Denní souhrn zpráv

Zeman jednal s Putinem o pětimiliardové pohledávce a o Ukrajině

Český prezident Miloš Zeman se na závěr své návštěvy v Rusku sešel v moskevském Kremlu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jejich rozhovor byl věnován zejména ekonomické spolupráci s důrazem na pětimiliardovou českou pohledávku z výstavby elektrárny na severu Ruska. Při návštěvě Moskvy se prezident sešel i s oligarchou Vladimirem Jakuninem, který je na sankčním seznamu USA. Zeman po jednání s Putinem českým novinářům řekl, že celková výše ruského zadlužení u českých firem dosahuje 9,1 miliardy korun.

Putin na setkání se Zemanem vyložil ruské stanovisko k ukrajinské krizi. Zeman se v besedě s novináři vyslovil k protiruským sankcím Evropské unie a USA. Zpřísněny by podle něj měly být v situaci, kdy dojde k ruské invazi na východní Ukrajinu, tedy "k útoku ruských uniformovaných jednotek". Aby se naopak sankce zmírnily nebo zrušily, měly by se naplnit minské dohody a měla by skončit občanská válka na Ukrajině, konstatoval prezident.

Zeman spolu se zhruba třicítkou ruských a zahraničních politiků uctil památku sovětských vojáků, kteří zahynuli ve druhé světové válce. Položil kytici rudých karafiátů ke hrobu neznámého vojáka v Alexandrovském parku u kremelské zdi, který symbolizuje bronzová kompozice vojenské přílby a snítky vavřínu položené na bojovém praporu. Uctění památky padlých vojáků Rudé armády bylo hlavním cílem prezidentovy cesty do Ruska. Zeman před cestou prohlásil, že jede do Moskvy, aby se "poklonil památce mrtvých, nikoli živých". Vojenské přehlídce, kterou vyvrcholily moskevské oslavy válečného výročí, prezident Zeman přítomen nebyl.

Zeman jednal v Moskvě s Ficem o propojení Moravy a Váhu

Prezident Miloš Zeman se v Moskvě setkal se slovenským premiérem Robertem Ficem k jednání o hospodářské spolupráci obou zemí. Zeman se slovenským partnerem diskutovat mimo jiné o rozvoji dopravní infrastruktury a propojení českých a slovenských řek. Na moskevské schůzce se podle mluvčího Jiřího Ovčáčka oba politici telefonicky domluvili už počátkem dubna.

Fico na tiskové konferenci v Moskvě novinářům řekl, že předmětem jednání byl mimo jiné projekt propojení řek Váhu a Moravy. "Je to obrovský projekt, který Miloš Zeman už dlouho prosazuje," řekl slovenský premiér. Český prezident prý už Ficovi předal některé podklady. Fico uvedl, že plánem na spojení českých a slovenských řek by se měla zabývat společná schůze české a slovenské vlády, která se uskuteční příští týden ve Valticích na Břeclavsku. Schůzka se uskutečnila v době, kdy na Rudém náměstí pochodovali vojáci ruské armády na počest 70. výročí vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem. Oba politici se účasti na vojenské přehlídce zdrželi a dali najevo, že jí nehodlají přihlížet. Po jednání ale odjeli do centra Moskvy, kde položili kytici ke hrobu neznámého vojáka.

Na Žižkově po 70 letech opět vyrostly barikády a zněla střelba

V Praze na Žižkově opět vyrostly barikády a zněla střelba mezi příslušníky československého odboje, vojáky Ruské osvobozenecké armády, Rudé armády a wehrmachtu. V rámci oslav 70. výročí Pražského povstání se zde za účasti 400 účinkujících z vojenských klubů uskutečnila komentovaná rekonstrukce tehdejších událostí v Prokopově a Sabinově ulici. Akci nazvané Barikáda 2015 na Havlíčkově náměstí a v jeho okolí přihlížely stovky lidí. Autentický pocit akci dodávalo historické hlášení rozhlasu, muži v uniformách i vylepené dobové vyhlášky a názvy ulic v němčině. Na Havlíčkově náměstí byla dnes také otevřena výstava lehké i těžké vojenské techniky.

V Praze si připomnělo konec války zhruba 300 stoupenců komunistů

Konec druhé světové války si na různých místech v Praze připomněli převážně stoupenci komunistů. Pořadatelé z Klubu českého pohraničí a z KSČM si pro své akce zvolili místa, jejichž jména byla dříve spojena se Sovětskou armádou. Dopoledne se zhruba 80 účastníků sešlo na náměstí Kinských (dříve náměstí Sovětských tankistů) a poté v poledne se podle pořadatelů přibližně 300 lidí zúčastnilo vzpomínkové akce na náměstí Jana Palacha (dříve Krasnoarmějců). V projevech často zaznívaly protesty proti údajnému falšování historie. V rámci akce pořadatelé sbírali podpisy pod petici požadující zachování současné podoby sochy maršála Koněva v Praze 6.

