Denní souhrn zpráv

Babiš chce referendum o přijetí eura v Česku, Sobotka ho odmítá

Nynější vláda o termínu přijetí eura rozhodovat nebude. Po schůzce v Lánech o společné evropské měně to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Není tedy podle něj o čem dělat referendum, jak navrhl ministr financí Andrej Babiš (ANO). "V koaliční smlouvě je řečeno, že koalice nebude stanovovat termín přijetí eura. Dnešní diskuse znovu potvrdila, že není reálné, aby se v rámci stávající koalice našla shoda na stanovení termínu pro přijetí společné evropské měny," uvedl Sobotka. Podle premiéra je nyní prioritní zlepšit fungování české ekonomiky tak, aby se přiblížila ekonomikám zemí eurozóny.

Babiš, jenž je odpůrcem brzkého přijetí eura, po schůzce v Lánech upozornil na negativa eura, která jsou podle něj zásadního ekonomického charakteru. Schůzky na lánském zámku, která trvala skoro čtyři hodiny, se kromě ministra financí a premiéra zúčastnil prezident Miloš Zeman, guvernér České národní banky Miroslav Singer a člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok, kterého Zeman plánuje příští rok jmenovat na Singerovo místo.

Zeman se chce sejít s Chládkem, Sobotka doufá, že dodrží ústavu

Prezident Miloš Zeman se chce ještě sejít s končícím ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD). Po jednání s prezidentem na zámku v Lánech to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předseda vlády doufá v to, že prezident bude postupovat v souladu s ústavou. Na ministra školství je podle něj více kandidátů. Sobotka se s nimi sejde v příštích dnech. Jednat bude i se šéfem školských odborů.

Sobotka dal své čtvrteční rozhodnutí o konci ministra do souvislosti především s nařčením Chládka ze šikany vůči podřízeným. Uvedl, že z jeho pohledu přestal ministr splňovat přísné nároky, které spojuje s výkonem vysoké ústavní funkce člena vlády. Chládek obvinění odmítá, považuje je za útok na sebe, za kterým stojí předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Zaměstnanci státu si loni polepšili o 773 Kč na 25.880 hrubého

Průměrný plat všech zaměstnanců státu loni vzrostl meziročně o 773 korun na 25.880 Kč měsíčně, což představovalo nárůst o 3,1 procenta. Průměrná mzda v celé ekonomice loni vzrostla o 608 Kč na 25.686 korun. Vyplývá to z údajů ve státním závěrečném účtu za loňský rok. Loňský vývoj mezd lze podle vlády v průměru označit jako umírněný s tím, že oživování ekonomiky se projevovalo výrazněji ve zvyšování zaměstnanosti než mezd.

Průzkum: Češi se bojí hlavně ztráty místa a zdravotních problémů

Možné nepříznivé finanční situace se obává 95 procent Čechů. Strašákem je především ztráta zaměstnání, z níž má největší obavy téměř třetina dotázaných. Další pětina lidí má největší strach ze zdravotních problémů. Vyplývá to z průzkumu úvěrové společnosti Cofidis. Obavy ze ztráty práce mají především lidé středního věku. O něco méně je pak ve srovnání s ostatními přiznávají obyvatelé Prahy, což může být dáno i nižší mírou nezaměstnanosti v hlavním městě. Zatímco mladí si možnost závažného onemocnění spíše nepřipouštějí, mezi lidmi nad 36 let označila zdravotní komplikace za největšího strašáka více než čtvrtina dotázaných.

Baxa u Nečasové nevidí důvod pro utajení odůvodnění, uvedl v ČT

Předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu překvapilo, že soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová v pátek vůbec neodůvodnila verdikt v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové. Zvláštní důvod pro takový postup nevidí. Rozsudky se vyhlašují veřejně, což je ústavní princip, který nemá žádnou výjimku, řekl Baxa v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. "Jistě i v případech, kdy se probírají utajované skutečnosti, kdy je veřejnost vyloučena na celý proces nebo část procesu, i tam platí, že rozsudek musí být vyhlášen veřejně," uvedl Baxa. Odůvodnění lze prý v takových případech patřičně upravit. Dostupnost odůvodnění je důležitá z hlediska přesvědčivosti soudního rozhodování, doplnil Baxa.

