Denní souhrn zpráv

Vláda schválila návrh na změnu prezidentských pravomocí

Vláda schválila návrh na změnu prezidentských pravomocí. Novela ústavy oslabuje roli hlavy státu v zahraniční politice a při jmenování bankovní rady ČNB, v dalších částech ji pak zpřesňuje. Zavádí také klouzavý mandát pro poslance, kteří se stanou členy vlády. Návrh, kritizovaný Hradem a z části i opozicí, musí kvalifikovanou většinou schválit obě komory Parlamentu. Účinný by měl být od začátku příštího roku.

Návrh mimo jiné stanoví, že "vláda určuje vnitřní a zahraniční politiku státu". Upravuje také pravomoc hlavy státu sjednávat a ratifikovat mezinárodní smlouvy. Jasným stanovením vládní odpovědnosti za zahraniční politiku chce kabinet předejít možným sporům s prezidentem v této oblasti. Proti části týkající se vnitřní politiky se už ale vymezily některé opoziční strany, protože domácí politiku má podle nich primárně určovat Parlament. Novela ústavy počítá dále i s tím, že prezident bude při jmenování členů bankovní rady České národní banky potřebovat souhlas Senátu. Nyní jej mít nemusí. Návrh také dává Poslanecké sněmovně právo podat ústavní žalobu na prezidenta, což zatím může učinit jen Senát se souhlasem Sněmovny. Nově by se na Ústavní soud mohly obrátit obě komory Parlamentu, a to bez souhlasu té druhé. Právě s těmito návrhy ale nesouhlasí Hrad. Úprava jmenování členů bankovní rady podle něj ohrožuje nezávislost ČNB na politických strukturách, změna postupu u ústavní žaloby zase prý může vést ke zneužití této možnosti. Hrad navíc odmítá návrh obecně a vyjadřuje obavu, že navrhované zpřesnění kompetencí neodstraní případné nejasnosti, ale naopak je vyvolá.

Novela má v ústavě také zpřesnit některé formulace, které se týkají demise vlády. Podle současné úpravy není jednoznačné, zda s demisí premiéra končí i celá vláda. Novela proto stanoví, že demise předsedy vlády je i demisí vlády. Ke schválení ústavní novely je třeba souhlasu obou parlamentních komor, a to třípětinovou většinou hlasů.

Vládní návrh změn ústavy čekají ve Sněmovně patrně úpravy

Vládní návrh změn ústavy, jež mění zejména pravomoci prezidenta, patrně nemá ve Sněmovně šanci na schválení. Koaliční i opoziční poslanci očekávají o normě rozsáhlou debatu. Některé části pravděpodobně vypadnou, jiné by naopak mohly přibýt. Pravicová opozice pokládá navrhované úpravy z větší části za účelové. Komunisté upozorňují na to, že předloha nebyla s opozicí projednaná.

Vláda schválila zavedení elektronické evidence tržeb

Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. Na Twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo financí si od toho slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, hlavně daně z přidané hodnoty. Systém by měl být spuštěn podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) nejdříve v únoru 2016. Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádí jednorázovou slevou 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby. Pravicová opozice normu kritizuje.

Od počátku by se mělo podle dostupných návrhů zavedení elektronické evidence tržeb týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. O dalším rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda. Před jednáním vlády měly k finální podobě návrhu výhrady koaliční lidovci. Materiál například podle nich nereflektoval dohodu koaliční rady, že výčet živností, na které bude evidence tržeb aplikována, bude řešen nařízením vlády.

Asi 70 lidí protestovalo v Praze proti zavedení elektronické evidence tržeb. Akce se zúčastnili mimo jiné zástupci Svobodných, Pirátů a ODS. V projevech zaznělo, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) podporuje jen velké firmy a nebere v potaz menší podnikatele.

Zástupci podnikatelů kritizují zavedení evidence tržeb

Zástupci podnikatelů kritizují zavedení elektronické evidence tržeb. Normě vyčítají především to, že nezasáhne všechny podnikatele shodně, ale že bude z povinnosti evidovat tržby online vyjmuta celá řada profesí. "Pokud chce ministerstvo financí něco udělat se zefektivněním výběru daní, pak těžko může tvrdit, že vybere víc z restaurací a ostatní vypustit, když například ve stavebnictví jsou úniky mnohem vyšší," řekl ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací (ACK ČR) Václav Stárek. Asociace přitom se zavedením elektronické evidence, pokud by byla pro všechny podnikatele, souhlasí.

