Denní souhrn zpráv

Premiér Bohuslav Sobotka již odeslal návrh na odvolání ministra školství Marcela Chládka

Premiér Bohuslav Sobotka již odeslal návrh na odvolání ministra školství Marcela Chládka (oba ČSSD). Ve čtvrtečním tiskovém prohlášení odkázal na informace v Mladé frontě Dnes (MfD) o šikaně podřízených na ministerstvu, nechce je prý zlehčovat. Chládek důvody k rezignaci nevidí, nemělo by se ustupovat připravenému lynči v médiích, uvedl. Prezident Miloš Zeman se k návrhu vyjádří po nedělním setkání se Sobotkou v Lánech. Politici, kteří se věnují školství, plánované Chládkovo odvolání uvítali. Chládek by byl prvním odvolaným ministrem nynější vlády za sociální demokracii. V Sobotkově vládě zatím skončili tři ministři za koaliční hnutí ANO. "Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády," uvedl premiér.

MfD napsala, že za 16 měsíců Chládkova úřadování odešlo z pracovnic, které jsou s ministrem v každodenním kontaktu, devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Chládek tvrdí, že je náročný šéf. Žádost od premiéra, aby se lépe choval k podřízeným, přitom Chládek vyslechl už jednou, zhruba před rokem. Chládek Sobotkův návrh na své odvolání respektuje, uvedl v prohlášení. Důvody pro svou rezignaci ale nevidí.

Předseda školského výboru Jiří Zlatuška (ANO) považuje chystané Chládkovo odvolání za krok, který ministerstvu jen prospěje. Zveřejnění informací o šikaně podřízených bylo poslední kapkou, řekl ČTK. Rychlý postup premiéra ocenila také opoziční poslankyně Anna Putnová (TOP 09). Věří, že do čela úřadu přijde člověk s jasnou koncepcí. Bývalý ministr školství Petr Fiala (ODS) prohlásil, že Sobotka se o rok opozdil, protože poprvé se informace o šikaně podřízených objevily loni na jaře.

Předseda školských odborů František Dobšík i zástupci akademické obce, předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer a předseda České konference rektorů Tomáš Zima, u končícího ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) ocenili jeho komunikativnost a ochotu jednat. Oba s ním přišli během jeho více než ročního působení do častého kontaktu, když se jednalo o problémech učitelů nebo novele vysokoškolského zákona. Ministra hodnotili v lepším světle než jiní politici a odborníci, kteří se vyjádřili, že Chládkovo odvolání českému školství jen prospěje.

Končící ministr Chládek vidí za svým odvoláním Babiše

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) označil své odvolání za bezprecedentní útok na svou osobu s cílem ho odstranit z čela úřadu. Z útoku obvinil šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše, od něhož žádal navýšení rozpočtu na školství, a média, která vlastní Babišova společnost Agrofert. Důvody, proč má končit ve vládě, pokládá Chládek za zástupné. Netají se tím, že nemá dobré vztahy s některými představiteli koaličního hnutí ANO, jako je předseda sněmovního školského výboru Jiří Zlatuška nebo odborník ANO na sport Jiří Holeček. Chládek doufá, že po jeho odchodu nebude školství řídit někdo z Babišova hnutí. Chládek znovu odmítl nařčení, že šikanoval některé své zaměstnance, za celou dobu jeho působení na ministerstvu prý na něj nebyla jediná stížnost.

Babiš odmítl tvrzení Chládka, že stojí za jeho koncem ve funkci. Je to prý nesmysl. Míní, že o podivném chování Chládka věděl i premiér, ale neřešil ho.

O nástupci Chládka má být jasno do konce příštího týdne

O nástupci Marcela Chládka na ministerstvu školství chce mít premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) jasno do konce příštího týdne. Úřad dočasně povede ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), sdělily ČTK zdroje z vedení sociální demokracie. Sobotkovi, který členy vedení ČSSD informoval o důvodech, které ho ke kroku vedly, už prý řada straníků zasílá své tipy, kdo by mohl resort vést. Premiér si podle všeho bude chtít před konečným rozhodnutím s některými kandidáty pohovořit osobně. V ČSSD se jako o možných kandidátech mluví například o poslancích Vlastě Bohdalové a Jiřím Zemánkovi, náměstkovi na ministerstvu školství Petru Hulinském nebo senátorce Evě Sykové. Objevuje se také jméno bývalé místopředsedkyně Senátu i sociální demokracie Aleny Gajdůškové, která se ve své funkci věnovala otázkám vědy. Někteří uvažují o náměstkyni ministra zdravotnictví Lence Tesce Arnoštové, prorektorovi Univerzity Karlovy Stanislavu Štěchovi i dalších kandidátech, včetně těch z regionů. Prezident Miloš Zeman, který ministry jmenuje a odvolává, se k návrhu vyjádří po nedělním setkání s premiérem v Lánech.

