Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman: Nepoměr mezi zaměstnanci a živnostníky není jen v pojištění

Nepoměr mezi zaměstnanci a živnostníky není podle prezidenta Miloše Zemana jenom v platbách za zdravotní pojištění. Týká se to například i daně z příjmu a sociálního pojištění. Tyto tři otázky je dobré posuzovat jako komplex, řekl novinářům na závěr svého třídenního pobytu v Libereckém kraji Zeman. Prezident tím reagoval na nedávnou diskusi o zvýšení zdravotního pojištění pro živnostníky. Například podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) drobní podnikatelé čerpají ze zdravotního systému víc peněz, než do něj odvádějí. Na nepoměr upozorňují i odbory. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však návrhy na vyšší odvody pro živnostníky odmítá, analýzu má na koaliční jednání přinést v dubnu.

Přejezd vojáků USA je v souladu s právem,odmítá TOP 09 názor KSČM

Průjezd amerických vojáků přes Českou republiku je plně v souladu s českým právním řádem. Na tiskové konferenci to řekla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Podpořila tak postup vlády a odmítla názor komunistů, že kabinet porušil ústavu, když přesun amerických jednotek nenechal jako "pobyt cizích vojsk" schválit Sněmovnou. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga jsou mezi odpůrci konvoje i tací, kteří vědomě podrývají obranyschopnost ČR.

Boří les na Břeclavsku se začne od munice čistit ještě letos

Lesy ČR začnou ještě letos čistit 500 hektarů Bořího lesa na Břeclavsku, kde zůstalo od druhé světové války hodně nebezpečné munice. Stát to bude 50 milionů korun. Novinářům to na místě řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O zakázku budou soutěžit odborné firmy, policie ani armáda svoje pyrotechniky uvolnit nemůže, jsou vázáni například ve Vrběticích, kde po loňských výbuších čistí muniční areál. Soutěž je už připravená, první vítězové budou známi v druhé polovině roku. Areál se bude čistit postupně. "V období deseti let by měl být systematicky vyčištěn areál Bořího lesa," uvedl Sobotka. Otázka, kdo likvidaci munice v lese zajistí, se řeší několik let. Stát začal situaci více řešit v souvislosti s loňskými výbuchy munice ve Vrběticích na Zlínsku. Tam jsou také vázáni policejní pyrotechnici, jejichž pozice se v minulosti škrtaly. Podle Sobotky to byla chyba. "Škrty v minulosti byly velkou chybou, snížilo to možnost státu reagovat na mimořádné situace a provádět průběžnou pečlivou kontrolu obchodování a uskladnění munice," uvedl Sobotka.

Novela vinařského zákona má podle Sobotky platit už za rok

Novela zákona o vinohradnictví a vinařství, která bude regulovat český trh s vínem, má platit patrně od příštího roku. Stát ale chce, aby podvodníci byli pod tlakem už nyní. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) má například spolupracovat s celníky. Novinářům to dnes ve Valticích na Břeclavsku řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Stát plánuje, že celní správa nyní bude online připojena na databázi SZPI, které dovozci musí 24 hodin předem hlásit dovážené zboží. Celníkům to pomůže při kontrolách. Podle Sobotky už se aktivita celní, daňové správy a policie posílila.

Prezident dostal v Turnově výzvu, aby vrátil důstojnost svému úřadu

Turnovští zastupitelé předali prezidentu Miloši Zemanovi výzvu, ve které na něj apelují, aby vrátil důstojnost úřadu, který zastává. Výzvu podepsalo 14 z 27 turnovských zastupitelů. Prezidentovi vyčítají například jeho proruské postoje. Zeman zase zastupitelům doporučil, aby věnovali větší pozornost dění ve svém městě. Turnov byl jediným místem při třídenní návštěvě prezidenta v kraji, kde se jeho odpůrci veřejně projevili. Na jednom domě vyvěsili transparent "Miloši, go home" a v sále Střelnice při besedě s prezidentem na něj část publika mávala červenými kartami. Přišlo ale i hodně jeho zastánců se zelenými kartami a někteří ho skandovaně povzbuzovali: "Miloši, jsme s tebou" či "Nedej se".

Singer: Pravděpodobnost dalšího oslabení koruny se zvýšila

Pravděpodobnost možného posunutí kurzového závazku ze současných 27 korun za euro, tedy dalšího oslabení koruny, se proti únorovému zasedání rady zvýšila. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. Podle analytiků je cílem tohoto prohlášení především zabránit přílišnému posílení koruny k 27 Kč/EUR. Rozhodnutí kritizoval prezident Miloš Zeman. Bankovní rada ČNB potvrdila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině roku 2016. Zároveň také upozornila, že v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen a obnovení rizik deflačního vývoje ekonomiky je připravena kurzový závazek ze současných 27 korun za euro posunout. Koruna po Singerových slovech ztratila k euru proti středě 17 haléřů, v 15:00 se obchodovala za 27,54 Kč/EUR.

