Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Česko vyšle na Golany a do Mali vojáky, schválila vláda

Česká armáda by mohla na Golanské výšiny a do Mali vyslat až 30 vojáků. S misemi pod patronátem OSN vyslovila souhlas vláda, nyní záměr poputuje do Sněmovny. Nasazení vojáků do konce roku 2016 vyjde ministerstvo obrany na 182 milionů korun, úřad bude část peněz požadovat po OSN. Na briefingu po zasedání vlády to řekl ministr obrany Martin Stropnický.

V Mali již česká armáda nyní působí pod patronací mise Evropské unie. Podílí se na výcviku maliských vojáků, hlídá také velitelství mise v hlavním městě Bamaku na jihu státu. Nový mandát umožní vyslání až 25 specialistů. Působit budou na severu africké země, kde se odehrávají boje s islámskými radikály. Dalších až pět důstojníků chce česká armáda vyslat na Golanské výšiny do mise OSN UNDOF. Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka by měli do Izraele zamířit tři vojáci. Působit budou ve velitelství mise.

Na rozvoj vzdušných sil do 2021 půjde 7,3 miliardy korun

Na rozvoj vzdušných sil české armády ministerstvo obrany do roku 2021 vyčlení 7,3 miliardy korun. V částce je započítána modernizace vrtulníkového letectva, nákup radarů, ale i další technologie. Jak uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO), částka neobsahuje splátky za pronájem stíhaček Gripen, které činí 1,3 miliardy korun ročně. Největší položky podle Stropnického budou představovat modernizace vrtulníků a nákup mobilních radarů.

Zeman: Rusko na Pobaltí nezaútočí, protože Putin není sebevrah

Vojenský útok Ruska na některý z pobaltských států není pravděpodobný, protože prezident Vladimir Putin "není sebevrah". Řekl to v rozhovoru s agenturou AP český prezident Miloš Zeman. Rusko by podle něj nezaútočilo na žádný členský stát NATO, protože pak by musela přijít i vojenská odpověď, čehož si prý je šéf Kremlu vědom.

Podle Zemana je z ekonomického hlediska nesmyslné, aby Rusko anektovalo východní Ukrajinu, kde proruští separatisté bojují s ukrajinskou armádou. "Myslím, že (Rusko) je uspokojeno anexí Krymu," řekl Zeman. "Pochybuji o tom, že by bylo možné vpadnout na východní Ukrajinu už proto, že byla zničena občanskou válkou a Moskva by musela nakrmit desítky milionů hladových krků, a na to její hospodářská kapacita nestačí," tvrdí Zeman.

S Grossem se rozloučili Sobotka, ministři i veřejnost

S bývalým premiérem Stanislavem Grossem se na Vyšehradě rozloučili ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD), někteří členové vlády, další politici a desítky lidí. Gross minulý týden ve věku 45 let podlehl těžké nemoci. Smuteční obřad se uskutečnil v rodinném kruhu. Vedle Sobotky se památce Grosse přišli poklonit například ministři zahraničí a vnitra Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec (ČSSD) a další členové nejužšího vedení strany, kterou Gross v letech 2004 a 2005 vedl. S expremiérem se rozloučili také jeho bývalí vládní kolegové František Bublan, Jan Kavan a Karel Březina. Z předních českých politiků nepřišel prezident Miloš Zeman, který Grossovi v minulosti svědčil na svatbě. Později se ale politicky odcizili.

"Zvláště v tuto chvíli na něj vzpomínám dobře," řekl novinářům Bublan. "Byl to velmi dobrý ministr vnitra. K jeho roli premiéra jsem kritičtější. Byl na tu funkci příliš mladý. Vztahy jsme ale měli dobré," dodal. "My jsme k sobě měli blízko, protože oba dva jsme byli dlouho ve vedení Mladých sociálních demokratů a také jsme byli společně dvěma nejmladšími členy Zemanovy vlády," řekl Březina. Gross podle něj patřil mezi nejvýznamnější polistopadové politiky. Bývalý premiér Jan Fischer vyjádřil lítost nad tím, že Gross zemřel tak brzy. Gross minulý týden podlehl zřejmě amyotrofické laterální skleróze (ALS), při níž nemocní postupně ztrácí buňky ovládající svalové pohyby.

Sobotka: O naftu v Německu se Česko bude soudit

Česko se bude soudit o naftu, která je v německém skladu firmy Viktoriagruppe. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nyní připraví příslušné žaloby, řekl na tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Věří, že český stát svůj zájem obhájí. České pohledávky dosahují až 1,8 miliardy korun.

Insolvenční správce v úterý před okresním soudem v německém městě Weilheim in Oberbayern předběžně všechny pohledávky Česka popřel.

