Denní souhrn zpráv

Sobotka na sjezdu prosadil své lidi i návrhy

Sjezd ČSSD posílil pozici předsedy Bohuslava Sobotky. Nejenže v pátek získal při obhajobě funkce 85 procent hlasů a do vedení strany dostal jen své lidi, ale v sobotu k tomu prosadil i plánovanou změnu stanov. Podle ní by měly mít ženy na kandidátkách do krajských a sněmovních voleb nejméně 40 procent míst a na výběru kandidátů do voleb se mají podílet všichni straníci, nikoliv jen špičky sociální demokracie. ČSSD se na sjezdu vymezovala vůči vládnímu hnutí ANO, ale koalici nezpochybnila. V závěrečné rezoluci delegáti konstatovali, že demokratický systém Česka se nesmí stát předmětem manipulace ze strany bohatých oligarchů, vlastnících a kontrolujících současně firmy, média i politická uskupení. Jasně přitom mířili na ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který je majitelem Agrofertu a řady médií.

Babiš na adresu sjezdu konstatoval, že je rád, že je v ČSSD tak populární a přispívá k jejímu sjednocování. "Pan premiér může konečně začít řídit své ministry koalice," uvedl. Podle Podle předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka rétorické přestřelky mezi silnějšími koaličními partnery činnost vlády neovlivní, spojí je podle něj pragmatismus a snaha řešit problémy. Podle parlamentní opozice Sobotka posílil uvnitř strany, to ale neznamená, že všechny návrhy v koalici prosadí, upozorňuje přitom na výsadní postavení Babiše ve vládě.

Místopředsedy sociálních demokratů byli podle Sobotky zvoleni silní kandidáti. Slabí neměli na sjezdu nejmenší šanci, prohlásil. Nakonec nezvolený bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc přitom získal značnou podporu, která zdramatizovala volbu ministra vnitra Milana Chovance do funkce prvního místopředsedy. Kromě Chovance sjezd místopředsedy ČSSD zvolil ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, předsedu Sněmovny Jana Hamáčka, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou, dosavadního místopředsedu ČSSD pro hospodaření Martina Starce a náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou. Za revoluční označila rozhodnutí ČSSD zvolit do vedení strany dvě ženy politoložka Vladimíra Dvořáková.

Podle politologa Josefa Mlejnka má staronový předseda ČSSD stranu pevně v rukou, i když se mu zcela nepodařilo vymýtit stranické křídlo, které proti němu po sněmovních volbách v roce 2013 zorganizovalo puč. Volba předsednictva ČSSD podle něj ukázala, že křídlo v minulosti vedené Michalem Haškem nemá sílu, aby dostalo své lidi do vedení. Sjezd skončil o několik hodin dříve oproti plánovanému programu. Mlejnek kritizoval, že volba předsednictva předcházela diskusi o programu. Obrácený sled podle něj ukazuje, že se sociální demokracie "babišizuje".

Předpokládám, že ČR s teroristy vyjednávat nebude, říká Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předpokládá, že Česká republika nebude s teroristy vyjednávat. Zda tak bude Česko postupovat i v případě pohřešovaného Čecha v Libyi, ale odmítl spekulovat. Sobotka to řekl v rozhovoru s ČTK. O osudu českého občana, pravděpodobně uneseného islámskými radikály, prý Česko žádné nové informace nemá.

Sobotka: Případná debata o sektorové dani by mohla začít v květnu

Případná debata koaličních stran o zavedení sektorové daně by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohla začít v květnu, až ministr financí Andrej Babiš (ANO) předloží první kontury rozpočtu na příští rok. Sobotka to řekl v rozhovoru s ČTK. Zvyšování firemních daní zatím jasně odmítá právě Babišovo hnutí ANO. "Ten klíčový okamžik přijde ve chvíli, kdy pan ministr financí předloží první kontury výdajů a příjmů státního rozpočtu na příští rok, kdy je porovnáme s tím, co máme v programovém prohlášení vlády, a budeme muset jednat v koalici o tom, jak budeme dále pokračovat v rozpočtové politice," uvedl ministerský předseda. Diskuse podle něj začne určitě už v květnu.

