Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Je to hra s ohněm, odmítá dodávky zbraní Kyjevu Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nesouhlasí s posláním zbraní Ukrajině, jak k tomu země NATO vybídl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Takové dodávky považuje za hru s ohněm, řekl novinářům. Současná situace na Ukrajině je podle něj rizikovější, než byla za studené války. Podle ministra je dění na Ukrajině nepřehledné. Zatímco za studené války platily určité metody vzájemného informování obou stran o svých úmyslech, tento přístup podle něj už neplatí. "Je to hra s ohněm," označil Zaorálek případné dodávky zbraní Kyjevu. Pokud by mu totiž Západ začal posílat vyspělé vojenské systémy, musel by podle ministra dodat i odborníky na jejich obsluhu. Zaorálek proto přivítal středeční prohlášení Bílého domu, který tyto úvahy odmítl. Podobně se vyjádřila i Francie.

Česká republika neuvažuje o dodávkách zbrojní techniky Ukrajině, vyplynulo z vyjádření ministra obrany Martina Stropnického v Bruselu. Podobně jako on se k této možnosti postavili také někteří další ministři obrany zemí Severoatlantické aliance.

Čeští úředníci v Oděse přijímají žádosti krajanů o repatriaci

Česká republika tento týden v ukrajinském městě Oděsa otevřela dočasné konzulární pracoviště pro vyřizování žádostí o repatriaci ukrajinských občanů českého původu. ČTK to řekl vládní zmocněnec pro krajany Karel Kühnl. Pracoviště bylo otevřeno v pondělí a v provozu má zůstat do příštího pátku. Vyčleněno pro něj bylo devět úředníků ministerstev zahraničí a vnitra, včetně cizinecké policie. Ti mají vydávat potvrzení o českém původu žadatelů a vyřizovat žádost o povolení k trvalému pobytu v České republice. Podle Kühnla k dnešku už dorazilo 130 až 140 lidí z celkem 180 pozvaných.

ČR má aktualizovanou bezpečnostní strategii proti novým hrozbám

Vláda schválila aktualizovanou bezpečnostní strategii České republiky pro rok 2015. Dokument, který ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nyní předloží k diskusi zákonodárcům a odborníkům, odráží nové hrozby za poslední roky, jako je vznik fundamentalistického hnutí Islámský stát nebo konflikt na Ukrajině. Dokument zdůrazňuje, že dochází k oslabování mechanismu mezinárodněprávních závazků v oblasti bezpečnosti a uplatňování nových forem válčení, jako je takzvaná hybridní válka. Příkladem toho jsou ruské zásahy do krize na Ukrajině v posledním roce.

Za důležité ministr označil, že koncepce zakotvuje závazek zvyšovat obranný rozpočet Česka na 1,4 procenta HDP do roku 2020 a návrh, že by vláda měla připravit novou migrační strategii země, která bude bránit vzniku ghett. Kromě vnějších hrozeb, jako je terorismus, kybernetické útoky nebo přerušení dodávek strategických surovin a energií dokument upozorňuje i na vnitřní hrozby, jako je růst extremismu či přibývání sociálně vyloučených oblastí.

V ČR přibývá ghett, bezpečnost či zaměstnanost v nich se nelepší

V Česku postupně přibývá ghett a žije v nich stále více lidí v tísni. Za poslední čtyři roky se v těchto chudinských lokalitách a jejich okolí výrazně nezlepšila bezpečnost, zaměstnávání či bydlení. Úřady zatím provedly jen část opatření ke změně. Uvádí to zpráva pro vládu o plnění strategie boje proti vyloučení, kterou vypracovala vládní agentura pro sociální začleňování. Podle zprávy se situace nezlepšila, a někde nastal dokonce další propad. Ghett přibývá a zadluženost jejich obyvatel roste. Stále víc lidí končí v nevyhovujících ubytovnách, mezi nimi se opakovaně stěhují celé rodiny.

Náročnost práce policistů či jiných pracovníků v chudinských lokalitách se v odměňování neodráží. Chybí vzdělávání řadových policistů v problematice sociálního vyloučení i sociální práce s lidmi, kteří se z vězení vracejí do ghett. Nejsou ani specialisté na potírání lichvy. Nezlepšila se ani situace v bydlení. Od roku 2011 výrazně přibylo domácností a osob, které bydlí v ubytovnách. Cena tam je přitom mnohdy výrazně nadsazená a překračuje obvyklé náklady, uvádí zpráva. Bez práce je v ghettech mezi 30 až 60 procenty dospělých.