STEM: Vstřícnost Čechů k cizincům je na historicky nejnižší úrovni

Vstřícnost Čechů k cizincům je na historicky nejnižší úrovni. Tři čtvrtiny (73 procent) lidí nesouhlasí s právem na občanství pro každého člověka žijícího v Česku, před rokem tento podíl dosáhl 67 procent. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM. Možnost etnických menšin na život podle vlastních tradic odmítá 69 procent lidí a dva ze tří občanů považují cizince za příliš velké bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Názor na to, zda Češi přistupují k cizincům bez předsudků a zaujatosti, rozděluje veřejnost na dva vyrovnané tábory - 47 procent lidí míní, že ano.

Menší vstřícnost Čechů k cizincům podle STEM pravděpodobně souvisí s lednovým teroristickým útokem na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo. Podíl lidí spatřujících v cizincích bezpečnostní riziko se od loňského března zvýšil o sedm procentních bodů na 67 procent. Život podle vlastních tradic by všem menšinám umožnilo 31 procent lidí, zatímco před rokem jich bylo 46 procent. Tolerance k volnosti etnických menšin žít podle vlastních zvyků se nejvýrazněji snížil mezi lidmi od 30 do 44 let a mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním. Agentura STEM tento průzkum provedla mezi 17. a 27. březnem letošního roku mezi tisícovkou lidí.

Ombudsmanka Šabatová navrhuje vládě pět legislativních změn

Ombudsmanka Anna Šabatová navrhuje vládě pět zásadních změn, z nichž považuje za nejdůležitější přijetí opatrovnického zákona a stanovení podmínek sociální detence, což se týká lidí s omezenou svéprávností. Dále chce, aby byl jasně stanoven výpočet obvyklého nájemného. Podle Šabatové by měli mít cizinci nárok na zdravotní pojištění. V antidiskriminačním zákoně je podle ní novelou nutné doplnit ustanovení o odvozené diskriminaci. Ta se týká například matek pečujících o postižené děti, které sice ze zákona mají nárok na úpravu pracovní doby, ale zaměstnavatel jim nevychází vstříc. Ustanovení by mělo napomoci k větší ochraně těchto lidí.

Ombudsmanka upozornila, že již její předchůdce Pavel Varvařovský navrhoval vládě v roce 2011 zákonem jasně stanovit podmínky tzv. sociální detence. Mělo by to napomoci k větší ochraně lidí s omezenou svéprávností, kteří bydlí v různých pobytových zařízeních. Klienti v nich často mají omezený kontakt s okolním světem a podle Šabatové jde nyní o to, aby bylo jasněji určeno, za jakých podmínek jim jej lze zakázat. Někteří opatrovníci jsou nečinní k potřebám lidí, jejichž zájmy mají chránit, jiní jsou zase příliš aktivní a dělají za ně zbytečná rozhodnutí.

Sobotka: EU má bojovat proti převaděčům a pomáhat uprchlíkům doma

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude na čtvrtečním mimořádném summitu Evropské unie k nelegální migraci prosazovat, aby se EU zaměřila na boj proti převaděčům a na pomoc uprchlíkům v zemích původu. Uvedl to po jednání vlády, která schválila mandát pro premiéra v Bruselu. Desetibodový plán Evropské komise s opatřeními proti převážení migrantů ve Středomoří je česká vláda podle Sobotky "v zásadě" připravená podpořit. Na ochraně vnějších hranic unie by se podle něj měla EU více podílet jako celek prostřednictvím agentury Frontex a větší podporou Europolu. Stabilizace severoafrického regionu a zejména Libye by se podle Sobotky měla stát zahraničněpolitickou prioritou EU.

Stavebnictví v době krize opustilo přes 50.000 lidí

České stavebnictví od počátku krize v roce 2008 opustilo více než 50.000 pracovníků. Loni jich pracovalo na stavbách zhruba 80.000. Přestože obor podle analytiků letos poroste a má za sebou nejlepší start za posledních sedm let, Svaz podnikatelů ve stavebnictví je ve výhledech střízlivější. O vyléčení nemůže být zdaleka řeč, řekl ČTK v souvislosti se zahájením stavebních veletrhů v Brně prezident svazu Václav Matyáš. České stavebnictví v únoru meziročně vzrostlo o šest procent a navázalo tak na lednový pozitivní vývoj. Dařilo se pozemnímu i inženýrskému stavitelství.

MF: Nezaměstnanost by měla do roku 2018 klesnout na 5,3 pct

Nezaměstnanost v tuzemsku by mohla v roce 2018 klesnout až na 5,3 procenta. Výraznějšímu poklesu bude bránit vysoký podíl lidí, kteří jsou dlouhodobě bez práce. Uvedlo to ministerstvo financí v návrhu konvergenčního programu. Poslancům z rozpočtového výboru ho přišel představit náměstek ministra financí Jan Gregor. Letos v březnu byla nezaměstnanost na úrovni 7,2 procenta. Loni v březnu byla 8,3 procenta. Ministerstvo také uvedlo, že v důsledku klesající populace v produktivním věku poroste zaměstnanost výrazně. Nárůstu mezd v letošním roce by měla podle ministerstva bránit nízká inflace. Pokud jde o růst ekonomiky, ministerstvo v programu předpovídá stejně jako ve své poslední prognóze, že hrubý domácí produkt poroste letos o 2,7 procent.

