Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

USA uhradí všechny náklady za přesun konvoje

Američané uhradí české armádě všechny náklady spojené s přesunem vojenského konvoje ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu přes Česko. Přesun je naplánován do detailů a měl by být hladký, řekl novinářům ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Konvoj, jenž je nyní v Polsku, překročí české hranice na třech místech v neděli. Kvůli velkému zájmu Poláků o setkání s americkými vojáky má ale už nyní zpoždění.

Češi budou mít možnost setkat se s vojáky a prohlédnout si část jejich techniky už při první zastávce tří částí konvoje v Pardubicích, Vyškově a v Liberci. Největší možnost setkání s Američany budou mít obyvatelé v úterý v Praze Ruzyni, kde se tři části kolony spojí, informoval ministr. O den později vyrazí konvoj do Německa. Po trase chtějí vojáky vítat příznivci americké armády, proti konvoji se ale také chystají demonstrace. Jejich iniciátorům vadí, že přesun armádní techniky má být současně demonstrací podpory USA členským státům NATO, které se cítí ohroženy ruskou agresí na Ukrajině.

Ministerstva navrhnou, aby mohli dřív do penze všichni horníci

Ministerstva práce a sociálních věcí a průmyslu a obchodu mají za úkol připravit balíček opatření pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Jeho součástí bude i novela zákona o důchodovém pojištění, která by měla umožnit dřívější odchod do důchodu všem horníkům. Na tiskové konferenci po jednání s hornickými odboráři ve Stonavě na Karvinsku to řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Balíček by podle ní měl být připraven během několika týdnů.

Vláda tento týden schválila nařízení, které umožní dřívější odchod do důchodu všem horníkům, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali pod zemí nejméně 3300 směn. Díky novele zákona by mohli jít do předčasného důchodu i havíři, kteří začali fárat až po roce 1992. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že novela by se týkala zhruba 3500 horníků těžební společnosti OKD. Horničtí odboráři budou jednat se zástupci ministerstev, aby společně vyčíslili náklady, které by dřívější odchody horníků do důchodu stály. Podle původních údajů ministerstev by to mělo být okolo 50 miliard korun, odboráři ale tvrdí, že by náklady dosáhly jen něco přes čtyři miliardy korun. Podle hornických odborářů horníci umírají průměrně o šest let dříve než běžní obyvatelé České republiky. "Horník přinese do důchodového systému peníze a pak zhruba 1,2 milionu nevyčerpá, protože ten horník už zkrátka déle nežije," řekl Pytlík.

MF odkládá účinnost nového loterijního zákona, má zatím novelu

Nový zákon o hazardu včetně změn zdanění nezačne pravděpodobně platit od ledna 2016, ale zřejmě až od ledna 2017. Důvodem je posouzení zákona Evropskou komisí a výběrové řízení na monitorovací systém. Na tiskové konferenci to uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský. MF proto připravilo novelu zákona o hazardu, která od příštího roku zvyšuje sazbu odvodu z loterií z 20 na 25 procent a zdvojnásobuje fixní místní poplatek za jeden den z 55 korun na 110 korun. Novela by měla příští rok přinést do rozpočtu 2,5 miliardy korun navíc. Odklad se nelíbí aktivistům ani některým loterijním firmám. Zástupci hazardního průmyslu navíc kritizují i oznámené zvýšení daní, které má platit už od příštího roku.

Hazard je v Česku rozšířený. Předloni Češi prosázeli 123,9 miliardy korun a na výhrách se jim vrátilo 95,3 miliardy korun. Provozovatelům her tak zůstalo 28,6 miliardy korun, ze kterých platili daně a odvody. Dopady hazardních her jsou podle odborníků vážné. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti odhaduje, že je v Česku 150.000 problémových hráčů, z toho 40 až 80 tisíc je patologických.