Analytici: Za zlepšením odhadu HDP je zlevnění ropy a slabší euro

Lepší odhad letošního vývoje české ekonomiky z dílny centrální banky souvisí s poklesem cen ropy a oslabením eura. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Ti ale nesouhlasí s prognózou Evropské komise, která počítá v tomto roce v České republice s průměrnou inflací 0,8 procenta. Ceny zde podle nich porostou mnohem pomaleji, možná vůbec. Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Podle předpovědi Evropské komise poroste o 2,5 procenta.

Bankovní rada České národní banky oznámila, že bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Zároveň rada nechala úrokové sazby na historických minimech. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013. Neukončí je dříve než ve druhém pololetí 2016.

Protikorupční skupiny Rady Evropy kritizuje situaci v ČR

Protikorupční skupina Rady Evropy (GRECO) kritizuje situaci v Česku pokud jde o transparentnost financování politických stran a boj proti korupci. Skupina ve zprávě označila míru plnění svých doporučení v České republice za "globálně neuspokojivou". Ze 13 doporučení prý ČR splnila uspokojivě jen jedno; tři přijala částečně a devět vůbec.

"Vnímám to tak, že česká vláda otálí s protikorupčními úpravami," řekl ČTK ke kritice ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Za největší problém považuje stále odkládané reformy justice a financování politických stran nebo nedotažený registr smluv týkající se hospodaření veřejné správy.

CVVM: Lidé jsou spokojeni se Sobotkou a činností jeho vlády

Rok po jmenování vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) hodnotili lidé její program převážně kladně. Podle lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je veřejnost celkem spokojena i s osobou premiéra a s činností kabinetu. Nespokojenost naopak mírně převážila v případě personálního složení vládního týmu. Oproti průzkumu z loňského května si pak kabinet u veřejnosti mírně polepšil, konstatovalo CVVM.

S programem kabinetu bylo v lednu spokojeno 52 procent dotázaných, nespokojenost vyjádřila čtvrtina. Více než polovina lidí vnímá pozitivně také osobu předsedy vlády. Se Sobotkou je spokojeno 51 procent veřejnosti, nespokojených jsou necelé dvě pětiny. Činnost vlády vyhovuje 49 procentům lidí.

CVVM: Pro přímou volbu prezidenta je 64 procenta lidí

Pro přímou volbu prezidenta je 64 procent lidí, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle jeho zjištění většina občanů od hlavy státu očekává, že se bude věnovat řešení konkrétních otázek, do činnosti vlády by ale příliš zasahovat neměla. Přibližně tři pětiny Čechů si také myslí, že by prezident měl jmenovat ministry na doporučení premiéra a že by se mohl angažovat v zahraniční politice země, pokud nepřekročí oficiální směr udávaný vládou a ministerstvem zahraničí. Volbu prezidenta Parlamentem preferuje 14 procent občanů a podle 12 procent by ho mělo volit širší shromáždění volitelů.

Vláda odložila rozhodnutí o prodeji letounů L-159 do Iráku

Vláda odložila rozhodnutí o prodeji nepotřebných letounů L-159 do Iráku. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) se tak stalo kvůli potřebě dohody mezi jeho resortem a ministerstvem financí, jak obrana získá peníze z tohoto obchodu. Dřívější pravidlo, že výnos z odprodaného armádního majetku šel automaticky do rozpočtu obrany, totiž už přestalo platit. Patnáct strojů pro iráckou armádu plánuje ministerstvo prodat za 750 milionů korun společnosti Aero Vodochody, která je poté prodá Bagdádu.

Rusko stíhá jaderného fyzika za přednášku a publikace v Česku

Ruské úřady obvinily z prozrazení státního tajemství bývalého pracovníka federální jaderného střediska v Sarovu Vladimira Golubeva. Důvodem se stala jeho přednáška na vědecké konferenci v Česku, která následně byla publikována. Golubevovi hrozí až čtyři roky vězení, oznámil jeho advokát Jevgenij Gubin. Ruská tajná služba FSB se ke kauze nevyjádřila.

Zmíněna konference v Česku se podle agentury Interfax odehrála již v roce 2003, jiné zdroje jako datum konání uvádějí duben 2013, kdy se v Praze jednalo o nových trendech a materiálech v energetice a v programu konference figurovaly čtyři Golubevovy práce. Předloni byl Golubev propuštěn ze zaměstnání. V Sarovu přitom působil od roku 1975. V současnosti je v důchodu. Golubev je odborník na výbušniny, čemuž věnoval i svůj referát v Česku. Žádné státní tajemství neprozradil, veškeré údaje už totiž publikoval v 80. a 90. letech, tvrdí advokát Gubin.

