Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Migrační agenda Evropské komise počítá i s uprchlickými kvótami

Rozhodnutí Evropské komise začít uplatňovat při řešení migrace také závazné kvóty je nejspornější částí představené nové evropské strategie, jak k této problematice přistupovat. Pro Česko z dokumentu plyne, že země by měla zvládnout umístění 525 osob v rámci nového přesídlovacího programu pro lidi, kteří nyní ještě na evropské půdě vůbec nejsou. Další uprchlíky by musela ČR přijmout v rámci unijní krizové pomoci členským zemím, jako je Itálie, Řecko či Malta, které v posledních měsících přestávají zvládat migrační vlnu mířící přes Středozemní moře.

ČR patří mezi ty státy EU, které o kvótách nechtějí ani slyšet. Podle premiéra Bohuslava Sobotky chce země pomáhat uprchlíkům na základě svého suverénního rozhodnutí, ne podle mechanismů definovaných unií. Naopak mezinárodní organizace Amnesty International návrhy uvítala jako první krok správným směrem, k jehož úspěchu ale podle ní bude potřeba právě plná podpora členských zemí.

Zeman podpořil plán vlády obnovit na Jesenicku těžbu zlata

Prezident Miloš Zeman podpořil plán ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) obnovit ve Zlatých Horách na Jesenicku těžbu zlata. Podle Zemana by těžba v regionu sužovaném vysokou nezaměstnaností mohla v následujících letech dát práci stovkám lidí a odlehlému Jesenicku by pomohly také nové provozy zaměřené na zpracování vytěženého dřeva. S obnovením těžby kovů včetně zlata počítá nová surovinová politika státu, kterou nedávno připravilo MPO. Podle Zemana by těžba zlata v regionu přímo zaměstnala zhruba tři stovky lidí a další pracovní místa by vznikla v navazujících provozech. Podmínkou ale je, že se taková těžba musí ekonomicky vyplatit.

Schůzka na Hradě kvůli nejmenovaným profesorům bude 28. května

Schůzka ministra školství a rektorů Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické s prezidentem Milošem Zemanem, na níž se bude řešit otázka tří kandidátů na profesuru odmítnutých hlavou státu, se uskuteční ve čtvrtek 28. května v 16:00. Novinářům to řekl ministr školství Marcel Chládek. Naplánováno je hodinové jednání, na němž by se mělo řešit, proč prezident odmítl podepsat dekrety kandidátů na profesuru Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou. Zeman jim všem vyčítá problémy z minulosti. Ministr zopakoval, že z pohledu jeho úřadu všichni splnili zákonné podmínky pro jmenování profesorem. Postoj Hradu vyvolal bouřlivé reakce ze strany akademické obce, která rozhodnutí prezidenta označila za nepřijatelný zásah do akademických svobod.

Z Česka byl loni vyvezen vojenský materiál za asi 12 miliard

Z Česka byl loni podle předběžných údajů Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) vyvezen vojenský materiál za téměř 12 miliard korun. Na tiskové konferenci to řekl prezident AOBP Jiří Hynek s tím, že je to nejlepší výsledek od roku 1994. Podle Hospodářských novin jde o meziroční navýšení o více než 55 procent. Konečné údaje by mělo ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnit v příštích týdnech. Hynek si postěžoval, že export pro české zbrojařské firmy představuje 90 procent jejich produkce. V jiných zemích Evropské unie a NATO to podle něj představuje deset až 30 procent celkového objemu jejich výroby. Exportní úspěch je podle Hynka dán tím, že se během "období krize" české zbrojařské firmy vnitřně restrukturalizovaly, zefektivnily a investovaly do technologií.