Obvodní soud pro Prahu 1 v pátek zprostil Nečasovou viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Osvobodil i ostatní obžalované - bývalé šéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka. Verdikt není pravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal. Samotný zprošťující verdikt nechtěl Baxa komentovat, připomněl, že kauza ještě nekončí.

Řehoř: Aeroholding letos nepočítá s další finanční pomocí ČSA

Český Aeroholding nepočítá s tím, že letos poskytne další finanční injekci Českým aeroliniím, v nichž drží zhruba 19 procent akcií. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekl předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Letošní ztrátovou zimní sezonu musel Aeroholding sanovat podporou 152 milionů korun. Aeroholding se podle Řehoře shodl s dalšími akcionáři, Travel Servicem a Korean Air, že je třeba prosadit restrukturalizační plán. Především je potřeba, aby se ČSA na úrovni operativního zisku dostaly alespoň na nulu, uvedl Řehoř.

Kongres ODS odmítl euro a uprchlické kvóty, podpořil sankce

ODS odmítá snahy prezidenta Miloše Zemana o urychlení přístupu Česka k přijetí eura a trvá na tom, aby o případném vstupu do eurozóny rozhodovalo referendum. Chtějí také, aby stát v Evropské unii vyjednal výjimku, díky které by nemusel euro přijmout. Vyplývá to z usnesení, která delegáti ODS přijali na kongresu v Praze. Občanští demokraté zároveň vyzvali vládu, aby trvala na zachování protiruských ekonomických sankcí do doby ukončení okupace Krymu a vojenské intervence na Ukrajině. Delegáti kongresu také odhlasovali, že nechtějí, aby muselo Česko plnit kvóty EU, které se týkají pro uprchlíků. Stejný postoj zatím zaujala i vláda, která se bude snažit, aby neprošly.

Strom padl na parkoviště v Brně-Bystrci, poničil šest aut

Šest aut poškodila v sobotu odpoledne vzrostlá vrba, která při bouřce spadla na parkoviště v Brně-Bystrci. Hasiči strom rozřezali, odklízení pomocí jeřábu jim trvalo tři hodiny. Škodu mluvčí hasičů Jan Dvořák nezveřejnil, zjevně však půjde do statisíců korun. Jedno z aut má zcela zdemolovanou zadní část, další mají promáčklé střechy a rozbitá okna.

Na Pelhřimovsku zemřel motorkář, o víkendu zemřelo již šest lidí

Na Pelhřimovsku dnes ráno zemřel motorkář. Mezi mezi obcemi Sázava a Vyskytná narazil ze zatím neznámých příčin do stromu. ČTK to oznámila mluvčí krajské policie Monika Pátková. Zemřelý jednatřicetiletý muž je už třetím mrtvým motocyklistou a šestou obětí dopravních nehod v Česku za tento víkend, který se tak asi zařadí k dosud nejtragičtějším v letošním roce.

Aktuálně.cz: Prezident Zeman nad Hradem vyvěsí husitský prapor

Prezident Miloš Zeman v pátek 5. června nad Pražským hradem vyvěsí husitský prapor. Hodlá tím zahájit oslavy 600. výročí upálení církevního reformátora Jana Husa. Uvedl to server Aktuálně.cz. Husitský prapor s kalichem bude vlát nad sídlem českých prezidentů do státního svátku 6. července. Před 90 lety podle Aktuálně.cz stejné gesto udělal první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který vyvěsil černý praporec s rudým kalichem při příležitosti uznání dne Husovy smrti státním svátkem. Tehdy se z toho stala diplomatická roztržka s Vatikánem, která se řešila mnoho let.

Slováckým Vlčnovem opět po roce projel král se svou družinou

Ve slováckém Vlčnově vyvrcholila folklorní slavnost Jízda králů. Jejím nejdůležitějším účastníkem byl král, desetiletý Ondřej Mikulec. Na cestě vesnicí jej provázela družina tvořená 14 osmnáctiletými mladíky, pro které byl dnešek okamžikem, kdy podle vlčnovské tradice přestali být chlapci a stali se z nich muži. Král i jeho rodina se na velký den těšili. Potěšilo je slunečné počasí, které maminka Sabina Mikulcová vzývala od ledna.