Prezident Zeman v hradeckém kraji navštíví Jutu, Škodu a vojáky

Prezident Miloš Zeman při své návštěvě Královéhradeckého kraje od středy 18. února do pátku 20. února navštíví například největší českou textilní firmu Juta Dvůr Králové, rostoucí závod Škody Auto v Kvasinách či vojáky polní nemocnice v Hradci Králové. Návštěva bude zaměřena hlavně na okresy Trutnov a Rychnov nad Kněžnou. Setkání s občany má Zeman naplánovány čtyři.

Petici proti Zemanovi podepsalo přes 10.000 lidí

Autorům petice Prezidente, odejděte! se podařilo sehnat dostatečný počet podpisů, aby se jí musel zabývat Senát. Překročili hranici 10.000 signatářů, řekla ČTK mluvčí spolku Podhradí Nikol Klevcovová. Petice po senátorech požaduje, aby se zabývali jednáním prezidenta Miloše Zemana a případně se obrátili na Ústavní soud. Spolek chce ve sběru podpisů pokračovat, aby měl rezervu pro případ například nečitelných podpisů. Petenti po Senátu chtějí, aby prošetřil Zemanovy výroky týkající se Ukrajiny a ruské účasti na bojích na východě Ukrajiny nebo jeho projev na ostrovu Rhodos, kde se vyslovil proti sankcím vůči Rusku.

"Žijeme v demokratické společnosti," poznamenal směrem ke sbírání podpisů hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Poznamenal ale, že petice podle něj obsahuje "zcela nesmyslné teze". Odmítá třeba, že by veřejnost nebyla informována o Zemanově cestě na Rhodos, jak organizátoři uvádí. Nesouhlasí ani s tím, že by Zeman měl prokremelský postoj. Směrem k organizátorům petice poznamenal, že jejich cílem je "znegovat" výsledek prezidentských voleb.

Brabec: Prolomení limitů by změnilo kvalitu života tisíců lidí

Případné prolomení těžebních limitů v severních Čechách by změnilo kvalitu života několika tisíc lidí. Na Žofínském fóru to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s tím, že v současné době odmítá jakoukoliv úpravu těžebních limitů. V případě předložení jasných argumentů ohledně využití uhlí je však ochoten přistoupit na variantu, že se limity prolomí pouze na dole Bílina, což neznamená bourání domů. Na dole těží Severočeské doly, patřící do skupiny ČEZ. Podle Brabce musí být ale jasné, na co bude tamní uhlí použito. Stejný názor má podle něj i celé hnutí ANO. I varianta prolomení jen na Bílině podle ministra bude totiž mít vliv na životní prostředí.

Ministerstvo dopravy vyhlásilo tendr na dotovanou trať Plzeň Most

Ministerstvo dopravy vyhlásilo tendr na dotovanou rychlíkovou trať mezi Plzní a Mostem. Za patnáctiletý provoz předpokládá na dotacích vyplatit 695 milionů korun, uvedlo ministerstvo dopravy v nabídce odeslané do věstníku veřejných zakázek. Podle serveru E15.cz mají zájemci na podání nabídky sedm měsíců, vítěz začne jezdit v prosinci 2016. Po otevření trhu volá podle E15 řada konkurentů Českých drah, například Arriva nebo National Express.

O platech soudců bude jednat 40 zástupců justice a politiků

O dalším postupu státu ohledně doplacení platů soudcům a státním zástupcům budou v pátek na ministerstvu spravedlnosti jednat zhruba čtyři desítky představitelů justice a politiků. Mezi pozvanými jsou i všichni předsedové krajských a vrchních soudů a státních zastupitelství. Cestu ke zvýšení a zároveň zpětnému doplacení platů soudců a státních zástupců otevřelo lednové rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle nějž ministerstvo práce nepoužívá při stanovování platů správný statistický údaj.

Ministerstvo spravedlnosti zatím odhadlo částku, kterou by mělo doplatit, na téměř 1,7 miliardy korun, ministerstvo financí pak na 2,5 miliardy. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by to státní rozpočet mohlo zatížit až pěti miliardami korun. Představitelé justice podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podali více než 1300 žalob kvůli svým platům.

V Nupakách odhalili úředníci domov pro seniory bez registrace

Krajská kontrola odhalila neregistrované zařízení pro seniory s Alzheimerovou chorobou v Nupakách u Prahy. Provozovatelům Domova U Věže, který nemá oprávnění k poskytování sociální služby, hrozí pokuta až milion korun, řekla ČTK mluvčí středočeského hejtmanství Nicole Mertinová. Senioři by se měli co nejdříve přestěhovat do registrovaných zařízení. Případ vyšetřuje policie.