ČR prý blokovala pokus Íránu získat techniku pro jaderný program

Česká republika kvůli podezření na falešnou dokumentaci letos zablokovala pokus Íránu nakoupit velké množství citlivé techniky využitelné k jadernému obohacování. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na experty OSN a západní zdroje. Firma Howden ČKD Compressors s.r.o. a české ministerstvo průmyslu a obchodu k případu neposkytly bližší informace. Incident by mohl zvýšit obavy Západu, zda lze Teheránu věřit, že bude plnit dohodu, o které nyní jedná se světovými mocnostmi. Tato dohoda by měla omezit možnost zneužití íránského jaderného programu k vojenským účelům výměnou za zrušení sankcí uvalených na Írán kvůli podezření, že se snaží vyrobit vlastní nukleární zbraně.

Senát schválil návrh na uzákonění místní příslušnosti exekutorů

Senát schválil návrh ČSSD na uzákonění místní příslušnosti exekutorů, kteří zatím mohou působit v rámci celé republiky. Nově by exekutoři směli působit jen v rámci kraje, kde mají sídlo. Změnu dostane k posouzení Sněmovna a vláda. Předloha má zavést místní příslušnost exekutorů v obvodu jednotlivých soudních krajů s cílem snížit náklady na exekuce. Senátoři nicméně na návrh svých kolegů Miroslava Nenutila (ČSSD) a Miloše Vystrčila (ODS) doplnili novelu o pasáž, podle níž by exekutoři byli přiřazováni podle soudem předem stanoveného pořadí. Vystrčil to zdůvodnil tím, že by tento návrh napomohl rovnosti mezi exekutory a mohl by odstranit klientelistické vazby mezi věřiteli a exekutory. Tuto změnu podpořil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier s tím, že jinak exekutor půjde na ruku tomu, kdo si ho vybírá. V současnosti mají exekutoři celostátní působnost. Konkrétního exekutora pověřuje provedením exekuce soud na základě návrhu věřitele. Teoreticky tak soudní exekutor z Aše může vykonávat exekuci například ve Valašském Meziříčí. Eventuální náklady na cestu do bydliště dlužníka kvůli soupisu movitých věcí ale od loňského ledna podléhají limitu, nesmějí překročit 1500 korun.

Ministerstvo podle představitelů soudů selhává při správě justice

Ministerstvo spravedlnosti selhává při správě soudnictví, současný systém se vyčerpal, zaznělo v Brně opakovaně od vrcholných představitelů české justice. Ministerstvu prý po mnoha personálních změnách chybí orientace v problémech soudů a nepracuje koncepčně. Dosavadní model je neopravitelný, měl by být nahrazen jiným, řekl například předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) část kritiky označil za oprávněnou, proti části se ohradil.

Negativní hodnocení práce ministerstva dnes zaznělo na konferenci věnované úvahám o Nejvyšší radě soudnictví, jež by některé kompetence mohla převzít. Podle Pelikána ale neexistuje jistota, že případná rada bude správu justice vykonávat lépe než ministerstvo. Některé příklady ze zahraničí Pelikán označil za mimořádně varující. Definitivní názor si však prý zatím neudělal.

Zapsat firmu do obchodního rejstříku bude možné online u notáře

Notáři mohou nově provádět online zápisy do obchodního a dalších veřejných rejstříků. Cílem změny je zrychlit a zjednodušit proces zápisu, který doposud prováděly soudy. Aplikaci, jež do pátečního odpoledne vstoupí do ostrého provozu ve všech notářských kancelářích, dnes na tiskové konferenci představili ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) a prezident Notářské komory Radim Neubauer. Kromě obchodního rejstříku budou moci notáři přímo zapisovat i do nadačního rejstříku, rejstříku obecně prospěšných společností nebo do rejstříku společenství vlastníků jednotek.

Stavebnictví letos poroste o pět procent, očekávají stavaři

České stavebnictví letos poroste o pět procent, očekávají šéfové stavebních firem. Růst podle devíti z deseti ředitelů potáhnou investice soukromého i veřejného sektoru, vyplývá z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2015 společností CEEC Research a SGCP. Pětiprocentní růst v přepočtu na peníze znamená 21 miliard korun navíc. Zástupci velkých firem očekávají růst mírně nižší (o 3,9 procenta). Stavaři se shodují na tom, že oživení sektoru je už viditelné.

