Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Vláda chce dál dobrovolné přijímání uprchlíků a odmítá kvóty

Vláda dál trvá na tom, aby přijímání uprchlíků v Evropské unii zůstalo na dobrovolném rozhodnutí národních států a nesouhlasí s povinnými kvótami na rozdělování migrantů v rámci EU, které navrhuje Evropská komise. Obsahuje to rámcová pozice ČR k plánu komise na boj s nelegálním přistěhovalectvím do EU, kterou schválili ministři. ČTK to sdělil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Agentura Reuters v pátek napsala, že komise chce navrhnout přerozdělení 40.000 uprchlíků, kteří v současnosti žádají o azyl v Itálii a v Řecku. Pokud by pro Česko platila předběžně uváděná kvóta 2,98 procenta, mělo by se připravit na přijetí 1192 běženců. Komise chce také přesídlit 20.000 lidí ze zemí mimo EU s nárokem na mezinárodní ochranu v příštích dvou letech do členských států unie. Na ČR by jich připadlo 525.

Česko většinu opatření podporuje, už od počátku ale odmítá povinné kvóty na přijímání uprchlíků. Výhrady k tomuto návrhu mají i další země střední Evropy, pobaltské republiky, Francie, Španělsko, Bulharsko, Rumunsko, Nizozemsko nebo Portugalsko, uvedl minulý týden Prouza. Česká vláda prosazuje, aby se EU zaměřila hlavně na řešení příčin migrační vlny v zemích původu a potírání pašování lidí, a trvá na tom, aby u přijímání uprchlíků zůstal zachován princip dobrovolnosti.

Vládní představitelé ČR neočekávají s Dudou změnu politiky Polska

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se neobává, že by se po nástupu vítěze polských prezidentských voleb Andrzeje Dudy do funkce změnila proevropská politika Polska. Záležet bude, až jak dopadnou podzimní parlamentní volby u severních sousedů Česka, řekl předseda vlády ČTK a televizi Nova. Také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) věří, že úspěch kandidáta konzervativní euroskeptické opozice nezmění zahraniční politiku Varšavy. První místopředseda ODS a šéf Aliance evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil je naopak přesvědčen, že Dudovo vítězství dokládá rostoucí vliv kritiků Bruselu a že je ještě posílí. Duda ve druhém kole prezidentských voleb porazil dosavadní hlavu státu Bronislawa Komorowského.

Na české policisty v Kosovu někdo střílel, nikoho ale nezranil

Neznámý útočník v neděli střílel na vozy české policejní jednotky v Kosovu. Nikdo nebyl zraněn. Oznámilo to české policejní prezidium. Ve dvou autech jeli čtyři čeští policisté, jeden německý policista a tlumočník. Střelec zasáhl vozy do čelního skla, podle policie byla asi použita zbraň menšího kalibru. Čeští policisté, na které útočník střílel, jsou členy takzvané Supplementary Police Unit. Jednotka například chrání zahraniční pracovníky či konvoje nebo chrání a převáží svědky. "Nikomu ve vozidlech se nic nestalo," popsala střelbu mluvčí prezidia Jana Macalíková.

ČR bude mít vědecké diplomaty, první zamíří do Izraele

Česko bude do zahraničí vysílat diplomaty specializované na vědu, výzkum a inovace. Dohodu o tom podepsali vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). První bude Česko zastupovat v Izraeli, kam by měl zamířit ještě letos. Uvažuje se o jejich vyslání do Spojených států či do Německa. Zda do zahraničí vyjedou i další vědečtí diplomaté, bude ale podle Zaorálka záviset na vyhodnocení působení zástupce v Izraeli. "Od vědeckých diplomatů si slibujeme, že budou propagovat výsledky české vědy ve světě a podpoří vznik nových vědeckých projektů. Chceme také zlepšit spolupráci mezi firmami a akademickou sférou a podpořit výměnné pobyty vědců a studentů," uvedl k tomu Bělobrádek. Podle jeho dřívějšího vyjádření mají tito specializovaní diplomaté v hostitelských zemích zajišťovat kontakty pro tuzemský základní i aplikovaný výzkum.

Vláda schválila program podpory výzkumu v objemu šest miliard Kč

Vláda schválila program podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje Trio, který bude pro roky 2016 až 2021 disponovat 6,15 miliardy korun. Maximální výše účelové podpory jednoho projektu je 20 milionů korun. Cílem programu je zvýšit aplikovatelnost výsledků výzkumu a vývoje v českých podnicích. Během jednání vlády to uvedl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Trio cílí na podniky zaměřující se na vývoj v high-tech odvětvích. V programu tedy budou podporovány projekty v oblasti klíčových technologií se zaměřením na fotoniku, mikro- a nanoelektroniku, nanotechnologie, průmyslové biotechnologie, pokročilé materiály a pokročilé výrobní technologie.