Zemanovi se nelíbí postup norských úřadů v případě "českých" dětí

Prezident Miloš Zeman vyjádřil před norskou velvyslankyní nesouhlas s postupem norských úřadů při utajování dokumentů v případě chlapců Michalákových odebraných v Norsku. ČTK to po schůzce prezidenta s velvyslankyní Siri Ellen Sletnerovou sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Norské úřady odebraly českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy o pohlavním zneužívání. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. V únoru 2012 úřady rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé teď žije v jiné rodině. Matka chce syny vídat a dostat do péče.

Soud odmítl odškodnit miliony korun potomky obuvníka Bati

Obvodní soud pro Prahu 2 nepřiznal odškodné potomkům zlínského podnikatele Jana Antonína Bati, kteří po státu žádají přes 56 milionů korun. Podle soudu se žalobou na stát pokusili obejít zákony. Verdikt není pravomocný a lze se proti němu odvolat. Peníze se týkají vily a pozemku, který stát obuvníkovi vzal v roce 1947 kvůli údajné spolupráci s nacisty. Proces se tehdy opíral také o Benešovy dekrety. Soud ale o 60 let později jméno podnikatele očistil, když verdikt zrušil. Potomkům tak podle jejich žaloby vznikla nespravedlivým rozhodnutím po druhé světové válce škoda značného rozsahu.

Sporu se účastní pět Baťových potomků, kteří žijí v Jižní Americe. Chtějí peníze za zlínskou funkcionalistickou vilu a pozemek. Podle jejich právního zástupce není o nároku pochyb. Advokátka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Blanka Petrlíková naopak u procesu tvrdila, že žalobci v procesu postupovali podle již neplatných právních norem, a tak rodina nemá na peníze nárok. Potomci podle ní rovněž obcházejí restituční zákony. Podle soudkyně restituční zákony nešly před rok 1948, a protože je potřeba respektovat vůli zákonodárců, nelze potomkům Bati nárok přiznat. Stát obuvníkovi vilu vzal o rok dříve.

Sreality.cz: Nejrychleji se prodávají nemovitosti v Praze a Ústí

Nemovitost se nejrychleji prodá v Praze a Ústeckém kraji, vyplývá z aktuálních statistik serveru Sreality.cz. Naopak nejdéle na kupce čekají na Karlovarsku, Zlínsku a Plzeňsku. Zatímco v hlavním městě prodej nemovitosti zabere méně než tři měsíce, v posledních třech regionech prodávající čeká na kupce takřka dvakrát tak dlouho, informoval manažer Sreality.cz Michal Zadák. Firma statistiku zpracovala z dat za loňský listopad a prosinec, kdy se prodalo 17.073 nemovitostí inzerovaných na jejich serveru. Jednopokojové byty se prodají průměrně za 86 dnů, naopak pětipokojové čekají na nového majitele 121 dnů.

Komise navrhne odejmout oprávnění největší soukromé VŠ - UJAK

Akreditační komise navrhne ministerstvu školství, aby odejmulo největší soukromé vysoké škole v Česku, Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) oprávnění působit jako VŠ. Komise v tiskové zprávě uvedla, že v činnosti univerzity se trvale objevují závažné nedostatky znemožňující řádné plněné povinností podle zákona o vysokých školách. Škola se proti kritice ohradila, hodlá se bránit "příslušnými právními kroky".

UJAK vznikla v roce 2001 jako Vysoká škola Jana Amose Komenského. Nyní je největší soukromou vysokou školou v ČR. Akreditační komise škole vyčítá, že má příliš málo učitelů na příliš velký počet studujících. Aktuálně jí kvůli tomu odmítla prodloužit akreditaci magisterského oboru speciální pedagogika - učitelství tak, aby tam aspoň mohli dostudovat nynější studenti. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v ČT uvedl, že momentálně se chce zaměřit právě na to, jak se eventuálně postarat o zhruba 1400 studentů oboru speciální pedagogika - učitelství. Ministr nechtěl předjímat, jak dopadne případné rozhodování o odebrání příslušného oprávnění celé škole.

Dvěma oborům VŠE už nehrozí omezení akreditace, situace je lepší

Dvěma magisterským oborům Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) už nehrozí omezení akreditace, tedy zákaz přijímání nových studentů. Personální zabezpečení oborů Hospodářská politika a Ekonomická analýza se podle Akreditační komise zlepšilo natolik, že od svého loňského doporučení ustoupila. Komise loni v září doporučila omezit akreditaci celkem čtyřem oborům fakulty, jejímž děkanem je Miroslav Ševčík. V případě Regionálních studií a Veřejné správy univerzita tento krok respektovala a plánuje zažádat o novou akreditaci pro obor sloučený z těchto dvou.