Šéf generálního štábu Bečvář navštívil vojáky v Afghánistánu

Nový náčelník generálního štábu Josef Bečvář poprvé ve své funkci navštívil české vojáky v neklidném Afghánistánu. Setkal se se zástupci jednotlivých jednotek na základně Bagrám i v Kábulu. Prohlédl si také nová bezpilotní letadla ScanEagle, která česká armáda dostala od amerických kolegů a od začátku června je nasadila do akce. Čeští vojáci vyjíždějí do přibližně patnáctikilometrového okolí, kde plní řadu úkolů zaměřených na zvýšení ochrany základny zejména při potlačování hrozeb raketových útoků. Na patroly je téměř vždy doprovází i afghánští vojáci. "Jejich jednotka je na profesionální úrovni a znalostí prostředí jsou nám velkou oporou. Se spoluprací jsme spokojeni," podotkl velitel roty kapitán Marek Jeřábek. Bečvář do země přijel pouze několik hodin po útoku, při kterém v noci na úterý zemřelo devět afghánských spolupracovníků české humanitární organizace Člověk v tísni.

Čeští vojáci pomohli v Afghánistánu opravit sirotčinec

Čeští vojáci, kteří se v Afghánistánu podílejí na ostraze spojenecké základny či na výcviku pilotů vrtulníků, pomohli také opravit sirotčinec nebo uspořádat matematickou olympiádu. V plánu mají třeba i rekonstrukci místní školy. Peníze na projekty armáda dostala od občanského sdružení Na vlastních nohou - Stonožka, řekl ČTK na letecké základně Bagrám Josef Daňhel, který má koordinaci pomoci pod americkým velením na starosti. Mít dobré vztahy s místními obyvateli a jejich představiteli je jedním z úkolů vojáků. Baví se tak s lidmi i o potížích, se kterými se Afghánci setkávají. Popsali mimo jiné špatné hygienické podmínky, které panovaly v sirotčinci v Čárikáru. "Byly tam záchody, o kterých je lepší ani nemluvit a fotky neukazovat. Co se týče sprchy, byla tam jedna místnůstka, kde se děcka jenom polévala vodou," řekl Daňhel. V sirotčinci jich přitom žije asi 120. "Rozhodli jsme se proto směřovat do něj naši pomoc a tím i vylepšit obraz českých vojáků v provincii Parván," dodal. Za 11.000 dolarů od hnutí Stonožka nechali vojáci vybudovat čtyři toalety a čtyři sprchy se septikem. Celé zařízení bylo postaveno tak, aby bylo snadno udržitelné v afghánských podmínkách. Kromě nové budovy také sirotci dostali dárky, které posbíraly děti v českých školách.

Člověk v tísni zvažuje po útoku další působení v Afghánistánu

Humanitární organizace Člověk v tísni zvažuje své další působení v Afghánistánu, kde neznámí ozbrojenci v noci na úterý zabili devět jejích afghánských zaměstnanců. Organizace svou práci v zemi zatím na týden zastavila. Svou činnost obnoví, až se prokáže, že ozbrojenci neútočili na Člověka v tísni cíleně. Uvedl to v tiskové zprávě ředitel humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Jan Mrkvička. Zástupci organizace dodali, že úterní zabití pracovníků Člověka v tísni v Afghánistánu je největší tragédií od vzniku organizace v roce 1992. Ozbrojenci útočili v odlehlé hornaté části provincie Balch, kde vtrhli do ubytovny, v níž spali zaměstnanci Člověka v tísni, a postříleli je. Vyšetřování na místě neštěstí zatím neurčilo totožnost útočníků, ale podle dostupných informací nepocházeli z oblasti, ve které Člověk v tísni působí 13 let. Podle představitelů organizace útoku nepředcházela žádná varování, výhružky či jiné signály, které by mohly určit vzrůstající hrozbu. Do Afghánistánu odjel podpůrný tým Člověka v tísni včetně ředitele organizace Šimona Pánka.

