Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Premiér Sobotka navrhne odvolání ministra školsví Chládka, odkázal na informace o šikaně

Bohuslav Sobotka navrhne v nejbližších dnech odvolání ministra školství Marcela Chládka (oba ČSSD). Odkázal na informace v Mladé frontě Dnes o šikaně podřízených na ministerstvu, nechce je prý zlehčovat. Sobotka to oznámil ČTK v tiskovém prohlášení. Chládek bude první odvolaný ministr nynější vlády za sociální demokracii. MfD napsala, že za 16 měsíců, kdy Chládek úřaduje, odešlo z pracovnic, které jsou s ministrem v každodenním kontaktu, devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Chládek tvrdí, že je náročný šéf. Žádost od premiéra, aby se lépe choval k podřízeným, si přitom Chládek vyslechl už jednou, zhruba před rokem.

"Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády," uvedl premiér. Respektuje, že Chládek by svou rezignaci považoval za přiznání viny. "Při našem dnešním rozhovoru ministr Chládek nařčení publikovaná v MfDnes odmítl jako nepravdivá, chce se proti nim bránit," uvedl premiér.

Ministr Babiš: Přijetí eura není aktuálním tématem

Přijetí eura není v současnosti podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO v Česku aktuálním tématem. Důvodem jsou nejen miliardové odvody do záchranných fondů, které by musela ČR po vstupu do eurozóny zaplatit, ale i současná neschopnost vyřešit situaci kolem Řecka. Ministr to uvedl na čtvrtečním sněmu Hospodářské komory. Kvůli urychlení příprav na přijetí eura svolal na neděli schůzku prezident Miloš Zeman, který přijetí eura dlouhodobě podporuje. Zúčastnit by se ji měl vedle prezidenta premiér Bohuslav Sobotka, ministr Babiš a guvernér České národní banky Miroslav Singer. "Po vstupu do eurozóny bychom museli během čtyř let zaplatit 51 miliard korun do fondů a garantovat až dalších 400 miliard korun. A v této fázi, kdy eurozóna není schopna vyřešit Řecko, tak to není v této situaci téma," uvedl k euru Andrej Babiš. Současná vláda nemá zavedení společné evropské měny v programu. Pro rychlé přijetá eura není ani centrální banka.

Prezident Zeman: Čeští investoři by se měli více starat o své pohledávky

Čeští investoři by se podle prezidenta Miloše Zemana měli více starat o své pohledávky v zahraničí a pomáhat politikům je vymáhat. Podnikatelé by tak neměli plně spoléhat na Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Ta navíc poskytuje pojištění úvěrů poněkud bezmyšlenkovitě, uvedl na sněmu Hospodářské komory Miloš Zeman. "Zjistil jsem, že českým investorům je to naprosto jedno. Protože když tu pohledávku nevybudou, tak to zaplatí EGAP, státní instituce financovaná daňovými poplatníky. Nevidím dostatečnou motivaci investorů, aby pomáhali politikům vymáhat pohledávky kdekoliv v zahraničí," uvedl prezident. EGAP by tak podle Miloše Zemana měl zásadně změnit pojišťovací strategii, například zavést pojišťovací limit. Zároveň by měli být čeští investoři motivování, aby "neuzavírali smlouvu s každým podvodníkem, na kterého narazí". Možná rizika z uzavřených pojistných smluv u EGAP představovala ke konci loňska 213,5 miliardy korun. Za dobu své existence od roku 1992 EGAP pojistila úvěry, investice a bankovní záruky v hodnotě 719 miliard korun.