Česko plánuje vyslat další vojáky do mise OSN v Mali

Česko plánuje vyslat další vojáky do afrického Mali. Dvacítka vojáků bude působit v rámci mise OSN MINUSMA, informoval ČTK ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Další tři specialisté by měli být vysláni do mise UNDOF na Golanech. V Mali v současné době působí téměř 40 českých vojáků v rámci výcvikové mise Evropské unie. Úkolem jednotky je ochrana velitelství výcvikové mise, doprovod velitele a štábu mise a částečně výcvik vojáků.

Ťok: Zákon SRN o minimální mzdě je proti duchu společného trhu

Německý zákon o minimální mzdě, který komplikuje život dopravním firmám z ostatních zemí Evropské unie, neprospívá konkurenceschopnosti evropské dopravy a jde proti duchu společného trhu. Na jednání ministrů dopravy v Bruselu to řekl český ministr Dan Ťok. Proti německému postupu se ohradily také některé další země osmadvacítky. Podle německých úřadů se totiž německá minimální mzda vztahuje také na řidiče nákladních aut ze zahraničí po dobu, kdy pracují na území Německa.

Německý ministr dopravy Alexanderem Dobrindt podle Ťoka potvrdil, že na tranzitní dopravu se požadavek na minimální mzdu vztahovat nebude. Týkat by prý se neměl ani dopravy do přístavu v Hamburku, pokud automobil poveze zboží, které tam bude naloženo k další cestě lodí.

Do září chce doprava dojednat prodloužení smlouvy s Kapschem

Do září chce mít ministerstvo dopravy dohodu se společností Kapsch o prodloužení stávající smlouvy na provoz mýtného. Výměnou chce úřad získat součinnost firmy s vítězem budoucího tendru a zajistit tak hladký přechod systému na nového provozovatele, pokud v soutěži nezvítězí Kapsch. Vyplývá to z materiálu pro jednání vlády, který ministerstvo (MD) poslalo do meziresortního připomínkového řízení.

Ministerstvo uvedlo, že nebude podporovat rozšíření kamionového mýtného na silnice druhých a třetích tříd, protože to by znamenalo přílišný růst nákladů na provoz a zároveň nízké výnosy na poplatcích. Jako nejvhodnější variantu uvedl úřad ponechání současného systému zpoplatnění, kdy se mýtné vybírá na dálnicích, rychlostních silnicích a části silnic prvních tříd.

Ťok se saským ministrem jednal o vysokorychlostní železnici

Vysokorychlostní železniční spojení Prahy a Drážďan patřilo k hlavním tématům schůzky saského ministra hospodářství, práce a dopravy Martina Duliga s českým ministrem dopravy Danem Ťokem. Věnovali se tématu Labské vodní cesty nebo chystanému zpoplatnění dálnic v Německu. Dulig dostal rovněž pozvánku na zprovoznění dálnice D8, které ministerstvo plánuje do konce příštího roku, řekl ČTK ministr dopravy Ťok.

Širší náhrady za reality na Podkarpatské Rusi u vlády asi narazí

Patrně se záporným stanoviskem vlády budou zákonodárci projednávat poslanecký návrh, který rozšiřuje okruh lidí s nárokem na odškodnění za nemovitosti zanechané kvůli druhé světové válce na Podkarpatské Rusi. Kabinet bude argumentovat podle předběžného stanoviska hlavně dopady na rozpočet. Odhaduje je až na dvě miliardy korun. Předkladatelé přitom počítají s tím, že stát vyplatí nejvýše 222 milionů korun. Skupina poslanců ODS, ANO, KDU-ČSL a Úsvitu navrhuje, aby se možnost vztahovala taky na vnoučata a dědice původních majitelů. Dosud mohli o odškodnění žádat vedle vlastníků jejich manželé a děti.

Eva Michaláková se v Norsku viděla s mladším synem, a to po roce

Eva Michaláková, které norské úřady odebraly děti, se v Norsku setkala se svým mladším synem. Viděla ho po roce. Starší chlapec na schůzku nedorazil. Matka bude usilovat o další setkání. Podle lednové dohody se sociálními pracovníky má matka syny vidět dvakrát ročně po 15 minutách. Pokud si to děti přejí, může trvat schůzka déle. Michalákovou si vyzvedla sociální pracovnice na nádraží ve městě Drammen. Převezla ji na místo, kde se setkání konalo. Se synem pak matka strávila zhruba hodinu a půl. Hráli si s legem, kreslili obrázky a četli si z knížky.