Vláda schválila vyslání gripenů na Island, létat tam budou v létě

Vláda schválila vyslání pěti stíhaček JAS-39 Gripen na Island. Informoval o tom mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Vzdušný prostor Islandu budou české letouny střežit během července a srpna celkem šest týdnů. Podle původního plánu mělo nebe nad skandinávským ostrovem hlídat kanadské letectvo, které se ale zapojí to operace proti Islámskému státu. Spolu se stíhačkami vyšle Česko na Island 70 členů doprovodného personálu. Finanční náklady akce ministerstvo odhaduje na 24 milionů korun. Čeští piloti působili na Islandu, který nemá vlastní armádu, už loni na podzim.

Vedení Sněmovny a Sejmu se nesešlo, Polákům se porouchalo letadlo

Dnešní společné zasedání vedení Poslanecké sněmovny a polského Sejmu ve Zbirohu na Rokycansku se neuskutečnilo. Setkání bylo zrušeno kvůli vážným technickým problémům letadla, kterým měla polská delegace přiletět do České republiky. Nyní obě strany hledají náhradní termín. ČTK o tom informoval tiskový tajemník předsedy Poslanecké sněmovny Jan Nováček. Předseda Sněmovny Jan Hamáček a maršálek Sejmu Radoslaw Sikorski se dohodli, že se jednání obou dolních komor uskuteční nejpozději do polských voleb, které se konají v říjnu.

Polský vládní letoun podle svědectví politiků nabral značnou rychlost, těsně před vzletem však začal brzdit. Pilot poté podle politika pasažérům řekl, že zastavil kvůli problémům s navigací.

Zeman: Ruská televize lže v dokumentu okupaci z roku 1968

Ruská televize lže v dokumentu o invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do Československa, řekl prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci v Táboře. Invazi označil za zločin. Podle nedávno odvysílaného ruského dokumentu byla invaze vojsk paktu v srpnu 1968 zákrokem proti chystanému převratu v Československu, který mělo na svědomí NATO. Takovou interpretaci odmítl i premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

OECD zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 3,1 pct

Česká ekonomika zrychlí v letošním roce růst na 3,1 procenta, a povede si tak výrazně lépe, než se dosud očekávalo. Ve svém pololetním výhledu to odhadla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která ještě v listopadu předpovídala pro letošek růst jen o 2,3 procenta. České hospodářské vyhlídky jsou podle OECD celkově příznivé, i když příští rok se růst hrubého domácího produktu (HDP) zmírní na 2,5 procenta. Ekonomiku potáhne domácí poptávka, zejména soukromá spotřeba, které prospívá obnovení důvěry a růst příjmů. V silném oživování pokračují investice a k růstu bude přispívat i vývoz, který podpoří silnější expanze u hlavních obchodních partnerů, konstatuje OECD.

Zeman je pro závazné referendum o datu přijetí eura

Prezident Miloš Zeman je pro vypsání referenda o datu přijetí eura. Řekl to na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Jihočeského kraje. Na rozdíl od ministra financí Andreje Babiše (ANO), který v neděli navrhl vypsat nezávazné lidové hlasování o přijetí společné evropské měny, dává Zeman přednost závaznému referendu o termínu vstupu do eurozóny.

Vláda schválila plán rozvoje jaderné energetiky

Ministři schválili Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Podle plánu je z pohledu státu žádoucí neodkladně zahájit přípravu výstavby jednoho jaderného bloku v elektrárně Dukovany a jednoho bloku v elektrárně Temelín s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Plán navazuje na aktualizaci Státní energetické koncepce, kterou vláda schválila před 14 dny a podle které má být právě jádro hlavním zdrojem výroby energie v ČR v dalších desetiletích. Zbývá dořešit, jak výstavbu nových bloků financovat.

Plán kritizují některé nevládní a ekologické organizace jako například Hnutí Duha, sdružení Calla nebo Aliance pro energetickou soběstačnost. Vadí jim zejména, že případné rozhodnutí o garancích odkládá materiál až na rok 2025. Materiál podle nich vtahuje budoucí vládu, která bude v polovině příštího desetiletí u moci do "jaderné pasti". Uvítaly nicméně, že z plánu vypadl záměr na případnou stavbu závodu pro finalizaci výroby jaderného paliva v ČR. Ministr Mládek minulý týden uvedl, že zmínky o závodu byly vypuštěny, protože ministr obrany Martin Stropnický (ANO) měl obavu o národní bezpečnost.