Na ministra Pelikána střílel muž z poplašné pistole, nezranil ho

Na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) zaútočil důchodce poplašnou pistolí. Několikrát na něj vystřelil ve Valdštejnské ulici, kde se politik chystal zahájit výstavu o ženské trestnici v Řepích. Incident, na který upozornil server Blesk.cz, potvrdil ČTK ministr s tím, že je v pořádku. Podle policie muž ministra nijak neohrozil, zhruba 15 metrů od něj z pistole sice třikrát vystřelil, ale směrem do země.

"Trestní oznámení jsem nepodal, vždyť ten člověk střílel jen z poplašňáku. Je mi ho spíš líto," napsal Pelikán ČTK v textové zprávě. Útočník prý Pelikánovi v minulosti napsal dopis, ve kterém si mu stěžoval na údajnou křivdu. Prý byl nespravedlivě odsouzen za vykrádání automatů na cukrovinky v domově důchodců, kde žil.

Soud zprostil Nagyovou viny ze sledování Nečasovy manželky

Soud zprostil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Osvobodil i ostatní obžalované - bývalé šéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka. Verdikt není pravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal, a tak případ projedná pražský městský soud. Podle obžaloby někdejší šéfka premiérova kabinetu v roce 2012 nezákonně a z osobních důvodů zadala vojenské rozvědce sledování Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se pak s Nagyovou oženil.

K soudu přišla pouze trojice zpravodajců, kteří uvedli, že je celá kauza teprve v poločase a důležité bude, aby jejich nevinu potvrdil i odvolací soud. Obžalobu považují za lživou a vykonstruovanou. Podle jejich advokátů nebyly pro odsouzení žádné důkazy. Nečasová si rozsudek osobně nevyslechla, protože se z jednání ze zdravotních důvodů omluvila. Podle jejího právníka Eduarda Bruny nemůže odvolací soud Nečasovou odsoudit. Případ může buď vrátit k novému projednání nebo rozsudek potvrdit. Podle žalobce Rostislava Bajgera je rozsudek nezákonný, protože nebyl odůvodněn. Podle něj se u všech podařilo prokázat vinu, a to mimo jiné z odposlechů. Z těch údajně vyplývá, že Nagyová byla se spoluobžalovanými v častém kontaktu, probírala s nimi výsledky sledování Radky Nečasové a dávala jim pokyny.

Čtveřice, které hrozilo za zneužití pravomoci až pětileté odnětí svobody, tvrzení žalobce odmítá. Představitelé rozvědky tvrdí, že dostali úkol "z nejvyšších míst", aby provedli takzvané kontrasledování, tedy aby prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Pravice kritizuje olomoucké žalobce, žádá, ať nesou odpovědnost

Bývalý ministr spravedlnosti ve vládě Petra Nečase Pavel Blažek (ODS) ocenil odvahu soudkyně Heleny Králové, která zprostila Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, a bývalé zpravodajce viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Nečase (ODS). Neschopnost a nekompetentnost naopak Blažek vytýká Vrchnímu státnímu zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Předseda ODS Petr Fiala očekává, že jeho žalobci vyvodí z verdiktu osobní odpovědnost. Podobně reagoval také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zdůraznil, že rozhodnutí soudu není pravomocné a je třeba vyčkat na verdikt odvolacího soudu. "Považuji ale za mimořádně nešťastné, jestliže se nedozvíme odůvodnění. Myslím, že veřejnost na ně má právo a určitě by šlo nalézt jiný způsob, jak ochránit utajované skutečnosti, než tajit celé odůvodnění," sdělil ČTK Pelikán.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) výrok soudu respektuje. "Já myslím, že to, co se odehrávalo na úřadu vlády za vlády Petra Nečase, v pořádku nebylo. Ve standardní demokracii by mělo okolí premiéra fungovat poněkud jiným způsobem, ale jestli docházelo k porušování zákona, jestli celá ta věc má trestněprávní rovinu, o tom musí rozhodnout nezávislý soud a já přirozeně rozhodnutí nezávislého soudu respektuji," řekl Sobotka novinářům

Soud odročil Rathovu kauzu na červenec

Středočeský krajský soud odročil hlavní líčení v údajné korupční kauze bývalého hejtmana a poslance Davida Ratha na červenec. Nově ustanovená obhájkyně někdejšího politika Marcela Ondřejová totiž požádala o delší lhůtu na prostudování kauzy. ČTK to sdělila mluvčí soudu Zuzana Steinerová. Advokátku ex offo vybral soud Rathovi minulé úterý. Hlavní líčení mělo původně pokračovat 2. června závěrečnou řečí Rathovy obhajoby. Podle Steinerové musí ale nová advokátka projít 31.000 stran spisu, několik tisíc stran příloh a zhruba 60 hodin odposlechů.

Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek. Údajně bral milionové úplatky, policie ho zadržela s krabicí se sedmi miliony korun. Rath obžalobu odmítá, podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat díky kontrole úřadů.

Mezičtvrtletní růst ekonomiky je rekordní

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta, uvedl Český statistický úřad. V porovnání s posledním loňským čtvrtletím se HDP reálně zvýšil o 3,1 procenta. Statistici původně odhadovali růst o 2,8 procenta. Podle dostupných údajů ze stránek ČSÚ je mezičtvrtletní růst ekonomiky rekordní. V případě meziročního výsledku jde o největší růst od čtvrtého čtvrtletí 2007, kdy ekonomika rostla meziročně o 5,3 procenta. "Na výrazný mezičtvrtletní růst HDP měl vliv vysoký růst hrubé přidané hodnoty a nerovnoměrný výběr spotřební daně z tabákových výrobků, který ovlivnil srovnávací základnu v roce 2014," uvedli k novým údajům o ekonomice statistici. Vedle rostoucí spotřeby domácností pomohly české ekonomice i investice.

Vývoj tuzemské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí byl proti odhadům České národní banky vyšší o 2,3 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

Ekonomika by mohla letos podle analytiků růst o více než tři pct

Růst české ekonomiky by za celý letošní rok mohl díky solidním základům přesáhnout tři procenta. Za silným růstem v 1. čtvrtletí je ale velký podíl zásob, což se v dalších čtvrtletích nebude zřejmě opakovat a růst ekonomiky v dalších čtvrtletích tak bude pomalejší a spíše začínat dvojkou. Vyplývá to z reakcí ČTK oslovených analytiků na dnešní data o vývoji HDP za první čtvrtletí. Nicméně v prvním čtvrtletí je česká ekonomika společně s Rumunskou nejvíce rostoucí v EU, upozornili.

Na dani z příjmu loni státu nejvíce odvedla společnost ČEZ

Na dani z příjmu právnických osob stát loni nejvíce získal od energetické společnosti ČEZ. Na druhém místě žebříčku, který sestavuje ministerstvo financí, skončila Česká spořitelna. Loni bylo pořadí prvních dvou firem opačné. Třetí se letos umístila Komerční banka, čtvrtá skončila ČSOB a pátá byla společnost Hyundai. Ministerstvo financí sestavuje žebříček jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů.

Zeman postoj nezměnil, dekrety odmítnutých profesorů nepodepíše

Prezident Miloš Zeman po schůzce s ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) a rektory dotčených vysokých škol svůj postoj nezměnil a dekrety tří kandidátů na profesuru stále odmítá podepsat. Novinářům to řekl Chládek. Rektoři prezidenta požádali, aby jim své rozhodnutí dal písemně. Poté se obrátí na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), protože jmenování profesorů je sdílenou odpovědností s vládou, řekl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Zeman odmítl podepsat dekrety Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou (VŠE). U šéfa Národní galerie Zeman své rozhodnutí zdůvodnil snahou Fajta o dohodu s Komerční bankou na tom, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k jeho ředitelskému platu. V Ošťádalově případě byly důvodem jeho údajné kontakty se Státní bezpečností, u Eichlera pak působení v propagandistických útvarech československé armády. Příslušné dokumenty prezident předal rektorům, Hrad je také zveřejnil na svém webu. Rektory prezident navíc nechal nahlédnout i přímo do složek kandidátů na profesuru s informacemi, které dostal od svého bezpečnostního útvaru. Rektor Zima uvedl, že v Ošťádalově případě tam nebylo nic, co by se nevědělo už dříve. Ani rektorku VŠE Hanu Machkovou prezident v Eichlerově případě o své pravdě nepřesvědčil. "Pro mě je zásadní, že má čisté lustrační osvědčení. A doba tehdy byla taková, je to 25 let," uvedla. Rektoři stále trvají na tom, že byly splněny všechny zákonné podmínky pro jmenování profesorů.