Česko čekají rekordní uzavírky silnic, najít objížďku bude těžké

Česko o prázdninách čekají dosud největší uzavírky silnic, stát na jejich rekonstrukce krajům poslal 4,4 miliardy korun. Dalších 200 milionů korun získá Praha. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na setkání lídrů českého stavebnictví upozornil, že bude problém najít objízdné trasy. Přesný plán uzavírek ministerstvo zatím nemá k dispozici. Situaci navíc komplikuje rekonstrukce vytížené dálnice D1, kde se bude pracovat hned na pěti úsecích.

Brusel schválil pro ČR operační program Výzkum,vývoj a vzdělávání

Evropská komise schválila České republice operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Pro období 2014 až 2020 bude mít k rozdělení 2,78 miliardy eur (76,4 miliardy Kč). Je to pátý operační program schválený Evropskou komisí. Nově schválený program bude řídit ministerstvo školství. Dotace mají směřovat na rozvoj výzkumu, vysokých škol a rovného přístupu ke vzdělávání. "Školy mohou žádat o podporu nových vyučovacích metod, podpořeno je dále hostování zahraničních vyučujících na českých školách a také rozšiřování nabídky kurzů a školení pro dospělé," uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj.

Ministr Herman navštíví Vietnam, chce užší spolupráci

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) navštíví Vietnam. Herman to řekl ČTK po setkání s vietnamským prezidentem Truong Tan Sangem a ministrem kultury Hoang Tuan Anhem. Herman tak chce přispět k posílení spolupráce českých a vietnamských kulturních institucí. Vietnamský prezident v úterý v pražském Rudolfinu zahájil Rok vietnamské kultury, který přinese 65 kulturních událostí k 65. výročí navázání vztahů mezi oběma zeměmi. Herman zdůraznil, že sblížení obou zemí je nutné i pro pochopení identity Vietnamců, kteří imigrovali do Česka a stali se součástí české společnosti. Nyní tvoří třetí největší národnostní menšinu v Česku.

Odbory Babiše k přijetí novely poštovního zákona nepřesvědčily

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) neustoupil požadavku odborů České pošty, aby přestal ve vládě blokovat přijetí novely poštovního zákona. Ta by měla státnímu podniku zajistit dotaci ze státního rozpočtu na poskytování základních služeb. Babiš chce poště pomoci jen v případě, že v daném roce vykáže ztrátu. Po jednání s ministrem to uvedl předseda Koordinačního odborového výboru České pošty Karel Koukal. Odbory se obávají, že v případě nepřijetí novely začne pošta propouštět. Náklady pošty na zajišťování základních služeb na celém území má podle stávající právní úpravy hradit kompenzační fond, do kterého by měli přispívat všichni hráči podle podílu na trhu. Do fondu nechce přispívat ani pošta ani její konkurence.

Trh poštovních služeb loni zvýšil ztrátu na 2,6 miliardy Kč

Trh poštovních služeb v tuzemsku se v roce 2014 propadl do ztráty 2,6 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo necelých 100 milionů Kč. Tržby doručovatelských firem za poštovní služby se zvýšily o více než miliardu na 14,1 miliardy Kč, největší podíl na tržbách měla Česká pošta. Vyplývá to z údajů Českého telekomunikačního úřadu. Objem přepravených poštovních zásilek v posledních letech přitom stále klesá. Důvodem je zejména nahrazování poštovních služeb elektronickými službami, jako jsou e-maily, datové zprávy, SMS a MMS. Na trhu na konci minulého roku působilo celkem 18 poštovních operátorů.