Brněnský vědec získal miliony na výzkum temné hmoty genomu

Brněnský biolog Richard Štefl získal od Evropské výzkumné rady dva miliony eur (55,4 milionu korun) na výzkum takzvané temné hmoty genomu. Přírodovědec působí ve Středoevropském technologickém institutu Masarykovy univerzity (CEITEC MU). Příspěvek je rozvržený na pět let. Získání grantu je obrovským úspěchem, řekla ČTK mluvčí institutu Jana Šilarová. Temná hmota genomu neboli nekódující RNA je výzvou pro budoucí medicínu. "Zdá se, že mnohé nemoci mají genetický původ právě mimo kódující oblasti genomu - v jeho temné hmotě," popsal Štefl. Jeho skupina využívá nukleární magnetickou rezonanci a studuje detailní mechanismy vzniku temné hmoty. Nalezení temné hmoty genomu umožnily až moderní technologie. Biolog, jenž má za sebou působení v Curychu a Los Angeles, peníze získal v kategorii pro mladé nadějné vědce, kteří již mohou prokázat úspěchy ve vědecké práci a pohybují se v rozmezí sedm až 12 let od ukončení doktorského studia. Podpora mu umožní soustředit se na výzkum, aniž by musel řešit, zda má jeho tým peníze na další rok.

Exšéf protikorupční policie Martinec podal žalobu na Bradáčovou

Bývalý ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec podal žalobu na šéfku pražského Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenku Bradáčovou. Domáhá se omluvy a 200.000 korun za tvrzení Bradáčové o tom, že proti ní konstruoval kauzu. ČTK to sdělil Martincův právník Jiří Vyvadil. Šéf protikorupčního útvaru po sporu s žalobkyní předloni rezignoval na svou funkci.

V Krkonoších zemřel pod lavinou mladý lyžař, dva přežili

Při pádu laviny v Malé Studniční jámě v Krkonoších zemřel asi osmadvacetiletý lyžař. Další dva lyžaři pád laviny přežili, jeden z nich je zraněný a v péči záchranářů. ČTK to řekl mluvčí zdravotnické záchranné služby Ivo Novák. Lavina přímo zasáhla dva ze tří lyžařů, jeden se před ní dokázal schovat pod skalkou. "Nezasažený lyžař pak vyhrabal úplně zasypaného lyžaře a začal jej oživovat," řekl Novák. Třetí lyžař zůstal na povrchu laviny a utrpěl méně závažná poranění. Přivolaní záchranáři se následně nejvíce zraněného resuscitovali, ale jeho zranění byla velmi vážná a neslučitelná se životem, uvedl mluvčí. Lyžaři se pohybovali mimo vyznačené trasy. V Krkonoších, kde je na hřebenech 80 až 120 centimetrů sněhu, platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Dva zranění při tragické nehodě v Děčíně zůstávají v nemocnici

Pětadvacetiletý muž, který ve středu večer vjel osobním vozem na zastávku MHD v Děčíně, zůstává v policejní cele. Při nehodě zemřel třiaosmdesátiletý muž, další čtyři senioři byli zraněni. Dva z nich zůstávají na jednotce intenzivní péče děčínské nemocnice. Řidič vozu Volkswagen byl opilý. Kriminalisté zjišťují okolnosti nehody, přizvali i soudního znalce, řekla ČTK děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová. Nehoda se stala na zastávce v Teplické ulici ve středu večer. Opilý řidič dostal ve vysoké rychlosti smyk a srazil skupinu seniorů ve věku 70 až 87 let. Třiaosmdesátiletý muž i přes snahu záchranářů na místě zemřel.

Zřícení stropu v kasinu na Prachaticku způsobilo škodu 400.000 Kč

Škodu 400.000 korun způsobilo středeční zhroucení stropu v kasinu ve Strážném na Prachaticku. Při neštěstí se nikomu nic nestalo. Objekt stačilo po zhroucení zhruba 20 metrů čtverečních stropu opustit přibližně 130 lidí, z toho asi stovka byli návštěvníci. Policisté nadále vyšetřují příčiny události, řekl ČTK jejich mluvčí Milan Bajcuira. Prostor prohledávali policejní kynologové se psy. Kromě nich na místo dorazil i statik. Obec Strážný se nachází jen pár stovek metrů před stejnojmenným hraničním přechodem mezi Českou republikou a Německem.