Vláda nominovala Rafaje do čela antimonopolního úřadu i na další období

Současný předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj by měl tuto instituci vést i dalších šest let. Jeho nominaci schválila vláda. Podle informací ČTK se tak ale stalo většinou jediného hlasu; v minulosti Rafaje kritizovali zejména někteří ministři za ANO. Konečné slovo bude mít prezident Miloš Zeman, který šéfa ÚOHS na návrh vlády jmenuje. ÚOHS aktuálně dohlíží na zadávání veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly.

ČSA odmítly návrh kolektivní smlouvy, letušky zvažují protesty

Vedení Českých aerolinií odmítlo kompromisní návrh kolektivní smlouvy předložený zprostředkovatelem. ČTK to řekl mluvčí společnosti Daniel Šabík. Podle vedení firmy návrh nezohledňuje podmínky na trhu letecké dopravy v ČR a jeho přijetí by ve srovnání se současným stavem představovalo pro ČSA neúnosné zatížení. Podle předsedkyně Odborové organizace posádek letadel (OOPL) Petry Posové je pro zaměstnance návrh alternativní návrh ČSA výrazně méně výhodný. Pokud jej zaměstnanci nepřijmou, je OOPL připravena vyhlásit stávkovou pohotovost. Návrh zprostředkovatele Petra Hůrky měl pilotům i letuškám plat proti této změně zvýšit o několik tisíc korun prostřednictvím zvýšení sazby za odlétané hodiny. Protinávrh vedení naopak znamená zvýšení jen o stokoruny, řekla ČTK Posová.

Platy některých letušek a pilotů klesly v únoru podle odborů až o 40 procent. Základní hrubý plat letušky podle nového mzdového výměru se tak snížil až na 15.000 korun. K tomu je ale podle ČSA ještě nutné započíst několik tisíc korun, které dostávají na dietách a kapesném. Při započtení průměrně odlétaných 61 hodin činí podle ČSA čistý výdělek letušek zhruba 29.000 korun měsíčně. Piloti berou v rozmezí od 50.000 do více než 100.000 korun měsíčně. Záleží na počtu odlétaných let a na tom, zda pilot létá s vrtulovým nebo proudovým letadlem.

Rakouští politici kritizují plány ČR postavit nové reaktory

Mluvčí rakouských vládních sociálních demokratů (SPÖ) pro otázky životního prostředí Hannes Weninger a hornorakouský ministr životního prostředí Rudolf Anschober kritizovali plány české vlády vybudovat nové jaderné reaktory. Jaderná energie podle nich nemá budoucnost a rozšiřování jaderných elektráren by prý nemělo být podporováno evropskými subvencemi. Sociální demokrat Weninger v prohlášení uvedl, že jaderná energie je "neovladatelná a neobstojí na trhu", protože je "ekonomicky nerentabilní". Politik ze země, která se vzdala využívání energie ze štěpení jádra, tak reagoval na český plán rozvoje jaderné energetiky. Ten počítá se stavbou dvou nových bloků v jaderných elektrárnách v Dukovanech i v Temelíně. Plán vyplývající z vládní koncepce rozvoje jaderné energetiky v sobotu během návštěvy Dukovan potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Stavba prvního z bloků by měla vzhledem ke stáří elektrárny začít v právě v Dukovanech. Výběrové řízení na dodavatele nového bloku by podle premiéra mohlo být zahájeno koncem roku 2016.

Lidovci odmítli politický islám, není prý slučitelný s demokracií

Lidovci se na víkendovém sněmu postavili proti politickému islámu. Obsahuje podle nich prvky neslučitelné s demokracií a lidskými právy. Zároveň se postavili proti pronásledování křesťanů ve světě. Vyplývá to z usnesení, které v neděli delegáti sněmu přijali. "KDU-ČSL rozlišuje mezi islámem jako náboženstvím a politickým islámem jako ideologií, která nese prvky neslučitelné s demokracií a lidskými právy," uvedli lidovci v usnesení. Evropa podle lidovců nesmí tolerovat vyjadřování nenávisti ke svým základním hodnotovým pilířům.

Usnesení na sněmu přednesl europoslanec Pavel Svoboda. Mnoho migrantů se podle něj v Evropě velmi dobře etablovalo, založilo rodiny a stali se "platnými členy evropské komunity". "Bohužel ale dochází ke směšování náboženských zvyklostí a pojetí státu a práva do jednoho celku," poznamenal s tím, že Česko zatím tento problém nezná. Západ podle něj před tímto problémem dlouho "strkal hlavu do písku". Lidovci zároveň odmítli snahu představitelů Evropské unie, aby byli uprchlíci směřující do Evropy rozdělováni podle kvót.

