Denní souhrn zpráv

Zeman jednal s Putinem o pětimiliardové pohledávce a o Ukrajině

Český prezident Miloš Zeman se na závěr své návštěvy v Rusku sešel v moskevském Kremlu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jejich rozhovor byl věnován zejména ekonomické spolupráci s důrazem na pětimiliardovou českou pohledávku z výstavby elektrárny na severu Ruska. Při návštěvě Moskvy se prezident sešel i s oligarchou Vladimirem Jakuninem, který je na sankčním seznamu USA. Zeman po jednání s Putinem českým novinářům řekl, že celková výše ruského zadlužení u českých firem dosahuje 9,1 miliardy korun.

Zeman spolu se zhruba třicítkou ruských a zahraničních politiků uctil památku sovětských vojáků, kteří zahynuli ve druhé světové válce. Před cestou prohlásil, že jede do Moskvy, aby se "poklonil památce mrtvých, nikoli živých". Vojenské přehlídce, kterou vyvrcholily moskevské oslavy válečného výročí, prezident Zeman přítomen nebyl.

EU by mohla podle Zemana protiruské sankce zrušit do konce roku

Evropská unie by mohla sankce proti Rusku, vyhlášené kvůli anexi Krymu a podpoře donbaských povstalců na východě Ukrajiny, zrušit do konce letošního roku. V rozhovoru, který vysílala ruská rozhlasová stanice Kommersant FM, to prohlásil Miloš Zeman. Situaci na Ukrajině Zeman považuje za uspokojivou, protože "v zemi prakticky ustala občanská válka, i když dochází k dílčím lokálním incidentům". Sankce by podle něj bylo možné zcela zrušit možná do konce letošního roku, Brusel o nich bude rozhodovat v létě.

Zeman kritizuje protiruské sankce od jejich vyhlášení a své stanovisko zopakoval i v Moskvě. V rozhovoru pro česká média v sobotu řekl, že sankce mohou být zrušeny, jakmile se podaří realizovat minské mírové dohody a válka na Ukrajině skončí. Pokud naopak ruská armáda na Ukrajinu otevřeně zaútočí, měly by se podle Zemana sankce zpřísnit. Konflikt na Ukrajině Zeman přirovnal ke španělské občanské válce ve 30. letech minulého století. "Jednu stranu podporovaly Německo a Itálie, druhou tehdejší Sovětský svaz a částečně Francie. Byla to ale válka Španělů proti Španělům," vysvětlil Zeman. Nepochybuje o tom, že Rusko východoukrajinské povstalce různými způsoby podporuje, nikoli ale pravidelnou armádou. Zeman se v rozhovoru pro Kommersant FM vyslovil pro ukrajinskou neutralitu. Zopakoval zároveň, že do 20 let se Rusko stane členem Evropské unie.

Politici si připomenuli na místě osvobození tábora Mauthausen

Rakouští politici a zahraniční hosté včetně předsedy české vlády Bohuslava Sobotky si v rakouském Mauthausenu připomněli 70. výročí osvobození tamního nacistického koncentračního tábora. Česká delegace, v níž byl kromě Sobotky i ministr kultury Daniel Herman a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, na místě položila věnec k Československému národnímu památníku. Pobyt v Mauthausenu nepřežilo 119.000 lidí. Vzhledem k blízkosti českých hranic tam nalezlo smrt mnoho československých vězňů. Zemřel zde například český písničkář Karel Hašler, po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zde byli popraveni příbuzní parašutistů Josefa Valčíka a Jana Kubiše.

Kapitulací ve mlýně u Čimelic skončila před 70 lety válka v ČR

I přes faktický konec druhé světové války se někteří němečtí velitelé stále odmítali vzdát. Poslední bitvou v Evropě byl podle řady historiků střet u osady Slivice u Milína na Příbramsku, který 11. května 1945 vyprovokoval generál Karl von Pückler-Burghauss. Nechal zde vybudovat obranné postavení, které tvořily tři linie těžké techniky včetně tanků a minometů a přes 6000 vojáků SS. Proti této přesile se postavili partyzáni, avšak v neměli šanci na úspěch. Německý odpor zlomili až příslušníci několika sovětských jednotek. Poslední výstřely údajně padly 12. května ve 03:00. Na straně partyzánů a rudoarmějců zahynulo asi 60 lidí.

Von Pückler podepsal kapitulaci v noci 12. května 1945 v rakovickém mlýně v Čimelicích. Generálova sebevražda je historiky považována za symbolický poslední výstřel války na českém území.