Mládek požádal německou vládu o podporu v případu Viktoriagruppe

Český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes v Berlíně požádal německou vládu, aby upozornila soudce i insolvenčního správce zkrachovalé firmy Viktoriagruppe, že by nafta ve skladu firmy v německém Kraillingu mohla být majetkem České republiky. Naftu za 1,2 miliardy korun tam dříve uložila Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Mládek ČTK řekl, že podle jeho informací zatím o vlastnictví uloženého paliva není rozhodnuto.

Ústavu duševního zdraví hrozí vracení dotací, chybí část vybavení

Národnímu ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy hrozí, že bude muset vrátit až miliardovou dotaci. Chybí v něm část vybavení, které bylo podmínkou jejího přidělení. Jde i o unikátní magnetickou rezonanci. Po auditu v příštím měsících by stát mohl dostat pokutu, nebo přijít o celou evropskou dotaci, řekl při oficiálním zahájení provozu ředitel Cyril Höschl. Podle něj stojí za vším byrokratické průtahy, ministerstvo zdravotnictví (MZ) to odmítlo. Stavba stála 400 milionů korun, dalších 600 milionů korun je určeno na přístrojové vybavení, provoz do konce roku 2015 a platy zaměstnanců, kterých je téměř 300. Ústav funguje od 1. ledna a soustředí veškerou psychiatrickou péči v jednom místě.

V ČR žije až půl milionu lidí s vážným psychiatrickým onemocněním

V Česku žije až půl milionu lidí s vážným psychiatrickým onemocněním, třetina obyvatel se někdy s duševní nemocí léčila. Většina péče se soustřeďuje do velkých psychiatrických nemocnic, dříve léčeben. Podle řady průzkumů je stav péče v Česku v některých aspektech horší než u ostatních evropských států. Na psychiatrii jde v Česku podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) 2,6 procenta peněz zdravotního pojištění, ze zhruba 220 miliard Kč je to necelých šest miliard ročně. Průměr zemí OECD, včetně rozvojových, je 3,5 procenta, vyspělé dávají i osm procent.

EK kritizuje ČR za znečišťování ovzduší prachovými částicemi

Evropská komise vyzvala Českou republiku, aby se zabývala znečištěním ovzduší prachovými částicemi a svá pravidla v tomto směru uvedla do souladu s právními předpisy Evropské unie. První výtku směřující na znečištění prachovými částicemi Praha obdržela v únoru 2013. Jestliže ČR tentokrát požadavku komise nevyhoví, může celá věc skončit u Soudního dvora EU. Podle unijních předpisů mají členské státy omezit vystavení obyvatel jemným prachovým částicím (PM10) stanovením závazných mezních hodnot. Tyto částice pocházejí z emisí z průmyslové výroby, dopravy a vytápění domácností a mohou způsobovat astma, kardiovaskulární obtíže, rakovinu plic a předčasná úmrtí. Podle nejnovějších údajů, které komise obdržela z ČR, jsou maximální denní limity těchto částic překračovány v Praze, v regionech Střední Čechy, Severozápad, Severovýchod, městě Brno a v regionech Střední Morava a Moravskoslezsko. V Ostravě, Karviné a Frýdku-Místku se navíc překračují i limity roční.

Praha rozdělila granty na kulturu za víc než 240 milionů korun

Pražští zastupitelé schválili rozdělení grantů na kulturu za víc než 240 milionů korun. Na letošní jednoleté granty půjde 57,5 milionu, zbytek na čtyřleté granty od roku 2016. Grantová komise posuzovala celkem 612 jednoletých a 37 víceletých projektů. Největší částka připadla Divadlu Archa a víceúčelovému prostoru klub Meet Factory, naopak bez podpory Prahy zůstaly například Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo Komedie, Febiofest, Letní shakespearovské slavnosti nebo ceny Grand Czech Design.

Ministerstvo ustoupilo od plošného zákazu vozítek segway

Ministerstvo dopravy ustoupilo od plošného zákazu vozítek segway. Loni na podzim požadovalo jejich vytlačení z chodníků, nyní chce provoz vozítek obecně povolit s tím, že obce budou moci jejich provoz zakázat dopravní značkou. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí na jednání vlády přinese ministr dopravy Dan Ťok. Omezení provozu vozítek segway obcemi představuje podle ministerstva kompromisní řešení vyvažující zájmy státní správy a chodců, a zároveň méně omezující zájmy provozovatelů vozítek. "Ušlý zisk provozovatelů půjčoven vozítek segway lze v případě této varianty očekávat na nižší úrovni," uvedlo v materiálu ministerstvo dopravy. Při cenách dopravních značek 2500 korun za kus ministerstvo předpokládá, že obce vozítka zakážou pouze v místech, kde byl jejich provoz nejproblematičtější a kde si chodci na bezohledné chování jejich uživatelů stěžovali nejvíce.