Šéf MERO: PKN Orlen by mohl zastavit zpracování ropy v ČR

Polský PKN Orlen, který je vlastníkem českého Unipetrolu, by mohl zastavit zpracování ropy v Česku. Na konferenci o budoucnosti české petrochemie to řekl předseda představenstva státního správce ropovodů MERO ČR Stanislav Bruna. Generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski v následném vystoupení nechtěl budoucí vývoj české petrochemie komentovat. Uvedl, že nemůže mluvit za PKN Orlen, Unipetrol ale podle něj splňuje strategii, kterou si pro ČR stanovil v roce 2013 a která platí do roku 2017. Ta se zastavením zpracování ropy nepočítá.

"Oficiálně jsme od Unipetrolu ani PKN Orlen takovou informaci nikdy nedostali," uvedl ředitel odboru plynárenství a kapalných paliv ministerstva průmyslu Jan Zaplatílek. Další zástupce ministerstva Pavel Šenych nicméně upozornil, že podle státu není zcela naplňována zmiňovaná strategie, kterou si pro roky 2013 až 2017 Unipetrol v ČR stanovil. "Splňujeme ji," reagoval Świtajewski s tím, že Unipetrol plánuje v tomto období investovat zhruba 19 miliard korun.

Policie viní 5 lidí ze skladování zakázaných min ve Vrběticích

Policisté obvinili pět lidí ze dvou firem, které údajně v areálu ve Vlachovicích - Vrběticích na Zlínsku skladovaly zakázané protipěchotní miny. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Jedná se o manažery a zaměstnance společností Excalibur Army a Real Trade. Mluvčí Excalibur Army Andrej Čírtek v reakci uvedl, že uvedené miny nepovažují maďarský stát, od nějž je firma získala, ani české licenční orgány za zakázané, že obvinění je účelové a může způsobit miliardové škody.

Společnosti Excalibur Army a Real Trade, které jsou součástí holdingu Excalibur Group, uskladnily podle ČT ve Vrběticích v roce 2014 celkem 500 protipěchotních min z někdejší výzbroje maďarské armády. Protipěchotní miny však zakazuje takzvaná ottawská konvence. Advokáti pětice stíhaných ale tvrdí, že úmluva se na tento konkrétní typ elektronicky dálkově odpalovaných min nevztahuje. "Ottawská úmluva totiž zakazuje munici odpalovanou kontaktem osoby, což se této munice netýká. Tato munice byla a je maďarským státem deklarovaná jako dálkově elektricky odpalovaná, to znamená, není možné ji iniciovat kontaktem osoby, jak požaduje Ottawská konvence," uvedl Čírtek.

Soudní dvůr EU bude mít generálního advokáta z ČR - Michala Bobka

Česká republika bude mít poprvé od svého vstupu do Evropské unie generálního advokáta při Soudním dvoru EU. Unijní Výbor expertů schválil kandidáta české vlády Michala Bobka, který působí jako profesor evropského práva na College of Europe v belgických Bruggách a jako výzkumný pracovník Institutu evropského a srovnávacího práva při Právnické fakultě Univerzity v Oxfordu. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničí. Úkolem generálních advokátů, jichž je u dvora devět, je veřejně a nestranně předkládat stanoviska k případům předloženým soudu. Soudci a generální advokáti jsou jmenováni na funkční období šesti let s možností opětovného jmenování.

Exposlanci ODS a ministerstvo se dohodli na odškodném za stíhání

Ministerstvo spravedlnosti se dohodlo s bývalými poslanci za ODS Markem Šnajdrem, Ivanem Fuksou a Petrem Tluchořem na ukončení sporu o odškodnění za jejich trestní stíhání a pobyt ve vazbě v kauze takzvaných trafik, což byl jeden z případů kolem někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Dostanou od 507.000 do 847.000 korun. Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. U soudního sporu exposlanci požadovali celkem zhruba 9,5 milionu korun.

Šnajdr podle uzavřené dohody obdrží 524.500, Fuksa 847.502 a Petr Tluchoř 507.489 korun. Ministerstvo spravedlnosti zároveň uveřejní omluvu všem třem mužům.

