Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Podíl ČR na plánu EU přijmout 20.000 lidí za dva roky je 525 osob

Celkem 525 osob připadá na Českou republiku v rámci ve středu navrženého plánu Evropské komise na přijetí 20.000 lidí s právem na ochranu. Dvouletý program, na kterém má EU spolupracovat s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), by měl těm, kteří mají nárok na azyl a nachází se nyní mimo evropské území, umožnit legální a bezpečný způsob příjezdu do Evropské unie. Členské země mají do září oznámit, zda se budou podílet. Doporučení evropské exekutivy zemím osmadvacítky je realizací záměru oznámeného už před dvěma týdny jako součást strategického materiálu Agenda pro migraci. Evropská unie by se podle názoru komise měla jako celek zavázat k přijetí 20.000 lidí a tento počet by byl rozdělen podle přesně definovaného klíče. Členské země, které se na věci rozhodnou účastnit, budou mít nárok na finanční pomoc. Na příští dva roky na program komise vyčlenila 50 milionů eur (přes 1,3 miliardy korun). Spolu s tímto doporučením komise zveřejnila návrh na spuštění krizového mechanismu na pomoc migrační vlnou nejvíce zasažených jižních zemí, tedy Itálie a Řecka. V jeho rámci by za dva roky ostatní země přijmout celkem 40.000 lidí původem ze Sýrie a Eritreje, u nichž je velmi vysoká pravděpodobnost úspěšné žádosti o azyl. Český podíl v tomto případě činí 1328 osob. Povinné kvóty a přerozdělování uprchlíků nejsou podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD řešením současné migrační krize. Česko s nimi proto nadále nesouhlasí.

Ministr Babiš: EU by neměla určovat ČR imigrační politiku

Evropská unie by neměla určovat České republice, kolik migrantů přijmout a odkud. Každý stát má mít vlastní imigrační politiku, uvedl to na středečním kongresu pro podporu profesionálů v pohostinství Horeka 112 ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. V případě potřeby zahraničních pracovníků by se podle něj mělo Česko obrátit na spřízněné Ukrajince či Slováky. Návrh Evropské komise, který naráží na výrazný odpor části členských zemí včetně Česka, má pomoci státům na jihu unie zvládnout nynější výraznou migrační vlnu z afrických zemí.

Ministr Babiš na kongresu rovněž řekl, že pokud se nepodaří prosadit elektronickou evidenci tržeb a další opaření ministerstva financí proti daňovým únikům, nezbude nic jiného než zvyšovat daně. Zároveň ale upozornil, že pokud se podaří minimalizovat daňové úniky, tak je naopak perspektivně prostor pro snižování daní. Ministerstvo financí si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně daně z přidané hodnoty (DPH). Inspirací pro zavedení byly zkušenosti z Chorvatska, které by měl 16. června představit na konferenci v Praze chorvatský ministr financí Boris Lalovac.

Generál Pavel: Rusku by k obsazení Pobaltí stačily dva dny

Rusku by k obsazení Pobaltí stačily dva dny. NATO by během té doby nebylo schopno patřičně reagovat, řekl na středeční bezpečnostní konferenci v Praze nastupující předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Varoval před tím, že politická reprezentace NATO není schopna dostatečně rychle reagovat na změněnu situace. Generál Pavel na konferenci s názvem Naše bezpečnost není samozřejmost varoval, že opatření, která Evropa přijímá v souvislosti s hrozbami Ruska a takzvaného Islámského státu, "jsou až zarážejícím způsobem neúčinná". Nelíbí se mu také nedostatky NATO ve sdílení zpravodajských informací, protože Aliance nemá svou zpravodajskou síť a systém. Nesouhlasil s ním stálý představitel České republiky při NATO Jiří Šedivý. Zpravodajský proces v alianci je podle něj velice kvalitní. Podotkl, že Rusko by bylo pravděpodobně schopné během dvou dnů například obsadit Kyjev, ale je otázka, zda by poté mělo dostatek logistické podpory.