Sdružení: Finance ustupují hazardní lobby a změkčují návrh zákona

Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO) ustupuje hazardní lobby a změkčilo návrh nového loterijního zákona, tvrdí organizace Transparency International a Občané proti hazardu. Proti původnímu znění podle nich vypadla opatření pro ochranu hráčů, omezování počtu heren i možné prohry. Kabinet by se měl vrátit k prvotní verzi zákona, řekl novinářům ředitel Transparency International David Ondráčka. Ministerstvo financí argumenty nevládních organizací ale odmítá a tvrdí, že chystané normy obsahují jak účinné restrikce, tak zvýšení daňové zátěže firem, které provozují hazard. Současně mají zamezit tomu, aby podnikatelé v této oblasti přecházeli do ilegality a provozovali černé herny.

Registrace dětských skupin bude zřejmě dobrovolná

Registrace dětských skupin bude zřejmě dobrovolná. Senát umožnil přijetí poslanecké novely, jež má odvrátit hrozbu zániku lesních školek a podobných zařízení. Jejich provozovatelé se obávali toho, že nedokážou splnit například hygienické požadavky dané nynějším zákonem. Novela nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Dětská skupina bude zařízením, které umožňuje docházku dětí nejméně v rozsahu šesti hodin denně. Jde o to, aby se pod dětskou skupinu nedostaly třeba hlídací koutky. Výjimky z hygienických požadavků by mohl skupinám do 12 dětí udělit úřad v případě, že nebude ohrožena ochrana veřejného zdraví. Daňové výhody by se podle úpravy měly vztahovat jen na rodiče, kteří umístí své děti k registrovaným poskytovatelům. Zákon o dětských skupinách prosadila Sněmovna definitivně v listopadu. Dává rámec zařízením, která začala vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách.

Školské odbory mají výhrady k návrhu kariérního řádu učitelů

Školské odbory mají výhrady vůči návrhu kariérního řádu učitelů, který se aktuálně projednává na ministerstvu školství. ČTK to řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Do třetího a čtvrtého stupně kariérního řádu by mělo postoupit jen přibližně dvacet procent učitelů. Tyto stupně by měly být spojeny s finančními odměnami v řádech tisíců korun. První stupeň by měl patřit nováčkům, druhý drtivé většině pedagogů. "S tímhle máme velký problém. Je to regulace, kdy skoro všichni zůstanou nastejno," řekl předseda.

Odbory budou na sjezdu projednávat také další aktuální školská témata. Shoda s představami ministerstva podle Dobšíka panuje v pohledu na připravovanou reformu financování regionálního školství, podle níž by se už peníze neměly rozdělovat jen podle počtu žáků. Zabývat se budou rovněž podobou přijímacích zkoušek na maturitní obory středních škol nebo inkluzí žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Brabec: Posouzení jezu v Děčíně začne na přelomu května a června

Posouzení dopadu výstavby děčínského jezu na životní prostředí (EIA) začne na přelomu května a června. Posuzování dokumentace, do kterého by ministerstvo životního prostředí (MŽP) chtělo zapojit zainteresované partnery z Německa, může trvat celý rok. Na setkání s novináři to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Odborníka pro vypracování posudku EIA v přípravě děčínského jezu chce ministerstvo hledat v cizině. Podle Brabce nejsou v Česku s takto velkými infrastrukturními stavbami na vodních tocích zkušenosti. Ministr dodal, že by bylo dobré získat experta například z Německa, kde takováto díla vznikají.

Žádosti o dotace na zateplení začne státní fond přijímat v pátek

Tento pátek začne Státní fond životního prostředí přijímat žádosti o dotace v programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Opět nabízí příspěvek na energetické úspory a zateplení pro rodinné domy po celé republice a poprvé po pěti letech bude zpřístupněn také pro pražské bytové domy. Vyčerpat se může zhruba 1,1 miliardy korun, z toho 600 milionů by mělo jít na rodinné domy a půl miliardy na "bytovky". Vzhledem k některým novinkám by měl být program přístupnější především majitelům rodinných domů, mohou například nově dostat příspěvek i na menší energetické úpravy, například výměnu oken, dveří a dílčí zateplení. Podmínkou je snížení spotřeby energie minimálně o 20 procent.