Pošta bude mít nárok na kompenzaci od státu, rozhodla vláda

Vláda po několikatýdenních sporech ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) schválila návrh novely poštovního zákona, která zavádí poště kompenzaci od státu. Pošta bude mít nárok na dotaci za letošek až do výše 700 milionů korun ročně, řekl novinářům ministr vnitra Chovanec. V dalších letech maximální částka postupně klesne až na 500 milionů korun ročně. Ministr financí Babiš dlouho odmítal České poště vyplatit kompenzaci za letošní rok. Tvrdil, že pošta má dostatek peněz na účtech.

Generální ředitel České pošty Martin Elkán je rád, že se podařilo nalézt shodu. Česká pošta je díky tomu stabilizovaná a nebude muset rušit pobočky, míní. Pošta se podle něj bude modernizovat a hledat další prostor na trhu.

Skupině Škoda Transportation vzrostl zisk o 30 pct na 2,27 mld Kč

Strojírenské skupině Škoda Transportation vzrostl v roce 2014 čistý zisk meziročně o 30 procent na 2,27 miliardy Kč. Největší výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra ve střední a východní Evropě vyrobil 103 nízkopodlažních tramvají, z nichž většinu vyvezl do zahraničí, především do tureckého města Konya a do Miskolce (Miškovce) v Maďarsku. Škoda Transportation také prodala rekordních 300 trolejbusů. Celkový podíl exportu skupiny dosáhl 67 procent. Mezi klíčové zahraniční zakázky uzavřené v loňském roce patří například trakční výzbroj pro 40 jednotek metra pro město Su-čou v Číně za 1,1 miliardy korun, 12 bateriových tramvají pro tureckou Konyu za 800 milionů Kč, kontrakt na 30 tramvají pro Bratislavu za dvě miliardy a tři elektrické jednotky pro Litvu za 750 milionů Kč. Za necelých pět měsíců letošního roku už Škoda Transportation uzavřela kontrakty za více než pět miliard korun v tuzemsku i zahraničí.

Týden: Majitelé domů si za nové energetické průkazy připlatí

Majitelé domů si za nové energetické průkazy budov připlatí až desetitisíce korun. Průkazy totiž budou muset obsahovat nově doporučení, jak konkrétně na energiích ušetřit. Uvedl to v novém vydání časopis Týden. Podle něj změnu podoby průkazů přináší novela vyhlášky o energetické náročnosti budov, kterou muselo připravit ministerstvo průmyslu a obchodu pod hrozbou sankcí ze strany Evropské komise. Ministerstvo podle týdeníku nemá přesně propočteno, jak velký dopad bude mít změna na cenu průkazů. Předpokládá, že náklady vzrostou v průměru zhruba o desetinu. Podle expertů prý ale zdražení bude vyšší.

Průkaz energetické náročnosti musejí mít od ledna majitelé budov s plochou nad 1500 metrů čtverečních. Vlastníci bytových domů, administrativních budov, stavebníci a společenství vlastníků si budou muset takzvané energetické štítky nechat zpracovat podle nedávné novely pouze v případě prodeje nebo pronájmu těchto staveb.

Studie: Platební morálka firem v ČR je ve srovnání s Evropou lepší

Platební morálka firem v Česku byla loni ve srovnání s Evropou lepší. Zatímco firmy v ČR zaplatily včas 38,2 procenta faktur, v Evropě to bylo 37,6 procenta faktur. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Bisnode ve spolupráci se společností Dun & Bradstreet. Nejspolehlivěji faktury proplácí Dánové, včas jich proplatí přes 90 procent. Následují Němci a Maďaři. Naopak nejhorší platební morálku v Evropě mají portugalské firmy, které včas proplatí jen zhruba 17 procent faktur. Portugalské firmy následují za anglickými a irskými společnostmi.

NKÚ: Dotace 1,3 mld. Kč na vysoké školy se asi nepodaří dočerpat

Dotace ve výši 1,3 miliardy korun na modernizaci vysokých škol se asi nepodaří dočerpat. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky ČTK oznámila mluvčí úřadu Olga Málková. Část projektů z dotačního období 2007 až 2013 ještě ani koncem loňského roku nezačala, a přitom mají být projekty hotovy do konce letošního roku. NKÚ prověřoval využití peněz z evropských fondů a státního rozpočtu na nákup nových přístrojů pro vysoké školy nebo modernizaci a výstavbu nových budov univerzit v období let 2007 až 2015. Celkem šlo o 12,6 miliardy rozdělených ministerstvem školství na 66 projektů. Čtvrtina projektů ale podle kontrolorů asi o část dotací přijde, protože se je nepodaří dokončit v termínu.

