Denní souhrn zpráv

V Nepálu udeřilo silné zemětřesení. V oblasti je asi 45 Čechů. Klienti CK Livingston jsou v pořádku

V Nepálu udeřilo zemětřesení o síle 7,9 stupně. Počty obětí překročily tisícovku a neustále se zvyšují. V Nepálu se v současné době nachází i dvacítka klientů cestovní kanceláře Livingstone. "Všichni jsou v pořádku, podařilo se nám spojit s průvodci," řekl ČTK zástupce kanceláře v brněnské centrále. V Káthmándú je podle něj 13 jejich klientů, šest lidí ve druhém zájezdu pokračuje v cestě národním parkem a dvě klientky čekají na letišti na odlet. Ředitel CK Rudolf Škvaříček České televizi řekl, že Češi si v Káthmándú postavili stany a nejsou v budovách. Druhá skupina zase strávila den na raftech a o ničivé pohromě zpočátku ani nevěděla. Cestovní kancelář tuto informaci předala i českému ministerstvu zahraničí.

Česká diplomacie zatím nemá zprávy o tom, že by mezi mrtvými byl někdo z českých občanů. V oblasti se podle dosavadních informací nachází dohromady zhruba 45 Čechů. S deseti z nich se zatím nepodařilo navázat spojení, řekla odpoledne ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Na řadě míst postižených zemětřesením nefunguje nebo vázne telefonické i e-mailové spojení. Z velvyslanectví v Dillí vyrazila na místo přírodní katastrofy konzulka, informace zjišťují diplomaté i prostřednictvím honorárního konzulátu, který má Praha přímo v Káthmándú.

Česko podle MZV zřejmě nestihne povolit průjezd Nočních vlků

Ministerstvo zahraničních věcí odmítlo žádost Ruska o asistenci při průjezdu ruských motorkářů ze skupiny Noční vlci Českem. Motorkáři mají sami podat příslušným českým orgánům žádosti o povolení, vyřídit je včas ale bude obtížné. MZV to uvedlo v tiskovém prohlášení. Noční vlci chtějí uspořádat jízdu z Moskvy přes Polsko, Slovensko, Česko a Rakousko do Berlína a připomenout tak vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety.

Česká diplomacie uvedla, že žádost o asistenci při průjezdu Nočních vlků, kteří mají blízko k prezidentu Vladimiru Putinovi, obdržela v ruské nótě. Souhlas s chystanou akcí ale české ministerstvo zahraničních věcí neposkytlo, protože k tomu není oprávněno. Průjezd má podle ministerstva soukromý charakter, žádosti o povolení potřebná k pobytu a průjezdu přes ČR tak musejí ruští motorkáři podat sami. "Vzhledem k datu plánovaného průjezdu bude velice obtížné tyto žádosti, pokud budou podány, řádně vyřídit," uvedlo MZV. České ministerstvo také oznámilo, že respektuje rozhodnutí Polska nepovolit vjezd ruských motorkářů na jeho území. Motorkáři už vyrazili. Stále není jasné, kudy trasa nakonec povede.

Na rozdíl od Polska by Česko podle mluvčí MZV Michaely Lagronové umožnilo vstup motorkářům, kteří by měli platné vízum jiné země v schengenském prostoru a jejich příjezd by byl v pořádku i podle české policie. Dostat se do Česka ale mohou Noční vlci jen těžko, protože pro ně nebude snadné vyhnout se Polsku. Jediná alternativní pozemní trasa do Česka a na Slovensko, kde měla být po Polsku jejich další zastávka, vede přes západní Ukrajinu. Tam ale kvůli krizi v Donbasu panuje silně protiruská nálada. Průjezdem ruských motorkářů Českem by se měla podle informací ČTK v pondělí zabývat vláda. O zákaz průjezdu Nočních vlků usiluje iniciativa Open Doors, jejíž zástupci na úřad vlády donesli petici s 1170 podpisy. Prezident Miloš Zeman na cestě Nočních vlků nevidí nic špatného. Dělá se z toho hysterie, řekl dnes při návštěvě Vatikánu.