Ve Stuttgartu byl v řece Neckar nalezen mrtvý muž z ČR

V řece Neckar na kraji německého Stuttgartu objevili kolemjdoucí tělo mladého muže, kterého policie později identifikovala jako 26letého občana České republiky. V Německu si vydělával na stavbách, uvedla místní média. Tělo muže objevili v pondělí dva lidé, kteří byli na procházce, nedaleko zdymadla na jihovýchodním okraji Stuttgartu. Policie uvedla, že ho jako pohřešovaného už dříve nahlásili jeho kolegové. Proč muž zemřel, není jasné.

Za pochybení při zásahu v U. Brodě má policista nižší plat

Zlínská policie potrestala operační důstojníky, kteří v únoru pochybili při střelbě v Uherském Brodě. Policistovi, který zpochybnil plán proti střelci zakročit, nadřízení snížili plat. Jeho kolega dostal písemné napomenutí, uvedla s Česká televize. Při únorové tragédii v restauraci Družba střelec usmrtil osm lidí. Podle dřívějšího vyjádření policie neměla pochybení policistů vliv na životy obětí. "Porušili normy, podle kterých funguje operační středisko. V určitou chvíli vyřizovali věci policisté, kterým to nepřísluší. Rozhodovali o něčem, o čem rozhodovat neměli," řekl ČTK k jednání operačních důstojníků zlínský krajský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský. Konkrétnější popis pochybení obou policistů uvést nechtěl.

Při výbuchu na Novojičínsku zemřeli Chorvati, šlo prý o podvod

Oběťmi lednového výbuchu domu v Šenově u Nového Jičína na Novojičínsku jsou dva Chorvati, po kterých už nějakou dobu pátrala chorvatská policie. Dnes to potvrdil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Oba muži zemřeli podle dosavadních výsledků vyšetřování přímo při explozi na následky utrpěných zranění. Výbuch byl zřejmě pokusem o pojišťovací podvod. Kriminalisté v této souvislosti obvinili třiapadesátiletého majitele zničené nemovitosti. Jde o muže chorvatské národnosti, který získal povolení k dlouhodobému pobytu na území Česka. Obviněný podle Kužela loni na podzim přepojistil dům, který vlastnil, až na částku 63 milionů korun.

Český červený kříž do Nepálu pošle čtyři tuny materiálu

Český červený kříž (ČČK) do Nepálu na palubě vojenského speciálu pošle čtyři tuny zdravotnického materiálu. Obvazový a další chirurgický materiál je určen pro sedm nemocnic a polních nemocnic. Letadlo má odstartovat v pátek z Prahy. V Nepálu už pár týdnů působí čeští zdravotníci a hasiči. Vláda ve středu schválila prodloužení jejich mise o dalších 15 dnů. Vojenský speciál doveze vedle zásob a potřebného materiálu také deset hasičů a čtyři zdravotníky, kteří část týmu vystřídají.

Zubaři chtějí, aby si lidé platili obyčejné plomby

Zubaři chtějí, aby si pacienti platili obyčejné amalgámové plomby. Částka 1,5 miliardy korun, kterou zdravotní pojišťovny na ně ročně vydají, by se podle nich dala lépe využít na prevenci zubního kazu. V otevřeném dopise prezident České stomatologické komory Pavel Chrz požádal politiky, aby veřejnosti sdělili, že za zubní péči budou muset pacienti platit více peněz. Požadavek na vynětí plomb z veřejného zdravotního pojištění opakují zubaři neúspěšně již dlouhou dobu.

