Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Odpůrci průjezdu amerického vojenského konvoje chystají protesty

Odpůrci průjezdu amerického vojenského konvoje chystají na několika místech v Česku protesty. První bude ve čtvrtek ve Vyškově, asi největší pak v sobotu na Václavském náměstí v Praze. Lidé chtějí demonstrovat také v místech, kde budou vojáci ubytovaní, například u kasáren v pražské Ruzyni. Průjezd pěti set vojáků a více než stovky převážně kolových vozidel schválila minulé pondělí vláda. Konvoj bude v Česku mezi 29. březnem a 1. dubnem, přejíždí z Pobaltí do Německa. Američtí vojáci se třemi cestami přes ČR budou vracet ze cvičení z Pobaltí na základnu v Bavorsku. V Česku stráví tři noci, během pobytu si připomenou i americké vojáky, kteří padli v roce 1945 při osvobozování Československa.

Americký konvoj, který bude čítat asi 516 lidí a 118 vozidel, má ale i řadu příznivců. Také oni chtějí dát podle svých vyjádřeních na webu a sociálních sítích názor viditelně najevo. Lidé se také budou moci s americkými vojáky setkat a prohlédnout si jejich techniku. Podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce budou mít takovou možnost v neděli odpoledne nebo večer ve všech posádkách, kde vojáci přenocují. Další příležitost pak bude v úterý v Praze Ruzyni. Ministr obrany Martin Stropnický protesty proti konvoji očekával. "Bylo by od nás naivní předpokládat, že ti, kteří našemu aliančnímu členství příliš nepřejí, jistě nepromarní tuto příležitost k nejrůznějším provokacím," poznamenal již dříve k plánovaným akcím.

Krize na Ukrajině má podle ministrů jen diplomatické řešení

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier vybídl k dodržování příměří na východě Ukrajiny. Po schůzce s kolegy ze zemí visegrádské čtyřky v Bratislavě Steinmeier řekl, že počet případů porušení příměří o uplynulém víkendu stoupl. Ministři se na jednání shodli, že krize na Ukrajině má pouze diplomatické a nikoliv vojenské řešení. Také podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka krize není vyřešena.

Počet obyvatel ČR se loni vrátil k růstu, hlavně kvůli imigraci

Počet obyvatel České republiky se po předloňském poklesu vrátil loni k růstu. Na konci loňského roku v Česku žilo 10,538.300 lidí, tedy o 25.900 více než o rok dřív. Jde tak o nejvyšší přírůstek po roce 2010. Obyvatel přibylo hlavně kvůli přistěhovalcům, jejich počet byl loni nejvyšší za šest let. Více lidí se také narodilo, než zemřelo. Informoval o tom Český statistický úřad. Lidé v Česku loni v porovnání s rokem 2013 častěji vstupovali do manželství a méně často se rozváděli.

Na svět loni v Česku přišlo 109.900 dětí, což byl nejvyšší počet za čtyři roky. Proti předloňsku je to nárůst o 3100 novorozených. Zemřelých podle předběžných údajů ubylo na 105.700, což bylo nejméně za posledních šest let. Podle ČSÚ se v tom odráží nízký počet úmrtí v prvních měsících loňska, které se obešly bez větších epidemií respiračních chorob. "Pokračoval však proces stárnutí obyvatelstva, když vzrostl průměrný věk obyvatel (o 0,2 na 41,7 let) i podíl seniorů ve věku 65 a více let (na 17,8 procenta)," uvedl ČSÚ.

Počet obyvatel Prahy se loni zvýšil o 15.878 na 1,259.079 lidí. Přírůstek vznikl hlavně stěhováním, do metropole se přistěhovalo 40.332 lidí a odešlo 26.960, rozdíl je 13.372. K tomu se narodilo o 2506 víc lidí, než zemřelo. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ze zhruba 40.000 lidí, kteří se loni do Prahy přistěhovali, přišla polovina ze zahraničí, přesně 20.279. Většina z odstěhovaných odešla do ostatních částí Česka, do ciziny z hlavního města odešlo 7501 lidí.