Hrad: Část české diplomacie nechtěla setkání Zemana s papežem

Část české diplomacie se podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka snažila zabránit setkání prezidenta Miloše Zemana s papežem Františkem. Ovčáček tak na svém facebookovém profilu podle serveru Česká justice reagoval na vyjádření bývalého velvyslance ve Vatikánu Pavla Jajtnera v sobotní Mladé frontě Dnes. Jajtner kritizoval způsob, jakým Zeman prosazuje šéfa svého protokolu Jindřicha Forejta na post velvyslance u Svatého stolce i jak oznámil úmysl papeže navštívit Českou republiku.

Babiš: Požadavky ministrů pro příští rok činí 45 miliard korun

Požadavky ministrů na státní rozpočet pro příští rok zatím dohromady činí 45 miliard korun. V deníku Právo to řekl ministr financí Andrej Babiš. Počítá s tím, že deficit státního rozpočtu bude v příštím roce 70 miliard Kč.

Ministerstvo navrhlo vyšší růst penzí, než určí zákon - průměrně o 205 Kč

Ministerstvo práce chce pro příští rok prosadit vyšší růst penzí, než stanovuje zákon. Podle návrhu by se důchody měly od ledna 2016 zvednout o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Podle nynějších pravidel by zvýšení důchodů bylo nejspíš mnohem menší. Důchody se zvyšují každý rok od 1. ledna. Letos rostly v průměru o 200 korun. Vláda tak přidala víc, než jí nařizoval zákon. Zdůvodnila to tím, že chce penzistům a penzistkám dorovnat nižší valorizaci z předchozích let. Stejně navrhuje ministerstvo práce postupovat i letos.

Penze se podle zákona zvyšují o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Pokud by důchody rostly podle zákona, výdaje na zvýšení by příští rok podle ministerstva činily asi 3,5 miliardy korun. Kdyby se přidávalo víc, tedy o 1,8 procenta, bylo by to asi 6,9 miliardy korun.

Ostatky vojáků Rudé armády byly ve Žďáru uloženy do nového hrobu

Ostatky sedmi vojáků Rudé armády, kteří zahynuli při osvobozování Žďárska na jaře 1945, byly ve Žďáru nad Sázavou pietně uloženy do hrobu na novém hřbitově. Původní hřbitov u kostela na Zelené hoře byl zrušen. Ostatkům požehnal pravoslavný kněz, pietního aktu a požehnání nového hrobu se vedle vedení města zúčastnili zástupci ruského velvyslanectví. "Pomník padlým rudoarmějcům z roku 1947 byl přestěhován už v předstihu," řekla ČTK mluvčí radnice Nikola Adlerová. Štíhlý obelisk doplňují tři desky se jmény pohřbených vojáků. Dvě znich byly loni vyměněny a ve spolupráci s ruským velvyslanectvím opraveny chyby ve jménech zemřelých.

Přestěhování hrobu je součástí revitalizace areálu na Zelené hoře, který je od roku 1994 památkou UNESCO. Pohřebiště u kostela zrušilo městské zastupitelstvo z podnětu památkářů o dva roky později. Od té doby jsou z něj hroby přesouvány a uvolněné místo mezi kostelem a ambity zarůstá travou.

Pietní akt připomněl seskok výsadku Out Distance v Ořechově

Kolem tisícovky lidí si dnes v Ořechově na Jihlavsku připomnělo 73. výročí seskoku parašutistické skupiny Out Distance, 100. výročí narození velitele výsadku Adolfa Opálky a zároveň 70 let od konce druhé světové války. Členové výsadku se spolupodíleli na přípravách atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

U Ořechova poblíž Telče se výsadek v březnu 1942 uskutečnil omylem, plánován byl u Jičína. Třem parašutistům se podařilo z Vysočiny dostat i díky pomoci tamních obyvatel. Velitel výsadku Opálka po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v červnu 1942 našel smrt v pražském kostele svatého Cyrila a Metoděje. Další člen, Ivan Kolařík, se v bezvýchodné situaci otrávil. Třetí z parašutistů Karel Čurda se stal konfidentem gestapa a po válce byl popraven.