Sněmovna posvětila evropskou úmluvu o ochraně dětí

Sněmovna schválila bez výhrad úmluvu Rady Evropy z roku 2007, která se týká ochrany dětí proti sexuálnímu vykořisťování a pohlavnímu zneužívání. Toto přijetí umožnila loňská novela, kterou se do trestního zákona dostaly pasáže, které mimo jiné postihují účast na pornografickém představení, v němž by účinkovalo dítě. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) poslancům potvrdil, že po schválení úmluvy nebude nutné měnit další zákony. Přijetí úmluvy má ještě zřejmě na červnovém zasedání potvrdit Senát. Úmluva si klade za cíl kriminalizovat sexuální zneužívání dětí včetně případů, kdy je takové zneužití spácháno v rámci rodiny nebo za použití násilí. Pamatuje také na preventivní opatření týkající se výběru a školení osob pracujících s dětmi nebo osvěty mezi dětmi s ohledem na rizikové situace. Mezi další cíle úmluvy patří zavedení programů na podporu obětí a telefonických a internetových linek důvěry. Úmluva také nabádá občany k ohlašování podezřelých incidentů. Pamatuje rovněž na možné zneužívání dětí prostřednictvím informačních technologií. Úmluva navíc umožní, aby soudy při posuzování sexuálního násilí na dětech zohlednily odsouzení pro obdobné zločiny, kterého se pachatel dopustil na území jiného členského státu.

Ministr Němeček odvolal ředitele v Dobřanech, chce systémové změny

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s okamžitou platností odvolal ředitele Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladislava Žižku. Léčebna letos propustila muže, který v pondělí ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku. Ministr dnes řekl novinářům, že je potřeba hledat i systémové řešení zacházení s nebezpečnými, psychicky narušenými jedinci. Ministr kvůli tomu zřídil meziresortní komisi, v níž budou zástupci psychiatrů, ministerstev zdravotnictví, vnitra, spravedlnosti a práce. Čeká od ní návrh řešení, jak zacházet s rizikovými pacienty a jak před nimi lépe chránit společnost. Po loňské vraždě ve škole ve Žďáru nad Sázavou jde už o druhý případ v krátké době, kdy zabíjel člověk propuštěný z psychiatrické léčebny. Ministr Němeček soudí, že by měla existovat i lepší evidence lidí, kteří potřebují péči psychiatrů.

Ministerstvo dopravy chce tendr na mýto vypsat ideálně v létě

Ministerstvo dopravy chce vypsat výběrové řízení na nového provozovatele mýtného systému ještě letos v létě, ideálně souběžně s červencovým termínem, kdy má základní parametry soutěže představit vládě. Na středeční tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Dan Ťok. Úřad potřebuje mít nového dodavatele vybraného do konce příštího roku, kdy končí smlouva se stávajícím poskytovatelem, společností Kapsch. Posunutí termínu na letošní léto z původně avizovaného začátku příštího roku souvisí se snahou ministerstva vybrat nového provozovatele v jednacím řízení, které bývá časově náročnější. Výhodou je podle ministra to, že úřad během řízení se zájemci průběžně diskutuje, což by mělo vyloučit rizika následného napadání soutěže u antimonopolního úřadu. Mýtné brány by do budoucna měly sloužit i k postihování řidičů nedodržujících povolenou rychlost nebo pro účely vysokorychlostního vážení kamionů. Problémy s nebezpečným překračováním povolené rychlosti vidí ministerstvo dopravy především v místech stavebních uzavírek na dálnicích, řekl ministr ok. O technických možnostech upravit brány, které slouží jako kontrola placení kamionového mýta, pro účely průběžného měření rychlosti už úřad jednal s jejich provozovatelem, společností Kapsch.