Šéf ČEZ: Každý nový jaderný blok bude stát 120 až 150 mld. Kč

Energetická společnost ČEZ počítá s tím, že výstavba každého nového jaderného bloku v ČR bude stát řádově 120 až 150 miliard korun. ČTK to po svém vystoupení na sněmovním výboru pro životní prostředí řekl generální ředitel firmy Daniel Beneš. Na výboru uvedl, že nezná ve světě žádný projekt výstavby jaderné elektrárny, kde by nebyla jasná role státu.

Do Moravskoslezského kraje míří tři investice, přinesou 2000 míst

Agentura CzechInvest je v poslední fázi jednání s investory o třech klíčových projektech, které by do Moravskoslezského kraje přinesly zhruba 2000 pracovních míst. Jedna z investic se týká letectví. Investice by mohly být oznámeny možná už za několik týdnů, ale třeba také až za několik měsíců. Na tiskové besedě ke konferenci investičních příležitostí Get More v Ostravě to řekl generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

Vláda podpořila úplný zákaz kouření v restauracích

Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Příslušný návrh zákona podle informací ČTK schválila vláda. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu. Stejné omezení jako pro tabákové výrobky mají platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Upravit se má i prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu. Návrh zákona počítá také s tím, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Zpřísňuje také sankce za porušení zákona. Například pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, byl by podnik okamžitě na dva dny zavřen.

Ministr Němeček odmítá nesouhlas restauratérů s úplným zákazem kouření

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odmítá nesouhlasné názory hoteliérů a restauratérů na úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách, který schválila vláda. Stejné opatření je běžné v západní Evropě, kde nevedlo ke snížení tržeb ani počtu zákazníků, řekl Němeček ČTK. S úplným zákazem kouření nesouhlasí Asociace hotelů a restaurací. Podle ní je přístup politiků k tomuto problému nekoncepční, nedávno například museli provozovatelé restaurací stavebně oddělovat kuřácké a nekuřácké prostory. Nynější nařízení proto pro ně znamená znehodnocení těchto investic. Zástupci hoteliérů a restauratérů kritizují také podmínku nabízet jeden nealkoholický nápoj laciněji než pivo. Tento bod budou restaurace podle nich zřejmě obcházet tím, že za nižší cenu budou nabízet kohoutkovou vodu. Proti úplnému zákazu kouření v restauracích se vyslovila také opoziční ODS.

Zeman úplný zákaz kouření v restauracích vetovat nebude

Prezident Miloš Zeman nebude vetovat úplný zákaz kouření v restauracích, který schválila vláda. Prezident to řekl na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Jihočeského kraje. Za lepší řešení než úplný zákaz kouření v restauracích ale Zeman pokládá oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Prezident, který je známým kuřákem, prohlásil, že má v této záležitosti konflikt zájmů. "Právě proto, že zde mám konflikt zájmů, nemohu s čistým svědomím tento zákon vetovat. Takže ho vetovat nebudu," uvedl Zeman.

Vláda schválila zákon zdražující následující tři roky cigarety

Cena krabičky cigaret se příští rok zvýší o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Důvodem zvyšování spotřební daně je slabší kurz koruny a snaha ministerstva mít jasnější představu o budoucím inkasu této daně. Česko musí splnit směrnici EU, která požaduje spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret. Slabší koruna by podle ministerstva bez pohybu daňových sazeb při přepočtu způsobila, že by Česko svůj závazek nedodrželo a zemi by hrozily sankce. Naposledy se spotřební daně u cigaret a tabáku zvýšily loni v prosinci. Ministerstvo v návrhu počítá s tím, že by rozpočet touto změnou mohl získat v roce 2016 až 3,3 miliardy korun.

CVVM: Z politiků lidé nejvíce věří Babišovi, Zeman je pátý

Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem nadále zůstává ministr financí Andrej Babiš (ANO), kterému v květnu věřilo 55 procent lidí. V čele žebříčku se tak drží více než rok. Těsně za Babišem skončil s 53 procenty premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který si od dubna polepšil o sedm procentních bodů. V první pětici se umístil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a prezident Miloš Zeman. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Zelení už nechtějí zrušení pětiprocentní klauzule řešit u soudu

Strana zelených bude i nadále usilovat o zrušení pětiprocentní hranice pro vstup do Evropského parlamentu, ale nikoliv už soudní cestou. Poté, co klauzuli nedávno potvrdil Ústavní soud, se pokusí o změnu legislativy. Ústavní soud konstatoval, že pětiprocentní vstupní klauzule neporušuje principy demokratického právního státu a brání přílišné fragmentaci europarlamentu. Zelení ale připomněli, že nález soudu nebyl jednomyslný, tři ze soudců se s verdiktem neztotožnili. Odpůrci klauzule soudí, že při volbách do europarlamentu nejde o vytvoření většiny pro sestavení vlády a umělá hranice pěti procent vytváří nerovnost mezi váhou hlasu voličů.