Gazprom podle Evropské komise zneužívá své postavení na trhu

Společnost Gazprom zneužívá své dominantní postavení ve střední a východní Evropě a porušuje evropská pravidla hospodářské soutěže, míní Evropská komise. V osmi zemích regionu, včetně České republiky, tato ruská firma podle komise znemožňuje konkurenci na trhu s plynem. Gazpromu evropská exekutiva poslala seznam svých námitek vůči jeho postupům, společnost má na odpověď 12 týdnů. Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margethe Vestagerová před novináři uvedla, že Gazprom údajně vytvářel umělé překážky pro tok plynu z určitých středoevropských zemí do jiných států, a tím mohl omezovat přeshraniční konkurenci. Nepřiměřeně vysoké ceny si podle ní firma účtovala Bulharsku, Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Polsku. Gazprom je ve střední a východní Evropě dominantním dodavatelem plynu, jeho podíl na trhu je nadpoloviční, v některých zemích regionu dokonce stoprocentní. Gazprom odmítl obvinění Evropské komise jako nepodložená.

Česko poslalo EK všechny operační programy kromě jednoho

Česko poslalo Evropské komisi ke schválení všechny nové operační programy kromě jednoho. Tím je Operační program Technická pomoc, který se potýká se závěry auditu monitorovacího systému evropských fondů MS2014+. Schvalovány by měly být postupně od 4. května, sdělila po jednání vlády ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Problémy kolem auditu monitorovacího systému bude vláda řešit v pondělí.

Vláda schválí řešení problémů s monitorovacím systémem v pondělí

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) společně s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) navrhli řešení problémů s monitorovacím systémem evropských fondů MS2014+, aby mohl dále fungovat. Vláda by ho měla schválit v pondělí, řekla po jednání vlády ministryně Šlechtová. V čem řešení spočívá, neuvedla. Audit ministerstva financí kritizoval výběrové řízení na tento systém za 567 milionů korun. Šlechtová označila audit za neprofesionální a opřený o spekulace.

Ministerstvo chce ukončit smlouvu s nájemcem přístavu v Hamburku

Z pronájmu českého přístavu v Hamburku chce ministerstvo dopravy ročně inkasovat miliony korun. Jen za pronájem kancelářských prostor úřad očekává roční příjem mezi dvěma až pěti miliony Kč. Kromě rozsáhlé investice do oprav ale musí ministerstvo dopravy vypovědět smlouvu se společností Eko Logistics, které přístav před dvěma lety samo do roku 2022 pronajalo. Firma z Týnce nad Labem bude po státu požadovat kompenzace za investice, které už v souvislosti s českým přístavem uskutečnila. "Za poslední roky jsme tam za stát proinvestovali kolem třech milionů korun," řekl Smetana. Další peníze firma utratila za nákup vlastních lodí, s jejichž pomocí plánovala do Německa odvážet železný odpad určený k dalšímu zpracování v severní Evropě.

Rekonstrukce přístavu, který je v posledních letech využíván jen minimálně a chátrá, si vyžádá investici mezi sto až 150 miliony korun. Sálský a Vltavský přístav v Hamburku byly v roce 1929 na základě Versailleské smlouvy na 99 let, tedy do roku 2028, propůjčeny Československu. Ve stejném roce navíc Československo koupilo území o rozloze 8000 metrů čtverečních označované jakou Peutský přístav (Peutehafen).

HN: GE Money Bank se prodává, cena bude činit desítky miliard Kč

Americký konglomerát General Electric (GE) chce do dvou let prodat českou GE Money Bank. V Hospodářských novinách (HN) to potvrdil ředitel banky Sean Morrissey. Šestá největší banka v Česku má milion klientů. Cena za skupinu GE Money, do které kromě banky patří i GE Money Auto, dosáhne asi desítek miliard korun. GE Money stoupl za tři čtvrtletí roku 2014 čistý zisk o pětinu na 3,39 miliardy korun.

Banka měla ke konci září 252 poboček a 686 bankomatů. Podle HN může lákat investory tím, komu půjčovala. Významnými klienty banky jsou zemědělci, kterým byla poskytnuta až třetina všech úvěrů.

Pošta chce za deset let převést na partnery čtyři pětiny poboček

Česká pošta plánuje během příštích deseti let převést téměř čtyři pětiny z 3200 svých poboček na smluvní partnery. Zůstane jí tak 691 vlastních poboček. Česko má podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka nejnižší počet partnerských poboček, tzv. franšíz, v Evropě. Zatímco v ČR provozují v současnosti smluvní partneři pod značkou České pošty jen 1,5 procenta pošt, v Německu je to téměř 100 procent a v Rakousku 71 procent.