Policie zasahovala v ERÚ, odnesla si jmenovací dekret Renaty Vesecké

Protikorupční policie ve středu zasahovala ve třech pobočkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Jeho mluvčí Jiří Chvojka ČTK řekl, že hledala jmenovací dekret místopředsedkyně úřadu a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, která údajně byla jmenována v rozporu s energetickým zákonem. Podle ERÚ byl policejní zásah nepřiměřený, považuje ho za porušení své nezávislosti. Jiří Chvojka dodal, že jmenovací dekret úřad policistům vydal. Renata Vesecká je místopředsedkyní energetického úřadu od loňského listopadu a na starost má legislativně správní oblast. Krátce po jejím jmenování instituce uvedla, že Renata Vesecká splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu ERÚ energetický zákon. V zákoně se mj. uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci. Renata Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje.

Počet ghett se v Česku od roku 2006 zdvojnásobil, místo 310 je jich 606

Počet takzvaných vyloučených lokalit se za posledních devět let v Česku zdvojnásobil. Zatímco v roce 2006 bylo chudinských domů, ulic a čtvrtí kolem tří stovek, loni jich existovalo už 606. Tato ghetta jsou ve 297 městech a obcích, žije v nich až 115.000 lidí. V roce 2006 to bylo 80.000 osob. Ukázala to aktuální analýza sociálně vyloučených lokalit, kterou pro ministerstvo práce vypracovala po devíti letech znovu společnost GAC. Ghett přibylo ve všech krajích. V Karlovarském se jejich počet dokonce ztrojnásobil. Zatímco před devíti lety jich tam výzkumníci napočítali 18, loni už 61. V Plzeňském, Jihomoravském či Moravskoslezském kraji se počet chudinských míst zvedl zhruba 2,5krát. Ke zhoršení situace přispěla podle autorů ekonomická krize. Ještě výraznější roli ale prý hraje to, že v ghettech vyrůstají nové generace, které nemají šanci se z chudinského prostředí vymanit. Podle autorů analýzy už ghetta nejsou městskou záležitostí. Lidé se stěhují do odlehlejších míst. Chudinské lokality se rozpadají na menší celky. V roce 2006 ve vyloučeném místě žilo v průměru 271 obyvatel, loni 188. Většinu obyvatel ghett tvoří Romové. Podle analýzy ale přibylo míst, kde už jsou v menšině. V chudinských domech a čtvrtích se ocitají často nezaměstnaní, zadlužení, osoby s nízkým vzděláním, ale i senioři. Ti představují sedm procent obyvatel ghett.

Čeští záchranáři ukončili činnost v Nepálu,vrátí se v pátek

Český záchranářský tým ukončil k pondělní půlnoci činnost v Nepálu zasaženém zemětřeseními. Tým působil v zemi od 1. května a ošetřil celkem 1131 zraněných. Vrátí se v pátek. Oznámila to mluvčí Hasičského záchranného sboru České republiky Nicole Zaoralová. Nepál zasáhla na konci dubna a v polovině května dvě zemětřesení, která si vyžádala asi 8700 mrtvých a 16.800 zraněných. První zemětřesení postihlo Nepál 25. dubna a již 1. května začal na místě neštěstí pomáhat český tým. Tvořilo ho devět lékařů, deset zdravotních sester, 14 hasičů a jeden tlumočník (průvodce). Činnost ukončili čeští záchranáři v pondělí 25. května a v úterý se sbalili. Část zdravotnického a logistického materiálu a vybavení ale předali tamnímu zdravotnickému centru jako humanitární pomoc. Ve čtvrtek odletí z Prahy letadlo, které tým dopraví zpět do Česka. "Letadlo bude mít na palubě materiální humanitární pomoc, kterou posílá do oblasti Slovenská republika," sdělila mluvčí Nicole Zaoralová. Zpátky do Prahy dorazí letoun zřejmě v pátek večer.