Starší Denis na setkání nepřišel. Důvodem je podle sociálních pracovníků to, že po schůzce negativně reaguje, uvedla matka. Podle ní se tak ale porušila dojednaná pravidla. Bude proto požadovat další termíny. Matka za porušení úmluvy považuje i to, že celou dobu v místnosti byli pěstouni. Navrhovala, aby se setkání konalo venku na hřišti. Michaláková řekla, že před schůzkou musela odevzdat mobil a fotoaparát. Norská sociální služba odebrala české matce a otci děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie případ odložila a obvinění nepadlo.

Policisté dopadli muže podezřelého ze čtvrtečního útoku v metru

Policisté dopadli muže, který je podezřelý ze čtvrtečního útoku ve stanici Invalidovna pražského metra. Muž tam pořezal devětatřicetiletého cestujícího na krku, zaútočil na něj při vystupování. Napadený utrpěl hlubokou řeznou ránu na krku a záchranáři ho odvezli do nemocnice Na Bulovce. Útočníkovi je podle svědků incidentu, který se odehrál v ranní špičce, kolem 30 let.

Nad Českem létá stále víc dronů, mají i komerční využití

Nebe nad Českou republikou brázdí stále víc dronů. Malé bezpilotní letouny vybavené několika vrtulkami už dávno nejsou doménou speciálních jednotek armády či policie, ale staly se oblíbenou hračkou dětí i dospělých. Vznikají také první firmy, které si z provozu dronů udělaly živnost a pro své zákazníky pořizují snímky a videozáběry z ptačí perspektivy. Drony pro komerční využití lze v ČR provozovat pouze s licencí, kterou vydává Úřad pro civilní letectví.

Průzkum: Lidé v České republice preferují tuzemská vína

Lidé v České republice preferují moravská a česká vína, považují je za kvalitnější než dovozová. Jsou také ochotni si za ně připlatit. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Vinařského fondu. Tuzemská vína preferuje 58 procent konzumentů. Ještě v roce 2006 to bylo pouhých 15 procent. Spotřeba vína v ČR dlouhodobě roste. Aktuálně činí zhruba 20 litrů na osobu ročně. Většina vína se ale do ČR dováží. Většina tuzemských vinic je na jižní Moravě. Kraj se chystá podpořit jejich obnovu i novou výsadbu.

Divadlo Na Zábradlí získalo všechny ceny divadelní kritiky

Mimořádným úspěchem pražského Divadla Na Zábradlí skončilo v Praze vyhlašování Cen divadelní kritiky. Stalo se Divadlem roku 2014, režisér Jan Frič převzal cenu za Inscenaci roku a zvítězilo i v dalších kategoriích. Ceny, nesoucí dříve v názvu jméno Alfréda Radoka, se udělují na základě ankety časopisu Svět a divadlo, do níž své hlasy poslalo 69 kritiků.

Inscenací roku a zároveň nejlepší poprvé uvedenou českou hrou se stal autorský projekt Miloše Orsona Štědroně Velvet Havel, který měl Na Zábradlí premiéru loni 2. května. V hudebně-dramatickém zpracování osudů Václava Havla, k němuž Štědroň vytvořil libreto a hudbu, ztvárnil titulní roli Miloslav König - a získal cenu za herecký výkon. V ženské kategorii zvítězila Marie Spurná, která hrála Olgu Havlovou. Štědroň byl oceněn také za hudbu k představení.

V Chrudimi začala výstava o loutkářství za války a Říši loutek

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi otevřelo novou sezonní výstavu. Její první část k 70. výročí konce druhé světové války ukazuje loutkářství v době fašismu, druhá část Říše loutek - 95 let bez přestávky přibližuje českou loutkohereckou divadelní scénu. Návštěvníci mohou zhlédnout i unikátní soubor deseti loutek Václava Podsedníka, který vznikl za jeho služby u československých jednotek ve Velké Británii. Za války čeští loutkáři uváděli často představení s historickou a národní tématikou. Za odbojovou činnost byl 18. ledna 1944 zatčen Josef Skupa. Loutky Spejbla s Hurvínkem gestapo při domovní prohlídce zabavilo a uvěznilo je do trezoru až do konce války.

Festival Skupova Plzeň se letos zaměří na zahraniční tvorbu

Loutkáře a jejich inscenace z Finska, Francie, Japonska či Argentiny nabídne 31. ročník festivalu loutkového divadla Skupova Plzeň. Přehlídka, která se vždy koná jako bienále v sudých letech, se mimořádně uskuteční i letos v souvislosti s projektem Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015. Namísto běžného červnového termínu se přesune na září a nabídne co nejvíce zajímavých zahraničních inscenací z posledních let, řekl ČTK ředitel pořádajícího plzeňského Divadla Alfa Jakub Hora.