Vodu v Dejvicích nebude možné pít nejméně do středy

Vodu z vodovodní sítě v Dejvicích a Bubenči nebude možné pít nejméně do středy, jsou potřeba další testy. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) doplní současných 50 cisteren o dalších deset, novinářům to řekl generální ředitel PVK Petr Mrkos. Bez pitné vody je asi 32.000 lidí. Voda obsahuje vyšší koncentrace koliformní bakterie, které bývají přítomny ve fekáliích. Lidé měli po požití vody střevní potíže, asi 130 vyhledalo lékaře a dva byli hospitalizovaní. Pravděpodobnou příčinou byl pokles tlaku ve vodovodu, při kterém byla nasáta stojatá voda s bakteriemi ze slepé přípojky, která není zakreslena v mapě. S podobnou přípojkou se PVK v Dejvicích už setkaly.

Vláda je pro pružnější nasazování vojáků při živelných pohromách

Při likvidaci živelních pohrom by měli být vojáci nasazováni pružněji. Počítá s tím návrh novely zákona o ozbrojených silách, který schválila vláda a budou ho posuzovat zákonodárci. Norma ruší specializované záchranné útvary. Umožní místo nich pro záchranné práce například při záplavách vyčlenit vojenské útvary s potřebným počtem vojáků i vybavením. Nyní zákon vyžaduje, aby v případě přírodní katastrofy byly nejprve povolány specializované záchranné oddíly. Ty mají ale celkem jen dvě stovky vojáků a podle ministerstva obrany nedisponují ani potřebným vybavením.

Český záchranný tým ošetřil v Nepálu již přes 1000 pacientů

Český záchranářský tým, který vyslala vláda do Nepálu na pomoc lidem postiženým ničivým dubnovým zemětřesením, ošetřil již více než tisícovku pacientů. ČTK o tom informovala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Dnes uplynul přesně měsíc od otřesů půdy z 25. dubna, které si podle agentury AP vyžádaly v Nepálu, Indii a Číně přes 8500 mrtvých a více než 15.000 zraněných. Osvědčila se i práce českého mobilního zdravotnického týmu, který se prakticky denně vypravuje do nepřístupných vesnic v okolí a ve velmi improvizovaných podmínkách pomáhá zraněným vesničanům, sdělila Zaoralová. Češi se v Nepálu musejí vypořádat s vysokými teplotami, které ve stínu přesahují 39 stupňů Celsia.

Český rozhlas získal pro Nepál více než 4 miliony korun

Posluchači Českého rozhlasu dosud poslali či přislíbili na obnovu zemětřesením poničeného Nepálu více než čtyři miliony korun. Příspěvky posílali od úterý na speciální konto i formou dárcovských SMS zpráv. Sbírka „Pomáhejte s námi Nepálu“ vyvrcholila v pátek otevřením call-centra, kde nabídky finančních darů od volajících po celý den přijímaly i známé osobnosti z řad sportovců, herců či moderátorů. Na konto ve prospěch Nepálu bude možné přispívat minimálně do konce června. "Naším cílem bylo pomoci dvěma konkrétním nepálským vesnicím a lidem, kteří v nich žijí. Díky vybraným finančním darům zde bude možné obnovit mnoho domů a pomoci vylepšit infrastrukturu, kterou nyní tato země potřebuje nejvíce,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

MPSV chystá zákon o komplexní rehabilitaci včetně pracovní

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá zákonnou úpravu koordinované komplexní rehabilitace, která by lidem po úrazu či s postižením pomohla k návratu do aktivního života. Zákon by měl kvůli tomu systémově upravovat kromě léčebné i sociální a pracovní rehabilitaci. Jak uvedla přednostka pražské Kliniky rehabilitačního lékařství Olga Švestková, úspěšně by rehabilitaci mohly absolvovat dvě třetiny zdravotně postižených. Jejich návrat do aktivního života by ulevil zdravotnímu systému, neboť tito lidé by už nebyli odkázáni na péči v ústavech. Podle některých účastníků konference by k financování mohly být využity například peníze z úrazového pojištění. Přednostka bonnského Centra neurologické rehabilitace Marcela Lippertová - Grünerová zdůraznila potřebu včasného zahájení rehabilitace lidí, kteří utrpěli například poškození mozku. "Rehabilitace není něco, s čím se může čekat nějakou delší dobu, rehabilitace patří už na ARO (anesteziologické a resuscitační oddělení)," podotkla.

Roztroušenou sklerózu má 17.000 Čechů, moderní léčbu 9000 z nich

Roztroušenou sklerózou trpí v Česku na 17.000 lidí, moderní biologickou léčbu, která pacienty udrží déle aktivní, má jen 9000 z nich. Data z registru přitom potvrzují, že včasné nasazení této léčby oddálí jejich invaliditu, řekla novinářům přední česká odbornice na léčbu roztroušené sklerózy profesorka Eva Havrdová. Registr (ReMuS) začal před dvěma roky shromažďovat data o léčbě, chce získat argumenty pro zdravotní pojišťovny a další instituce, aby zpřístupnily efektivní léčbu za podmínek, jež platí ve vyspělém světě. Registr spravuje nadační fond Impuls, data do něj vkládají lékaři a sestry z 12 RS center, sledováno je nyní 6000 pacientů.