Stát dá do rozvoje zóny Škoda Auto Kvasiny dvě miliardy korun

Do veřejné infrastruktury a rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny kvůli rozvoji závodu Škody Auto by měly z veřejných rozpočtů jít přibližně dvě miliardy korun. Stát, zastoupený premiérem Bohuslavem Sobotkou, Královéhradecký kraj a Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku podepsaly memorandum o spolupráci na rozvoji zóny. Škoda Auto investuje do zvýšení výroby kvasinského závodu přes sedm miliard korun. V závodě má postupně vzniknout 1300 nových pracovních míst a návazně asi 400 míst mezi regionálními dodavateli. V budoucích plánech má automobilka celkové investice do závodu až 13 miliard korun.

Státní peníze by měly jít například na vybudování průmyslové zóny o rozloze 52 hektarů v lokalitě v blízkosti závodu automobilky. Kraj již začal v zóně vykupovat pozemky, majitelům nabízí 220 korun za metr čtverečný. Kvasinský závod Škody Auto má nyní asi 4500 kmenových zaměstnanců, celkem dává práci více než 5000 lidí.

Lidé navrhli vyznamenat básníka Žáčka či motocyklistu Faltu

Lidé navrhli Sněmovně, aby doporučila prezidentovi Miloši Zemanovi udělit státní vyznamenání například básníkovi Jiřímu Žáčkovi, motokrosovému jezdci Jaroslav Faltovi a zakladateli babyboxů Ludvíku Hessovi. Vyplývá to z informací, které má ČTK k dispozici. Návrhy kandidátů dolní komora stále přijímá, lidé a organizace je mohou posílat do konce března. Sněmovna nominace posoudí v polovině roku a vybrané adepty doporučí prezidentu republiky. Právo navrhovat hlavě státu své kandidáty mají také vláda a Senát.

Francouzská politička Le Penová přijede v dubnu do Prahy

Kontroverzní francouzská politička Marine Le Penová přijede 22. dubna do Prahy. Předsedkyně nacionalistické Národní fronty navštíví českou metropoli na pozvání neparlamentní Občanské konzervativní strany, kterou vede někdejší poslanec a pražský radní za ODS Jiří Janeček, napsal server Hlídací pes. Národní frontu označují někteří pozorovatelé za krajně pravicovou stranu. Loni zvítězila ve volbách do Evropského parlamentu. V nedělním prvním kole francouzských místních voleb skončila Národní fronta druhá za pravicovou koalicí v čele s konzervativním Svazem pro lidové hnutí bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, ač ji průzkumy předpovídaly první místo.

Bisnode: Z daňového ráje je 16 procent kapitálu českých firem

Více než 16 procent základního kapitálu českých firem pochází z daňových rájů. Částka meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 430 miliard korun. Majitelé firem se sídlem v daňovém ráji ovládají 3,2 procenta českých společností. Informovala o tom poradenská společnost Bisnode. Mezi zahraničními vlastníky z daňových rájů s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál (53,9 procenta). S odstupem následují lucemburský (18,7 procenta) a kyperský (15 procent). Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál a vytvořit z příslušné země významné finanční centrum. Mezi daňové ráje patří například Bermudy, Barbados, Maledivy a Seychely.

Majitel sběrny: Kvůli bezhotovostním platbám je méně zákazníků

Déle než tři týdny už sběrny v celé zemi nesmějí vyplácet takzvaně na ruku peníze za kovový šrot a zákazníci se musí spokojit jen s bezhotovostní platbou, tedy s peněžní poukázkou nebo převodem peněz na účet. Opatření má podle ministerstva životního prostředí pomoci omezit krádeže kovu. Spokojeni s ním nejsou hlavně podnikatelé, podle kterých nařízení omezuje jejich podnikání a zloděje stejně neodradí. Města na Karvinsku, která proti zlodějům kovů dlouhodobě bojují, sice nařízení vítají, přesto stále volají po ještě přísnějších opatřeních.