Vladimír Dlouhý chce po politicích nižší daňové zatížení práce

Čeští politici by měli zajistit dlouhodobou ekonomickou prosperitu země podporou státního technického vzdělávání, snížením rozpočtového deficitu a daňového zatížení práce. Na sněmu Hospodářské komory to řekl její prezident Vladimír Dlouhý. Vyzval politiky napříč názorovým spektrem, aby spolupracovali při zlepšení podnikatelského prostředí v zemi. Vláda by podle něj do konce roku měla předložit plán kroků ke zvýšení státní podpory technického vzdělávání. Chce také zlepšení podmínek pro podnikání. Vstup do něj je překážkovým během na dlouhou trať. "Voláme po informačním systému, který bude přehledně a na jednom místě integrovat všechny povinnosti, jejichž plnění stát požaduje po podnikatelích," uvedl. Vladimír Dlouhý požaduje i konsolidaci veřejných financí. "Došlo k faktickému zastavení reforem zdravotního a důchodového systému, což bude mít v budoucnu zásadní dopady na deficit státního rozpočtu. Navrhujeme, aby vláda v návrhu rozpočtu na rok 2016 výrazně snížila strukturální deficit," řekl. Hospodářská komora volá rovněž po významnějším zapojení malých a středních podniků do programů výzkumu, vývoje a inovací.

Komise žádá ČR o plné převzetí směrnice k řešení bankovních krizí

Česká republika je mezi jedenácti členskými zeměmi EU, které Evropská komise vyzvala k plnému převzetí pravidel směrnice o ozdravných postupech a řešení krize bank do národního práva. Vyplývá to z přehledu prohřešků proti unijnímu právu, který komise zveřejnila. Pokud Bulharsko, Česká republika, Francie, Itálie, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko a Švédsko do dvou měsíců své povinnosti nesplní, může se komise rozhodnout, že věc předá Soudnímu dvoru EU. Nynější žádost má totiž podobu takzvaného odůvodněného stanoviska, které je druhou fází řízení. Směrnice, označovaná někdy anglickou zkratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), z roku 2014 je jedním ze základních stavebních kamenů nového systému, který byl v EU domluven v reakci na finanční krizi a který má zajistit bezpečnější a spolehlivější fungování finančního sektoru. Na základě této směrnice mají banky povinnost připravit plány ozdravných postupů pro překonání krize. Příslušné orgány by měly získat pravomoci k zásahům do činnosti bank tak, aby mohly zabránit jejich selhání.

Kraje podporují stanovisko vlády ohledně kvót pro uprchlíky

Kraje podporují stanovisko české vlády ohledně kvót pro uprchlíky, prohlásil předseda Asociace krajů Michal Hašek po čtvrtečním jednání s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) na zámku Štiřín u Prahy. Bezpečnost v regionech je podle ujištění ministra zajištěna, dodal. Česko nesouhlasí s povinnými kvótami na přerozdělování uprchlíků a bude se v rámci Evropské unie snažit, aby neprošly. Evropská komise navrhla, aby další země osmadvacítky v příštích dvou letech převzaly od Itálie a Řecka 40.000 žadatelů o azyl. Na Česko by mělo připadnout 1328 lidí. Michal Hašek poukázal na to, že migranti se dostávají do ČR průběžně a český stát s nimi nakládá v souladu s mezinárodními smlouvami a zákony.

Výzvy na předkládání žádostí o dotace EU vyhlásí MPO v pátek

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásí v pátek první výzvy na předkládání žádostí o evropské dotace v novém programovém období, řekl na sněmu Hospodářské komory ČR ministr průmyslu Jan Mládek. Projekty mají podporovat podnikání a zvyšování konkurenceschopnosti. Pro roky 2014 až 2020 je na ně z Evropského fondu pro regionální rozvoj připraveno 4,3 miliardy eur (117,8 miliardy korun). Ministr Mládek dodal, že se nejspíš podaří dočerpat do konce letošního roku všechny peníze z končícího programového období. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, které spadá právě pod MPO, byl prvním, který letos na konci dubna Česku schválila Evropská komise. "Díky tomuto investičnímu balíčku budou moci české podniky plně využít svůj investiční potenciál a pokročit ve vývoji nových produktů, a přispět tak ke vzniku pracovních míst a k hospodářskému růstu země," poznamenala k tomu dříve eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretsuová. Peníze z tohoto operačního programu mají směřovat hlavně na podporu znalostní ekonomiky, jež přispěje ke zvýšení hospodářského růstu a produktivity. Prioritou má být posílení výzkumu v podnicích a jejich propojení s univerzitními sítěmi.