Sazby hypoték v březnu klesly na další minimum 2,16 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v březnu dále klesla na 2,16 procenta a dostala se opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v únoru, kdy průměrná sazba činila 2,27 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.

"Průměrný sjednaný hypoteční úvěr se v prvním čtvrtletí držel nad 1,7 milionu Kč a je přibližně 100.000 korun výše než ve stejném období loni. Důvodem může být to, že při takto nízkých sazbách pro většinu lidí nemá smysl využít k financování vlastní prostředky nad úroveň požadovanou bankami. Raději si je ponechají v rezervě či zafinancují vybavení domácnosti. Významnou část růstu tohoto ukazatele však lze přičíst postupně rostoucím cenám nemovitostí," uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Klokánkům hrozí za dluhy na pojistném exekuce, uvedla ČT

Fondu ohrožených dětí (FOD), který provozuje síť zařízení pro děti v akutní tísni, dluží státu na zdravotním a sociálním pojištění svých 600 zaměstnanců 22 milionů korun. Česká televize (ČT) informovala, že takzvaným Klokánkům proto hrozí exekuce. Šéfka fondu Marie Vodičková ČT řekla, že její organizace neuspěla s návrhem splátkového kalendáře, podle kterého by splácela milion korun měsíčně. Za problémem podle ní stojí i to, že stát své příspěvky na péči posílá s tříměsíčním zpožděním.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) v ČT řekla, že situace je výsledkem špatného hospodaření fondu. Ve 22 klokáncích nyní podle televize žije 470 dětí, žádné z nich by podle zástupců ministerstva nezůstalo v případě bankrotu fondu na ulici. Zadlužený fond požádal o pomoc soukromé přispěvatele, každým dnem dluh narůstá o penále v tisících korun. Cílem klokánku je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče.

Wüstenrot chce v Česku prodat obě své pojišťovny

Finanční skupina Wüstenrot chce v Česku prodat obě své pojišťovny. Dál se bude věnovat jen bankovním službám spojeným s bydlením. Informuje o tom server iHned.cz. Jedna z pojišťoven Wüstenrot v Česku se specializuje na pojištění majetku, vozidel a cestovní pojištění, druhá na životní pojištění. Obě pojišťovny mají na trhu menší než jednoprocentní podíl a jsou dlouhodobě ztrátové. Pro jejich klienty se při změně majitele nic nezmění, podle zákona o pojišťovnictví musí smlouvy zůstat v platnosti, uvedl server.

Ruský soud poslal do vazby vědce obviněného za přednášku v Česku

Ruský soud poslal do vazební věznice bývalého vědeckého pracovníka jaderného střediska v Sarovu Vladimira Golubjova (66), který čelí obvinění z prozrazení státního tajemství v přednášce, pronesené a publikované v Česku. Rozhodnutí o uvalení vazby, zatím na dva měsíce, přijal soud v noci na dnešek, oznámil vědcův advokát. Jaderný fyzik považuje obvinění za vykonstruované, vinu odmítá a tvrdí, že všechny poznatky, které údajně prozradil předloni na jaře v referátu na konferenci v Praze, byly publikovány v odborné literatuře již v 80. a 90. letech minulého století.

Čech, který v USA vyvolal bombový poplach, obviněn zatím nebyl

Český občan, který minulý pátek za dosud nevyjasněných okolností vyvolal u vojenského zařízení ve Spojených státech bombový poplach, zatím nečelí žádnému obvinění z trestného činu. V úterý pozdě večer to podle portálu nj.com oznámil mluvčí vojenského zařízení Timothy Rider. Čechovi, který mezitím ve vazbě čeká na imigrační soud, nicméně hrozí vyhoštění, neboť se prokázal propadlými doklady.

Čech v pátek přijel k vojenskému závodu Picatinny Arsenal ve státě New Jersey, který je zaměřen na vývoj konvenčních zbraní. Se svým osobním vozem u brány pro nákladní auta u ostrahy vyvolal podezření, což vyústilo v bombový poplach a rozsáhlou evakuaci zhruba 5000 lidí. Žádné trhaviny ve voze pyrotechnici nenašli. Podle nepotvrzených informací byl vůz přetížen a byly v něm kanystry, dráty a bedny s nářadím, což ostraha vyhodnotila jako možnou hrozbu. Newyorský generální konzul Martin Dvořák ČTK v úterý řekl, že podle záznamů českého konzulátu pas prošlý není, má ale zřejmě propadlé americké vízum. Zatím oficiálně není známo, s jakým úmyslem se muž chtěl do areálu dostat.