Z vládní agentury pro začleňování odchází dalších 10 pracovníků

Vládní agenturu pro sociální začleňování se chystají opustit další pracovníci. Ve "druhé vlně" podává výpověď deset lidí. ČTK to sdělila Alena Zieglerová, která byla pověřena řízením agentury po dubnovém odvolání jejího šéfa Martina Šimáčka. V "první vlně" se rozhodlo odejít 14 lidí. Agentura je odbor úřadu vlády a spadá pod ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). S ním vedou pracovníci spor o budoucí podobu a fungování své instituce. Neshody panují i kolem využití evropských peněz na integraci Romů a sledování jejich účinnosti či reorganizace. Pracovníci žádali větší nezávislost na ministrově sekci pro lidská práva.

Do ČR přiletěli záchranáři, kteří po zemětřesení pomáhali v Nepálu

V Praze přistálo letadlo se zdravotníky a hasiči, kteří od začátku května pomáhali v Nepálu kvůli zemětřesení. Během téměř měsíčního působení v himálajské zemi ošetřili přes 1100 zraněných. První zemětřesení postihlo Nepál 25. dubna a už 1. května začal na místě neštěstí pomáhat český tým tvořený devíti lékaři, deseti zdravotními sestrami, 14 hasiči a jedním tlumočníkem. V polovině května po druhém silném zemětřesení se část týmu obměnila a letoun, kterým posily dorazily, přivezl i zásoby, léky a humanitární pomoc. Záchranáři působili ve městě Melamči, které leží asi 40 kilometrů severovýchodně od nepálské metropole Káthmándú. Svou činnost tam ukončili v pondělí. Veškerý nespotřebovaný zdravotnický materiál předali tamnímu zdravotnickému centru jako humanitární pomoc. Pro potřeby místních v Nepálu nechali také stany a další vybavení, které poslouží těm, kteří kvůli zemětřesení přišli o střechu nad hlavou.

RE: Tělesné tresty dětí nezakazuje české právo dostatečně jasně

České právo nezakazuje dostatečně jasným, přesným a závazným způsobem tělesné trestání dětí, uvedl Evropský výbor pro sociální práva při Radě Evropy. Výbor prověřoval situaci na základě stížnosti, kterou v roce 2013 vůči celkem sedmi zemím Rady Evropy podala nevládní organizace, zabývající se prosazováním práv dětí. Asociace na ochranu dětí (APPROACH) si stěžovala, že v Belgii, ČR, Francii, Irsku, Itálii, Kypru a ve Slovinsko chybí "jasný a výslovný zákaz tělesného trestání dětí v rodině, ve školách i jinde". Zpráva výboru ovšem také uvádí, že české zákony v tomto kontextu jasně zakazují hrubé násilí na dětech a soudy tělesné tresty trestají, pokud přesáhnou určitou hranici.

ČRo: Provozovatel Klokánků čelí exekuci kvůli dluhu vůči ČSSZ

Fond ohrožených dětí, který provozuje Klokánky, čelí exekuci. Exekuční příkazy na 22 milionů Kč vydala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Fond se v Klokáncích stará o stovky dětí a podle zakladatelky Marie Vodičkové pro ně exekuce bude likvidační. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál. "Jde o dluh na pojistném - na sociální zabezpečení včetně penále z prodlení. Současně zahrnuje i exekuční náklady," řekla rozhlasu mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Podle Vodičkové fond za odvody skutečně dluží. "Zdaleka nedlužíme tolik, kolik nám stát dluží za to, že nám nevyplácel peníze na děti, o které jsme se z rozhodnutí státu starali," dodala. Kvůli zablokovaným účtům nyní fond podle ní nemůže ani k finačním darům ze sbírky, kterou fond zahájil.

Klokánky se potýkají s existenčními problémy. Ve 22 klokáncích nyní žije kolem 450 dětí, žádné z nich by podle zástupců ministerstva práce a sociálních věcí nezůstalo v případě bankrotu fondu na ulici. Cílem Klokánku je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče. Pokud by byla zařízení zavřena, děti by šly do pěstounské péče.

Babyboxy v Česku už zachránily 122 dětí, funguje jich zatím 64

Babyboxy v Česku pomohly za deset let své existence zachránit už 122 dětí. Jen letos se v nich našla čtyři děvčátka a šest chlapců. Posledním "přírůstkem" byla koncem dubna ve schránce v Přerově holčička, která dostala jméno Kateřina. Vyplývá to ze statistik spolku Babybox pro odložené děti - Statim, který schránky po republice instaluje. V Česku je v provozu 64 babyboxů, 65. začne fungovat 1. června v nemocnici v Jičíně. Starší typy schránek se postupně mění za moderní.

První schránka začala fungovat v roce 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně. Vůbec první odložené nemluvně v Česku se v ní objevilo v únoru 2006. Byla to malá Soňa. Do dneška pracovníci v hloubětínské schránce našli 18 dětí. Přes babybox odstartovalo svůj život v ČR celkem 72 děvčat a 50 chlapců. Prvním dětem už bylo devět let.