Ministerstvo kultury potvrdilo pokutu památkářů za lva na Klárově

Ministerstvo kultury potvrdilo pokutu 150.000 korun, kterou dostala Praha 1 od magistrátních památkářů za umístění památníku československým válečným letcům na Klárově. Rozhodnutí je nepravomocné. Informace ČTK potvrdila mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Radnice porušila zákon tím, že pro umístění takzvaného okřídleného lva neměla povolení památkářů. Plastika stojí na Klárově od loňského června. "Ministerstvo muselo pokutu potvrdit, protože došlo k porušení příslušného ustanovení památkového zákona, byť s dobrým úmyslem," uvedla Cigánková. Horní hranice sankce je podle mluvčí v takových případech dva miliony korun. Vyjádření Prahy 1 ČTK zjišťuje. Městská část se proti rozhodnutí může odvolat k rozkladové komisi ministra.

Americké vojáky v Česku přivítají koncerty i historická technika

Vojáky z amerického konvoje, který od neděle do středy projede Českem, přivítají dva koncerty, motorkáři se stroji Harley Davidson i historická technika americké armády. Příznivci historických vojenských klubů v nich Prahou projedou v pondělí. Novinářům to řekli zástupci organizátorů. Američany chtějí také lidé zdravit podél silnic a dálnic. Na příjezd kolony, která by měla překročit české hranice na třech místech během neděle, se chystají stovky jejích příznivců. Vojáky chtějí vítat transparenty s nápisy Hi Friends (Ahoj přátelé), v Harrachově na ně budou čekat až stovky motorkářů na amerických strojích Harley Davidson. Ti k účasti vyzývají i majitele jiných typů motorek. Větší uvítání chystají například u Olomouce či v Náchodě, ale i v Liberci a Vyškově, kde budou Američané nocovat. Největší akce jsou naplánovány na pondělí a úterý do Prahy, kde stráví američtí vojáci nejvíce času. Setkání s americkými vojáky je v plánu i v Plzni, kam se část Američanů vydá v úterý uctít památku svých předchůdců, kteří padli v roce 1945 při osvobozování Československa. Americký konvoj opustí Česko ve středu dopoledne v Rozvadově. Kromě oslav jsou ale v plánu také protesty odpůrců amerického konvoje.

Ovocnáři v Holovousích otevřeli výzkumný institut za 380 mil.

Ovocnáři dnes v Holovousích na Jičínsku otevřeli nový Ovocnářský výzkumný institut, který by se měl stát špičkovým pracovištěm ovocnářského výzkumu a vzdělávání. Měl by také zvýšit konkurenceschopnost českého ovocnářství v Evropě. Stavba ústavu přišla na asi 380 milionů korun bez DPH. Investorem byl Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský (VŠÚO), který na stavbu získal podstatnou dotaci z fondů EU. Výzkumníci v rámci projektu nového institutu pracují například na záchraně a konzervaci historických českých odrůd ovoce nebo na výzkumu nových metod ochrany v takzvaných integrovaných systémech pěstování ovoce. Výsledkem jejich práce by mělo být 171 odborných publikací. Ústav bude také poskytovat poradenství a vzdělávání pro ovocnáře a zemědělce z Česka. České ovocnářství ročně tvoří hodnotu kolem tří miliard korun a dává práci přibližně 6000 lidí.

Historii vypálené obce Javoříčko připomene nová expozice

Historii vypálené obce Javoříčko na Olomoucku bude připomínat nová expozice. Otevře se na konci dubna v prostorách někdejší školy u příležitosti 70. výročí osvobození a vypálení Javoříčka nacisty. Osud obce budou v expozici zachycovat především emotivní fotografie a dominantní model původní obce. ČTK to sdělil Filip Žáček z občanského sdružení Iniciativa pro podporu vypálených obcí. Projekt stál zhruba 700.000 korun. Historii obce už nyní lidem připomíná multimediální stezka a takzvané hrobodomy, vyznačené základy někdejších domů.

Sport

Ve startovních listinách Pražského půlmaratonu je dvanáct atletů s osobními rekordy pod 61 minut a devět běžkyň s maximy pod 1:10:00. Favority jsou Keňané Leonard Komon a Lucy Kabuuová, z českých vytrvalců by měli hrát prim Jiří Homoláč a Anežka Drahotová. Přihlášen je maximální počet 12.500 běžců z 81 zemí světa. Poběží se v sobotu se startem ve 12:00 na náměstí Jana Palacha.

Počasí v pátek

Oblačno až zataženo, místy přeháňky. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.