AI odsoudila reakci Chládka na zprávu o diskriminaci Romů

Amnesty International (AI) ostře zkritizovala reakci ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) na svou zprávu o diskriminaci Romů v českém vzdělávacím systému. Ministrovy výroky, podle kterých není zpráva založená na pravdivých údajích, označila organizace za kontraproduktivní. AI ve čtvrtek informovala, že diskriminace Romů v českém vzdělávacím systému přetrvává. Vedle nepřiměřeně vysokého podílu romských žáků na základních školách praktických se Romové potýkají s diskriminací také v hlavním vzdělávacím proudu.

To Chládek odmítl s tím, že systém nediskriminuje. Jde prý o selhání jednotlivců. Ministr však mimo jiné také uvedl, že zpráva pracuje se lživými údaji. Pracovnice Amnesty International podle něj věděla o tom, že se podezření o nesprávně nastaveném programu na jedné z ostravských škol nepotvrdilo, tajemníka organizace Salila Shettyho však o tom neinformovala.

Chládek: Tablety přispívají k efektivnější výuce ve školách

Tablety přispívají k efektivnější výuce s lepší možností individuálního přístupu. Na tiskové konferenci to řekl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Osobně se prý o tom přesvědčil například při návštěvě jedné ze škol zapojených do projektu Škola dotykem neziskové organizace EDULAB, který je zaměřen právě na pronikání moderních technologií do škol. To si bude i v budoucnu každá škola řídit individuálně, ministerstvo nebude nařizovat jednotný postup.

Ministr si představuje, že by tablety dětem měl platit stát, aby byly dostupné pro všechny. Prvním krokem by ale nemělo být vybavení dětí mobilními zařízeními, ale vzdělávání učitelů. Právě pedagog totiž podle Chládka hraje klíčovou roli v tom, aby tablety nebyly používány jako pouhé čtečky a přinesly inovativní postupy do vzdělávacího procesu. Jako velkou výhodu vidí také možnost, aby se vyučovacích hodin z domova aktivně účastnily dlouhodobě nemocné děti.

Česká protiislámská iniciativa nevylučuje vstup do politiky

Iniciativa Islám v Česku nechceme nevylučuje, že založí politickou stranu. Podle jejího lídra Martina Konvičky totiž není dlouhodobě možné ovlivňovat politické dění z ulice psaním dopisů nebo cestou základního aktivismu. Řekl to novinářům na ideové konferenci hnutí. Odborníci z ministerstva vnitra iniciativu zmiňují v pravidelných zprávách o extremismu, kde je označována za krajní pravici.

Iniciativa chce dosáhnout, aby církve při registraci musely mít od tajných služeb povolení, že neohrožují bezpečnost země nebo změny v trestním zákoníku, který by se týkaly trestů za to, když se někdo zapojí do bojů na straně islamistů.

Na Homolce ročně provedou 200 operací pro výduť aorty

Komplexní léčbu celé aorty poskytuje jako jediná v Česku Nemocnice Na Homolce. Ročně tu cévní chirurgové provedou více než 200 operací pro výduť břišní a hrudní aorty. ČTK to sdělil primář oddělení cévní chirurgie Petr Štádler. Počty zákroků na břišní aortě dosahují zhruba dvojnásobku ve srovnání s jinými velkými pracovišti v ČR. Výduť břišní aorty má pět procent mužů nad 60 let, prudký nárůst počtu pacientů je po dovršení 55 let. U žen se tento typ výduti objevuje až po sedmdesátce. V posledních letech operací výdutí přibývá, větší dostupnost různých vyšetření umožňuje lépe obtíž odhalit.