Studie: Spotřební daň na naftu je v ČR 18. nejvyšší v EU 28

Spotřební daň na naftu je v České republice v přepočtu na eura 18. nejvyšší z 28 zemí EU. V ČR činí spotřební daň na naftu 396 eur na 1000 litrů. Nižší je například v Polsku nebo Maďarsku, naopak vyšší na Slovensku nebo v Německu. Nejvyšší daň, 740 eur, má Velká Británie. Vyplývá to ze studie Zdanění spotřeby v České republice, kterou publikovalo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA) spolu s Institutem pro politiku a společnost (I PPS).

Situací v Janově se budou zabývat ministři Marksová a Dienstbier

Situací na litvínovském sídlišti Janov by se podle premiéra Bohuslava Sobotky měli zabývat ministři práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (všichni ČSSD). Premiér to napsal iniciátorům petice, kteří si stěžovali na údajně nemožné soužití se sociálně slabými, především Romy. Petici podepsalo přes 1600 lidí. Vláda podle Sobotky navrhuje zpracování nové strategie boje proti sociálnímu vyloučení pro roky 2016 až 2020. Petici pak Sobotka postoupil ministrům Marksové Tominové a Dienstbierovi.

Petici zorganizovali zástupci družstva Krušnohor, které na janovském sídlišti vlastní nebo spravuje 1300 bytů. Dva domy už nechalo družstvo zakonzervovat. Škody na jeho majetku jdou podle předsedy Krušnohoru Františka Ryby do milionů korun. Podle Ryby Sobotkova odpověď znamená, že si stát se sociálně slabými a nepřizpůsobivými neví rady. Situace v Janově je napjatá dlouhodobě.

První jarní víkend byl tragický, na silnicích zemřelo deset lidí

První jarní víkend byl na českých silnicích tragický. Při nehodách přišlo zatím o život deset lidí, což je nejhorší bilance od loňského září, kdy první víkend při nehodách zemřelo rovněž deset lidí. Většina obětí byla ve věku od 18 do 21 let. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Z hlediska počtu mrtvých byla o tomto víkendu nejhorší nehoda na Znojemsku, kde zemřeli čtyři mladí lidé.

Po nedělní havárii autobusu s částí členů České filharmonie (ČF) u dolnorakouského Mistelbachu zůstávají dva hudebníci v rakouské nemocnici. Zbývající ze skupiny 16 filharmoniků byli po nehodě autobusu z nemocnice propuštěni a během nedělní noci byli dopraveni domů náhradním autobusem, nebo si pro ně přijeli jejich příbuzní. ČTK o tom informovala mluvčí ČF Kateřina Motlová. Na koncertní vystoupení do Vídně se vypravilo 105 filharmoniků, šéfdirigent Jiří Bělohlávek a doprovod. Bez 16 účastníků havárie nyní pokračují na turné do Polska.

Muž podezřelý z házení polen byl podle výsledků pod vlivem drog

Dvaatřicetiletý muž podezřelý z házení polen z mostů na dálnici D1 u Hranic na Přerovsku a na Novojičínsku byl pod vlivem drog. Potvrdily to výsledky toxikologického rozboru. Muž byl uživatelem pervitinu, řekl ČTK státní zástupce Lev Novák. Muž je ve vazbě, je obviněn z obecného ohrožení. Polena házel na dálnici ze čtyř míst, poškodil 28 aut. Muži z Hranicka hrozí až osm let vězení.

Měsíc po tragédii v U. Brodě stále roste sbírka pro pozůstalé

Měsíc po tragédii v Uherském Brodě, kde třiašedesátiletý muž zastřelil v restauraci osm lidí a poté i sebe, stále narůstá konto sbírky tamní radnice na pomoc rodinám obětí. K dnešnímu dni je na sbírce již téměř 1,5 milionu korun. Stále také přicházejí peníze od obcí a měst, řekl ČTK starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Lidé ve městě jsou podle jeho slov pořád obezřetní. Zastupitelé města hned po tragédii schválili poskytnutí pomoci pozůstalým až do výše půl milionu korun, z těchto peněz již rodinám nějaké peníze podle starosty šly. "Pokryly zejména náklady spojené s pohřby," poznamenal Kunčar. Zástupci města s pozůstalými průběžně jednají, na uvolňování peněz dohlíží ustanovená komise.