Armáda si procvičí ochranu Temelína proti útoku ze vzduchu

Dvě stovky vojáků si od 1. do 5. června procvičí ochranu Jaderné elektrárny Temelín při teroristické hrozbě. Cvičení Safeguard Temelín 2015 se poprvé zaměří především na odvrácení útoku vedeného ze vzduchu. Vyvrcholí ve čtvrtek 4. června praktickými ukázkami, kdy 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic bude simulovat zásah proti letadlu směřujícímu na elektrárnu a dronu nesoucímu výbušninu. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Cvičit budou převážně vojáci z 251. protiletadlového raketového oddílu, které doplní jejich kolegové z ostatních jednotek útvaru. "Jejich činnost bude odpovídat situacím, kdy by byl aktivován Národní posilový systém protivzdušné obrany ČR," uvedl velitel 251. oddílu podplukovník Petr Prskavec. Taková situace by nastala například, pokud by České republice hrozil teroristický útok. Protiletadlový pluk ze Strakonic by pak střežil vzdušný prostor, k zajištění komunikací a okolí elektrárny by byly povolány aktivní zálohy. Do cvičení, které se uskuteční mimo areál elektrárny, se zapojí i fyzická ochrana elektrárny.

Konference zhodnotí vznik a formování Husova obrazu v dějinách

Na vznik a formování obrazu osobnosti Jana Husa, jeho života a odkazu jeho díla napříč dějinami se zaměří třídenní mezinárodní konference, která začala v Clam-Gallasově paláci v Praze. S příspěvkem na ní vystoupí na čtyři desítky odborníků. Husovu osobnost a jeho odkaz budou posuzovat nejen v kontextu českých dějin, ale i se zřetelem k týmž procesům jinde ve světě, v různých komunitách a sociálních skupinách. Konferenci s názvem Jan Hus - husitství - husitská Praha pořádají u příležitosti letošního 600. výročí Husovy mučednické smrti Historický ústav Akademie věd ČR a Archiv hlavního města Prahy. "Rozdíly a rozpory mezi různými tradicemi nehodláme zastírat. Přitom chceme zvýraznit také roli Prahy jako centra bezprostřední recepce Husova odkazu, zdroje inspirace pro pokračující předmoderní tradici stejně jako místo, kde se formovala a nalézala nemalý ohlas i její moderní podoba," uvádějí pořadatelé. Některé referáty se budou věnovat životu v Praze na počátku 15. století a Mlada Holá a Martin Holý ve společném příspěvku promluví o Betlémské kapli jako místu husovské paměti od konce 15. do počátku 17. století. V příštích dnech bude na programu mimo jiné i reflexe Husa a jeho odkazu ve filmu a televizi, proměny Jana Husa v učebnicích dějepisu či Masarykova aktualizace Husova učení na konci 19. století.

Hygienici zkontrolovali v Dejvicích 103 restaurací a 37 škol

Hygienici dosud zkontrolovali v pražských Dejvicích a Bubenči, kde neteče pitná voda, 103 stravovacích zařízení. Závady nezjistili, někde jen nebyla k dispozici dezinfekce na ruce. Omezený provoz má 67, úplně zavřených je 15. Prověřili také 75 školních stravovacích zařízení, tři z nich jsou mimo provoz. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila krajská hygienická stanice v Praze. Lidé měli od víkendu kvůli vodě kontaminované bakterie střevní potíže, asi 130 jich muselo vyhledat lékaře. Celkem je v oblasti se znečištěnou vodou 187 stravovacích zařízení, 84 spadá pod kontrolu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Patnáct provozovatelů své restaurace zavřelo úplně, 67 omezilo provoz. Bez pitné vody jsou obyvatelé Dejvic a Bubenče už od neděle, náhradní zásobování zajišťuje více než 60 cisteren v ulicích.