Podle tradice byl král, jímž se chlapec může stát jen jednou za život, oblečen do dívčího kroje a v ústech měl růži. Slavnost má původ ještě v pohanské době, kdy mezi sebou chlapci soutěžili při vyhánění dobytka. Nejlepší byl králem. Druhý původ tradice vidí folkloristé v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se do ženského kroje a do úst si vložil růži. Jízda králů je od listopadu roku 2011 zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Plzeňské centrum Techmania připravilo další kriminální pátrání

Další možnost rozplétat kriminální případ s pomocí kriminalistických věd a dopadnout gang pytláků nabízí zájemcům plzeňské vědecké centrum Techmania, které se věnuje popularizaci vědy a techniky zábavnou formou. Vedle předchozích pátrání v laboratořích chemie a biologie si nyní nový kriminální případ a jeho objasnění připravila také laboratoř fyziky. Zájemci se například dozvědí, jak rychle letí projektil. Na základě získaných indicií a zjištěných důkazů pak určí pachatele fiktivního zločinu, řekla ČTK mluvčí Techmanie Markéta Čekanová. Zhruba na hodinový program se musejí lidé předem registrovat a koupit si vstupenku, řešením případu a jednotlivými pokusy je provede instruktor.

Slavný pianista Perahia sklidil v Rudolfinu dvojí ovace vstoje

Poprvé před Pražany měl recitál jeden z nejvyhledávanějších pianistů současnosti Murray Perahia a těšit se mohl z velkého úspěchu. Ačkoli na festival Pražské jaro zavítal v minulosti již čtyřikrát, vždy to bylo s orchestrem, pouze v doprovodu koncertního křídla zde ještě nevystoupil. Publikum jej ve vyprodané Dvořákově síni Rudolfina ocenilo dvojími ovacemi vstoje. Američan si pro posluchače připravil výjimečný program, v němž několik skladeb, jak v pátek uvedly Hospodářské noviny, naživo před publikem zahrál zcela poprvé.

Debut Pražského jara dnes uvede dirigenta Marka Šedivého

Debut Pražského jara dnes v Rudolfinu nabídne dirigenta Marka Šedivého. Jako host s ním vystoupí francouzský hobojista Johannes Grosso, vítěz soutěže Pražského jara z roku 2014. Za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) nabídnou díla Klementa Slavického, Martina Hyblera a Petra Iljiče Čajkovského. Do programu Pražského jara byl pravidelný dirigentský debut zařazen poprvé loni. Jeho účelem je podporovat mladé dirigenty a dát jim šanci uvést se na mezinárodním fóru.

Procházkův obraz Čaj s citronem se prodal za 6,6 mil. Kč

Obraz Antonína Procházky Čaj s citronem se v aukci v Praze prodal za 6,6 milionu korun. Je to více než dvojnásobek vyvolávací ceny, řekl ČTK Vladimír Neubert, majitel Galerie Art Praha, která aukci pořádala. Překvapením byl ale podle něj obraz Václava Radimského Krajina s řekou, který se prodal téměř za sedminásobek vyvolávací ceny, a to za 2,4 milionu korun.

Šperky se vyrábějí z PET lahví nebo i starého bubnu z pračky

Použité PET lahve, dráty pro přenos slabého napětí nebo i plech z bubnu vyřazené pračky využívají mladí výtvarníci pro výrobu šperků. Recyklované materiály v poslední době nahrazují v nezávislé tvorbě tradiční kovy. Kromě originality jsou totiž pro autory cenově dostupnější. V sobotu i dnes se na piazzettě Národního divadla v Praze pořádá Dyzajn market. Pod širým nebem představuje práci více než 180 tvůrců a designérů oblečení, šperků, módních i bytových doplňků, které si lidé mohou koupit, nebo nechat v dílně na míru upravit. Poprvé nabízí pánskou sekci.

