Denní souhrn zpráv

CVVM: Žít z dávek je pro Čechy horší než krádež nebo zabití

Žít z dávek je pro Čechy horší než krádež nebo zabití zloděje. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nehledat práci a brát podporu, označují za nemorální tři čtvrtiny lidí. Naopak zabití domnělého zloděje považuje za nepřijatelné téměř o polovinu menší podíl dotázaných (41 procent). Přijatelnější než život z dávek jsou pro Čechy dokonce i nevěra, drogy či korupce.

Za naprosto nepřijatelné nebo aspoň velmi nemorální považuje život ze státní podpory bez hledání práce 77 procent účastníků průzkumu. Morálně přijatelné je takové chování jen pro osm procent lidí. Přitom dvakrát většímu množství Čechů, tedy 16 procentům, by nevadilo okrást stát na daních nepřiznáním příjmů. Lhaní v daňovém přiznání je nepřijatelné jen pro 58 procent dotázaných. Řadě lidí by nevadilo připravit o peníze nejen stát či distributora filmů, ale i cizího člověka, jehož peněženku by našli na ulici. Peníze by si bez výčitek nechalo 21 procent lidí. Za největší prohřešek proti morálce považují Češi řízení pod vlivem alkoholu. Za nepřijatelné ho označilo 83 procent dotázaných. Nejpřijatelnějším je z chování, která by mohla někomu vadit, líbání na veřejnosti. Značně by pohoršilo pouze 14 procent lidí, kdežto pro 73 procent je naprosto či většinou přijatelné. Průzkum provádělo CVVM v období od 2. do 9. března. Zúčastnilo se ho 1045 obyvatel České republiky starších 15 let.

Celnici našli v malé dodávce u Rozvadova 15 Syřanů bez dokladů

Plzeňští celníci objevili v pátek kolem 20:00 při kontrole maďarské dodávky u Rozvadova 15 mladých syrských uprchlíků bez dokladů. Směřovali po dálnici D5 do Německa. ČTK to řekla mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Jitka Blahutová. odle informací ČTK byl maďarský řidič policií zadržený a uprchlíci zajištěni a v současné době jsou všichni vyslýcháni. Až v neděli bude jasné, zda se budou vracet do domovské země nebo předávat do azylového zařízení.

Automobilka Hyundai vyrobila od ledna v Nošovicích 81.000 aut

Automobilka Hyundai vyrobila v prvním letošním čtvrtletí ve svém závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku téměř 81.000 vozidel,což je stejný výsledek jako loni. Připravuje se na zahájení výroby nových modelů a také na zvýšení tempa výroby. Přijme proto přes sto lidí. ČTK to sdělil mluvčí automobilky Petr Vaněk. Automobilka už dříve oznámila plán vyrobit letos o deset procent aut více než loni, tedy 330.000 místo 300.000 vozů.

Výroba ve slezské továrně jede na plný výkon. Poptávka po vozidlech je však podle mluvčího tak vysoká, že i tak budou muset zaměstnanci v dubnu až červnu na několik mimořádných sobotních směn. Nejvíce vozů z Nošovic putovalo v prvním čtvrtletí do Velké Británie, Německa, Španělska a Itálie. Pátá v pořadí byla Česká republika.

Projekt se 700 byty v Modřanech nemá vliv na životní prostředí

Projekt developerské společnosti Karlín Group, která chce v Modřanech u Vltavy postavit novou čtvrť s 698 byty v sedmi domech, nemá významný vliv na životní prostředí, rozhodl magistrátní odbor životního prostředí. Firma tak nemusí zpracovávat rozsáhlou studii dopadů na životní prostředí. Projekt tvoří sedm bytových domů, jejichž základna má tři podlaží. Na nich vyrostou věže s devíti až 12 patry. Developer slibuje také školku pro 120 dětí, obchod s potravinami, fitness studia a malé kancelářské provozovny například pro lékaře, zubaře, kadeřníka či lékárnu. Prostor mezi domy bude koncipován jako veřejné dlážděné náměstí s občasnou zelení a městským mobiliářem.

Zájem o nové byty v Praze v poslední době roste, jen loni developeři podle společné statistiky společností Ekospol, Skanska Reality a Trigema prodali rekordních 5950 nových bytů. To je meziročně o 18,6 procenta více. Loňský rok překonal i předkrizový rok 2007. Dalších 6750 bytů mají developeři připravených k prodeji.