Pracovníci psychiatrie v Dobřanech se sejdou s ministrem

Zaměstnanci Psychiatrické nemocnice Dobřany, kteří se v petici postavili za odvolaného ředitele zařízení Vladislava Žižku, se příští týden sejdou v nemocnici s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Ministr odvolal dlouholetého ředitele Žižku ve středu s okamžitou platností v reakci na to, že nemocnice letos propustila muže, který v pondělí ubodal ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku. Dokud zaměstnanci, kteří jsou ochotni kvůli řediteli vyhlásit i stávkovou pohotovost, neproberou vše přímo s ministrem, nebudou podnikat žádné další kroky, řekla ČTK primářka a členka petičního výboru Eva Navrátilová.

Zaměstnance podpořil i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a připojil se k jejich apelu za návrat Žižky. "Nikdo mimo tento obor netuší, jakému tlaku jsou lékaři při rozhodování vystaveni a jak ostře je sledují dohlížitelé nad lidskými právy, kancelář ombudsmana a někdy i blízcí pacientů, je-li hospitalizace bez souhlasu duševně nemocného protahována. Psychiatr musí velmi pečlivě vážit riziko, kterým pacient může pro společnost být a stavět ho proti právům pacienta," uvedl.

Rada seniorů navrhla vlastní zákon, chce podporu 10 Kč na seniora

Rada seniorů přišla s návrhem, že by každoročně měla od státu dostávat peníze na podporu a informování starších lidí. Na každou ženu nad 60 let a na každého muže nad 63 let či na každého starobního důchodce a důchodkyni by chtěla pobírat deset korun. Prostředky by pak rozdělila seniorským organizacím na vzdělávání, sport, rekreaci či kulturu pro starší osoby. Návrh vlastního zákona vedení rady předá politickým stranám, bude žádat jeho prosazení. "Nejsme spokojeni s podílem seniorské populace na rozhodování o věcech veřejných. Chceme, aby se seniorům zajistily podmínky a aby se upravily vztahy starších lidí k orgánům státní správy a samosprávy," řekl ČTK předseda rady Zdeněk Pernes. Podle něj je například zastoupení seniorů v Parlamentu nízké.

Olomoučtí vědci získali patent na látky s protinádorovým účinkem

Olomoučtí vědci získali evropský patent na nové látky s protinádorovým účinkem. Jde o komplexní sloučeniny na bázi platiny, které jsou účinnější než dnes používaná chemoterapeutika, a mají i menší negativní vedlejší účinky. Udělení patentu předcházel mnohaletý výzkum. Jeho získání je prvním krokem k možnému využití těchto látek jako léčiv nádorových onemocnění, informoval ČTK mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Radek Palaščák.

Vědci objevili genetickou nemoc krve, zvyšuje riziko leukémie

Vědci objevili dosud nepopsanou dědičnou krevní nemoc, která se projevuje sníženým počtem krevních destiček. Vzácná genová mutace zvyšuje riziko propuknutí leukémie. Na dlouholetém výzkumu pracovali experti z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně společně s laboratořemi v Itálii a Spojených státech. Objev zveřejnil vědecký časopis Nature Genetics. K odhalení dědičné genetické mutace vedl lékaře nestandardní případ pacientky, jež se před 25 lety vyléčila z akutní lymfoblastické leukémie, avšak poté měla nevysvětlitelný a přetrvávající nízký počet krevních destiček. "Když se jí narodily děti, zjistilo se, že i ony mají nižší počet destiček. Právě to nás nasměrovalo k hledání genetické příčiny tohoto stavu," uvedl hematolog Michael Doubek. Nakonec lékaři v rodině odhalili mutaci genu ETV6, který je zodpovědný za krvetvorbu.

Většina nouzové antikoncepce se začala prodávat bez průkazu

Valná většina nouzové antikoncepce se v těchto dnech začala v lékárnách prodávat bez omezení. Doposud musely ženy při koupi dvou typů pilulek předkládat průkaz, aby se ověřil jejich věk. Lékárník je poučil o způsobu užití i možných rizicích. Poučení lékárníka nadále zůstává, průkaz ale už nebude nutný. Loni se v tuzemsku spotřebovalo přes 71.000 balení pohotovostní antikoncepce.