Olomouc chce příští rok zdvojnásobit daň z nemovitosti

Olomoucká radnice plánuje od příštího roku zdvojnásobit daň z nemovitosti, aby slábnoucí daňové příjmy městského rozpočtu posílila o několik desítek milionů korun a měla peníze na plánované investice. Pokud návrh radních schválí zastupitelstvo, tak majitelé bytů, domů i nemovitostí určených k podnikání ročně zaplatí na této dani o stovky korun víc. U velkých bytů a domů plánovaný nárůst daně z nemovitosti přesahuje tisíc korun. "Pokud chceme realizovat další investiční akce, udržet všechny stávající služby vůči občanům a především zachovat jejich kvalitu, musíme najít rezervy ve vlastních příjmech. Nechceme omezovat veřejné služby, proto jsme zvolili tento postup," řekl novinářům primátor Antonín Staněk (ČSSD). Podle primátorova náměstka Martina Majora (ODS) příjmy městského rozpočtu letos kvůli nižšímu výběru daní, který má na starost stát, klesly o 50 milionů korun a městu zřejmě budou chybět peníze na plánované investice.

Vláda schválila strategii správy rádiového spektra

Vláda schválila strategii správy rádiového spektra. Dokument počítá s opatřeními k podpoře a rozvoji vysokorychlostního přístupu k internetu, včetně dalších aplikací poskytovaných pevnými i mobilními sítěmi. ČTK to sdělil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Strategii, která stanovuje způsob dalšího využití jednotlivých frekvenčních pásem, vypracoval ČTÚ loni na podzim a předal jí ministerstvu průmyslu a obchodu. To zvažovalo, že do dokumentu zakomponuje zpoplatnění některých dosud volných kmitočtů. Ve finální verzi ale záměr není.

Lékaře kvůli špatné vodě v Dejvicích vyhledalo přes 2600 lidí

Lékaře kvůli špatné vodě v Dejvicích a Bubenči vyhledalo do pátku přes 2600 lidí. Více než 2100 dorazilo se střevními potížemi do lékařských ambulancí praktických lékařů, ostatní dovezla záchranka. Informovala o tom krajská hygienická stanice v Praze. Více než 2100 lidí požádalo Pražské vodovody a kanalizace (PVK) o odškodnění. Bez pitné vody bylo přibližně 32.000 obyvatel Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května. Náhradní zásobování zajišťovali vodohospodáři 80 cisternami a voznicemi s pitnou vodou. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli.

Na Plzeňsku shořel bus, který vezl školáky, nikomu se nic nestalo

V Borovně na jižním Plzeňsku kompletně shořel autobus na plynový pohon, který převážel školáky - mladé fotbalisty. Všichni pasažéři i řidič stihli včas vystoupit, nikomu se nic nestalo, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková. Příčinu požáru určí vyšetřovatel, škoda bude pravděpodobně vysoká, protože autobus kompletně shořel, doplnila Jakoubková.

V Benátkách n. J. zasahuje 14 jednotek hasičů u požáru louky

V Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku hoří louka o rozloze asi 150 krát 250 metrů, na místě zasahuje 14 jednotek hasičů. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, odpolene dostali oheň pod kontrolu. ČTK to řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Oheň zasahoval také na okraj do lesa.

U Bochova na Karlovarsku se srazilo pět aut

Na silnici I/6 u Bochova na Karlovarsku se srazilo pět aut, z toho čtyři nákladní a jedno osobní. Při nehodě byli tři lidé zraněni, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Podle informací ČTK řidič osobního auta, který byl převezen letecky z místa nehody, zraněním nakonec v nemocnici podlehl. Mezi havarovanými vozy bylo i nákladní auto s tlakovými nádobami, které museli hasiči kvůli horku chladit.