Český vývoz do Ruska letos v prvním čtvrtletí dramaticky klesl

Český vývoz do Ruska letos v prvním čtvrtletí klesl o 35,8 procenta. České společnosti do země vyvezly zboží za necelých 18 miliard korun. Důvodem jsou nejen sankce související s krizí na Ukrajině, ale také dokončení některých významných zakázek koncem loňského roku. Za celý letošní rok nebude podle ředitele odboru podpory řízení exportní strategie a služeb ministerstva průmyslu a obchodu Martina Šperla pokles tak dramatický. Bude ale větší než loni, kdy klesl jen o 2,7 procenta, uvedl Martin Šperl na konferenci k exportu v Kuřimi na Brněnsku. Podle Ivana Jukla z ministerstva zahraničních věcí česká diplomacie hledá pro firmy i nová odbytiště. Posílí svoje zastoupení v Nairobi, Astaně nebo Kuvajtu.

ČSÚ: Zhruba třetina domácností s dětmi vychází obtížně s příjmy

Zhruba třetina domácností s dětmi v Česku vychází obtížně se svými příjmy. Mezi rodinami se třemi a více potomky je to zhruba 45 procent a u neúplných rodin dokonce 55 procent. Chudoba kvůli nízkému příjmu hrozí více než pětině rodin se třemi a více dětmi a téměř třetině členů neúplných rodin. Vyplývá to z výsledků šetření, které představil Český statistický úřad. Podle něj příjmy domácností v roce 2013 ale rostly, a to i reálně. "Domácnosti s dětmi mají v průměru nižší příjmy než domácnosti bez dětí. Výrazně nižší jsou u rodin se třemi a více dětmi a u neúplných rodin," uvedla Šárka Šustová z ČSÚ. Podle ní si zvláště mnohé neúplné rodiny nemohou z finančních důvodů dovolit zaplatit dětem třeba kroužky, sportovní vybavení či nové oblečení. Takzvané sociální vyloučení, u něhož hraje roli příjem, materiální zajištění a práce, hrozilo 14,8 procenta lidí v Česku. Je to tak kolem 1,5 milionu osob. Celkem asi 200.000 lidí nemá ani dostatečnou částku, ani vybavení a ani zaměstnání. Podle statistik Česko patří v Evropě dlouhodobě k zemím s nejnižším podílem ohrožených.

70.000 lidí podepsalo petici proti rušení omezených osnov pro ZŠ

Petici vyjadřující nesouhlas s uvažovaným rušením omezených osnov pro lehce mentálně postižené žáky podepsalo téměř 70.000 lidí. Nyní byla předána na ministerstvo školství, řekl ve čtvrtek ČTK předseda Asociace speciálních pedagogů Jiří Pilař. Zjednodušené osnovy obsahuje příloha rámcového vzdělávacího programu pro základní školy, podle níž se může učit na základních školách praktických (dříve zvláštních) i na běžných školách při integraci těchto dětí. Signatáři petice podle Jiřího Pilaře nejsou jen pedagogové. "Jsou to také rodiče, ale i například starostové. Prostě všichni, kteří s tímto krokem nesouhlasí," řekl ČTK. Pokud by zjednodušené požadavky na znalosti žáků byly zrušeny bez náhrady, mohlo by to podle něj poškodit žáky, kteří se podle tohoto programu vzdělávají. "Byli by zpět v pasti, ze které se dostali. Propadají, permanentně zažívají neúspěch, pak to může mít důsledky i v sociální oblasti, jako je agresivita nebo záškoláctví," řekl.