Vrchař Krámský zahynul při tréninku na závod ME

Český automobilový jezdec Otakar Krámský zahynul v rakouském Rechbergu při nehodě v tréninku na závod mistrovství Evropy v jízdě do vrchu. Pětapadesátiletý pilot byl hvězdou této motoristické disciplíny, třikrát se v ní stal evropským šampionem. Podle informací spolupracovníka ČTK se Krámskému stala osudnou technická závada v úvodní tréninkové jízdě. Závodní den byl poté okamžitě ukončen.

MfD: Kramný vraždil elektřinou, uzavřela policie případ z Egypta

Moravskoslezští kriminalisté uzavřeli případ Petra Kramného se závěrem, že předloni v létě na dovolené v Egyptě zavraždil svou manželku a osmiletou dceru elektrickým proudem. Spis už poskytli advokátům. Kramný od počátku tvrdí, že nikoho nezabil. Prý šlo o otravu a podle jeho obhájkyně Jany Rejžkové není ve spise jediný důkaz. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD).

Obhajoba podle MfD staví na pitevním protokolu z Egypta, v němž se o elektřině vůbec nepíše. Českým policistům se také nepodařilo získat souhlas egyptských úřadů k detailnímu ohledání pokoje, kde Češky zemřely. Advokátka rodiny Klára Long Slámová proti tomu tvrdí, že při pitvě v Egyptě nebyly některé orgány řádně prozkoumány a další se nezkoumaly vůbec, a poukazuje na výsledky pitvy v Česku. Kramného manželka a dcera zemřely koncem předloňského července v hotelu v egyptské Hurghadě, kde rodina trávila dovolenou.

Průzkum: Většina vysokoškoláků by si svou kolej vybrala znovu

Čeští vysokoškoláci jsou s ubytováním na koleji spokojeni. Osmaosmdesát procent z nich by si vybralo znovu stejnou kolej, na které bydlí. Uvedli to v průzkumu, který se uskutečnil v březnu a dubnu v rámci hlasování o nejlepší kolej roku. Zapojilo se do něj 5862 respondentů, z nichž 4694 žije na jimi hodnocené koleji.

Průzkum se zaměřil na mýty, které o kvalitě vysokoškolských kolejí panují. Zkušenosti studentů nepotvrdily, že je pro tento způsob ubytování typický zastaralý nábytek či nevyhovující sociální zařízení. Například úroveň koupelen a toalet hodnotí 70 procent studentů jako velmi dobrou nebo skvělou. Sedmnáct procent studentů si myslí, že cena kolejného neodpovídá kvalitě ubytování. Ceny mimopražských kolejí se podle zářijové ankety ČTK průměrně pohybují od dvou do tří tisíc korun za měsíc. V Praze je průměrná cena lehce nad třemi tisíci korun, ale v případě jednolůžkového pokoje se sociálním zařízením a kuchyňkou se může dostat až na zhruba 5,5 tisíce korun.

Vláda posoudí, zda připomenout spojení Přemyslovců a Lucemburků

Poslanecký návrh, který by zakotvil do kalendáře sňatek Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským jako významný den, vláda patrně nepodpoří, ale ani nezamítne. O nezbytnosti připomenutí "Spojení přemyslovské a lucemburské dynastie" by měl kabinet na pondělním zasedání vyjádřit podle předběžného stanoviska pochyby. Podle autorů přineslo spojení dvou významných vládnoucích rodů Přemyslovců a Lucemburků v osobě Elišky a Jana posílení české státnosti i potomka Václava - budoucího krále a císaře Karla IV.

Nynějších 11 významných dnů se podle dokumentu váže k poměrně nedávné historii nebo mají mezinárodní souvislosti. Sňatek Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny se jeví spíš už jen historickou událostí bez hlubšího soudobého významu, stojí ve stanovisku. Významný den by podle návrhu 33 poslanců ČSSD, ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a Úsvitu připadal na 31. srpna. Významné dny jsou na rozdíl od státních a ostatních svátků pracovními dny. Mají symbolický charakter.