Vlády ČR a Slovenska projednají čerpání fondů, dopravu či obranu

V úterý se na zámku ve Valticích sejdou česká a slovenská vláda ke třetímu společnému zasedání. Kabinety Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Roberta Fica budou jednat především o čerpání evropských fondů, o přeshraniční dopravní infrastruktuře nebo spolupráci bývalých federálních partnerů v oblasti obrany. Ladit budou také své postoje k tématům červnového summitu Evropské unie v Bruselu, který by se měl mimo jiné věnovat bezpečnostní a obranné politice EU a sankcím proti Rusku.

MŽP chce ekologickou daň již i pro deset let stará auta

Zavést ekologickou daň už i pro deset let stará auta, zpřísnit podmínky pro likvidaci autovraků a také elektrošrotu navrhuje zcela nový zákon o výrobcích s ukončenou životností. Jeho součástí jsou i nová pravidla pro likvidaci vysloužilých svítidel, baterií, solárních panelů nebo pneumatik. Norma sleduje celý "životní cyklus" výrobku až do jeho konce, kdy skončí jako odpad. Ve středu ji ministerstvo životního prostředí s resortem průmyslu předloží vládě. Stávající odpadový zákon by měly nahradit dva nové právní předpisy - zákon o odpadech a zákon o výrobcích s ukončenou životností. Zatím jsou v podobě věcných záměrů, MŽP chystá paragrafové znění.

Ťok navrhuje, že na pěti úsecích dálnic by se nemuselo platit

Ministr dopravy Dan Ťok navrhuje, že by motoristé na pěti úsecích dálnic a rychlostních komunikací nemuseli platit za jejich použití. Šlo by celkem asi o 30 kilometrů dálnic a rychlostních komunikací. Ťok to řekl v TV Prima. Některé dálnice se stavěly v trase silnic první třídy. Řidič se tedy po ní dostane k dálnici, po ní pokračuje několik kilometrů a poté z ní zase sjede. "V těchto úsecích si myslíme, že je nefér, abychom po těch řidičích chtěli, aby platili dálniční známku," řekl. Podle Ťoka jde o úsek na D1 Kývalka - Brno, Brno - Holubice, úsek D3 Čekanice - Měšice, rychlostní komunikaci R6 v úseku Jesenice - Cheb sever a rychlostní komunikaci R10 Bezděčín - Mladá Boleslav.

Ministerstvo by také mohlo rozšířit úseky na dálnicích, kde je zakázáno vzájemné předjíždění kamionů. Uvažuje o tom, že by příslušná dopravní značka zakazovala jízdu kamionů v levém jízdním pruhu. Zakázat kamionům předjíždění všude na dálnicích podle něj není dobrý nápad.

Firmy Iva Valenty zahájily kroky k arbitráži proti českému státu

Kyperské společnosti, přes které senátor Ivo Valenta ovládá svůj loterijní holding Synot, zahájily kroky k mezinárodní arbitráži proti českému státu. V pořadu České televize to řekl Valenta s tím, že tyto kroky lze podle něho ještě pozastavit. Ve sporu jde o povolení na provozování videoloterijních terminálů, která začalo ministerstvo financí rušit po rozhodnutích Ústavního soudu z let 2011 a 2013. Licence ministerstvo od roku 2004 vydávalo až na deset let, po verdiktech ústavních soudců ale začalo vycházet vstříc obcím, které chtěly hazard na svém území samy regulovat a herny vykázat. Provozovatelé terminálů si tak nyní nárokují údajný ušlý zisk.

Valenta v ČT dále řekl, že regulace hazardu je v Česku velmi malá, nelegální hazard podle něj nikdo neřeší. Připomněl v této souvislosti existenci tzv. kvízomatů, tedy nepovelených zařízení, které kombinují sázkovou hru se znalostními otázkami. Loterijní novelu poslance Jana Volného (ANO), která zvyšuje sazbu odvodu z loterií od příštího roku o pět procentních bodů na 25 procent a denní místní poplatek za každý herní přístroj zdvojnásobí na 110 korun, považuje Valenta za nešťastnou. Nejde podle něho o komplexní zákon, protože neřeší ve větší míře prevenci či potírání nelegálního hazardu.