Exploze vozu v Praze nebyla konkurenčním bojem, útočil manžel

Za dubnovým výbuchem vozu v Praze nestál podle policie boj konkurenčních vietnamských skupin, ale útok manžela řidičky. Muž se k činu přiznal, stíhán je za pokus vraždy, obecné ohrožení a poškození cizí věci. Novinářům to řekl vedoucí pražské mordparty Josef Mareš. Dodal, že podobný způsob vyřizování účtů mezi dvěma partnery na území hlavního města nepamatuje. Stříbrný vůz Škoda Octavia explodoval dopoledne 22. dubna mezi panelovými domy v Milánské ulici v Měcholupech. Při výbuchu se vážně zranila čtyřicetiletá řidička. Pyrotechnici následně zjistili, že příčinou exploze nebyla technická závada, ale nástražný výbušný systém v přední části auta.

Ruská státní televize obhajovala invazi do Československa

Ruská státní televize Rossija 1 odvysílala tento měsíc dokumentární film o "odtajněných stránkách" dějin vojenského paktu Sovětského svazu a jeho satelitů, Varšavské smlouvy. Ta podle snímku byla obranným spojenectvím, bránící sovětské spojence před "agresivní" Severoatlantickou aliancí. V tomto duchu televize obhajovala i sovětskou invazi do Československa v srpnu 1968, která podle stanice představovala "skutečně vážnou zkoušku sjednocených ozbrojených sil Varšavské smlouvy". Podle ředitele Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR Oldřicha Tůmy je film "pozoruhodným návratem k nejzprofanovanějším metodám sovětské propagandy, jimiž se Moskva v roce 1968 pokoušela obhajovat intervenci". Ta podle mezinárodního práva nebyla ničím jiným než nevyprovokovanou agresí proti suverénnímu státu, upozornil historik.

CK řeší stovky dotazů k bezpečnostní situaci na ostrově Kos

České cestovní kanceláře řeší stovky dotazů klientů k bezpečnostní situaci na řeckém ostrově Kos, který patří mezi nejoblíbenější cíle tuzemských turistů. Někteří požadují i změnu destinace u již zakoupeného zájezdu. Klienti tak reagují na středeční zprávu, kterou přinesla britská média, že se za poslední týden na ostrově vylodilo asi 1200 uprchlíků. Vyplývá to ze zjištění ČTK mezi českými prodejci zájezdů. Podle cestovních kanceláří je situace na ostrově médii zbytečně zveličována. CK Fischer uvádí, že na ostrově je několik set uprchlíků, kteří se ale nepohybují v turistických zónách. "Část je na opuštěné pláži pod dohledem místní policie. Část uprchlíků lze vidět v centru hlavního města, kde jsou především v okolí policejní stanice. Z tohoto jediného místa také pochází většina fotografií, které se objevují v médiích. Považovat Kos za uprchlický tábor je absolutně nepřiměřené," řekl ČTK mluvčí CK Jan Osúch. Ministerstvo zahraničí nebude měnit své doporučení pro cesty do oblasti. "Pro nás z bezpečnostního hlediska situaci neshledáváme takovou, abychom vydali doporučení nebo varování, aby tam čeští občané nejezdili," řekla ČTK mluvčí resortu Michaela Lagronová.

Instalace Pode Bal zůstane před europarlamentem do příštího týdne

Instalace české skupiny Pode Bal připomínající smrt člověka na někdejší železné oponě zůstane na prostranství před Evropským parlamentem v Bruselu po celou původně plánovanou dobu, tedy až do příštího úterý. Odstranění díla do pátečních 13:00 přitom žádali pracovníci samotného parlamentu. Přítomným umělcům však nepředložili žádný dokument, který by jejich požadavek podložil. Nápadná socha se na promenádě před budovou europarlamentu těší výraznému zájmu kolemjdoucích, kteří se často zastaví a čtou si nabídnuté vysvětlení.

Kontroverzní instalace připomíná smrt Hartmuta Tautze, který se pokoušel v roce 1986 jako osmnáctiletý uprchnout z tehdejšího východního Německa přes Československo do Rakouska. Při přechodu hranic ho roztrhali psi, které na něj poslala pohraniční hlídka pouhých 22 metrů od hranice se svobodným světem. Slavnostního odhalení sochy se ve středu účastnil například eurokomisař pro kulturu a vzdělávání Tibor Navracsics a zástupci samotného parlamentu. Vojáci Tautze našli ležícího, neposkytli mu však pomoc, ale vyslýchali ho a prohledávali okolí. Tautz druhý den zemřel v důsledku obrovské ztráty krve. Za jeho smrt nikdo nebyl souzen ani obviněn. Členové hlídky dnes žijí ve věku 48 a 51 let v Česku a na Slovensku.