Letecké muzeum Kbely zahajuje svou 47. muzejní sezónu

Letecké muzeum Kbely zahájuje svou 47. muzejní sezónu. Návštěvníky láká především na vystavená cvičná proudová letadla z 60. let minulého století, včetně unikátního renovovaného letounu XL-29 Delfín, který byl prvním létajícím Delfínem vyrobeným v Aeru Vodochody. Během zahájení letošní sezóny bude návštěvníkům zpřístupněn areál Staré Aerovky v Letňanech, kde se lidé mohou seznámit s projektem na jeho záchranu, který uskutečňuje LOM Praha ve spoluprácí s Vojenským historickým ústavem Praha.

Natáčení seriálu Já, Mattoni se přesunulo do Karlových Varů

Natáčení třináctidílného seriálu České televize Já, Mattoni se přesunulo do Karlových Varů. Přesto, že děj seriálu se z velké části odehrává právě v tomto lázeňském městě, filmaři v něm natočí jen zlomek záběrů, řekl ČTK vedoucí produkce Roman Bartoníček. Hlavní role v seriálu o životních osudech Heinricha von Mattoniho, jehož jméno dodnes nese karlovarská minerální voda, ztvární Alois a David Švehlíkovi. Filmaři v Karlových Varech natáčeli v prostorách Mlýnské a Sadové kolonády. Celkem se seriál natáčí ve 196 lokacích zhruba na 40 místech v Česku, natáčelo se i v Rakousku a štáb zřejmě čeká i několik scén v Německu na mořském pobřeží.

"Životní příběh Heinricha von Mattoniho je velmi zajímavý, bouřlivý, plný zvratů. To je pro mě na tom natáčení asi nejzajímavější," řekl David Švehlík, který ztvární hlavní roli v jedné ze tří životních etap, jež se v seriálu objeví. Jeho otec Alois Švehlík si zahraje starší verzi Mattoniho. Se synem se tak "na place" nepotkají. V roli Mattoniho jako sedmnáctiletého mladíka se objeví ještě Jáchym Novotný.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně se otevře turistům

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku se v květnu opět otevře turistům, kteří si budou moci prohlédnout její horní nádrž v nadmořské výšce 1350 metrů. Přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně ročně navštíví několik desítek tisíc lidí, sdělil ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. "Hromadné výpravy i jednotlivci si mohou vybrat mezi autobusovou variantou dopravy a turistickou verzí, která zahrnuje výjezd jedinou šestisedačkovou lanovkou v České republice na vrchol Medvědí hory, odkud je to k horní nádrži čtyři kilometry po asfaltce nebo dva kilometry lesem po turistické trase," uvedl Sobol.

Stavba byla uvedena do provozu 20. června 1996. Zařízení zvítězilo v prvním ročníku ankety Sedm divů Olomouckého kraje, kterou uspořádalo hejtmanství.

Cenu za zachování lidové výroby Slovácka letos získají tři lidé

Cenu Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby Slovácka letos obdrží Taťána Malinová z Uherského Hradiště a manželé Renata a Jaroslav Crlovi z Buchlovic. Malinová vytváří slámové kraslice, Crlovi se zabývají jemnou kameninou a drátováním. Ocenění každoročně uděluje na doporučení komise uherskohradišťské zastupitelstvo.

Zoo Dvůr Králové otevřela areál safari a chystá safari se lvy

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem otevřením areálu Africké safari Josefa Vágnera, kterým se projíždí v autech či safaribusech, zahájila hlavní letní sezonu. Největší atrakcí bude na přelomu června a července otevření lvího safari se smečkou devíti lvů. Zahradu za slunečného počasí navštívily tisíce lidí. ČTK to řekla mluvčí zoo Jana Myslivečková. Na trase po safari je k vidění na 150 velkých kopytníků, například antilopy, zebry či pakoně. Při průjezdu areálem mohou lidé vidět v chovném zařízení pro gepardy samici s pěti mláďaty.