Za pochybení ve výprodejích loni dala ČOI pokuty za 15,3 mil. Kč

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila loni obchodníkům za zjištěné nedostatky ve výprodejích a slevových akcích pokuty za 15,3 milionu korun. Její pracovníci zjistili chyby ve 40 procentech z celkových téměř 3000 kontrol. Pochybení se týkala zejména toho, že prodávající nepravdivě informoval spotřebitele o ceně po slevě, nesprávně účtoval slevy, případně nabízel nedostatečně označené zboží. Inspektoři v průběhu celého roku v Česku kontrolovali nabídky a prodeje zboží za akční ceny a zboží ze sezonních slev. Porušení obecně závazných právních předpisů zjistili v 1163 případech, současně zakázali prodej více než 4000 kusů zboží a téměř 900 párů obuvi v hodnotě přes půl milionu korun. Inspekce uvedla, že ve srovnání s rokem 2013 byl počet zjištěných nedostatků sice nižší, přesto je stále poměrně vysoký.

V počítači starosty Prahy 15 byl nelegální monitorovací systém

Ve dvou počítačích v kanceláři starosty Prahy 15 a jeho sekretářky se našla nelegální monitorovací zařízení. Zjistila to kontrola, jejíž závěry ČTK poskytl starosta městské části Milan Wenzl (ANO). Server tisen.tv, který na případ první upozornil, uvedl, že není jasné, zda mělo zařízení sledovat práci nového starosty nebo jeho předchůdce Pavla Klegy (ODS). Ve dvou počítačích našla IT kontrola nainstalovaný monitorovací software, který dokáže sledovat programy, které uživatel používá, webové stránky, které prohlíží nebo e-maily, které posílá. V jednom z počítačů bylo zařízení aktivní, ve druhém ne. Software byl spuštěn v tajném režimu, byl proto určen ke sledování uživatele, píše se v závěrech kontroly.

Soud uložil traťovému komisaři rallye v Lopeníku podmíněný trest

Okresní soud v Uherském Hradišti uložil třiadvacetiletému traťovému komisaři Petru Pláškovi 18 měsíců vězení podmíněně odložených na 18 měsíců za pochybení při rallye v Lopeníku, které stálo život čtyři dívky. Senát mladíka proto, že nevykázal dívky z míst poblíž trati, uznal vinným z usmrcení z nedbalosti a těžké újmy na zdraví z nedbalosti. Plášek, jemuž hrozilo, až šest let za mřížemi, vinu odmítá. Tragédie, při které zahynuly dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let, se stala 10. listopadu 2012.

Plášek poukázal na nedostatečné školení i na to, že na místě údajně nebylo značení. To tvrdili i příbuzní obětí. Pořadatelé však uvedli, že lokalita označená byla. Podle hlavního pořadatele Petra Bujáčka by se tragédie nestala, pokud by Plášek dívky ze zakázaného prostoru vykázal či zavolal vedoucímu rychlostní zkoušky, aby závod přerušil. Obhájce Tomáš Vymazal navrhl zproštění obžaloby. Podle něj za nehodu může řidič a pořadatelé, kteří údajně místo nehody podcenili, když ho neoznačili za nebezpečné.

Policie objevila několik stovek padělků dálničních známek

Policie v uplynulých dnech objevila několik set padělaných dálničních známek. Novinářům to řekl ministr dopravy Dan Ťok. Jde o nejrozsáhlejší případ falešných dálničních známek v posledních letech. Padělky, které lze od pravých známek odlišit například pomocí čárového kódu a gramatických chyb v cizojazyčných textech, jsou podle ministerstva poměrně zdařilé. Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold uvedl, že většina padělků se objevila na Plzeňsku.

Benzin a nafta v ČR v průměru zlevnily o dalších zhruba 25 haléřů

Pohonné hmoty v ČR dál zlevňují. Průměrná cena benzinu Natural 95 od minulé středy klesla o 27 haléřů na 29,38 koruny za litr. Naftu motoristé natankují za průměrných 29,48 koruny za litr, což je o 25 haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Pod třicet korun se průměrné celorepublikové ceny pohonných hmot dostaly před 14 dny, přitom od začátku loňského roku až do října se stabilně držely nad 36 korunami, jen výjimečně mírně klesly pod tuto hranici. Poté začaly vlivem přebytku ropy na trhu jejich ceny výrazně klesat. Podle vyjádření některých analytiků by se ale měl tento propad postupně zastavit.

Policie může ujíždějící řidiče zastavovat pásy s hroty

Policie může nově zastavovat ujíždějící řidiče speciálními pásy s hroty, které propíchnou pneumatiky. Vůz se tím stává v podstatě neovladatelný. Roli šoféra si na letišti u Panenského Týnce na Lounsku vyzkoušel ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Policie nakoupila 240 pásů za 2,3 milionu korun. Ministr uvedl, že pásy dlouhé 4,7 metru, na nichž je sto deset dutých ocelových hrotů, nejsou spásným řešením. "Je to střípek do skládačky, který pomůže tomu, abychom ze silnice dostali lumpy, kteří si pletou silnici se závodištěm," řekl po ukázce zásahu ministr, který skončil na zemi v poutech s dírou na koleni. "Zásah byl tvrdý a profesionální, a to mě ještě šetřili," zhodnotil akci Chovanec. O použití pásů na místě rozhodne hlídka.