Nezaměstnanost v dubnu podle odhadů klesla pod sedm procent

Nezaměstnanost v dubnu klesla podle odhadů analytiků oslovených ČTK na 6,8 procenta z březnových 7,2 procenta. Důvodem je pokračující oživení ekonomiky a především výrazný nástup sezonních prací. Údaje o dubnové nezaměstnanosti zveřejní Úřad práce v úterý 12. května.

Lidovci asi na blížícím se sněmu obmění své předsednictvo

Lidovci na blížícím se sněmu (23. a 24. května) pravděpodobně částečně obmění své předsednictvo. Opětovnou kandidaturu neohlásili dva ze současných místopředsedů. Vedoucí tandem KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka se s největší pravděpodobností měnit nebude.

Podle předsedy poslaneckého klubu lidovců Jiřího zůstane zachován důraz lidovců na prorodinnou politiku. KDU-ČSL ale chce mít silnější slovo také v zahraniční politice. Na sněmu se tak nejspíš bude diskutovat o záležitostech týkajících se migrace nebo vztahu k Ukrajině a takzvanému Islámskému státu. Mihola vidí jako jednu z dalších lidoveckých priorit školství a podporu vědy a výzkumu. Důraz by podle něj měl být kladen na podporu mateřských škol, ale také lesních školek a dětských skupin, nebo na zvýšení kvality základních a středních škol. Zásadní by ale podle něj mělo být, aby se školský systém nastavil tak, aby bez ohledu na změnu ministra byl dlouhodobý vývoj jasně dán.

Čech Jedlička, který vede Liberland, byl v Chorvatsku vyslýchán

Chorvatská policie v sobotu večer zadržela Čecha Víta Jedličku při pokusu vstoupit na území samozvaného státu Liberland. V neděli byl ale propuštěn, jak Jedlička potvrdil ČTK. Čech vyhlásil Liberland v polovině dubna na "území nikoho" mezi Srbskem a členským státem EU Chorvatskem. Česká diplomacie se k případu nevyjadřuje. Chorvatské i srbské úřady ale popírají tvrzení, že jde o území nikoho, o které nemá nikdo zájem. Ve skutečnosti jde o oblast, kterou si nárokují oba balkánské státy. Problém vyplynul z toho, že část hranice mezi nimi vytyčuje řeka Dunaj, která v tomto úseku změnila tok.

Podle Jedličky si chorvatští policisté nedokázali poradit s tím, že přes hranici, mimo schengenský prostor odcházely stovky lidí. Je to pro ně nová situace, protože obvykle lidi proudí z opačného směru, uvedl šéf Liberlandu po svém propuštění. V posledních dnech Chorvatsko zostřilo kontrolu v okolí Liberlandu, v oblasti nasadilo policejní hlídky i policejní čluny, aby zabránilo opakovaným pokusům desítek "Liberlanďanů" do neobydlené oblasti proniknout. Přístup ze své strany hranice údajně blokuje i Srbsko.

U čerpacích stanic se v květnu bude zdarma testovat zrak

Řidiči si mohou ve vybraných městech u čerpacích stanic po celý květen nechat zdarma otestovat od optometristů zrak. Kvalitní vidění je zásadní pro to, aby řidič ovládal vůz bezpečně a neohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Někteří řidiči o svém horším vidění nevědí, a pokud kvůli tomu způsobí dopravní nehodu, policisté nesledují, zda řidič měl správné dioptrie, jen to, zda v případě horšího zraku má brýle. Optometristé a jejich asistenti porovnají kvalitu vidění vyšetřovaného. Vyloučí nebo potvrdí hodnoty naměřené na jeho brýlích se skutečným stavem oka.

Celostátní kampaň v roce 2013 odhalila mezi 589 vyšetřenými šest procent řidičů s nižší zrakovou ostrostí, jedno procento mělo zrakovou ostrost tak malou, že by vůbec za volant usednout neměli, sdělila ČTK prezidentka Mezinárodního sdružení optiků a optometristů Iva Urválková.

Celkem 59 procent českých řidičů pociťuje za volantem jarní únavu

Celkem 59 procent českých řidičů pociťuje za volantem tzv. jarní únavu v důsledku dlouhodobé absence přirozeného tepla a slunce. Únava je za volantem rizikovým faktorem, který se stává příčinou až třetiny dopravních nehod. Vyplývá to z průzkumu pojišťovny Generali. Nejvíce pociťují řidiči únavu večer, kdy je to plných 38 procent.