Památník na Vítkově zpřístupní výstavu fotografií Ivana Kyncla

Fotografie disidenta Ivana Kyncla (1953-2004) představí od pátku v památníku na Vítkově Národní muzeum v Praze. Obsahuje téměř 200 unikátních snímků z jeho pozůstalosti, která je uložena v archivu Výzkumného ústavu pro Východní Evropu na Univerzitě v Brémách. Instalována byla už v Německu a v Brně. Výstava s podtitulem Rebel s kamerou bude přístupna do 20. července. Expozice připomíná dílo a osobnost významného pražského fotografa a disidenta, syna známého rozhlasového zpravodaje, politického komentátora a po roce 1968 oponenta normalizačního režimu Karla Kyncla. Ivan Kyncl na svých snímcích přibližoval pravdivé příběhy lidí a zachycoval skutečnou atmosféru doby, čímž provokoval komunistický režim. Vystaveny jsou i snímky pořízené během jeho života v exilu.

Na Staroměstském náměstí skončila rekonstrukce Husova pomníku

Při příležitosti blížícího se 600. výročí mučednické smrti Jana Husa a zároveň ke stoletému výročí jeho dokončení se uzavřela rekonstrukce Husova pomníku na Staroměstském náměstí. Do útrob monumentálního Šalounova sousoší vložili zástupci Prahy, Tábora a Husince pamětní plakety, listiny i ukázky denního tisku pro ty, kdo do pomníku vstoupí v budoucnosti. Dva roky trvající opravy pomníku stály přes osm milionů korun, řekla ČTK kurátorka Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová. Pamětní schrána byla zapečetěna cínem a uložena k základnímu kameni v první etáži podzemních chodeb. Restaurátoři pak definitivně uzavřeli vchod do podzemí a zasypali jej zeminou. Premiér Bohuslav Sobotka ve svém projevu označil Husa za poctivého a statečného člověka. Pomník Jana Husa od Ladislava Šalouna je patrně největším a nejznámějším pomníkem známého církevního reformátora.

Plány na opravu pomníku podle Foltýnové začaly vznikat v roce 2007, pak se postupně dělaly průzkumné práce a samotná rekonstrukce začala v roce 2013. Památník potřeboval opravu, protože šrouby mezi jednotlivými díly odlitků korodovaly, byly na hranici životnosti a hrozilo tak, že se od sebe začnou vzdalovat. Většinu z 8000 železných šroubů nahradily nerezové. Celý pomník také restaurátoři zbavili nečistot.

Václav Hybš na Žofíně oslavil své "80" i jubileum orchestru

Slavnostní koncert na pražském Žofíně připomněl osmdesátiny Václava Hybše a i 55. výročí založení jeho orchestru. Populárnímu dirigentovi a aranžérovi přišly v předvečer jeho jubilea blahopřát tři desítky zpěváků. S taktovkou v ruce ho v průběhu večera vystřídalo šest hostujících dirigentů včetně Libora Peška. Do této role se vžil i Karel Gott a splnil si tak životní sen. Oslavenci na jevišti gratuloval ministr kultury Daniel Herman a ředitelka Supraphonu Iva Milerová mu předala diamantovou desku za více než padesát let spolupráce s tímto hudebním vydavatelstvím. Všichni účinkující vystoupili bez nároku na honorář, výtěžek z večera - 150.000 korun, byl věnován Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Born: Při práci pro děti jsem si mohl pustit fantazii na špacír

Malíř, ilustrátor a karikaturista Adolf Born si mohl při práci pro děti pustit fantazii na špacír. A děti to akceptovaly, řekl ve Zlíně Born, který je hostem tamního filmového festivalu. Výtvarník, který za pár dní oslaví 85. narozeniny, si z festivalu odveze Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě po děti a mládež. Borna proslavily například postavy opičky Žofky, Robinsona či Macha a Šebestové. Právě jejich portréty Born symbolicky dokončil na zdi podél baťovského továrního areálu. Bornova díla jsou vystavena také na zlínském zámku, pro tento účel je vybral sám autor.