Český registr zveřejnil při příležitosti Světového dne boje proti roztroušené skleróze, který připadá na 27. května, první ucelená data. Vyplývá z nich, že 68,8 procenta pacientů s biologickou léčbou může pracovat na plný nebo částečný úvazek. Největší díl, 36,5 procenta, má jen lehké potíže, které jim nekomplikují běžný život. S pomocí biologické léčby mohou ženy zvládnout i těhotenství.

Minimální mzda postižených se má do dvou let srovnat se zdravými

Minimální mzda pro postižené by se do dvou let měla vyrovnat běžné minimální mzdě. Vyplývá to z plánu podpory osob se zdravotním postižením na léta 2015 až 2020, který schválila vláda. Novinářům to řekl šéf Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása. Plán obsahuje i řadu dalších opatření na podporu handicapovaných. Minimální mzda v ČR činí letos 9200 korun. Lidé, kteří pobírají invalidní důchod, dostávají ale jen 8000 korun. Změnit by se mělo i posuzování stavu a potřeb lidí, kteří dlouhodobou péči potřebují. Po celé republice by měla být dostupná například osobní asistence, pečovatelská služba či tlumočnické a průvodcovské služby.

Mosty na dálničním přivaděči v Ostravě se opravují, jsou uzavřeny

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přibližně v 07:00 uzavřelo mosty na přivaděči k dálnici D1 (dříve D47) v Ostravě-Přívoze. Společnost Colas bude mosty zhruba sto dní opravovat, oprava má stát bez DPH 48,75 milionu korun. Peníze za opravy chce ŘSD vymáhat po zhotoviteli mostů, sdružení firem vedeném stavební společností Eurovia CS. Vady se na šest let starých mostech objevily v polovině loňského roku a ŘSD s Eurovií se nemohou shodnout na tom, kdo za ně může. Na mostech jsou trhliny způsobené pnutím stavby, mostní podpěry se podle ŘSD pohybují nerovnoměrně a ložiska jsou vysunutá mimo přípustné meze.

Vláda chce umožnit zakrývání obličeje na demonstracích

Účastníci shromáždění a demonstrací by měli mít možnost si v některých případech zakrýt obličej. Příslušnou novelu shromažďovacího zákona schválila vláda. Zakrytí obličeje, které nyní zákon zakazuje, bude možné v případech, kdy to povolí policisté nebo úředníci, a kdy poslouží ke splnění účelu shromáždění, a nebude tím narušen veřejný pořádek. Novela zákona také počítá s tím, že upraví podmínky pro konání shromáždění. Týkat se to bude hlavně obecních úřadů, které akce povolují. "Úřad nemá téměř žádné možnosti, jak konání shromáždění regulovat, proto často sahá k zákazu shromáždění, což by však měl být vždy až krajní prostředek," uvedlo ministerstvo vnitra v materiálech pro vládu.

Vnitro: Pravicoví extremisté jsou v krizi, aktivity levice sílí

Extremisté v Česku loni uspořádali 291 akcí, což bylo o 19 více než v roce 2013. V loňském roce pokračovala krize pravicové scény, která se dále rozdělovala. Aktivity levicových radikálů naopak rostly. U krajní levice byl zaznamenán vyšší počet přímých akcí, které směřovaly proti majetku. Loni zapalovali mýtné brány a policejní auta. Proti části krajně levicové scény letos zasáhla policie, která skupinu lidí obvinila mimo jiné z přípravy teroristického útoku na vlak. Vyplývá to z výroční zprávy o extremismu, kterou schválila vláda. Pravicoví extremisté loni uspořádali 133 akcí, většinou šlo o veřejná shromáždění nebo koncerty.

Vláda je pro nahrazení vazby elektronickými náramky

Vazbu by do budoucna mělo být v určitých případech možné nahradit takzvanými elektronickými náramky. Návrh ministerstva spravedlnosti na změnu trestního zákoníku schválila vláda. Ministerstvo odhaduje roční provozní náklady monitoringu těchto obviněných na 12,5 milionu korun. Podle Vězeňské služby by náramky bylo možné použít u zhruba deseti procent vazebně stíhaných, tedy u zhruba 200 lidí. Zákon v současné době umožňuje využít elektronické náramky pouze u trestu domácího vězení a u podmíněně propuštěných vězňů, kteří mají povinnost zdržovat se doma. Výhodu rozšíření monitoringu i na vazebně stíhané vidí ministerstvo v tom, že by se na rozdíl od pobytu ve vazební věznici nepřetrhaly sociální vazby obviněného - byl by dále v kontaktu s rodinou, mohl by docházet do zaměstnání a věnovat se svým zájmům. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je přesvědčen, že by náramky mohly najít uplatnění zejména u takzvané útěkové vazby, kdy existuje nebezpečí, že se dotyčný pokusí utéct. Do provozu by podle něj mohly být náramky nasazeny od začátku příštího roku. Změny ještě musí projít Parlamentem.