Voda v Dejvicích je nezávadná, nemocných je nejméně 460

Rozbory podle hygieniků ukázaly, že voda v pražských Dejvicích a Bubenči už neobsahuje bakterie ani viry. Je tedy po čtyřech dnech pitná a lidé ji mohou z kohoutků pít. Na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva to řekla hygienička hlavního města Zdeňka Jágrová. Podle ní podobnou epidemii Česko nezažilo od 70. let. Jak řekla, hygienici evidují nejméně 460 nemocných, kteří vyhledali lékařskou pomoc. Nemocných, kteří své potíže řešili doma, je ale řádově více, upozornila Zdeňka Jágrová. Bez pitné vody, kterou dodává firma Pražské vodovody a kanalizace, byli lidé v části Prahy 6 od víkendu. Postiženo bylo zhruba 32.000 lidí.

Na Vyškovsku zemřel nejstarší muž ČR, před časem slavil 107 let

V Křenovicích na Vyškovsku ve čtvrtek zemřel nejstarší muž České republiky - 107letý Stanislav Spáčil. ČTK to řekl starosta obce Jaromír Konečný. Senior se podle něj dlouho těšil, i přes svůj vysoký věk, dobrému zdraví. Teprve v poslední době se zhoršilo, pečovala o něj rodina. Stosedmé narozeniny oslavil koncem dubna. "Ještě minulý rok jsme mu byli přát společně se zástupci legionářů a byl na svůj věk poměrně fit. Teď jsme mu chtěli za vedení obce a spoluobčany poblahopřát v našem obecním zpravodaji, ale bohužel to již nestihneme," uvedl starosta. Stanislav Spáčil pamatoval nejen druhou, ale i první světovou válku. V té druhé už bojoval proti nacistům. Ze statistik vyplývá, že Stanislav Spáčil byl nejstarším mužem v ČR a jedním ze tří nejstarších obyvatel republiky.

Do židovského muzea se vrátil další pohřešovaný rituální předmět

Více než sto let starý pláštík na tóru se po mnohaletém pohřešování vrátil do sbírek Židovského muzea v Praze (ŽMP). Pracovníci muzea jej v lednu našli v nabídce jeruzalémské aukční síně a požádali o stažení z prodeje. "Vlastník na základě osobního jednání projevil ochotu vrátit předmět do pražských sbírek, kam náleží a kde po desetiletí scházel," sdělila ČTK Kateřina Honskusová z Židovského muzea v Praze. Pláštík z červeného sametu a krémového atlasu věnovali v roce 1901 synagoze či modlitebně v Holešově nebo blízkém okolí Hindl a Chaim Beerovi. Do sbírek židovského muzea se dostal během války svozem rituálních předmětů z majetku Židovské náboženské obce v Holešově. Poté byl pravděpodobně ilegálně vyvezen z tehdejšího Československa z některé z obnovených náboženských obcí, které byl po válce zapůjčen. Jak a kdy se pláštík dostal na území Izraele, není známo. Drobná, nenápadná textilie byla odcizena patrně již koncem 40. nebo počátkem 50. let.

Dvorská zoo je znovu členem asociace evropských zahrad

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové se znovu stala členem Asociace evropských zahrad a akvárií (EAZA). Zahradě se tím otevírají možnosti chovu nových druhů vzácných zvířat, informoval ČTK Martin Holek z tiskového odboru hradeckého hejtmanství. Zahrada pod vedením bývalé ředitelky Dany Holečkové asociaci opustila v roce 2010. V roce 2012 bylo zoo vyloučeno i ze Světové asociace zoologických zahrad (WAZA), ve stejném roce Holečková skončila ve funkci. Nový ředitelem se stal Přemysl Rabas a zoo loni na jaře podala přihlášku na znovupřijetí do evropské asociace. Podle Martina Holka se zatím jedná o dočasné dvouleté členství. "Ze začátku zřejmě budeme pod nějakou přísnější kontrolou, ale to se dalo očekávat a není na tom nic špatného," uvedl hejtmanův náměstek Otakar Ruml (KSČM). Podle ředitele Přemysla Rabase bude mít zoo díky členství v EAZA lepší pozici pro získávání nových druhů zvířat, už v létě by měla dostat vzácné primáty drily. Díky členství podle Přemysla Rabase ožívá i plán na chov goril či hrochů.