Masový odchod lékařů do ciziny je podle kritiků neřešený problém

Masový odchod lékařů do ciziny zůstává velkým problémem českého zdravotnictví, který ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) za rok a čtvrt ve funkci nevyřešil. Na Žofínském fóru se na tom shodli prezident lékařské komory Milan Kubek a předseda lékařských odborů Martin Engel. Ročně odejde do zahraničí ihned po škole 200 lékařů, což je pětina ročníku, a dalších až 200 lékařů s kvalifikací. Hledají lepší podmínky, peníze i systém vzdělávání. Podle údajů komory v ČR pracuje 38.624 lékařů. Ministerstvo zdravotnictví podle náměstka Josefa Vymazala situaci řeší. Platy letos stouply o pět procent a vzdělávání se změní od 1. ledna 2016.

"Odchod je skutečně veliký a důvodem jsou extrémní rozdíly v platech, kdy absolvent v Německu dostane pětinásobek toho, co v české nemocnici. Je to i dodržování evropské směrnice o pracovní době v Německu a její porušování v Česku, a rovněž nepřátelský systém specializačního vzdělávání v Česku," shrnul Kubek s tím, že pro českého lékaře je mnohem snazší získat atestaci v Norimberku než v Praze. "A dokud se toto nezmění, pak budou lékaři odcházet a dramaticky klesne dostupnost i kvalita poskytované lékařské péče v Česku," varoval. Pokud letošní absolventi neuvidí, že se situace blíží k vyřešení, tak také odejdou, varoval Engel.

Úbytek případů tuberkulózy přinesl problém s dostupností léků

S úbytkem případů tuberkulózy v Česku a zrušením plošného očkování dětí je stále obtížnější udržet dostupnost léků na TBC, vakcín a diagnostických testů. Novinářům to řekl přední český odborník na léčbu TBC profesor Vítězslav Kolek. V těchto dnech muselo ministerstvo zdravotnictví dojednat náhradní dodávky vakcíny z Polska, protože dánský výrobce dodávky ukončil. Výrobci vakcin se zaměřují spíše na indický trh a rozvojové země, kde je TBC častější. Počty onemocnění v Česku trvale klesají, loni bylo hlášeno 512 případů. Česko tak patří se 4,8 případu na 100.000 obyvatel k zemím s nejnižším výskytem TBC na světě.

Registr dárců krvetvorných buněk potřebuje nové dárce

Český registr dárců krvetvorných buněk podle jeho vedoucí Marie Kuříkové nutně potřebuje nové dárce, jinak šance nemocných s leukémií a dalšími nemocemi krvetvorby na nalezení vhodného dárce začnou klesat. I když loni do registru vstoupilo dosud nejvíc 1743 dárců, bude letos vyřazeno kvůli věku a zdravotnímu stavu přinejmenším 2300 dárců a do pěti let až 6000. "Pravidla pro dárcovství jsou velmi přísná, aby úspěšnost transplantace byla co nejvyšší a odběr kostní dřeně neohrozil dárce," vysvětlila. K tak dramatickému propadu počtu dárců dojde podle Kuříkové i proto, že letos bude vyřazena velká část těch, kteří do registru vstoupili v době jeho vzniku.

Pětiletý Ashya, který se léčil i v ČR, prý již nemá rakovinu

Pětiletý britský chlapec Ashya King, který se loni léčil i v pražském protonovém centru, již nemá rakovinu. V rozhovoru pro britský deník The Sun to uvedli jeho rodiče. Rodina nyní žije ve Španělsku a malý Ashya prý opět začal mluvit a rád si hraje se svými bratry a sestrami v parku, řekl jeho otec Brett King. Primář pražského centra Jiří Kubeš, který Ashyovu léčbu vedl, příznivé výsledky kontrolních vyšetření uvítal. Upozornil ale, že z medicínského hlediska je na hodnocení výsledku ještě brzy.

Případ loni vyvolal mediální pozornost. Rodiče uvedli, že britský státní zdravotní systém prý synovi nebyl schopen zajistit léčbu, kterou požadovali. Manželé proto doufali, že se jim podaří dostat dítě k takovému léčení do České republiky. To se jim nakonec podařilo a chlapec loni v září a říjnu absolvoval v pražském protonovém centru 30 ozařování.