Několik stovek lidí přišlo na pražské Olšanské hřbitovy. Předseda KSČM Vojtěch Filip připomenul zásluhy padlých vojáků Rudé armády na osvobození Československa, které podle něj nelze zpochybnit. Řekl také, že to, kdo osvobozoval konkrétní místo nebo město, nemělo vliv na výsledek poválečných voleb v roce 1946. Podle něj se to nedá spojovat.

Ze zemí EU mimo eurozónu jsou občané ČR k euru nejskeptičtější

Sedm z každých deseti oslovených občanů České republiky odmítá zavedení společné evropské měny. Jsou tak vůči euru nejskeptičtější ze zemí Evropské unie, které se zavázaly euro přijmout, ale zatím tak neučinily, vyplývá z výsledků aktuálního průzkumu Eurobarometr. Kromě Česka, kde přechod na euro odmítlo 70 procent dotázaných, byla více než polovina občanů proti také ve Švédsku (66 procent) a v Polsku (53 procent). Kladně se k opuštění své národní měny stavějí v Rumunsku, kde bylo pro zavedení eura 68 procent respondentů, dále v Maďarsku (60 procent), Bulharsku (55 procent) a Chorvatsku (53 procent). Průzkum se neuskutečnil v Británii a v Dánsku, tedy v zemích, které mají dojednanou výjimku a euro přijmout nemusejí.

Nedávno publikovaný průzkum, který v České republice uskutečnila společnost Ipsos, přitom ukázal ještě vyšší skepsi vůči jednotné měně. Podle něj ji v Česku odmítalo 85 procent lidí.

Agentura Fitch potvrdila úvěrový rating České republiky na A+

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila České republice dosavadní úvěrová hodnocení. Rating dlouhodobých devizových závazků Česka tak zůstává na stupni A+ a známka závazků v místní měně na úrovni AA-. Výhled ratingových známek je podle agentury stabilní. České státní ratingy na nynější úrovni podporuje dobrá rozpočtová i zahraniční bilance země, dosahovaná díky tradičně obezřetné makroekonomické a rozpočtové politice. Fitch konstatovala, že závislost na slabé ekonomice eurozóny vedla v posledních letech k oslabení hospodářského výkonu země. Loni ale česká ekonomika oživila a Fitch očekává postupné zrychlování růstu.V letošním roce agentura předpovídá Česku růst o 2,5 procenta a v příštím roce jeho zrychlení na 2,7 procenta.

Vláda ve středu projedná klíčovou novelu zákona o ochraně přírody

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) na středečním jednání vlády předloží novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Klíčová norma zásadně upravuje pravidla pro všechny čtyři národní parky )NP)- v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Nejcennější příroda by se měla podle MŽP více otevřít turistům. Po projednání legislativní radou vlády ale předloha doznala několika změn.

Místo tří zón ochrany přírody vzniknou čtyři, včetně nových klidových území, zóny přírodní nebo přírodě blízké. Zóny se budou moct měnit nejdříve po 15 letech. "To je naprosto zásadní novinka. Zabrání účelovým změnám zonace a přístupu k ochraně přírody podle toho, kdo je zrovna ministrem nebo ředitelem parku," tvrdí ministr životního prostředí Brabec. Další novinkou budou celoroční klidová území, dosud platil zákaz vstupu na celé území první zóny kromě vyznačených cest. Novela ruší zákaz rozdělávání ohňů v obcích nebo nově umožňuje v obcích NP vjezd i mimo silnice a komunikace.

Stát může podle Babiše zvýšit filmové pobídky z 500 na 800 mil.

Stát by mohl podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) zvýšit letošní filmové pobídky ze schválených 500 na 800 milionů korun. Ministr to řekl České televizi (ČT). Pobídky, které umožňují vracet filmařům 20 procent nákladů prokazatelně utracených v tuzemsku, by tak byly stejně vysoké jako loni, kdy do Česka přilákaly investice za více než čtyři miliardy korun. Vedoucí České filmové komise Ludmila Claussová nedávno uvedla, že tuzemský systém sice funguje, ale je málo flexibilní. Český pobídkový systém se totiž otvírá jen jednou za rok. Ten, kdo se nestihne v lednu přihlásit, musí počkat na další termín, nebo odejde natáčet jinam.

Výskyt obezity u dětí stoupá, řešením je osvěta a prevence

Výskyt obezity u dětí stoupá, v některých zemích, jako například v Británii, je to téměř pohroma, ale i v Česku je to závažný problém a je potřeba s tím něco dělat. V rozhovoru s ČTK to řekl prezident 22. Evropského obezitologického kongresu Martin Fried. Zásadní je podle něj u dětí prevence a osvěta, u adolescentů se výjimečně přistupuje k operaci, kdy se žaludek zmenší a pocit nasycení je i po menším množství potravy.