Hasiči v Praze zajistili 250 kg nebezpečné chemikálie

Pražští hasiči v úterý zajistili v hlavním městě zhruba 250 kilogramů nebezpečných chemikálií. Byli přivoláni do jednoho z bytů v ulici Elišky Krásnohorské k rozbité ampuli s bromidem fosforitým. Na místě zjistili, že ampulí je v bytě dalších zhruba 200. "Lahvičky a ampule s chemikáliemi byly rozmístěné po celém bytě, také ve spíži mezi kompoty. Každá nádobka byla popsaná, nebylo nutné nic analyzovat, ale přesto museli být chemici velmi opatrní při ukládání a vynášení tohoto nebezpečného materiálu," uvedl Hasičský záchranný sbor /HZS/. Bromid fosforitý uvolňuje žíravý bromovodík, je jedovatý a bouřlivě reaguje s vodou a alkoholy.

ČT: Policie navrhla obžalovat Tykače v kauze tunelu CS fondů

Policie navrhla obžalovat miliardáře Pavla Tykače v kauze vytunelovaných CS fondů. Uvedla to Česká televize. Podnikatel je v případu znovu stíhaný od ledna 2013, kdy obnovu řízení v případu potvrdil Vrchní soud v Praze. Případ se týká obvinění z podvodu. Z vytunelovaných CS fondů zmizela v 90. letech více než miliarda korun. Podle Tykačova mluvčího vyšetřování žádná podezření nepotvrdilo a policejní návrh je nepochopitelný.

Výbuch bomby v autě na pražském sídlišti vážně zranil ženu

Na sídlišti v Praze - Horních Měcholupech explodovalo osobní auto Škoda Octavia zaparkované mezi panelovými domy. Výbuch způsobila nastražená bomba. Při explozi byla vážně zraněna čtyřicetiletá žena. Kriminalisté nyní zkoumají, kdo a proč bombu do auta umístil. "Vzhledem k tomu, že svědci zraněnou ženu krátce po výbuchu museli vyprostit z vozidla, je patrné, že nálož explodovala ve chvíli, kdy poškozená seděla uvnitř," dodal mluvčí pražské policie Jan Daněk. Na místě byli celý den kriminalisté. Kousky vybuchlého vozu byly rozmetány do širokého okolí.

Povinné ručení letos zdražilo u všech kubatur vozidel

V prvním čtvrtletí zdražilo meziročně povinné ručení u všech kubatur vozidel. Nejvíce, v průměru skoro o 16 procent, ceny stouply u vozů o objemu motoru od 1001 do 1250 kubických centimetrů. Vyplývá to ze statistik největšího online poskytovatele pojištění ePojisteni.cz. Nejdražší pojištění mají řidiči v Praze a řidiči do věku 22 let.

Na zdražení se nejvíce podílely dvě legislativní změny. Za prvé je to zrušení příspěvku nepojištěných motoristů do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Zrušením sankce pro nepojištěné řidiče klesl příjem fondu, proto do něj musejí více přispívat pojišťovny, což se projevilo zvýšením pojistného. Dalším důvodem je zrušení pevně stanovených částek odškodnění za zdravotní újmu v souvislosti s novým občanským zákoníkem.

Prodej dronů a létajících robotů roste o stovky procent

V Česku rychle roste zájem o drony, jejich prodej se letos v meziročním srovnání zvýšil až o stovky procent. Vyplývá to z vyjádření obchodníků v anketě ČTK. Malé bezpilotní letouny vybavené několika vrtulkami nejsou doménou speciálních jednotek armády či policie, ale staly se oblíbenou hračkou dětí i dospělých, říkají obchodníci. Létající roboti se dají pořídit za méně než tisíc korun. Naproti tomu například profesionální multikoptéry stojí i několik desítek tisíc Kč.

Astma má v Česku přes milion lidí, pětina o tom neví

Přes milion Češek a Čechů má astma, z nich asi 200.000 to neví, takže se vůbec neléčí. Z léčených víc než polovina preventivní léčbu zanedbává, nebo ji neužívá. Důsledkem jsou nečekané záchvaty, které alespoň jednou ročně omezují nebo dokonce ohrožují až 84 procent pacientů. Novinářům to řekl ředitel České iniciativy pro astma (ČIPA) Petr Pohunek z pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol. Průzkum společnosti STEM/MARK, zda mají astmatici své astma "pod kontrolou", nyní ukázal, že 77 procent astmatiků je přesvědčeno, že mít čas od času problémy s dýcháním je normální. Každodenní potíže s dýcháním pociťuje až 14 procent nemocných, třetina má problémy při fyzické námaze a sportu. V průzkumu odpovídalo 500 pacientů.