CK: Řecké ostrovy a Turecko vedou prodeje letních leteck. zájezdů

Řecké ostrovy a Turecko vedou prodeje letních leteckých zájezdů v Česku. Dovolené v Tunisku po teroristickém útoku v březnu výrazně zlevnily. Vyplývá to z údajů cestovních kanceláří a prodejců zájezdů. Podle údajů cestovního portálu Invia.cz tvoří zájezdy do Řecka 28 procent z celkového prodeje first minute pobytů na letošní léto. Podle agentury eTravel.cz je skokanem na trhu Egypt. "Meziročně se u nás prodej zájezdů téměř zdvojnásobil. Důvěru klienti znovu nabyli díky klidné bezpečnostní situaci, láká je stabilní počasí a cenová dostupnost," uvedla mluvčí Simona Fischerová. Z netradičních destinací roste poptávka po dovolené v Jižní Americe, zájem je o pobyty například v Peru nebo v Bolívii. Poptávka po Albánii se letos zvýšila trojnásobně, uvedla Invia.cz.

V Česku jsou v plánu stavby stovek kilometrů nových cyklostezek

Stovky kilometrů nových cyklostezek a cyklotras plánují v příštích letech vytvořit obce a kraje v Česku. Někde se bude stavět "na zelené louce", jinde má posloužit pro cyklotrasu třeba bývalá železniční trať. Díky cyklostezkám přibývá i možností podnikání, třeba pro provozovatele občerstvení a hospod i pro cykloservisy. Zájem o výlety na kolech je velký, po některých stezkách projedou za rok i statisíce lidí.

Mezi kraje s největší délkou cyklostezek, tedy cest, kde na rozdíl od cyklotras nejezdí i auta, se s 320 kilometry řadí střední Čechy. Tras stále přibývá, jen loni přes 30 kilometrů. Oblíbená je třeba Labská stezka. Vůbec nejrozsáhlejší síť upravených a značených cyklotras a cyklostezek v Česku nabízí Jihočeský kraj.

Bitva národů proměnila pražský Petřín ve středověké bojiště

Mistrovství světa ve středověkém kontaktním boji Bitva národů proměnilo o víkendu pražský Petřín v bojiště. Vedle obvyklých mileneckých párů se na kopci v centru metropole objevily týmy ozbrojenců v historických brněních z více než 30 zemí včetně Česka. Na Petříne pak vyrostla aréna, ze které se od 7. května ozýval jak třesk zbraní, narážejících na kovová brnění a dřevěné štíty, tak povzbuzování diváků. Těch podle pořadatelů dorazilo přes 15.000, z toho mnoho z ciziny. Nejúspěšnějšími účastníky letošního ročníku klání se dnes staly týmy Ruska a Ukrajiny. Spokojeni se svoji účastí byli i Češi. Turnaj se konal ve třech samostatných disciplínách - jeden proti jednomu, pět proti pěti a 21 proti 21. Na programu byly i souboje žen. Na závěr se uskutečnila exhibiční bitva všech proti všem.

Pražské jaro nabídne uznávané symfonické orchestry a téma smíření

Uznávané symfonické orchestry a interprety nabídne jubilejní 70. ročník Pražského jara, jehož výročí rezonuje s výročím konce druhé světové války. Jako symbolické gesto smíření proto pořadatelé zahajovací koncert 12. května v pražském Obecním domě svěřili Severoněmeckému rozhlasovému orchestru Hamburk za řízení Thomase Hengelbrocka. V historii to bude teprve popáté, kdy Smetanův cyklus symfonických básní zazní v podání zahraničního orchestru. V podání německého orchestru se tak stane vůbec poprvé.

Na střelnici v Prášilech vystoupí v červnu mnichovský balet

Unikátní představení prestižního mnichovského baletu se uskuteční v červnu na místě bývalé vojenské tankové střelnice ve Slunečné u Prášil na Klatovsku. Představení pod vedením ředitele Bavorského státního baletu Mnichov, českého rodáka Ivana Lišky, se od premiéry v roce 2004 uskutečnilo jen dvakrát, vždy v Německu, řekl ČTK ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený. Představení Balet a divočina je jedním z projektů spolupráce českého a bavorského šumavského národního parku.

Zahrádkářská výstava Floria v Kroměříži měla rekordní účast

Jarní etapa letošního ročníku zahrádkářských a pěstitelských výstav Floria v Kroměříži skončila s rekordní účastí. Devítidenní akci navštívilo 68.000 lidí, což je téměř o 7000 více než loni. Kromě návštěvníků se zvýšil také počet prodejců. Zatímco loni jich přilákal areál v Kroměříži 300, letos se číslo přehouplo přes čtyři stovky. Podle pořadatelů k úspěchu výstavy přispělo hezké počasí, doprovodný hudební program a také dva prodloužené víkendy. Výstaviště navíc nechalo vedle areálu vybudovat druhé parkoviště.