Budova KRNAP ve Vrchlabí uspěla v další mezinárodní soutěži

Budova Krkonošského centra environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí na Trutnovsku uspěla v další mezinárodní soutěži architektů. Centrum, které navrhl Petr Hájek, získalo čestné uznání v Mezinárodní soutěži o ekologickou architekturu v italské Ferraře. Cena bude autorům a investorovi předána 9. července, sdělil Jiří Horský z Fakulty architektury ČVUT. Porota v Itálii na budově ocenila její zakomponování do památkově chráněného parku a její šetrnost k životnímu prostředí. Tvar domu, který je zapuštěný do země, vychází z geometrie pohoří Krkonoš. Díky zelené střeše splývá s okolím. V centru je přednáškový sál pro 80 posluchačů, jsou tam laboratoře a učebny. Objekt nabízí také výstavní prostor, knihovnu, ekologickou poradnu a zázemí. Hájkovo vrchlabské centrum je už držitelem mezinárodní Ceny Piranesiho 2014, Ceny Architecture Week Praha 2014 a Stavby roku Královéhradeckého kraje 2014. Budova byla také za ČR nominována na evropskou cenu Mies van der Rohe Award 2015.

Plácido Domingo natáčí s Českým národním symfonickým orchestrem

Španělský operní pěvec Plácido Domingo natáčí vánoční album za doprovodu Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) pod vedením Eugena Kohna. Nahrávka pro společnost Sony Records vzniká v hostivařském studiu v Praze. Plácido Domingo by se měl v nejbližších dnech natáčení zúčastnit osobně. ČTK o tom za orchestr informoval Janis Sidovský. Album bude obsahovat částečně vlastní Domingovy skladby, ale hlavně písně jiných světových autorů, např. Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Andrewa Lloyda Webbera, Irvinga Berlina, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta nebo Giacoma Pucciniho. Některé texty napsal svému otci Plácido Domingo Jr. Čtyřiasedmdesátiletý Domingo řídí operu v Los Angeles a stále zpívá. Loňskou sezonu ukončil rolí zamilovaného mnicha v opeře Thaïs Julesa Masseneta. Madridský rodák získal 12 cen Grammy a pořídil stovky nahrávek.

Lidé si v rožnovském skanzenu vyzkouší řemesla, bude se kácet máj

Výrobu vizovického pečiva, voskových svíček, provaznictví, zdobení perníčků, plstění vlny za sucha, modelování z hlíny či různé textilní techniky si budou moci vyzkoušet návštěvníci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V sobotu se zde uskuteční program nazvaný Slabikář devatera řemesel, v neděli tradiční lidová májová slavnost Kácení máje. V pondělí na Den dětí bude pro malé i velké návštěvníky zdarma přístupný areál Valašské dědiny, řekla TK mluvčí muzea Petra Valíčková. Tradiční řemesla si budou moci lidé vyzkoušet v areálu Dřevěného městečka. "Předvádět se budou i textilní techniky - tkaní stávku, batikování či práce s raznicemi do kůže. Každé řemeslo vyžaduje určitou zručnost a zkušenost. Za pár hodin nelze zvládnout žádné z nich dokonale, ale alespoň mají návštěvníci možnost si vyzkoušet, co sami dokážou vytvořit vlastníma rukama a možná objeví schopnosti, které v nich dosud jen dřímaly," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Lidem budou pomáhat zkušení řemeslníci, předvádět se bude i batika. "Zájemci si mohou přinést vlastní tričko či jiný kousek oděvu, který pak společnými silami nabatikují podle svých představ," dodala mluvčí. Řemeslný program doplní hry pro děti. Vystoupí také Divadlo V batohu a folklorní soubor Malý Beskyd.