S obezitou či nadváhou se potýká 13 procent českých dětí od šesti do deseti let, ve věku 11 až 15 let je to 14 procent chlapců a deset procent dívek. Normální váhu má v dospělosti jen 22 procent z těch, kteří měli v dětství kila navíc, zatímco 78 procent si nadbytečná kila nese i do dospělosti. S tím se pojí vyšší riziko cukrovky, infarktu či rakoviny.

Chlapec si splní sen zkoumat s nejlepšími českými vědci

Šestnáctiletý gymnazista Jan Blaha z Přelouče na Pardubicku si splní svůj dětský sen a vyzkouší si práci vědce. Díky podpoře Nadačního fondu Neuron bude moct o prázdninách strávit dva až tři týdny mezi nejlepšími českými vědci. Fond, který rozvíjí mecenášství v oblasti výzkumu, si jej loni vyhlédl na Dětské vědecké konferenci pořádané Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Vybraní žáci a středoškoláci na ní představili své přírodovědné nebo technické projekty. Blaha zde přednášel o pH slin v dutině ústní.

"Nový stát" Liberland má potíže, Chorvatsko i Srbsko ho blokují

"Nový stát" Liberland, vyhlášený v polovině dubna Čechem Vítem Jedličkou na "území nikoho" mezi Srbskem a Chorvatskem, má problémy. Přístup k němu z obou stran blokuje chorvatská i srbská policie, píše agentura AP. "Svobodnou republiku Liberland" Jedlička vyhlásil 13. dubna na území o rozloze sedmi kilometrů čtverečních nacházejícím se západně od srbského města Sombor. O místo v meandru Dunaje podle něj Chorvatsko ani Srbsko nejevilo zájem. Podle jeho představ "ministát" by měl být daňovým rájem se základním principem "žít a nechat žít".

Tento na první pohled recesistický počin ale kromě "šéfa nové země" neberou na lehkou váhu ani chorvatské a srbské úřady. Popírají jeho tvrzení, že jde o území nikoho, o které nemá nikdo zájem. Ve skutečnosti jde o oblast, kterou si nárokují oba balkánské státy. Problém vyplynul z toho, že část hranice mezi nimi vytyčuje řeka Dunaj, která v tomto úseku změnila tok.

V Kladně se rozjely vagony z depa a skončily na chodníku

V Kladně-Kročehlavech se v železničním depu samovolně rozjela lokomotiva se třemi vagony, které prorazily plot a skončily na chodníku poblíž restaurace. Při nehodě se nikdo nezranil. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Martina Drápala vznikla škoda asi 45.000 korun,

Za dva týdny se v Praze otevře přírodní pohřebiště Les vzpomínek

Za dva týdny se v pražských Ďáblicích otevře v Česku unikátní přírodní pohřebiště nazvané Les vzpomínek. Lidé tam budou moci uložit urnu pod stromy, chybět budou klasické kamenné pomníky. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel Správy pražských hřbitovů (SPH) Martin Červený. V různých městech existují lesní hřbitovy, ale tam jsou v lese náhrobky. Tato alternativa podle Červeného nemá v naší zemi obdoby, ale v cizině poměrně často funguje. Správa doufá, že na hřbitov přiláká i lidi, kteří dosud měli urnu doma nebo popel rozsypali v přírodě. Lidé se podle Červeného o místa už hlásí.

Na Valtické vinné trhy přišlo rekordních 6500 návštěvníků

Na letošní ročník dvoudenních vinných trhů přišlo na zámek ve Valticích na Břeclavsku rekordních 6500 návštěvníků, kteří mohli ochutnat z 690 vzorků vín. ČTK to za pořadatele řekl Jan Otáhal. Návštěvníky podle něj přitáhla opravená jízdárna s novým společenským sálem, která se veřejnosti otevřela poprvé na trzích.

Ve Frýdlantu připravují Valdštejnské slavnosti, už podvanácté

Ve Frýdlantu na Liberecku připravují tradiční Valdštejnské slavnosti, uskuteční se už o příštím víkendu. Akce, která v posledních letech do malého města nedaleko česko-polské hranice přiláká vždy kolem 25.000 lidí z Česka, Polska a Německa, se koná každý druhý rok. Město ji letos připravuje podvanácté. Jejich součástí bude dobový jarmark, oblíbené historické bitvy, ohňostroj, pochodňový průvod, dostaví se i frýdlantský vévoda s doprovodem.

K největším lákadlům patří tradičně vojenské ležení a hlavně sobotní a nedělní historická bitva. Na válečném poli se utká kolem 500 vojáků v historických kostýmech ze zhruba 30 historických sdružení.

