Denní souhrn zpráv

Zástupci vlády a justice se dohodli v otázce platů soudců a státních zástupců

Zástupci vlády a justice se dohodli v otázce platů soudců a státních zástupců. Ti mají podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana dostat část platů zpětně, části nároků se ale vzdají. Stát by to mělo vyjít na zhruba 1,2 miliardy korun, uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Výplata peněz je podmíněna tím, že soudci a státní zástupci přistoupí na dohodu o narovnání. Ti, kteří na ni nepřistoupí, nárok na doplatek mít nebudou. Návrh ještě musí schválit vláda.

Vláda bude v pondělí jednat o finanční ústavě

Vláda v pondělí projedná návrh ústavního zákona o rozpočtové zodpovědnosti, tzv. finanční ústavu. Ta například počítá se zřízením tříčlenné národní rozpočtové rady nebo s dluhovou brzdou ve výši 55 procent hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády. Finanční ústava zavádí hlavně omezení pro zadlužování státu, které vyžaduje po ČR i EU. Zákon ovšem omezuje i výši zadlužení u obcí a krajů.

Stát musí podle Sobotky obnovit svou schopnost budovat stavby

Stát musí podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) obnovit svou schopnost stavět. Musí konsolidovat některé úřady, přijmout legislativu o veřejných zakázkách či o dopadech na životní prostředí a také využít peníze z fondů EU. Z nich by v příštích letech do budování silnic, mateřských škol a sociálních bytů mohlo plynout zhruba 188 miliard korun. Sobotka to řekl na sjezdu stavařských odborů.

Matku, jíž norské úřady odebraly syny, v úterý asi přijme premiér

S českou matkou Evou Michalákovou, které norské úřady odebraly před více než třemi lety syny, by se mohl příští týden sejít premiér. Schůzka by se měla konat v úterý ve Sněmovně. ČTK to oznámila mluvčí petičního výboru na podporu rodiny Kateřina Jurigová. Podle ní Michalákovou bude v Česku provázet její norská advokátka, matka převezme i peníze ze sbírky na podporu rodiny. Úřad vlády zatím schůzku nepotvrdil.

Válková ustoupila žalobcům ohledně výběrových řízení

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) ustoupila žalobcům ohledně úpravy výběrových řízení na vedoucí státní zástupce. Spornou zůstává otázka vzniku speciálního zastupitelství zaměřeného na korupci a ekonomickou kriminalitu. Řekla to na společné tiskové konferenci s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Válková uvedla, že ministerstvo se zástupci žalobců probíralo tři hlavní okruhy témat: jak více garantovat nezávislost státních zástupců, zřízení speciálu a další existenci vrchních státních zastupitelství.

Minimální mzda by dle odborů měla od ledna růst o 800 až 1000 Kč

Podle představ odborů by minimální mzda měla v příštím roce vzrůst o 800 až 1000 korun. Na sjezdu stavařských odborářů to řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že vláda se zvýšením nejnižšího výdělku počítá, sumu ale neřekl. Minimální mzda se letos od ledna zvedla o 700 korun na 9200 korun. Postupně by měla dosáhnout dvou pětin průměrné mzdy.

ČNB: Ekonomika letos bude v deflaci, průměr inflace bude záporný

Průměrná meziroční inflace by měla být v letošním roce podle odhadů České národní banky záporná, a to mínus 0,1 procenta. Bylo by to tak poprvé za dobu České republiky, kdy by v celoročním průměru byla ekonomika v deflaci. Vyplývá to z údajů ve shrnutí Zprávy o inflaci, publikované ČNB. Příští rok by průměr inflace měl činit 1,8 procenta.

Zahraniční obchod loni trhal rekordy

Přebytek zahraničního obchodu Česka dosáhl loni nového historického maxima, rekordní byl i prosincový výsledek. V národním pojetí se přebytek bilance zvýšil na 157,1 miliardy korun, což je meziročně o 50,5 miliardy korun víc. Vývoz tuzemských firem se v porovnání s předchozím rokem meziročně zvýšil o 12,7 procenta a dovoz o 11,4 procenta. V samotném prosinci obchodní bilance skončila schodkem tři miliardy korun, což byl v meziročním srovnání o 7,2 miliardy lepší výsledek. Oznámil to Český statistický úřad.