Concentus Moraviae oslaví 20 let hudbou, květinami a ohňostrojem

Zámek ve Slavkově u Brna se v polovině června stane dějištěm oslav 20 let hudebního festivalu Concentus Moraviae. K jubileu kromě hudby a tance patří i květiny, proto pořadatelé připravují velkou výstavu historických květinových vazeb, ale také ohňostroj. Festival každoročně láká zejména milovníky takzvané staré hudby, kterou nechává zaznít na zámcích, hradech či v kostelech jižní Moravy a Vysočiny. Slavkovský víkendový program nazvaný Festa teatrale začne v pátek 12. června v podvečer vernisáží květinových vazeb, které připraví floristé historických objektů spravovaných Národním památkovým ústavem. "Po celý následující víkend si mohou návštěvníci zámku projít speciální květinovou prohlídkovou trasu," uvedla Jitka Miková z produkce festivalu. V sobotu 13. června vystoupí na zámku soubor Collegium Marianum pod vedením flétnistky Jany Semerádové s hostující německou tanečnicí Gudrun Skamletzovou. Na koncert naváže ohňostroj, sobotní program pak uzavře italský pěvec Marco Beasley komorním programem Půlnoční vyprávění v zámecké kapli. Nedělní mši ve farním kostele hudebně doprovodí varhaník Guido Morini. Celou dramaturgii 20. ročníku přehlídky Concentus Moraviae charakterizuje motto Pojďme slavit! Program tvoří 35 koncertů ve 20 městech. Přehlídka začne v sobotu 30. května v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Brně, kde vystoupí Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem a zazní Missa Omnium Sanctorum Jana Dismase Zelenky. Festival uzavře 25. června v jízdárně valtického zámku francouzská dirigentka Emmanuelle Haimová se souborem Le Concert d'Astrée a pěvkyní Magdalenou Koženou. Přesný program zájemci najdou na webových stránkách http://www.concentus-moraviae.cz www.concentus-moraviae.cz .

Taneční festival Beats for Love bude z vesmíru snímat NASA

Taneční festival Beats for Love bude v Ostravě z vesmíru snímat Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Záběry pak použije jeden z produktových partnerů akce v celosvětové reklamě. Přehlídka letos potrvá čtyři dny a nabídne 350 interpretů. Vystoupí na 11 scénách. Mezi největší hvězdy bude patřit člen australské kapely Pendulum či legenda house music DJ Tonka. Sdělil to ředitel festivalu Kamil Rudolf. Festival se uskuteční v industriálním prostředí Dolu Hlubina a Dolních Vítkovic od 2. do 5. července. Akce se uskuteční potřetí, během prvních dvou ročníků přilákala podle pořadatelů 60.000 návštěvníků. Oproti loňskému ročníku festival letos zabere dvojnásobnou plochu. Díky rozšiřování je dnes festival největší přehlídkou taneční hudby ve střední Evropě. I proto si jej vybral jeden z produktových partnerů k natočení celosvětové reklamy.

Kameramanské dny přivezou do Prahy oscarového Waltera Lassallyho

Britský oscarový kameraman Walter Lassally bude hlavním hostem Kameramanských dnů. Od 28. do 30. května se uskuteční formou projekcí, přednášek a debat v budově pražské FAMU, v kině Národního filmového archivu Ponrepo, v kinech Evald, Studio Béla a v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí. ČTK to oznámila mluvčí akce Anna Kopecká. "Lassally v Praze osobně uvede projekce svých filmů Kapka medu, Osamělost přespolního běžce, Bostoňanky a dvou snímků krátkých - Maminka to nedovolí a Poznamenané děti. V pátek uskuteční na Katedře kamery FAMU svůj 'masterclass'. Bude otevřen nejen studentům, ale i široké veřejnosti," řekla Kopecká. Filmoví fanoušci se podle ní mohou těšit i na 35mm kopii filmu Larse von Triera Manderlay, digitalizovaný Trainspotting nebo v netradičním čtvercovém formátu natočené kanadské drama Mami!