V Praze bylo loni nejvíc případů žloutenky A z celé ČR

V Praze bylo loni nejvíc případů žloutenky A z celé republiky, trend nárůstu trvá už pět let. Nejmladšímu pacientovi nebyl ani rok, nejčastěji onemocněli mladí dospělí. ČTK to sdělila Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice. Zdroj nákazy se většinou nedaří odhalit. Jen třetina pacientů totiž patřila do sociálně-ekonomicky slabé skupiny, deset procent byli narkomani a pět procent bezdomovci. "V roce 2014 bylo v Praze hlášeno 247 případů onemocnění virovou hepatitidou A, což byla nejvyšší nemocnost v celé republice, kde celkem onemocnělo 673 lidí," uvedla Jágrová s tím, že vysokou nemocnost hlásily také kraje Plzeňský a Královéhradecký.

V testu přijímaček byli žáci úspěšnější v češtině než matematice

Při pilotním testování přijímacích zkoušek na maturitní obory, které minulý týden organizovalo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), byli žáci úspěšnější v češtině než matematice. U matematiky se jejich úspěšnost věkem zhoršovala, lepších výsledků dosahovali uchazeči o víceletá gymnázia. Naopak u češtiny byla úspěšnost deváťáků vyšší než žáků pátých tříd. Vyplývá to ze souhrnných výsledků, které ČTK poskytlo ministerstvo školství. Testy z češtiny zvládli žáci průměrně na 57,85 procenta. V případě testů z matematiky byla průměrná úspěšnost 45,5 procenta. Někteří uchazeči nepokořili ani minimální doporučenou hranici pro přijetí. Z padesáti možných bodů tak získali méně než 20 v češtině a méně než deset v matematice. Neznamená to však, že by nemohli začít studovat na vybrané střední škole. Rozhodování o přijetí je v pravomoci ředitelů, kteří se doporučenou hranicí nemusejí řídit. Vedle pilotních testů musejí přihlížet ještě minimálně ke známkám na vysvědčení, případně mohou zvolit další kritéria.

Pilotního ověřování se zúčastnila více než polovina středních škol s nabídkou maturitních oborů. Nejvíce jich bylo ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Se zavedením povinných přijímacích zkoušek z češtiny a matematiky počítá ministerstvo školství od příštího roku.

Sklizeň chřestu oproti loňsku začala později, ale bude větší

Sklizeň chřestu v ČR oproti loňsku začala o 14 dní později, bude ale větší. Na Mělnicku se pěstuje na 150 hektarech půdy, což je o více než 20 hektarů víc než loni. Kvalita úrody bude letos vysoká. ČTK to řekl Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Chřest bude na farmě možné zakoupit od pátku, do obchodní sítě se dostane v následujících dnech. Chřestová sezona trvá obvykle do konce června. Do zahraničí letos bude putovat z Hostína zhruba 30 procent úrody, což je oproti minulým letům méně. Český chřest má slavnou minulost, dodával se například na císařský dvůr ve Vídni, do Německa či do Říma. Poslední chřest v Československu byl coby buržoazní zelenina zaorán v roce 1955. Znovu pěstovat plodinu na Mělnicku začali v 90. letech minulého století Nizozemci. Firma však zkrachovala, od roku 2012 má nové české majitele a podniká pod novým jménem. Chřest se vrátil i na poslední pole u Hostína, které v 50. letech nuceně opustil.

Plocha biovinic v ČR roste, přesahuje již 1000 ha

Produkce biovín v Česku roste. Plochy ekologicky obhospodařovaných vinic vzrostly od roku 2010 zhruba pětinásobné a nyní přesahují tisíc hektarů. To je zhruba šest procent všech tuzemských vinic, podíl je srovnatelný s ostatními vyspělými evropskými zeměmi, například s Německem. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Svazu integrované a ekologické produkce vína Ekovín Milan Hluchý.

Biovíno lze vyrobit pouze z hroznů sklizených z certifikovaných vinic podle zásad ekologického zemědělství. K těm patří především používání čistě přírodních látek místo chemických pesticidů. K hubení škůdců se využívají například draví roztoči, bakterie nebo slunéčka.

O popravených skautech budou Češi vyprávět v Japonsku

Příběh spojený s mohylou Ivančena v Beskydech představí čeští skauti i na letním celosvětovém setkání v Japonsku. Tradičním výstupem k této kamenné mohyle pod Lysou horou si junáci připomínají popravu pěti skautů bojujících proti nacistickému režimu, k níž došlo na konci druhé světové války. O Ivančeně, která se stala symbolem boje proti nesvobodě, budou Češi vyprávět svým zahraničním kolegům. ČTK o tom informovala mluvčí Junáka - českého skauta Jitka Taussiková. Skautského jamboree v Japonsku se z Česka zúčastní asi 300 skautů a skautek, většina mezi čtrnácti a sedmnácti lety. Celkem se na obřím táboře, který se koná jednou za čtyři roky, očekává zhruba 30 tisíc skautů a skautek z celého světa.