MfD: Bývalý prokurátor čelí po 62 letech obžalobě za kolektivizaci

Státní zástupkyně podala obžalobu na více než osmdesátiletého Tomáše Liptáka, který se jako prokurátor v Kralupech nad Vltavou údajně podílel v době kolektivizace venkova na šikanování a vystěhovávání soukromých zemědělců. Obžaloba tak byla podána po 62 letech od spáchání činu, napsala Mladá fronta Dnes (MfD). Lipták vinu popírá. Obžaloba mohla být podána po tak dlouhé době, protože zločiny komunismu se podle zákona nepromlčují. Podle mělnické žalobkyně Jaromíry Petrášové je Lipták podezřelý z vystěhování několika rodin. I když si stěžuje na špatné zdraví, žalobkyně si myslí, že může k soudu přijít.

Policie v posledních sedmi letech podle MfD prověřovala více než 350 případů, kdy komunisté v 50. letech šikanovali sedláky a vykazovali je z domovů. Obžaloba na Liptáka je třetí za násilnou kolektivizaci, další dva muži jsou obviněni.

Žalobce navrhl v kauze Nagyová tresty tří až čtyř let vězení

Tresty tři až čtyři roky vězení za zneužití pravomocí navrhl v případu Jany Nečasové, dříve Nagyové státní zástupce v závěrečné řeči. Soud projednal poslední důkaz v kauze bývalé ředitelky kabinetu premiéra Nagyové a údajného zneužití vojenské tajné služby. Následovat budou závěrečné řeči obžalovaných. Vedle Nečasové jsou obžalováni bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a také zpravodajec Jan Pohůnek.

Na Brněnsku se na D1 srazily čtyři kamiony, dva řidiči zahynuli

Na dálnici D1 se u Bedřichovic na Brněnsku srazily ve směru na Ostravu čtyři kamiony. Dva řidiči zemřeli, třetího převezli zdravotníci se zraněním vrtulníkem do brněnské nemocnice. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Škody ještě nejsou vyčísleny.

Neznámý muž zabil v Horní Bříze knihovnici, policie ho dopadla

Neznámý muž ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku. Pachatel z místa činu utekl, ale policie ho zhruba po půlhodině dopadla, řekl ČTK policejní mluvčí Jan Koželuh. Ženu, narozenou v roce 1987, zřejmě bodl do zad. "Žena zraněním na místě podlehla," řekl mluvčí krajské záchranky Michal Kobela. Podle informací ČTK byla oběť pracovnicí v knihovně. Podle informací webu tn.cz zavolala vyděšená žena z pevné linky do plzeňské redakce TV Nova. Uvedla, že volá z knihovny, že má pod krkem nůž a drží ji neznámý útočník. Ten údajně chtěl, aby na místo okamžitě dorazil štáb TV Nova, že chce mluvit s reportéry. Reportérka volala policii. Útočníkem byl podle tn.cz muž, který do knihovny chodil pravidelně na internet. S knihovnicí se údajně pohádal.

Policie obvinila 20 lidí z pojišťovacích podvodů za 38 mil.Kč

Pardubická policie obvinila 20 lidí z pěti krajů, včetně Prahy, z podvodů s úrazovým pojištěním. Podíleli se na nich i lékaři. Škoda činí 38 milionů korun, část peněz nebyla vyplacena. Šest obviněných je ve vazbě, řekli novinářům zástupci policie a jedné z podvedených pojišťoven. Složitý organizovaný podvod začínal u pojišťovacích agentů či zprostředkovatelů. Po domluvě uzavírali s klienty smlouvy na úrazové pojištění na vysoké částky a pojistné sami platili. S pomocí osmi lékařů a dvou rehabilitačních pracovnic úrazy fingovali nebo zveličovali a uměle prodlužovali léčení. Na podezřelé pojistné události upozornila první Pojišťovna České spořitelny. Podle její mluvčí Jany Jiráskové v roce 2013 interní systém vyhodnotil některé smlouvy jako podezřelé.

