonomických oborů a po dlouhodobém růstu také u oborů informatických. U oborů s odborným výcvikem klesá zájem hlavně v oborech osobních služeb, například kadeřnických a kosmetických. Při výběru uchazečů hraje rozhodující roli vedle zájmu o obor perspektiva budoucího pracovního uplatnění.

Pochod proti rakovině zaznamenal rekordní účast 23.000 lidí

Na 23.000 účastníků přišlo podpořit 15. ročník pochodu proti rakovině prsu. Především ženy v růžovém a s růžovými balonky nad hlavou se v poledne vydaly ze Staroměstského náměstí centrem Prahy, aby podpořily boj s rakovinou prsu a osvětu týkající se této nemoci. Letos bylo účastníků o 3000 více než loni. Nákupem triček, jejichž modrá obdoba se stylizovaným růžovým obrysem kravaty byla k dispozici i mužům, účastníci přispěli na prevenci, projekty pro pacientky a vyhodnocování screeningových dat. Výtěžek z prodeje šel na konto Avon proti rakovině prsu. Letos to byl šek ve výši 7,8 milionu korun, čímž celková částka na boj proti této nemoci přesáhla 100 milionů Kč. Podle statistik se jen v Česku dozví sedm tisíc žen za rok, že má rakovinu prsu. Zhruba dva tisíce jich zemřou. Podobné pochody se konají v šesti desítkách zemí.

Městské divadlo Brno slavilo 70 let od zahájení činnosti

Městské divadlo Brno oslavilo 70 let od zahájení své činnosti. Od dopoledne mohli lidé přijít na dvoranu divadla, kde na ně čekal program i oblíbení herci, mohli nahlédnout i do zákulisí. Druhá divadelní scéna v Brně vznikla bezprostředně po skončení druhé světové války okolo mladého režiséra Milana Páska. Soubor začal působit v dnešní Gorkého ulici a během dvou let mělo premiéru těžko uvěřitelných 71 titulů, z nichž nejúspěšnější se stala Manon Lescaut od Vítězslava Nezvala s premiérou 14. června 1945. Doménou Městského divadla Brno jsou muzikály a veselohry, nevyhýbá se ani vážné tvorbě. Většina představení je vyprodaná. Členové divadla opakovaně dostávají prestižní divadelní ocenění. Za rok 2014 získal Cenu Thálie Michal Isteník za roli Čičikova v inscenaci Mrtvých duší.

Festival Za poklady Broumovska nabídne deset koncertů v kostelech

Na Broumovsku začne 27. června desátý ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Do 29. srpna nabídne deset koncertů v barokních kostelech. ČTK o tom informovala mluvčí festivalu Markéta Hlavicová. Festivalový koncert se poprvé uskuteční i v nově opraveném kostele svatého Vavřince v Teplicích nad Metují, ve kterém jsou varhany z roku 1832. "Krásný zvuk jedněch z nejlepších varhan na Broumovsku rozezní kostelní zdi 22. srpna při koncertu varhanistky Daniely Valtové Kosinové a trumpetisty Marka Zvolánka," uvedla mluvčí. Festival využije jako své zázemí rekonstruovanou část broumovského kláštera, kde jsou k dispozici zkušebny, ubytování či nahrávací technika. Díky tomu bude možné poprvé v historii festivalu uspořádat hudební dílnu.

V univerzitní Botanické zahradě začíná velká výstava bezobratlých

V Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, která je na pražském Albertově, začíná velká výstava bezobratlých živočichů. Návštěvníci budou mít podle pořadatelů jedinečnou příležitost vidět na jednom místě na 150 živých exemplářů bezobratlých, kteří žijí převážně na území České republiky. Nikde jinde je v tomto rozsahu pohromadě neuvidí, lákají veřejnost. Kurátoři výstavy mají jako jedni z mála povolení k odchytu a návštěvníkům budou přímo v expozici i odpovídat na otázky. Představí řadu živých bezobratlých od sekáčů, pokoutníků či vodouchů až po raky, berušky vodní nebo splešťule. V akváriích si lidé zblízka prohlédnou také larvy jepic, potápníků a vážek, v teráriích pak brouky zlatohlávky, střevlíky nebo mrchožrouty. Chybět nebude ani kolekce měkkýšů střední Evropy. Setkají se také s velmi vzácnými a ohroženými druhy ze střední Evropy a blízkého okolí. Výstava potrvá do 14. června.

