Denní souhrn zpráv

Bečvář chce klást důraz hlavně na personální otázky armády

V nové pozici náčelníka generálního štábu chce Josef Bečvář klást větší důraz především na personální otázky české armády. Zaměřit se plánuje na doplnění jednotek i na budování aktivních záloh. Bečvář to řekl v rozhovoru s ČTK. Ve funkci vystřídal Petra Pavla, který se stane šéfem Vojenského výboru NATO. Oficiální předání funkce proběhne až v pondělí, kdy Bečváře jmenuje prezident Miloš Zeman. Bečvář by chtěl ve své funkci pokračovat ve směřování armády tak, jak ji nastavili jeho předchůdci. Připomněl slova Pavla, že armáda je letadlová loď, která, když se pohne kormidlem, zatočí po několika dnech. Oproti minulým rokům by byl rád, aby se armáda soustředila přímo na vojáky. "Pojďme doplnit jednotky, pojďme se věnovat zálohám," poznamenal s tím, že v současné době armádě chybí více než 5000 vojáků. Ještě letos by proto mělo uniformu obléct nejméně 1500 nových mužů a žen, v příštích letech pak každoročně až 2000. Plného stavu by armáda měla dosáhnout do sedmi let.

Komunisté na 1. máje varovali před válkou a žádali pro lidi práci

Varování před válkou a výzvy vládě, ať odstraňuje nezaměstnanost, zněly na prvomájovém mítinku KSČM na pražském výstavišti. Na tradiční shromáždění u Křižíkovy fontány přišly stovky převážně starších lidí, ale i zhruba tři desítky odpůrců komunistů, kteří upozorňovali na zločiny komunistického režimu.

ČSSD slavila v Praze 1. máj nepoliticky-hudbou, pivem, klobásami

Sociální demokraté pojali oslavy 1. máje v Praze na Střeleckém ostrově nepoliticky a vsadili na zábavu pro celou rodinu. Místo projevů tak zněla hudba, točilo se pivo, opékaly klobásy a děti se mohly vyřádit ve skákacím hradu. I přes zataženou oblohu si sváteční odpoledne přišly užít desítky lidí všech věkových skupin.

Hnutí ANO založilo frakci Mladé ANO sdružující členy do 35 let

Hnutí ANO 2011 založilo frakci Mladé ANO. Sdružuje členy hnutí do 35 let, v současné chvíli jich má 120. Předseda ANO, majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš řekl, že by mladí měli hnutí pomoct například s přípravou programu do krajských voleb. Očekává od nich nové podněty.

Asi 1500 lidí zablokovalo pochod Dělnické mládeže, změnil trasu

Asi 1500 lidí se v Brně postavilo proti prvomájovému pochodu 200 příznivců extremistické organizace Dělnická mládež. Zablokovali přístupové cesty na Malinovského náměstí, skandovali "Náckové ven z Brna" a další podobná hesla. Policie nejdříve oba tábory oddělila, nasadila stovky těžkooděnců, jezdce na koních i vrtulník. Uskutečnilo se několik dalších pokusů o blokádu, které nakonec vyústily v Lidické ulici v tvrdou potyčku mezi policií a čelem blokády. Po zásahu policie se méně početnému pochodu Dělnické mládeže podařilo projít Kolištěm a vrátit na původní trasu pochodu. Asi v 16:30 se účastníci pochodu rozešli.

Prahou šlo 200 anarchistů; pochodovali proti válce a policii

Přes 200 anarchistů pochodovalo Prahou ze Střeleckého ostrova na náměstí Míru. Akcí u příležitosti 1. máje protestovali proti válce i policejnímu zásahu proti extremistům z tohoto týdne. Policejní operace mířila proti levicovým radikálům, kteří jsou podezřelí nejméně z pěti žhářských útoků. Například údajně zapálili policejní vozy. Anarchisté obvinění odmítají a tvrdí, že jsou obětí policejní represe. Na náměstí Míru se akce uzavřela dalšími projevy a vystoupením písničkáře. Pochod se obešel bez problémů, dohlíželi na něj policisté a strážníci. Akci sledovalo také několik policistů v civilu.

Policie zaznamenala v ČR několik lidí hlásících se k Nočním vlkům

Česká policie zaznamenala v republice několik lidí, kteří se hlásili k ruské motorkářské skupině Noční vlci blízké prezidentu Vladimiru Putinovi. Účastnili se připomínek konce druhé světové války, přepravují se spíš auty. Kolony jejich motorek se na silnicích netvoří. ČTK to řekl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Policie podle něj situaci monitoruje a zatím neví o žádných mimořádných událostech.