V Troji vykvetla unikátní orchidej, jinde v Evropě ji nepěstují

V botanické zahradě v pražské Troji vykvetla unikátní orchidej Neuwiedia zollingeri javanica. Jinde v Evropě se je nedaří po převozu z jihovýchodní Asie pěstovat, v Praze rostou už tři roky. ČTK o tom informovala tisková mluvčí Botanické zahrady Praha Lucie Herberová. "Orchideje máme tři roky a za tuto dobu jsou již čtyřikrát větší a jedna z nich se chlubí prvním kvetením. Květy jsou tři centimetry velké, mají sytě žlutou barvu a zvenčí jsou pokryté dlouhými chlupy," popsala ředitelka zahrady Věra Bidlová. Botanická zahrada doufá, že se podaří z květů získat semena a vzácnou orchidej rozšířit do expozic. Rostlina kromě květu připomíná spíš palmu než orchidej. Tento konkrétní poddruh orchideje roste pouze ve Vietnamu, na Borneu, Jávě, Sumatře a Bali.

Na jezeře Katlov začalo juniorské mistrovství světa v lovu kaprů

Na jezeře Katlov na Kutnohorsku začalo první juniorské mistrovství světa v lovu kaprů. Akce, kterou pořádá rybář a cestovatel Jakub Vágner, potrvá do soboty. Mistrovství se účastní 14 týmů z různých zemí. "Nevyhrává ten, kdo nachytá největší množství ryb, ale počítají se tři největší ryby," řekl ČTK po zahájení závodu Jakub Vágner. Kromě českého týmu na jezeře soutěží družstva ze Slovenska, Anglie, Nizozemska, Norska, Švédska, Dánska, Německa, Itálie, Polska, Ukrajiny, USA, Maďarska nebo Rumunska. "Juniorské mistrovství se koná historicky poprvé a poprvé v České republice, což je pro mě a všechny rybáře v naší zemi obrovská čest," řekl ČTK Jakub Vágner. V soutěži se utká 14 národních týmů tvořených z kapitánů, rybářských hvězd jednotlivých zemí a dvou mladých rybářů ve věku 14 až 18 let. Posledním, 14. týmem je tým Fakultní nemocnice Motol, který reprezentuje dětské onkologické oddělení. Cílem akce je totiž také získat pro dětské onkologické oddělení peníze na nákup nových přístrojů.

United Islands of Prague nabídne hudebníky ze dvou desítek zemí

Festival United Islands of Prague, který se na sedmi scénách uskuteční od 18. do 20. června v Praze, nabídne hudební formace ze dvou desítek zemí včetně tuzemských kapel. Mezi nejzajímavější zahraniční jména patří britský multiinstrumentalista East India Youth, nizozemská psychadelicko-rocková kapela Birth of Joy a hudební formace Alo Wala s chicagskou rapperkou Shivani Ahluwaliaovou. Informovala o tom dramaturgyně Barbora Šubrtová. Na festivalových scénách a v klubech 12. ročníku festivalu zazní přes 150 koncertů mnoha žánrů. Po loňské premiéře bude hlavní scéna opět v Kinského zahradě. Vstup na všechny koncerty je zdarma. Z tuzemských hudebníků vystoupí funkoví Monkey Business, elektroswingoví Mydy Rabycad, rapoví PSH Live Band, Lenka Dusilová a Baromantika nebo alternativní kapela Zrní, která vystoupí se smyčcovým kvartetem a dechovou sekcí. Dále zahraje hudební duo DVA, formace Monikino Kino, Mucha, Lanugo nebo Kapitán Demo. "Slovenskou scénu reprezentují kapely vydavatelství Slnko records v čele s majiteli labelu kapelou Longital, která pokřtí na festivalu svoje nové album za účasti Milana Caise z Tata Bojs," uvedla Barbora Šubrtová. Hudba na letošních 'ostrovech' bude znít na sedmi open air scénách a v desítkách hudebních klubů.