Sport

Druhé grandslamové semifinále v kariéře má před sebou tenistka Lucie Šafářová. Ve čtvrtek se třináctá nasazená česká hráčka na Roland Garros střetne se světovou sedmičkou Srbkou Anou Ivanovičovou a může směle pomýšlet na své první grandslamové finále ve dvouhře. Osmadvacetiletá Šafářová neztratila v předchozích pěti zápasech na pařížské antuce ani set. Zvládla na úvod ve dvou tie-breacích vypjatý duel s Anastasií Pavljučenkovovou z Ruska a v osmifinále připravila po skvělém výkonu na centrkurtu o možnost obhájit titul druhou hráčku světa Rusku Marii Šarapovovou. "Nečekala jsem, že dojdu tak daleko, ale doufám, že to ještě nekončí," řekla Šafářovová po semifinálové výhře nad Španělkou Garbiňe Muguruzaovou. Šafářová se poprvé v kariéře dostane do světové desítky.

Český tenis má na letošním Roland Garros jistou finálovou účast v ženské čtyřhře. Semifinalistka dvouhry Lucie Šafářová prošla spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou mezi poslední čtyři páry i v deblu a jejich příštími soupeřkami budou pařížské šampionky z roku 2011 Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká.

České tenistky vstoupí do příštího ročníku Fed Cupu v Rumunsku a čeká je těžké utkání, pokud za domácí tým nastoupí Simona Halepová. Rozhodl o tom los v muzeu Francouzské tenisové federace na Roland Garros v Paříži. Utkání prvního kola Světové skupiny se uskuteční 6. a 7. února.

Tenista Jiří Veselý na challengeru v Prostějově postoupil do čtvrtfinále. Obhájce prvenství zdolal po tuhém boji Francouze Axela Michona 7:6, 7:5.

Kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth ukončil hráčskou kariéru a vrhne se na trenérskou. Od nové sezony se stane koučem třetiligových Domažlic. Definitivně neopouští ani Viktorii, kde by měl pomáhat s akademií a fungovat jako konzultant. S Pavlem Horváthem se přišlo rozloučit 11.500 fanoušků, bývalí i současní spoluhráči, kamarádi z hokejového prostředí i umělci. Při benefičním utkání Horváth zakončil přihrávkou na gól svému sedmiletému synovi Patrikovi. Ještě předtím k výhře přispěl parádním gólem přímo z rozehrávky ze středového kruhu. Čtyřicetiletý Horváth tak dal vzpomenout na jeden ze svých nejslavnějších gólů, když se v roce 2007 ještě v dresu Sparty trefil proti Olomouci ze 48 metrů. Byl to jeden z jeho 82 ligových gólů, které během 426 zápasů nastřílel. Pouze šest hráčů v historii nastoupilo častěji. V závěru se plzeňští fanoušci loučili se svou ikonou potleskem ve stoje, skandováním a písní Jasná zpráva v podání Petra Jandy.

Hokejový útočník Pavel Patera ukončil ve 43 letech aktivní kariéru. Olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa hrál naposledy za Olomouc, s níž udržel v baráži extraligu. Angažovat ho chtělo prvoligové Ústí nad Labem, ale jeho nabídku Patera odmítl. ČTK řekl, že se chce více věnovat rodině. Patera byl úspěšný i v zahraničí. Necelé tři sezony v Omsku uzavřel v roce 2004 ruským titulem, o dva roky později získal do sbírky i švédský titul s Färjestadem. Na severu Evropy oblékal předtím rovněž dres AIK Stockholm. V dresu Dallasu a Minnesoty hrál na přelomu tisíciletí i NHL. Nesmazatelně se zapsal do hokejové historie jako člen vítězného týmu na olympijském turnaji v Naganu. Z legendárního mužstva už hrají pouze Jaromír Jágr (Florida) a Martin Ručinský (Litvínov), který ještě své další plány neoznámil. Na světových šampionátech slavil Patera titul v letech 1996 a 1999 až 2001. Z mistrovství světa 1997 a 1998 má bronz.

Počasí

Jasno, až polojasno, nejvyšší teploty 22 až 26 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C.

V nejvyšších partiích Krkonoš zůstávají i v současném teplém počasí místa s posledními zbytky sněhu. Sníh je například na úbočí Studniční hory v místě zvaném Mapa republiky a na několika dalších místech, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. V lokalitě Mapa republiky, kde sníh v Krkonoších vydrží nejdéle, dostává sněhové pole při tání podobu bývalého Československa, letos je však sněhu v tomto místě výrazně méně.