UJAK by měla platit za dostudování svých studentů na jiných VŠ

Soukromá Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK) by se měla případně finančně podílet na dostudování svých studentů speciální pedagogiky na veřejných vysokých školách. Po jednání s jejími zástupci to novinářům řekl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Ve hře ale zůstávají další varianty osudu studentů oboru speciální pedagogika - učitelství, kterému Akreditační komise neprodloužila akreditaci ani k dostudování stávajících studentů. Finanční zátěž případného zvýšení počtu studentů na veřejných vysokých školách by neměla zůstat na bedrech státu. "Je to soukromá univerzita, která brala školné, a stát to bude něco stát. Takže předpokládám, že se univerzita bude spolupodílet na krocích, které dělá ministerstvo," řekl Chládek. Nepovažuje za vyloučené, že se univerzitě podaří stanovisko komise zvrátit a studenti budou moci pokračovat. Proces stále není uzavřen. Rektor UJAK Luboš Chaloupka řekl, že po obdržení oficiálního stanoviska univerzita podá odvolání.

Česká ambasáda v arabských emirátech se přestěhuje do nového

Česká ambasáda v Abú Zabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů, se stěhuje do nového sídla. Důvody jsou kapacitní, bezpečnostní a technické, sdělila na dotaz ČTK Zuzana Chrištofová z tiskového oddělení ministerstva zahraničních věcí. Budovu si Česko pro svůj zastupitelský úřad pronajme za tři miliony korun ročně. Velvyslanectví sídlilo ve výškové budově v centru Abú Zabí od roku 1994. Zabíralo nejvyšší dvě patra stavby. "S ohledem na stáří budovy se zastupitelský úřad již po delší dobu potýká s narůstajícím počtem technických problémů, včetně pravidelného vyplavování kanceláří a dalších prostor z klimatizačních jednotek na střeše budovy, výpadky elektřiny a podobně," poznamenala Chrištofová. Současné prostory velvyslanectví jsou také podle ní pro potřeby úřadu malé, a to kvůli konzulární a vízové agendě. V emirátech totiž dlouhodobě pobývá asi 1500 občanů České republiky a roste i počet žadatelů o víza. "S těmito změnami a s ohledem na počet turistů z ČR, kteří SAE navštěvují, souvisí i navýšení objemu konzulární agendy, a tudíž i návštěvnosti velvyslanectví," dodala. Současné velvyslanectví nemá třeba vlastní čekárnu nebo toalety pro veřejnost. Na přelomu roku byl úřad posílen o jednoho diplomata, podle Chrištofové z důvodu rostoucího významu SAE z obchodního, politického i konzulárního hlediska. Do nových prostor velvyslanectví se přestěhuje také kancelář vojenského přidělence, který dosud sídlil v Kuvajtu. Nové sídlo je umístěno v samostatné vile v části města, kam se již nastěhovaly i další zastupitelské úřady jiných zemí. Budovu slavnostně otevře příští týden prezident Miloš Zeman při své oficiální cestě do Jordánska a Spojených arabských emirátů. Stěhování úřadu by mělo být dokončeno do konce února.

Primátorem Frýdku-Místku bude Pobucký (ČSSD),vzniká nová koalice

Primátorskou funkci ve Frýdku-Místku získal někdejší primátor Michal Pobucký (ČSSD). Hlasovali pro něj zastupitelé sociální demokracie, hnutí Naše Město F-M, lidovci i komunisté. Jediným protikandidátem byl dosavadní primátor Radim Vrbata z hnutí ANO, který byl krátce před volbou odvolán z funkce. Ve městě se v lednu rozpadla koalice ČSSD a ANO. Těsně před začátkem zastupitelstva Pobucký prohlásil, že se tři z pěti stran v zastupitelstvu dohodly na spolupráci. Jde se o volné uskupení ČSSD, lidovců a hnutí Naše Město F-M.

Pražané mají od úterý na výběr mezi papírovými kupony a opencard

Cestující v pražské MHD mají od úterý nově na výběr mezi papírovými kupony na MHD a opencard za stejnou cenu. Dopravní podnik začal vydávat třiceti a devadesátidenní papírové kupony na MHD. "Zájem o kupony je enormní," řekla v rozhovoru s ČTK primátorka Adriana Krnáčová (za ANO). Mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl potvrdil, že se kuponů od úterý prodaly stovky. Další druhy budou k dispozici do začátku března. Podnik je nechává dotisknout. Rada města minulý týden schválila, že všechny skupiny cestujících si budou nově moci libovolně vybrat mezi kupony a kartou opencard. Změna se týká především cestujících ve věku od 27 do 64 let, kteří dosud když si zvolili kupon, tak se jim jízdné výrazně prodražilo. To už teď neplatí.