Sušárna chmele v Odrlicích usiluje za kraj o ocenění památkářů

Historická sušárna chmele v Odrlicích na Olomoucku bude za Olomoucký kraj usilovat o ocenění památkářů Patrimonium pro futuro v kategorii záchrana a obnova památky. Sušárna z konce 19. století, která nemá obdoby na celé Moravě, prošla od roku 2011 postupnou rekonstrukcí. ČTK o tom informoval mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Vlastimil Staněk.

V zaniklé obci na Jesenicku vznikne pec, chléb nasytí dobrovolníky

V zaniklé obci Zastávka u Uhelné na Jesenicku vznikne v červnu chlebová pec. Postaví ji dobrovolníci, kteří se s Hnutím Brontosaurus starají o záchranu tamních starých ovocných sadů. Funkční pec jim pomůže postavit kamnář, chleba poté nasytí dobrovolníky pracující v sadech. Organizátoři projektu plánují také kurzy pečení chleba pro veřejnost. ČTK to řekla Zuzana Ouhrabková z Regionálního centra Hnutí Brontosaurus Jeseníky. Podle předsedy Regionálního centra Hnutí Brontosaurus Tomáše Hradila vrací hnutí život do tohoto místa už osmým rokem. "Jezdí nám sem spousta

Osada Zastávka vznikla podle informací Hnutí Brontosaurus roku 1735. Po roce 1945 byla dosídlena jen sporadicky a roku 1960 je již uváděna jako opuštěná. Úředně zrušena byla v roce 1963. Na území Zastávky jsou ovocné sady s původními odrůdami místních ovocných dřevin.

Sport

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v Praze Německo 4:2 a bez ohledu na výsledek závěrečného zápasu základní skupiny A se Švýcarskem postoupili do čtvrtfinále. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky prohrávali 0:1 a 1:2, ale podařilo se jim vývoj utkání otočit. O české branky se postarali Michal Vondrka, Petr Koukal, Jakub Voráček a Jaromír Jágr.

Fotbalisté Plzně zvítězili ve šlágru 27. kola první ligy na půdě Sparty 2:0 a jsou krok od titulu. Na vedoucí příčce tabulky mají na letenského obhájce trofeje šestibodový náskok a z posledních tří kol jim vzhledem k lepší vzájemné bilanci stačí získat tři body. O výhře Viktorie rozhodli ve druhé půli bývalí sparťané. V 52. minutě otevřel skóre Jan Holenda a v 69. minutě zvýraznil náskok Roman Hubník.

Český oštěpař Jakub Vadlejch vyhrál v osobním rekordu 85,13 metru na mítinku IAAF World Challenge v Kawasaki a zařadil se na druhé místo světových tabulek za dalšího svěřence Jana Železného Petra Frydrycha (85,52).

Skifařka Miroslava Knapková obsadila na úvodní regatě Světového poháru ve veslování druhé místo. Na jezeře Bled porazila českou olympijskou vítězku jen Běloruska Jekatěrina Karstenová. Z devíti českých lodí ve finálových jízdách vybojovali medaili ještě David Jirka a Michal Plocek, kteří skončili třetí na dvojskifu. Trojnásobný mistr světa na skifu Ondřej Synek ve Slovinsku nestartoval.

Český biker Jaroslav Kulhavý se stal poprvé v kariéře mistrem Evropy v maratonu. Olympijský vítěz vyhrál závod na 98 km v německém Singenu a po loňském stříbru získal poslední velký titul, jenž mu chyběl ve sbírce. Třicetiletý Kulhavý zvítězil v čase 3:22:02 s náskokem šesti sekund před Němcem Saschou Weberem, s nímž jel velkou část závodu ve dvojici. Třetí skončil již s více než dvouminutovým odstupem Rakušan Alban Lakata, šampion na této trati z roku 2013. Druhým nejlepším Čechem byl na páté pozici Jiří Novák, do elitní desítky se vešli ještě na osmé příčce Pavel Boudný a hned za ním Kristián Hynek.

Počasí

Proměnlivá oblačnost. Nejvyšší teploty 14 až 18 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C, na Šumavě kolem 10 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C.