Hlavní cenu Anifilmu získal Sam Conflictictivos za snímek Posedlý

Hlavní cenu poroty v Mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělé na Anifilmu v Třeboni získal španělský režisér Sam Conflictivos za hororovou loutkovou komedii Posedlý. Nejlepším snímkem Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti porota vyhlásila Příběh o princezně Kaguje japonského režiséra Isao Takahaty ze Studia Ghibli, jenž byl letos nominován na Oscara. Na jednotlivé filmové, odborné i doprovodné programy přišlo více než 25.000 diváků.

Festival v brněnském Bronxu se více zaměří na historii čtvrti

Takzvaný brněnský Bronx, tedy čtvrť, kde žije mnoho Romů a sociálně slabých lidí, se první červnový víkend stane dějištěm přehlídky Ghettofest. Kromě hudebního a divadelního programu se festival letos zaměří také na minulost čtvrti a osudy obyvatel včetně Židů, jejichž životy skončily v koncentračních táborech, a odsunutých Němců. Tematickou sekcí Ghettofest Memory se tak festival připojí k Roku smíření, což je série akcí připomínajících 70. výročí konce druhé světové války, oznámili novinářům pořadatelé.

Stovka veteránů se vydala na stokilometrovu jízdou na Helfštýn

Přes 120 historických vozidel vyrobených do roku 1939 tradiční spanilou jízdou na hrad Helfštýn otevřelo letošní sezonu. Historická auta i motocykly z celé země se na stokilometrový okruh vydala z Lipníku nad Bečvou, projedou přitom třemi desítkami obcí Přerovska, ale i Vsetínska a Kroměřížska. Jedna z největších tuzemských veteránských akcí s názvem Helfštýnský okruh, která se koná již po sedmnácté, do Lipníku i okolí přilákala stovky návštěvníků. Nejstarším motocyklem na závodu byl stroj Omega z roku 1923, nejstarší auto Fiat Zero bylo vyrobeno v roce 1912.

V Brně začala výstava Kabarety a varieté v Letohrádku Mitrovských

V Letohrádku Mitrovských v Brně začala výstava s názvem Kabarety a varieté, která potrvá do 28. června. Přibližuje, jak kabarety a podobné podniky fungovaly ve 20. století, řekl ČTK vedoucí produkce letohrádku Petr Lukas. Výstava nabízí kostýmy a fotografie tanečnic, akrobatů i liliputů nebo plakáty a programy z nejoblíbenějších scén. Výstava nabízí zajímavosti z podniků jako Moulin Rouge, Folies Bergére, z pražské Červené sedmy nebo Kabaretu U Fleků, Varieté Praga a Varieté Alhambra, z brněnského Fledermause nebo Varieté Rozmarýn.

Sport

Tenistka Petra Kvitová deklasovala ve finále turnaje v Madridu 6:1, 6:2 Rusku Světlanu Kuzněcovovou a získala druhý titul v sezoně. Z turnajového prvenství na WTA Tour se radovala pošestnácté v kariéře a podruhé na antuce. Ve španělské metropoli triumfovala už v roce 2011. Kvitová postoupila do finále po prvním vítězství v kariéře nad světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA a pohodu si přenesla i do rozhodujícího zápasu. Ruskou tenistku, jež ve čtvrtfinále vyřadila Lucii Šafářovou, zasypávala vítěznými údery, jichž předvedla celkem 33, a minimálně chybovala.

Tenista Tomáš Berdych si v Madridu čtvrté finále v sezoně nezahraje. V semifinále podlehl 6:7, 1:6 skvěle hrajícímu obhájci titulu Rafaelu Nadalovi ze Španělska, jenž ho na tomto turnaji série Masters vyřadil i loni ve čtvrtfinále.

České hokejisty čeká na mistrovství světa v Praze v neděli předposlední zápas v základní skupině A proti Německu a v případě úspěchu si mohou už před závěrečným soubojem se Švýcary zajistit postup do čtvrtfinále. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky mají na kontě deset bodů, Němci o čtyři méně.

Časovku družstev na úvod cyklistického Gira d'Italia vyhrála stejně jako loni stáj Orica-GreenEDGE. Australský celek zvítězil na trati dlouhé 17,6 km o sedm sekund před týmem Tinkoff-Saxo Romana Kreuzigera, kterému po první etapě patří osmé místo v průběžném pořadí. Prvním lídrem 98. ročníku se stal Australan Simon Gerrans.

Házenkáři Plzně porazili v prvním finále play off extraligy Lovosice 33:25 a vykročili za obhajobou titulu. Série na tři výhry bude pokračovat v Plzni v neděli.

Počasí

Bude proměnlivá velká oblačnost s přeháňkami. K večeru postupné ubývání oblačnosti a srážek. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C.