Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka je připraven navrhnout Pelikána na ministra spravedlnosti

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je připraven navrhnout prezidentovi Miloši Zemanovi Roberta Pelikána na ministra spravedlnosti. Chce tak ale udělat až poté, co se vyjasní postoj prezidenta k demisi odcházející ministryně Heleny Válkové (ANO). Řekl to novinářům ve Sněmovně po schůzce s Pelikánem. Válková podala demisi k 1. březnu, Zeman ale uvedl, že ještě zváží, zda rezignaci přijme. Premiér zdůraznil, že odpovědnost za personální složení vlády má předseda vlády, nikoliv prezident. Pokud se ministr rozhodne odejít z funkce, hlava státu by mu v tom neměla proti jeho vůli bránit. "Je to standardní postup v civilizované zemi. Pan prezident by se měl zachovat odpovědně a demisi paní Válkové přijmout," prohlásil. Pokud by Zeman demisi ministryně nepřijal, Sobotka mu pošle návrh na její odvolání. Prezident pak podle premiéra v takovém případě nebude mít jinou možnost než Válkovou odvolat.

Zeman zopakoval, že by protiruské sankce měly být omezeny

Prezident Miloš Zeman hodnotí pozitivně čtvrteční dohodu z Minsku o východní Ukrajině. Připomněl ale, že předchozí dohoda byla podobná a nebyla dodržena. Zeman zopakoval, že zrušení nebo zmírnění protiruských sankcí by pomohlo Evropské unii i Rusku. Prezident to řekl novinářům v Abú Zabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů.

Zeman pojede v dubnu do Vatikánu, v březnu do USA

Prezident Miloš Zeman pojede v dubnu do Vatikánu, kam ho pozval papež František. Zeman to při návštěvě Spojených arabských emirátů řekl na dotaz ČTK. V březnu se chystá promluvit na zasedání americko-židovské organizace ve Spojených státech.

Sobotka požádal německé úřady o pomoc s českou ropou

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal německé úřady o spolupráci při zajištění převozu zásob ropy, které má Česko v německých zásobnících společnosti Viktoriagruppe. Sobotka, který kauzu kolem zásob považuje za velký problém ve vzájemných vztazích, to řekl novinářům po jednání s německým velvyslancem v ČR Arndtem Freytagem von Loringhovenem. Podle velvyslance čeští a němečtí odborníci zahájí konzultace o tom, jakým způsobem ropu Česku vrátit. Ve skladu firmy v bavorském Kraillingu má stát uloženu naftu za několik set milionů korun. S firmou však bylo zahájeno insolvenční řízení a předběžný insolvenční správce ve svém lednovém rozhodnutí neuznal, že nafta je českého státu.

Sněmovna schválila školskou novelu bez registru učitelů

Sněmovna schválila školskou novelu, v níž upravila pravidla vzdělávání žáků s postižením. Spornou pasáž o jejich diagnostice dnes z vládní předlohy vyškrtla. Odmítla také zavést registr pedagogických pracovníků, o který téměř do poslední chvíle usiloval ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Pravicoví poslanci naopak neprosadili možnost domácího vzdělávání starších žáků, přestože to doporučoval také sněmovní školský výbor. Vládní koalice, která má v dolní komoře většinu, se na tom ale podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jiřího Miholy neshodla a řešit by to měla až další novela.

Nynější novela, kterou dostane k projednání Senát, mění přístup k žákům se speciálními vzdělávacími potřebami. Pro jejich integraci do hlavního vzdělávacího proudu se stanou základem podpůrná opatření, která žáci potřebují - například tlumočníky pro sluchově postižené. Tato opatření ocenili i kritici sporného ustanovení o diagnostice, podle něhož se původně mělo vycházet z "hodnocení rozumových a adaptivních schopností dítěte nebo žáka v souvislostech jeho vývoje a jeho sociálního a kulturního prostředí". Vládní předloha původně vzbudila pozornost zejména tím, že má zakázat ve školách prodej potravin, které jsou v "rozporu s výživovými požadavky", což Sněmovna schválila. Zákaz se týká i reklamy na tyto potraviny. Novela má rovněž zavést jednotné závěrečné zkoušky na učilištích a upravit postavení ředitelů škol, aby na nich mohli zůstat i po skončení šestiletého funkčního období.