Na zlínském festivalu budou soutěžit dva české celovečerní filmy

Českou tvorbu budou v soutěžích na zlínském filmovém festivalu zastupovat dva celovečerní filmy. V kategorii hraných filmů pro děti to bude nová pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců, v kategorii filmů pro mládež snímek Juraje Nvoty Jak jsme hráli čáru. Česká tvorba bude letos na festivalu zastoupena hojně, kromě dvou soutěžních celovečerních filmů to bude řada animovaných věcí, dokumenty, oba otevírací filmy festivalu jsou české, řekla ČTK programová ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Na festivalu se bude třinácti snímky prezentovat také Česká televize. Třetí řada animovaných Žížaláků bude soutěžit v kategorii krátkých animovaných filmů pro děti, celkem v ní budou čtyři české snímky. V sekci studentských filmů bude promítání devět českých filmů. Nedělní Den s Českou televizí se ponese v duchu oslav 50. výročí Večerníčka, nebude chybět ani speciální Večerníčkovo kino. Filmový festival začne v pátek, potrvá do 4. června, letos se koná 55. ročník. Uvedeno bude 363 snímků z 52 zemí, festival je letos zaměřen na německou kinematografii.

V plzeňské tiskárně otevřeli Muzeum knihtisku a knihy

V Plzni ve středu otevřeli Muzeum knihtisku a knihy, údajně největší a nejucelenější expozici dějin tisku v ČR. Navazuje na bohatou historii plzeňských tiskáren a na fakt, ze v Plzni vyšla v roce 1476 první kniha tištěná na českém území, takzvaná Arnoštova statuta. Hned v 15. století tam vzniklo několik tiskařských dílen a Plzeň se stala vzdělanostním centrem. ČTK to řekli Ota Rubner, majitel vydavatelství NAVA, v jehož prostorách muzeum vzniklo, a Ilja Šedo, vedoucí knihovny Západočeského muzea, které je spolu se Západočeskou univerzitou a Svazem polygrafických pracovníků partnerem projektu. Muzeum vzniklo naproti zimnímu stadionu v nové patrové budově a v prvním patře tiskárny z roku 1911. Muzeum bude přístupné od pondělí, každý den kromě neděle. K dispozici bude vyškolený průvodce. Lidé si mohou zajistit rezervaci na internetu, uvedl Ota Rubner, který jako vyučený sazeč pracuje v tiskárně od 15 let. Všechna zařízení jsou majetkem muzea a stále fungují. Muzeum bude pořizovat další stroje. Získat chce například razicí stroj Heidelberg Cylinder, který se z Plzně "zatoulal" do Německa. Nechá si také vyrobit repliku knihtiskového dřevěného lisu. Národní technické a Západočeské muzeum by měly zapůjčovat do Plzně stroje a knihy z depozitu. Z knih muzeum vystavuje tři makety velmi starých prvotisků, kompletní výstavu knihtiskové tvorby od ruční sazby přes strojní řádkovou až po monotyp a knih z plzeňských tiskáren.

Zuzana Hejnová zvítězila na Zlaté tretře před Denisou Rosolovou, vyhrál i Usain Bolt

Zuzana Hejnová na Zlaté tretře v Ostravě vyhrála svůj první závod na 400 metrů překážek po téměř roce. Mistryně světa, která se dlouho potýkala se zdravotními problémy, zvítězila v čase 55,13 sekundy před Denisou Rosolovou (55,45). Třetí doběhla po klopýtnutí na poslední překážce vedoucí žena letošních světových tabulek Wenda Nelová z JAR. Zaplněné hlediště na zrekonstruovaném stadionu nezklamala ani hlavní hvězda mítinku Usain Bolt. Jamajský světový rekordman vyhrál dvoustovku, letošní maximum si zlepšil o sedm setin na 20,13 a zařadil se na čtvrté místo tabulek. Na lepší výkon nebyly podmínky. Mítink provázelo chladné a deštivé počasí, start vrcholu večera byl navíc hned dvakrát odložen. "Vracím se. Nevím, jaký čas teď mám považovat za slušný. Prostě potřebuji závodit, hodně běhat. Bavil jsem se s trenérem a říkal: 'Časem se nestresuj.' Hlavní je, abych pracoval na své technice," řekl Usain Bolt. "Opravdu jsem se snažil, chtěl jsem běžet co nejlíp," uvedl.