Do Česka dorazil zrekonstruovaný Lockheed Jana Antonína Bati

Do Česka ve čtvrtek přiletěl zrekonstruovaný historický letoun Lockheed Electra 10A Jana Antonína Bati. Přistál na pražském letišti Točná. Letadlo bylo od války v Severní Americe, kde jej před šesti lety koupil do své sbírky majitel internetového portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič. Letadlo se po rekonstrukci ve Spojených státech vydalo před osmi dny na cestu z kanadského Toronta přes Grónsko, Island a Velkou Británii. Electra absolvovala zkušební let v USA již v březnu a od té doby čekala na příznivé počasí pro cestu přes Atlantik. Před měsícem se přesunula z amerického Kansasu do muzea v kanadském Hamiltonu. Electra 10A na konci třicátých let tvořila absolutní špičku v civilní letecké technice. Dva motory o výkonu 450 koní dávají letadlu cestovní rychlost 300 km/h a dolet 1200 km. Stejný typ letounu použila Amelia Earhartová pro svůj nedokončený let kolem světa.

Majitel muzea v USA si v Kopřivnici prohlédl stavbu Tatry 49

Majitel Laneova muzea automobilů (Lane Motor Museum) v americkém Nashvillu Jeff Lane si v Kopřivnici prohlédl tříkolový vůz Tatra 49. Tamní renovátoři ze společnosti Ecorra vůz pro muzeum už několik měsíců staví. Dokončen by měl být po polovině roku. ČTK to za Ecorru oznámil Jaroslav Baďura. V Kopřivnici se tříkolová Tatra vyráběla od roku 1929 zhruba deset let, dnes jich existuje už jen několik. Jeff Lane byl s postupem prací spokojený a nešetřil komplimenty na adresu techniků Ecorry. "Je to nádherné auto, krásný kousek, těším se, až bude dokončeno a stane se dalším cenným přírůstkem mé rozsáhlé sbírky," řekl. Auto je zhruba v polovině výrobního procesu, podvozek je původní, jinak se muselo a bude muset vše vyrobit nové.

Fotografie na pražském Hlavním nádraží přiblíží Hanzelku a Zikmunda

Více než dvě desítky panelů s fotografiemi obsahuje výstava, která byla pod názvem Století Miroslava Zikmunda otevřena v nové odbavovací hale Hlavního nádraží v Praze. Vypráví příběh cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky a připravil ji autor celovečerního dokumentu o této populární dvojici Petr Horký. Vernisáž ozvláštnila přítomnost slavné Tatry 87, s níž podnikli v roce 1947 první cestu do Afriky a Jižní Ameriky; trvala tři roky. Nyní o ni, jako o národní kulturní památku, pečuje Národní technické muzeum. Herci z Městského divadla Zlín sehráli ukázky z inscenace Palubní deník Hanzelky a Zikmunda. Výstava bude na nádraží instalována do konce srpna.