Výtvarnice Irena Marie Hartingerová vyrábí náušnice i náhrdelníky z PET lahví. Podobají se skleněným. Loni se jí podařilo najít nový technologický postup na výrobu korálků. Zkusila ale i kabelky a lustry. Grafička a designérka Zuzana Pšeničná pracuje s nerezovou ocelí a odpadem od firmy, která vyrábí vrata a ocelové komponenty. Z nich si nechává podle svých počítačových návrhů vyřezat díly pro náušnice ve tvarů pecek, jelenů nebo třeba kotviček. Novou kolekci na Dyzajn marketu představila i značka Trash Made, na níž se podílí skupina umělců v čele s designérkami Annou Kozovou, Janou Chaklosh a Lindou Čihařovou. V minulosti už získaly několik nominací na prestižní Ceny Czech Grand Design. Vytváří náušnice a náhrdelníky například z drátů pro přenos slabého napětí.

Devadesátiny slaví propagátor zdravé výživy Rajko Doleček

Devadesátiny oslaví v pondělí 1. června propagátor zdravé výživy Rajko Doleček. Český lékař česko-srbského původu je autorem více než 200 odborných publikací na téma zdravé výživy, endokrinologie, diabetologie i stárnutí. Jeho lékařská kariéra je spjata s Fakultní nemocnicí Ostrava. Především v 70. a 80. letech minulého století byl znám z televizních pořadů, jako byl například Nebezpečný svět kalorií. Velmi se angažuje za srbský národ, věnuje se mu například v knihách Necenzurované obrazy z dějin jihoslovanských bratrů (2007) nebo Rozhovory s generálem Mladićem (2010).

V Praze se koná 16. ročníků Běhu pro Paraple na pomoc vozíčkářům

V Praze v sadech na Letné odstartuje dnes odpoledne Běh pro Paraple. Koná se už 16. ročník. Stejně jako ty předchozí má podpořit Centrum Paraple, které pomáhá vozíčkářům a jejich rodinám. Výtěžek ze startovného se využije na rehabilitační služby. "Paraple je jediné poradenské a rehabilitační centrum svého druhu u nás, které poskytuje potřebnou multidisciplinární péči klientům z celé České republiky. Právě díky podpoře dokážeme účinně pomáhat těm, kteří naše služby potřebují," uvedla ředitelka Centra Paraple Margita Pištorová. Úraz či havárie se zraněním míchy zasáhnou každý týden v Česku do života čtyřem lidem, kteří pak končívají obvykle na vozíku.

Motofestival v Pasohlávkách přilákal víc návštěvníků než loni

Největší český motofestival v Pasohlávkách na Brněnsku navštívilo od čtvrtka do sobotního večera celkem 7000 lidí, před rokem jich přijelo o tisícovku méně. V areálu letos bylo 2500 motorek, řekla ČTK za organizátory Adriana Hollandová. Euro Bike Fest je podle organizátorů největší přehlídkou svého druhu v Česku a každoročně láká také návštěvníky ze zahraničí, letos například z Německa, Polska a Nizozemska. Festival není vyhraněný podle typu motorek, přijíždějí proto příznivci chopperů i silničních speciálů. Doprovodný program letos tvořily koncerty, závod profesionálně nalíčených zombií nebo kaskadérská exhibice na mobilních rampách. Sobota patřila třeba zápasům ve středověké zbroji.

Sport

Skifařka Miroslava Knapková se stala popáté v kariéře evropskou šampionkou ve veslování, Ondřej Synek obsadil na šampionátu v Poznani druhé místo. Olympijská vítězka z Londýna Knapková triumfovala na jezeře Malta díky skvělému finiši. V polovině trati byla ještě pátá, 500 metrů před cílem třetí. Nakonec však druhou Jeannine Gmelinovou ze Švýcarska porazila o téměř dvě sekundy. Čtyřiatřicetiletá česká reprezentantka ovládla skif na ME potřetí za sebou.

Kajakářka Kateřina Kudějová vybojovala bronzovou medaili na mistrovství Evropy ve vodním slalomu. Pětadvacetiletá reprezentantka zajela v Markkleebergu jako jediná z finalistek čistou jízdu a prohrála jen s vítěznou Španělkou Maialen Chourrautovou a Ricardou Funkovou z Německa. Štěpánka Hilgertová v 47 letech skončila osmá.

Čeští reprezentanti Lukáš Helešic a Jakub Podrazil obsadili na mistrovství Evropy ve veslování v Poznani čtvrté místo. Z vítězství ve dvojce bez kormidelníka se radovali favorizovaní Britové Matt Langridge a James Foad.