Podle Chrze zubaři už nemohou být nuceni odvádět náročnou práci v odpovídající kvalitě za cenu, která často představuje zlomek skutečné hodnoty výkonu. Plomby patří k jedněm z nejčastějších výkonů, které zubaři provádějí. Ročně jich udělají 6,5 milionu. Průměrný náklad ordinace je 450 korun a pojišťovny hradí zhruba polovinu této částky.

Diabetici mohou mít nový typ inzulínové pumpy, první rozdal IKEM

Diabetici v Česku mohou nově dostat inzulínovou pumpu, která dodává tělu chybějící inzulín. Zároveň umí také dodávku sama zastavit, pokud data z průběžného měření ukážou, že kvůli nadmíře inzulínu hrozí prudký pokles cukru v krvi, který může vyústit až v bezvědomí či úmrtí pacienta. Poté co se hladiny upraví, pumpa dodávky obnoví. Na tiskové konferenci představil pumpu Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde ji už dostaly dvě desítky pacientů. Nyní ji začínají nabízet i další velká centra v ČR zabývající se léčbou cukrovky.

Speciální česká konopná mast se bude prodávat v Londýně

Česká konopná mast se bude od pátku prodávat v Londýně, sdělil ČTK generální ředitel Carun Pharmacy pro Velkou Británii Michal Takáč. V londýnské čtvrti Twickenham bude otevřena první Konopná lékárna s nabídkou zdravotnických, kosmetických i potravinových produktů, které obsahují konopí. Společnost provozuje v Česku síť konopných lékáren, její mast je uznaným zdravotnickým prostředkem, není to tedy oficiální lék. Takáč odkázaný na bionickou ruku sám v minulosti konopí k léčbě využíval poté, co přišel při práci o část ruky.

Projekt má zlepšit komunikaci mezi lékaři a pacienty

Více než 90 procent z tisíce stížností, které ročně obdrží lékařská komora, se týká nedorozumění v komunikaci mezi pacienty a zdravotníky. Ke zlepšení stavu by měl přispět projekt, do něhož se v Česku zapojilo šest z 15 center pro léčbu roztroušené sklerózy. V jeho rámci si lékaři nacvičují různé modelové situace, například jak sdělit pacientovi nepříznivou diagnózu či zabránit možnému konfliktu. V projektu se dosud proškolilo 80 lékařů z těchto center, zapojily se i sestry. Vycházelo se ze zkušeností podobného projektu z Francie, kde zdravotníci nacvičovali komunikaci s pomocí herců. Ti hráli roli lékaře, ale i pacienta, aby si lékaři také vyzkoušeli pocity svých protějšků.

Garantem projektu a zároveň vyučující je herečka Milena Steinmasslová, jež se vedle herectví věnuje i výuce komunikace. Řekla, že ji překvapilo, jak striktně se někteří lékaři nechtěli projektu účastnit, jiní naopak okamžitě přijali za své rady, jak například sdělit pacientovi, že má roztroušenou sklerózu, a tedy může skončit na vozíku. U sester ocenila, že byly všem radám otevřené a s humorem zvládaly i téměř neřešitelné střety.

Věra Čáslavská má rakovinu slinivky a čeká ji operace

Legendární gymnastka Věra Čáslavská trpí rakovinou slinivky a v pátek ji čeká náročná operace. Informoval o tom Český olympijský výbor, jehož je sedminásobná olympijská šampionka čestnou předsedkyní. Třiasedmdesátiletá sportovkyně se diagnózu dozvěděla před třemi týdny. "Děkuji všem za podporu, zejména mým dětem Martinovi a Radce. Ve svém životě jsem se musela mnohokrát utkat s nepříznivým osudem. Jsem připravená postavit se mu znovu," citoval ČOV nejúspěšnější českou gymnastku.