Vinař Valihrach veze z přehlídky Chardonnay dvě medaile

Vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku veze z největší světové přehlídky vín Chardonnay du Monde jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili. Vyplývá to z webu organizátora soutěže. Loni získal Valihrach ve Francii absolutní prvenství. "Zlato je výborné a prvenství se asi nedá opakovat," řekl dnes ČTK Valihrach. V soutěži, která se konala v polovině března ve francouzském Chateau des Ravatys, bylo celkem 826 vzorků vín z 41 zemí. Zlatou medaili získalo 56 vzorků, stříbrnou 196. Valihrach patří v zahraničí k nejoceňovanějším moravským vinařům. Ve Francii soutěžil z ČR jako jediný.

Řemeslníci na Frýdlantsku se učí zachraňovat podstávkové domy

Řemeslníci na Frýdlansku se díky dotacím z Evropských fondů učí zachraňovat cenné podstávkové domy, které jsou jedinečnou památkou lidové architektury. Tento typ roubených domů je typický pro oblast české, německé i polské části Euroregionu Nisa. V projektu se uskutečnilo šest kurzů, v nichž se 85 řemeslníků a lidí, kteří se o záchranu podstávkových domů zajímají, učilo zapomenuté techniky a triky předků. Vznikla také série učebnic, řekla koordinátorka projektu Jitka Doubnerová.

Podstávkové domy vznikly pravděpodobně už v 15. a 16. století. Bloková světnice - podobná dřevěné truhle - je obklopena nosnou konstrukcí, která nese střechu nebo poschodí hrázděné či roubené stavby. Právě nosná konstrukce - podstávka - dala domům jméno. Po staletí byla tato konstrukce přizpůsobována novým požadavkům, podobné domy se tak stavěly ještě v 19. století. Podstávkových domů jsou v Libereckém kraji desítky a odborníci odhadují, že se jich na severu Čech, v Horní Lužici a Dolním Slezsku zachovalo na 19.000. Mezi nejznámější ukázky této architektury v Libereckém kraji patří Dlaskův statek u Turnova na Semilsku.

V Kuksu po dvou letech skončila rekonstrukce barokního hospitalu

V Kuksu skončila rekonstrukce barokního hospitalu za téměř 440 milionů korun. Návštěvníci budou mít možnost památku poprvé navštívit 28. a 29. března, turistická sezona začne 1. dubna. Opravy se týkaly zchátralých částí areálu. Rekonstrukcí prošly i interiéry, v nichž se například podařilo odkrýt fresky Tanec smrti, které byly skryté pod nátěry. Opravy se dočkala také zahrada v areálu. Hospital Kuks bude nabízet kromě prohlídek také různé semináře, kurzy či výstavy. Celý projekt podpořila Evropská unie.

Barokní komplex v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Světoznámá je Braunova sochařská výzdoba areálu.

Studenti Literární akademie stávkují, její rektor byl odvolán

Studenti Literární akademie místo výuky stávkovali. Stejně jako pedagogové této soukromé vysoké školy kritizují kroky jednatele Miroslava Doležala. Pod jeho vedením se zaměstnancům podle vyjádření pedagogů zpožďují výplaty, peníze údajně dluží také studentům, navíc se snaží na tuto umělecky zaměřenou školu akreditovat obory zaměřené na management ve zdravotnictví a sociálních službách. Jednatel výtky odmítá. Na pokyn majitelů odvolal rektora Petra Kaňku. Akademická obec Literární akademie, která dva roky nese oficiální název International Art Campus Prague, vnímá situaci jako neúnosnou. Zástupce studentů Michal Beck například ČTK řekl, že ekonomické problémy se přímo dotkly studentů, kteří vycestovali do zahraničí v programu Erasmus.