Exředitel Nemocnice na Homolce Dbalý byl propuštěn z vazby

Bývalý ředitel pražské Nemocnice na Homolce Vladimír Dbalý byl na kauci propuštěn z vazby. ČTK to řekla jeho advokátka Katarína Kožiaková Oboňová. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové složil Dbalý peněžitou záruku, odevzdal pas, bude pod dohledem probačního úředníka a slíbil, že nevycestuje. Policie stíhá muže za manipulování zakázek. Kauci žalobce stanovil na půl milionu korun.

Lidský mozek se nejvíce rozvíjí do šesti let, mělo by se to využít

Devadesát procent kritického vývoje dětského mozku se uskuteční zhruba do šesti let, největší potenciál je kolem tří let věku dítěte. Pro budoucí úspěch ve škole je proto zásadní rozvíjet dítě už v takto raném věku. Uvedli to zakladatelé České asociace pro aktivní rozvoj dětí (CAPARD). Chtějí veřejnosti ukázat, jak tyto vědecké poznatky využít v praxi. Nedostatečná činnost mozku je podle asociace jednou z hlavních příčin, proč žáci ve škole neprospívají a dospělí selhávají v práci i v mezilidských vztazích. Když se optimální období propásne, neznamená to, že by si člověk nemohl danou dovednost osvojit později. Bude to ale od něj vyžadovat větší úsilí. Konference s názvem "Jak správně rozvíjet dětský potenciál" je naplánovaná na 19. května do Prahy.

Křesťané očekávají zmrtvýchvstání Krista, židům začíná pesach

Dnes je Bílá sobota, den rozjímání a půstu, kdy se křesťané připravují na připomínku Kristova zmrtvýchvstání. Vrcholí Velkou nocí, při níž se v chrámech zažehnou svíce jako symbol světla, které s Kristem přišlo do světa. Židovským věřícím začíná osmidenní svátek pesach, jenž je připomínkou odchodu Židů z Egypta. S Velikonocemi pesach velmi úzce souvisí, neboť Nový zákon datuje ukřižování a vzkříšení Ježíše, židovského kazatele a podle víry křesťanů spasitele, právě do doby pesachu.

Rožnovský skanzen předvádí velikonoční zvyky typické pro Valašsko

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm ukazuje velikonoční zvyky typické pro Valašsko. Tradiční program, který patří k nejstarším a nejoblíbenějším, každodočně navštěvuje až 30.000 lidí. Neodradilo je ani chladné a sněhovými přeháňkami doprovázené počasí. Návštěvníci muzea, které letos slaví 90 let od svého založení, si mohli prohlédnout například zdobení velikonočních kraslic nebo pletení proutěných pomlázek. Jarmark v Dřevěném městečku zase nabídl výrobky od stovky řemeslníků, které jsou spjaté s Velikonocemi. I v dalších dnech si lidé budou moci prohlédnout ukázky zvyků či valašskou velikonoční gastronomii.

Průvod v centru Prahy připomněl poslední pozemské chvíle Krista

Poslední pozemské chvíle života Ježíše Krista počínaje jeho večeři s apoštoly až po jeho smrt na kříži, křesťany vykládanou jakou vykupitelskou, připomnělo v pátek pouliční vystoupení v centru Prahy. Jeho organizátoři tak již poněkolikáté pozvali širokou veřejnost ke společné připomínce podstaty Velikonoc. Průvodu, který směřoval ze Staroměstského náměstí k náměstí Jungmannovu, přihlížely desítky lidí. Na několika zastaveních poslouchali vyprávění o Ježíšově poslání.

V průvodu hudebníků, performerů a dalších účastníků byla nesena symbolická rakev s trnovou korunou a kyticí růží. Na ní se při zastaveních nabízelo ve sklenicích víno a chléb symbolizující krev a tělo páně podobně jako při mši. Na rozdíl od situace v kostele ale při průvodu hrála pohřební kapela. Lidé se k průvodu přidávali a došli až k soše Josefa Jungmanna, kde se konalo veřejné čtení biblického pašijového příběhu.