Chřipková epidemie zasáhla celou ČR, na kontě má dvě úmrtí

Chřipková epidemie, která zasáhla už všechny kraje ČR, má na kontě tento týden dvě úmrtí, v Praze a Jihočeském kraji, obě u starších pacientů s jinou chronickou nemocí. Řada nemocných byla s vážnými komplikacemi přijata do nemocnic, mezi nimi i několik dětí. V Praze byly hospitalizovány s chřipkou dvě, čtyřměsíční a dvouleté, zvýšený počet hospitalizovaných dětí hlásí i kraj Pardubický. Hygienici hodnotí stav jako postupující plošnou epidemii, nemocnice a sociální ústavy v nejvíce zasažených regionech zakázaly návštěvy.

Průzkum: Povánoční výprodeje využilo 58 procent lidí

V povánočních slevách nakupovalp 58 procent Čechů. Většina lidí utratila ve výprodejích do 5000 korun, téměř každý pátý Čech na slevy čekal. Vyplývá to z průzkumu, který na konci ledna provedla agentura Stem/Mark pro společnost Cetelem. Ve slevách nakupovaly především ženy, nižší ceny využilo 64 procent žen proti 53 procentům mužů. Vyčkávání na slevy je podle průzkumu bližší lidem z Prahy než těm, kteří bydlí mimo hlavní město. V hlavním městě na ně čekalo 31 procent lidí, na Moravě 16 procent.

Městské divadlo Brno uvede světovou premiéru hry Skleněný pokoj

Městské divadlo v Brně nabídne v sobotu světovou premiéru jevištní verze úspěšného románu Skleněný pokoj. V hledišti nebude chybět ani britský autor knihy Simon Mawer, který kvůli tomu do Brna přijel. Scénář k představení od ředitele divadla Stanislava Moši se mu líbí, řekl novinářům. Hru zatím neviděl ani na zkouškách. Mawer se při psaní knihy, která vyšla v roce 2009, inspiroval osudem slavné brněnské vily Tugendhat a jejích obyvatel. Postavy jsou však fiktivní a jména změněná. Výsledkem je rodinná sága i historická freska s několika milostnými trojúhelníky.

Divadlo v Plzni uvede jako první balkánskou komedii Sboristé

Světovou premiéru balkánské komedie Sboristé od bulharských autorů Nikolaje Peneva a Dimitara Sabova uvede v sobotu v Novém divadle Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Inscenace, jejíž děj se odehrává v 80. letech v zemích socialistického bloku, je humornou sondou do lidských povah. Komedie získala hlavní cenu na Mezinárodním festivalu Nové bulharské drama 2014. Režisérem, stejně jako choreografem je Penev. ČTK to řekla mluvčí divadla Eva Ichová.

Kniha Santini mapuje život a dílo významného architekta

V sídle ministerstva kultury Nosticově paláci byla představena kniha mapující život a dílo významného architekta české a evropské historie Jana Blažeje Santiniho Aichela. V publikaci vydané občanským sdružením Putování za Santinim jsou zmapovány kapitoly Santiniho života, nejvýznamnější stavby a kompletní seznam všech jeho autorských prací. Publikace byla vydána v české i anglické verzi. "Pokud vím, neexistuje cizojazyčná verze knihy o Santinim, přitom jeho dílo vzbuzuje zájem i u zahraničních turistů a návštěvníků," uvedl autor knihy a předseda občanského sdružení Stanislav Růžička.

Sport

Česká smíšená biatlonová štafeta Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec obsadila na SP v Novém Městě druhé místo. O čtyři sekundy vyhrálo Norsko.

Ruští biatlonisté Jana Romanovová a Alexej Volkov vyhráli na úvod Světového poháru v Novém Městě na Moravě štafetu smíšených dvojic. Českému týmu Eva Puskarčíková, Michal Krčmář se debut před domácím publikem nevydařil a po nepřesné střelbě obsadili 13. místo.

Tenistka Karolína Plíšková rozehraje duel úvodního kola Fed Cupu v Kanadě coby česká jednička proti Francoise Abandaové. Do druhé sobotní dvouhry kapitán Petr Pála nominoval Terezu Smitkovou, kterou čeká Gabriela Dabrowská.

Počasí v sobotu

Jasno až polojasno. Teploty -2 až 2 stupně Celsia.