Práce na novém lvím safari, která v Česku nemá obdoby, jsou již téměř u konce. Zatím má zoo šest lvů, další tři by měla v polovině května získat. Lidé budou přímo mezi šelmami projíždět auty nebo speciálně upraveným vozem zoo po zhruba 500 metrů dlouhé silnici. Lví výběh budou moci pozorovat zvenčí i pěší návštěvníci zoo.

Do chráněných lokalit v Praze se v květnu vrátí stáda ovcí a koz

Do zvláště chráněných přírodních lokalit v Praze se v průběhu května vrátí stáda ovcí a koz. Pasáčka se stádem budou moci lidé v létě spatřit třeba na svazích Šárky, v Podbabských a Sedleckých skalách, Slavičím údolí, v Radotínských skalách a na Vidouli. Pastva má v metropoli dlouholetou tradici. Těžko dostupné louky podle historických dokumentů spásala domácí zvířata už v 19. století.

Brno po zimě zprovoznilo vodní oponu před Janáčkovým divadlem

Brno po zimě zprovoznilo vodní oponu v parčíku před Janáčkovým divadlem, kterou stavbaři dokončili loni na podzim. Letos poprvé ji tak budou moct lidé vidět po celou sezonu do konce října. Za tmy se na oponu promítají světelné obrazce. Loni se otevřela v listopadu a před zazimováním byla v provozu jen pár dní. Přesto si ji i v sychravých listopadových večerech chodily prohlížet stovky lidí.

Sport

Tenista Jiří Veselý postoupil podruhé v sezoně do finále a na antukovém turnaji v Bukurešti bude hrát o druhý titul. První trofej v kariéře získal letos v lednu při premiérovém finálovém startu v Aucklandu. V rumunské metropoli porazil v úvodním semifinále Španěla Daniela Gimena 2:6, 6:1, 6:4.

Čeští hokejisté porazili v posledním přípravném zápase před mistrovstvím světa Finsko 3:2 po samostatných nájezdech. Duel v Brně, který byl součástí Euro Hockey Tour, rozhodl Jakub Voráček. V normální hrací době se gólově prosadili Michal Jordán a Vladimír Sobotka.

Jaromír Jágr ještě svou účast na mistrovství světa v Praze definitivně nepotvrdil. Po svém vystoupení v generálce v duelu Euro Hockey Tour proti Finsku v Brně a zveřejnění širší osmadvacetičlenné nominace věhlasný útočník Floridy uvedl, že je potřeba v jeho případě ještě počkat i na další vývoj v prvním kole play off NHL.

Úvodní soutěž seriálu mistrovství republiky Rallye Šumava Klatovy vyhrál Jan Kopecký s novým speciálem Škoda Fabia R5. Druhý byl s více než půldruhaminutovým odstupem Francouz Bryan Bouffier s citroënem, třetí dojel Pavel Valoušek ve starším modelu fabie S2000. Šestidílný domácí seriál bude pokračovat za měsíc v Českém Krumlově.

Počasí

Jasno až polojasno, v Čechách postupně od západu oblačno až zataženo a později večer na západě a severozápadě Čech místy přeháňky. Na Moravě přibývání oblačnosti až během večera. Nejvyšší teploty 20 až 24 °C, v 1000 m na horách kolem 15 °C.

V noci na sobotu na řadě míst Česka mrzlo, zejména na horách a v mrazových kotlinách. Například na šumavských stanicích Kvilda-Perla a Rokytská slať klesla teplota pod minus osm stupňů Celsia, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Zatímco uplynulé tři dubnové týdny byly teplotně mírně nadprůměrné a málo pršelo, nadcházející týden čekají meteorologové citelné ochlazení a více srážek. I další týdny až do 24. května mají být teplotně podprůměrné, zato srážek má být více, než je v tomto období roku běžné. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).