Na Expo odcestovala kopie Dalimilovy kroniky z Národní knihovny

Do Milána, kde 1. května začne světová výstava Expo, putuje z Prahy kopie zlomku latinského překladu Dalimilovy kroniky ze sbírek Národní knihovny. U příležitosti zahájení výstavy knihovna vystaví v Klementinu originál tohoto vzácného rukopisu. Vystaven bude pouze 1. května od 9:00 do 17:00. Jediný známý latinský fragment iluminované kroniky zakoupila NK právě před deseti lety v pařížské aukční síni. Zaplatila za něj 345.644 eur, tedy zhruba 9,5 milionu korun. Odborníci překlad datují do doby kolem roku 1340. Podle typu písma a iluminace jde o italskou práci, pravděpodobně objednanou Janem Lucemburským nebo Karlem IV. Latinský překlad byl údajně vytvořen v Boloni ve 30. letech 14. století.

Veršovaná Kronika tak řečeného Dalimila je jedním ze základních děl českého dějepisectví. Neznámý autor ji napsal česky kolem roku 1310. Text knihy byl později často přepisován a dochovalo se osm úplných rukopisů a pět zlomků. Známé byly německé překlady této knihy, ale o latinském se dlouho nevědělo.

Restaurování vzácné Křivákovy Piety odhalilo její pražský původ

Vzácná Křivákova Pieta z Olomouce, která patří k nejvýznamnějším památkám vrcholně gotického sochařství v ČR, pochází z prestižní pražské dílny. Socha zde byla vyrobena na konci 14. století. Její původ se podařilo odkrýt během rozsáhlého restaurování památky v uplynulých dvou letech. Pieta je zapsaná od roku 2007 na seznam kulturních památek, v plné kráse si ji mohou nyní lidé prohlédnout na výstavě v Kapli svatého Jana Křtitele Arcidiecézního muzea. Socha je pro historiky umění významná také tím, že na rozdíl od řady jiných středověkých sochařských památek se dochovala její původní barevnost.

Domažlice odhalí šestimetrový kalich na počest husitské bitvy

Monumentální památník ve tvaru husitského kalichu odhalí v srpnu na vrchu Baldově město Domažlice na počest husitské bitvy z roku 1431. Přípravy stavby pomníku vrcholí, dělníci při nich mimo jiné rekonstruují podstavec z 30. let 20. století, kdy se o stavbě památníku poprvé uvažovalo. Našli přitom také 600 kilogramů těžký základní kámen, který město rovněž u památníku vystaví a opatří letopočtem, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Bublová. Domažlice si letos připomínají 750. let od založení, v srpnu se ve městě konají 60. chodské slavnosti a 6. července uplyne 600 let od upálení Jana Husa.

Mezinárodní festival Anifilm se uskuteční v květnu v Třeboni

To nejlepší z domácí i zahraniční animované tvorby představí od 5. do 10. května mezinárodní festival Anifilm v Třeboni. Uvede snímky z mezinárodních přehlídek a vedle soutěží celovečerních, krátkých i studentských filmů nabídne soutěž videoklipů či experimentálních animací. Cenu za celoživotní dílo převezme Vlasta Pospíšilová, autorka populárních Kuťáků či Pata a Mata, řekl na tiskové konferenci v Praze výkonný ředitel přehlídky Tomáš Rychecký.

Muzeum Karla Zemana rozšířilo expozici o další interaktivní část

Muzeum Karla Zemana v Saském dvoře u Karlova mostu rozšířilo expozici, vtahující děti i dospělé do kouzelného světa tohoto génia českého i světového filmu, o nový interaktivní prostor. Návštěvníkům nabídne moderní trikovou scénu i tematickou výstavu o filmu od jeho natočení po digitální restaurování. Novou část otevřela režisérova dcera Ludmila Zemanová a americký expert na digitalizaci James Mockoski, kteří přijeli do Prahy podílet se na obnově filmu Vynález zkázy.

Karel Zeman natočil v letech 1945-1980 téměř tři desítky titulů. Muzeum, kam od října 2012 přišlo na 100.000 návštěvníků, připomíná jeho technologie a postupy. Některých exponátů se mohou návštěvníci dotknout, rozpohybovat je a na svých fotoaparátech či videokamerách vyzkoušet triky, které používal. Platí to i o rozšířené části expozice, kterou tvoří interaktivní triková scéna.

V Broumově otevřeli část opraveného kláštera a zahradu

V Broumově na Náchodsku slavnostně otevřeli nově opravenou část benediktýnského kláštera a zahrady. Rekonstrukce stála zhruba 250 milionů korun, v opravených prostorech bude kulturní a vzdělávací centrum. Pro návštěvníky bude zrekonstruovaná část kláštera zdarma přístupná o víkendu 25. a 26. dubna. Současně Agentura pro rozvoj Broumovska za soukromé peníze opravuje někdejší mnišské cely, ve kterých bude možné se ubytovat.