Průzkum: Podnikatelé se o své weby příliš nestarají

Většina malých firem a živnostníků věnuje svým webových stránkám maximálně jednotky hodin měsíčně. Dvě třetiny svůj web aktualizují jen několikrát do roka. Vyplývá to z průzkumu společnosti Webnode mezi 548 majiteli firemních internetových stránek. "Pár hodin měsíčně se zdá jako malá časová investice, je ovšem potřeba si uvědomit realitu drobného podnikání. Z našeho průzkumu vyplynulo, že celých 85 procent webů spravuje osobně majitel firmy. To jsou velmi vytížení lidé, kteří si ovšem často nemohou dovolit za správu webu někomu zaplatit," uvedl Petr Bláha z Webnode. Přes 60 procent firemních webů je aktualizováno méně než jednou měsíčně, obvykle jen párkrát za rok. Jen pětina podnikatelů dělá na stránkách změny alespoň jednou týdně, čtyři procenta dokonce denně, oproti tomu 13 procent na web od jeho spuštění ani nesáhlo. Čeští podnikatelé si přitom přínos webu pro svůj byznys dobře uvědomují.

Voják a odpůrce komunistického režimu Arnošt Kubík slaví devadesátiny

Plukovník Arnošt Kubík, který 6. února oslaví devadesátiny, proslul jako jeden z odpůrců komunistického režimu. Po převratu v roce 1948 byl členem ilegální vojenské odbojové skupiny, jež patřila k hlavní pražské organizaci řízené plukovníkem Alexandrem Kordou. V roce 1949 byl zatčen a odsouzen ke 20 rokům těžkého žaláře. V uranových dolech strávil 11 let a poté byl až do roku 1989 tehdejším režimem perzekvován. Po listopadu 1989 byl plně rehabilitován, povýšen do hodnosti plukovníka ve výslužbě a aktivně působil v Konfederaci politických vězňů ČR. V roce 2004 mu tehdejší prezident Václav Klaus propůjčil Řád T.G. Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

Na dražbě v Londýně Kupkův obraz Vanoucí modře nenašel kupce

Na dražbě v Londýně nenašel kupce obraz Františka Kupky Vanoucí modře III, uvedla na svém portálu aukční síň Christie's. Dražební cena se přitom odhadovala na půldruhého milionu až dva miliony liber (asi 55 milionů až 73 milionů korun), takže se čekalo, zda se dílo nestane vůbec nejdráže prodaným obrazem nějakého českého umělce. Dosavadní nejdražší český obraz, rovněž od Kupky, se v roce 2013 prodal za 60,7 milionu korun včetně aukční přirážky.

Jde o poslední z cyklu původních čtyř obrazů, který byl dosud v soukromých rukách - jedno ze čtveřice pláten malíř zničil a zbylá dvě jsou ve sbírkách pařížského Centre Georges Pompidou a pražské Národní galerie.

Plachetka: Publikum nás přijalo dobře, newyorská premiéra vyšla

Debut na scéně Metropolitní opery v New Yorku má za sebou český basbarytonista Adam Plachetka, který tu ve středu ztvárnil part Masetta v Mozartově opeře Don Giovanni. Jeden z nejuznávanějších českých pěvců současnosti byl spokojen s reakcí publika i spoluprací s orchestrem a dalšími účinkujícími. "Publikum mi přišlo příjemně spontánní," řekl devětadvacetiletý pěvec, který je stálým členem vídeňské opery. Spolupráci s uznávaným dirigentem Alanem Gilbertem, který se do MET vrátil po sedmi letech, si česká operní hvězda pochvalovala.

Španělsky mluvené snímky uvede od 17. února festival La Película

Ceněné novinky, filmy z Latinské Ameriky i perličky s Antoniem Banderasem uvede festival španělských filmů La Película. Jeho desátý ročník se uskuteční od 17. do 22. února v pražském kině Světozor, pak v Brně, Ostravě a koncem měsíc v Hradci Králové. Organizátoři v Praze uvedli, že na plátně se objeví provokativní i aktuální témata, naturalistické pohledy na současnou společnost i odhalování historie, bláznivé komedie, dramata, autorské snímky, ale také snímky hudební či dokumentární road movie. Program nabídne vedle aktuálních španělských filmů také sekci zaměřenou na Latinskou Ameriku, která představí výrazné snímky chilské, kubánské, argentinské či venezuelské provenience. Dále láká na cyklus věnovaný letošnímu držiteli čestného ocenění Goya Antoniu Banderasovi.