Dočasný konzulát pro ukrajinské Čechy skončil,do ČR jich chce 180

V jihoukrajinské Oděse ukončilo práci dočasné konzulární pracoviště, které vyřizovalo žádosti krajanů z Ukrajiny o přesídlení do Česka. O přestěhování projevilo zájem 180 krajanů a 42 z nich by se chtělo do země svých předků dopravit armádním speciálem, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Letadlo by tyto lidi mohlo do Česka přepravit ve druhé polovině března. Kolik ze 180 žádostí o přesun čeští úředníci vyřídili, nedokázala mluvčí diplomacie upřesnit. V polovině týdne jich bylo přes 130. Mezi podanými žádostmi je i více než 20 takových, které budou ještě posuzovat stálé konzuláty v Kyjevě a ve Lvově.

Česká ekonomika loni rostla o 2 procenta,ve 4.čtvrtletí o 1,3 pct

Česká ekonomika loni rostla podle předběžných odhadů o dvě procenta a v samotném čtvrtém čtvrtletí o 1,3 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Roční růst hrubého domácího produktu je nižší, než odhadovali analytici. Předpokládali navýšení o 2,3 procenta. Za celý rok 2013 ekonomika klesla.

Výdaje na dávky na bydlení i loni výrazně rostly, přesáhly 12 mld

Výdaje na dávky na bydlení v posledních třech letech výrazně vzrostly. Zatímco v roce 2012 na nich stát vyplatil 7,4 miliardy korun, loni suma překročila už 12 miliard. Minulý rok se ve srovnání s tím předcházejícím náklady zvedly zhruba o pětinu. Vyplývá to ze zpráv ministerstva práce o vyplácených dávkách. Na bydlení dostávají potřební dvě dávky - příspěvek a doplatek. Příspěvek na bydlení patří mezi dávky státní sociální podpory. Dosáhnou na něj lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí 30 procent příjmu. V Praze je to 35 procent příjmu. Doplatek patří mezi dávky hmotné nouze. Získají ho ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení a jimž ani s ním nezbývá na živobytí. Další dávka má tedy potřebným výdaje za byt dorovnat tak, aby jim na živobytí zůstalo.

V penzijních fondech spoří o 172.000 lidí méně než před rokem

U penzijních společností spořilo na konci minulého roku 4,87 milionu účastníků, což bylo o 172.000 méně než na konci roku 2013. Počet klientů v transformovaných fondech klesl o 312.000 na 4,56 milionu, ve fondech účastnických naopak stoupl o 138.000 na 229.000. ČTK o tom informovala Asociace penzijních společností ČR.

ČSÚ: Většina potravin od loňska zlevnila, nejvýrazněji brambory

Většina potravin v tuzemských obchodech je levnější než před rokem. Vyplývá to z čísel, které zveřejnil Český statistický úřad. Nejvýrazněji, takřka o 40 procent méně než v únoru 2014, stojí brambory. Téměř o pětinu níže jsou průměrné ceny jablek, o čtvrtinu levnější je sýr eidam. Naopak o desetinu více stojí rajská jablka, bílé víno podražilo o čtvrtinu. Zatímco k 11. únoru loňského roku stál kilogram konzumních brambor v českých obchodech v průměru 17,55 Kč, v tomto týdnu to bylo 10,41 Kč. Kilo konzumních jablek, které nyní stojí průměrně 26,40 Kč, stálo loni více než 32 korun.

Sněmovna schválila návrh na rozšíření příjmu ČRo Plus na VKV

Sněmovna schválila vládní novelu, která má umožnit Českému rozhlasu rozšíření příjmu jeho stanice mluveného slova Plus na velmi krátkých vlnách. Podle ministerstva kultury by stanici v tomto pásmu mohlo nově naladit až 80 procent obyvatelstva. ČRo Plus bude mít podle předlohy zakázáno vysílat reklamu a teleshopping. Návrh po souhlasu poslanců ještě projedná Senát.