Tématem pětadvacátého Festivalu spisovatelů bude strach

Pětadvacátý ročník Festivalu spisovatelů Praha se uskuteční od 7. do 10. listopadu a jeho tématem bude strach. Festival také oznámil svého letošního hosta, kterým bude íránský spisovatel Mahmúd Doulatabádí, jehož knihy podle pořadatelů považují za podvratné všechny íránské režimy od 70. let. Ač jsou jeho tituly dostupné v překladech, v perštině se oficiálně některé koupit nedají. Doulatabádího proslavil opus nazvaný Kelidar. Dílo čítající 3000 stran psal 15 let a vydal v roce 1984. Příběh nomádské kurdské rodiny mu přinesl značnou popularitu v celém Íránu.

Zeman nás svým názorem na Tchaj-wan zklamal, tvrdí tamní literáti

Tchajwanci jsou velice zklamáni slovy prezidenta Miloše Zemana, že považuje Tchaj-wan za součást Číny a věří v jeho brzké sjednocení s nejlidnatější zemí světa. V rozhovoru s ČTK to řekla tchajwanská spisovatelka Pching Lu, podle níž ostrov spíše očekával podporu od státu, který má podobnou historickou zkušenost s komunistickým obrem v sousedství. Její kolega Wu Ming-i navíc varuje, že snahy ekonomicky se sblížit s Čínou mohou mít z dlouhodobého hlediska negativní dopady, což jeho země prý už pocítila. Pching Lu s kolegou vystoupí v Knihově Václava Havla na debatě o tchajwanské literatuře. Zeman loni při návštěvě Číny prohlásil, že on i nová česká vláda uznává územní celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu a věří, že se ostrov v dohledné době mírově sjednotí s pevninskou Čínou.

Anna Netrebková zazpívá na letošním festivalu Prague Proms

Ruská sopranistka Anna Netrebková zazpívá 10. července v pražském Obecním domě na letošním festivalu Prague Proms. Jejími partnery v programu árií, duet a ansámblů z italských a ruských oper budou mezzosopranistka Jekatěrina Gubanovová, tenorista Aleksandrs Antonenko a basista Ildar Abdrazakov. Pěvce doprovodí Český národní symfonický orchestr (ČNSO) za řízení Marca Armiliata. "Koncert bude opravdovou lahůdkou a šperkem letošních Proms," uvedl ředitel 11. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms Jan Hasenöhrl. Akci 10. června na Václavském náměstí v Praze zahájí tradiční koncert pod širým nebem Hollywood Night.

V Kafkově domě dnes večer začne veletrh Art Prague

V Kafkově domě u Staroměstského náměstí začne dnes vpodvečer veletrh současného výtvarného umění Art Prague. Přibližně 30 galerií na něm nabídne díla téměř všech výtvarných oborů - malby, kresby, grafiky, sochy, umělecké sklo, instalace či videoprojekce. Ve čtrnáctém ročníku se pořadatelé rozhodli zaměřit na německou výtvarnou scénu. Veletrh se pro návštěvníky otevře v úterý a potrvá do neděle. Na každý den veletrhu je připraven doprovodný program. Ten úterní se jmenuje Physical Calligraphy a umělkyně Darina Alsterová v něm společně se svou dcerou předvedou malbu tělem na bílou tkaninu pokrývající stěny výstavní místnosti. Tyto malby zůstanou na zdech vystaveny po celý týden.

Jeroen Krabbé převzal Kristiána za přínos kinematografii

Kristiána za přínos světové kinematografii převzal v Praze nizozemský herec a režisér Jeroen Krabbé, který přijel na Febiofest jako hlavní host sekce Zaostřeno na Nizozemsko. Stal se tak čtvrtým držitelem tohoto čestného ocenění, který 22. ročník přehlídky letos udělil. Sedmdesátiletý Krabbé známý mimo jiné jako padouch z bondovky Dech života, exceloval jako herec ve filmech dalšího slavného Nizozemce Paula Verhoevena. To mu otevřelo dveře do Hollywoodu, kde vytvořil řadu výrazných, většinou však záporných postav. Účinkoval například ve snímcích Nemilosrdně, Pán přílivu a Uprchlík.