Zastupitelé Prahy zřídili výbor pro menšiny, je jich víc než 5 procent

V Praze žije více než pět procent lidí jiné než české národnosti. Zastupitelstvo proto splní zákonnou povinnost a zřídí výbor pro národnostní menšiny se zástupci 12 národností. Usnesení schválili pražští zastupitelé. Výbor bude mít 17 členů, fungovat bude od 1. dubna. Ve výboru bude zástupce Bulharů, Rusů, Maďarů, Němců, Poláků, Romů, Rusínů, Řeků, Slováků, Srbů, Ukrajinců a zástupce židovské komunity. Podle důvodové zprávy zatím nebylo možné zajistit nominaci kandidátů z chorvatské, běloruské a vietnamské menšiny. Pokud projeví zájem, budou také moci být do výboru jmenováni.

V Praze a okolí žije přibližně polovina všech cizinců v zemi a jejich podíl na celkovém počtu obyvatel je nejvyšší. Důvodem je dostatek pracovních příležitostí i bydlení. Nejvíc je v Praze i celém Česku Ukrajinců, následují Slováci a Vietnamci. Aktuálně v samotné Praze dlouhodobě či trvale žije bezmála 168.000 cizinců.

MF: Nemocnice a pojišťovny nepořizovaly defibrilátory hospodárně

Nemocnice a zdravotní pojišťovny v minulých letech pořizovaly defibrilátory a další zdravotnické prostředky pro léčbu srdce nehospodárně. Zdravotnická zařízení nakupovala prostředky od dodavatelů za vyšší ceny a pojišťovny proplácely předražené částky. Podle právníka ministerstva financí Adama Vojtěcha to ukázala analýza za roky 2009 až 2013, kterou si resort udělal. "Zdravotnictví je stále málo transparentní, stále nevidíme konkrétní úhrady poskytovatelů zdravotní péče. Nerozumím tomu, proč privátní zdravotnictví vydělává a je úspěšné, a krajské a státní ne. Nevím, proč stát a kraje zdravotnické prostředky nenakují centrálně," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). O zdravotnictví zajímá od svého nástupu do funkce proto, že jím proteče ročně kolem 250 miliard korun.

Nemocnice podle autorů analýzy pořídí zdravotnické prostředky za určitou cenu. Ta bývá vyšší, než by musela být. Zdravotnické zařízení pak pojišťovně vykáže ještě vyšší cenu, často maximální možnou. Rozdíl si nemocnice nechá a využije ho třeba ve ztrátových provozech. "Nemocnice vykázaly různé ceny různým pojišťovnám. Kdyby pojišťovny data sdílely, zjistily by, že částky jsou mimo realitu. Mělo okamžitě dojít k úpravě ceny," uvedl Vojtěch.

Český vědecký atašé by mohl do Izraele vyjet ještě letos

Vědecký atašé zastupující Českou republiku a český výzkum by mohl do Izraele vyjet ještě letos. Rozhodnutí o zřízení jeho postu by mělo padnout již brzy, přesný termín ale ještě není znám, odpověděla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Atašé by měl sídlit v Tel Avivu. Vyslat ho tam chce úřad vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Uvažuje také o svých zmocněncích do Spojených států a Německa. Mají například zajišťovat kontakty pro tuzemský základní i aplikovaný výzkum, hledat možnosti spolupráce i zprostředkovávat oboustranné výměnné pobyty vědců.

Vládní rada schválila Bělobrádkův návrh většího rozpočtu pro vědu

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace schválila návrh rozpočtu na vědu pro příští tři roky, který připravil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). ČTK to sdělila Adéla Klimešová z tiskového oddělení úřadu. Podle návrhu má stát příští rok na vědu uvolnit 28,7 miliardy korun, což je téměř o dvě miliardy více než letos. Na rok 2017 by mělo jít 29,3 miliardy korun a na rok 2018 až 29,9 miliardy Kč. O návrhu bude ještě jednat vláda v rámci schvalování státního rozpočtu. Vicepremiér připravuje rozpočet na to, až v roce 2023 půjde na výzkum méně peněz. V té době totiž skončí financování z evropských fondů.