Zámek Jezeří láká na novinky a chce se stát národní památkou

Na rozšířený návštěvnický okruh, piáno autora Broučků Jana Karafiáta nebo nová strašidla láká v nové sezoně zámek Jezeří na Mostecku. Památka, která stojí na úpatí velkolomu ČSA nemá kvůli znovu otevřené diskusi o možném prolomení limitů těžby hnědého uhlí jistou budoucnost. Správci zámku usilují o její zapsání na seznam národních kulturních památek. Znamenalo by to větší možnost získat peníze na jeho opravy, řekla ČTK kastelánka Hana Krejčová.

Spirituál kvintet na koncertu slavil 55 let a přebíral ocenění

Skupina Spirituál kvintet v pátek večer téměř zaplnila Divadlo Bez zábradlí v Praze. Nejstarší česká folková kapela zde koncertem oslavila 55 let své činnosti. Soubor převzal platinovou desku. Zároveň pokřtil nový výroční komplet obsahující prvních osm alb skupiny plus dvě bonusová CD a jedno DVD. Kmotry se stali textař František Novotný a bývalá zpěvačka kapely 'Odetta' Růžena Lieslerová. Koncert provázely žerty kapely na věk jejich členů, především sedmasedmdesátiletého vedoucího souboru Jiřího Tichoty. Spirituál Kvintet pak nabídl novější písně i staré hity.

Muzikolog, loutnista, zpěvák, textař a muzikant Tichota během koncertu informoval, že hlavní oslavy výročí Spirituál kvintet plánuje na 15. až 17. října, kdy zahraje ve Velkém sále pražské Lucerny. Mezi hosty budou Jaromír Nohavica, operní pěvkyně Dagmar Pecková a soubor Hradišťan.

Rozhledna Hýlačka by měla zahájit provoz v srpnu

V srpnu by měl být zahájen provoz nově postavené táborské rozhledny Hýlačka, kterou zničil požár. Původní dřevěnou konstrukci objektu nahradí ocelová. Náklady zhruba sedm milionů korun pokryje finanční sbírka, kterou pořádal Klub českých turistů, příspěvek města Tábor, Jihočeského kraje a pojistka. Rozhledna Hýlačka byla postavena v roce 1920 ve tvaru husitské hlásky a stála v táborské části Větrovy.

V Lednicko-valtickém areálu zahájili plavební sezonu

V Lednicko-valtickém areálu zahájili plavební sezonu, na zámecké rameno Dyje zatím vyjely tři lodě pouze k Minaretu. Další tři společnost 1. plavební vypustí na vodu příští týden a v květnu by se měla na řece objevit i úplně nová loď Valtice, která se dokončuje v loděnici v Hlavečníku u Pardubic. Lodě pro turisty budou jezdit v dubnu denně mimo pondělí, poté až do konce září denně a v říjnu opět mimo pondělí, řekl dnes ČTK ředitel 1. plavební Zdeněk Martinek. Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou jihomoravského kraje.

Muzeum v H. Králové ukazuje život na moři v 16. až 18. století

Muzeum východních Čech v Hradci Králové otevřelo výstavu nazvanou Na vlnách pod plachtami, která dokumentuje život na moři v 16. až 18. století. "Výstava nabízí soubor sbírkových předmětů z hradů, zámků a muzeí v České republice, které mají společné téma, tedy námořní historii v 16. až 18. století," řekl Stanislav Hrbatý, který výstavu připravoval. Například kotva pochází ze zámku Konopiště, měří čtyři metry a váží zhruba 700 kilogramů. Vystavena jsou také děla z počátku 16. století pocházející z lodí maltézských rytířů, které byly potopené u ostrova Rhodos a později vyzvednuté. Výstava také přiblíží osud pěti Čechů, kteří se v 16. a 17. století plavili po moři.

Čápi se vracejí na hnízda, přílet mohou monitorovat dobrovolníci

Čápi bílí se v těchto dnech hromadně vracejí ze zimovišť na svá hnízda. První letošní čáp byl hlášen 27. února z Dubného u Českých Budějovic, další od té doby zaplnili už 121 hnízd. Přílet ptáků mohou opět monitorovat dobrovolníci. ČTK to sdělila Česká společnost ornitologická. Čápů bílých bylo loni v Česku napočítáno 800 párů, na konci hnízdní sezony se v tuzemsku vyskytovalo přes 3000 čápů bílých.