"Vidíme, že i herec negativních rolí může být pozitivním přínosem pro kinematografii," komentoval to prezident festivalu Fero Fenič, když mu cenu předal. "To je nádherné," řekl Krabbé, když si rozměrnou sošku potěžkal. Evidentně byl potěšen tím, které osobnosti ji dosud dostaly; tím více si jí váží. "Poprvé jsem byl v Praze už začátkem 60. let a natáčel jsem tu celkem třikrát. Prahu miluji - už proto, že mi připomíná Amsterodam. Když procházím centrem, mám pocit, že jsem se vrátil domů," řekl.

Ve venkovní galerii Nového Města n. Mor. přibude Štursův Jan Hus

Galerie pod širým nebem v Novém Městě na Moravě se zřejmě rozroste o sochu Jana Husa vytvořenou podle modelu novoměstského rodáka, sochaře Jana Štursy. Socha by měla být umístněna v zahradě evangelického kostela u příležitosti letošního 600. výročí Husova úmrtí, sdělila ČTK Jitka Svojanovská z Horáckého muzea. Rozšíření venkovní galerie bude zároveň spojeno s letošní připomínkou životních výročí sochaře Štursy. Od Štursova narození v květnu uplyne 135 let. Umělec, který patří mezi zakladatele českého moderního sochařství, zemřel před 90 lety v Praze. V exteriéru Nového Města na Moravě už je sedm Štursových děl.

V Ostravě začal irský festival, nabízí divadlo, hudbu i jídla

V Ostravě začal Irský kulturní festival. Nabízí koncerty, tanec, divadlo i irskou gastronomii. Týdenní akce, která se ve městě koná už pojedenácté, vyvrcholí v sobotu velkým koncertem v Trojhalí. Vstup na koncert, kde vystoupí dvě irské kapely a dvě české, je zdarma. Dvě restaurace v centru Ostravy podávají celý týden speciální irské obědové menu.

Břeclavský malíř chystá na Velikonoce rekordní kraslici

Obří kraslici vysokou 160 centimetrů chystá na Velikonoce břeclavský malíř Antonín Vojtek. Vyzdobil ji například olejomalbami, které zachycují pohled na Pálavu od Vranovic a od Břeclavi, tedy od severu a od jihu. Kraslice proto dostala název Pálava, řekl ČTK Vojtek. Kromě dvou krajinomaleb zdobí kraslici ještě ornamenty a kytice tulipánů, vše provedeno Vojtkovým charakteristickým stylem. Zatím si dílo vyžádalo téměř 100 hodin práce. Zájemci si mohou obří kraslici prohlédnout v břeclavské Galerii 99 od velikonočního pondělí.

Po zimě se o víkendu do Česka vrátily první vlaštovky

Po zimě se do Česka po dalších stěhovavých druzích o víkendu vrátily i vlaštovky, označované za posly jara. První pozorovali členové České společnosti ornitologické v sobotu dopoledne ve Františkových Lázních, odpoledne se druhá vlaštovka objevila u Kněžických rybníků na Žatecku, řekl ČTK ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. Kromě vlaštovek už přiletěli například skřivani, čejky, konipasi, drozdi, rehci i první čápi. "Jedna vlaštovka skutečně jaro nedělá, přesto se ale jaro nezadržitelně blíží," uvedl Vermouzek.

Sport

Český judista Michal Horák získal bronzovou medaili na Americkém poháru v Buenos Aires. Navázal tak na stejný úspěch ze Santiaga de Chile a Montevidea, kde končil třetí v minulých dvou týdnech. Tentokrát ho o šanci na zlato připravil v semifinálovém duelu Ital Alessio Mascetti.

Kordista Pavel Pitra vybojoval v Budapešti na turnaji Grand Prix ve Světovém poháru třetí místo. Šestadvacetiletý reprezentant navázal na únorový úspěch ze SP ve Vancouveru, kde skončil druhý, a posunul se ve světovém žebříčku na třinácté místo. V Maďarsku se dařilo i další Čechům, Jiří Beran skončil sedmý, Martin Rubeš čtrnáctý.

Počasí

Skoro jasno až polojasno, přechodně místy až oblačno. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C, v 1000 m na horách kolem 7 °C.