V dubnu na českých silnicích zemřelo 43 lidí, o sedm víc než loni

Při dubnových dopravních nehodách v Česku zahynulo 43 lidí, což je o sedm mrtvých více než před rokem. Ve srovnání s březnem bylo ale obětí o čtyři méně. Vyplývá to z dostupných policejních statistik. Tragický byl na českých silnicích zejména velikonoční víkend, lidské životy si vyžádalo také sněžení na začátku dubna. V dubnu počet obětí dopravních nehod v Česku klesl letos poprvé, předtím mrtvých s každým měsícem přibývalo. Celkem na českých silnicích za první čtyři měsíce roku zemřelo 163 lidí. Loni to bylo o 11 lidí méně.

Zemřel výtvarník Petr Poš, autor výtvarných návrhů filmů Fimfárum

Pod dlouhé těžké nemoci zemřel jedenasedmdesátiletý výtvarník Petr Poš. ČTK to oznámila jeho rodina. Autor výtvarných návrhů animovaných filmů Lakomá Barka a série Fimfárum byl držitelem dvou Českých lvů a dalších českých i zahraničních ocenění. Vedle výtvarných návrhů pro animované filmy tvořil Poš také plakáty, kresby a litografie.

Milánské Expo 2015 otevřelo své brány, svůj pavilon má i ČR

V severoitalském Miláně se otevřely brány světové výstavy Expo 2015, jejíž moto zní Potraviny pro planetu, energie pro život. O dvě hodiny později byla půlroční akce slavnostně zahájena. Hlavním tématem je hledání dostatku kvalitních zdrojů potravy a vody pro všechny obyvatele Země. Své úspěchy ve vědě a technice představuje ve svém pavilonu i Česká republika. Podle generálního komisaře české účasti Jiřího Potužníka bylo příjemným překvapením, že vztyčování vlajky Expa 2015 provázely tóny Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka. Světová výstava má i své odpůrce, kteří mimo jiné tvrdí, že akce je příliš nákladná, a pořádají proti ní demonstrace.

V Plzni začaly ukázkou bojů na náměstí Slavnosti svobody

Ukázkou scény, která se odehrála 6. května 1945 ráno v Plzni, kdy do města přijely první americké tanky 16. obrněné divize, začal v Plzni hlavní program Slavností svobody. Ve městě se velké oslavy osvobození americkou armádou konají od roku 1990. Několik tisíc lidí sledovalo, jak na náměstí po desítkách let opět přijely těžké tanky a další technika a vojáci v dobových uniformách. Předvedli krátký boj, který se před 70 lety skutečně odehrál. Slavnosti končí 6. května.

Vzácný zlomek Dalimilovy kroniky přilákal v Praze přes 1400 lidí

Na latinský fragment Dalimilovy kroniky se do Zrcadlové kaple pražského Klementina přišlo podívat více než 1400 lidí. Vzácný rukopis si mohli návštěvníci zdarma prohlédnout zhruba do 17:15, tedy o čtvrthodinu déle, než byla plánovaná otevírací doba. ČTK to řekla mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková. Výstavní kopie je zároveň k vidění na Expu 2015 v Miláně. Vystavení originálu, který Národní knihovna koupila před deseti lety na pařížské aukci, se podle mluvčí připravovalo asi devět měsíců. Fragment byl uložen ve speciální skleněné skříňce.

Startuje hokejové MS, Češi na úvod vyzvou Švédy

Zápasem se Švédskem dnes v Praze vstoupí čeští hokejisté do mistrovství světa. Šampionát se po 11 letech vrátil do České republiky a domácí tým na něm bude usilovat o první medaili od bronzu z roku 2012. Do úvodního zápasu nastoupí svěřenci Vladimíra Růžičky s Alexandrem Salákem v brance a sedmi obránci a dvanácti útočníky. Švédsko je tradičním soupeřem českého týmu na MS. Na loňském šampionátu Seveřané Růžičkův výběr dvakrát porazili včetně zápasu o bronz. V přípravě na turnaj se oba celky utkaly ve Švédsku a každý tým vyhrál jednou. Zápas v pražské O2 areně začne ve 20:15, už v 16:15 zahájil program skupiny A duel Kanada - Lotyšsko. Hokejisté Kanady rozdrtili v zahajovacím utkání před 16.013 diváky Lotyšsko 6:1, přičemž favorit vedl už ve 24. minutě o pět branek.

Dále ze sportu

Tenistky Karolína Plíšková a překvapivě Lucie Hradecká si zahrají o titul na turnaji J&T Banka Prague Open. Nejvýše nasazená Plíšková v semifinále ve Stromovce zdolala Belgičanku Yaninu Wickmayerovou 6:4, 7:5, hráčka z kvalifikace Hradecká pak porazila Kateřinou Siniakovou 6:2, 4:6 a 6:4.

Tenistka Kateřina Siniaková získala na antukovém turnaji v Praze druhý titul ve čtyřhře na okruhu WTA v kariéře. Osmnáctiletá rodačka z Hradce Králové porazila společně se Švýcarkou Belindou Bencicovou ve finále ukrajinsko-český pár Kateryna Bondarenková, Eva Hrdinová 6:2, 6:2.

Počasí v neděli

Oblačno až polojasno, na jihu a východě republiky občas déšť. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.