Čápi jsou ohrožení ničením hnízd, dráty a sloupy vysokého napětí i počasím. Podle ornitologů čápi bílí postupně opouštějí úrodné nížiny a stěhují se výše do hor, což jim usnadňuje i změna klimatu. Naopak černí čápi se z dříve plachých lesních ptáků, které bylo těžké jen zahlédnout, stávají stále běžnějšími a lidé se s nimi nezřídka setkají i na potoce uprostřed vesnice.

Ornitologové v Přerově otevřeli výstavu o migraci ptáků

Název Táhni,...ale vrať se! nese výstava o migraci ptáků, kterou otevřela Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově. Návštěvníkům vysvětluje otázky velkého stěhování ptactva na podzim a na jaře. Seznámí je i s tím, který z nich táhne nejdále či co je na cestách čeká. Jde o sezonní výstavu, otevřena bude do konce října. ČTK to řekl kurátor výstavy Martin Vymazal.

Sport

Hokejisté Litvínova slaví po 19 letech postup do finále extraligy. V pátém semifinálovém utkání zdolali doma Kometu Brno 3:2 v prodloužení a ovládli sérii 4:1 na zápasy. V čase 67:52 rozhodl útočník Peter Jánský. V boji o zlato se Verva utká s vítězem souboje mezi Třincem a Spartou, který je zatím nerozhodný 2:2 na utkání.

Hokejisté Slavie mají po zápasech 5. kola baráže o extraligu v čele čtyřčlenné tabulky již čtyřbodový náskok. Pražanům k němu dopomohl vydřený úspěch na ledě Chomutova, kde zvítězili 2:0. Situace naplno využily České Budějovice, které přetlačily Olomouc 4:3 a ztrácejí z poslední příčky na Hanáky i chomutovské Piráty už jen dva body.

Čeští hokejisté porazili v prvním přípravném zápase před mistrovstvím světa Norsko 4:0. V duelu, který byl součástí Euro Hockey Challenge, se gólově prosadili Vladimír Svačina, Jan Kolář, Vojtěch Mozík a Martin Zaťovič. Brankář Jakub Kovář udržel v Lillehammeru čisté konto. "Sehráli jsme výborné utkání. Musím pochválit celé mužstvo, protože všichni hráli zodpovědně, bruslili, byli důrazní. Nory jsme k ničemu moc nepustili, i když hráli docela dobře. Měli jsme dobrou obranu. Chtěli jsme být aktivní, což se nám dařilo," pochvaloval si po zápase asistent trenéra Ondřej Weissmann.

Tomáš Berdych skončil na turnaji série Masters v Miami stejně jako loni před branami finále. Český tenista v semifinále prohrál s Britem Andym Murraym dvakrát 4:6 za hodinu a 42 minut. Osmý nasazený Berdych ztratil zápas kvůli špatným začátkům setů. V první i v druhé sadě se opakoval stejný scénář: Berdych si prohrál hned první podání, vzápětí sice získal brejk zpět, ale pak znovu přišel o servis, na což už nedokázal reagovat. Berdych letos prohrál s Murraym i podruhé. Celkově mají vyrovnanou bilanci 6:6.

Jachtařka Veronika Kozelská-Fenclová skončila dvanáctá v olympijské třídě Laser Radial v regatě Trofeo Princesa Sofia na Mallorce. Kvalifikovala se díky tomu na Světový pohár od 20. dubna ve francouzském Hyéres, což dokázal také Ondřej Teplý, třiadvacátý ve třídě Finn.

Počasí

Bude polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky, nad 500 m sněhové. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. V sobotu se Češi probudili do mrazivého rána. Na Jizerce v Jizerských horách bylo v noci -15 stupňů a v Rokytské slati na Šumavě podle informací Českého hydrometeorologického stavu (ČHMÚ) dokonce i -20 stupňů.

Uplynulý týden byl teplotně výrazně podprůměrný, v dalších dnech se ale oteplí. Příští víkend by mohly teploty dosáhnout 14 až 18 stupňů Celsia. Ve druhé polovině dubna pak mohou při malé oblačnosti odpolední teploty šplhat až k dvaceti stupňům.