Nejvyšší správní soud vyhověl squatterům, nařídil znovu projednat policejní zásah

Městský soud v Praze musí znovu řešit žalobu na policii kvůli údajně nepřiměřenému zásahu v někdejším pražském squatu Milada v roce 2012. Kasační stížnosti skupiny squatterů vyhověl Nejvyšší správní soud (NSS). Soud dosud například přesně nezjistil, kdo vlastně o násilném policejním vyklizení vily rozhodl, a nevyslechl velitele zásahu. Policejní videozáznam ze zásahu je navíc značně kusý, zejména v něm chybí vyvádění zpacifikovaných squatterů z vily. Nelze jednoznačně vyvrátit jejich tvrzení, že je policisté bili v uličce hanby. Městský soud také chyboval, když veškeré pochybnosti o původu zranění vyložil v neprospěch squatterů. Soudce zdůraznil, že použití policejní síly musí být přiměřené okolnostem. Na druhou stranu potvrdil, že squatteři obsadili vilu protiprávně, protože k ní neměli žádné vlastnické či užívací právo. Policejní výzva k opuštění objektu tak byla namístě, je však otázku, zda měli policisté za daných okolností zasáhnout za použití násilí.

Úřady chtějí přemístit osm sourozenců do Ústeckého kraje

Ústecký magistrát podal návrh na předběžné opatření, kterým chce přemístit osm sourozenců z výchovného ústavu na Karlovarsku do jiného zařízení. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí úřadu Romana Macová s tím, že jde o zařízení na území Ústeckého kraje. Děti byly do minulého týdne v ústeckém Klokánku. Protože ale překročily roční lhůtu, kterou pro pobyt v zařízení pro okamžitou pomoc stanovuje zákon, obrátil se odbor sociálně právní ochrany dětí na soud a ten děti poslal předběžným opatřením do ústavu. Jako jediný měl dostatečnou kapacitu, aby přijal všechny, právě ústav na Karlovarsku.

Přesun dětí kritizovala ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, výhrady má i ministerstvo práce a sociálních věcí. "Výchovný ústav slouží k výkonu ústavní či ochranné výchovy dětí se závažnými poruchami chování. Závažné pochybení lze ovšem stejnou měrou shledat i na straně zařízení samého, které děti přijalo, ačkoli jim - údajně dokonce dle sdělení pracovníků zařízení - není s to poskytnout adekvátní péči," řekl mluvčí ministerstva Petr Sulek.

Jihlava by mohla mít sochu oslavující svobodu a boj za demokracii

Jihlava by letos mohla mít sochu oslavující svobodu a boj za demokracii. Instalaci skulptury v podobě svazku klíčů prosazuje Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy. Socha by mohla být umístěna v lokalitě odpočinkové zóny u Českého mlýna. Spolek by ji chtěl odhalit 17. listopadu. ČTK to dnes řekla předsedkyně spolku Marie Bohuňovská. "Klíče" by měly být vysoké 215 centimetrů včetně podstavce. Součástí je přívěsek v podobě lipového listu, jednoho ze symbolů české státnosti.

Pražské quadriennale začne 18. června už potřinácté

Po čtyřech letech se Pražské quadriennale (PQ) vrací do metropole. Nejvýznamnější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě s tradicí od roku 1967 začne 18. června a nabídne projekty umělců z rekordního počtu 78 zemí, mnohé za jejich účasti. Česká republika bude zastoupena dvakrát. "Na piazzettě a Nové scéně Národního divadla bude probíhat projekt scénografky Jany Prekové Sweet/Sweet/Sweet Nebeský festival. Prostor Vily Štvanice bude patřit videoinstalaci Golem Cube navazující na úspěšné divadelní představení Iva Kristiána Kubáka," řekla dnes ČTK mluvčí PQ Eliška Míkovcová. PQ bude slavnostně zahájeno 17. června na Staroměstském náměstí. V soutěži o koncept české expozice zvítězil projekt Jany Prekové, věnovaný režiséru a výtvarníku Janu Nebeskému a jeho spolupracovníkům. Jako jedenáctidenní festival bude probíhat na piazettě a Nové scéně Národního divadla od 10:00 do půlnoci, nabídne 154 hodin živého a interaktivního umění.

V Ivančicích se prodalo rekordních pět tun chřestu

V Ivančicích na Brněnsku se o uplynulém víkendu na tradičních slavnostech chřestu prodalo pět tun této zeleniny, tedy nejvíce za 21 let, co se tato akce koná. Na akci přitom dorazilo kvůli nepřízni počasí asi 7000 lidí, tedy o 2000 méně než loni. ČTK to řekl za pořadatele Martin Bartoš. Zdůraznil, že kuchaři nabídli vybrané lahůdky z chřestu: hamburgery, polévky nebo sladkosti. Ivančice byly kdysi vyhlášené pěstováním chřestu. Na přelomu 60. a 70. let minulého století ale zemědělci od pěstování této zeleniny upustili. Když začali před 21 lety lidé v Ivančicích pořádat chřestové slavnosti, museli jej vozit ze Slovenska. Chřestem je zásobili zemědělci z Velkých Levárů. Letos ale nastala zásadní změna. Servíroval se český chřest. V bílé i zelené odrůdě jej dodali farmáři z Hostína na Mělnicku.