Zlínský zámek vystavuje díla Adolfa Borna, pokoj Hermíny Týrlové i knižní vazby

Tři desítky děl kreslíře a karikaturisty Adolfa Borna, umělecké vazby Jana Perůtky, kolekce 130 vydání knihy Malý princ Antoina de Saint-Exuperyho v různých jazycích i pokoj vybavený předměty filmové tvůrkyně Hermíny Týrlové jsou k vidění ve zlínském zámku. Čtyři expozice jsou součástí doprovodného programu zlínského filmového festivalu pro děti a mládež, který začíná v pátek. "Svá díla zapůjčil na výstavu přímo pan Born, který je také vybíral," řekla TK kurátorka výstavy Miroslava Kupčíková. Expozice nazvaná Adolf Born - Dialogy představuje kresby, grafiky a akvarely, vystaven je i jeden objekt, olejomalba na plechu, která vznikla loni. "Jedním z témat výstavy je cyklus kreseb Robinson, námořník z Yorku, kde je vystaveno 16 kreseb pro loutkový film, který byl natočen v roce 1981 a který zde bude také promítán," uvedla. Zastoupena je i současná Bornova tvorba. "Jsou zde nové litografie, které mistr vytvořil letos. Jedná se o díla s názvem Císař Rudolf pozoruje alchymistu a Podmořské milostné rošády," řekla Miroslava Kupčíková. Adolf Born letos v červnu oslaví 85. narozeniny, na zlínském festivalu převezme Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě po děti a mládež. Ve středu se na zámku také uskuteční jeho autogramiáda.

Divadlo evropských regionů uvede soubory z jedenácti zemí

Soubory z jedenácti zemí vystoupí na festivalu Divadlo evropských regionů, jehož XXI. ročník se uskuteční od 19. do 28. června v Hradci Králové. Na tiskové konferenci v Praze to uvedli zástupci pořádajících scén - Klicperova divadla a Divadla Drak spolu s ředitelkou Open Air programu Martinou Erbsovou. Akce nabídne na 14 scénách přes 300 produkcí nového cirkusu, rodinných představení, autorských čtení, výtvarných a pohybových dílen. "Hlavní část festivalu zahrne divadlo činoherní, loutkové, alternativní, pohybové, experimentální i pouliční. Půjde o sedm zahraničních inscenací, 13 představení domácích a dalších šest z repertoáru Klicperova divadla," uvedla dramaturgyně Jana Slouková. Pozvání Divadla Drak přijaly podle jeho ředitelky Elišky Finkové soubory z Izraele, Islandu, Finska, Itálie, Maďarska, Bulharska, Slovinska a Slovenska.

Festival znovuobjevuje kdysi slavného skladatele baroka Boroniho

Novodobé nastudování komické barokní opery L'Amore in Musica Antonia Boroniho uvede ve světové premiéře Festival barokních umění Český Krumlov. V červnu bude jednou provedena ve Strahovském klášteře v Praze a na září se připravují tři exkluzivní uvedení v autentickém prostředí českokrumlovského zámeckého divadla z konce 17. století. Dílo ve své době úspěšného, dnes ale zcela zapomenutého středoevropského skladatele uvede orchestr Hof-Musici pod vedením Ondřeje Macka v režii Zuzany Vrbové. Vedle hudebních kvalit díla je podle pořadatelů výjimečný také jeho námět. V době, kdy na operních jevištích převládaly heroické látky z antické historie či mytologie, zpracovává Boroniho L'Amore in Musica příběh z prostředí soudobé benátské společnosti se všemi jejími problémy i nešvary, zcela ve stylu komedií Carla Goldoniho.

Petra Kvitová je po další třísetové výhře v 3. kole Roland Garros

Tenistka Petra Kvitová postoupila po další třísetové bitvě do třetího kola antukového Roland Garros. Čtvrtá nasazená hráčka na pařížském grandslamu porazila po téměř dvou a půl hodinách Španělku Silvii Solerovou 6:7, 6:4 a 6:2. Ve třetím kole, jež bylo v minulých dvou letech na French Open její konečnou, se Petra Kvitová utká s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou, kterou před třemi týdny porazila ve dvou setech ve čtvrtfinále v Madridu. Dvanáctá nasazená Karolína Plíšková nečekaně vypadla v druhém kole po porážce 6:2, 6:7 a 4:6 s Rumunkou Andreeou Mituovou. Také Lucie Hradecká nezaskočila bývalou světovou jedničku Bělorusku Viktorii Azarenkovou a po prohře 2:6, 3:6 skončila na Roland Garros v 2. kole.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 17 až 21 stupňů Celsia.