Lustigovu cenu dostal Petr Sýkora, zakladatel nadace Dobrý anděl

Cenu Arnošta Lustiga za rok 2014 dostal podnikatel a spoluzakladatel nadace Dobrý anděl Petr Sýkora. Nadace čtyři roky pomáhá rodinám lidí s těžkou nemocí, které se kvůli onemocnění blízkého dostaly do finanční tísně. Získávají proto pravidelně peníze, každý měsíc je to několik tisíc korun. Ocenění uděluje Česko-izraelská smíšená obchodní komora. Cenu pojmenovanou po spisovateli Arnoštu Lustigovi dostávají lidé, kteří se zasloužili o rozvoj společnosti a projevili odvahu, statečnost, lidskost a cit pro spravedlnost.

Sýkora ještě na vysoké škole založil s kamarádem Janem Černým společnost Papirius, která obchodovala s kancelářskými potřebami a stala se jejich největším dodavatelem ve střední a východní Evropě. V roce 2006 ji zakladatelé prodali americké firmě Office Depot. "Naším cílem bylo zbohatnout. Na začátku jsme si chtěli přivydělat, pak rozjet firmu a pak být bohatí. Ale postupně jsme pochopili, že jsou i jiné rozměry, než jen vydělávání peněz," říká dnes Sýkora. V roce 2011 s Černým založili nadaci Dobrý anděl a každý do ní vložil 12,5 milionu z prodeje společnosti Papirius. Všechny peníze od dárců směřují na podporu nemocných a jejich rodin.

Začíná Svět knihy, představí novinky i literaturu Egypta

V Průmyslovém paláci na Výstavišti začíná veletrh Svět knihy. Návštěvníkům chce letos přiblížit literaturu Egypta, podle pořadatelů kulturně nejvýznamnější arabsky mluvící zemi. Dalším tématem veletrhu je Literární diaspora a Češi ve světě. Do Prahy přijedou hosté ze 35 zemí. Vedle nabídky knih ve dvou stovkách prodejních stánků se uskuteční stovky pořadů. Veletrh potrvá do neděle.

Havla Egypťané vnímají pozitivně, ovlivnil je, říká tamní znalec

Egypťané vnímají velmi pozitivně Václava Havla jako literáta i jako politika a jeho kniha Moc bezmocných výrazně ovlivnila politické aktivisty v zemi, kterou desetiletí řídil autoritativní režim. V rozhovoru s ČTK to řekl egyptský bohemista a překladatel Havlova díla Chálid Biltagí. U současné vlády v Egyptě nevidí žádný rozdíl oproti starému režimu a považuje ho jen za "nové šaty pro stejného člověka". Egypťané podle Biltagího poznali Havla už v 60. letech jako dramatika díky překladu jeho Zahradní slavnosti a později prostřednictvím eseje Moc bezmocných, která se do země nejprve dostala v angličtině a před třemi roky ji z češtiny přeložil právě Biltagí.

Českým bestsellerem je román Patrika Hartla Malý pražský erotikon

Titul Český bestseller roku 2014 dostal román filmového režiséra a divadelníka Patrika Hartla Malý pražský erotikon. Zvítězil v hlavní kategorii, tedy v kategorii Česká beletrie pro dospělé, pořadatelé na veletrhu Svět knihy rozdali ceny i v dalších 11 kategoriích. Mezi biografiemi vyhrála kniha Michaela Žantovského o Václavu Havlovi a mezi kuchařkami titul Vaříme s Láďou Hruškou levně a chutně. Na rozdíl od jiných cen udělovaných za literární kvalitu se Český bestseller udílí za prodejní výsledky jednotlivých titulů.

Film Dítě číslo 44 uvede v ČR autor knižní předlohy Tom Rob Smith

Britský spisovatel Tom Rob Smith, autor cenami ověnčeného knižního bestselleru Dítě číslo 44, v Praze osobně představí stejnojmenný thriller natočený podle jeho předlohy s Tomem Hardym, Garym Oldmanem a Noomi Rapaceovou v hlavních rolích. Americký thriller, který vznikl v produkci Ridleyho Scotta, se předloni natáčel i v Praze a na dalších místech Česka. Jeho promítání bylo nedávno zakázáno v Rusku. Vedle účasti autora příběhu bude předpremiéra výjimečná i v tom, že se jí zúčastní čeští členové štábu, kteří na filmu s hollywoodskými filmaři pracovali.