Danielův svět nabízí neotřelý pohled na problém pedofilie

Dokumentární film režisérky Veroniky Liškové Danielův svět se věnuje tématu pedofilie. Hlavní postavou je mladý muž, student a spisovatel Daniel, který otevřeně vypráví o své sexuální orientaci a problémech s ní spojených. Snímek, který získal Cenu diváků na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava, bude mít distribuční premiéru 19. února. Snímek byl vybrán do sekce Panorama na festivalu Berlinale, kde se bude promítat 9. února. Nabízí portrét konkrétního člověka, který se nebál předstoupit před kameru a hovořit o svých problémech. Zároveň si klade otázku, jaké to je narodit se jako pedofil, nikdy nic nespáchat a přesto být nenáviděn společností.

V Berouně se koncem února otevře muzeum keramiky

V Berouně se koncem února otevře muzeum keramiky, které vzniklo rekonstrukcí historického domu z 19. století v Zámečnické ulici. V současnosti se dokončují expozice, otevření je plánováno na 26. února, řekla novinářům starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci). V muzeu má být představena berounská keramika od nejstarších nálezů až po současnost. Chybět nebude ani současná keramická tvorba a keramická dílna, v zahradě by mohla výhledově vzniknout galerie pod širým nebem. Berounští hrnčíři se proslavili svou tvorbou už na počátku 14. století.

Praha uvažuje o omezení buskerů, mohli by hrát jen hodinu

Praha uvažuje o omezení pouličních umělců, tzv. buskerů, novelou vyhlášky. Podle uvedeného návrhu, který připravili magistrátní úředníci, by mohli hrát v kuse pouze jednu hodinu, navíc jen lichou nebo sudou podle toho, na kterém břehu Vltavy jsou. Návrh bere v potaz připomínky obyvatel, kteří si stěžovali na hluk a jednotvárnost hudební produkce, řekla ČTK ředitelka magistrátního odboru živnostenského a občansko-správního Eva Novaková na dnešním jednání výboru pro kulturu. Návrh ale vznikl ještě před loňskými komunálními volbami, po nichž se změnilo vedení Prahy. Může proto ještě dojít k jeho úpravám či úplnému zamítnutí.

Sport

Dva dny před úvodními závody Světového poháru biatlonistů v Novém Městě na Moravě jsou všechny tři programové bloky ve Vysočina Areně vyprodané. Hlediště s pevnými a mobilními tribunami na stadionu má kapacitu zhruba 17.000 diváků, do prostoru okolo tratí, kde pořadatelé očekávají okolo dalších 15 tisíc fanoušků, mají návštěvníci vstup zdarma. Současné "biatlonové šílenství" podpořily úspěchy českých reprezentantů na loňských olympijských hrách v Soči i v průběhu této sezony. Do tréninků se už zapojily kompletní české týmy.

Čeští fotbalisté do 21 let se v kvalifikaci mistrovství Evropy 2017 utkají ve skupině A s Maltou, Lotyšskem, Moldavskem, Černou Horou a Belgií. Rozhodl o tom los v Nyonu. Kvalifikace začne v březnu a skončí v listopadu 2016. Závěrečný turnaj hostí Polsko. Do kvalifikace se zapojí 52 zemí, které los rozdělil do devíti skupin.

Basketbalisté Nymburku potvrdili zlepšenou formu a v předposledním kole druhé fáze Evropského poháru vyhráli jasně 84:63 na hřišti Zenitu Petrohrad. Jelikož první vzájemný duel prohráli o 12 bodů, mají zároveň i lepší bilanci, což je vrátilo do boje o postup.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha zvládly v Evropské lize dramatické utkání v Košicích a výhrou 74:70 se vrátily na postupové příčky do play off.

Basketbalistky Brna prohrály ve 12. kole Evropské ligy na domácí palubovce s Orenburgem 50:78 a zůstávají bez vítězství poslední ve skupině B.

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková ukončila sezonu. Chce si odpočinout, věnovat se dětem a kvalitně se připravit na novou.

Počasí

Polojasno nebo skoro jasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností a slabé sněžení. Nejvyšší teploty -3 až +1 °C, v 1000 m na horách kolem -6 °C. Čerstvý severovýchodní vítr, místy nárazy kolem 20 m/s, na horách 25 až 30 m/s. V místech se sněhovou pokrývkou se budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.