Olomoucké muzeum vystavuje více jak 200 děl Salvadora Dalího

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu více než 200 děl Salvadora Dalího. Na výstavní ploše přes 400 metrů čtverečních jsou představeny především jeho grafiky, bronzové plastiky a keramiky ze soukromých sbírek. Mezi vystavenými díly zaujme rozsáhlý cyklus ilustrací Dantovy Božská komedie. Na výstavě jsou představeny také oblíbené autorovy náměty, mezi které patřil také kůň, pradávný symbol ušlechtilosti a síly.

Baťův Lockheed Electra se po rekonstrukci v USA vrátí do Česka

Historický letoun Lockheed Electra 10A Jana Antonína Bati se po nedávno dokončené rekonstrukci vrátí do Česka. K vidění bude na pražském letišti Točná, které jej před šesti lety koupilo do své sbírky. Ve čtvrtek letadlo po kompletní rekonstrukci úspěšně absolvovalo první ověřovací let v USA. Nyní bude čekat na vhodné počasí pro přelet přes Atlantik na Točnou. Necelé dva roky letadlo sloužilo firmě Baťa jako cestovní stroj pro nejvyšší management a majitele. Jeho posádku tehdy tvořilo několik pilotů, kteří po vypuknutí války uprchli do Velké Británie a vstoupili do RAF.

Krupka má novou kulturní památku, kterou je štola Martin

Štola Starý Martin v Krupce na Teplicku se stala kulturní památkou. Město věří, že zápis někdejší nejdelší cínové štoly ve střední Evropě může přivést do Krupky více turistů než dosud. Bývalé hornické město se teď stane centrem pozornosti komise, která vybírá památky na seznam UNESCO. Na soupis se chce Krupka dostat společně s dalšími důlními městy na české a německé straně Krušných hor.

Tomáš Klus obhájil vítězství v hudební anketě Žebřík

Zpěvák Tomáš Klus obhájil své loňské a předloňské prvenství v hlavní kategorii hudební ankety Žebřík za rok 2014. Zpěvačkou roku se stala Aneta Langerová, která podle hlasujících natočila nejlepší album Na Radosti a nejlepší skladbu Tráva. Skupinou roku se stali Chinaski. Výsledky ankety v vyhlásili pořadatelé v plzeňském kulturním centru DEPO2015.

Hlavní hvězdou irského festivalu v Ostravě bude skupina Tae Lane

Hlavní hvězdou letošního ročníku Irského kulturního festivalu bude skupina Tee Lane. Závěrečný koncert festivalu se letos přestěhuje do nového areálu Trojhalí Karolina. V těchto industriálních prostorách 28. března vystoupí celkem čtyři skupiny hrající irskou hudbu. Vstup na akci, která tradičně láká až 5000 lidí, je zdarma. Festival se uskuteční v týdnu od 23. do 28. března. Kromě hudby nabídne i divadelní představení či gastronomické zážitky.

ČHMÚ: Do konce března bude teplo, na přelomu měsíce se ochladí

Ve druhé polovině března by mělo být nadprůměrně teplo, teploty by mohly vystoupat až ke 14 stupňům Celsia. Na přelomu března a dubna by se však mělo ochladit a v první polovině dubna by se teploty měly pohybovat většinou pod dlouhodobým průměrem. V pravidelném měsíčním výhledu počasí to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sport

Česká štafeta mužů obsadila na mistrovství světa v biatlonu ve finském Kontiolahti šesté místo. Čtveřice Michal Krčmář, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec měla ještě na posledním úseku šanci na medaili, ale nakonec zopakovala umístění z domácího MS v roce 2013. Triumf slavili poprvé po jedenácti letech Němci, jimž se podařilo přetrhnout šňůru norských úspěchů.

Lyžařka Šárka Strachová skončila potřetí za sebou třetí ve slalomu mezi elitou. Po bronzu na mistrovství světa a třetí příčce ve Světovém poháru v Mariboru obsadila stejné místo i v Aare. Vyhrála Američanka Mikaela Shiffrinová před Slovenkou Veronikou Velez-Zuzulovou.

Počasí v neděli

Zataženo až oblačno, místy slabý déšť, ve vyšších polohách sněhové srážky. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.