Nejoblíbenější učitelkou v Česku je Pacíková z policejní školy

Cenu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku v šestičlenném finále vybojovala Hana Pacíková. Učitelka práva a kriminalistiky na střední a vyšší odborné policejní škole v Holešově zvítězila nejen u patnáctičlenné odborné poroty v čele s Janem Cimickým, ale také u žáků zúčastněných škol. Děti ji vyhlásily Dětským Ámosem.

O vítězi se v bouřlivé atmosféře rozhodovalo ve čtyřech finálových disciplínách. Vrcholem byla tradiční pětiminutová "volná jízda", společné vystoupení učitele a jeho žáků. A právě v ní zřejmě Pacíková rozhodla o svém triumfu. Secvičená scénka o rekonstrukci napadení v restauraci rozesmála všechny přítomné.

Kuřákům za porušení zákazu kouření má hrozit pokuta 5000 korun

Za porušení zákazu kouření ve veřejných prostorách by kuřákům podle ministerského návrhu protikuřáckého zákona měla hrozit pokuta 5000 korun. Provozovatelé hospod by zaplatili až 50.000 korun. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček to oznámil novinářům při představení hlavních cílů předlohy. Ministr chce zákonem také založit fond na podporu projektů souvisejících s prevencí před užíváním návykových látek. Příjmem fondu by mělo být jedno procento výnosu ze spotřební daně z tabáku, uvedl Němeček. Je přesvědčen o tom, že hlavní cíle zákona získají dostatečnou podporu i v Parlamentu.

Chystaný zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek má v souladu s jeho původním záměrem zavést úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech či tanečních zábavách. Vztahoval by se i na elektronické cigarety, řekl ministr. Na nápojových lístcích by také musel být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo.

Hejtman Petera: V Brdech by měla zůstat nedotčená příroda

Středočeský kraj je proti nové výstavbě v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy, která bude počátkem příštího roku vyhlášena na území rušeného vojenského újezdu. V této oblasti by měla zůstat nedotčená příroda, řekl ČTK během konference o budoucnosti Brd v Příbrami středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). Problém vidí i v dopravní obslužnosti, příjezdové komunikace jsou podle něj nedostatečné stejně jako parkovací kapacity v obcích na hranici újezdu. Vedoucí strašického muzea Středních Brd Martin Lang, další z účastníků konference, poukázal na to, že v rámci CHKO vzniknou takzvané první zóny, které by měly být návštěvníkům nepřístupné a kde bude příroda ponechána svému osudu. Lang připomněl, že střední Brdy by se měly otevřít jen pěší turistice a cykloturistice a veškerý cestovní ruch by se měl odehrávat na okraji dnešního újezdu, nikoliv uvnitř.

Zástupce klubu turistů Vladislav Sajdl ČTK řekl, že hlavní výchozí body pro návštěvníky Brd by mohly být v místech jako Strašice, Míšov, Jince nebo Příbram, které jsou dostupné veřejnou dopravou a kde je možné zaparkovat a najíst se. Turisté by měli dostat možnost udělat nějaký výletní okruh a vrátit se na výchozí stanoviště, možné bude i projít celým újezdem napříč.

Češi jsou nemocní, protože jedí nepravidelně a špatně

Češi jsou nemocní, protože se stravují nepravidelně a jejich jídelníček je nevyvážený. Ve stravě mají nadbytek nezdravých tuků, cukru, soli a naopak málo ovoce a zeleniny. K tomu mají také málo pohybu, uvedla na workshopu Akademie zdravého životního stylu lékařka Marie Nejedlá z iniciativy Vím, co jím a piju. Nadváhou a obezitou trpí v Česku přes 57 procent dospělých, přibývá diabetiků, lidí s vysokým tlakem a více je i případů rakoviny. Doba dožití se sice prodlužuje, roky navíc jsou ale prožité v nemoci, varovala lékařka.