Fotbalisté Plzně zažili podruhé během dvou týdnů velké oslavy titulu, tentokrát po výhře 5:2 nad Příbramí v závěrečném 30. kole už i s pohárem pro mistra ligy. Za svůj třetí triumf v historii získali také zcela nové mistrovské medaile, které jsou netradičně skleněné. Medaile jsou na svém lemu potaženy zlatem, broušení a gravírování trvalo několik dnů. Průměr skleněné medaile je 8,1 centimetru a její váha se blíží patnácti dekům. Hráči navíc dostali i zvětšenou repliku této medaile. Oslavnou atmosféru povzbudil nádherný gól Holendy a závěrečné loučení kapitána Pavla Horvátha, který nastoupil na závěrečných deset minut své bohaté kariéry. Na druhém místě skončila Sparta Praha. Třetí je Baumit Jablonec.Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili v posledním 30. kole první ligy Jihlavu 3:0 a uhájili čtvrté místo zaručující start ve druhém předkole Evropské ligy.

Novým trenérem teplických fotbalistů se stal David Vavruška, který nečekaně končí v Liberci. Na Stínadlech nahradí od nové sezony Petra Radu, jenž se s vedením nedohodl na prodloužení smlouvy. Klub o Vavruškově příchodu informoval po duelu s Hradcem Králové.

Oštěpařka Barbora Špotáková obsadila na mítinku Diamantové ligy v Eugene páté místo výkonem 59,84 metru. Světová rekordmanka se oproti úterní Zlaté tretře zlepšila o 127 centimetrů, i ve druhém startu v sezoně, na kterou se poprvé připravovala bez trenéra, ale zůstala daleko za svými možnostmi. Pavel Maslák jako jediný Evropan na startu běhu na 400 metrů skončil osmý v čase 45,66 sekundy, další halový mistr Evropy Jakub Holuša byl čtvrtý v běhu B na jednu míli v osobním rekordu 3:56,39.

Čeští volejbalisté vrátili Japoncům porážku ve Světové lize. Po sobotní prohře v Okajamě 1:3 zvítězili v neděli 3:2, i když prohrávali 0:2 na sety. Po úvodním víkendu ze šesti v elitní soutěži jsou Češi ve skupině D na třetím místě se dvěma body. Za týden čeká českou reprezentaci další konfrontace s asijským volejbalem, neboť nastoupí dvakrát v Jižní Koreji. Pak zamíří do Francie a následně odehrají všechny odvety doma. Do Final Four druhé divize Světové ligy postoupí jen vítěz skupiny, reálným cílem Čechů je obsadit za favority z Francie druhé místo. Francouzi dnes podruhé v Koreji vyhráli a mají plný počet šesti bodů.

Český biker Jaroslav Kulhavý dojel třetí v druhém dílu Světového poháru v cross country v Albstadtu. Vítěz úvodního závodu z Nového Města na Moravě nestačil v Německu na mistra světa Juliena Absalona z Francie a Švýcara Nina Schurtera, s nimiž byl na stupních vítězů i před týdnem na Vysočině.

Motocykloví jezdci Jakub Kornfeil a Karel Hanika byli až do posledního kola Velké ceny Itálie Moto3 ve hře o stupně vítězů. Možnost zabojovat o životní výsledek jim ale překazil Hanikův pád, po němž skončil na zemi i Španěl Efrén Vázquéz. Kornfeil po kolizi soupeřů ztratil kontakt s čelní skupinou a do cíle dorazil na prvním nebodovaném 16. místě. Hanika byl po návratu na trať hodnocen jako 28. Premiérové vítězství v kariéře vybojoval na okruhu v Mugellu Portugalec Miguel Oliveira o 71 tisícin před britským lídrem šampionátu Dannym Kentem.

Zápas tenistky Lucie Šafářové v osmifinále Roland Garros s obhájkyní titulu Marií Šarapovovou z Ruska byl kvůli počasí odložen z dneška na pondělí.

Tenistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou postoupily na Roland Garros do čtvrtfinále čtyřhry. Vítězky pařížského grandslamu z roku 2011 porazily Španělku Anabel Medinaovou a Hao-Ching Chan z Tchaj-wanu 7:6 a 6:2.

Počasí

Polojasno až oblačno, na severozápadě Čech až zataženo, odpoledne a večer místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C, na severozápadě kolem 21 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C.