Snímek Dítě číslo 44 (Child 44) švédského režiséra Daniela Espinosy líčí příběh sovětského válečného hrdiny Lva Děmidova, který se po válce dá do služeb sovětské tajné policie. Když se na seznamu politických delikventů ocitne jeho manželka, je degradován a poslán do vyhnanství. Tam pak na vlastní pěst pátrá po sériovém vrahovi, zatímco Děmidovovi bývalí kolegové stíhají jeho samého.

Letní filmová škola Uherské Hradiště představí finské filmy

Letní filmová škola Uherské Hradiště letos nabídne méně známé finské filmy i téma druhé světové války. Největší nesoutěžní filmový festival v Česku se soustředí také na tvorbu režiséra a scénáristy Pavla Juráčka, představitele české nové vlny 60. let, a na méně známé snímky s hercem Rudolfem Hrušínským. Letošní 41. ročník se uskuteční od 24. července do 1. srpna.

Výročí narození Karla IV. připomene nové muzeum

Výročí 700 let od narození Karla IV. bude od příštího roku v Praze připomínat nové muzeum v domě U Zlatého prstenu, otevřít by se mělo na podzim. Hlavní město počítá s náklady na vybudování expozice asi 15 milionů korun. Znělku pro oslavy by měl vytvořit zpěvák Daniel Landa, chystá se i tematické představení v Divadle Spejbla a Hurvínka. Novinářům to řekl radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL). Oslavy výročí připravuje i ministerstvo kultury, podle předběžného vládního návrhu je na ně vyčleněno 250 milionů korun. Radní připomněl, že stálá expozice věnovaná Karlu IV. chybí v celé zemi. Do nového Muzea Lucemburků proto zapůjčí své exponáty až čtyři desítky institucí ze všech 14 krajů.

Oceněna byla muzea a galerie z Kutné Hory, Chomutova a Litomyšle

Zástupci Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře, Oblastního muzea v Chomutově a Regionálního muzea v Litomyšli převzali v Praze ceny národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2014. Český výbor Mezinárodní rady muzeí (ICOM) ocenil také Národní galerii za výstavu Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 800-1300. Od listopadu do letošního března výstava představila dosud nevídaný soubor exponátů dokumentujících všední i duchovní život v řádových klášterech. Soutěž Gloria musaealis se konala potřinácté. Celkem dvaašedesát muzeí a galerií do ní přihlásilo 87 projektů.

Francie podruhé představí v ČR svou gastronomii, kulturu a módu

Od konce května do poloviny června se už podruhé bude v Praze a dalších českých městech konat francouzský týden, který představí francouzskou gastronomii, kulturu, ekonomiku, módu, sport i životní styl. Bude se ale také snažit upozornit na problém klimatických změn, který bude na konci roku řešit mezinárodní konference OSN v Paříži. Francouzský týden se loni konal poprvé a podle velvyslance v ČR Jeana-Pierra Asvazadouriana byl tak úspěšný, že se ho organizátoři pro letošek rozhodli rozšířit a prodloužit na více než dva týdny.

Sport

Tenistka Petra Kvitová porazila na turnaji v Římě ve 3. kole Srbku Jelenu Jankovičovou 6:3, 6:2 a ve čtvrtfinále ji čeká Španělka Carla Suárezová.

Počasí

Polojasno, v jižní polovině území oblačno až zataženo a na jihu Čech zpočátku ojediněle slabý déšť. Během dne od severu ubývání oblačnosti, večer místy až do vyjasnění. Nejvyšší teploty 16 až 20 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C.