Vítězem soutěže Vinařství roku jsou Vinné sklepy Valtice

Vítězem soutěže vinařství roku 2014 se stala společnost Chateau Valtice-Vinné sklepy Valtice. Výsledky byly vyhlášeny v pražském Veletržním paláci. Na výběru vítěze se letos stejně jako loni kromě odborné poroty svými hlasy podílela také veřejnost. Šestého ročníku soutěže se účastnilo 32 vinařství, o pět více než loni. Celkový vítěz vyhrál také v kategorii velkých vinařství. V kategorii středních vinařství patří první příčka Žernoseckému vinařství. Nejlepším malým vinařstvím určila porota Vinařství Špalek.

Noc s Andersenem láká děti do knihoven ke společnému čtení

Měsíc březen tradičně věnovaný oslavě knih, čtení a čtenářů dnes večer symbolicky zakončí Noc s Andersenem. Již 15. ročník akce pořádané knihovníky přivede ke společnému čtení, hraní si, vyprávění i trávení volného času tisíce dětí ve stovkách knihoven. Ke knihovnám se přidávají čím dál více školní třídy, klubovny, různé instituce i nemocnice a z Česka se pohádková Noc s Andersenem šíří i za hranice. Kromě Česka se bude v noci společně číst v dalších 14 evropských zemích, ale i na Novém Zélandu, v USA, Austrálii, Izraeli i v Keni.

Noc s Andersenem se koná vždy na přelomu března a dubna u příležitosti výročí narození slavného dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a Mezinárodního dne dětské knihy, který se slaví tentýž den, tedy 2. dubna. Letos je 210. výročí narození slavného spisovatele a 4. srpna 140 let od jeho smrti. Někde budou děti nocovat ve školních třídách, jiné dětské kolektivy společně půjdou do knihoven.

Výstava ve Žďáru n. S. mapuje osudy české šlechty v době nacismu

Osudy českých šlechticů, kteří se hlásili k českému národu v době ohrožení Československa nacistickou třetí říší i během okupace, mapuje výstava, která byla zahájena v Galerii Kinských na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Putovní výstava tam potrvá do konce května, pak bude přesunuta na zámek Častolovice. ČTK to řekl jeden z autorů výstavy historik Zdeněk Hazdra z Ústavu pro studium totalitních režimů. Návštěvníci mohou ve videodokumentu vyslechnout vyprávění potomků českých šlechticů Theobalda Czernina, Jaroslava Lobkowicze, Františka Kinského a Karla Schwarzenberga, a seznámit se s osudy jejich rodin během bouřlivého 20. století.

Havlíkův film Zejtra napořád míří na festivaly v USA

Film Zejtra napořád, který měl vloni premiéru na MFF v Karlových Varech, byl vybrán na prestižní zahraniční přehlídky. Už tento víkend se za účasti jeho režiséra Rudolfa Havlíka uskuteční dvě projekce na velkém americkém festivalu ve Phoenixu v Arizoně, oznámil Petr Koza ze společnosti Bio Art Production. "V polovině dubna bude uveden na filmovém festivalu v Tiburonu v Kalifornii," uvedl. Připomněl, že jeho tvůrce, spisovatel, cestovatel a blogger Rudolf Havlík, natočil tuto svoji prvotinu podle vlastního scénáře, zčásti inspirovaného osobně prožitým cestováním po Asii a hledáním pocitu domova v České republice. Pro hlavní role si vyhlédl Pavla Baťka, slovensko-maďarskou herečku Vicu Kerekesovou a Filipa Blažka.