Broumovský klášter byl i při opravách přístupný návštěvníkům. Lákadlem pro turisty je kopie takzvaného Turínského plátna, v němž byl zabalen Kristus, když jej sňali z kříže. Kopie pocházející z roku 1651 byla v klášterním kostele nalezena v roce 1999. Klášter přechovává i takzvané mumie z Vamberka.

Bonnie Tylerová dnes v Brně zahájí sérií tří koncertů v ČR

Zpěvačka Bonnie Tylerová, jejíž charakteristický chraplavý hlas patří k populární hudbě 70. a 80. let, dnes v brněnském Bobycentru zahájí sérií tří koncertů v ČR. Ve čtvrtek se fanouškům představí v ostravské Multifunkční aule Gong a 25. dubna navštíví pražský koncertní prostor Forum Karlín. Písně Tylerové se staly inspirací i pro české autory a interprety. Text Eduarda Krečmara s názvem Jen se hádej na skladbu It's a Heartache zazněl v podání Karla Gotta, Lucie Vondráčková bodovala s písní Ať je jak vítr, v originále I Need a Hero. Leona Machálková zase přezpívala hit Total Eclipse of the Heart s českým názvem Zatmění.

Horolezec Jaroš získal Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského za rok 2014

Horolezec Radek Jaroš získal za loňský rok Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského, udělovanou Českým olympijským výborem za nejlepší sportovní výkon. Jaroš před rokem zdolal vrchol K2 a jako první Čech a patnáctý člověk na světě dosáhl vrcholu všech osmitisícovek bez kyslíku. O držiteli ceny letos poprvé rozhodli samotní sportovci. Hlasovala skoro stovka těch, kteří se zúčastnili letních olympijských her v Londýně 2012, zimních her v Soči 2014 a Světových her v Cali. V minulosti volil vítěze výkonný výbor ČOV.

Sport

O mistrovi hokejové extraligy rozhodne až sedmý finálový zápas. Hráči Třince zvítězili v šestém finálovém utkání v Litvínově 6:3 a po druhé výhře za sebou vyrovnali stav série na 3:3. Gól a dvě nahrávky si v dresu vítězů připsal útočník Erik Hrňa. O titulu bude jasno ve čtvrtek, kdy bude mít výhodu domácího prostředí vítěz základní části Třinec.

Čeští hokejisté do 18 let porazili v posledním duelu ve skupině na MS domácí Švýcarsko 5:0. Ve čtvrtfinále se v repríze loňského finále utkají s USA.

Petr Mrázek vychytal své premiérové čisté konto v play off NHL a pomohl Detroitu k výhře nad Tampou Bay 3:0. Český brankář zneškodnil všech 22 střel soupeře, byl vyhlášen první hvězdou utkání a Red Wings se ujali vedení v sérii prvního kola 2:1 na zápasy.

Prvního ročníku Evropských her se v červnu v Baku zúčastní minimálně 130 českých sportovců. Nominaci schválil výkonný výbor Českého olympijského výboru (ČOV), jeho předseda Jiří Kejval může ještě doplnit další účastníky, kteří splní kritéria. Konečná uzávěrka je 30. dubna. Mezi hlavní medailové adepty budou v Ázerbájdžánu patřit například rychlobruslařka Martina Sáblíková v cyklistické časovce a elitní profesionál Zdeněk Štybar, biker Jaroslav Kulhavý, čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba či judista Lukáš Krpálek.

Volejbalisté Liberce zvítězili v třetím utkání finále play off extraligy v Českých Budějovicích 3:0 po setech 25:22, 25:21 a 27:25. V sérii na čtyři výhry vedou 2:1. Další zápas se hraje dnes opět v hale obhájců titulu.

Tenista Lukáš Rosol je v Bukurešti ve čtvrtfinále. Vítěz turnaje z roku 2013 a loňský finalista v 2. kole porazil Srba Dušana Lajoviče 4:6, 6:4 a 6:3. Jiří Veselý rovněž postoupil do čtvrtfinále v Bukurešti. V druhém kole zdolal 6:3, 6:1 Tunisana Malika Džazírího.

Český cyklista Leopold König obsadil čtvrté místo v královské etapě závodu Kolem Trentina a celkově je po dvou dnech třetí. Do čela průběžného pořadí se dnešním vítězstvím posunul lídr Königova týmu Sky Richie Porte z Austrálie.

Prostějovské volejbalistky získaly posedmé v řadě extraligový titul. Finále s Olympem ukončily výhrou v Praze 3:0 na sety a stejným poměrem ovládly celou sérii. V domácí sezoně Hanačky uhájily neporazitelnost.

Počasí

Jasno až polojasno. Zpočátku v jihozápadní polovině území většinou oblačno a místy déšť nebo přeháňky, jinde srážky jen ojediněle. Nejvyšší teploty 15 až 19 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C.