VZP vypoví smlouvu gynekologovi, který vybíral za hrazenou péči

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vypoví smlouvu gynekologovi ze Žďáru nad Sázavou, který vybíral od pacientek 200 korun za preventivní prohlídku a ještě vyšší částky žádal od těhotných žen. ČTK to sdělil mluvčí VZP Oldřich Tichý. Informace o výběru peněz dostala VZP o pacientek. Vždy šlo o služby, za které ženy neměly platit, protože jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Ve skladu munice ve Slatině může jít o nedovolené ozbrojování

Po kontrole materiálu v muničním skladu Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta policie zahájila trestní řízení kvůli podezření z nedovoleného ozbrojování. Kontrola měla potvrdit nebo vyvrátit držení nelegální munice a jejího nesprávného uskladnění. V pondělí by měla pokračovat. "Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání nedovoleného ozbrojování. Je tu možnost odnětí svobody až na pět let," řekla ČTK policejní mluvčí Markéta Janovská. Odmítla uvést, co ve skladě bylo.

Ženské organizace vyzvaly k přijetí úmluvy proti násilí na ženách

Zástupkyně ženských organizací vyzvaly dnes znovu vládu, aby se Česko připojilo k mezinárodní úmluvě o prevenci a potírání domácího násilí a násilí na ženách. Podle aktivistek čeští politici otálením s přistoupením k takzvané Istanbulské úmluvě dávají najevo, že výpady za dveřmi domovů a vůči ženám nepovažují za problém. Řekly to na setkání s novináři. K přistoupení k úmluvě vyzýval vládu i její výbor pro prevenci domácího násilí. Dokument ratifikovalo dosud 16 zemí, dalších 21 ho podepsalo.

Cenu za lidská práva udělí Člověk v tísni syrské učitelce

Za boj proti násilí páchanému státem i islamisty udělí česká humanitární organizace Člověk v tísni ocenění Homo Homini syrské učitelce Suád Naufalové. ČTK to oznámila Adéla Pospíchalová z mediálního oddělení organizace. Ocenění uděluje Člověk v tísni od roku 1994 za obhajobu lidských práv. Cenu si převezme Naufalová osobně, a to tradičně na březnovém zahájení festivalu dokumentů Jeden svět v Praze.

Česko-polská expedice vytvořila námořní rekord u Antarktidy

Česko-polská expedice vytvořila nový námořní rekord a na plachetnici Selma doplula ve čtvrtek večer SEČ po téměř měsíci plavby až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Jde o vůbec první jachtu, která doplula až tak daleko na jih. Dostala se na 78. stupeň a 43. minutu zeměpisné šířky na jižní polokouli. ČTK to řekl Jaroslav Žák z Českého antarktického nadačního fondu, který podporuje vědecký výzkum v oblasti jižního pólu.

Valentýna v ČR slaví čtvrtina mužů, 80 procent by ho zrušilo

Dárek partnerce na svátek svatého Valentýna kupuje čtvrtina mužů a 60 procent žen. Téměř čtyři pětiny mužů by přitom oslavy 14. února zcela zrušily, naopak 70 procent žen jej chce slavit pravidelně. Vyplývá to z průzkumu společnosti Shoptet. Mezi nejoblíbenější dárky patří jednoznačně ty s erotickým nádechem, bonboniéry a květiny. Obvyklá částka, kterou lidé kvůli svátku zamilovaných utratí, se pohybuje kolem 500 Kč. Podle společnosti GfK jsou při koupi valentýnských darů štědřejší na Slovensku, kde je průměrná částka o 200 Kč vyšší.

Sport

Tenista Tomáš Berdych dál kráčí na turnaji v Rotterdamu za obhajobou titulu. Třetího nasazeného českého hráče nerozhodil ani nepříjemný pád ve druhém setu utkání s Francouzem Gaëlem Monfilsem a po výhře 6:1 a 6:4 za hodinu a jedenáct minut postoupil do semifinále. V tom se střetne buď nejvýše nasazeným Britem Andym Murraym, nebo s Francouzem Gillesem Simonem.

Z českého čtvrtfinále v Antverpách vyšla vítězně tenistka Karolína Plíšková. Turnajová osmička si poradila se čtyřkou Lucií Šafářovou ve dvou setech 7:6 a 6:3.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová získala poprvé v kariéře medaili na mistrovství světa. V závodě na 1000 metrů v Heerenveenu si vyjela bronz

Počasí v sobotu

Zataženo nízkou oblačností, teploty 0 až 4 stupně Celsia.