Orchestr Národní akademie Svaté Cecílie zvedl lidi ze sedadel

Provedením děl Giuseppa Verdiho, Petra Iljiče Čajkovského a Jeana Sibelia se na koncertu festivalu Pražské jaro poprvé českému publiku představil italský Orchestr Národní akademie Svaté Cecílie v čele s šéfdirigentem Antoniem Pappanem. Publikum ve vyprodaném Obecním domě ocenilo koncert velkým potleskem už po úvodní předehře k Verdiho opeře Síla osudu. Na závěr po dvou přídavcích, Sibeliově Valse triste a ukázce z opery Vilém Tell Gioacchina Rossiniho, aplaudovalo vestoje. Orchestr Národní akademie Svaté Cecílie má za sebou historii sahající do roku 1908. Dirigovala jej řada slavných osobností, například Gustav Mahler, Leonard Bernstein a Herbert von Karajan.

Češi mohou znovu poznávat gastronomii, kulturu a módu Francie

V Česku dnes začíná druhý ročník francouzského týdne. Do 14. června festival představí francouzskou gastronomii, kulturu, ekonomiku, módu, sport i životní styl. Vedle Prahy se jeho akce budou konat v Českých Budějovicích, Pardubicích, Ostravě, Brně nebo Plzni. Ve vybraných restauracích, barech, kavárnách a vinotékách budou zájemci moci ochutnat francouzské speciality a francouzské víno, a to za snížené ceny. Se slevami bude v partnerských obchodech k dostání i francouzská móda, kosmetika a doplňky. Veřejnosti bude určen den česko-francouzského přátelství, který se uskuteční v sobotu 6. června v Kinského zahradě v Praze. Pro návštěvníky budou připraveny hry pro děti, hudební produkce a ochutnávky francouzských jídel.

Dnes v noci se v celé zemi otevřou stovky kostelů

Více než 1400 kostelů v celé zemi se zapojí do dnešní Noci kostelů, nabídnou tradiční bohoslužby, ale i kulturní program či výklad o historii. Loni akci navštívilo téměř půl milionu lidí. Noc kostelů má přiblížit návštěvníkům křesťanství jako životní inspiraci a víru jako základní rys lidské existence. Kostely chce ale prezentovat i jako důležitou součást společenského života. Zpřístupněny budou některé běžně nepřístupné části kostelů, jako například varhanní kůry, sakristie, věže, krypty a klášterní zahrady. Noc kostelů je založena na dobrovolné spolupráci farností, sborů, církevních obcí, řádů a dalších křesťanských církevních společenství. Jen v Praze a Středočeském kraji bude otevřeno téměř 300 kostelů, jde o všechny kostely církví, jež působí v ekumenické radě.

Centrem Prahy prošel roztančený průvod festivalu Khamoro

Centrem Prahy po roce znovu prošel průvod stovek romských muzikantů, zpěváků a tanečníků v pestrobarevných kostýmech. Účinkující světového romského festivalu Khamoro neboli Slunce, jehož 17. ročník začal v neděli na pražské Náplavce, za zpěvu a tance prošli z Václavského na Staroměstské náměstí. Čelo krojovaného průvodu s národními vlajkami účastnických států festivalu v Havířské ulici vystřídal kočár s koňmi. Neseděla v něm však avizovaná hvězda romské muziky Věra Bílá. Zpěvačka je známá nejen v Česku, ale i v cizině, podle pořadatelů vystoupí v pražském klubu Roxy. Na koncertu tradiční romské hudby se představí také ruská skupina Ilo či Mahala Rai Banda z Rumunska. Průvod se zastávkami na Ovocném trhu a v Celetné ulici nabídl možnost na jednom místě slyšet širokou škálu žánrů - písně ruských Romů, španělské kytary a rytmy flamenca či balkánskou dechovku. Produkci přihlížely davy lidí, zejména turistů. Celkem se k defilé připojily na tři stovky muzikantů a tanečníků.

Zlínský filmový festival zahájila nová pohádka Sedmero krkavců

Nová česká pohádka Sedmero krkavců slavnostně zahájila zlínský filmový festival pro děti a mládež. Film uvedla delegace tvůrců v čele s režisérkou Alicí Nellis. Zahájení festivalu sledovalo zaplněné Velké kino. Festival potrvá do 4. června, letos se koná 55. ročník. Zahájení se zúčastnil také německý herec Gedeon Burkhard, kterého diváci znají zejména jako představitele policisty v seriálu Komisař Rex. Německá producentka Uschi Reichová převzala Grand Prix festivalu za zásluhy v oblasti rozvoje kinematografie pro děti a mládež. Pro večerní slavnostní zahájení festivalu určené dospělým divákům pořadatelé zvolili nový animovaný film Jana Baleje Malá z rybárny.