Vystoupením Biháriho a Vladimira 518 začal festival Khamoro

Na pražské náplavce začal 17. ročník Světového romského festivalu Khamoro. Koncert, který je jeho úvodní akcí, zahájilo vystoupení romského hudebníka Mária Biháriho a rappera Vladimira 518. Pak vystoupila hradecká romská skupina Terne Čhave, k níž se připojil také finalista jednoho z ročníků talentové soutěže Superstar Jan Bendig. Krátce po 22. hodině převzal vládu diskžokej, který nachystal nejen romskou hudbu z celého světa. Koncert na náplavce sledovaly stovky nejen romských diváků, další více než stovka se na pódium dívala z ptačí perspektivy z Palackého mostu a Rašínova nábřeží. Program Khamora bude v Praze pokračovat dalšími akcemi včetně tradičního průvodu do soboty 30. května. Podruhé se festival uskuteční také v Plzni, tentokrát jako součást aktivit souvisejících s jejím titulem Evropské hlavní město kultury 2015.

Atlet Usain Bolt pokřtil v Ostravě unikátní nástavbu vysoké pece

Unikátní nástavba bývalé vysoké pece v památkově chráněné Dolní oblasti Vítkovic (DOV) v Ostravě nese jméno Bolt Tower, čili Šroubová věž nebo Věž šroub. Pokřtil ji fenomenální jamajský sprinter Usain Bolt, který ve městě v úterý 26. května poběží v závodě na 200 metrů na mítinku Zlatá tretra. Součástí nástavby je vyhlídková terasa, kavárna či klub. Bolt řekl, že návštěva vysoké pece a vyhlídky pro něj byla velmi poučná. "Ale bylo to trochu strašidelné, ten prázdný prostor, který máte pod sebou," řekl. Kombinace starého průmyslu se vzděláváním je podle něj naprosto unikátní a všem doporučuje, aby se tam šli podívat. Že se věž bude jmenovat stejně jako on, bylo pro Bolta překvapením, ale potěšilo ho to. Název vybralo sdružení DOV z více než tisíce návrhů došlých do soutěže.

Prosklená nástavba vysoké pece se stala nejen novou dominantou Ostravy, ale také nejvyšším geografickým bodem ve městě. Návštěvníci z ní mají rozhled z výšky téměř 80 metrů. Autorem nástavby je architekt Josef Pleskot, který je dvorním architektem bývalého průmyslového areálu v Dolních Vítkovicích, kde už mimo jiné předělal bývalý plynojem na multifunkční aulu nebo vytvořil Velký svět techniky.

Sport

Filip Ospalý se v Rimini stal mistrem Evropy ve středním triatlonu. Na tratích 1,9 kilometru plavání, 90 kilometrů na kole a 21 kilometrů běhu za ním na dalších místech skončili favorizovaný Ital Giulio Molinari a Bart Aernouts z Belgie. Kvůli rozbouřenému moři to zprvu vypadalo, že plavecká část evropského šampionátu bude zrušena, počasí se ale nakonec umoudřilo. Devětatřicetiletý Ospalý přidal zlato z Rimini k titulům mistra Evropy v triatlonu z roku 2001 a v duatlonu o pět let později.

Judista Lukáš Krpálek dosáhl na další velký úspěch. Po titulech mistra světa i Evropy získal v Maroku stříbrnou medaili na prestižním turnaji Masters pro 16 nejlepších judistů světa v jednotlivých kategoriích. V Rabatu prohrál až ve finále s Ázerbájdžáncem Elmarem Gasimovem, který je za ním ve světovém žebříčku druhý. Krpálkovi stříbro přineslo 210 bodů do olympijské kvalifikace a má tak velkou šanci, že v Riu bude mezi nasazenými.

Házenkářky Mostu jsou potřetí za sebou českými mistryněmi. Svěřenkyně trenéra Luboše Hudáka ve finále porazily Porubu 2:1 na zápasy, rozhodující duel doma vyhrály 27:19. Poruba toužila vrátit se po třech letech na trůn, doma dokázala vyhrát úvodní dramatické finále až po střelbě sedmimetrových hodů, ale v Mostu na favorizované soupeřky nestačila.

Tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek zvládli své úvodní zápasy na Roland Garros a v druhém kole nastoupí proti sobě. Čtvrtý hráč světa Berdych porazil Japonce Jošihita Nišioku 6:0, 7:5 a 6:3 a Štěpánek si díky své pestré hře poradil s Ivanem Dodigem z Chorvatska, kterého zdolal 5:7, 6:3, 6:4 a 6:1.

Počasí

Oblačno až polojasno, na severu zpočátku skoro jasno. Nejvyšší teploty 18 až 22 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C.