Cena soutěže Febiofestu Nová Evropa putuje na Island

Vítězem soutěže Nová Evropa končícího Febiofestu je islandské drama Život v akvárku. Přináší naturalistický pohled na život v Reykjavíku, kde si hlavní hrdinka - matka a učitelka ve školce - musí přivydělávat jako prostitutka. Grand Prix spojenou s finanční odměnou 5000 eur (138.000 korun) převezme režisér Baldvin Zophoníasson na závěrečném ceremoniálu přehlídky, která uvedla 159 filmů z 56 zemí a od 30. března do 17. dubna bude pokračovat v regionech. Podle prezidenta festivalu Fera Feniče snímky zhlédlo 62.000 diváků, o několik set více než loni. Mezi dvanácti tituly soutěže prvních a druhých filmů Nová Evropa byl i debut Štěpána Altrichtera s názvem Schmitke, který vznikl v česko-německé koprodukci.

Festival Pražské jaro v programu nabídne Poctu Jarmile Novotné

V rámci letošního ročníku hudebního festivalu Pražské jaro zazní 23. května v Rudolfinu pěvecký koncert Pocta Jarmile Novotné. Uznávaný basbarytonista Adam Plachetka (29) uvede své mladší kolegy a kolegyně, které společně s ním doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) pod taktovkou Tomáše Braunera. Jarmila Novotná 17 sezon excelovala v Metropolitní opeře v New Yorku (Met), kde v 86 letech 9. února 1994 zemřela. Právě ve spolupráci s Met chystají výstavu operních kostýmů Novotné, která se uskuteční od 26. června do 2. listopadu v Českém muzeu hudby. Na stejném místě se 10. září uskuteční za účasti syna Jarmily Novotné George Daubka křest biografie Novotné, jejímž autorem je historik, publicista a scenárista Pavel Kosatík.

V technickém muzeu přivítali miliontého návštěvníka

V Národním technickém muzeu v Praze na Letné přivítali miliontého návštěvníka od svého znovuotevření v únoru 2011 po předchozí dlouhodobé rekonstrukci. Stal se jím šestiletý Pavel Pekař z Kytlice u Děčína, který muzeum navštívil se svou maminkou. Generální ředitel muzea (NTM) Karel Ksandr mu předal čestnou vstupenku, publikace a model Tatry 87, se kterou cestovali Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund.

Sport

Český běžec na lyžích Martin Jakš zakončil sezonu ziskem titulu na armádním mistrovství světa. V závodě na 15 kilometrů volně ve švédském Bodenu triumfoval s náskokem devíti sekund před Rusem Petrem Šedovem. Vloni na stejné trati Jakš získal stříbro. "Říkal jsem si, že kdyby to bylo do tří, tak to bude super, a tohle je o to lepší, krásný výsledek," řekl osmadvacetiletý praporčík z Dukly Liberec, jenž vloni na šampionátu CISM ve finském Sodankylä prohrál jen s norským mistrem světa ze Sappora 2007 Larsem Bergerem.

Michal Březina je na mistrovství světa v krasobruslení v Šanghaji po krátkém programu desátý. Se známkou 76,84 zaostal o více než deset bodů za osobním maximem ze světového šampionátu v roce 2012. Nejlepší výchozí pozici do sobotních volných jízd si vypracoval obhájce prvenství a olympijský vítěz Juzuru Hanju z Japonska (95,20). Druhý český reprezentant Petr Coufal při debutu na MS obsadil 27. místo a do volných jízd nepostoupil. Březina zvládl krátkou jízdu s jedinou větší chybou, které se dopustil při čtverném salchowu. Po nejistém dopadu si sáhl rukou na led.

Karolína Plíšková v druhém kole tenisového turnaje v Miami otočila zápas s Němkou Annikou Beckovou a po vítězství 2:6, 6:3 a 6:4 v prestižní soutěži pokračuje. Ze hry venku je Tereza Smitková, která sice proti Rumunce Irině Beguové získala úvodní sadu, ale nakonec 31. nasazené hráčce po dvou hodinách a 18 minutách podlehla 7:5, 4:6 a 4:6.

Počasí

Proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, zejména na horách, nad 600 m přeháňky sněhové. Večer v Čechách od západu přibývání oblačnosti a později na západě občasný déšť. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C.