Festival nabídne 363 filmů z 52 zemí, z toho 13 snímků bude uvedeno ve světové premiéře. Letos je zaměřen na německou kinematografii, promítnuto bude kolem 50 německých snímků.

Plzeňská zoo otevřela expozici nejjedovatějších hadů

Plzeňská zoologická zahrada otevřela svou letošní hlavní novinku - expozici Království jedu s 12 druhy jedovatých hadů čtyř světadílů. Nikde jinde v ČR tak rozsáhlá veřejně přístupná kolekce jedovatých hadů není. Mezi víc než třemi desítkami hadů nechybí čtyřka nejjedovatějších druhů - kobra královská, jež je zároveň i nejdelším jedovatým hadem světa, mamba černá, taipan černohlavý a křovinář němý, řekl při otevření expozice v opraveném starém tropickém pavilonu Z ředitel zoo Jiří Trávníček. Zřízení expozice mimořádně náročné na bezpečnost návštěvníků i chovatelů stálo tři miliony korun.

Na Pražském hradě začal Prague Food Festival

Podeváté zahájil Pavel Maurer v Královské zahradě Pražského hradu Prague Food Festival. Až do neděle tu milovníky dobrého jídla potěší ochutnávkami vybraných pokrmů snoubených s nápoji předních výrobců. Příchozí si budou moci vybrat různé laskominy pod širým nebem u čtyř desítek stánků. Loni této možnosti využilo na 18.000 lidí, kteří, jak organizátor s oblibou tvrdí, nechtějí "žít ani jíst blbě". Podle Maurera jsou připravena setkání s michelinskými šéfkuchaři. Na své si přijdou milovníci biosýrů, takzvaného rawfoodu neboli pokrmů bez tepelné úpravy, Ugovy zmrzliny z čerstvých surovin i milovníci hmyzího menu. V rámci workshopů budou zájemci moci sledovat při práci michelinského Romana Pauluse, kuchařskou rodinu Sapíkových, jednoho z nejúspěšnějších restauratérů v ČR Inda Sanjiva Suriho a biokuchařku Hanku Zemanovou.

Dvě výstavy připomínají půlstoletí televizního Večerníčku

Letošní padesáté výročí existence televizního Večerníčku připomene výstava, která bude od soboty až do 13. září otevřena na dvou místech v centru Prahy. V Muzeu Kampa je expozice ve formě panelů s informacemi o fenoménu Večerníčku a jeho tvůrcích, doplňuje ji jen několik ukázek originální tvorby známých českých výtvarníků v podobě kreseb či loutek. Ve Valdštejnské jízdárně je pak interaktivní instalace, která by měla být přitažlivá zejména pro děti.

Na Kampě návštěvníci najdou ukázky z návrhů pro nejslavnější Večerníčky - příběhy o Krtkovi, loupežníku Rumcajsovi, Makové panence nebo Boba a Bobka. Ve Valdštejnské jízdárně mohou děti vstoupit do Krakonošovy zahrádky či třídy Macha a Šebestové, svézt se na Hvězdném drakovi ze seriálu Rákosníček a hvězdy nebo skočit do klobouku Boba a Bobka. Řadu exponátů včetně původních loutek a scén zapůjčili sami autoři nebo jejich dědicové, některé z těchto originálů lidé uvidí vůbec poprvé.

Brňané dnes zhlédli ze Špilberku první z přehlídky ohňostrojů

Brňané zhlédli první ohňostroj ze Špilberku, kterým tradičně začíná přehlídka světelné show Ignis Brunensis. Ta se letos koná již poosmnácté. Během čtyř červnových večerů zájemci uvidí nad hladinou Brněnské přehrady soutěžní ohňostroje českých i zahraničních tvůrců. Festival zakončí nesoutěžní ohňostroj opět na Špilberku 20. června.

Sport

Lucie Šafářová porazila na Roland Garros německou tenistku Sabine Lisickou 6:3, 7:6 a potřetí v kariéře si zahraje na pařížské antuce osmifinále. Naopak maximem tenisty Lukáše Rosola na grandslamových turnajích zůstává třetí kolo, jelikož prohrál s Rusem Tejmurazem Gabašvilim třikrát 4:6.

Trenér Petr Rada po sezoně odejde od fotbalistů Teplic. Vedení severočeského klubu se s ním nedohodlo na prodloužení v červnu končící smlouvy. Šestapadesátiletý kouč tak tým naposledy povede v sobotním 30. ligovém kole proti Hradci Králové.

Počasí

Oblačno až zataženo, přechodně polojasno. Nejvyšší teploty 17 až 22 °C, na jihovýchodě Moravy až 24 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C.