Organizátoři přesunou Zlatou tretru za rok na červen

Zlatá tretra má smůlu na počasí. Už mnohokrát v minulosti atletický mítink propršel, ale letošní ročník byl i v tomto směru extrémní. Vytrvalý déšť a hlavně teplota kolem jedenácti stupňů ničila výkony atletů a zejména sprinterů. Jamajčané Usain Bolt a Asafa Powell tak nemohli naplno rozvinout svůj potenciál a formu. I přesto byli organizátoři spokojení a už spřádají plány na další rok. I kvůli počasí přesunou mítink na polovinu června. "V takovém počasí nejde překonávat rekordy. Já jsem rád, že jsme to ustáli i přes nepřízeň počasí a byly k vidění kvalitní výkony," řekl na hodnocení sportovní manažer mítinku Alfons Juck. Mezi nejhodnotnější patřily krátké překážky v podání Američanky Shariky Nelvisové (12,55), oštěpařské vítězství Keňana Juliuse Yega (86,88) či výhra Zuzany Hejnové na dlouhých překážkách za 55,13 sekundy. "Ty výkony ale nebyly až zas tak důležité," řekl Alfons Juck. I přes vytrvalý déšť a extrémní zimu byl plný stadion a atmosféra dobrá. "Já si myslím, že to bylo velice dobré, i když to počasí bylo šílené. Přišel plný stadion, v žádném jiném městě bychom to nedokázali. Věřím, že příští rok bude tepleji," hodnotil ředitel mítinku Jan Železný. Společně s Alfonsem Juckem i kvůli počasí za rok přesunou mítink do června. "Už je znám program Diamantové ligy, takže to tak nějak bude," potvrdil Alfons Juck s tím, že se opět budou snažit do Ostravy přivést Usaina Bolta. Nový zrekonstruovaný stadion byl pýchou letošního závodu. Uzavřený stánek s kapacitou 15.000 diváků dokonce přiměl vedení české atletiky uvažovat o případném pořádání mistrovství Evropy. Pro rok 2020 dokonce svaz vyjádřil oficiální předběžný zájem.

Berdych zdolal Štěpánka, na Roland Garros uspěli Šafářová i Rosol

Tři čeští tenisté dnes postoupili do 3. kola grandslamového Roland Garros. Čtvrtý nasazený Tomáš Berdych zdolal v české bitvě Radka Štěpánka 6:3, 6:7, 6:3 a 6:3. Berdych neměl se Štěpánkem (129. v žebříčku ATP) snadnou práci. Musel se vypořádat s velký množstvím "kraťasů" a pestrou hrou soupeře, což mu dělalo problémy. Díky razantní hře duel zvládl za skoro tři a půl hodiny. Lucie Šafářová porazila Japonku Kurumi Naraovou 6:2, 6:0 a podobně hladce zvládl svůj druhý zápas v Paříži i Lukáš Rosol, který vyřadil 19. nasazeného hráče Roberta Bautistu ze Španělska 6:4, 6:2, 6:2.

Liberec vyhrál Pohár FAČR, ve finále zdolal Jablonec na penalty

Fotbalisté Liberce podruhé v historii získali Pohár FAČR. Ve finále v Mladé Boleslavi porazili regionálního rivala Jablonec na penalty 3:1, v normální hrací době skončil zápas 1:1. Jablonec vedl po gólu Doležala, ale čtyři minuty před koncem vyrovnal Bakoš. V rozstřelu byl úspěšnější Liberec a napodobil triumf z roku 2000. Zajistil si tak účast ve 3. předkole Evropské ligy.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno, přeháňky jen výjimečně. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.