Na pražské Štvanici začal dvoudenní festival RawFest

Festival takzvané rawfood neboli živé stravy, která je ve světě trendem posledních let, začal dnes na pražské Štvanici. Akce zaměřená na přírodní, tepelně ani průmyslově neupravované potraviny, které údajně zpomalují stárnutí, nezatěžují metabolismus a tělo zaplaví energií, trvá dva dny. Příchozím nabízí ochutnávky vyhlášených raw restaurací a nápojů z ovoce, zeleniny, semínek a oříšků, zpracovaných za nízkých teplot, tedy od 42 do 45 stupňů Celsia. Návštěvníci se mohou dozvědět, jak se rawfood připravuje, což předvádějí odborníci na tuto kuchyňskou úpravu v čele s americkou průkopnicí živé stravy Mimi Kirkovou. Program doplní vystoupení světového šampiona ve freestyle parkuru Tima Shieffa, koncerty, divadelní představení a další akce pro rodiny s dětmi.

V Boskovštejně na Znojemsku se otevřelo muzeum kol

Muzeum kol se otevřelo veřejnosti v Boskovštejně na Znojemsku. V bývalé gotické tvrzi a barokním mlýně mohou návštěvníci vidět tři stovky exponátů a kustod Jan Šírer slibuje, že to je teprve začátek. Expozice má kam růst a jsou další sběratelé včetně zahraničních, kteří sem mohou některá kola umístit, řekl ČTK. Muzeum chtěl otevřít již před osmi lety, nápad však uskutečnil až nyní. Kola jsou rozmístěna do desítky místností. Expozice přibližují různá období vývoje cyklistiky od prvopočátků v první čtvrtině 19. století do dneška. "V expozici jsou například závodní kola od roku 1892 do dnešní doby, která dokumentují také vývoj přehazovacích systémů. Jsou zde horská kola od roku 1984, spousta kol s dřevěným rámem včetně některých unikátů," popsal epozici Šírer. Místnosti s bicykly zdobí také více než 100 velkých litografických plakátů z let 1888 až 1910. Muzeum lze navštívit do konce září denně od 10:00 do 17:00.

V Náměšti si připomínají 450 let působení Žerotínů

Výstavou, přednáškou, koncertem a divadlem začaly oslavy 450. výročí působení rodu Žerotínů v Náměšti nad Oslavou. Za jejich vlády se podle kastelána Marka Buše Náměšť stala významným střediskem společenského života na Moravě, zasloužili se o ekonomický rozvoj regionu. Žerotínský víkend pokračuje v neděli otevřením nové expozice Stolování na náměšťském zámku. Zámek na týden zkrášlí historická květinová aranžmá. Výstava Po stopách Žerotínů na prvním zámeckém nádvoří představuje členy rodu Žerotínů a mapuje města, kde Žerotínové zanechali svoji stopu.

Horko bude po krátkém ochlazení i v dalších týdnech

Teplo zůstane v Česku zřejmě i v nadcházejících čtyřech týdnech. Nejvyšší průměrná teplota se bude pohybovat kolem 24 stupňů Celsia. Nejtepleji bude počátkem prázdnin, kdy teploty mohou vystoupat až na 29 stupňů Celsia. Od horka si lidé na chvíli odpočinou asi jen počátkem příštího týdne a počátkem druhé poloviny června. Srážkově bude celé období spíše sušší, více srážek by mělo spadnout v příštím týdnu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sport

Tenistka Lucie Šafářová nedosáhla na titul ve dvouhře na Roland Garros. Češka svedla napínavou bitvu se světovou jedničkou Serenou Williamsovou, málem předvedla velký obrat, ale prohrála 3:6, 7:6 a 2:6. Američanka získala svůj jubilejní dvacátý grandslamový titul ve dvouhře. Navzdory porážce má za sebou Šafářová životní turnaj. Hrála poprvé grandslamové finále dvouhry a v žebříčku WTA se díky tomu premiérově posune do elitní desítky - bude sedmá. Navíc ji na pařížské antuce čeká v neděli i finále čtyřhry.

Počasí v neděli

V Čechách oblačno, postupně místy bouřky nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 26 až 32 stupňů Celsia.